Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [05] (Κ) Βρετανία - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κολύμβησης - Συνέντευξη
  • [07] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Αφιξη
  • [09] (Κ) Γιώργος Κουμουτσάκος - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
  • [10] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δημόσιο έλλειμμα
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδο
  • [13] (Κ) Ταλάτ - Συνάντηση με Βρετανό ΥΠΕΞ
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου
  • [15] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση Ανάν - Διαβουλεύσεις Ευρωπαίων
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος - Ψευδοκράτος
  • [17] (Κ) Ολομέλεια Βουλής -Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων- Λυσσαρίδης
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Βουλή - Ατομα με αναπηρίες - Εκδήλωση διαμαρτυρίας
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή (1)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη φθάνει σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη ότι το Κυπριακό δεν έχει μπει στο ράφι, η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ για το θέμα Ματσάκη και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Πάφο μεταξύ Ελληνοποντίων και Αστυνομίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η χθεσινοβραδινή συνάντηση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και το σχέδιο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί από την Κύπρο να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Γελοιότητες του ΔΗΚΟ για Ματσάκη'' γράφει ότι ''άκρως εκτεθειμένο'' είναι από χθες το ΔΗΚΟ, αφού το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος "έκανε στροφή 180 μοιρών από τη θέση που εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα περί της πολιτικής ευθύνης" του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη. Αλλού γράφει ότι η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού δήλωσε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ότι το κόμμα ετοιμάζει μελέτη για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το βιοτικό επίπεδο του λαού.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Σοκ από επεισόδια στην Πάφο'' γράφει ότι σοκαρισμένη και ανάστατη είναι η Πάφος μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Ελληνοποντίων και Αστυνομίας αλλά και με νεαρούς Παφίτες το βράδυ της Τρίτης στην Κάτω Πάφο και που είχαν ως απολογισμό τον τραυματισμό οκτώ συνολικά ατόμων, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί. Αλλού γράφει ότι από το σχέδιο των αποφάσεων που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου προκύπτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει μέχρι το τέλος του 2005 να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Τέρμα η κοροϊδία. Ιδού οι διάλογοι'' παραθέτει όσα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, διαμείφθηκαν σε δύο κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του ιατροδικαστή βουλευτή Μάριου Ματσάκη και του αστυνομικού της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) και γράφει ότι η συζήτηση είχε ''κατά κύριο λόγο ως αντικείμενο το θέμα των χρημάτων''. Αλλού γράφει ότι συνάντηση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε προγραμματιστεί για χθες αργά το βράδυ με αντικείμενο την έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Οχυρώνονται πίσω από την αγωγή λιβέλου'' γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ σε ψεσινή κοινή συνεδρία τους, στην οποία ασχολήθηκαν εκ νέου με το θέμα Ματσάκη, αποφάσισαν όπως το κόμμα αναμείνει την εκδίκαση της αγωγής λιβέλου που κίνησε ο κ. Ματσάκης κατά της εφημερίδας ''Πολίτης''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων ότι το Κυπριακό δεν έχει μπει στο ράφι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ηφαίστειο η Πάφος'' γράφει ότι αναστάτωση και ανησυχία επικρατούν στην Πάφο μετά τα προψεσινά σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελληνοποντίων και αστυνομικών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για βαθύτερο κοινωνικό πρόβλημα που κυοφορεί επικίνδυνες εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας Κύπρου στην γαλλική Γερουσία Αντρέ Ρουβιέ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, διατύπωσε τη θέση να φύγουν ο τουρκικός στρατός και οι Βρετανικές Βάσεις από την Κύπρο καθώς η παρουσία τους είναι αναχρονιστική.

    Η ''Χαραυγή'' στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο ''ΑΚΕΛ: Τα βάρη στους εύπορους'' γράφει ότι σειρά προτάσεων υπέβαλε προς την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ εισηγούμενο πως αν υιοθετηθούν μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων του τόπου. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Λισαβόνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε η Κύπρος να λειτουργεί ως ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ και ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Πορτογαλίας ------------------------------------------------ Ειδική αναφορά στις ''εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Πορτογαλίας'', αλλά και στην προοπτική ενίσχυσής τους ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, έκαναν σε δηλώσεις τους χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, οι οποίοι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση και επίσημες συνομιλίες με τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Τόσο ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας όσο και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή σήμερα της πρώτης διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που θα περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, των ΜΜΕ, των επιστημών και της τεχνολογίας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μπαρόσο επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε η Κύπρος να λειτουργεί ως ένα επανενωμένο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη συμβολή της ΕΕ στην επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό, ο κ. Μπαρόσο είπε ότι η Ενωση επιθυμεί να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα όσον αφορά τον τρόπο που η ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κύπρος - Πορτογαλία - Συμφωνία - Υπογραφή ----------------------------------------- Την πρώτη διμερή της συμφωνία με την Πορτογαλία υπέγραψε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, της τεχνολογίας, των επιστημών, της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και του αθλητισμού.

    Η συμφωνία υπεγράφη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και την Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Μανουέλα Φράνκο.

    Τόσο ο κ. Ιακώβου όσο και η κ. Φράνκο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της συμφωνίας και είπαν ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς που καλύπτει η συμφωνία.

    ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση Ανάν - Διαβουλεύσεις ------------------------------------------------------- Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αργά το απόγευμα χθες ώρα Νέας Υόρκης διαβουλεύσεις αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν Βρετανία και ΗΠΑ για την έκθεση περί των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τα ''μέτρα άρσης της απομόνωσης των Τ/Κ''.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Επίσκεψη στην Κύπρο ------------------------------------------------- Στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη φθάνει σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η κ. Μπενάκη θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον κ. Χριστόφια, τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα παρακολουθήσει μέρος των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Μολυβιάτης - Βουλή - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά ---------------------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κυριάρχησαν στην ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Πέτρος Μολυβιάτης στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, που διήρκεσε πέραν των τριών ωρών και στην οποία διαπιστώθηκε κλίμα συναίνεσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Μολυβιάτης κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις θέσεις και την στρατηγική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.

    Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι το Κυπριακό δεν έχει μπει στο ράφι και επανέλαβε ότι παραμένει σταθερός ο στόχος της επανένωσης του νησιού και παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν με την προσθήκη όμως ''λαμβανομένου υπ' όψιν του πλαισίου της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου''.

    Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μολυβιάτης απέρριψε τη θέση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποσύνδεσε, με την πολιτική που ακολουθεί, το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι πήρε απόφαση να ταχθεί τον Δεκέμβριο υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - ΚΣΣΕ - Τουρκία --------------------------- Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει την παρακολούθηση της Τουρκίας δεν επηρεάζει τις εκκρεμούσες υποθέσεις εναντίον της Αγκυρας ούτε και την υπάρχουσα απειθαρχία της τουρκικής κυβέρνησης, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική και στοχεύει ίσως στην ενθάρρυνση της Τουρκίας για περαιτέρω μέτρα εκδημοκρατισμού όμως δεν επηρεάζει καθόλου την υπάρχουσα απειθαρχία της Τουρκίας προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ ούτε και τις εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου'', είπε.

    Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση --------------------------- Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση εκ μέρους των ΗΕ αναφορικά με τη στάση του κατοχικού καθεστώτος στο θέμα της αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος χαιρέτισε ως θετικό βήμα την οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αζίζ -------------------------------- Η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μελετά το θέμα της ρύθμισης του ισχύοντος νόμου αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ σε εκλογές, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την προχθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Ιμπραχίμ Αζίζ εναντίον Κύπρου.

    ''Το Δικαστήριο καταγράφει την υπάρχουσα κατάσταση, τις συνταγματικές διατάξεις, λαμβάνει υπόψη τους νόμους που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και καταγράφει το γεγονός ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν είχε γίνει δυνατή η συμμετοχή του κ. Αζίζ στις εκλογές ήταν λόγω του ότι υπάρχει κατοχή στην Κύπρο, κάτι που αναφέρεται ρητώς στην απόφαση του ΕΔΑΔ,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου --------------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε χθες την αντιπροσωπεία Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία που πραγματοποιεί επαφές στο νησί με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Αντρέ Ρουβιέ ότι ''ο κυπριακός λαός μένει συνεπής στη δέσμευσή του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι τόνισε στους συνομιλητές του πως ''θέλουμε να τελειώσουν τα βάσανα του λαού από αυτό το πρόβλημα και δεν θέλουμε να είμαστε και πρόβλημα για τους εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ο κ. Ρουβιέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα φέρει επανένωση, σταθεροποίηση και ασφάλεια στην Κύπρο με την ένταξή της στην Ενωση.

    Αντιγόνη Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ - Γυναίκες --------------------------------------- Η διαρκής αύξηση στρατιωτικών δαπανών, η οικονομική ανισότητα και οι αδικίες αποσταθεροποιούν την παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε χθες η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο για τον ''Ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και την καταστολή συγκρούσεων''.

    Η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η θυματοποίηση γυναικών είναι μεγάλη σε περιπτώσεις ενόπλων συρράξεων και ανέφερε ότι οι γυναίκες υπόκεινται σε συστηματικούς βιασμούς, εκτοπισμό, ταπείνωση, φτώχεια, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, φόνους και σεξουαλική ομηρία.

    Επιτρόπος Κυπριανού - Κύπρος - ΕΕ - Στόχος 2 -------------------------------------------- Ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η έγκριση του Προγράμματος της Κύπρου στο πλαίσιο του Στόχου 2 ''αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς η ένταξη στην ΕΕ επιδρά άμεσα θετικά στην καθημερινότητα των απλών Κυπρίων''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ενιαίου Εγγράφου Προγραμματισμού 2004-2006 για τον Στόχο 2, ο Επίτροπος Κυπριανού εξέφρασε την ευαρέσκειά του που η Επιτροπή ενέκρινε τα προγράμματα αυτά, τα οποία ''θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία της Κύπρου''.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προγράμματα που θα εφαρμοστούν ''θα ενθαρρύνουν την περαιτέρω διαφοροποίηση της δομής της οικονομίας, θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές''.

    ΕΕ - Νέες χώρες - Χρηματοδοτήσεις --------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τα προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων για καθένα από τα 10 νέα κράτη μέλη.

    Μαζί με τις πιστώσεις του Ταμείο Συνοχής, με τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα η συνδρομή της Ενωσης ανέρχεται σε άνω των 24 δις ευρώ μεταξύ 2004 και 2006. Αναφορικά με την Κύπρο, το πρόγραμμα που εγκρίθηκε θα αποφέρει κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 113,44 εκ. ευρώ.

    Για την περίοδο 2004-2006, η Κύπρος επωφελείται του Στόχου 2 των διαρθρωτικών ταμείων μέσω ενός μοναδικού προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νότιου τμήματος του νησιού.

    Η δικαιούχος περιοχή αποτελείται από μια μεγάλη αγροτική, ορεινή περιοχή στα δυτικά και κυρίως γεωργική στα ανατολικά, καθώς και από μιαν αστική περιοχή στη Λευκωσία, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    Δημόσιο έλλειμμα - Κύπρος - Ευρωπαϊκή Επιτροπή ---------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει το αργότερο έως το τέλος του 2005 να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ (ανώτατο επιτρεπτό όριο στην ΕΕ) από το 6,3% που ήταν στο τέλος το 2003.

    Αυτή είναι η βασική διαπίστωση που προκύπτει από το σχέδιο των αποφάσεων αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο, που θα λάβει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει σήμερα τρία κείμενα για την Κύπρο, τα οποία θα εξετασθούν στην προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας στις 5 Ιουλίου.

    Το πρώτο είναι ένα σχέδιο απόφασης στο οποίο θα σημειώνεται ότι ''ύστερα από συνολική αξιολόγηση (της κυπριακής οικονομίας), προκύπτει η ύπαρξη υπερβάλλοντος ελλείμματος στην Κύπρο''.

    Το δεύτερο κείμενο είναι οι συστάσεις που κάνει η Κομισιόν για αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Το τρίτο κείμενο είναι μια γνωμοδότηση της Επιτροπής για το πρόγραμμα σύγκλισης της οικονομίας, που έχει κοινοποιήσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

    Τουρκία - Ψευδοκράτος - Πρωτόκολλο ---------------------------------- Τουρκία και ψευδοκράτος υπέγραψαν ''πρωτόκολλο'' για οικονομική βοήθεια προς το κατοχικό καθεστώς, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, από τον προϋπολογισμό του 2004 της Τουρκίας.

    Το ''πρωτόκολλο'' υπέγραψαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλαντίφ Σενέρ, ο οποίος πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, και η λεγόμενη υπουργός οικονομίας και τουρισμού Αϊσιέ Ντονμεζέρ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σενέρ είπε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος ξεκίνησαν μια διπλωματική επίθεση μετά το δημοψήφισμα με στόχο τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, προσθέτοντας ότι μετά το δημοψήφισμα άρχισε μια νέα εποχή.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος - Πενιχρό ενδιαφέρον -------------------------------------------------- Μικρά κέρδη παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και το οποίο καθήλωσε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο δεύτερο χαμηλότερο του επίπεδο από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ, τον Μάρτιο του 1996. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 128 χιλιάδες λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,32%, κλείνοντας στις 74,81 μονάδες.

    Αντίθετα, αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 331,35 μονάδες.

    ΣΚΟΚ - Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής -------------------------------------- Με τη συμμετοχή 450 σκοπευτών και σκοπευτριών από 40 χώρες αρχίζουν σήμερα στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στα Λατσιά οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2004 που διοργανώνει η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ).

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [05] (Κ) Βρετανία - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Κύριες επιδιώξεις της βρετανικής πολιτικής στο παρόν στάδιο είναι η υποβοήθηση της Τουρκίας στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο τερματισμός της "απομόνωσης" των Τ/Κ και η επίδειξη εκτίμησης σε μετριοπαθείς Τ/Κ ηγέτες, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Τσίλκοτ, Διευθυντή του Τμήματος ΕΕ στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε ομιλία του σε σεμινάριο του Συνδέσμου Κυπριακών, Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων στο Λονδίνο, ο κ. Τσίλκοτ υποστήριξε πως τελικά η επίλυση του Κυπριακού θα εξαρτηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [06] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κολύμβησης - Συνέντευξη

    Συγκρατημένα αισιόδοξος και επιφυλακτικός παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κολύμβησης Πανίκος Προκοπίου, ενόψει της συμμετοχής της Κύπρου στο άθλημα της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες του Προέδρου της ΚΟΕΚ εντοπίζονται κυρίως στα προβλήματα που υπάρχουν στο άθλημα και έχουν να κάνουν με τους χώρους και τις συνθήκες προπόνησης των αθλητών.

    Ωστόσο, πιστεύει πως οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν της Κύπρο, όσοι και όποιοι κι αν είναι αυτοί, θα σταθούν στο ύψος τους και θα φέρουν την αποστολή τους με επιτυχία σε πέρας, αφού εκτός των άλλων όπως τόνισε, «το γεγονός ότι οι αγώνες γίνονται στην Αθήνα, μας φορτώνει με περισσότερο άγχος, αφού θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να φανούμε καλύτεροι όσο ποτέ προηγουμένως, σε Ολυμπιακούς Αγώνες...''

    Ερώτηση: Πού βρίσκεται η προετοιμασία των αθλητών;

    Η προετοιμασία μας συνίσταται στην προσπάθεια αρκετών αθλητών και θα τους ονομάσω έναν προς έναν. Ηδη από τους αθλητές αυτούς, οι πέντε έχουν πετύχει όριο πρόκρισης πλην όμως, για το αγώνισμα των 50μ. ελεύθερο θα κριθεί μεταξύ του Χρύσανθου Παπαχρυσάνθου και του Σταύρου Μιχαηλίδη, μέχρι τις 2 Ιουλίου που είναι οι Παγκύπριοι Διασωματειακοί. Ο Χρύσανθος έχει πετύχει καλύτερο χρόνο μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα είναι η Μαρία Παπαδοπούλου, στα 50μ πεταλούδα, ο Αλέξανδρος Αρέστη στα 100μ. και 200μ. ελεύθερο και μόλις πρόσφατα ο Γιώργος Δημητριάδης στα 200μ.μικτή.

    Τώρα αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν το όριο οι Κούλλης Δημοσθένους στα 100μ. πρόσθιο, η Ανασταστία Χριστοφόρου στα 100μ. πρόσθιο και με λιγότερες πιθανότητες ένα, δύο ακόμα αθλητές. Είναι ακόμα η Αννα Στυλιανού, της οποία η ποινή έληξε στα μέσα Ιουνίου και θα διεκδικήσει κι αυτή να εξασφαλίσει μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ερώτηση: Ποιες οι φιλοδοξίες μας από τους Αγώνες της Αθήνας;

    Φιλοδοξία μας για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, στους οποίους είχαμε ρεκόρ συμμετοχών με εφτά συμμετοχές, είναι:

    Εν πρώτοις, θέλουμε ή προσπάθειά μας θα είναι να συμμετάσχουμε με τον ίδιο αριθμό αθλητών, δηλαδή εφτά, αν και σαφώς πιο δύσκολο απ ότι στο Σίδνεϊ, αλλά η γενικότερη φιλοδοξία μας είναι να πετύχουμε ό,τι καλύτερο με τους αθλητές μας, το οποίο μεταφράζεται σε μιαν αξιοπρεπή εμφάνιση, αφού όλοι μας γνωρίζουμε το επίπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Με πιο απλά λόγια εν πρώτοις εκείνο που ζητούμε από τους αθλητές που θα μας εκπροσωπήσουν είναι να πετύχουν τις προσωπικές τους επιδόσεις, οι οποίες κατά πάσαν πιθανότητα θα ισοδυναμούν και με νέες παγκύπριες επιδόσεις κι από εκεί και πέρα καλυτέρευση των θέσεων στην κατάταξη που είχαμε στο Σίδνεϊ. Αν τα καταφέρουμε αυτά τα δύο, τότε θα μπορούμε να πούμε πως η φέραμε την αποστολή μας σε πέρας.

    Κατά δεύτερο, το γεγονός ότι οι Αγώνες γίνονται στην Αθήνα, ειδικά για μας σημαίνει σίγουρα κάτι παραπάνω για μας.

    Μας φορτώνει με περισσότερο άγχος γιατί θέλουμε και θα προσπαθήσουμε, όπως είπα και πιο πάνω να φανούμε καλύτεροι όσο ποτέ προηγουμένως και βεβαίως με τη συμπαράσταση των Ελλήνων φιλάθλων, να δοθεί στους αθλητές μας η ψυχολογική τόνωση εκείνη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν κι αυτούς τους ίδιους τους εαυτούς τους.

    Ερώτηση: Ποια γραμμή πλεύσης ακολουθεί η κολύμβηση σε συνάρτηση με τα προβλήματα και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στον αθλητισμό γενικότερα και όχι κατ ανάγκην μόνο στην κολύμβηση;

    Να ξεκινήσω από τα προβλήματα, τα οποία συνίστανται σε δύο διαφορετικούς πυλώνες. Ο πρώτος, είναι ο πυλώνας των συνθηκών και των εγκαταστάσεων, όπου δυστυχώς έχουμε σοβαρά προβλήματα, καθότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εγκαταστάσεων, ούτε η υποδομή που χρειάζονται οι χώροι προπόνησης, για να μπορέσουν οι αθλητές να προπονηθούν.

    Ο άλλος πυλώνας είναι αυτός της πρακτικής δυσκολίας παρακολουθήσεως των προγραμμάτων προπονήσεων. Κι αυτό έχει να κάνει αφενός με το ότι οι περισσότεροι αθλητές μας είναι μαθητές και έχουν από τη μια το μεγάλο φορτίο των μαθημάτων και φροντιστηρίων και αφετέρου ο περιορισμένος και συγκεκριμένος χρόνος που παραχωρούνται τα κολυμβητήρια σε αθλητές και μη για να προπονηθούν.

    Γεγονός που προκαλεί το συνωστισμό στον ήδη περιορισμένο αριθμό κολυμβητηρίων και χώρων προπονήσεων, κάτι που δεν επιτρέπει στους αθλητές να προπονηθούν σε όπως θα έπρεπε και σε ιδανικές συνθήκες.

    Ερώτηση: Φαντάζομαι η εικόνα που παρατηρείται και είναι ιδιαίτερα πιο έντονη φέτος έχει να κάνει και με τις πολλές ξένες αποστολές εθνικών ομάδων που βρίσκονται και προετοιμάζονται στην Κύπρο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων;

    Φέτος θα έλεγα ότι είναι η χειρότερη χρονιά απ όσο εγώ θυμάμαι, από το 1960, που ασχολούμαι με την κολύμβηση, είτε ως αθλητής, είτε ως παράγοντας. Δεν υπήρξε ευχέρια προπονήσεων, ακόμα και αγώνων, παρότι κάναμε και δώσαμε έγκαιρα τον προγραμματισμό μας, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι είτε να μετακινούμε αγώνες, είτε να «τρέχουμε» να ολοκληρώσουμε αγώνες, για να παραχωρήσουμε τα κολυμβητήρια στους ξένους για να προπονηθούν, όπως προνοούν τα αθλητικά πρωτόκολλα.

    Ερώτηση: Υπάρχει όμως και η άποψη εκείνη που λέει ότι το κολύμπι είναι ένα πολυέξοδο... κατά κεφαλή άθλημα, τόσο στη συντήρηση, όσο και στην καλιέργεια. Εσείς τι απαντάτε;

    Εγώ εκείνο που θα πω είναι πως θα πρέπει να συγκρίνουμε το κολύμπι και με άλλα μαζικά αθλήματα, αλλά και προγράμματα για να πούμε το πόσο πραγματικά πιο ακριβά κοστίζει. Γιατί μπορεί σαν άθλημα να παρουσιάζει μιαν ιδιαιτερότητα ως προς τη συντήρηση και το κόστος τους, στα καύσιμα επί παραδείγματι, επειδή όσα κολυμβητήρια υπάρχουν είναι ανοικτά με αποτέλεσμα να δαπανείται αδικαιολόγητα ένα μεγάλο κονδύλι στη συντήρηση και θέρμανση των εγκαταστάσεων αυτών. Ενώ αν είχαμε 3-4 κλειστά κολυμβητήρια, όπως έπρεπε να είχαμε, τότε το κόστος θα έπεφτε στο ένα τρίτο ή και πιο κάτω ακόμα.

    Ερώτηση: Τίθεται θέμα εγκαταστάσεων και γενικότερα χώρων προπονήσεων;

    Αναμφίβολα ναι, από πολλές απόψεις, αφού τα οφέλη και τα ευεργετήματα θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα απ ότι μέχρι τώρα.

    Ερώτηση: Εν κατακλείδι τι ζητάτε ή τι νομίζετε πως χρειάζεται να γίνει για να έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες στην κολύμβηση;

    Να δοθούν και να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που χρειάζονται στο άθλημα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα βήματα προόδου που πρέπει και θέλει να κάνει για να μπορέσουμε να συναγωνιστούμε μια μέρα χώρες που προς το παρόν όταν τις συναντούμε αρκούμαστε να λέμε και να μιλάμε για αξιοπρεπή εμφάνιση και παρουσία.

    Ερώτηση: Μιας και το αντικείμενό μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να κλείσουμε με Ολυμπιακούς Αγώνες. Εσείς ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας με τι δείγματα γραφής θα δηλώνατε ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από τους Ολυμπιακούς;

    Εάν απαντήσω με βάση τις απαιτήσεις του ΚΟΑ, όπως αυτές παρουσιάζονται στις αξιολογήσεις του Οργανισμού, τότε θα έλεγα πως θα ήμουν ευχαριστημένος αν οι αθλητές μας πετύχουν να κερδίσουν το 50+1% των αντιπάλων τους κατά άθλημα.

    Πλην όμως, επειδή προσωπικά δεν με ικανοποιεί κάτι τέτοιο, προσδοκώ και ελπίζω ότι θα έχουμε αθλητές που θα είναι κάτω από την 30η θέση στα αγωνίσματά τους, πράγμα που σε τελική ανάλυση ίσως να ισοδυναμεί και με το 60 ή και 65% στο συνολικό αριθμό συμμετοχών. Αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιήσει ιδιαίτερα και όποιοι από τους αθλητές που θα μας εκπροσωπήσουν το πετύχουν, η παρουσία τους θα κριθεί κάτι παραπάνω από πετυχημένη.

    Ερώτηση: Αφού μου δίνεται την αφορμή, θα ρωτήσω. Θεωρείται πως η 20η θέση που κέρδισε ο Σταύρος Μιχαηλίδης, στη Βαρκελώνη το 1992, θα παραμείνει και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας σαν η καλύτερη θέση που κέρδισε ποτέ αθλητής μας στην κολύμβηση;

    [07] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού

    Το ξένο εργατικό δυναμικό στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συνολικής απασχόλησης, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Παρουσιάζοντας τη μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ''Προβλέψεις Αναγκών Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού στην Κύπρο 2004-2007'', ο κ. Ταλιαδώρος είπε πως αυτή η ομάδα απασχολουμένων διαδραματίζει το δικό της ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου όχι μόνο λόγω του μεγάλου και ραγδαία αυξανόμενου αριθμού της αλλά και της ειδικότερης συμβολής της σε σημαντικούς για την κυπριακή οικονομία τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, είπε, το 57% περίπου των ξένων εργαζομένων το 2001 ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών ενώ ένας στους τρεις ήταν υπήκοος από τα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την περίοδο 2000-2002 το ξένο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 5.300 άτομα περίπου το χρόνο που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 17,9% το χρόνο.

    ''Αυτό είχε ως συνέπεια την εκτόξευση του ποσοστού των ξένων εργαζομένων στην απασχόληση από το 9,2% το 2000 στο 11,9% το 2002. Την ίδια περίοδο οι Κύπριοι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 5.500 άτομα περίπου το χρόνο που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,1% το χρόνο'', σημείωσε.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως σύμφωνα με τη μελέτη η προβλεπόμενη εικόνα για την περίοδο 2004-2007 είναι εντελώς διαφορετική.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Αφιξη

    Το γεγόνος ότι η Κύπρος και ολόκληρος ο Ελληνισμός διανύουν μια κρίσιμη περίοδο και στον αγώνα αυτό και στην κρισιμότητα των περιστάσεων συμπαραστέκεται ολόκληρη η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων, η οποία εκφράζει αυθεντικά τη λαϊκή κυριαρχία, επεσήμανε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, η οποία πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [09] (Κ) Γιώργος Κουμουτσάκος - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε σήμερα την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.

    [10] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δημόσιο έλλειμμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε σήμερα και επίσημα την ύπαρξη υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος στην Κύπρο και προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ να απευθύνει σύσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί τέρμα στην κατάσταση αυτή.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ------------------------------

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/6/2004 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη: The spot exchange rates at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 24/6/2004, which commercial banks are obliged to apply for transactions with value greater than CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS ---------------------------------------------- Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the against Foreign Currencies Cyprus Pound *(1) *(2)

    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING

    ΕΥΡΩ 0,5798 0,5832 1,7147 1,7247 Δολάριο ΗΠΑ 0,4791 0,4819 2,0751 2,0872 Λίρα Αγγλίας 0,8685 0,8737 1,1446 1,1514

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES ----------------------------------------------------------- Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 24/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής: On the basis of rates ruling in international foreign exchange markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 24/6/2004, the indicative exchange rates of the following currencies were formulated as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS ------------------------------------------------- Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the against Foreign Currencies Cyprus Pound *(1) *(2)

    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY. ----------------------------------------------------------------- ΓΕΝ Ιαπωνίας 0.4438* 0.4473* 223.5636 225,3267 Δολάριο Αυστραλίας 0.3326 0.3352 2.9833 3,0066 Δολάριο Καναδά 0.3539 0.3567 2.8035 2,8257 Κορώνα Δανίας 0.0780 0.0786 12.7226 12,8205 Κορώνα Νορβηγίας 0.0693 0.0698 14.3266 14,4300 Κορώνα Σουηδίας 0.0632 0.0637 15.6986 15,8228 Φράγκο Ελβετίας 0.3836 0.3866 2.5867 2,6069

    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new exchange rate quotation method.

    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate quotation method.

    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδο

    Μικρά κέρδη κατέγραψε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα της ''αφύπνισης'' των τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι σημείωσαν στο σύνολο τους κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,33%, κλείνοντας στις 75,06 μονάδες. Μικρή αύξηση, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών που διαμορφώθηκε στις 258 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Ταλάτ - Συνάντηση με Βρετανό ΥΠΕΞ

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου

    Η διοργάνωση από κοινού με την ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου ενός συνεδρίου στη Γαλλία, για την προβολή της Κύπρου ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με αντιπροσωπία της ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η πρωτοβουλία αυτή, θα έχει κατά ένα μεγάλο ποσοστό οικονομικό χαρακτήρα, καθώς θα προβληθούν οι προοπτικές επενδύσεων στην Κύπρο αλλά και αξιοποίησης από τον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας, της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, για τις δραστηριότητές τους στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

    [15] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση Ανάν - Διαβουλεύσεις Ευρωπαίων

    Δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διεξήχθησαν χθες βράδυ αναφορικά με την αντίδραση του Συμβουλίου στην έκθεση περί των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τα ''μέτρα άρσης της απομόνωσης των Τ/Κ''.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος - Ψευδοκράτος

    Η Αίγυπτος αναγνωρίζει μόνο μια Κύπρο και δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmad Maher.

    [17] (Κ) Ολομέλεια Βουλής -Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων- Λυσσαρίδης

    Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους Ελλαδίτες διαβίβασε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης από της έδρας του προεδρεύοντος της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέσω της Προέδρου του ελλαδικού κοινοβουλίου Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Συνάντηση

    Τη βεβαίωση πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει τον όποιο αγώνα αναλάβει η Κύπρος για λύση του κυπριακού προβλήματος, έδωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, η οποία έφθασε σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, η κ. Μπενάκη είπε πως επιβάλλεται ''στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων'', προσθέτοντας πως πρέπει ''να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των βουλευτών των δύο Κοινοβουλίων».

    Επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος συμβαδίζουν στα μεγάλα θέματα και αυτό εκδηλώνεται και στο πρακτικό επίπεδο και στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας.

    [19] (Κ) Βουλή - Ατομα με αναπηρίες - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Σε δυναμικά μέτρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι τριάντα περίπου χιλιάδες ανάπηροι της Κύπρου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Αντρος Προκοπίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως τα έχουν διαβιβάσει σήμερα τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή (1)

    Την άποψη ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να αναλογιστούν εάν η στάση τους στο Κυπριακό βοηθά στην δημιουργία καλών αισθημάτων του κυπριακού Ελληνισμού έναντι των ιδίων, οι οποίοι έχουν πολλά συμφέροντα στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις επισκέψεις του στην Ισπανία και Πορτογαλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε εισηγήσεις για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, είπε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεπουλήσει κρατική περιουσία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 June 2004 - 17:49:20 UTC