Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΓΓ του ΟΗΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Τελετή
  • [03] (Κ) Προδρόμου - Δανία - Προεδρικός Απεσταλμένος
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υπόθεση με τους ισχυρισμούς εναντίον του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη για ''εκβιασμό'' αστυνομικού της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), οι αμερικανο-βρετανικές παρασκηνιακές ενέργειες στους κόλπους του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την υιοθέτηση του πρώτου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την ικανοποίηση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που επέστρεψε χθες αργά το απόγευμα από τις Βρυξέλλες. Αλλα θέματα των εφημερίδων αναφέρονται στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των αμπελουργών και στις προσπάθειες του ΔΗΣΥ να προσελκύσει προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης που θα ενισχύσουν το κόμμα.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Μήνυμα - Λύση με το σχέδιο Ανάν'', δημοσιεύει δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό στέλλει το μήνυμα πως η μόνη διέξοδος για την ελληνική πλευρά σήμερα είναι η αναζήτηση συμφωνημένης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαγγέλλει την έναρξη κύκλου επαφών με προσωπικότητες του τόπου και με στόχο την ένταξή τους στο ΔΗΣΥ για να ενισχύσουν το κόμμα. Πρώτος στόχος -όπως αποκαλύπτει ο κ. Αναστασιάδης- είναι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αγγλοαμερικανική παγίδα στη ΝΥ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι άρχισαν προχθές βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρώτες ανεπίσημες διαβουλεύσεις για την έκθεση των καλών υπηρεσιών στο Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και η Γραμματεία, γράφει η εφημερίδα, έθεσαν απευθείας το θέμα στην ολομέλεια του Συμβουλίου, αντί στα πέντε μόνιμα μέλη όπως συνηθίζεται και αυτό έγινε για να αποφευχθούν πιθανές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων επί της ε/κ πλευράς. Αλλού γράφει για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελουργικός κόσμος της Κύπρου και για την εξαγγελία μέτρων στήριξης των αμπελουργών στην οποία προέβη προχθές στην Πάχνα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Περιμένοντας τον Νικήτα'', γράφει για τους ισχυρισμούς εναντίον του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη ότι ''εκβίαζε'' αστυνομικό και αναφέρει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς νέο διάβημα στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο η υπόθεση Ματσάκη, ενώ ταυτόχρονα η πίεση από κόμματα προς την κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές για πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση του θέματος είναι ασφυκτική. Αλλού γράφει ότι έπειτα από συνομιλίες δύο χρόνων για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), επιτεύχθηκε προχθές βράδυ συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε μοναδικό και ικανοποιητικό.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Προειδοποιεί με αποκαλύψεις ο Τ. Παναγιώτου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''σοβαρά ερωτηματικά για τη γνωστή υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη εξακολουθούν ακόμα να παραμένουν αναπάντητα'' και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είτε τηρούν σιγή είτε αποφεύγουν να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης, αφήνοντας να αιωρούνται υπονοούμενα. Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας Τάσου Παναγιώτου, ο οποίος είπε: ''Δεν σχολιάζω ούτε θέλω να υπεισέλθω στην ουσία της υπόθεσης Ματσάκη, γιατί, αν αρχίσω να σχολιάζω, τότε θα πω πολλά''. Αλλού γράφει ότι με την τελική διαμόρφωση που πήρε το Σύνταγμα της ΕΕ, η Κύπρος επωφελείται όχι μόνον στο θέμα του να έχει το δικό της Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο θέμα του δικαιώματος ψήφου και στο δικαίωμά της να εκλέγει επτά Ευρωβουλευτές αντί έξι που έχει σήμερα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μέτρα τώρα αλλιώς φεύγω'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει μέτρα εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας και να συγκρουσθεί με συμφέροντα χωρίς να συμβιβάζεται σε θέματα αρχών. Ο κ. Κεραυνός αναφέρει πως, σε περίπτωση κατά την οποία θα δεχθεί πιέσεις που δεν θα συνάδουν με τις βασικές αρχές του προγράμματος του Υπουργείου, τότε θα παραιτηθεί. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει διαλύσει την ομάδα συνεργατών του που ασχολείτο με το Κυπριακό και ότι το ίδιο θα πράξει για την αμερικανική ομάδα σε ενάμιση περίπου μήνα και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αποδέχθηκε ήδη αίτημα του Ειδικού Συντονιστή Τόμας Γουέστον για αποχώρησή του.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ιντριγκες στο παρασκήνιο'', ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί, με απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές ενέργειές τους, μεθοδεύουν την προώθηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα υιοθετεί την έκθεση Ανάν, τις εισηγήσεις και το σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι είναι ανεξέλεγκτη η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οροφές κτιρίων στο δήμο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, τόσο από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) όσο και από ιδιωτικές εταιρείες και ότι εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από το Δήμο Αγίου Αθανασίου και από κατοίκους της περιοχής.

    [02] (Κ) ΓΓ του ΟΗΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Τελετή

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θεωρεί σημαντικό γεγονός το ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την εφετινή διοργάνωσή τους στην Αθήνα, επιστρέφουν στις αρχαίες ρίζες τους στην Ελλάδα και απαντώντας στην ερώτηση εάν ανησυχεί για την ασφάλειά τους, δηλώνει ότι θα είναι απολαυστικοί.

    [03] (Κ) Προδρόμου - Δανία - Προεδρικός Απεσταλμένος

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------------------- Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση της Συνταγματικής Συνθήκης με την οποία εγκρίθηκε το σύνταγμα της Ευρώπης, τονίζοντας τη σημασία συγκεκριμένης πρόνοιας ότι τα συντάγματα των κρατών μελών θα πρέπει συνάδουν με το σύνταγμα της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις χθες αργά το απόγευμα, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να εξεταστεί από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες κατά πόσο οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν συνάδουν με τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως χωρίς τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εκτιμούν ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ούτε περιθώρια ούτε προοπτική για έναρξη νέας διαδικασίας για λύση στο Κυπριακό.

    Η νέα συνθήκη, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ''κωδικοποιεί όλες εκείνες τις πολλές και περίπλοκες συμβάσεις που υπάρχουν με διάφορες χώρες, αλλά και από την ίδια την ΕΕ προς τα μέλη της, με γλώσσα απλή και κατανοητή, με κύρια επιδίωξη να φέρει τον πολίτη πιο κοντά στην Ευρώπη''.

    Μεταξύ άλλων, συνέχισε, ''ενσωματώνει το Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην τελευταία τους έκδοση, δηλαδή προστίθενται νέα ανθρώπινα δικαιώματα'', θέμα ''που αποτελούσε πηγή προστριβών γιατί μερικές χώρες δεν επιθυμούσαν να ενσωματωθεί ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως νομικό έγγραφο στη Συνθήκη''.

    ''Η ΕΕ δεν κατόρθωσε ωστόσο να πετύχει ικανοποιητικό βαθμό συναίνεσης για την εκλογή του νέου Προέδρου της Επιτροπής και γι' αυτό θα γίνει έκτακτο Συμβούλιο σε κάποια ημερομηνία πριν από τις 20 Ιουλίου, που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, με μόνο θέμα την εκλογή του Προέδρου, όπως και των τριών άλλων αξιωματούχων που εκλέγονται από το Συμβούλιο'', πρόσθεσε.

    Γενικά όμως η κυπριακή αντιπροσωπεία, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι απόλυτα ικανοποιημένη ''από την τελευταία διατύπωση της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ''.

    Σε ερώτηση εάν το ευρωπαϊκό σύνταγμα επηρεάζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως το θέμα αυτό ''είναι πολύ σημαντικό διότι υπάρχει πρόνοια ότι τα συντάγματα όλων των χωρών μελών πρέπει να προσαρμόζονται για να είναι συμβατά με το σύνταγμα της Ευρώπης.''.

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο, μετά την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος, οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν φεύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε λέγοντας ότι αυτό ''είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί από εμπειρογνώμονες και σίγουρα αφορά την ΕΕ και είναι κι' αυτή μια από τις πτυχές που εμείς θα θέλαμε να εξεταστεί.''

    Απαντώντας ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι με τον κ. Φερχόιγκεν ανέλυσαν ''τα μέτρα τα οποία εμείς θέλουμε να πάρουμε για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ συμπατριωτών μας'' προσθέτοντας πως μερικά τελευταία μέτρα που συζήτησε η πλευρά μας μαζί του ''αποβλέπουν στο να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία με τους Τ/Κ ώστε να άρουν μερικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν''.

    Σε άλλη ερώτηση για προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας από μέρους των Αγγλοαμερικανών για υιοθέτηση ψηφίσματος που κινείται εναντίον της ε/κ κοινότητας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όντως ''κάποιες χώρες επιθυμούν να εξασφαλίσουν ψήφισμα το οποίο θα έχει δύο σκοπούς : πρώτον την υιοθέτηση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ και του σχεδίου Ανάν και δεύτερο τη υιοθέτηση μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 93 του σχεδίου Ανάν''.

    Η υιοθέτηση της παραγράφου 93 του σχεδίου Ανάν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση ή τροποποίηση των δύο σοβαρών ψηφισμάτων, 541 και 550 του ΣΑ των ΗΕ, που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση αναγνώριση ή ενίσχυση της ιδέας της αναγνώρισης, όσον αφορά τα κατεχόμενα εδάφη''.

    ''Ομως έχουμε καλές προοπτικές ότι τέτοια προσπάθεια δεν θα πετύχει'', πρόσθεσε.

    Πολλές χώρες, είπε, ''χωρίς καν με δική μας επέμβαση, δεν θεωρούν ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα να υιοθετηθεί από το ΣΑ το σχέδιο του κ. Ανάν, το οποίο ο κυπριακός Ελληνισμός έχει καταψηφίσει''.

    ΓΓ του ΟΗΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Τελετή --------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θεωρεί σημαντικό γεγονός το ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την εφετινή διοργάνωσή τους στην Αθήνα, επιστρέφουν στις αρχαίες ρίζες τους στην Ελλάδα και απαντώντας στην ερώτηση εάν ανησυχεί για την ασφάλειά τους, δηλώνει ότι θα είναι απολαυστικοί.

    Σε συνάντησή του με τα μέσα ενημέρωσης κατά την τελετή που έγινε χθες με το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν δήλωσε ότι ''είναι θαυμάσιο το ότι η Φλόγα πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στα Ηνωμένα Εθνη, σε αυτό ειδικά το έτος κατά το οποίο έχουμε τόσους πολλούς πολέμους και για να πάμε πίσω στην αρχαία ελληνική παράδοση της κατάθεσης των όπλων και της συνομολόγησης ειρήνης στη διάρκεια των Αγώνων''.

    ''Οσο σύντομη και να είναι'', είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ''μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αφήσουν τα όπλα και να μας επιτρέψουν να βρούμε τροφή και προμήθειες για αυτούς που έχουν ανάγκη''.

    ''Γνωρίζω'', είπε ο κ. Ανάν απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, ''ότι πρόκειται να διοργανώσετε θαυμάσιους Αγώνες στην Αθήνα και είναι σημαντικό το ότι οι Αγώνες επιστρέφουν στις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα''.

    ''Προσδοκώ σε κάτι θαυμάσιο, θαυμάσιους Ολυμπιακούς Αγώνες'', είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ, όταν ερωτήθηκε: ''Αναφέρεσθε σε θαυμάσιους Αγώνες, δεν ανησυχείτε καθόλου''; ο κ. Ανάν απάντησε: ''Πρόκειται να έχουμε διασκέδαση''.

    Εθνική Φρουρά - Ασκηση ''ΔΗΜΗΤΡΑ 2004'' - Τεθωρακισμένα

    Με επιτυχία στέφθηκε χθες η στρατιωτική άσκηση Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που έγινε στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων ''ΔΗΜΗΤΡΑ 2004'' στον Κόρνο.

    Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος, Αθανάσιος Νικολοδήμος, στρατιωτικές και τοπικές Αρχές και άλλοι επίσημοι.

    Στην άσκηση συμμετείχαν έφεδροι της ΕΦ και το Υπουργείο Αμυνας.

    Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις ------------------------------------ Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε απαγκίστρωση, άνοιγμα διόδων και αποναρκοθέτηση διακήρυξε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από τον κατοχικό στρατό, η πλευρά μας θα είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της στρατιωτικής άσκησης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που έγινε στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων ''ΔΗΜΗΤΡΑ 2004'' στον Κόρνο, ο Υπουργός είπε ότι αυτή η άσκηση, η οποία ''περιλαμβάνει γύρω στους δέκα χιλιάδες εφέδρους, με συμμετοχή κληρωτών στρατιωτών και αξιωματικών, είναι μια ιδιαίτερα θετική άσκηση για τα αποτελέσματά της και την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΦ''.

    Σε ερώτηση εάν συζητούνται μέτρα απαγκίστρωσης, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η πλευρά μας έχει δηλώσει την ετοιμότητά της ''σε σχέση με ανοίγματα διόδων και σε σχέση με τη δυνατότητά μας να γίνει απαγκίστρωση σε συγκεκριμένες περιοχές''.

    Εμείς ως ΕΦ, είπε ο ΥΠΑΜ, ''αυτά τα σχέδια τα έχουμε προετοιμάσει από καιρό και η δυνατότητά μας να τα εκπληρώσουμε είναι μέσα σε τάχιστο χρονικό διάστημα, άρα οποιεσδήποτε αλλαγές στη γραμμή αντιπαράταξης, είτε αναφέρονται σε απαγκίστρωση, είτε σε άνοιγμα διόδων, είτε σε αποναρκοθέτηση, είναι αποφάσεις οι οποίες πλέον εξαρτώνται από τον κατοχικό στρατό και όχι από εμάς.''

    ''Εμείς έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας και οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας'', δήλωσε

    Λάρνακα - Πολιτική Αμυνα - Ασκηση ''ΔΗΜΗΤΡΑ 2004''

    Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση της Πολιτικής Αμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων ''ΔΗΜΗΤΡΑ 2004'', σε περιοχή κοντά στα γραφεία της Υπηρεσίας Μέριμνας, στην Λάρνακα.

    Την άσκηση παρακολούθησαν -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης, στρατιωτικές και τοπικές Αρχές, καθώς και άλλοι επίσημοι και το σενάριο της άσκησης ήταν η διάσωση από δυνάμεις της Πολιτικής Αμυνας τεσσάρων ατόμων σε πενταόροφο κτίριο το οποίο είχε βομβαρδισθεί.

    Στην άσκηση συμμετείχαν η Πολιτική Αμυνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, η Αρχή Ηλεκτρισμού και η Εθνική Φρουρά.

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης χρησιμοποιήθηκε υπερσύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.

    Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακό - Σύνταγμα ΕΕ ------------------------------------------------------------- Εάν δεν υπάρξει συναίνεση και συμβιβασμός στο Κυπριακό, τότε θα μας μείνει η διχοτόμηση, διεμήνυσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Ο κ. Χρίστου, σχολιάζοντας την έγκριση του συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών που έληξε την Παρασκευή, είπε πως η ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα και μια σημαντική επιτυχία της ΕΕ, ανεξαρτήτως εάν ορισμένα στοιχεία του συντάγματος δεν ικανοποιούν την Κύπρο, ως μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο άσκηση της Πολιτικής Αμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων ''ΔΗΜΗΤΡΑ 2004'', στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η Πολιτική Αμυνα ''με όλες τις άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες αποδεικνύει με την κάθε καινούργια άσκηση ότι μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς και συντονισμένα στα σημαντικά καθήκοντα που θα της ανατεθούν, σε περίπτωση οποιωνδήποτε έκτακτων αναγκών.''

    Για αυτό, συνέχισε, ''ο εξοπλισμός, ο συντονισμός η κοινή δράση και οι κοινές ασκήσεις, η γνώση του αντικειμένου σε διεθνές επίπεδο, η προετοιμασία μας για συμμετοχή σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα και γενικά η ανταπόκριση στις υψηλές απαιτήσεις των νέων συνθηκών, είναι στόχοι τους οποίους επιδιώκουμε με κάθε τρόπο, ενισχύοντας και τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν.''

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κάποια συναίνεση για λύση στο Κυπριακό, ο Υπουργός δήλωσε πως ''εάν δεν υπάρξει συναίνεση και συμβιβασμός, απλά θα μας μείνει η διχοτόμηση''.

    Σχολιάζοντας την έγκριση του νέου συντάγματος της ΕΕ, ο κ. Χρίστου είπε ότι αυτό ήταν ''ένα πολύ σημαντικό βήμα'' και μια επιτυχία της ΕΕ, ανεξαρτήτως εάν ορισμένα στοιχεία δεν ικανοποιούν εμάς, ως Κύπρο και εμάς ως μικρή ευρωπαϊκή χώρα''.

    ''Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η τελική συναίνεση καταδεικνύει ότι μπορούν σοβαρά ζητήματα να οδηγούνται σε λύσεις συναινετικές και συμβιβαστικές και αυτό είναι ένα γενικότερο μήνυμα και για εμάς, αλλά και για όλο τον κόσμο'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρυξέλλες - ΕΛΚ -------------------------------------------- Η βοήθεια που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στους Τ/Κ θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην επιτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων ή η αδυναμία επανένωσης της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Πάφου κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζήτησε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα και τα μέτρα υπέρ των Τ/Κ.

    Είπε πως ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την προσοχή τους στα μέτρα που λαμβάνονται υπέρ των Τ/Κ. ''Η βοήθεια πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων ή την αδυναμία επανένωσης της πατρίδας μας'', πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΣΚ -------------------------------- Την υποστήριξη συγκεκριμένων θέσεων μέσω των Πρωθυπουργών και των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ για την εκλογή νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφάσισαν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Πάφου κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) και πρόσθεσε ότι αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό σε κατ' ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου του ΕΣΚ.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, όπως τον Πρόεδρο του ΕΣΚ Πολ Ρασμούσεν, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο, όπως είπε, είχαν ανταλλαγή απόψεων, ενώ έλαβαν παράλληλα συγκεκριμένες αποφάσεις για την κοινή στρατηγική των κομμάτων τους στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στο Κυπριακό.

    Ιδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής - Παγκόσμιο Συνέδριο στην Κύπρο

    Αρχίζει σήμερα στη Λεμεσό και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής που διοργανώνει το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής, το οποίο προωθεί την έρευνα και την ειδίκευση στον τομέα αυτόν τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Κύπρο.

    Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπρος Νικολαϊδης ανέφερε πως στο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Αγιος Ραφαήλ στη Λεμεσό, θα λάβουν μέρος πάνω από 500 επιστήμονες από 55 χώρες, ενώ οι ομιλητές θα είναι περισσότεροι από 38 πρωτοπόροι ακαδημαϊκοί επιστήμονες.

    Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως το Συνέδριο θα ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις στην προγεννητική διάγνωση χρωματοσωματικών και άλλων ανωμαλιών στο έμβρυο, με ενδομήτριες χειρουργικές επεμβάσεις για θεραπεία του εμβρύου και με την πρόβλεψη και αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της εγκυμοσύνης όπως ο πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία και διαβήτης.

    Θα ασχοληθεί επίσης και με το θέμα της κλωνοποίησης και αναμένεται ότι θα ακουστούν αρνητικές και θετικές απόψεις για το θέμα, καθώς και με το Σύνδρομο Ντάουν, για το οποίο θα παρουσιαστούν και τα πρώτα αποτελέσματα από τις νέες μεθόδους ανίχνευσής του στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 June 2004 - 17:49:07 UTC