Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (2)
  • [04] (Κ) ΟΗΕ - Διάσκεψη - Σταύρος Επαμεινώνδας - Αντιπρόεδρος
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Euro 2004 - Ελλάδα - Δήλωση
  • [06] (Κ) Πρεσβεία της Ελλάδας - Euro 2004 - Δεξίωση
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβεία Ελλάδας - EURO 2004
  • [08] (K) Κύπρος - Αρμενία - Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υγείας
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Ελλάδας - Euro 2004
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Euro 2004 - Συγχαρητήρια
  • [11] (Κ) ΓΣΟ - Υποδοχή Ολυμπιακής φλόγας - Αρχαίο Στάδιο Κουρίου
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στεφανόπουλος - Euro 2004 - Συγχαρητήρια
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΚΑ - Κατεχόμενα - Αεροδρόμια
  • [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Δεξίωση - EURO 2004
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ψαρούδα - Συγχαρητήρια - Euro 2004
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο χαμηλότερο σημείο
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Καραμανλής - Συγχαρητήρια - Euro 2004
  • [21] (Κ) ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα
  • [22] (K) Δήμος Λεμεσού - Εκδήλωση - "Τα μεγάλα μπαλέτα"
  • [23] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [24] (Κ) Εθνική Ελλάδας - Άφιξη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου επί της Πορτογαλίας και η κατάκτηση του τροπαίου για το Euro 2004 είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, μαζί με τους ξέφρενους πανηγυρισμούς τόσο στην Κύπρο, την Ελλάδα όσο και όπου υπάρχουν Ελληνες.

    Προβάλλονται επίσης άλλα θέματα όπως το κάλεσμα του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το σχέδιο Ανάν, η συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το σχέδιο Ανάν καθώς και η έκθεση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος είναι η 11η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Εμοιαζε παραμύθι, έγινε ιστορία'' γράφει ότι ο Ελληνας διεθνής Αγγελος Χαριστέας ''έστειλε την εθνική ομάδα και όλους εμάς στον Ολυμπο, σκορπώντας παράλληλα θλίψη στην Πορτογαλία. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην ''Α'' του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος εκτιμά ότι η περίοδος μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα είναι άλλη μια πολύ κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό, ανάλογη εκείνης πριν τα δημοψηφίσματα.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Ναιεεε.... το σήκωσε'', γράφει ότι μέσα σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν περισσότεροι από 60.000 θεατές, η Εθνική Ελλάδας κέρδισε την Πορτογαλία χθες βράδυ με 1 - 0. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν ήταν προϊόν ούτε διαπραγμάτευσης ούτε συμβιβασμού, αλλά σχέδιο κατ' επιταγήν που στόχευε στη διασφάλιση των συμφερόντων τρίτων χωρών, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Αγγελοι'' γράφει ότι στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο θα υποδεχθούν σήμερα οι Ελληνες τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της εθνικής Ελλάδας σαν ήρωες, σε φιέστα που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ. Αλλού αναφέρεται σε έκθεση της ΕΕ για το 2003 και γράφει ότι από σύνολο 31 ευρωπαϊκών χωρών, η Κύπρος καταλαμβάνει την 11η θέση στην ακρίβεια, με ακριβότερα προϊόντα τα γλυκά, τις σοκολάτες, το μέλι και τις μαρμελάδες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ελλάς το μεγαλείο σου'' γράφει ότι η Ελλάδα, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, κέρδισε για δεύτερη φορά τη διοργανώτρια χώρα Πορτογαλία στο τουρνουά, αυτή τη φορά στον τελικό της διοργάνωσης. Αλλού γράφει ότι ολόκληρη η Κύπρος πανηγύρισε χθες μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνισμό τη νίκη της εθνικής Ελλάδας. Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή λειτούργησε σαν σπίθα που άναψε στις καρδιές των Κυπρίων τη φλόγα, ''μια φλόγα προπομπός, ίσως, της Ολυμπιακής που έρχεται στο νησί αυτή την εβδομάδα''.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Λισαβόνα - Euro 2004 - Ελλάδα - Καραμανλής - Δηλώσεις

    Υπερηφάνεια για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 2004 στη Λισαβόνα, εξέφρασε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι όλες αυτές τις μέρες η Εθνική Ελλάδας έδωσε ένα μάθημα για το τι μπορούν να πετύχουν οι Ελληνες όταν είναι ενωμένοι, έχουν αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα στη Λισαβόνα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''σήμερα μίλησαν τα παιδιά''.

    ''Πρέπει να πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος γιατί αυτά τα παιδιά χάρισαν μια πολύ μεγάλη νίκη στην Ελλάδα, δόξασαν τα χρώματα της Ελλάδας, σ' ένα πολύ ωραίο άθλημα και σε μια γιορτή ποδοσφαίρου που είδαν τόσοι άνθρωποι'', πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ''με τη νίκη αυτή, με το κύπελλο αυτό, έδωσαν μεγάλη χαρά σ' όλους τους Ελληνες, σ' όλη τη γη. Και γι' αυτό τους χρωστάμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο''.

    ''Μπράβο στους ίδιους τους παίκτες, μπράβο στον προπονητή κ. Οτο Ρεχάγκελ. Και βέβαια, μπράβο και σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, που τους στήριξαν ηθικά, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα'', είπε ο κ. Καραμανλής.

    Σε ερώτηση πόσο μπορεί να βοηθήσει τώρα τη χώρα αυτός ο θρίαμβος ενοψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι: ''Θεωρώ ότι αυτά τα παιδιά σήμερα - και όλες αυτές τις μέρες - έδωσαν ένα μάθημα για το τι μπορούμε να πετυχαίνουμε οι Ελληνες, όταν πραγματικά πιστεύουμε κάτι, είμαστε ενωμένοι και έχουμε αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και μέθοδο στο να το επιδιώξουμε.

    ''Πράγματι, αυτό είναι το καλύτερο διαβατήριο, το καλύτερο προσκλητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί το σπουδαίο αυτό ελληνικό καλοκαίρι συνεχίζεται σε ενάμισι μήνα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και πιστεύω ότι, μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία της Εθνικής, περιμένουμε σημαντικές επιδόσεις και από τους Ελληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες'', κατέληξε.

    Λευκωσία - Euro 2004 - Πανηγυρισμοί ------------------------------------------ Επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Λευκωσία για την κατάκτηση του EURO 2004 από την Εθνική Ελλάδας ήταν η Πλατεία Ελευθερίας από όπου δεκάδες κόσμου παρακολούθησαν τον τελικό από γιγαντοοθόνες και μετά τη νίκη της Ελλάδας ξεκίνησαν τρελό πανηγύρι, που κράτησε μέχρι και τις πρωινές ώρες.

    Κρατώντας τη γαλανόλευκη ο κόσμος άρχισε να συρρέει στην Πλατεία Ελευθερίας από την αρχή του τελικού, ενώ παρών ήταν και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος και ο πρώτος δημότης της πρωτεύουσας ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Το γκολ του Αγγελου Χαριστέα στο 57' σήκωσε όρθιους τους δεκάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία, οι οποίοι μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα έψαλαν τον Εθνικό Υμνο.

    Πολλοί ήσαν εκείνοι οι οποίοι φόρεσαν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στους πανηγυρισμούς που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

    Σήμερα, με την ευκαιρία της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Εθνική Ελλάδας, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο θα είναι ανοικτή από τις 1100 μέχρι τις 1330 για να μοιραστεί μαζί με όλο τον κυπριακό ελληνισμό τη χαρά για την επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου.

    Λεμεσός - Euro 2004 - Πανηγυρισμοί ------------------------------------- Μέχρι τις πρωινές ώρες κράτησε το γλέντι και οι πανηγυρισμοί στην πόλη της Λεμεσού, μετά τη μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδος επί της Πορτογαλίας με 1-0 και την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου της Πρωταθλήτριας Ευρώπης.

    Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Εναερίου αλλά και στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας πανηγυρίζοντας το μεγάλο θρίαμβο του Γερμανού τεχνικού Οτο Ρεχάγκελ και των ποδοσφαιριστών του, που έκαναν πραγματικότητα το όνειρο ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Η Λεμεσός ντύθηκε στα γαλανόλευκα και ο ουρανός φωτίστηκε από βεγγαλικά, με τις χιλιάδες κόσμου να ενώνουν τη φωνή τους με τους απανταχού Ελληνες.

    Ο κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου, επίκεντρο των πανηγυρισμών, αποκλείστηκε από χιλιάδες πολίτες που έφθασαν από τη πόλη και Επαρχία Λεμεσού, με ιδιωτικά αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα αλλά και φορτηγά.

    Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες με συνθήματα, κορναρίσματα και βεγγαλικά να κρατούν ξάγρυπνη τη Λεμεσό, για το μεγαλύτερο άθλο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Από νωρίς το απόγευμα η Λεμεσός άρχισε να ζει στους ρυθμούς του τελικού, με τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν σε εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα.

    Οι περισσότεροι παρακολούθησαν τον αγώνα σε καφετέριες, μπαράκια και στο χώρο στάθμευση Εναερίου, όπου ο Δήμος της πόλης τοποθέτησε γιγαντοοθόνη για την προβολή του μεγάλου τελικού.

    Η Λεμεσός σείστηκε από τις ζητωκραυγές και τα βεγγαλικά την ώρα του τέρματος του Αγγέλου Χαριστέα στο 57 και με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα από το Γερμανό διαιτητή.

    Λάρνακα - Πανηγυρισμοί - Euro 2004 --------------------------------------- Πλήθος Λαρνακέων ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης μετά τη νίκη της Ελλάδας επί της διοργανώτριας Πορτογαλίας με 1-0 στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

    Με επίκεντρο των πανηγυρισμών το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, οι δημότες της πόλης του Ζήνωνα πανηγύρισαν τη μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική επιτυχία με σημαίες και συνθήματα χαράς.

    Νωρίτερα ο Δήμος της Λάρνακας είχε φροντίσει να στηθεί γιγαντοοθόνη στην Πλατεία Ευρώπης προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα εκεί όσοι Λαρνακείς επιθυμούσαν.

    Πάφος - Euro 2004 - Πανηγυρισμοί ------------------------------------- Στους ουρανούς έστειλε το γκολ του Αγγελου Χαριστέα τους κατοίκους της Πάφου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της πόλης από νωρίς το απόγευμα για να παρακολουθήσουν στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου την Εθνική Ελλάδας εναντίον της Πορτογαλίας.

    Μπροστά στην τεράστια γιγαντοοθόνη που έστησε ο Δήμος Πάφου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου το οποίο πανηγύρισε το χρυσό γκολ, που χάρισε στην Εθνική Ελλάδας το κύπελλο.

    Μετά τη λήξη του αγώνα επικράτησαν μερικά λεπτά σιγής, ο κόσμος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί.

    Και μετά ξέσπασαν τα πανηγύρια. Η Πάφος ντύθηκε στα μπλε με τεράστιες γαλάζιες ελληνικές σημαίες να κυματίζουν σε όλα τα σημεία της πόλης.

    Στη Λεωφόρο Ποσειδώνος έγινε το αδιαχώρητο, όπου χιλιάδες αυτοκίνητα και πλήθος κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν. Με σαμπάνιες με συνθήματα, με γέλια, τραγούδια και ντυμένοι με τη γαλανόλευκη οι Παφίτες γιόρτασαν τη μεγάλη κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Το γλέντι στην επαρχία Πάφου και σε όλους τους δήμους κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Αθήνα - Εκδήλωση --------------------------------------------- Ορθά αντιληφθήκαμε ότι το σχέδιο Ανάν ''δεν ήταν προϊόν ούτε διαπραγμάτευσης ούτε συμβιβασμού αλλά ήταν σχέδιο κατ επιταγή, που στόχευε στην προστασία και διασφάλιση των συμφερόντων τρίτων χωρών, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας'', δήλωσε χθες από την Αθήνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση του Συλλόγου Κυπρίων Εύβοιας ''30 Χρόνια Ξεριζωμός'' που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών δεκαετιών από το προδοτικό πραξικόπημα, είπε ότι ''ο λαός συνειδητοποίησε ότι το σχέδιο έγινε για τους ξένους, όχι για εμάς και το απέρριψε αμυνόμενος του μέλλοντος του''.

    ''Οι Κασσάνδρες της πολιτικής προέβλεψαν δεινά και καταστροφές εξαιτίας του όχι, ο λαός όμως δεν τους πίστεψε γιατί ήταν βέβαιος για την επιλογή του και δικαιώνεται εκ των υστέρων η σοφία του'', τόνισε ο κ. Θεοδώρου, για να προσθέσει ότι ''τίποτε από όσα προέβλεπαν οι Κασσάνδρες δεν έχει συμβεί, πέρα από τις οργίλες συμπεριφορές κάποιων που θεωρούσαν δεδομένη την αποδοχή του σχεδίου''.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ''προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρξουν'' ωστόσο ''η Κύπρος αυτή τη στιγμή ως μέλος της ΕΕ έχει κατακτήσει πολύ καλύτερη θέση στο ισοζύγιο των δυνάμεων''.

    Για την ένταξή μας στην ΕΕ, είπε ότι ''ανέστρεψε, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, την κατάσταση'' με την Τουρκία και την πορείας της προς την ΕΕ να εξαρτάται πλέον από νόμους και μηχανισμούς της Ενωσης τους οποίους η Κύπρος θα περιφρουρεί και θα ζητεί να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση.

    Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε και στην αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το ''όχι'' των Ε/Κ και είπε ότι η απόρριψη του σχεδίου από την πλειοψηφία της ε/κ πλευράς, ''ενεργοποίησε δυνάμεις που έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα έναντι των ΗΠΑ με αποτέλεσμα η μονοκρατορία των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας να τερματιστεί''.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι ''επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για μια αξιοπρεπή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό της και θα διαμορφώσει και θα διασφαλίσει τις συνθήκες για μια ειρηνική και δημιουργική συμβίωση των διαφόρων κοινοτήτων μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη''.

    Μνημόσυνο πεσόντων στα Κούκλια - Υπουργός Αμυνας ------------------------------------------------------ Τη δέσμευση ότι ο ελληνισμός θα συνεχίσει να τιμά τη θυσία των ηρώων που έπεσαν σε ώρα καθήκοντος στα Κούκλια, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην κοιλάδα του Διάριζου, εξέφρασε χθες στον επιμνημόσυνο λόγο του για τους πέντε αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμένεγα, Σμηναγό Πάρι Αθανασιάδη, Υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή και Υποπλοίαρχο Νικόλαο Γεωργίου, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας κατέστησε σαφές ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα συνεχίσει να προασπίζεται τα δίκαιά του παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ξένα κέντρα προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως είπε.

    [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (2)

    [04] (Κ) ΟΗΕ - Διάσκεψη - Σταύρος Επαμεινώνδας - Αντιπρόεδρος

    Ο Πρέσβης Σταύρος Επαμεινώνδας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο γραφείο των ΗΕ στη Βιέννη, εξελέγη ομόφωνα ένας εκ των Αντιπροέδρων της Πρώτης Συνόδου της Διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Euro 2004 - Ελλάδα - Δήλωση

    Η κατάκτηση του τροπαίου του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας αποτελεί τεράστιο αθλητικό επίτευγμα για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η Ελλάδα μεγαλούργησε και πάλι και ας είναι παράδειγμα ότι όταν υπάρχει θέληση, μπορούμε'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [06] (Κ) Πρεσβεία της Ελλάδας - Euro 2004 - Δεξίωση

    Πλήθος κόσμου βρίσκεται στην πρεσβεία της Ελλάδας για την ανοικτή δεξίωση που παραθέτει ο Ελληνας Πρεσβευτής στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, με αφορμή τη χθεσινή κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας.

    Στην πρεσβεία μεταβαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβεία Ελλάδας - EURO 2004

    Πρόσκληση προς την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας να επισκεφθεί την Κύπρο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στην πρεσβεία της Ελλάδας, προκειμένου να παραστεί στην ανοικτή δεξίωση που διοργανώνει η πρεσβεία για το χθεσινό θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας στον τελικό του Euro 2004, όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

    [08] (K) Κύπρος - Αρμενία - Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υγείας

    Κύπρος και Αρμενία υπέγραψαν σήμερα διακρατική συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου και ο Πρεσβευτής της Αρμενίας στην Κύπρο Vahram Kazhoyan.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Ελλάδας - Euro 2004

    Η κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας δεν ήταν τύχη αλλά μεθοδική εργασία, πειθαρχημένη συμπεριφορά και καλός σχεδιασμός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Euro 2004 - Συγχαρητήρια

    Ολόψυχα συγχαρητήρια σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και ειδικότερα στους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας έστειλε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [11] (Κ) ΓΣΟ - Υποδοχή Ολυμπιακής φλόγας - Αρχαίο Στάδιο Κουρίου

    Με χορούς, τραγούδια και αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή φλόγα στις 8 Ιουλίου, στο Αρχαίο Στάδιο του Κουρίου, ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Ολύμπια» (Γ.Σ.Ο) και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5802      0,5836            1,7135        1,7235
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4721      0,4749            2,1057        2,1182
    Λίρα Αγγλίας   0,8649      0,8700            1,1494        1,1562
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4338*    0.4372*    228.7283    230,5210
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3362     0.3388       2.9516      2,9744
    Δολάριο Καναδά      0.3558     0.3586       2.7886      2,8106
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0682     0.0687      14.5560     14,6628
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3817     0.3847       2.5994      2,6199
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στεφανόπουλος - Euro 2004 - Συγχαρητήρια

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΚΑ - Κατεχόμενα - Αεροδρόμια

    Η Κύπρος έχει μια πολύ καλή υπόθεση για να μην ανοίξουν αεροδρόμια στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνο Λοϊζίδη και νομικούς συμβούλους της εταιρείας.

    [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Δεξίωση - EURO 2004

    Ευτυχισμένος ''γιατί ο κυπριακός ελληνισμός συμπαρατάσσεται μια ακόμη φορά με τον μητροπολιτικό σε αυτή τη μεγάλη χαρά'' δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος ο οποίος παρέθεσε στην οικία του ανοικτή δεξίωση για την κατάκτηση χθες του τροπαίου του ΕURO 2004 από την Εθνική Ελλάδας.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,50  (-0,62)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    167.716
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    109.707    326,50  (-0,76)
    FTSE Med 100 **                             6.359,10  (-0,60)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     96.383     95,44  (-0,33)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     30.719     72,24  ( 0,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        782     10,81  (-4,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.214     46,83  (-0,13)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        658     45,57  (-0,72)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.642     19,62  (-5,94)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.200     62,37  ( 0,53)
    Ετ. Πληροφορικής              £        136      2,32  ( 1,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.983      7,05  ( 1,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         15     11,48  ( 0,70)
    Ξενοδοχεία                    £      6.062     25,58  ( 1,87)
    Αλλες Εταιρείες               £     11.730     60,01  (-0,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ψαρούδα - Συγχαρητήρια - Euro 2004

    Συγχαρητήριο μήνυμα για τη κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική Ελλάδας, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς την Ελληνίδα ομόλογό του Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση

    Η κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων εμμένουν στην διεθνή νομιμότητα όσον αφορά τις κινήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων και γενικά αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι με μια καλή και συντονισμένη προσπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο χαμηλότερο σημείο

    Το χαμηλότερο του σημείο από την επίσημη ημέρα έναρξης της λειτουργίας του το 1996 κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις νέες απώλειες σε ποσοστό 0,62% που σημείωσε στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 73,5 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Λαϊκής Τράπεζας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 167 χιλιάδες λίρες, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 37,5% του τζίρου.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Καραμανλής - Συγχαρητήρια - Euro 2004

    θερμά συγχαρητήρια για τη νίκη της Εθνικής Ελλάδας στον τελικό του Euro 2004, όπου η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [21] (Κ) ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα

    H Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών ανακοίνωσαν ότι μέσα στο πνεύμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ''Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο'' έχει αποφασισθεί όπως η κυπριακή διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, που αναμένεται στην Κύπρο την Πέμπτη 8 Ιουλίου καλύψει με περιορισμένο αριθμό λαμπαδηδρόμων και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, προς το σκοπό αυτό ζητείται μόνο η εξασφάλιση των συνθηκών που επικράτησαν σ' όλες τις άλλες πόλεις του κόσμου, από όπου πέρασε η Ολυμπιακή Φλόγα.

    [22] (K) Δήμος Λεμεσού - Εκδήλωση - "Τα μεγάλα μπαλέτα"

    [23] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε σήμερα να απευθύνει σύσταση στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 6,3% του ΑΕΠ το 2003 , κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2005. Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη σημερινή συνεδρία του ECO-FIN στις Βρυξέλλες, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Η μείωση του δημόσιου ελλείμματος θα γίνει με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, το οποίο βασίζεται, σύμφωνα με το Συμβούλιο, σε ένα μακροοικονομικό ρεαλιστικό σενάριο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, η σημερινή έγκριση του προγράμματος «δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλαμε και τις οποίες ενσωματώσαμε στο πρόγραμμα», ενώ, όπως είπε, «έχουμε πείσει για την πολιτική μας βούληση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με την υπερψήφιση των δύο νομοσχεδίων από την Βουλή την περασμένη Πέμπτη». Το Συμβούλιο δίνει διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου να υιοθετήσει και να αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    [24] (Κ) Εθνική Ελλάδας - Άφιξη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Με τιμές ηρώων υποδέχθηκε η Αθήνα τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Το αεροπλάνο που μετέφερε από την Λισσαβόνα τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας και τον προπονητή του Οτο Ρεχάγκελ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' στις 19.15.

    [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄

    ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Προς: Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

    & τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδος

    Ενταύθα

    Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

    Η κατάκτηση του κυπέλλου γέμισε χαρά και εθνική υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες, τους απανταχού της γης.

    Η δική σας πορεία και ο ευγενικός σας αγώνας, ας γίνει παράδειγμα για μια νέα πορεία του ποδοσφαίρου στην Πατρίδα μας.

    Εμείς οι απόδημοι σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

    Εύχομαι κάθε δύναμη από τον Θεό σε σας και τον Προπονητή σας κ. Ρεχάγκελ, για νέες νίκες.

    Σας συγχαίρω με πολλή πατρική αγάπη και σας απονέμω ολόθυμη την Πατριαρχική μου Ευλογία.

    + Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄

    Εν Αθήναις τη 5η Ιουλίου 2004

    Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, την Πέμπτη το βράδυ, αμέσως μετά την λαμπρή νίκη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδος Ποδοσφαίρου επί της Τσεχίας στην Πορτογαλία και την πρόκριση της στον τελικό της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

    ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄

    ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Αγαπητά μου παιδιά,

    Για την περιφανή νίκη σας, θερμότατα συγχαίρουμε όλους σας και σας ευχόμαστε την Κυριακή να μας φέρετε και το κύπελλο. Μας γεμίσατε χαρά και Εθνική υπερηφάνεια. Σας ευχαριστούμε από καρδίας για τον λαμπρό αγώνα σας.

    Με τις πιο θερμές πατρικές και Πατριαρχικές μου ευχές και αγάπης

    + Ο Αλεξανδρείας ΠΕΤΡΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 July 2004 - 17:49:21 UTC