Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Ερντογάν - ΕΕ - Κύπρος - Τελωνειακή ένωση
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Σιέρα Λεόνε - Παράνομη επίσκεψη
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - ΕΕ
  • [07] (Κ) ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [08] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Συμπεράσματα
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (K) UNHCR - Κύπρος - Πρόσφυγες
  • [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διακυβερνητική διάσκεψη
  • [13] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Τριανταφυλλίδης - ΕΕ - Ενωτική Αριστερά
  • [14] (Κ) ΕΕ - Ενωση Δήμων - Λέοπολντ Μάουρερ
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Στις 75 μονάδες ο ΓΔ
  • [16] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα - Βουλγαρία - Ρουμανία - Κροατία
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [18] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο ΣτΕ - Αναχώρηση για Στρασβούργο
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό
  • [20] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [21] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόεδρος - Σύνταγμα

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κατηγορίες εναντίον του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη για εμπλοκή του σε υπόθεση "εκβιασμού" αστυνομικού της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) είναι το κύριο θέμα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Προβάλλονται επίσης η αναφορά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία καλείται η Τουρκία να υπογράψει Τελωνειακή Ενωση και με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου, η παρουσίαση στην ΕΕ των μέτρων της κυπριακής κυβέρνησης για τους Τ/Κ, η συζήτηση στην ΕΕ για το Ευρωσύνταγμα, οι νέες βουλευτίνες στη Βουλή, το Γενικό Σχέδιο Υγείας και ο Κύπριος "Super Idol" στην Ελλάδα.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Επιχείρηση συγκάλυψης Ματσάκη'' γράφει ότι πολιτικές διαστάσεις που αγγίζουν και αυτόν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο προσλαμβάνει ''το σκάνδαλο'' που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις κατηγορίες εις βάρος του νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη. Αλλού γράφει ότι αιγυπτιακό τσιμέντο έχει κατακλύσει τα κατεχόμενα αφού τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας αυτής πωλούν το προϊόν σε Τ/Κ και το στέλνουν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου λιμανιού της Αμμοχώστου.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ηξεραν και υποψήφιοι ευρωβουλευτές'' γράφει ότι φήμες και ψίθυροι για ανάμιξη του Μάριου Ματσάκη σε "σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων" είχαν κυκλοφορήσει λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και είχε θεωρηθεί ότι το θέμα αφορούσε μάλλον προεκλογικές σκοπιμότητες και πολλοί ήταν εκείνοι που το αγνόησαν. Αλλού γράφει ότι την πρώτη τους μη επίσημη παρουσία στο Νομοθετικό Σώμα έκαναν χθες στη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος οι νέες βουλευτίνες, οι οποίοι θα διαδεχθούν τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Τα 19 ραντεβού Ματσάκη και αστυνομικού'' αναφέρεται σε ''πλήθος νεότερων στοιχείων'' που διαθέτει και τα οποία οδηγούν στη ''σταδιακή συμπλήρωση του παζλ της υπόθεσης Ματσάκη'' και γράφει ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει χθες μια ''περίεργη στάση αναμονής'', ενώ ο κ. Ματσάκης ''αρκέστηκε στο στερεότυπο 'είμαι αθώος', αρνούμενος να πει οτιδήποτε άλλο''. Αλλού γράφει ότι από χθες βράδυ ο Κύπριος Σταύρος Κωνσταντίνου είναι το ένα και μοναδικό ''Super Idol'' σε Ελλάδα και Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Παγίδευση και πολλά ερωτηματικά'' γράφει ότι "φωτιές" άναψε η δημοσιοποίηση έκθεσης ανώτερου αξιωματικού προς τον Αρχηγό Αστυνομίας που παρουσιάζει τον ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη "να εμπλέκεται σε υπόθεση εκβιασμού σε βάρος αστυνομικού έναντι χρημάτων". Αλλού γράφει ότι η Ευρώπη δένει πολιτικά την Τουρκία και την προσκαλεί, μέσω των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που άρχισε χθες και τελειώνει σήμερα στις Βρυξέλλες, να υπογράψει Τελωνειακή Ενωση και με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Δέσμη μέτρων με εμπλοκή ΕΕ'' γράφει ότι η δέσμη μέτρων της κυπριακής κυβέρνησης για τους Τ/Κ τέθηκε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτυχε θετικής αντιμετώπισης. Τα μέτρα παρουσιάσθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κοινοτικό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν όσο και στις διαβουλεύσεις τεχνοκρατών. Αλλού γράφει ότι "με συμφωνία κάτω από το τραπέζι κλείνει", ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια, το θέμα της λειτουργίας τραπεζικού καρτέλ με τις τράπεζες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να έχουν συμφωνήσει χθες στο ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καθαρή εντολή'' γράφει ότι το σαφές μήνυμα προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ πως έχει εντολή να θέσει υπό την αιγίδα της τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και ως εκ τούτου έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται έστειλε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στους ώμους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Γενικού Διευθυντή του Γενικού Σχεδίου Υγείας Ανδρέα Δημητριάδη πέφτει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών για την καθυστέρηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά την προώθηση και εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ματσάκης: Δεν εκβίασα αξιωματικό'' αναφέρεται στην υπόθεση του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, που προέκυψε ύστερα από χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'', σύμφωνα με το οποίο εμπιστευτική έκθεση ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, προς τον Αρχηγό της Δύναμης Τάσο Παναγιώτου, εμπλέκει τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη, ''σε υπόθεση εκβιασμού εις βάρους αστυνομικού''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτης Φωτίου θα μεταβεί στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει φόβους ότι η Λάρνακα πιθανόν να μην περιληφθεί από κάποιους βρετανικούς τουριστικούς οργανισμούς για το Χειμώνα 2004 και το Καλοκαίρι του 2005.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Ο Ματσάκης αρνείται τις κατηγορίες'' γράφει ότι ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης αρνήθηκε χθες την ισχυριζόμενη δωροδοκία του μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων από την εφημερίδα ''Πολίτης'' που αναφέρουν ότι διερευνάται εναντίον του κ. Ματσάκη "υπόθεση εκβιασμού αστυνομικού της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών". Αλλού γράφει ότι αναζητώντας τη φόρμουλα του νέου πνεύματος της Ενωσης, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ προσπάθησαν χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καλύψουν τις διαφορές τους ώστε να υιοθετήσουν το νέο ιστορικό σύνταγμα της ΕΕ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Επιστολή Ανάν ------------------------------------ Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εφόσον μέσα από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αφήνει ανοικτό παράθυρο για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι δημιουργική δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σχολιάζοντας την απαντητική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Πρόσθεσε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ «δεν θα πρέπει να είναι άτεγκτη».

    Αφού ανέφερε ότι δεν έχει δει την απάντηση του κ. Ανάν επίσημα, είπε ότι «εάν υπάρχει τέτοιου είδους απάντηση όπως αυτή διατυπώνεται, θέλω να πιστεύω ότι περαιτέρω δεν θα είναι τέτοια η όλη συμπεριφορά της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών».

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι η μια από τις δύο πλευρές σε μια αντιπαράθεση ή ένα πρόβλημα», λέγοντας ότι «η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνων έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να θέσει υπό την αιγίδα τις προσπάθειες ενός δημιουργικού διαλόγου για την αντιμετώπιση και την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και κατά συνέπεια δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως μια από τις δύο πλευρές».

    Εκπρόσωπος - Απάντηση ΓΓ ΟΗΕ στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ---------------------------------------------------- Και η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της όσον αφορά τα σχόλια για την έκθεση του ΓΓ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και για τις απόψεις των συντακτών της έκθεσης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει την απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην οποία ο ΓΓ αναφέρει πως εμμένει στα όσα είχε αναφέρει στην έκθεσή του.

    ''Νομίζω ότι είναι αυτόδηλη η απάντηση του ΓΓ. Ναι, φαίνεται ότι εμμένει στις θέσεις του. Ομως και εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας όσον αφορά τα σχόλια για την έκθεση του ΓΓ, τις απόψεις των συντακτών της έκθεσης'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''και τα δυο κείμενα (έκθεση του ΓΓ και επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου) βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν ήδη διανεμηθεί ως έγγραφα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ σε όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ''.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Τελωνειακή ένωση ----------------------------------------- Δεν μπορεί να αποφευχθεί η επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και προς την Κύπρο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική την παράγραφο 26 για την Τουρκία του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως ιδιαίτερα σημαντική, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ ''στη σοφία της και με τον τρόπο που λειτουργεί θα βρει τον τρίτο δρόμο για τη Συντακτική Συνέλευση, έτσι ώστε να υπάρξει μια ένωση κρατών και λαών, μια πραγματική πολυκεντρική κυβέρνηση που να έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τον κάθε πολίτη της ΕΕ''.

    ''Θεωρώ ότι όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες, η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει την επέκταση αυτή ούτε μπορεί να προσποιείται ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι επίσημα μέλος μιας ένωσης κρατών, στην οποία ένωση θέλει να εισέλθει και η Τουρκία'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν στην παράγραφο 26 η ΕΕ καλεί την Τουρκία ή προσκαλεί την Τουρκία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η λέξη invites (προσκαλεί) και η λέξη calls (καλεί) δεν νομίζω να έχουν ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές και έτσι αν το calls έγινε invites νομίζω ότι το περιεχόμενο της παραγράφου είναι ακριβώς το ίδιο''.

    ''Ως εκ τούτου επειδή η ΕΕ έχει τους κανονισμούς της, έχει τους όρους λειτουργίας της, έχει τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητούμε για την αλλαγή μιας φράσης ή μιας λέξης στη σχετική παράγραφο'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Βρυξέλλες - Φερχόιγκεν - Τουρκία - ΕΕ --------------------------- H έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που θα αποτελέσει και τη βάση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου σχετικά με το αν πληροί τα κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα είναι «δίκαιη, ουδέτερη και αντικειμενική και θα λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες από τα κράτη μέλη», δήλωσε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η τοποθέτηση του κ. Φερχόιγκεν έγινε σε ομιλία του στη Διάσκεψη «Turkey's EU end-game» που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από τo φόρουμ «Friends of Europe».

    Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Γερμανός Επίτροπος άσκησε κριτική στο γεγονός ότι με την ευκαιρία των ευρωεκλογών, σε ορισμένες χώρες έγινε προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, πρόσθεσε, ειπώθηκε ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για την ένταξη της Τουρκίας και αυτό γιατί είναι δύσκολο για ορισμένους να ''πουλήσουν'' στις χώρες τους τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τουρκία - Κύπρος ---------------------------- Την ευχή και την ελπίδα όπως η ΕΕ δεν «κάνει εκπτώσεις» στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κύπρο τηρώντας και εφαρμόζοντας τους νόμους εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σχολιάζοντας το θέμα ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται για όλες τις χώρες μέλη της και τις χώρες που τελεωνειακά ενώνονται με την ΕΕ.

    Σημείωσε ότι δεν μπορεί η Τουρκία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εξαιρεί την Κύπρο και η ούτε η ΕΕ μπορεί να δέχεται αυτές τις εξαιρέσεις.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Ομάδας ΚΣΣΕ -------------------------------------- Η αναβάθμιση των Τ/Κ στο Συμβούλιο της Ευρώπης και οι θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα της 24 Απριλίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Τέρι Ντέιβις.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η αναβάθμιση των Τ/Κ στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην ΚΣΣΕ που είχε συζητηθεί από το Προεδρείο του σώματος και το ψήφισμα που εγκρίθηκε. Ο κ. Χριστόφιας εξήγησε ότι το ψήφισμα περιέχει πρόνοια για αφομοίωση των Τ/Κ στην κυπριακή αντιπροσωπεία και ανέφερε ότι τώρα γίνονται διαβουλεύσεις για τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτή η αφομοίωση.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι ότι η όποια απόφαση θα λαμβάνεται, είτε έχει σχέση με την οικονομική, όπως την αποκαλούν απομόνωση των Τ/Κ, είτε με τη συμμετοχή των Τ/Κ σε οποιαδήποτε όργανα, θα πρέπει να στηρίζεται και να στηρίζει τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι ξεκάθαρα».

    Είπε ότι «οι εισηγητές κάποιων προτάσεων ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για πολιτική αναβάθμιση και ότι προσπαθούν να βρουν φόρμουλα ώστε να υλοποιείται αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης» και ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τις οποίες η κυβέρνηση και η Βουλή είναι ενήμερες. Είπε ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν εκφραστεί από τον ίδιο κατά την επίσκεψή του στο Στρασβούργο τόσο προς τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ όσο και προς το ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία ---------------------------------- Η Βρετανία βρίσκεται σε διάλογο με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν απαντώντας σε σχόλιο της Βρετανίδας βουλευτού Χέλεν Τζόουνς, η οποία έθεσε στη Βουλή θέμα συνομιλιών της βρετανικής πλευράς σε συνεργασία με την ΕΕ, με τους Ε/Κ, για τη δημιουργία προϋποθέσεων προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    ''Τώρα που οι Τ/Κ κατά μεγάλη πλειοψηφία απάντησαν 'ναι' στο δημοψήφισμα, πρέπει να μελετήσουμε, όχι μόνο την έναρξη της εξομάλυνσης των σχέσεών μας με το βόρειο μέρος της Κύπρου, αλλά και το πως θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε με τον ε/κ πληθυσμό ίσως με τους συνεργάτες μας στην ΕΕ σε μια προσπάθεια για μια πραγματική πρόοδο προς μια ενωμένη Κύπρο'' είπε η βουλευτής.

    Ο κ. Μακσέιν συμφώνησε με την βουλευτή επισημαίνοντας ότι ''η Βρετανία βρίσκεται σε διάλογο και με τις δύο κοινότητες''.

    Υπουργός Αμυνας - Ευρωεκλογές - Τουρκία ------------------------------------ Εάν θέλει η Τουρκία να έχει μια ομαλή πορεία, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή της προοπτική, θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές της πολιτικής της, τέτοιες που να συνάδουν με τα σημερινά δεδομένα και την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν μέλος της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Αμυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του, Michele Alliot - Marie, ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει για μια ακόμη φορά «τις θέσεις μας σε σχέση με το Κυπριακό, τη συμμετοχή μας στον Ευρωστρατό, τις απόψεις μας σε σχέση με την προσπάθεια δημιουργίας του Ευρωστρατού και την έκφρασης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, από μέρους της ΕΕ».

    Υπουργός Εμπορίου - Κυπριακό - Δηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ---------------------------------------- Βέβαιος ότι η Τουρκία, παρά τους μέχρι τώρα ελιγμούς της, τελικώς ''θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση και κράτος στην Κύπρο και το νόμιμο μέλος της ΕΕ'', εμφανίστηκε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας, με δηλώσεις χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της τελωνειακής ένωσης.

    Εξέφρασε βεβαιότητα πως η Τουρκία, ''είτε το θέλει είτε όχι, θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό), αν θέλει να ελπίζει ότι η δική της προοπτική προς την ΕΕ θα παραμείνει ανοιχτή'',

    Οπως σημείωσε, ''αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι σε μια κρίσιμη φάση (της προενταξιακής περιόδου) όπου υποχρεούται να διευρύνει την τελωνειακή ένωση από τις 15 χώρες στις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ, αναγνωρίζοντας πλέον και τα δέκα νέα κράτη-μέλη''.

    Εκπρόσωπος - Ριζοκάρπασο - Γυμνάσιο ------------------------------------- Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''είναι απαράγραπτο δικαίωμα το δικαίωμα στην παιδεία και δεν είναι δυνατό να αποστερείται από συγκεκριμένη ομάδα του κυπριακού λαού λόγω ακριβώς της κατοχής και της συνεχιζόμενης παρανομίας του καθεστώτος''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της λειτουργίας γυμνασίου στο Ριζοκάρπασο για παιδιά εγκλωβισμένων, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη.

    ''Ξέρετε ποια είναι η δική μας επιμονή και σύμφωνα με τη συμφωνία της Γ' Βιέννης αλλά και σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Δ' Διακρατική'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ισλαμική Διάσκεψη --------------------------------------- Η Ισλαμική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη προχώρησε σε αναβάθμιση των σχέσεών της με το ψευδοκράτος και είναι προφανές ότι η Αγκυρα κινείται μεθοδικά σε μια βήμα προς βήμα πορεία υλοποίησης των στόχων της δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η πολιτική αναβάθμιση με την υιοθέτηση του ονόματος που προβλέπει το σχέδιο Ανάν για το ψευδοκράτος, η απόφαση για απευθείας διεύρυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το ψευδοκράτος και η εκλογή Τούρκου στην θέση του ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης, είναι σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έντονο προβληματισμό και δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθούν.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μάτσης - Συλλούρης - Πολιτικό Γραφείο ----------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε χθες ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο εκλεγείς ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη ενώ το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος συνέρχεται την αμέσως επόμενη ημέρα για να εξετάσει το θέμα που προκύπτει τόσο με τον κ. Μάτση αλλά και με το βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου και ερωτηθείς αν θα δοθεί ''συγχωροχάρτι'' στους κυρίους Μάτση και Συλλούρη, είπε πως ''όσον αφορά τους αξιωματούχους του κόμματος που έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές, την Τρίτη θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο'', προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί σωστό να προτρέξει ή να προκαταλάβει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για το τι θα γίνει.

    Είπε ότι στο Πολιτικό Γραφείο την Τρίτη, θα μεταφερθούν οι θέσεις του κ. Μάτση ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του κόμματος, και το θέμα θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

    Αναφερόμενος στο συνασπισμό ''Για την Ευρώπη'', με τον οποίο εκλέγηκε ευρωβουλευτής ο κ. Μάτσης, ο κ. Νεοφύτου είπε πως επιβεβαιώνεται η πολιτική θέση που εξέφρασε ο ΔΗΣΥ ότι στόχος και σκοπός των βουλευτών που έφυγαν από το κόμμα ήταν η δημιουργία ενός νέου κομματικού σχηματισμού.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Ομιλία ------------------------ Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε χθες ότι για να διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος για λύση, οποιοδήποτε είδος αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή ντε φάκτο διαίρεση του νησιού θα πρέπει αυστηρά να αποφευχθεί.

    Σε ομιλία του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα του μπορεί να προσβλέπει στην σταθερή δέσμευση του ΕΛΚ προς τον στόχο αυτό.

    Παράλληλα είπε ότι το ΕΛΚ μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην προώθηση λύσης και να λάβει πρωτοβουλίες για να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αναχρονιστική διαίρεση της Κύπρου.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το συνέδριο του ΕΛΚ έρχεται μετά την μεγάλη εκλογική νίκη της πολιτικής ομάδας στην Ευρωβουλή. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την κυριαρχική θέση του κόμματός μας στην Ευρώπη, αφού η ομάδα διατηρεί όχι μόνο καθαρή πλειοψηφία στην Ευρωβουλή αλλά κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτές από τις 25 χώρες μέλη.

    Αναφερόμενος στον ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έχει «καταφέρει μια ιστορική νίκη, σε αντίθεση με τις διάφορες δημοσκοπήσεις».

    ΓΓ ΑΚΕΛ - ΚΕ - Ευρωεκλογές ----------------------- Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ μετά από ελεύθερο διάλογο θα καταλήξει στα δικά της κατ' αρχήν συμπεράσματα για τις Ευρωεκλογές και θα ακολουθήσει συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις βάσης, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας του ΚΣΣΕ είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ συνήλθε χθες και προχθές μετά από συνεδρία της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής και έγιναν κάποιες εκτιμήσεις οι οποίες θα συζητηθούν στη Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί.

    Οπως ανέφερε οι κομματικές οργανώσεις βάσης ''θα εκφραστούν ελεύθερα και θα επιστρέψουμε πίσω στην Κεντρική Επιτροπή για να πάρουμε τη τελική απόφαση''.

    EE - Kυπριανού - Τριανταφυλλίδης - Ενωτική Αριστερά - Βρυξέλλες ------------------------------------ Εντονη διαφωνία εξέφρασε ο Φρανσίς Βουρτς, Πρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βορειοπράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινο0βούλιο, τόσο για την πίεση που ασκήθηκε για αποδοχή του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, όσο και τις προσπάθειες μετά το δημοψήφισμα για έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κ. Βουρτς παρέθεσε δείπνο προς τον ίδιο και τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκο Τριανταφυλλίδη χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν το Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί η Ομάδα να βοηθήσει στην προώθηση των στόχων για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Βουρτς εξέφρασε έντονη διαφωνία τόσο για την πίεση που ασκήθηκε για θετική απάντηση στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν καθώς και μετά από το δημοψήφισμα ώστε να προσεγγιστεί το θέμα με τρόπο που να οδηγήσει σε μια έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Βουρτς διαβεβαίωσε ότι η Ομάδα του θα βοηθήσει όσο μπορεί ώστε η κυπριακή πλευρά να «περάσει το μήνυμα στο χώρο της Ευρώπης».

    Λυσσαρίδης - Πρόεδρος Συρίας - Απεσταλμένος -------------------------------- Υπήρξε ''πλήρης κατανόηση των θέσεων μας'' στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Συρίας, ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Συρίας, στον οποίο παρέδωσε επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στις πάγιες θέσεις της Κύπρου, ότι η Συρία παραμένει σταθερή στην άποψη πως ''υπάρχει μία και μόνο κυπριακή κυβέρνηση και ότι δεν θα στηρίξει ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα είναι δυνατό να οδηγήσουν έστω και σε χωριστή οντότητα''.

    Πρόσθεσε ότι ανέλυσε στον Πρόεδρο της Συρίας τους λόγους για τους οποίους ''η ε/κ πλευρά ήταν υποχρεωμένη να απορρίψει το σχέδιο Ανάν''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την επιθυμία της ε/κ πλευράς ''για ταχύτατη λύση του Κυπριακού τώρα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια που θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις, ξένη στρατιωτική παρουσία εσαεί και μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωκοινοβούλιο - Συμμετοχή ---------------------------------------------- Συμμετοχή του ΚΣ ΕΔΕΚ στην ομάδα των σοσιαλιστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ωστόσο είπε ότι οι λεπτομέρειες συμμετοχής θα ανακοινωθούν αργότερα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο κ. Ομήρου είπε ότι «έγινε μια ευρύτατη ανασκόπηση εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών».

    Οπως είπε, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα παραμένει «η ισχυρή προοδευτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειες μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για προοδευτικών και κοινωνικά ευαίσθητων πολιτικών μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο».

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ενημέρωσε τους αρχηγούς των σοσιαλιστικών κομμάτων για την μεγάλη αύξηση των ποσοστών του ΚΣ ΕΔΕΚ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών, «και υπήρξε διευθέτηση για τη συμμετοχή στην ομάδα της ΕΔΕΚ».

    Υπουργός Εργασίας - Βαν ντερ Μιρ - Γερμανός Πρεσβευτής ------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος ανακοίνωσε χθες ότι θα δημιουργηθούν τοπικά Γραφεία Εργασίας τα οποία θα ενισχύσουν το έργο των Επαρχιακών Γραφείων.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από δύο χωριστές φιλοφρονητικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ και τον Πρεσβευτή της Γερμανίας Γιόχεν Τρέμπες, ο κ. Ταλιαδώρος πρόσθεσε ότι θα βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου, θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός και η τεχνολογία και θα ενισχυθεί η στελέχωσή τους.

    Οπως είπε, με τον κ. βαν ντερ Μιρ συζήτησε, μεταξύ άλλων, τους τρόπους αξιοποίησης της χρηματοδότησης που θα λάβει η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Βουλή - Νέοι Βουλευτές - Διαβεβαίωση - Σύνθεση Επιτροπών -------------------------------------------------- Οι τρεις νέοι Βουλευτές, οι οποίοι διαδέχονται τους Αδάμο Αδάμου από το ΑΚΕΛ, Παναγιώτη Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ και Μάριο Ματσάκη από το ΔΗΚΟ, οι οποίοι έχουν εκλεγεί και ανακηρυχθεί την περασμένη Κυριακή ως οι τρεις από τους έξι πρώτους Ευρωβουλευτές που στέλλει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα κληθούν να δώσουν τη διαβεβαίωσή τους και να αναλάβουν καθήκοντα στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός της πρώτης ή της δεύτερης εβδομάδος του προσεχούς Ιουλίου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου ανέφερε ότι θα εισηγηθεί όπως συζητηθεί το θέμα την επόμενη Πέμπτη, 24 Ιουνίου, στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οι εργασίες της Βουλής και η τρίτη Σύνοδος της ογδόης Βουλευτικής Περιόδου, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, λήγουν ως είθισται με την επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, που θα γίνει μάλλον την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

    Ετσι, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Βουλευτών ότι θα επιδεικνύουν πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και στους Νόμους που συνάδουν με αυτό, καθώς και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας, θα πρέπει να γίνει ή στις 8 Ιουλίου, κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν την επετειακή της 15ης Ιουλίου, ή θα ορισθεί έκτακτη συνεδρία στις 13 Ιουλίου.

    Βρυξέλλες - Ενωση Δημων Κύπρου - Δεξίωση ------------------------------------ Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δεξίωση που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες η Ενωση Δήμων Κύπρου για να γιορτάσει την επίσημη συμμετοχή των Δήμων της Κύπρου στην Επιτροπή των Περιφερειών, μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η δεξίωση έγινε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου της Επιτροπής, και παρευρέθηκαν πέραν των 200 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, αξιωματούχοι των τοπικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

    ''Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο πάντοτε νοιώθαμε ότι ανήκουμε. Και τώρα σίγουρα το νιώθουμε σπίτι μας. Αλλά πάνω από όλα προσδοκούμε να συμβάλουμε και εμείς στην επίτευξη των κοινών μας ευρωπαϊκών στόχων,'' υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, στο σύντομο καλωσόρισμά του. ''Πάντοτε πίστευα ότι οι τοπικές και επαρχιακές αρχές αποτελούν τους καλύτερους εκφραστές του οράματος της ΕΕ,'' συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών χαρακτήρισε αυτήν την ολομέλεια ως ιστορική μια και για πρώτη φορά συμμετέχουν επίσημα τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την χαμηλή προσέλευση των πολιτών και είπε πως έδειξε ότι η σχέση ΕΕ και πολιτών δεν είναι όσο ισχυρή θα έπρεπε να είναι. ''Η Επιτροπή των Περιφερειών θα εργαστεί για βελτίωση της σχέσης αυτής και ελπίζουμε όλοι, περιλαμβανομένων των νέων κρατών, να εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια,'' κατέληξε.

    Ποδόσφαιρο - ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ ----------------------------- Μετά την ευχάριστη για την Κύπρο εξέλιξη και τη συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας ανδρών του ΑΠΟΕΛ στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Τσάμπιονς Λιγκ), η ΟΥΕΦΑ, με έγγραφό της το οποίο κοινοποιήθηκε σήμερα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), αναφέρει ότι οι νέες ανακατατάξεις λόγω της συμμετοχής της Βαλένθια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ευνοούν και την κάτοχο του Κυπέλλου Κύπρου, την ΑΕΚ, η οποία θα αγωνισθεί απευθείας στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2003 - 2004 από τη Βαλένθια, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΚΟΠ, ευνόησε και άλλες χώρες, εκτός από την Κύπρο, αφού η ισπανική ομάδα θα λάβει μέρος στο νέο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ υπήρξαν και ανακατατάξεις σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των ομάδων του Καζακστάν.

    Η ΑΕΚ θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της με αγώνες του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν στις 12 και 26 Αυγούστου 2004.

    Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ ------------------------------ Ελαφρώς πάνω από τις 76 μονάδες έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), υποχωρώντας και κάτω από το χαμηλότερο σημείο των 76,2 μονάδων που σημειώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1998. Η αγορά υποχώρησε στις 76,09 μονάδες, καταγράφοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,73%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 331 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Ερντογάν - ΕΕ - Κύπρος - Τελωνειακή ένωση

    Σαφέστατο μήνυμα προς την Αγκυρα για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την οποία καλείται η Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και προς την Κύπρο.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Σιέρα Λεόνε - Παράνομη επίσκεψη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η επίσκεψη στα κατεχόμενα του Υπουργού Εξωτερικών της Σιέρα Λεόνε Μαμοντού Κορόμα ''είναι παράνομη, αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις και διαμαρτυρίες''.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του ειδικού συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στα γραφεία του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια ''συνήθων επαφών του κ. Γουέστον με Τ/Κ στην Ουάσιγκτον''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - ΕΕ

    Θαυμάσια χαρακτήρισε την προσέλευση των ψηφοφόρων στην Κύπρο και τη Μάλτα κατά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του Σώματος Πατ Κοξ.

    [07] (Κ) ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε μέχρι τώρα η Τουρκία στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών και εκτεταμένων συνταγματικών τροποποιήσεων που υιοθετήθηκαν το Μάιο. Χαιρετίζει τις συνεχείς και αποφασιστικές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της ολοκλήρωσης του εναπομένοντος νομοθετικού έργου και της επιτάχυνσης των προσπαθειών, για διασφάλιση αποφασιστικής προόδου στην πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθεί να βοηθά την Τουρκία στις προετοιμασίες της και να εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή της προενταξιακής στρατηγικής, ειδικότερα όσον αφορά την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και λειτουργίας της δικαιοσύνης, το συνολικό πλαίσιο άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών (συνεταιρίζεσθαι, έκφρασης και θρησκείας), των πολιτιστικών δικαιωμάτων, την περαιτέρω ευθυγράμμιση των σχέσεων πολιτείας - στρατού με την ευρωπαϊκή πρακτική και την κατάσταση στα νοτιοανατολικά της χώρας.

    Η Ενωση επαναβεβαιώνει την δέσμευσή της ότι εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει το Δεκέμβριο του 2004, βάσει έκθεσης και σύστασης της Επιτροπής, ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, η ΕΕ θα εγκαινιάσει δίχως καθυστέρηση ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθεροποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της ολοκληρωτικής υλοποίησης της ατζέντας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσκαλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή εξ ονόματος της Κοινότητας και των 25 κρατών μελών της για την προσαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των νέων κρατών μελών.

    [08] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Συμπεράσματα

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις Βρυξέλλες, στα τελικά συμπεράσματά του, "προσκαλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την Επιτροπή εξ ονόματος της Κοινότητας και των 25 κρατών μελών της για την προσαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των νέων κρατών μελών".

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5802      0,5836            1,7135        1,7235
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4828      0,4856            2,0593        2,0713
    Λίρα Αγγλίας   0,8841      0,8894            1,1244        1,1311
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4410*    0.4445*    224.9719    226,7574
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3302     0.3328       3.0048      3,0285
    Δολάριο Καναδά      0.3512     0.3540       2.8249      2,8474
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0692     0.0697      14.3472     14,4509
    Κορώνα Σουηδίας     0.0633     0.0638      15.6740     15,7978
    Φράγκο Ελβετίας     0.3833     0.3863       2.5887      2,6089
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,81  (-0,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    233.472
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    173.782    337,10  (-0,33)
    FTSE Med 100 **                             6.453,73  (-0,50)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    118.976     97,74  (-0,10)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     24.027     70,93  (-0,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.768     11,95  (-1,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     28.425     49,87  (-0,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.050     44,52  (-3,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.853     20,87  (-0,67)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        627     62,28  (-0,64)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.550      2,23  ( 0,45)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.956      7,44  (-1,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         00     11,32  ( 0,44)
    Ξενοδοχεία                    £      5.312     25,66  (-0,27)
    Αλλες Εταιρείες               £     36.208     63,28  (-0,49)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (K) UNHCR - Κύπρος - Πρόσφυγες

    Η Κύπρος, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου για αιτητές ασύλου έχει δημιουργήσει σε γενικές γραμμές το σωστό νομοθετικό πλαίσιο, για να δίνεται σε αυτά τα άτομα η προστασία που απαιτεί το διεθνές δίκαιο, δήλωσε η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΝΟΠΑΔ), Πρόεδρος της Ομάδας Εθελοντών για την Υποστήριξη Προσφύγων και Αιτητών Ασύλου και Επίτροπος Νομοθεσίας, Λήδα Κουρσουμπά.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων, υπό την ονομασία φέτος ''Κύπρος - Ενα σπίτι, για τους πρόσφυγες'', η κ. Κουρσουμπά διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι πολλά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα που αφορούν τόσο τη νομοθεσία, τη νοοτροπία, την υποδομή υπηρεσιών και την κατάλληλη στελέχωσή τους.

    Σε ομιλία της, η αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο Μπέτσι Γκρέβε είπε πως στην Κύπρο σήμερα ζουν 370 περίπου άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες.

    Ανέφερε ότι αυτοί προέρχονται από 22 περίπου διαφορετικές χώρες. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία τους είναι από το Ιράν, τη Σερβία - Μαυροβούνιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Τουρκία και τη Ρωσία.

    [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διακυβερνητική διάσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ενώπιον της συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ μιας μετριοπαθούς αύξησης των συνολικών εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στη δήλωση κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη σύνοδο της Διακυβερνητικής όπου διεξήχθη συζήτηση για τα εκκρεμούντα θέματα στο προσχέδιο του Συντάγματος της Ευρώπης, που έχει ετοιμάσει η Ιρλανδική προεδρία. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε διάφορες πρόνοιες του προτεινόμενου Συντάγματος και υπέβαλε τις απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος εμμένει στη θέση ότι το σύστημα ένας Επίτροπος ανά χώρα μέλος θα πρέπει να διατηρηθεί. Πρόσθεσε πως η πρόνοια ότι μετά από δέκα χρόνια στην Επιτροπή θα αντιπροσωπεύονται τα δύο τρίτα των χωρών, ώστε κάθε 15 χρόνια κάθε χώρα να μετέχει δύο θητείες στην Επιτροπή, δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση.

    [13] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Τριανταφυλλίδης - ΕΕ - Ενωτική Αριστερά

    Αμέριστη συμπαράσταση στη θέση που τήρησε η ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν καθώς και την πρόθεση του να εμπλακεί στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Φρανσίς Βουρτς, Πρόεδρος της Συνοσπονδιακής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς Βορειοπράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτή Αντρο Κυπριανού, ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τη συμμετοχή του ιδίου και του ευρωβουλευτή του κόμματος Κυριάκου Τριανταφυλλίδη στην πρώτη συνεδρία της Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Βουρτς ''διατύπωσε με ένα έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τη διαφωνία αλλά και τη διαφωνία της Ομάδας για τις κυρώσεις που προωθούνται από διάφορες πλευρές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα''.

    [14] (Κ) ΕΕ - Ενωση Δήμων - Λέοπολντ Μάουρερ

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Στις 75 μονάδες ο ΓΔ

    Τη διολίσθηση του σε νέα πρωτόγνωρα επίπεδα των τελευταίων ετών συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στο επίπεδο των 75 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,37%, κλείνοντας στις 75,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 233 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 34,9% του ημερήσιου τζίρου.

    [16] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα - Βουλγαρία - Ρουμανία - Κροατία

    Την προσωρινή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βουλγαρία, επιβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία στις αρχές του 2005.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)

    «Δεν είναι η ώρα για έναρξη πολέμου επιστολών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε σχέση με την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε απάντηση της δικής του, στην οποία ο ΓΓ εμμένει στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «εμείς δώσαμε την απάντησή μας στην έκθεσή του τεκμηριωμένα και δίνοντας τις δικές μας εκτιμήσεις για τον τρόπο που διεξήχθη η διαπραγμάτευση για τις ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις των απόψεών μας που περιέχονται στην έκθεση».

    «Ο ΓΓ επέλεξε να μην απαντήσει στις κατηγορίες και αυτό είναι δικαίωμά του ή αποδεικνύει ότι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στις λεπτομερείς και τεκμηριωμένες απόψεις που εκφράζει η δική μας απάντηση», πρόσθεσε.

    Αναφορικά με την προεδρία της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τον υποψήφιο που θα έχει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από τα κράτη μέλη, για να είναι ενισχυμένος στο έργο του και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ στο μέλλον.

    [18] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο ΣτΕ - Αναχώρηση για Στρασβούργο

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό

    ''Δεν είναι η ώρα για έναρξη πολέμου επιστολών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε σχέση με την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν - σε απάντηση της δικής του - στην οποία ο ΓΓ εμμένει στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «εμείς δώσαμε την απάντησή μας στην έκθεσή του τεκμηριωμένα και δίνοντας τις δικές μας εκτιμήσεις για τον τρόπο που διεξήχθη η διαπραγμάτευση για τις ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις των απόψεών μας που περιέχονται στην έκθεση».

    «Ο ΓΓ επέλεξε να μην απαντήσει στις κατηγορίες και αυτό είναι δικαίωμά του ή αποδεικνύει ότι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στις λεπτομερείς και τεκμηριωμένες απόψεις που εκφράζει η δική μας απάντηση», πρόσθεσε.

    [20] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «που θα έχει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από τα κράτη μέλη, για να είναι ενισχυμένος στο έργο του και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ στο μέλλον».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε διάσκεψη Τύπου, στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν η Κύπρος θα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Κρις Πάτεν, δεδομένης της σχέσης της Κύπρου με τη Βρετανία, είπε ότι όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιλέγει Πρόεδρο της Επιτροπής «πρέπει να επιλέξει εκείνον που μπορεί να έχει την ευρύτερη δυνατή εμπιστοσύνη και υποστήριξη των μελών και όχι με εθνικά ή άλλα κριτήρια».

    Σημείωσε ότι το όνομα του κ. Πάτεν δεν ετέθη επίσημα από κανένα κατά τις χθεσινοβραδινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις αλλά έγινα αναφορά στο όνομά του καθώς και άλλων υποψηφίων.

    Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συζητήσεων και ειδικά με τα θέματα που ήγειρε στις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης όσον αφορά τη Συνταγματική Συνθήκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος».

    [21] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόεδρος - Σύνταγμα

    Η επιλογή του διαδόχου του Ρομάνο Πρόντι στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διχάσει του Eυρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι από χθες εμφανίζονται διχασμένοι και χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η μια υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Βέλγου Πρωθυπουργού Γκι Φερχόφσταντ και του Βρετανού Επιτρόπου Κρις Πάτεν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 June 2004 - 17:49:22 UTC