Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής
  • [02] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επισκέψεις σε Ισπανία και Πορτογαλία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρεσβεία Ισραήλ - Κύπρος - Ενταξη - Συναυλία
  • [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροποι ΕΕ
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [07] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Ανακοίνωση ρωσικού ΥΠΕΞ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Αναχώρηση για Ισπανία (1)
  • [09] Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής - Κλωνοποίηση
  • [10] (K) Ερντογάν - Washington Times - Κυπριακό.
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Επίτροποι ΕΕ για Προϋπολογισμό
  • [13] (Κ) Κοινοτικοί Επίτροποι - 5 εκ. ευρώ - Αποναρκοθέτηση νεκρής ζώνης
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν - Πρόεδρος Ελλάδας - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαδρίτη - Αφιξη
  • [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής

    Η Κύπρος, με βάση τα στατιστικά δεδομένα, μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με ψηλό επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Εμβρυϊκής Ιατρικής στη Λεμεσό.

    Η τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού γύρω από την ιστορία της Κύπρου και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    [02] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επισκέψεις σε Ισπανία και Πορτογαλία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για επισκέψεις εργασίας στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Κατά την παραμονή του στις δύο αυτές χώρες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκουες Σαπατέρο, τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Χόρχε Ζαμπάιο, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Χοζέ Μπαρόσο, και θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ιδίου και της συζύγου του Φωτεινής, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται κυρίως οι διμερείς σχέσεις και η περαιτέρω ενίσχυσή τους, θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Κυπριακό.

    Οι επισκέψεις του Προέδρου είναι μεν εργασίας, αλλά θεωρούνται αναβαθμισμένες, καθώς παίρνουν το χαρακτήρα της επίσημης επίσκεψης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Φωτεινή, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσο Τζιωνή.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, αύριο στη μία το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

    Αργότερα θα αναχωρήσει για το παλάτι Zarzuela, όπου το βασιλικό ζεύγος, ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η Βασίλισσα Σοφία, θα παραθέσουν γεύμα προς τιμήν του Προέδρου Παπαδόπουλου και της συζύγου του Φωτεινής.

    Την Τετάρτη η κυπριακή αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στη Λισσαβόνα, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στις 11 το πρωί (ώρα Πορτογαλίας) με τον Πρόεδρο Ζαμπάιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στις 12 θα έχει για 15 λεπτά ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στις 12.45 Παπαδόπουλος και Μπαρόσο θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη και στη 1.00 θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Κατά την παραμονή του στις δύο αυτές χώρες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων σε ισπανικά και πορτογαλικά ΜΜΕ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου προς την πολιτική ηγεσία της Κύπρου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της στο Κυπριακό, οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υποστηρικτών της για την αποτροπή έκδοσης ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα υιοθετεί την έκθεση Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, οι άξονες στους οποίους κινείται το κατοχικό καθεστώς για ενίσχυση της οικονομίας του και η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης για αποναρκοθέτηση είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης οι καταγγελίες εις βάρος του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη για "εκβιασμό" αστυνομικού, η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την οποία θα γίνει ανάλυση του Προγράμματος Εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας, η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για μείωση της ζήτησης και προσφοράς ναρκωτικών και η πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ξεκαθαρίστε το θέλετε στο Κυπριακό'' γράφει ότι το δικό του σαφές ισχυρό μήνυμα έστειλε μέσω της ''Αλήθειας'' ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος καλεί την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, κυβέρνηση και κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους στο Κυπριακό ώστε να μπορεί να υπάρξει αποσαφήνιση της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν από κοινού Λευκωσία και Αθήνα. Αλλού αναφέρεται στην πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και γράφει ότι ''το χρυσό γκολ του Ζήση Βρύζα δυο λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου έφτανε και περίσσευε στο Φάρος της Πορτογαλίας για να ανάψει το πράσινο φως και να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη πρόκριση στους ''8''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ηλεκτρικό οχυρό η έπαυλη Ματσάκη'' γράφει ότι "απόλυτα εκτεθειμένος παραμένει ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης πέντε μέρες μετά τις απίστευτες καταγγελίες για εκβιασμό αστυνομικού ενώ έχει εγκαταστήσει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην οικία του στα Πυργά, υπερσύγχρονο εξοπλισμό για να μην καταγράφονται οι συνομιλίες που έχει στην έπαυλή του". Αλλού γράφει ότι τη διπλωματική τους δεξιοτεχνία θα πρέπει να επιστρατεύσουν η Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρικτές της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξουδετερώσουν τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για έκδοση ψηφίσματος που θα υιοθετεί την έκθεση Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Κλειδί ο Νικήτας για να ανακριθεί ο Ματσάκης'' γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και η Αστυνομία πάνε ξανά στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή του προκειμένου να ανοίξουν φάκελο, να αρχίσουν τη λήψη καταθέσεων και να ανακρίνουν τον κ. Ματσάκη. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προχωρήσει με απαγκίστρωση, άνοιγμα διόδων και αποναρκοθέτηση ενώ πρόσθεσε πως οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από τον κατοχικό στρατό η πλευρά μας θα είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στήνουν τείχος στις συναλλαγές'' γράφει ότι σε δυο άξονες κινείται το κατοχικό καθεστώς στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσής του και δραστηριοποιείται σε διάφορα επίπεδα πρώτον με την έναρξη απευθείας εμπορίου με το εξωτερικό και δεύτερον ο περιορισμός στο ελάχιστο της προοπτικής συναλλαγών με τους Ε/Κ. Αλλού γράφει ότι φραγμό στην καταστροφική επέλαση των ναρκωτικών στην κυπριακή κοινωνία στοχεύει να θέσει το Υπουργείο Υγείας με την εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής και των σχεδίων δράσης για μείωση της ζήτησης και της προσφοράς.

    [04] (Κ) Πρεσβεία Ισραήλ - Κύπρος - Ενταξη - Συναυλία

    Με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής επέλεξε η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο να γιορτάσει την ένταξη του νησιού στην ΕΕ και φέρνει κοντά, μεθαύριο Τετάρτη στην αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία, το διεθνούς φήμης Jerusalem Quartet και το διακεκριμένο Κύπριο μαέστρο και πιανίστα Σπύρο Πίσυνο οι οποίοι ερμηνεύουν έργα Χάιτεν, Σοστάκοβιτς και Ντβόρζακ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο Μάικλ Ελιγκάλ η ένταξη την 1η Μαΐου της Κύπρου στην ΕΕ σήμανε την επιτυχή κατάληξη πολυετών προσπαθειών και την ευόδωση ενός εκ των στόχων του κυπριακού λαού για αυτό και κρίναμε ότι το γεγονός έπρεπε να εορταστεί.

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροποι ΕΕ

    Η Κύπρος ως πλήρες μέλος της ΕΕ έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα καθώς και δυνατότητες απορρόφησης χρημάτων και αξιοποίησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού μαζί με την Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδια για Θέματα Προϋπολογισμού Μιχαέλε Σράιερ είχε συνάντηση το πρωί με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό με τον οποίον συζήτησαν για τις προετοιμασίες που γίνονται όσον αφορά τον προϋπολογισμό στην ΕΕ καθώς και θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό της Κύπρου.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    [07] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Ανακοίνωση ρωσικού ΥΠΕΞ

    Η Ρωσία υποστηρίζει τη σύναψη από την τουρκοκυπριακή κοινότητα οικονομικών εξωτερικών σχέσεων σε μορφές που δεν θα βρίσκονται σε αντίθεση με τα βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Αναχώρηση για Ισπανία (1)

    Την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από μόνο του δεν μπορεί να επιφέρει λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για την Ισπανία, από όπου στη συνέχεια θα μεταβεί στην Πορτογαλία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ωστόσο πως το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα για εμάς αφού, όπως είπε, οι πρόνοιες του συντάγματος που θα υπάρξει με βάση τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατές με το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Κληθείς να σχολάσει τους περιοριστικούς όρους που θέτει το κατοχικό καθεστώς αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε πως η πλευρά μας θα κάνει αυτό που είναι σωστό για την εφαρμογή της πολιτικής της σε αυτό το θέμα και δεν θα επηρεαστεί από τυχόν απαράδεκτες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

    [09] Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής - Κλωνοποίηση

    Το θέμα της κλωνοποίησης του ανθρώπου μονοπώλησε την πρωινή συνάντηση των επιστημόνων στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής που διεξάγεται στη Λεμεσό, με τους υποστηρικτές της ανθρώπινης κλωνοποίησης να έρχονται σε αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος επιστήμονας και συντονιστής του Συνεδρίου Κύπρος Νικολαϊδης «ήταν μια ζεστή συζήτηση γύρω από την κλωνοποίηση και το κατά πόσο είναι ηθικά αποδεκτός αυτός ο τομέας και κατά πόσο πρακτικά έχουμε φτάσει στο στάδιο που μπορεί να γίνει».

    [10] (K) Ερντογάν - Washington Times - Κυπριακό.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5800      0,5834            1,7141        1,7241
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4798      0,4826            2,0721        2,0842
    Λίρα Αγγλίας   0,8806      0,8858            1,1289        1,1356
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4414*    0.4449*    224.7696    226,5519
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3306     0.3332       3.0012      3,0248
    Δολάριο Καναδά      0.3506     0.3534       2.8297      2,8523
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0693     0.0698      14.3266     14,4300
    Κορώνα Σουηδίας     0.0634     0.0639      15.6495     15,7729
    Φράγκο Ελβετίας     0.3841     0.3871       2.5833      2,6035
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Επίτροποι ΕΕ για Προϋπολογισμό

    Ευχάριστα και θετικά μηνύματα μετέφεραν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και μέσω αυτής στον κυπριακό λαό οι Ευρωπαίοι Επίτροποι για τον Προϋπολογισμό Μικαέλε Σράιερ και Μάρκος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας με τους δείκτες του Μάαστριχτ ως ''φιλόδοξο'' και συνάμα υλοποιήσιμο, έτσι ώστε να επωφεληθεί η οικονομία της Κύπρου και να προετοιμασθεί για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

    [13] (Κ) Κοινοτικοί Επίτροποι - 5 εκ. ευρώ - Αποναρκοθέτηση νεκρής ζώνης

    Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν κατά τα έτη 2004 και 2005 ως βοήθεια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα η Κοινοτική Επίτροπος, αρμόδια για Θέματα Προϋπολογισμού Μιχαέλε Σράιερ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού, η κ. Σράιερ είπε συγκεκριμένα ότι το 2004 θα δοθεί ποσό 2,5 εκ. ευρώ και αντίστοιχο ποσό κατά το έτος 2005.

    Χαρακτηρίζοντας αυτή τη βοήθεια ως σημαντική, ανέφερε ότι τα ναρκοπέδια πρέπει να καθαριστούν όσο το δυνατό πιο σύντομα.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη φθάνει την ερχόμενη Πέμπτη στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών ημερών συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν το Χρηματιστήριο στις 29 Ιανουαρίου 1997 (75,33 μονάδες). Η αγορά, δεχόμενη πιέσεις κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε στις 75,35 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές σε ποσοστό 0,61%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 387 χιλιάδων λιρών.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,35  (-0,61)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    387.417
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    259.039    334,41  (-0,80)
    FTSE Med 100 **                             6.403,78  (-0,77)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    168.465     97,24  (-0,51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.891     70,55  (-0,54)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.300     11,70  (-2,09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.995     49,98  ( 0,22)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.172     44,66  ( 0,31)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     57.260     20,91  ( 0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     60.077     62,22  (-0,10)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.505      2,23  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.789      7,34  (-1,34)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,42  ( 0,88)
    Ξενοδοχεία                    £      6.443     25,27  (-1,52)
    Αλλες Εταιρείες               £     44.823     62,09  (-1,88)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν - Πρόεδρος Ελλάδας - Κυπριακό

    Σαφείς διευκρινίσεις για τη στάση της χώρας του έναντι του ψευδοκράτους έδωσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλγκαμ Αλίεφ, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπακού.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαδρίτη - Αφιξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στη Μαδρίτη στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα με αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας για επίσημη επίσκεψη.

    [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

    Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών ''βρίσκεται ίσως στη χειρότερη θέση από την τουρκική εισβολή του 1974'', ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ''ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα'' που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, παρουσιάζοντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το Πρόγραμμα Σύγκλισης (ΠΣ) 2003 2007 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Μαϊου 2004.

    Στην πρώτη παρουσία του ενώπιον της Επιτροπής από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 21 June 2004 - 17:49:22 UTC