Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος για Διεύρυνση
  • [02] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος ΕΛΚ - Αναστασιάδης
  • [03] (Κ) Λος Αντζελες - Ολυμπιακή Φλόγα - Επίτιμος Γενικός Πρόξενος Κύπρου
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος ΕΛΚ - Βρυξέλλες
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Τελωνειακή ένωση
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Απάντηση ΓΓ ΟΗΕ στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο
  • [10] (Κ) EE - Kυπριανού - Τριανταφυλλίδης - Ενωτική Αριστερά - Βρυξέλλες
  • [11] (Κ) Λυσσαρίδης - Πρόεδρος Συρίας - Απεσταλμένος
  • [12] (Κ) Βρυξέλλες - Αφιξη Προέδρου Παπαδόπουλου - Εναρξη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [13] (Κ) Βρυξέλλες - Φερχόιγκεν - Τουρκία - ΕΕ
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τουρκία - Κύπρος
  • [17] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Ομάδας ΚΣΣΕ
  • [18] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία
  • [19] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Επιστολή Ανάν
  • [20] (Κ) Πρόδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Ομιλία
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [22] (K) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωκοινοβούλιο - Συμμετοχή
  • [23] (Κ) Καραμανλής - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [24] (K) Ιρλανδική Προεδρία - Συμβιβαστική πρόταση - Σύνταγμα

  • [01] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος για Διεύρυνση

    Ικανοποιητικό θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το κείμενο για την Τουρκία στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών όπου καλείται η Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με όλες τις 10 νέες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και στη συνέχεια δείπνο εργασίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής από μέρους της Τουρκίας παρά να επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και στην Κύπρο.

    [02] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος ΕΛΚ - Αναστασιάδης

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, ζήτησε χθες από τους 10 Ευρωπαίους ηγέτες που ανήκουν στην πολιτική «οικογένεια» του ΕΛΚ, την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναζωογόνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Λος Αντζελες - Ολυμπιακή Φλόγα - Επίτιμος Γενικός Πρόξενος Κύπρου

    Ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λος Αντζελες Ανδρέας Κυπριανίδης ήταν ένας από τους 150 λαμπαδηδρόμους που μετάφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα στην αμερικανική αυτή μεγαλούπολη, που φιλοξένησε τους αγώνες του 1984. Ηταν ο πρώτος αμερικανικός σταθμός της φλόγας, που επίσης θα επισκεφθεί το Σεντ Λιούις, την Ατλάντα και θα καταλήξει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι εργασίες της Ισλαμικής Διάσκεψης και η απόφασή της να δώσει το όνομα ''τουρκοκυπριακό κράτος'' στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η απαίτηση της ΕΕ από την Τουρκία να προχωρήσει στη σύναψη τελωνειακής ένωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τρία τουρκικά αγκάθια για την Λευκωσία'' γράφει πως η Λευκωσία μπορεί δημοσίως να προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της απόφασης της Ισλαμικής Διάσκεψης αλλά και τις κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό επίπεδο, εντούτοις δεν κρύβει την έντονη δυσφορία και ανησυχία της για τις εξελίξεις που σημειώνονται σε σχέση με τα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει άλλο σχέδιο για το Κυπριακό ανατρέποντας τις διακηρύξεις του ΑΚΕΛ ενώ ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας ''περί άλλων τιρβάζει και ξεκινά πόλεμο κατά Αμερικανών και ΟΗΕ'' ότι μεθοδεύουν υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση των Τ/Κ.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ευθύνες στα ΜΜΕ από τον Χριστόφια'' γράφει ότι εκστρατεία εκτόνωσης της κρίσης που σοβεί στο ΑΚΕΛ ανέλαβε προσωπικά ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας ενώ απέδωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ευθύνη για το ''συγκρουσιακό κλίμα'' που επικρατεί στο κόμμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε επ' αόριστον αναστολή των εργασιών τους προχωρούν οριστικά από τη Δευτέρα οι κατασκευαστές έτοιμου σκυροδέματος κάνοντας πράξη την απειλή που εκτόξευσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι εάν δεν αυξανόταν η παραγωγή τσιμέντου, θα προχωρούσαν στο μέτρο της απεργίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκβιασμός Ματσάκη κατά Αστυνομικού" αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας προς τον Αρχηγό της Δύναμης Τάσο Παναγιώτου στην οποία εμπλέκεται ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης σε υπόθεση που αφορούσε Αστυνομικό. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου χθες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ότι θέλει ''λύση χθες'' και ότι ''δεν είναι και το τέλος του κόσμου'' όσον αφορά την απόφαση της Ισλαμικής Διάσκεψης να δώσει το όνομα ''τουρκοκυπριακό κράτος'' στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κι άλλα θύματα αδίστακτων ... ροζ εκβιαστών'' γράφει ότι και άλλους "ροζ εκβιασμούς" για την εξασφάλιση μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω απειλών εξετάζει η Αστυνομία. Οι ανακριτές διερευνούν κατά πόσο δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν ως ύποπτα για εκβιασμούς ύψους 50.000 λιρών σε βάρος επιχειρηματία, ακολούθησαν την ίδια τακτική και σε άλλες περιπτώσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο ύψος της φαίνεται να στέκει η ΕΕ και ζητά από την Τουρκία να προχωρήσει στη σύναψη τελωνειακής ένωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις παρεμβάσεις των Βρετανών και Ιταλών για απάλειψη της σχετικής παραγράφου μετά την επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ προς τον Κοινοτικό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Η Ισλαμική έκανε αρχή'' γράφει πως η Αγκυρα επιχειρεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) με την εκλογή χθες αξιωματούχου της στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης ενώ την ίδια ώρα φλερτάρει επίμονα με την ΕΕ αναζητώντας ρόλο γέφυρας μεταξύ ΕΕ και ΟΙΔ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τρία χρόνια μετά την επεισοδιακή ψήφιση του πλαισίου νόμου για την εισαγωγή και εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα αντικαταστήσει το υπό κατάρρευση υφιστάμενο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη για συζήτηση της πορείας εφαρμογής του.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ενότητα και αγώνας'' αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υποχώρηση των ποσοστών του κόμματος είναι προσωρινή, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά ώστε το κόμμα να επανέλθει σε εθνικές εκλογές, εκεί που του αξίζει να είναι. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως μεγάλη σημασία προσδίδει ο τ/κ Τύπος στη συνάντηση του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον με τον ''αντιπρόσωπο'' του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Απαντητική επιστολή ---------------------------------------------------- Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν σημειώνει πως έχει διαφορετική άποψη από αυτόν για το μεγαλύτερο μέρος αυτών που καλύφθηκαν στην πρόσφατη επιστολή που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε στον κ. Ανάν καθώς και στο παράρτημά της.

    Ο κ. Ανάν εκφράζει ευχαριστίες στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την επιστολή που του απέστειλε για την έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες για την Κύπρο, ημερομηνίας 28 Μαΐου 2004, και για τη συνάντησή τους της 3ης Ιουνίου 2004.

    ''Οπως θα έχετε συμπεράνει από την έκθεσή μου έχω μια διαφορετική άποψη από εσάς για το μεγαλύτερο μέρος αυτών που καλύφθηκαν στην επιστολή σας και το παράρτημά της'', αναφέρει ο κ. Ανάν.

    ''Εμμένω'', προσθέτει, ''πλήρως στην έκθεσή μου, συπεριλαμβανομένου του αφηγηματικού κειμένου και της ανάλυσης που περιλαμβάνονται σε αυτή, των εκκλήσεων που έχω διατυπώσει και των εισηγήσεων που έχω κάνει, στις οποίες η ε/κ πλευρά ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί θετικά''.

    Αναφέρει ακόμη ότι δεν συμμερίζεται το χαρακτηρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της προσπάθειας από τα ΗΕ.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες ---------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως θέλουμε αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, όχι μόνο εξωτερικές, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και αλλαγές στους όρους και στις πρόνοιες του σχεδίου.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπως θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως από τουρκικής πλευράς θεωρείται αναβάθμιση του ψευδοκράτους η παρουσία στην Ισλαμική Διάσκεψη με το όνομα που αναφέρεται για το ψευδοκράτος στο σχέδιο Ανάν, είπε πως αυτό ''ασφαλώς έχει τη σημασία του''.

    ''Ομως δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος που ήταν η αναβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη. Ακόμα και η αλλαγή του ονόματος ασφαλώς δεν είναι ευνοϊκή για μας εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί μεταξύ άλλων σε Διακυβερνητική Διάσκεψη το θέμα του συντάγματος της ΕΕ και η προεδρία της Ιρλανδίας θα καταβάλει προσπάθεια, ίσως την τελευταία της προεδρίας, για να επέλθει συμφωνία πάνω στα θέματα για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Στην ημερήσια διάταξη, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν τη μεσογειακή συνεργασία, την ανάπτυξη τρίτων χωρών σε συνεργασία με την ΕΕ, θέματα ασύλου και άλλα θέματα του πυλώνα για τη δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις και αρκετά άλλα δευτερεύοντα θέματα.

    Ερωτηθείς για το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''η Τουρκία σήμερα θα δηλώσει εάν θα επεκτείνει τη συμφωνία και στην Κύπρο που είναι απαίτηση και δική μας και της ΕΕ'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο με το όνομα Κύπρος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η ΕΕ έχει κανονισμούς και δεν είναι επιλογή της Τουρκίας πώς θα προχωρήσει.

    Σε σχέση με το ενδεχόμενο ανοίγματος Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το θέμα αυτό ''δεν το έχουμε μελετήσει ακόμα''.

    ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Τουρκία - Κύπρος --------------------------------------------- Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η παράγραφος 26, όπου οι 25 ηγέτες καλούν την Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση που έχει με την ΕΕ και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη χθεσινή συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών μελών, οι οποίοι προετοιμάζουν το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, επήλθε συμφωνία στο σημείο του κειμένου που αφορά την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στην παρέμβαση του, είχε ζητήσει από τους ομολόγους του τη διατήρηση του κειμένου με το οποίο καλείται η Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει το θέμα όχι πολιτικό, αλλά νομικό και απορρέει από τη συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

    ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος για Διεύρυνση ----------------------------------------------------- Ικανοποιητικό θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το κείμενο για την Τουρκία στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών όπου καλείται η Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με όλες τις 10 νέες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του αργά χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και στη συνέχεια δείπνο εργασίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής από μέρους της Τουρκίας παρά να επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και στην Κύπρο.

    Αναφορικά με τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εξετάσαμε την πορεία των διαφόρων σχεδίων που έχει η ΕΕ για την ενίσχυση των Τ/Κ και είμαι πολύ ευχαριστημένος από όσα έχω ακούσει».

    Ερωτηθείς αν ο κ. Φερχόιγκεν έχει ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να αναλάβει κάποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες ή αν ζήτησε κάτι που ενδεχομένως η Λευκωσία να μην το βλέπει θετικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήταν μια «πολύ καλή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων».

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συμφώνησε με τον κ. Φερχόιγκεν πως δεν προβλέπονται άμεσες εξελίξεις.

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν θέματα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε «συζητήσαμε και εξήγησα τις θέσεις μας. Νομίζω ότι υπάρχει πολλή κατανόηση».

    Σε ερώτηση αν το θέμα του εμπορίου με τους Τ/Κ θα γίνει στη βάση του αρχικού σχεδιασμού της Κομισιόν ή τα πράγματα διαφοροποιούνται και βαίνουμε με βάση τον Κανονισμό για τη διαχωριστική γραμμή και όχι με το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ εμπειρογνωμόνων.

    Σημείωσε ότι συζήτησε θέματα γενικότερης πολιτικής με τον κ. Φερχόιγκεν και εξέφρασε τη σιγουριά ότι «οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να βρουν τις καλύτερες διαδικασίες. Ο κ. Φερχόιγκεν κατέστησε σαφές ότι όλα αυτά είναι θέματα διαβουλεύσεων και όχι επιβολής», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αχερν - Επιστολή προς τους ''24'' --------------------------------- Την έντονη πεποίθηση πως έχει ωριμάσει ο καιρός για την επίτευξη μια δίκαιης και ισοζυγισμένης συμφωνίας για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εκφράζει ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, σε επιστολή που απέστειλε στους υπόλοιπους 24 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο.

    ''Πιστεύω σθεναρά ότι έχει ωριμάσει ο καιρός για επίτευξη μιας δίκαιης και ισοζυγισμένης συμφωνίας, που να δημιουργεί ένα Σύνταγμα το οποίο να μπορούμε να παρουσιάσουμε στους λαούς μας ως αυτό που θα κάνει την Ενωση πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και με περισσότερη διαφάνεια'', αναφέρει ο κ. Αχερν.

    Προσθέτει πως ''είναι αναπόφευκτο και φυσιολογικό ότι κάθε αντιπροσωπεία θα συνεχίσει στις τελικές διαπραγματεύσεις να επιχειρηματολογεί για τα αποτελέσματα που αυτή προτιμά. Αλλά δεν πρέπει να χάσουμε την αίσθησή μας για προοπτική. Εχουμε ήδη συμφωνήσει να διατηρήσουμε ένα μεγάλο όγκο των εισηγήσεων της Συνέλευσης, και έχουμε φθάσει σε συναίνεση στα περισσότερα από τα άλλα σημεία. Είναι κοινή ευθύνη μας να ολοκληρώσουμε τη Διακυβερνητική Διάσκεψη με ένα ανοικτό και θετικό πνεύμα και να φθάσουμε στους αναγκαίους συμβιβασμούς''.

    ''Αυτό είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο η Ενωση μεγάλωσε και εξελίχθηκε. Είναι σημαντικό να δείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ότι η διευρυμένη Ενωσή μας μπορεί και θα συνεχίσει να υπερπηδά τις προκλήσεις και να πετυχαίνει τους στόχους που αυτή θέτει'', επισημαίνει ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός.

    ΕΕ - Συμβούλιο - Ημερήσια Διάταξη --------------------------------- Αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρώτο μετά τη διεύρυνση της Ενωσης, στο οποίο αναμένεται να εγκριθεί το Ευρωπαϊκό σύνταγμα και να διοριστεί νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος έφθασε χθες το μεσημέρι στη βελγική πρωτεύουσα.

    Το βασικό θέμα της συζήτησης είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ενώ στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης διορισμοί, θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, η τρομοκρατία, η διεύρυνση καθώς και εξωτερικές υποθέσεις.

    Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα προταθεί το άτομο που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία της Επιτροπής, και θα καθοριστεί ο νέος Υπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

    Στο θέμα της ασφάλειας αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία ανάπτυξης της πολιτικής στους τομείς της δικαιοσύνης, και εσωτερικών θεμάτων, ανοικοδομώντας πάνω στο πρόγραμμα Ταμπέρε.

    Οσον αφορά την τρομοκρατία, το Συμβούλιο θα εξετάσει την εφαρμογή των μέτρων της έκθεσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Για την διεύρυνση, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ θα ενημερωθούν για την κατάσταση αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ για την Τουρκία θα σημειωθεί η πρόοδος στις προσπάθειες μεταρρύθμισης ενόψει και της απόφασης του Συμβουλίου κορυφής τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Για την Κροατία, θα ληφθεί απόφαση ως προς την εισήγηση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει έκθεση της προεδρίας για εφαρμογή στους τέσσερις τομείς που έχουν συμφωνηθεί να ληφθεί δράση κάτω από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας.

    Θα εγκρίνει επίσης την Στρατηγική Ευρωπαϊκής Γειτονίας και θα μελετήσει την τελική έκθεση της επιτροπής για την Στρατηγική Συνεργασία της ΕΕ με την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόντι ----------------------------- Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, θεωρείται μια από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι οι 25 ηγέτες καλούνται να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και δώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες το πρώτο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Οι ευρωεκλογές της Κυριακής με την μεγάλη αποχή αλλά και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών σε αρκετές χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης αποφάσεων στην Σύνοδο Κορυφής.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην καθιερωμένη συνέντευξή του πριν από τη Σύνοδο υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος, καλώντας τους ηγέτες να αφήσουν τις επιφυλάξεις τους στις πρωτεύουσες.

    ''Η υιοθέτηση του συντάγματος θα δώσει μια πιο καθαρή εικόνα της ΕΕ στους πολίτες'', είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος ανησυχεί για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στις εκλογές, προσθέτοντας όμως ότι ''δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε, δεδομένου ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις που εκφράζονται σε μια κοινωνία''.

    Γκιουλ - Επιστολή προς Κοινοτικό Επίτροπο ----------------------------------------- Επιστολή προς τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφορικά με την επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και στην Κύπρο, σύμφωνα με την τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα Turkish Daily News.

    Η εφημερίδα γράφει ότι στην επιστολή, με ημερομηνία 11 Ιουνίου, καταγράφονται κάποια μέτρα που προτίθεται να πάρει η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επισημαίνεται ότι η όποια κίνηση της Αγκυρας για συμπερίληψη και της Κύπρου στην τελωνειακή σύνδεση της χώρας με την ΕΕ δεν εξυπακούεται οποιαδήποτε πολιτική θέση αλλά εκφράζει μόνο μια εμπορική προσέγγιση.

    Στην επιστολή, όπως γράφει η εφημερίδα, γίνεται αναφορά στα τεχνικά βήματα που θα κάνει η Τουρκία ώστε να μην βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων από τις Βρυξέλλες δεδομένου ότι η Κομισιόν θα ετοιμάσει τον προσεχή Οκτώβριο την έκθεση προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία εναρμόνισης της υποψήφιας για ένταξη χώρας που θα είναι καθοριστική για την απόφαση που θα λάβει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    ΕΕ - Σύνοδος ΕΛΚ - Αναστασιάδης ------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, ζήτησε χθες από τους 10 Ευρωπαίους ηγέτες που ανήκουν στην πολιτική «οικογένεια» του ΕΛΚ, την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναζωογόνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απηύθυνε την έκκληση για πρωτοβουλία στους ηγέτες του ΕΛΚ, στο πλαίσιο παρέμβασής του στη συνεδρία, όπου ανέλυσε την κατάσταση στην Κύπρο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ισλαμική Διάσκεψη - Τελική Διακήρυξη - Κύπρος --------------------------------------------- Αναφορά σε ένα νέο διζωνικό συνεταιρισμό των δύο πολιτικά ίσων Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης αποφάσισαν χθες όπως το ψευδοκράτος αντιπροσωπεύεται στον Οργανισμό ''με το όνομα που προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν''.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η 31η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνεται ότι ''τα κράτη μέλη αποφασίζουν όπως ο τουρκικός μουσουλμανικός λαός της Κύπρου, συνεχίσει να συμμετέχει στις εργασίες, τις δραστηριότητες και τις συναντήσεις όλων των οργάνων της Οργάνωσης, ''με το όνομα που προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν''.

    ''Αναγνωρίζουμε ότι μια νέα κατάσταση προέκυψε στην Κύπρο μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, που απαιτεί μια νέα και συνολική αξιολόγηση του Κυπριακού. Επαναβεβαιώνουμε την πλήρη ισότητα των δύο μερών στην Κυπρο ως την αρχή που τους επιτρέπει να ζουν δίπλα δίπλα με ασφάλεια, ειρήνη και αρμονία, χωρίς να έχει ο καθένας τη δυνατότητα να κυβερνά να εκμεταλλεύεται, να καταπιέζει ή να απειλεί τον άλλο'', αναφέρει το ανακοινωθέν.

    Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη ότι οι ΥΠΕΞ του ΟΙΔ χαιρετίζουν τη δήλωση και τις εκκλήσεις εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, διεθνών οργανισμών και κρατών, καθώς και αποφάσεις που έλαβαν διάφορες διεθνείς οργανώσεις για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ και καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Καλούμε τα κράτη μέλη να ενδυναμώσουν αποτελεσματικά την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό της Κύπρου, συνεργαζόμενοι στενά μαζί τους και με σκοπό να τους βοηθήσουν ουσιαστικά και πολιτικά να ξεπεράσουν την απάνθρωπη απομόνωση που τους επιβλήθηκε, να αυξήσουν και να διευρύνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς και κυρίως όσον αφορά τις απευθείας διακινήσεις, το εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις πληροφορίες, τις επενδύσεις και τις αθλητικές επαφές''.

    Σημειώνεται η απόφαση των ΥΠΕΞ όπως ''στηρίξουν ενεργά, μέχρι τη λύση του Κυπριακού, το δίκαιο αίτημα του τουρκικού μουσουλμανικού λαού της Κύπρου για το δικαίωμά του να ακουστεί και να αντιπροσωπευθεί σε όλα τα διεθνή φόρα στη βάση της ισότητας των δύο μερών στην Κύπρο''.

    Καλείται ο ΓΓ του ΟΗΕ να αρχίσει τις απαραίτητες επαφές με την Ισλαμική Τράπεζα Αναπτύξεως με σκοπό να εξευρεθούν οι τρόποι για βοήθεια όσον αφορά αναπτυξιακά προγράμματα για τους Τ/Κ.

    Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι αποφασίστηκε όπως οι ΥΠΕΞ του ΟΙΔ παραμείνουν επικεντρωμένοι στην αίτηση της τ/κ πλευράς για πλήρη ένταξή της στον Οργανισμό.

    ''Καλούμε το ΓΓ του ΟΗΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης και να κάνει αναφορά επ' αυτού στην 32η Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΙΔ'', καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

    Ισλαμική Διάσκεψη - Γκιουλ - Αναβάθμιση Τ/Κ ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντπουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες ότι υπήρξε αναβάθμιση των Τ/Κ στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεγκέι Λαβρόφ είναι αντίθετος με την απομόνωση των Τ/Κ και ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια τερματισμού της.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι στη σύνοδο ανώτερων αξιωματούχων του ΟΙΔ μια νέα διευθέτηση έγινε αποδεκτή αναφορικά με τους Τ/Κ, και πρόσθεσε ότι αυτή αφορά την αναγνώριση του στάτους των Τ/Κ όπως αυτό αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν που σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση είναι τ/κ κράτος.

    Ισλαμική Διάσκεψη - ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος ------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μάχερ Ελ Σαϊντ δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια ενωμένη Κύπρο, θέση η οποία όπως είπε, στηρίζεται και από τους Υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα εδώ μετά από τρεις ημέρες συνεχών διαβουλεύσεων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου είπε επίσης ότι αυτή η θέση δεν εξυπακούεται ότι μέρος του πληθυσμού της ενωμένης Κύπρου θα εξοστρακιστεί.

    Κουμουτσάκος - Ισλαμική Διάσκεψη - Αναγνώριση ψευδοκράτους ---------------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες ότι η αναφορά που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ψηφίσματος του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης για τους Τ/Κ «κατ' ουδένα τρόπο δεν συνιστά αναγνώριση κράτους, ούτε είδος αναγνώρισης».

    «Τόσο η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και το καθεστώς της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία ήδη είναι πλήρες μέλος, διαμορφώνουν ένα ισχυρό πλαίσιο που αποκλείει το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Βορείου τμήματος της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους» διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ραούφ Ντενκτάς - Ισλαμική Διάσκεψη - Ικανοποίηση ------------------------------------------------ Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για την αλλαγή του τίτλου του ψευδοκράτους από ''Κυπριακή Μουσουλμανική Τουρκική Κοινότητα'' σε ''Τ/κ κράτος''.

    Χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα καλό βήμα ''που ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΤΔΒΚ, ονομασία που θα πρέπει να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται''.

    Ισλαμική Διάσκεψη - Σερντάρ Ντενκτάς - Τ/Κ ------------------------------------------ Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς είπε οι Ε/Κ θα πρέπει να λάβουν το μήνυμα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και να άρουν τους περιορισμούς έναντι των Τ/Κ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως διατυπώνεται στο κοινό ανακοινωθέν, δεν αποτελεί αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά ένα μήνυμα ότι οι Τ/Κ είναι οι άλλοι ισότιμοι ιδιοκτήτες της Κύπρου.

    ''Ελπίζω ότι το μήνυμα θα πάει στα κατάλληλα άτομα, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Χριστόφια και τους άλλους φίλους μου. Αυτό είναι μια απόφαση να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών έναντι των Τ/Κ'', είπε.

    Βουλή - Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου ---------------------------------- Η Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου θα διαδεχθεί τον Αδάμο Αδάμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ανακοίνωσε ότι η κ. Δημητρίου θα πάρει τη θέση του Αδάμου Αδάμου, που εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

    Ο κ. Χρίστου διευκρίνισε ότι ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η κ. Δημητρίου εξασφάλισε 7.494 σταυρούς προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές του 2001 για την επαρχία Λευκωσίας έναντι 7.343 σταυρών προτίμησης που εξασφάλισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

    Υπουργός Εσωτερικών - Νέο ΔΣ Αρχής Ραδιοτηλεόρασης -------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη προχθεσινή του συνεδρία αποφάσισε το διορισμό του Δικηγόρου Νίκου Παπαϊωάννου στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι στη θέση του Αντιπροέδρου της Αρχής διορίστηκε ο δικηγόρος Ανδρέας Ιωάννου.

    Μέλη διορίστηκαν ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκος Παπαμιχαήλ, η Μαίρη Κουτσελίνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Μαρία Δωρίτη, γλύπτρια δημοσιογράφος, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Κωνσταντινίδης και ο δημοσιογράφος Αλεξ Ευθυβούλου.

    Πρόεδρος Βουλής - Ρώσοι Κοσμοναύτες ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τους Ρώσους κοσμοναύτες Yuri Maleshenko και Alexander Kalery που συνοδεύονταν από τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Andrey A. Nesterenko και τον εμπορικό ακόλουθο της χώρας Sergei Bogatov.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας συγχάρηκε τους κοσμοναύτες για τον άθλο της παραμονής τους στο διάστημα, όπως επίσης και το Ρώσο Πρέσβη για τα επιτεύγματα της χώρας του στην κατάκτηση του διαστήματος.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για την Κύπρο που επιλέγηκε ως τόπος ξεκούρασης και επαναφοράς των Ρώσων κοσμοναυτών.

    Ρώσοι κοσμοναύτες - Κύπρος - ΚΟΤ --------------------------------- Οι μαγευτικές εικόνες της Κύπρου από το διάστημα και το μεσογειακό της κλίμα ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στο νησί τους δυο Ρώσους κοσμοναύτες Γιούρι Μαλεντσένκο και Αλεξάντερ Κάλερι, για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν τη σωματική και ψυχική τους ισορροπία μετά από το τελευταίο τους διαστημικό ταξίδι διάρκειας έξι μηνών.

    Οι δυο κοσμοναύτες τιμήθηκαν χθες από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Κύπρου (ΚΟΤ) Φώτη Φωτίου ο οποίος ευχαρίστησε τους δυο κοσμοναύτες που επέλεξαν την μικρή άλλα όμορφη Κύπρο για τις διακοπές τους συγχαίροντας τους παράλληλα για την πολύ σημαντική και επιτυχημένη αποστολή που έφεραν εις πέρας εξερευνώντας επί μισό χρόνο το διάστημα.

    ΚΕΠΕ - Παραολυμπιακούς Αγώνες ''Αθήνα 2004'' - Αθλητές ------------------------------------------------------ Η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ) παρουσίασε χθες τους αθλητές που προκρίθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η πενταμελής ομάδα που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες αποτελείται από την Καρολίνα Πελεντρίτου (Κολύμβηση, 50μ.&100μ. Υπτιο και 50μ. & 100μ. Ελεύθερο), τον Γιαννάκη Γαβριήλ (Στίβος Μαραθώνιος σε τροχοκάθισμα), την Γεωργία Γιαγκουλά (Τοξοβολία), την Μικαέλλα Σπαντίου (Κολύμβηση,100μ Υπτιο και 50μ. Ελεύθερο) και τον Ανδρέα Ποταμίτη (Κολύμβηση, 50μ. Ελεύθερο).

    Λος Αντζελες - Ολυμπιακή Φλόγα - Επίτιμος Γενικός Πρόξενος Κύπρου ------------------------------------------------------------------ Ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λος Αντζελες Ανδρέας Κυπριανίδης ήταν ένας από τους 150 λαμπαδηδρόμους που μετάφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα στην αμερικανική αυτή μεγαλούπολη, που φιλοξένησε τους αγώνες του 1984. Ηταν ο πρώτος αμερικανικός σταθμός της φλόγας, που επίσης θα επισκεφθεί το Σεντ Λιούις, την Ατλάντα και θα καταλήξει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

    Αλλοι ομογενείς που μετάφεραν τη φλόγα στη Λος Αντζελες ήταν ο 94χρονος Πέτρος Γλέντζος, που αγωνίστηκε στο επί κοντώ με τα ελληνικά χρώματα στην Ολυμπιάδα του 1932, ο ομογενής παράγοντας του λόμπι στην Ουάσιγκτον Μάικ Μάνατος και ο π. Ιωάννης Μπάκας, ιερατικώς προϊστάμενος του καθεδρικού της Αγίας Σοφίας.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος - Στοιχεία ------------------------------------ Στο 1,2% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μαίο έναντι 0,1% που ήταν τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ανοδική πορεια των τιμών των καυσίμων, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το μέσο ποσοστό πληθωρισμού ήταν διπλάσιο της Κύπρου (2,4%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός που καταγράφηκε ήταν 3,1%, ενώ την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση πέτυχε η Φιλανδία (-0,1%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (1,%), τη Δανία (1,1%) και την Κύπρο (1,2%), που είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των ''25''. Τις χειρότερες επιδόσεις στο σύνολο της ΕΕ είχαν η Σλοβακία (8,2%) και η Ουγγαρία (7,8%).

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Στρατηγικό σχέδιο ΧΑΚ 2004 - 2006 ------------------------------------------------ Εκκληση στην κυβέρνηση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων να επισπεύσουν την έγκριση των νομοσχεδίων για το νέο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου του Χρηματιστηρίου, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    Παρουσιάζοντας σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη το στρατηγικό σχεδιασμό και τα αναπτυξιακά προγράμματα του ΧΑΚ 2004 μέχρι 2006, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο αλλάζει άρδην η σημερινή λειτουργία του ΔΣ του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ''προσβλέπουμε να έχουμε πλέον γερές βάσεις ανάπτυξης του χρηματιστηριακού θεσμού για να καταστεί δυνατή η διεύρυνση του ρόλου του χρηματιστηρίου στην ευρύτερη περιοχή''.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ---------------------------- Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τη σταθεροποιητική πορεία των τραπεζικών τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος ελαφρές πιέσεις από τίτλους της περιφέρειας, κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 76,65 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 207 χιλιάδες λίρες.

    [07] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος ΕΛΚ - Βρυξέλλες

    Διμερείς συναντήσεις με διάφορους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των προσπαθειών του όπως το ΕΛΚ αναλάβει πρωτοβουλίες για το κυπριακό.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Τελωνειακή ένωση

    Δεν μπορεί να αποφευχθεί η επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και προς την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική την παράγραφο 26 για την Τουρκία του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Απάντηση ΓΓ ΟΗΕ στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Και η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της όσον αφορά τα σχόλια για την έκθεση του ΓΓ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και για τις απόψεις των συντακτών της έκθεσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει την απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην οποία ο ΓΓ αναφέρει πως εμμένει στα όσα είχε αναφέρει στην έκθεσή του.

    ''Νομίζω ότι είναι αυτόδηλη η απάντηση του ΓΓ. Ναι, φαίνεται ότι εμμένει στις θέσεις του. Ομως και εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας όσον αφορά τα σχόλια για την έκθεση του ΓΓ, τις απόψεις των συντακτών της έκθεσης'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [10] (Κ) EE - Kυπριανού - Τριανταφυλλίδης - Ενωτική Αριστερά - Βρυξέλλες

    Εντονη διαφωνία εξέφρασε ο Φρανσίς Βουρτς, Πρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βορειοπράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινο0βούλιο, τόσο για την πίεση που ασκήθηκε για αποδοχή του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, όσο και τις προσπάθειες μετά το δημοψήφισμα για έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    [11] (Κ) Λυσσαρίδης - Πρόεδρος Συρίας - Απεσταλμένος

    Υπήρξε ''πλήρης κατανόηση των θέσεων μας'' στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Συρίας, ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [12] (Κ) Βρυξέλλες - Αφιξη Προέδρου Παπαδόπουλου - Εναρξη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Εφθασε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όπου αρχίζουν σε λίγο οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και στη συνέχεια το δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπράιαν Κάουεν.

    [13] (Κ) Βρυξέλλες - Φερχόιγκεν - Τουρκία - ΕΕ

    H έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που θα αποτελέσει και τη βάση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου σχετικά με το αν πληροί τα κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα είναι «δίκαιη, ουδέτερη και αντικειμενική και θα λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες από τα κράτη μέλη», δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            76,09  (-0,73)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    331.800
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    216.499    338,22  (-0,75)
    FTSE Med 100 **                             6.486,22  ( 0,89)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    148.652     97,84  (-1,08)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.612     71,48  ( 0,03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.646     12,10  ( 0,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     41.633     50,13  ( 0,00)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.174     46,00  (-0,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.129     21,01  (-0,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     49.500     62,68  ( 0,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.477      2,22  (-1,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.379      7,54  (-0,26)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         32     11,27  ( 2,83)
    Ξενοδοχεία                    £     17.618     25,73  (-1,94)
    Αλλες Εταιρείες               £     26.007     63,59  (-0,66)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5802      0,5836            1,7135        1,7235
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4814      0,4842            2,0653        2,0773
    Λίρα Αγγλίας   0,8829      0,8881            1,1260        1,1326
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4404*    0.4439*    225.2760    227,0663
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3314     0.3340       2.9940      3,0175
    Δολάριο Καναδά      0.3510     0.3538       2.8265      2,8490
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0695     0.0700      14.2857     14,3885
    Κορώνα Σουηδίας     0.0634     0.0639      15.6495     15,7729
    Φράγκο Ελβετίας     0.3825     0.3855       2.5940      2,6144
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τουρκία - Κύπρος

    Την ευχή και την ελπίδα όπως η ΕΕ δεν «κάνει εκπτώσεις» στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κύπρο τηρώντας και εφαρμόζοντας τους νόμους εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σχολιάζοντας το θέμα ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται για όλες τις χώρες μέλη της και τις χώρες που τελεωνειακά ενώνονται με την ΕΕ.

    [17] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Ομάδας ΚΣΣΕ

    Η αναβάθμιση των Τ/Κ στο Συμβούλιο της Ευρώπης και οι θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα της 24 Απριλίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Τέρι Ντέιβις.

    [18] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    [19] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Επιστολή Ανάν

    [20] (Κ) Πρόδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι για να διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος για λύση, οποιοδήποτε είδος αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή ντε φάκτο διαίρεση του νησιού θα πρέπει αυστηρά να αποφευχθεί.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Ελαφρώς πάνω από τις 76 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), υποχωρώντας και κάτω από το χαμηλότερο σημείο των 76,2 μονάδων που σημειώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1998. Η αγορά υποχώρησε στις 76,09 μονάδες, καταγράφοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,73%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 331 χιλιάδες λίρες.

    [22] (K) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωκοινοβούλιο - Συμμετοχή

    Συμμετοχή του ΚΣ ΕΔΕΚ στην ομάδα των σοσιαλιστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [23] (Κ) Καραμανλής - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής για να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μέχρι αύριο.

    [24] (K) Ιρλανδική Προεδρία - Συμβιβαστική πρόταση - Σύνταγμα

    Με μια συμβιβαστική πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής των 25 ηγετών της ΕΕ, η τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, με προοπτική να ολοκληρωθεί αύριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 17 June 2004 - 17:49:27 UTC