Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Εθνική Ελλάδας - Συγχαρητήρια
  • [02] (Κ) Βιέννη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αυστριακός Καγκελάριος - Συνομιλίες
  • [03] (Κ) Εθνική Ελλάδας - Πανηγυρισμοί - Δηλώσεις πολιτικής ηγεσίας
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Κύπρος - Νίκη Εθνικής Ελλάδας - Πανηγυρισμοί
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (K) Επιστολή Μπιλιράκη προς Μπους, Πάουελ, Ανάν - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καγκελάριος Σούσελ - Συνάντηση - Εναρξη
  • [09] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακοί δημοσιογράφοι - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σχέδιο κανονισμού - Οικονομική ανάπτυξη Τ/Κ
  • [12] (Κ) Καγκελάριος Αυστρίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)
  • [13] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Υπουργός Αμυνας - Συνάντηση (1)
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Υπουργός Αμυνας - Συνάντηση (2)
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερη τιμή
  • [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Απόρρητο - Αμνηστεία - ECOFIN
  • [19] (Κ) Καγκελάριος Σούσελ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)
  • [20] (Κ) Βιέννη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Καγκελάριος - ΥΠΕΞ
  • [21] (Κ) Μαύρη εργασία - ΕΕ - Κύπρος - Ελλάδα
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αυστρίας - Συνάντηση
  • [23] (Κ) Αθήνα- Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος- Ευάγγελος Αντώναρος
  • [24] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Προετοιμασίες
  • [25] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ Οργανώσεις - Ολυμπιακή Φλόγα
  • [26] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - ΕΕ - Προϋπολογισμός - Κύπρος

  • [01] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Εθνική Ελλάδας - Συγχαρητήρια

    Τα θερμά της συγχαρητήρια για τη χθεσινοβραδινή νίκη της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου επί της Τσεχίας με 1 - 0 και την πρόκρισή της στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Κυριακής με την Πορτογαλία εξέφρασε χθες βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση από τη Βιέννη, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία παρακολούθησε τον αγώνα στην κατοικία του Κύπριου Πρεσβευτή στην Αυστρία πανηγύρισε με ενθουσιασμό το γκολ της Ελλάδας στο τελευταίο λεπτό στο τέλος της πρώτης 15λεπτης παράτασης του αγώνα ξεσπώντας σε χειροκροτήματα μόλις επιτεύχθηκε το τέρμα, που οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης.

    Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αγώνα παρακολούθησαν ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αυστρία Σταύρος Επαμεινώνδας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η ελληνική ομάδα ήταν καταπληκτική.

    «Μπράβο τους. Τα συγχαρητήριά μας», είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε προβλέψει τη διαφορά ενός γκολ και χαίρεται γιατί αυτό το πέτυχε η ελληνική ομάδα.

    «Εύχομαι και στον τελικό να παν το ίδιο καλά», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    «Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες, ιδίως στον σκόρερ της ομάδας, τον Δέλλα, αλλά όλοι είχαν παίξει πάρα πάρα πολύ καλά. Εδειξαν δυναμισμό και ενθουσιασμό», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [02] (Κ) Βιέννη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αυστριακός Καγκελάριος - Συνομιλίες

    Το Κυπριακό, θέματα διμερούς συνεργασίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, θέματα της ΕΕ και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ θα είναι στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών στη Βιέννη αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Αυστρίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    Σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Βιέννη στις 8.15 το πρωί τοπική ώρα (9.15 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε πρόγευμα με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει.

    Στις 9.30 ο Πρόεδρος θα δώσει αποκλειστικές συνεντεύξεις σε αυστριακά ΜΜΕ.

    Στις 11 θα αφιχθεί στην Καγκελαρία όπου θα υπάρξει χαιρετισμός από τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντησή του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Καγκελάριο και στη συνέχεια συνομιλίες των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων των δυο χωρών.

    Εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αυστρία Σταύρος Επαμεινώνδας, η Διευθύντρια Πολιτικής Διεύθυνσης - Διμερών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υποδιευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Λυσιώτης και ο Γραμματέας Β' στην Πρεσβεία της Κύπρου στη Βιέννη Ανδρέας Φωτίου.

    Στις 12.30 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του Καγκελάριου Σούσελ και του Προέδρου Παπαδόπουλου και στη 1.00 μμ θα δοθεί γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κ. Σούσελ.

    Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με την ΥΠΕΞ της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στις 5.00 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο Κοινοβούλιο με το νεοεκλεγέντα ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντζ Φίσερ, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του σε δυο εβδομάδες.

    Από τις 5.30 μέχρι τις 7.00 θα δοθεί δεξίωση για την ομογένεια στην πρεσβευτική κατοικία, όπου στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρακαθίσει σε δείπνο.

    [03] (Κ) Εθνική Ελλάδας - Πανηγυρισμοί - Δηλώσεις πολιτικής ηγεσίας

    Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι από κάθε γειτονιά της Αθήνας συνέρευσαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να πανηγυρίσουν με πάθος τη νίκη της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου επί της Τσεχίας 1-0, που της χάρισε την πρόκριση στον τελικό του EURO 2004. Την Κυριακή η Εθνική ομάδα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διοργανώτρια Πορτογαλία, στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας.

    Στους δρόμους της Αθήνας δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα από τα χιλιάδες οχήματα που κινούνταν στους δρόμους με τους φίλαθλους να πανηγυρίζουν τη μεγαλύτερη στην ιστορία του επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας εξέδωσε συγχαρητήρια μηνύματα για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.

    Πρωθυπουργός ------------- Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην καρδιά μας είναι ήδη κυπελλούχοι, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στον τελικό της Κυριακής θα βρίσκεται στο πλευρό της ενδεκάδας.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η ομάδα μας, η ομάδα όλων των Ελλήνων, έκανε σήμερα το όνειρο πραγματικότητα. Απέδειξε ότι όταν υπάρχει πίστη, μεθοδικότητα και συλλογική προσπάθεια τα πάντα είναι εφικτά»

    «Η Ελλάδα και οι Ελληνες σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουμε σήμερα μια ακόμη μεγάλη νίκη, την πρόκριση της Εθνικής μας Ομάδας στον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε τα πιο θερμά συγχαρητήρια του στους παίκτες μας, στον ομοσπονδιακό προπονητή και στους συνεργάτες του, σε όλους τους συντελεστές της ιστορικής αυτής επιτυχίας και κατέληξε «στην καρδιά μας είναι ήδη Κυπελλούχοι. Την Κυριακή θα είμαι μαζί τους».

    Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού --------------------------------- «Τα παιδιά της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου έκαναν για μια ακόμη φορά κατάθεση ψυχής, κρατώντας ολόκληρη την Ελλάδα, όλους τους Ελληνες μέσα κι έξω από τα σύνορα της χώρας, στα ουράνια!» είπε η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, από το Πόρτο της Πορτογαλίας όπου παρακολούθησε τον αγώνα της Εθνικής στο «Ντραγκάο».

    «Εκεί που μας έχουν ανεβάσει όλες αυτές τις μέρες. Δε νομίζω ότι υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα που νιώθουμε όλοι μας αυτήν την ώρα. Και σίγουρα δεν υπάρχουν λόγια που να αποτυπώνουν την ευγνωμοσύνη μας σε αυτά τα παιδιά, τον προπονητή της εθνικής μας και όλους τους συντελεστές αυτής της νέας, μεγαλειώδους επιτυχίας. Νωρίτερα είχα πει ότι ήλθαμε στην Πορτογαλία για να μείνουμε. Ευχαριστώ την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου που μας κρατά εδώ», κατέληξε η κ. Πετραλιά.

    Υφυπουργός Πολιτισμού --------------------- Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που ήταν στο Πόρτο και παρακολούθησε τον αγώνα Ελλάδας - Τσεχίας, αμέσως μετά τη λήξη του, δήλωσε πως «ο θρίαμβος της Εθνικής αντικατοπτρίζει την τεράστια προσπάθεια παικτών και προπονητή, αλλά και τις ψυχικές δυνάμεις, που απέδειξαν ότι διαθέτουν. Ενα βήμα, πριν από τον τελικό θρίαμβο, τα παιδιά εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα».

    Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ -------------- «Αλλη μια απίστευτη επιτυχία της Εθνικής μας, με την Ελλάδα, τώρα, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, και πρόσθεσε πως «τα συγχαρητήρια όλων μας είναι λίγα. Ενωσε όλους τους Ελληνες. Είναι μέσα στην καρδιά μας. Θα είμαστε δίπλα της στο μεγάλο τελικό. Για την πιο μεγάλη νίκη».

    Πρόεδρος ΣΥΝ ------------ Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος απέστειλε στον προπονητή της εθνικής και στους παίκτες συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την επιτυχία και την πρόκριση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στον τελικό.

    «Τιμήσατε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας και τη σκληρή δουλειά σας. Σας καμαρώνουμε, γιατί δώσατε στο λαό μας τόσο βαθιά χαρά που την είχε ανάγκη», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Δήμαρχος Αθηναίων ----------------- Υποδοχή νικητών ετοιμάζει η Αθήνα στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για να την τιμήσει για τη μεγάλη της προσφορά, δηλώνει η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη μετά τον αγώνα εναντίον της Τσεχίας συνεχάρη τους άξιους παίκτες της εθνικής μας ομάδας, τον προπονητή και την τεχνική ηγεσία, την ΕΠΟ και όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη εθνική επιτυχία.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ιστορική νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Εθνικής Τσεχίας χθες, που την οδηγεί στον τελικό του EURO 2004 ο οποίος θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Πορτογαλία εναντίον της διοργανώτριας χώρας και οι πανηγυρισμοί των όπου γης Ελλήνων είναι το κύριο θέμα σε όλες τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης το θέμα του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, η έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για φορολογική αμνηστία και το τραπεζικό απόρρητο καθώς, η χθεσινή διαμαρτυρία των καρκινοπαθών έξω από τη Βουλή, η μετάβαση χιλιάδων Κυπρίων στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' για να μην περάσει από τα κατεχόμενα η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Εθνικό παραλήρημα'' γράφει ότι ''οι Ελληνες θεοί'' νίκησαν στην παράταση την αήττητη Τσεχία και την Κυριακή θα διεκδικήσουν στον τελικό το κύπελλο του ΕURO 2004 με αντίπαλο τη διοργανώτρια Πορτογαλία την οποία νίκησαν στο πρώτο παιγνίδι της διοργάνωσης. Αλλού γράφει ότι στην καυτή άσφαλτο έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ξάπλωσαν χθες οι καρκινοπαθείς ζητώντας την άμεση επέμβαση των βουλευτών για να μην διαλυθεί το ογκολογικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας προσθέτοντας ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας στην παρουσία και της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Δ-ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου'' αναφέρεται στη χθεσινή νίκη της Ελλάδας στο EURO 2004 και γράφει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στους δρόμους όλου του πλανήτη και πανηγυρίζει από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία μέχρι και την Αυστραλία καμαρώνοντας για τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού και το γκολ του Τραϊανού Δέλλα στο 105' που έστειλε την Ελλάδα στη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της. Αλλού γράφει ότι πέραν των 70 χιλιάδων Κυπρίων ετοιμάζονται να εξορμήσουν με τις Κυπριακές Αερογραμμές προς Ελλάδα κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ενώ άλλες 15 περίπου χιλιάδες θα πετάξουν με ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Δ-Ελλαδάρα'' γράφει ότι όπως δήλωσε χθες βράδυ από την Πορτογαλία ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Οτο Ρεχάγκελ ''το παραμύθι συνεχίζεται'' με την Ελλάδα και το χρυσό γκολ του Δέλλα στο τελευταίο λεπτό του πρώτο ημιχρόνου της παράτασης να κάνει ένα ακόμα όνειρο πραγματικότητα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως δεν θέλει να ασχολείται ''με εργολάβους υπόσκαψης του ΑΚΕΛ'' όταν κλήθηκε να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα του ''Π'' σύμφωνα με το οποίο στο στόχαστρο του θορύβου που προκλήθηκε για τις υπηκοότητες σε Τ/Κ είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Η ''Σημερινή'' με τίτλο ''Γιορτάστε Ελληνες'' αναφέρεται στην πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό του EURO 2004 και γράφει ότι ύστερα από εξαιρετική προσπάθεια οι Ελληνες διεθνείς απέκλεισαν στο 105' την Εθνική Τσεχίας με ωραιότατο τέρμα του Δέλλα προκαλώντας με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα χιλιάδες Ελληνες ανά τον κόσμο να ξεχυθούν στο δρόμο για να γιορτάσουν την τεράστια επιτυχία. Αλλού γράφει ότι ''δεν θα πάει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου'' η Ολυμπιακή Φλόγα επειδή η Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'' άναψε ''κόκκινο φως'' και ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι η διαδρομή της φλόγας θα γίνει όπως αρχικά σχεδιάστηκε.

    «Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Διαπλοκή χωρίς όρια» γράφει ότι άνθρωποι οι οποίοι κατά καιρούς βρέθηκαν στην εξουσία και ασκούσαν επιρροή, περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άτομα που ευνοήθηκαν από την κακοδιαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής. Γράφει επίσης ότι η κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση δια των Υπουργών Αμυνας τους Κυριάκου Μαυρονικόλα και Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αμυντικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό σαν απάντηση στο αίτημα των ΗΠΑ για απομάκρυνση των αμερικανικών όπλων από την Εθνική Φρουρά.

    Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της «Εργολαβική υπόσκαψη» αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατάγγειλε ευθέως την εφημερίδα «Πολίτης» για "εργολαβική υπόσκαψη εκμεταλλευόμενη του θέματος που δημιουργήθηκε με την παροχή υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων", και επέκρινε τον «Π» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το κόμμα. Αναφέρει επίσης ότι ανοικτό παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα της παραμονής ή όχι του Κωνσταντίνου Λοϊζίδη στη θέση του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών μετά την απόφαση να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της κατακύρωσης προσφοράς της Γιουροσύπρια σε συγγενικά του πρόσωπα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι οι κρατήσεις για το κρουαζιερόπλοιο "Fantasy Boat είναι γεμάτες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και σύμφωνα με το προσωπικό του πλοίου, αφού γίνει έλεγχος στους επιβάτες πριν την επιβίβαση έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τους κινηματογραφούν. Γράφει επίσης ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες τα δύο νομοσχέδια για τη φορολογική αμνηστία και το τραπεζικό απόρρητο.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία The Cyprus Weekly αφιερώνει το κύριο θέμα της με τον τίτλο «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα» στην πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Με ολοσέλιδη φωτογραφία παρουσιάζει το στιγμιότυπο όπου ο Τραϊανός Δέλλας σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα λίγα δευτερόλεπτα πριν την λήξη του πρώτου 15λεπτου της ημίωρης παράτασης, δίνοντας στην Εθνική Ελλάδας το εισιτήριο για τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ευελπιστεί ότι η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    [05] (Κ) Κύπρος - Νίκη Εθνικής Ελλάδας - Πανηγυρισμοί

    Ολόκληρη η Κύπρος πανηγύρισε μέχρι τις πρωινές ώρες, μαζί με τον απανταχού ελληνισμό, το μεγάλο άθλο της Εθνικής Ελλάδας να προκριθεί στο μεγάλο τελικό του Euro 2004 της ερχόμενης Κυριακής, μετά την ανεπανάληπτη νίκη της επί της Τσεχίας με 1 0.

    Χιλιάδες Κύπριοι, κάθε ηλικίας, μετά τη λήξη του χθεσινοβραδινού ιστορικού αγώνα βγήκαν στους δρόμους της ελεύθερης Κύπρου ανεμίζοντας τη γαλανόλευκη, κορνάροντας τα αυτοκίνητά τους, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Εθνικής Ελλάδας και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό της Κυριακής τη διοργανώτρια Πορτογαλία.

    Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν η Πλατεία Ελευθερίας, όπου χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε τον αγώνα από γιγαντοοθόνη που στήθηκε γι΄ αυτό το σκοπό.

    Μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, χιλιάδες Κύπριοι συνέρρευσαν στην Πλατεία Ελευθερίας αφού προηγουμένως είχαν παρακολουθήσει τον αγώνα κατά παρέες σε σπίτια, συλλόγους και μπυραρίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, ενώ στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

    Οι πανηγυρισμοί κράτησαν μέχρις τις πρώτες πρωινές ώρες.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βιέννη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αυστριακός Καγκελάριος - Συνομιλίες ------------------------------------------------------------------- Το Κυπριακό, θέματα διμερούς συνεργασίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, θέματα της ΕΕ και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Βιέννη αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Αυστρίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    Σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Βιέννη στις 8.15 το πρωί τοπική ώρα (9.15 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε πρόγευμα με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει.

    Στις 9.30 ο Πρόεδρος θα δώσει αποκλειστικές συνεντεύξεις σε αυστριακά ΜΜΕ.

    Στις 11 θα αφιχθεί στην Καγκελαρία όπου θα υπάρξει χαιρετισμός από τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντησή του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Καγκελάριο και στη συνέχεια συνομιλίες των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων των δυο χωρών.

    Στις 12.30 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του Καγκελάριου Σούσελ και του Προέδρου Παπαδόπουλου και στη 1.00 μμ θα δοθεί γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κ. Σούσελ.

    Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με την ΥΠΕΞ της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στις 5.00 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο Κοινοβούλιο με το νεοεκλεγέντα ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντζ Φίσερ, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του σε δυο εβδομάδες.

    Από τις 5.30 μέχρι τις 7.00 θα δοθεί δεξίωση για την ομογένεια στην πρεσβευτική κατοικία, όπου στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρακαθίσει σε δείπνο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η συνοδεία του αναχωρούν από την Αυστρία για την Κύπρο στις 10.35 αύριο το πρωί.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αυστρία --------------------------------------------- Αναχωρώντας για την Αυστρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται να μεταφέρει στους Αυστριακούς αξιωματούχους τη θέση της ε/κ πλευράς ότι μερικές ιδέες που συζητούνται στην ΕΕ δεν βοηθούν στην επανένωση της Κύπρου, αλλά αντίθετα στην παγίωση της διχοτόμησης.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση υπηκοότητας σε απογόνους μεικτών γάμων, όπου ο ένας γονιός είναι αλλοδαπός που εισήλθε παράνομα στην Κύπρο, ανέφερε πως μετά από σημερινή εξέταση του όλου ζητήματος αποφασίστηκε όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου αρχίσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τα κόμματα και το Υπουργικό Συμβούλιο με τη σειρά του θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Αυστρία όπου, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος επαφών της κυβέρνησης με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Καγκελάριο και τον Πρόεδρο της χώρας, τον Υπουργό Εξωτερικών και άλλους παράγοντες, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα που αφορούν την ΕΕ και το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί το γεγονός ότι η Ολλανδία αναλαμβάνει από σήμερα την Προεδρία της ΕΕ, δεδομένης τα πολιτικής που ακολούθησε η χώρα αυτή μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν εκτιμά πως υπάρχει ιδιαίτερη αρνητική στάση από την Ολλανδία.

    Εξάλλου, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''η Προεδρία της Ολλανδίας θα είναι αρκετά εποικοδομητική και χρήσιμη''.

    Πρόεδρος Βουλής - Στρο - Ταλάτ - Χάγη ------------------------------------- Την ανάγκη όπως οι όποιες συναντήσεις και συνομιλίες που διεξάγονται, σέβονται τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο στο Λονδίνο.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε εξάλλου πως είναι εμφανές και αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια εκστρατεία αναβάθμισης του ψευδοκράτους και για αυτό, ναι μεν δίνουν μορφή επαφής με ηγέτη πολιτικού κόμματος στη συνάντηση αυτή, αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

    Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Χριστόφιας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τη Χάγη, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, που συγκάλεσε η Ολλανδία, η οποία ανέλαβε από σήμερα την εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ.

    Στη σύναξη αυτή, είπε ο κ. Χριστόφιας, θα συζητηθούν οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων, η σύσφιξη των σχέσεων αυτών, αλλά και ο ρόλος των Κοινοβουλίων στα πλαίσια της ''ήδη εγκεκριμένης από το Συμβούλιο Συνταγματικής Συνθήκης, που υποτίθεται θα εγκριθεί και από τα Κοινοβούλια ή σε δημοψηφίσματα στις χώρες-μέλη».

    Παράλληλα θα συζητηθεί, όπως ανέφερε, και το γεγονός ότι με βάση αυτή τη Συνθήκη, αναβαθμίζεται ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων και η σχέση τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ταλάτ - Συνάντηση με Στρο - Δηλώσεις ------------------------------------ Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι ζήτησε τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Λονδίνο με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Οπως είπε, οι Τ/Κ το αξίζουν αυτό γιατί εργάστηκαν ''σκληρά για την επανένωση της Κύπρου''.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική αφού η Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο και μια από τις υποχρεώσεις της είναι να εργαστεί πάνω στα θέματα για τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    ''Ηταν μια πολύ ικανοποιητική συνάντηση'', είπε και σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να έχουν επαφή.

    Σε ερώτηση αν η θετική ανταπόκριση αφορά και το θέμα των απευθείας πτήσεων και τη χρήση των λιμανιών, ο κ. Ταλάτ απάντησε: ''Ολα''.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω στο θέμα ''του ελεύθερου εμπορίου, απευθείας πτήσεων και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφευχθούν''.

    Σε ερώτηση αν η τ/κ κοινότητα θα υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο κ. Ταλάτ απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι ''εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση''.

    Ανέφερε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από τα κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ''καλό βήμα'' και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα λάβουν μέρος.

    ''Δεν επιδιώκουμε αναγνώριση με οποιονδήποτε έμμεσο τρόπο. Κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να συμμετάσχουμε στους Ολυμπιακούς, τουλάχιστον όπως προνοεί το σχέδιο Ανάν'', είπε.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι οι Τ/Κ είναι αποφασισμένοι για μια λύση. ''Δεν χάσαμε το όραμά μας για λύση και επανένωση του νησιού μας'', κατέληξε.

    Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Δηλώσεις ---------------------------------- Ανταλλαγή απόψεων τόσο σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα, όσο και σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό όπως αυτό προκύπτει μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, συζήτησαν χθες κατά τις επίσημες συνομιλίες τους ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα στην Αθήνα, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε πως ''τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν όλα εκείνα τα οποία μας αφορούν, τα οποία θεωρούσαμε εμείς κατά κύριο λόγο ως σημαντικά''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας, ''βρήκαμε τη γνωστή θετική ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο και επίσης δόθηκαν συγκεκριμένες διευκρινήσεις σε σχέση με τις δυνατότητες και τον τρόπο που μπορεί να βελτιωθούν και να ενισχυθούν τα θέματα που αφορούν την κυβέρνηση''.

    ''Αυτό συμπεριλαμβάνει'', είπε, ''όλα τα μεγάλα θέματα, όπως το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, την ΕΕ, τον ευρωστρατό, την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίπεδο το Υπουργείου Αμυνας στην Ευρώπη, παραπλήσιες προσπάθειες των δύο Υπουργείων σε σχέση με την προώθηση των σχέσεών τους, αλλά και των σχέσεων των δύο Υπουργείων σε σχέση με ανάλογα και αντίστοιχα Υπουργεία Αμυνας''.

    Κουμουτσάκος - Σερντάρ Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - ΕΕ - Αναγνώριση --------------------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει την έκκληση του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους από την ΕΕ, τόνισε ότι «αναγνώριση και επανένωση είναι πλήρως ασύμβατες έννοιες».

    Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι «η ρύθμιση που ισχύει, νομικά αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο'' και πρόσθεσε «πολιτικά, είναι δεδομένο ότι επιθυμία της ΕΕ, η οποία καταγράφηκε και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων μετά τα Δημοψηφίσματα, ότι ο στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού».

    ΕΕ - Φορολογία - Επιχειρήσεις - Φυσικά πρόσωπα - Κύπρος ------------------------------------------------------- Η Κύπρος επιβάλλει από τα χαμηλότερα ποσοστά φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις, μεταξύ των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Κύπρο ανέρχεται σε 30% και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 41,7%. Ο ανώτατος φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων ανέρχεται στην Κύπρο σε 15% και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην Κοινότητα μετά την Ιρλανδία (12,5%), ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα είναι 27,4%.

    ΕΕ - Ανεργία - Mάιος - Κύπρος ----------------------------- Η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία μοιράζονται την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ανεργίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    Τον Μάιο, η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 4,2% του ενεργού πληθυσμού, σημειώνοντας υποχώρηση σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν το ποσοστό που είχε καταγραφεί ήταν 4,4%. Το ίδιο ποσοστό ανεργίας είχαν επίσης το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.

    Κασουλίδης - ΕΛΚ - Βρυξέλλες ---------------------------- Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης έλαβε μέρος στις Βρυξέλλες στις εργασίες της συνάντησης του Προεδρείου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τους επικεφαλής των 25 εθνικών αντιπροσωπειών που μετέχουν στην ομάδα αυτή με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις τακτικές τεχνικής συνεργασίας του ΕΛΚ με τη Σοσιαλιστική Ομάδα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και ο κ. Κασουλίδης έλαβε τον λόγο και εξήγησε στους συναδέλφους του τις ιδιαιτερότητες που οι Ευρωεκλογές είχαν στην Κύπρο.

    Γιώργος Βασιλείου - Προεδρία ΕΔΗ - Απόφαση ------------------------------------------ Η θέση αρχής ότι ''δεν πρέπει ένας άνθρωπος να είναι αιώνιος Πρόεδρος'' και το καταστατικό των Ενωμένων Δημοκρατών το οποίο επιτρέπει στον εκάστοτε Πρόεδρο να διανύσει έως και τρεις τριετίες οδήγησαν τον Γιώργο Βασιλείου στην απόφασή του να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία των ΕΔΗ.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στα γραφεία του Κινήματος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''είναι σωστό να υπάρχει εναλλαγή και εξέλιξη σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις θέσεις γιατί αυτό σημαίνει Δημοκρατία και έτσι πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία''.

    Κατέστησε παράλληλα σαφές ότι ''σίγουρα δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψω τους ΕΔΗ διότι αυτό είναι αδιανόητο''.

    ΕΔΗ - Γιώργος Χριστοφίδης - Παραίτηση ------------------------------------- Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και το κλίμα που επικρατούσε στη συνεργασία του με ηγετικά στελέχη των Ενωμένων Δημοκρατών είναι οι λόγοι που ώθησαν τον Α' Αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Χριστοφίδη να υποβάλει την παραίτησή του, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ.

    Επίτροπος Νομοθεσίας - Παρουσίαση Ευρετηρίου των Συνθηκών --------------------------------------------------------- Ενα πρωτοποριακό και πρωτότυπο έργο για τα κυπριακά δεδομένα, δουλειά 18 μηνών μια μικρής αλλά αφοσιωμένης ομάδας επιστημόνων συνεργατών της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λήδας Κουρσουμπά, παρουσιάστηκε προχθές βράδυ σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, στην Πύλη Αμμοχώστου.

    ''Το Ευρετήριο των Συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1960-2004'', που αποτελείται από 500 και πλέον σελίδες, είναι μια επετειακή έκδοση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καταγράφει τα στοιχεία 740 πολυμερών και 110 διμερών Συνθηκών που έχει συνομολογήσει η Δημοκρατία από την ανεξαρτησία της στις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι την ένταξη την 1η Μαϊου 2004.

    Κύπρος - Λιβύη - Συμφωνία ------------------------- Κύπρος και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Η συμφωνία υπογράφηκε προχθές στο Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης από τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Τρίπολη Αργυρό Αντωνίου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων συνεργασίας της Λιβύης Mohamed Taher Siala.

    Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ ---------------------------------- Τη χαμηλότερη τιμή από την επίσημη λειτουργία του το 1996, που είναι οι 73,9 μονάδες, ''απειλεί'' πλέον να καταρρίψει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τη νέα πτώση της τάξης του 0,55% που σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 74,25 μονάδες, τιμή που βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα των 73,9 μονάδων που σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1997. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 522 χιλιάδες λίρες, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής και της ανταλλαγής μεγάλων πακέτων μετοχών που παρατηρήθηκαν, κυρίως στην εταιρεία Transoccer Holdings.

    Μικρή πτώση της τάξης του 0,6% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 329,5 μονάδες.

    -------------------------------- Εθνική Ελλάδας - Πρόκριση - Τελικός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ------------------------------------------------------ Ολόκληρη η Κύπρος πανηγύρισε μέχρι τις πρωινές ώρες, μαζί με τον απανταχού ελληνισμό, το μεγάλο άθλο της Εθνικής Ελλάδας να προκριθεί στο μεγάλο τελικό του Euro 2004 της ερχόμενης Κυριακής, μετά την ανεπανάληπτη νίκη της επί της Τσεχίας με 1 0.

    Χιλιάδες Κύπριοι, κάθε ηλικίας, μετά τη λήξη του χθεσινοβραδινού ιστορικού αγώνα βγήκαν στους δρόμους της ελεύθερης Κύπρου ανεμίζοντας τη γαλανόλευκη, κορνάροντας τα αυτοκίνητά τους, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Εθνικής Ελλάδας και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό της Κυριακής τη διοργανώτρια Πορτογαλία.

    Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν η Πλατεία Ελευθερίας, όπου χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε τον αγώνα από γιγαντοοθόνη που στήθηκε γι΄ αυτό το σκοπό.

    Μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, χιλιάδες Κύπριοι συνέρρευσαν στην Πλατεία Ελευθερίας αφού προηγουμένως είχαν παρακολουθήσει τον αγώνα κατά παρέες σε σπίτια, συλλόγους και μπυραρίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, ενώ στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

    Οι πανηγυρισμοί κράτησαν μέχρις τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Παρόμοιοι πανηγυρισμοί έγιναν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    Κυπριακή κυβέρνηση - Εθνική Ελλάδας - Συγχαρητήρια --------------------------------------------------- Τα θερμά της συγχαρητήρια για τη χθεσινοβραδινή νίκη της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου επί της Τσεχίας με 1 - 0 και την πρόκρισή της στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Κυριακής με την Πορτογαλία εξέφρασε χθες βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση από τη Βιέννη, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία παρακολούθησε τον αγώνα στην κατοικία του Κύπριου Πρεσβευτή στην Αυστρία πανηγύρισε με ενθουσιασμό το γκολ της Ελλάδας στο τελευταίο λεπτό στο τέλος της πρώτης 15λεπτης παράτασης του αγώνα ξεσπώντας σε χειροκροτήματα μόλις επιτεύχθηκε το τέρμα, που οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης.

    Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αγώνα παρακολούθησαν ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αυστρία Σταύρος Επαμεινώνδας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η ελληνική ομάδα ήταν καταπληκτική.

    «Μπράβο τους. Τα συγχαρητήριά μας», είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε προβλέψει τη διαφορά ενός γκολ και χαίρεται γιατί αυτό το πέτυχε η ελληνική ομάδα.

    «Εύχομαι και στον τελικό να παν το ίδιο καλά», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    «Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες, ιδίως στον σκόρερ της ομάδας, τον Δέλλα, αλλά όλοι είχαν παίξει πάρα πάρα πολύ καλά. Εδειξαν δυναμισμό και ενθουσιασμό», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Μετά τον αγώνα Ελληνες της Βιέννης τοποθέτησαν ελληνικές σημαίες στα αυτοκίνητά τους και πανηγύρισαν στους κεντρικούς δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας την επιτυχία της ελληνικής ομάδας.

    Εθνική Ελλάδας - Πανηγυρισμοί - Δηλώσεις πολιτικής ηγεσίας ---------------------------------------------------------- Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι από κάθε γειτονιά της Αθήνας συνέρευσαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να πανηγυρίσουν με πάθος τη νίκη της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου επί της Τσεχίας 1-0, που της χάρισε την πρόκριση στον τελικό του EURO 2004. Την Κυριακή η Εθνική ομάδα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διοργανώτρια Πορτογαλία, στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας.

    Στους δρόμους της Αθήνας δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα από τα χιλιάδες οχήματα που κινούνταν στους δρόμους με τους φίλαθλους να πανηγυρίζουν τη μεγαλύτερη στην ιστορία του επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας εξέδωσε συγχαρητήρια μηνύματα για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.

    Πρωθυπουργός ------------- Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην καρδιά μας είναι ήδη κυπελλούχοι, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στον τελικό της Κυριακής θα βρίσκεται στο πλευρό της ενδεκάδας.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η ομάδα μας, η ομάδα όλων των Ελλήνων, έκανε σήμερα το όνειρο πραγματικότητα. Απέδειξε ότι όταν υπάρχει πίστη, μεθοδικότητα και συλλογική προσπάθεια τα πάντα είναι εφικτά»

    «Η Ελλάδα και οι Ελληνες σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουμε σήμερα μια ακόμη μεγάλη νίκη, την πρόκριση της Εθνικής μας Ομάδας στον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε τα πιο θερμά συγχαρητήρια του στους παίκτες μας, στον ομοσπονδιακό προπονητή και στους συνεργάτες του, σε όλους τους συντελεστές της ιστορικής αυτής επιτυχίας και κατέληξε «στην καρδιά μας είναι ήδη Κυπελλούχοι. Την Κυριακή θα είμαι μαζί τους».

    Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού --------------------------------- «Τα παιδιά της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου έκαναν για μια ακόμη φορά κατάθεση ψυχής, κρατώντας ολόκληρη την Ελλάδα, όλους τους Ελληνες μέσα κι έξω από τα σύνορα της χώρας, στα ουράνια!» είπε η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, από το Πόρτο της Πορτογαλίας όπου παρακολούθησε τον αγώνα της Εθνικής στο «Ντραγκάο».

    «Εκεί που μας έχουν ανεβάσει όλες αυτές τις μέρες. Δε νομίζω ότι υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα που νιώθουμε όλοι μας αυτήν την ώρα. Και σίγουρα δεν υπάρχουν λόγια που να αποτυπώνουν την ευγνωμοσύνη μας σε αυτά τα παιδιά, τον προπονητή της εθνικής μας και όλους τους συντελεστές αυτής της νέας, μεγαλειώδους επιτυχίας. Νωρίτερα είχα πει ότι ήλθαμε στην Πορτογαλία για να μείνουμε. Ευχαριστώ την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου που μας κρατά εδώ», κατέληξε η κ. Πετραλιά.

    Υφυπουργός Πολιτισμού --------------------- Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που ήταν στο Πόρτο και παρακολούθησε τον αγώνα Ελλάδας - Τσεχίας, αμέσως μετά τη λήξη του, δήλωσε πως «ο θρίαμβος της Εθνικής αντικατοπτρίζει την τεράστια προσπάθεια παικτών και προπονητή, αλλά και τις ψυχικές δυνάμεις, που απέδειξαν ότι διαθέτουν. Ενα βήμα, πριν από τον τελικό θρίαμβο, τα παιδιά εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα».

    Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ -------------- «Αλλη μια απίστευτη επιτυχία της Εθνικής μας, με την Ελλάδα, τώρα, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, και πρόσθεσε πως «τα συγχαρητήρια όλων μας είναι λίγα. Ενωσε όλους τους Ελληνες. Είναι μέσα στην καρδιά μας. Θα είμαστε δίπλα της στο μεγάλο τελικό. Για την πιο μεγάλη νίκη».

    Πρόεδρος ΣΥΝ ------------ Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος απέστειλε στον προπονητή της εθνικής και στους παίκτες συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την επιτυχία και την πρόκριση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στον τελικό.

    «Τιμήσατε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας και τη σκληρή δουλειά σας. Σας καμαρώνουμε, γιατί δώσατε στο λαό μας τόσο βαθιά χαρά που την είχε ανάγκη», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Δήμαρχος Αθηναίων ----------------- Υποδοχή νικητών ετοιμάζει η Αθήνα στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για να την τιμήσει για τη μεγάλη της προσφορά, δηλώνει η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη μετά τον αγώνα εναντίον της Τσεχίας συνεχάρη τους άξιους παίκτες της εθνικής μας ομάδας, τον προπονητή και την τεχνική ηγεσία, την ΕΠΟ και όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη εθνική επιτυχία.

    [07] (K) Επιστολή Μπιλιράκη προς Μπους, Πάουελ, Ανάν - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, συμπρόεδρος του Hellenic Caucus στην αμερικανική βουλή, απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλώντας τους να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των Ε/Κ.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καγκελάριος Σούσελ - Συνάντηση - Εναρξη

    [09] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα

    Δεν υπάρχει οριστική απόφαση από την Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'' αναφορικά με το ζήτημα της διέλευσης από τα κατεχόμενα της Ολυμπιακής Φλόγας δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης.

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι για περαιτέρω συζήτηση του θέματος θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει επαφές με την ΚΟΕ ο κ. Γιώργος Μπόλος, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της πορείας της Ολυμπιακής Φλόγας για την Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004''.

    Σημείωσε ότι η ΚΟΕ τάσσεται υπέρ της διέλευσης της φλόγας και στα κατεχόμενα διότι έτσι ''υλοποιείται και το κυρίαρχο σύνθημα ότι η Φλόγα ενώνει τους ανθρώπους και στέλλει μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακοί δημοσιογράφοι - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα «μπορέσει να βοηθήσει, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε με μία ευρεία πρωτοβουλία» τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε Αυστριακούς δημοσιογράφους σήμερα στη Βιέννη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού αφού οι τρεις πρωταγωνιστές στο Κυπριακό, Ελλάδα, Βρετανία και Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ ο τέταρτος προταγωνιστής, η Τουρκία, στοχεύει ενθέρμως να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σχέδιο κανονισμού - Οικονομική ανάπτυξη Τ/Κ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την επίβλεψη, αλλά η έγκριση των χρηματοδοτήσεων ύψους 263,13 εκατ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ θα γίνεται από ειδική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την πρόνοια αυτή εμπεριέχει το σχέδιο πρότασης κανονισμού που θα εξετασθεί στη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της προσεχούς Τετάρτης. Η απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών λαμβάνεται με ομοφωνία.

    Το σχέδιο πρότασης κανονισμού φέρει τον τίτλο «Πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου, που δημιουργεί ένα όργανο οικονομικής υποστήριξης για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    [12] (Κ) Καγκελάριος Αυστρίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)

    Την ελπίδα ότι υπάρχει η βούληση για εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφαγκ Σιούσελ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα λειτουργικό συμβιβασμό για τις δύο πλευρές στην Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη, ο κ. Σιούσελ εξέφρασε λύπη που το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε, ωστόσο είπε πως ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε τις ανησυχίες και τις σκέψεις του κυπριακού λαού''.

    ''Ελπίζουμε ότι υπάρχει η θέληση για να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση, ένας λειτουργικός συμβιβασμός για τα δύο μέρη στην Κύπρο'', πρόσθεσε.

    Χαρακτήρισε την ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''πολύ θετική''.

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως προσκάλεσε τον Αυστριακό Καγκελάριο να επισκεφθεί την Κύπρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια και τη στήριξη που πρόσφερε η Αυστρία στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της χώρας.

    [13] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Υπουργός Αμυνας - Συνάντηση (1)

    Την πεποίθηση ότι διαγράφονται ευοίωνες προοπτικές για την εξέλιξη και την πρόοδο του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Σε δηλώσεις του στην Αθήνα μετά από συνάντησή 45 λεπτών με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε ότι οι Κύπριοι είναι ένας λαός δημιουργικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, ενώ αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε ότι αυτή ισχυροποιεί τη θέση της Κύπρου.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 2/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5798      0,5832            1,7147        1,7247
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4770      0,4798            2,0842        2,0964
    Λίρα Αγγλίας   0,8674      0,8726            1,1460        1,1529
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 2/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 2/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4371*    0.4405*    227.0148    228,7806
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3348     0.3374       2.9638      2,9869
    Δολάριο Καναδά      0.3573     0.3601       2.7770      2,7988
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0681     0.0686      14.5773     14,6843
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3811     0.3841       2.6035      2,6240
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,96  (-0,39)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    115.198
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     72.973    329,00  (-0,15)
    FTSE Med 100 **                             6.397,66  (-0,15)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     60.393     95,76  ( 0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      1.999     71,90  (-0,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        524     11,31  ( 3,76)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.039     46,89  (-1,03)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        145     45,90  (-0,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.227     20,86  (-5,40)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.136     62,04  ( 0,89)
    Ετ. Πληροφορικής              £        852      2,29  (  000)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      2.495      6,98  (-0,99)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,40  ( 3,35)
    Ξενοδοχεία                    £      1.131     25,11  (-0,99)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.860     60,10  ( 0,05)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Υπουργός Αμυνας - Συνάντηση (2)

    Την πεποίθηση ότι διαγράφονται ευοίωνες προοπτικές για την εξέλιξη και την πρόοδο του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερη τιμή

    Τη χαμηλότερη τιμή από την επίσημη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) το 1996, τις 73,9 μονάδες άγγιξε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,4%. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στις 73,96 μονάδες, επιδεινώνοντας περισσότερο το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα το ΧΑΚ, λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών ρεκόρ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον συρρικνώθηκε στις 115 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Απόρρητο - Αμνηστεία - ECOFIN

    Με ακόμη ''ένα πρόσθετο μέτρο στη φαρέτρα μου για να υποδείξω ότι υλοποιούμε και εννοούμε αυτά που λέμε στην Κύπρο θα πάω'' στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) μετά την ψήφιση χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των νομοσχεδίων για τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου και για τη φορολογική αμνηστεία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    [19] (Κ) Καγκελάριος Σούσελ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)

    Η Αυστρία συμμερίζεται την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης ότι μια λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ ύστερα από συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αυστρία.

    Ο κ. Σούσελ ανέφερε πως «λυπούμαστε που το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μου έχει εξηγήσει τις ανησυχίες και τις αντιλήψεις του κυπριακού λαού. Ελπίζουμε ότι υπάρχει η θέληση για την εξεύρεση μιας πραγματικής λύσης, ενός λειτουργικού συμβιβασμού και για τα δυο μέρη στην Κύπρο».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως προσκάλεσε τον Καγκελάριο της Αυστρίας να επισκεφθεί την Κύπρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το θερμό τρόπο με τον οποίο έγινε δεκτός και με τον οποίο η αυστριακή πλευρά άκουσε τα επιχειρήματά του.

    Είπε πως ανέπτυξε μια εξαιρετική προσωπική σχέση με τον Καγκελάριο στις συναντήσεις της ΕΕ και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια και την υποστήριξη που η Αυστρία πάντα έδινε στην Κύπρο στην ενταξιακή της πορεία, προσθέτοντας πως «ο κ. Σούσελ ειδικότερα μας βοήθησε σε αυτό το θέμα».

    [20] (Κ) Βιέννη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Καγκελάριος - ΥΠΕΞ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ και την ελπίδα ότι θετική θα είναι και η στάση που θα διατηρήσει η χώρα αυτή στις συζητήσεις για τον Κανονισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αφορά το εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ''είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο για το επίπεδο των διμερών σχέσεων όσο και για τη θέση που ελπίζουμε να διατηρήσει η Αυστρία στις επικείμενες συζητήσεις για τον Κανονισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει η Αυστρία, είπε πως η χώρα αυτή έχει επιρροή και κύρος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε παρατήρηση ότι η Αυστρία εμφανίζεται αρνητική σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε ''άλλο οι θέσεις της κυβέρνησης και άλλο οι θέσεις των πολιτικών δυνάμεων. Φαίνεται ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις διατηρούν πολλές επιφυλάξεις''.

    ''Η κυβέρνηση παίρνει τη θέση ότι πρέπει να ετοιμαστεί μια πλήρης μελέτη για τις επιπτώσεις τυχόν ένταξης της Τουρκίας τόσο από οικονομικής πλευράς, θεσμικής πλευράς αλλά και γενικά την επίδραση που θα έχει πάνω στους λαούς των χωρών μελών της ΕΕ, κάτι που δεν είναι πολύ πρόθυμοι να κάνουν οι άλλοι, άλλα αυτή είναι η θέση της Αυστρίας'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [21] (Κ) Μαύρη εργασία - ΕΕ - Κύπρος - Ελλάδα

    Στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε «μαύρη εργασία» βρίσκεται Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Κύπρο η «μαύρη εργασία» κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αυστρίας - Συνάντηση

    Συνάντηση με το νεοεκλεγέντα ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντζ Φίσερ είχε σήμερα στο αυστριακό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά, δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    [23] (Κ) Αθήνα- Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος- Ευάγγελος Αντώναρος

    Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών Ευάγγελος Αντώναρος, με εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Αντώναρος θα επιληφθεί της προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων και της χώρας.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «ο κ. Αντώναρος έχει πρώτο έργο του, το αμέσως επόμενο διάστημα, την υπόθεση της Ολυμπιάδας -μία υπόθεση εθνική- και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό».

    [24] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Προετοιμασίες

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή σε λιγότερο από δέκα μέρες της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο, τελευταίο σταθμό στο παγκόσμιο ταξίδι, πριν από την επιστροφή της στην Ελλάδα.

    [25] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ Οργανώσεις - Ολυμπιακή Φλόγα

    Την περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας σε όλα τα ιστορικά κέντρα της Κύπρου σε μια προσπάθεια υπέρβασης των συρματομπλεγμάτων και της διχοτόμησης, πρότειναν σήμερα ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις.

    [26] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - ΕΕ - Προϋπολογισμός - Κύπρος

    Η προσεκτική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2003 σημαίνει για την Κύπρο την εξοικονόμηση πόρων ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, ανέφερε σε δήλωσή του ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 2 July 2004 - 17:49:27 UTC