Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Θεατρική Ομάδα ''Η Κύπρος μας'' - Παράσταση - ''9η Ιουλίου''
  • [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Μπόλος - Λαζαρίδης
  • [07] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ (1)
  • [08] (Κ) ΕΕ - Ανακοίνωση Κομισιόν για μέτρα για Τ/Κ
  • [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ - Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων
  • [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πύλα
  • [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ολλανδού ΥΠΕΞ
  • [12] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ (2)
  • [13] (Κ) ΕΕ - Κυπριανού - Δήμας - Πρόταση για Τ/Κ - Παρεμβάσεις
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τ/Κ - Μέτρα - Αντίδραση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόθεσή του Γενικού Εισαγγελέα να υποβάλει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αίτημα για άρση της ασυλίας του Μάριου Ματσάκη αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του νεοεκλεγέντος Ευρωκοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου 2004, και οι αντιδράσεις των κομμάτων που ζητούν από τον κ. Ματσάκη να αρνηθεί τα καθήκοντά του Ευρωβουλευτή για να μην εκτεθεί η Κύπρος, είναι το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται ακόμη με τις διαγραφές στο ΔΗΣΥ, το θέμα της Ολυμπιακής Φλόγας που δεν θα περάσει τελικά στα κατεχόμενα και τις ψηλές θερμοκρασίες που ταλανίζουν το νησί.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ισοπέδωση'' γράφει ότι ο τέως γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απαντά ''αντισυνταγματικό'' στην πρόθεση της κυβέρνησης ''να αλλάξει τη διαδικασία πρόσλήψης δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μεταβιβαστεί από την ΕΔΥ στους υπουργούς''. Αλλού γράφει ότι σήμερα το διοικητικό συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών αναμένεται να παραδώσει στις συντεχνίες το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που ετοίμασε και το οποίο περιλαμβάνει κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων καθώς και διαφοροποίηση όρων υπηρεσιών. Σε επιφυλακή, προσθέτει, βρίσκονται οι συντεχνίες.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Εισβολή Αμερικανών σε στρατόπεδα'' γράφει ότι σε μια πρωτοφανή ενέργεια για την ασφάλεια του τόπου, η κυπριακή κυβέρνηση υποκύπτοντας σε πιέσεις των ΗΠΑ επέτρεψε σε Αμερικανούς επιθεωρητές να εισβάλουν κυριολεκτικά σε στρατόπεδα της ΕΦ και να καταγράψουν μέχρι και την τελευταία σφαίρα της Δύναμης. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στη ζέστη και γράφει ότι ''σε κατάσταση καύσωνα βρίσκεται ολόκληρη η Κύπρος, ενώ στη Λευκωσία ο υδράργυρος κτύπησε κόκκινο'' με το θερμόμετρο χθες να ανεβαίνει στους 41 βαθμούς.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Απαιτούν Ευθιξία μη γίνουμε ρεζίλι'' γράφει ότι τα κόμματα υποδεικνύουν στον Μάριο Ματσάκη να διευκολύνει την Κύπρο, αρνούμενος να αναλάβει τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή, ενώ το κύριο βάρος των ευθυνών πέφτει κατά κύριο λόγο στις πλάτες του ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι εξιτήριο από το κόμμα έδωσε και επισήμως χθες το ΔΗΣΥ στους Χριστόδουλο Ταραμουντά και Δημήτρη Συλλούρη, ενώ τέθηκε και θέμα αποπομπής Μάτση, Βραχίμη, Γερασίμου, Στυλιανού και αριθμού απλών μελών. Ο ΔΗΣΥ δεν προτίθεται να παρεμποδίσει τον κ. Μάτση να συμμετάσχει στην ομάδα του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Αρση Ασυλίας για τον Μάριο Ματσάκη'' γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μελέτησε το μαρτυρικό υλικό και κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι για διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων. Ο κ. Ματσάκης που βρίσκεται στο εξωτερικό παραπέμπει στο δικηγόρο. Αναφορικά με το θέμα της οικονομικής διαχείρισης της εκκλησίας γράφει ότι καίριες διαπιστώσεις έκανε η Ερευνητική Επιτροπή, όπως ότι δεν υπάρχει χρηστή διοίκηση στο Λογιστήριο, εργοδοτούνται πολλοί συνταξιούχοι, ελλιπής η διαδικασία του προϋπολογισμού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Του δείχνουν όλοι την έξοδο'' γράφει ότι ''η αντίστροφη μέτρηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Μάριου Ματσάκη άρχισε με τη χθεσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα. Η απόφαση αναζωπυρώνει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο''. Στο πρωτοσέλιδο αναφέρει επίσης ότι η Ολυμπιακή Φλόγα για λόγους που δεν έγιναν επίσημα γνωστοί δεν θα περάσει τελικά στα κατεχόμενα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Στο περίμενε ο Γ. Εισαγγελέας'' αναφέρεται στην υπόθεση Ματσάκη και γράφει ότι η απόφαση του Σόλωνα Νικήτα να μην ζητήσει τώρα στην Κύπρο άρση της ασυλίας αλλά αργότερα στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι μόνο έχει προκαλέσει νομικές αντιδράσεις αλλά ελλοχεύει και σοβαρούς κινδύνους να παραμείνει η Κύπρος ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στα όργανα της ΕΕ. Γράφει ακόμη ότι σε διπλωματική μάχη αποδύθηκε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτρέποντας την εφαρμογή μέτρων πολύ ζημιογόνων για την ε/κ πλευρά.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Ραγδαία άνοδος των τιμών των ακινήτων κατά 17%'' προβάλλει δημοσιογραφική διάσκεψη μιας εκ των εταιρειών που ηγούνται της αγοράς πώλησης ακινήτων και γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η πώληση ακινήτων από την 1η Μαϊου έχει εμποδιστεί από την αποτυχία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει ένα νέο φορολογικό πακέτο για τα ακίνητα. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να χάσει διαρθρωτικά κονδύλια στο μέλλον εάν η ολλανδική προεδρία αποφασίσει να προωθήσει την πολιτική της για διαρθρωτικά κονδύλια για τα πλουσιότερα κράτη.

    Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'' με κύριο τίτλο ''Αγωγή κατά Golden Sun από Ελληνες ξενοδόχους'' γράφει ότι ξενοδόχοι είναι οργισμένοι από για καθυστερημένα υπόλοιπα που έπρεπε να εξοφληθούν πριν ένα χρόνο, ενώ δεν είναι γνωστό εάν η ''πατριωτική'' έκκληση που έχουν απευθύνει στους Κύπριους ξενοδόχους θα βρει απήχηση. Γράφει αλλού ότι με το γενικό δείκτη του ΧΑΚ να δοκιμάζει νέα χαμηλά επίπεδα κάθε μέρα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλλει όλο και πιο αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας για τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι λίγες χρηματιστηριακές εταιρείες που έμειναν στην Κύπρο ετοιμάζονται να συγχωνευτούν προκειμένου να επιβιώσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Τ/Κ- Διοικητικά μέτρα - Μέτρα ΕΕ ----------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει όταν θεωρηθεί σκόπιμο διοικητικά μέτρα τα οποία αποβλέπουν στην ευκολότερη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, εκείνων που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση σε προηγούμενα στάδια, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως ''η κυβέρνηση έχει προβεί χωρίς τυμπανοκρουσίες σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε σχέση με τα μέτρα τα οποία προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως είναι φανερό έχει αποτραπεί εκείνο το οποίο κάποιοι έλεγαν για άμεση εφαρμογή μέτρων πολύ ζημιογόνων για τη δική μας πλευρά''.

    ''Εχει γίνει τεράστια δουλειά εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα της ΕΕ'', είπε, προσθέτοντας πως ''η κυβέρνηση έχει προβεί χωρίς τυμπανοκρουσίες σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε σχέση με τα μέτρα τα οποία προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως είναι φανερό έχει αποτραπεί εκείνο το οποίο κάποιοι έλεγαν για άμεση εφαρμογή μέτρων πολύ ζημιογόνων για τη δική μας πλευρά''.

    Οι θέσεις της κυβέρνησης έχουν τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αντιπροτάσεις μας έχουν τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει γίνει μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια ούτως ώστε να μην υπάρξουν ζημιογόνες συνέπειες, ανέφερε.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Αποφάσεις - Κύπρος --------------------------------------------------- Σήμερα Τετάρτη ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανέφερε χθες ότι τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν τον κανονισμό για τη χρησιμοποίηση των 259 εκατ. ευρώ για τους Τ/Κ στα επόμενα τρία χρόνια, τον κανονισμό που διέπει το εμπόριο δια μέσου της πράσινης γραμμής, καθώς και το ''γνωστό κανονισμό για τον οποίο έγινε και τόση συζήτηση για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα''.

    Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει και το θέμα της σύστασης μιας ειδικής ομάδας εργασίας της Επιτροπής που θα παρακολουθεί κυρίως την υλοποίηση θεμάτων που απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 26 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, είπε ότι αυτός ''βασικά ενδιατρίβει στο φορολογικό καθεστώς, στο δασμολογικό καθεστώς των προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα''.

    ''Αποδίδει γενικά το ίδιο καθεστώς με τα προϊόντα που εξάγονται από την περιοχή που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου καλωσόρισε το γεγονός ότι τόσο η Επιτροπή όσο και άλλες αντιπροσωπείες κατανοούν πολλούς από τους προβληματισμούς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσον αφορά την πολιτική σκοπιμότητα αυτού του κανονισμού αλλά και τη νομική βάση την οποία χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

    Μολυβιάτης - Μπαρνιέ - Κυπριακό -------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον ομόλογό του της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά την υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαπιστώσαμε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην ΕΕ».

    «Συζητήσαμε για την κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια, για το Κυπριακό και τα Βαλκάνια καθώς και για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μολυβιάτης απηύθυνε πρόσκληση την οποία και απεδέχθη ο κ. Μπαρνιέ να παραστεί στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ενώ τον ευχαρίστησε για τα συγχαρητήρια που απέστειλε για την νίκη της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου.

    Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί βουλευτές --------------------------------------- Την αντίθεσή τους σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν εξέφρασαν χθες οι τρεις Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ, Ρούντι Βις και Ρότζερ Γκέιλ οι οποίοι κατανοούν τους λόγους που οι Ε/Κ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στο νησί, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο μετά το δημοψήφισμα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κοξ είπε πως και ο ίδιος αν είχε την ευκαιρία να ψηφίσει σε αυτό το δημοψήφισμα θα ψήφιζε ξεκάθαρα ''όχι'' διότι δεν πιστεύει ότι οι προτάσεις του σχεδίου Ανάν θα οδηγούσαν σε μια δίκαιη διευθέτηση και για τις δυο κοινότητες.

    Από την πλευρά του ο κ. Βις ανέφερε ότι στις αρχές Απριλίου, λίγες βδομάδες πριν το δημοψήφισμα, είχε μιλήσει για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων και είχε πει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της τις δυσκολίες του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Γκέιλ, αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε πως καταλαβαίνει ότι υπήρχαν σ αυτό στοιχεία που ήταν απαράδεκτα για τον κυπριακό λαό.

    Σημείωσε ότι ήταν λάθος να θέλουν τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η βρετανική κυβέρνηση μαζί με τους Αμερικανούς να επιβάλουν ένα σχέδιο που ήταν ολοφάνερο ότι δεν θα ήταν αποδεκτό.

    Χρειαζόταν, είπε, περισσότερο χρόνο και περισσότερη συζήτηση.

    Εκπρόσωπος - Νέες διόδοι - Τ/κ πλευρά ------------------------------------------- Δεν φαίνεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της τ/κ πλευράς για διάνοιξη οποιωνδήποτε νέων διόδων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η δική μας πλευρά επεδίωκε και επιδιώκει τη διάνοιξη περισσότερων διόδων για διευκόλυνση της επικοινωνίας και των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δυο κοινοτήτων''.

    ''Δεν φαίνεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της άλλης πλευράς για διάνοιξη οποιωνδήποτε διόδων παρά τις δηλώσεις χθες και σήμερα ότι υπάρχει πρόθεση για διάνοιξη διόδου στην περιοχή Μόρφου και στη Λευκωσία'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - ECOFIN - Πρόγραμμα Σύγκλισης ---------------------------------------------- Στις 5 Νοεμβρίου η Κύπρος θα κληθεί να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για το βαθμό και την πορεία εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος σύγκλισης και των επιμέρους μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιλαμβάνονται σε αυτό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή τακτική συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για οικονομικά θέματα (ECOFIN), κατά την οποία συζητήθηκε και το πρόγραμμα σύγκλισης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα έτη 2003-2007, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως το Συμβούλιο επεσήμανε ότι το πρόγραμμα σύγκλισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και πειστικό και εφαρμόσιμο.

    ''Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης βάσει του προγράμματος σύγκλισης θα επιτρέψει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 6,3% του ΑΕΠ το 2003 στο 5,2% το 2004, στο 2,9% το 2005, στο 2,2% το 2006 και στο 1,6% το 2007'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόεδρος ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Οχι στα Κατεχόμενα -------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία φτάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη, δεν θα περάσει τελικά από τα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Πύλη Αμμοχώστου, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι ενημερώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Αθήνα 2004 ότι η Φλόγα δεν πρόκειται να περάσει από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους η Φλόγα δεν θα περάσει από τις κατεχόμενες περιοχές, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 2004 και επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα.

    Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή φλόγα - Κατεχόμενα -------------------------------------------------- Επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης είναι η Ολυμπιακή Φλόγα να περάσει και από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, όμως την ευθύνη για τη διαδρομή της φλόγας τη φέρει η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και όλες οι διευθετήσεις γίνονται από αυτήν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η κυβέρνηση έχει πει ότι συμφωνεί και θέλει να μεταβεί και στα κατεχόμενα η φλόγα, το ίδιο και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την προϋπόθεση ότι φυσικά δεν θα γίνει πολιτική εκμετάλλευση, ούτε θα ζητηθούν διαβατήρια από τους λαμπαδιδοδρόμους''.

    Γενικός Εισαγγελέας - Υπόθεση Ματσάκη ----------------------------------------- Την πρόθεσή του να υποβάλει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αίτημα για άρση της ασυλίας του Μάριου Ματσάκη αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του νεοεκλεγέντος Ευρωκοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου 2004, ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλωνας Νικήτας.

    Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο κ. Νικήτας σημειώνει ότι μετά από μελέτη του φακέλου που αφορά τις καταγγελίες κατά του κ. Ματσάκη από τη Νομική Υπηρεσία ''φαίνεται να υπάρχουν λόγοι οι οποίοι δικαιολογούν την τροχιοδρόμηση διαδικασίας για άρση της ασυλίας του βουλευτή ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και ενδεχομένως, και η δίωξη του''.

    Ωστόσο, εξηγεί ότι ''δεν είναι πρόσφορο'' να προχωρήσει στη διαδικασία άρσης της βουλευτικής του ασυλίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, διότι ο κ. Ματσάκης μέχρι τις 20 Ιουλίου θα απολαμβάνει διπλής ασυλίας ως μέλος του κυπριακού Κοινοβουλίου και ως Ευρωβουλευτής.

    Οπως σημειώνει ο κ. Νικήτας, ''το μαρτυρικό υλικό που έχει συλλέξει η Αστυνομία στα πλαίσια της μέχρι σήμερα διεξαχθείσας ανάκρισης και έθεσε ενώπιον μας αποκαλύπτει, στην όψη του, τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων''.

    Γιαννάκης Ομήρου - ΕΕ - Εμπόριο με κατεχόμενα ---------------------------------------------------- Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης οι αρχικές σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα φαίνεται να διαφοροποιούνται και σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως κατοχυρωμένη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Αναχωρώντας για επίσημη επίσκεψη την Αθήνα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που υπάρξει παρανομία σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να διστάσει να προσφύγει σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι διαθέτουμε ''ισχυρά όπλα'' έναντι των επιδιώξεων της ΕΕ για εφαρμογή απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, που είναι τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Λουξεμβούργου.

    Σταύρος Ευαγόρου - Σύνοδος ΟΑΣΕ ------------------------------------- Οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που συντελούνται σε βάρος του κυπριακού λαού για τριάντα χρόνια, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δεν είναι δυνατό να διαγραφούν εν μία νυκτί, εάν δεν αποκαθίστανται μέσω των προτεινόμενων σχεδίων επίλυσης του προβλήματος, υπογράμμισε ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου.

    Σε ομιλία του κατά την 13η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που άρχισε χθες στο Εδιμβούργο, τόνισε ότι ''επιβάλλεται όπως ο ΟΑΣΕ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων προβάλλοντας την εικόνα ενός πειστικού και συνεπούς Οργανισμού όσον αφορά την εφαρμογή από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη του των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του''.

    Πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ θα πρέπει να είναι καθοριστικός στην επίτευξη του στόχου αυτού.

    Πούγιουρος - Ανάν - ΣΑ - ΕΕ - Επιστολή ---------------------------------------------- Υστατη και επείγουσα έκκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τους αρχηγούς των κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην ΕΕ ''για να σταματήσουν την ολιγωρία και να προχωρήσουν τώρα και όχι αύριο στην επιβολή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης χωρίς ξένα στρατεύματα'' απέστειλε ο επίτιμος Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος.

    Στην επιστολή του, ο κ. Πούγιουρος απευθύνει έκκληση για την εξεύρεση μιας λύσης ''που θα είναι πραγματικά δίκαιη τόσον για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ συμπατριώτες μας που να μας επιτρέπει να ζήσουμε ειρηνικά όπως ζήσαμε και στο παρελθόν''.

    Ο επίτιμος Δήμαρχος Αμμοχώστου τονίζει πως ''δεν μπορείτε να επιτρέπετε σε ένα ξένο δυνάστη - κατακτητή να κατέχει τα εδάφη μας ενάντια στις πάρα πολλές αποφάσεις των ΗΕ και να μας απαγορεύει εμάς τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη, να απαγορεύει σε όλους τους 200 χιλιάδες Ε/Κ πρόσφυγες να ασκήσουν το ιερό και απαραβίαστο δικαίωμα της επιστροφής στις πόλεις και τα χωριά τους''.

    ΕΕ - Αλιεία - Πρόγραμμα - Κύπρος --------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει με γραπτή διαδικασία στις 9 Ιουλίου, το Κυπριακό Πρόγραμμα Αλιείας 2004-2006, που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση.

    Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί την περίοδο 2004-2006 είναι συνολικού προϋπολογισμού 13,142 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,41 εκατ. ευρώ αφορούν την κοινοτική συμμετοχή μέσω του Χρηματοδοτικού Μέσου Προσανατολισμού της Αλιείας (ΧΜΠΑ), 4,31 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή του κράτους και 5,4 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    Οπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πέντε άξονες προτεραιότητας του προγράμματος είναι οι εξής: 1)προσαρμογή της αλιευτικής προσπάθειας, 2)ανανέωση και εκσυγχρονισμός του στόλου, 3) προστασία και ανάπτυξη υδρόβιων πόρων, της υδατοκαλλιέργειας, των εγκαταστάσεων αλιευτικών λιμένων, της μεταποίησης και εμπορίας καθώς και της αλιείας εσωτερικών υδάτων, 4) άλλα μέτρα, 5) τεχνική βοήθεια.

    Αθήνα- Στεφανόπουλος-Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου ---------------------------------------------------- Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγιναν χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο οι διεθνείς της Εθνικής ποδοσφαίρου και ομοσπονδιακός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ.

    Με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους νικητές της Ευρώπης και τους ευχαρίστησε για πολλούς λόγους, κυρίως όπως είπε «για τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν, η οποία εξέπληξε όλους τους Ελληνες».

    Επίσης «για την υπερηφάνεια, τον ενθουσιασμό, τη χαρά που χάρισαν σε όλους του Ελληνες».

    «Δεν θυμάμαι άλλοτε τόσο πολύ κόσμο, παρά μόνο όταν γύρισε ο Μακάριος από τις Σεϋχέλλες και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 24 Ιουλίου του 1974 μετά την πτώση της δικτατορίας», τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος και εξήγησε ότι αυτό «δείχνει τον ενθουσιασμό, την αγάπη, το πάθος και την υπερηφάνεια του Ελληνικού λαού απέναντί σας».

    Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Θοδωρής Ζαγοράκης εξέφρασε τη συγκίνηση όλων για τη μεγάλη τιμή που τους έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τους δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σε κάθε ποδοσφαιριστή το εθνόσημο γιατί όπως είπε «τα αθλητικά παράσημα δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί».

    Εκπρόσωπος - Εθνική Ελλάδας ------------------------------ Η Εθνική Ελλάδας έκαμε τον όπου γης ελληνισμό περήφανο και αξίζει συγχαρητήρια από όλους μας και μεγάλες ευχαριστίες, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ευχήθηκε σύντομα η Εθνική Ελλάδας, αν το επιτρέψει το πρόγραμμα των παικτών, να επισκεφθεί και την Κύπρο.

    Σημείωσε πως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με τα συγχαρητήριά του για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας.

    Ερντογάν - Καραμανλής - Τηλεφωνική επικοινωνία για νίκη Εθνικής ----------------------------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον οποίο συνεχάρη για την νίκη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προχθές βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο οποίος τον συνεχάρη για την νίκη της εθνικής ομάδας στη Λισσαβόνα.

    ΘΟΚ - ''Μυρμιδόνες, Νηριήδες, Φρύγες'' - Πρεμιέρα -------------------------------------------------------- Την πολυσυζητημένη παραγωγή ''Μυρμιδόνες, Νηριήδες, Φρύγες'' παρουσιάζει σήμερα σε παγκόσμια πρεμιέρα ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

    Η χαμένη επί αιώνες τριλογία του Αισχύλου ανεβαίνει σε ανασύνθεση Ηλία Μαλανδρή και σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους με τη συμμετοχή και του Ελληνα τενόρου και ηθοποιού Μάριου Φραγκούλη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αχιλλέα. Στο ρόλο της Εκάβης η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και της Θέτιδας η Τζένη Γαϊτανοπούλου.

    Η παράσταση αυτή θα εκπροσωπήσει την Κύπρο και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

    Σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους αναφέρει ότι γενικά η παράσταση ''διεκδικεί μια πειραματική σκηνική προσέγγιση με πρόθεση να διεγείρει το αίσθημα συμμετοχής του θεατή στα καταιγιστικά γεγονότα αλλά και να καλύψει κάποιες παραμέτρους του 'απόλυτου θεάτρου' θέτοντας διαλεκτικά ερωτήματα για μια άλλη ανάγνωση του Μύθου αυτού που προ - υπάρχει της Ιστορίας''.

    Πολιτιστικός Ομιλος «Διάσταση» - 20χρονα ------------------------------------------- Τα 20χρονα του κλείνει φέτος ο Πολιτιστικός Ομιλος «Διάσταση» και η επέτειος αυτή γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις που άρχισαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2004.

    Οπως ανέφερε χθες σε διάσκεψη Τύπου στο οίκημα του Ομίλου στη Λεμεσό, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κώστας Πετρίδης, «ο Πολιτιστικός Ομιλος 'Διάσταση' συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια γεμάτα από σκληρή δουλειά και προσφορά».

    «Η επιβίωση δεν ήταν καθόλου εύκολη και οι συνθήκες αντίξοες», είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως «παρ όλες όμως τις δυσκολίες ο όμιλος μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να παρουσιάσει ένα τεράστιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό έργο».

    Είπε επίσης πως «οι στόχοι που έθεσαν τα ιδρυτικά μέλη πριν από 20 χρόνια μπόρεσαν σε μεγάλο βαθμό να επιτευχθούν και εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιροι».

    Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές ------------------------------------ Την κάθοδο επέλεξε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρατείνοντας την αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην χρηματαγορά, λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχώρησε στο χειρότερο του σημείο από τις 29 Μαρτίου 1996, έκλεισε στις 73,34 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές σε ποσοστό 0,22%. Η αξία των συναλλαγών αν και αυξημένη παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 354 χιλιάδων λιρών, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 32% του τζίρου.

    [03] (Κ) Θεατρική Ομάδα ''Η Κύπρος μας'' - Παράσταση - ''9η Ιουλίου''

    Δραματοποιημένη αφήγηση της ''9ης Ιουλίου'' του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η θεατρική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής ''Η Κύπρος μας'' Νέας Υόρκης, ανήμερα της επετείου από τη σύλληψη και τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Μητροπολιτών και προκρίτων της Κύπρου το 1821.

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 7/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5801      0,5835            1,7138        1,7238
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4693      0,4721            2,1182        2,1308
    Λίρα Αγγλίας   0,8683      0,8735            1,1448        1,1517
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 7/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 7/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4323*    0.4357*    229.5157    231,3208
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3381     0.3408       2.9343      2,9577
    Δολάριο Καναδά      0.3549     0.3577       2.7956      2,8177
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0688     0.0693      14.4300     14,5349
    Κορώνα Σουηδίας     0.0632     0.0637      15.6986     15,8228
    Φράγκο Ελβετίας     0.3818     0.3848       2.5988      2,6192
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            72,96  (-0,52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    295.255
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    194.054    321,80  (-0,78)
    FTSE Med 100 **                             6.339,92  ( 0,03)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    163.600     93,60  (-0,91)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     28.060     72,27  ( 1,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.846     11,51  ( 1,68)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.427     46,34  (-0,41)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        833     45,08  (-1,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     45.605     20,57  ( 0,44)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.747     61,96  (-0,48)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.918      2,30  (-0,86)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      1.596      7,03  ( 0,86)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,14  (-3,13)
    Ξενοδοχεία                    £      3.479     25,60  (-0,12)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.598     59,59  (-0,57)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Μπόλος - Λαζαρίδης

    Οι Τ/Κ ήταν αυτοί που απέρριψαν την πρόταση της Επιτροπής του Αθήνα 2004 για διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο Εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Μπόλος.

    Η Φλόγα, η οποία φτάνει αύριο στην Κύπρο, τον τελευταίο της σταθμό πριν φθάσει στην Ελλάδα, θα περιοδεύσει σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, αλλά δεν θα περάσει από τα κατεχόμενα διότι, όπως δήλωσε ο κ. Μπόλος, οι Τ/Κ απέρριψαν την πρόταση του Αθήνα 2004.

    Ξεκινώντας από την Πάφο, η Φλόγα θα μεταφερθεί από συνολικά από 145 Λαμπαδηδρόμους που επιλέγηκαν από ανθρώπους του αθλητισμού, του πολιτισμού και των γραμμάτων, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Τ/Κ καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Γκιζίλγκιουρεκ.

    [07] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ (1)

    Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν υπογράμμισε σήμερα ότι το συνολικό πακέτο μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων δεν αποτελεί με κανένα τρόπο οποιασδήποτε μορφής έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους ύτε και εγκυμονεί κινδύνους για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ανακοινώνοντας σήμερα τα μέτρα της Επιτροπής, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι αυτά έχουν μια ''πολύ ισχυρή πολιτική σημασία'', καθώς συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας.

    ''Προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού είναι η οικονομική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες'', σημείωσε ο κ. Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι το πακέτο της Επιτροπής θα βοηθήσει να απαλειφθούν οι ανησυχίες που εξέφρασε η πλειονότητα των Ε/Κ για το κόστος της λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε επίσης και σε πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για συνεργασία των δύο κοινοτήτων στο θέμα της λειτουργίας του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, την οποία χαρακτήρισε ''ενδιαφέρουσα''.

    Είπε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία και θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ερωτηθείς κατά πόσο στα μέτρα της Επιτροπής συγκαταλέγεται και το άνοιγμα όλων των λιμένων στα κατεχόμενα, για ελεύθερο εμπόριο είπε ''ναι, όλων''.

    Σημείωσε ότι με το πακέτο μέτρων, η ΕΕ θέλει να ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες στα κατεχόμενα που υποστηρίζουν την ΕΕ, λέγοντας ότι ''το αξίζουν''.

    ''Κανένας δεν έχει την πρόθεση για αναγνώριση του βορά άμεσα ή έμμεσα'', τόνισε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

    Ο Επίτροπος είπε ότι ''το κοινοτικό κεκτημένο δεν ισχύει στο βόρειο μέρος του νησιού, και ως εκ τούτου πρέπει (η ΕΕ) να το μεταχειριστεί ως μια τρίτη χώρα και έτσι είναι η κανονική πολιτική της για το εμπόριο'', προσθέτοντας ότι ''για αυτό το λόγο η Επιτροπή διάλεξε το άρθρο 133''.

    Αναφερόμενος στο τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο που θα εκδίδει τα πιστοποιητικά εξαγωγών τ/κ προϊόντων, είπε ότι αυτό δεν είναι χωρίς προηγούμενο και πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο είναι σε θέση να εκδίδει αυτά τα έγγραφα.

    [08] (Κ) ΕΕ - Ανακοίνωση Κομισιόν για μέτρα για Τ/Κ

    Πακέτο μέτρων για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων εισηγήθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως αυτό στοχεύει στο να τεθεί τέρμα στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου.

    Σε ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται πως εισηγήθηκε ένα κανονισμό για τον καθορισμό χρηματοδοτικής συνδρομής υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας και για βελτίωση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Πρότεινε επίσης κανονισμό που θα διευκολύνει το απευθείας εμπόριο από το βόρειο μέρος της Κύπρου.

    Ο κανονισμός για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο ενώ ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με ενισχυμένη πλειοψηφία.

    Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης έναν κανονισμό που καθορίζει τους ειδικούς κανόνες σχετικά με το εσωτερικό εμπόριο και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο να εκδίδει τα απαραίτητα έγγραφα που θα συνοδεύουν τα αγαθά που θα περνούν από την Πράσινη Γραμμή.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το οικονομικό πακέτο για στήριξη των Τ/Κ ανέρχεται στα 259 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2004 - 2006 και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ, τη συμφιλίωση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της υποδομής και των επαφών μεταξύ των ανθρώπων.

    Σε σχέση με το απευθείας εμπόριο, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η σχετική πρόταση προσφέρει ένα προνομιακό καθεστώς για τα προϊόντα που προέρχονται από το βορρά και τα οποία εισέρχονται στην τελωνειακή επικράτεια της ΕΕ.

    Επίσης θέτει κανονισμούς πάνω: στα έγγραφα πιστοποίησης της προέλευσης των αγαθών, που θα εκδίδονται από το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο ή άλλο εξουσιοδοτημένο σώμα, τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων, τη φορολογία, τις υποχρεώσεις επικοινωνίας, τα μέτρα διασφάλισης σε περίπτωση αναποτελεματικής συνεργασίας, παρατυπίας ή απάτης.

    Γίνεται εξάλλου εισήγηση ότι το προνομιακό καθεστώς πρέπει να πάρει τη μορφή ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων (tariff quota) με στόχο να προαγάγει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα αποφεύγεται η δημιουργία τεχνητών εμπορικών προτύπων ή η διευκόλυνση απάτης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ''ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα πρότεινε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για βοήθεια και εμπόριο που στοχεύει να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου''.

    ''Αυτά τα μέτρα θα διευκολύνουν το εμπόριο από το βόρειο μέρος του νησιού και θα ενδυναμώσουν την οικονομική ολοκλήρωση, μέσω οικονομικής βοήθειας 259 εκατομμυρίων ευρώ'', προστίθεται.

    Επίσης, αναφέρεται πως τα μέτρα αυτά θέτουν ειδικούς κανόνες για τη διακίνηση αγαθών μέσω της πράσινης γραμμής που χωρίζει την ε/κ και την τ/κ κοινότητα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ανέφερε πως ''καθώς η τ/κ κοινότητα εξέφρασε ολόθερμη υποστήριξη στο σχέδιο των ΗΕ για επανένωση της Κύπρου, θα ήταν άδικο, το λιγότερο, να αφεθεί στην απομόνωση. Η Επιτροπή είναι ως εκ τούτου στην ευχάριστη θέση να εισηγηθεί μια βοήθεια και ένα σχέδιο εμπορίου, που, εάν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη του βόρειου μέρους του νησιού. Επίσης θα οικοδομήσει νέες γέφυρες μεταξύ των δυο κοινοτήτων και έτσι θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για επανένωση της Κύπρου''.

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ - Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πύλα

    [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ολλανδού ΥΠΕΞ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς σήμερα να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Bernard Bot, είπε ότι αποδεικνύουν ότι δεν είναι πλήρως ενήμερος με τις συνθήκες που επικράτησαν στην Κύπρο, ούτε και ανταποκρίνονται στις δηλώσεις όλων των κυβερνήσεων μελών της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ ότι το δημοκρατικό δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίσει όπως αποφάσισε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η αναφορά του κ. Bot σε αδιαλλαξία της δικής μας πλευράς παραγνωρίζει το γεγονός ότι για 30 χρόνια ήταν σε όλους γνωστό ότι η τουρκική πλευρά ήταν η αδιάλλακτη πλευρά που εμπόδιζε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [12] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ (2)

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν υπογράμμισε σήμερα ότι το συνολικό πακέτο μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων δεν αποτελεί με κανένα τρόπο οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ανακοινώνοντας σήμερα τα μέτρα της Επιτροπής, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι αυτά έχουν μια περιορισμένη οικονομική σημασία ενώ αντίθετα μια ''πολύ ισχυρή πολιτική σημασία'', καθώς συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας.

    [13] (Κ) ΕΕ - Κυπριανού - Δήμας - Πρόταση για Τ/Κ - Παρεμβάσεις

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τ/Κ - Μέτρα - Αντίδραση

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, τόνισε ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης και οικονομικής αναβάθμισης των Τ/Κ που πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επί του θέματος περιέχουν θετικά στοιχεία προς την επανένωση της Κύπρου, όμως περιέχουν και στοιχεία που υποδεικνύουν χωριστικές τάσεις και καλλιεργούν χωριστικές τάσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 July 2004 - 17:49:17 UTC