Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών -Αποκαλυπτήρια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Σκοποβολή
  • [05] (Κ) Εθνικό - Εναρξη συνεδρίας
  • [06] (K) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Βρυξέλλες
  • [07] (Κ) Αρχιεπισκοπή - Πεσόντες - Επίσημο μνημόσυνο
  • [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Συμβούλιο Υπ. Οικονομίας ΕΕ - Ακύρωση συμπερασμάτων
  • [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΑΤΗΚ - Εκθεση πεπραγμένων 2003
  • [15] (Κ) Λονδίνο - Θέατρο Τέχνης - Κυπριακή σημαία
  • [16] (Κ) ΕΕ - Γιώργος Ιακώβου - Χαβιέρ Σολάνα - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' - Πρόγραμμα εκδηλώσεων
  • [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Μάτσης - Ανεξάρτητο μέλος
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρώτος ΥΦΕΞ Ουκρανίας
  • [20] (Κ) ΕΕ - Κασουλίδης - Φερχόιγκεν - Συνάντηση
  • [21] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος
  • [22] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δολοφονία Τ/Κ - Γραπτή δήλωση
  • [23] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωεκλογές - Προσφυγή στο Εκλογοδικείο
  • [24] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Δολοφονία 13χρόνου Τ/Κ
  • [25] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ρολόγης - Μέτρα Σύγκλισης

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών -Αποκαλυπτήρια

    Εμείς, πολίτες και πολιτεία, τιμούμε και θα τιμούμε πάντα αυτούς που αντιστάθηκαν και εκείνους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι το μεγάλο και αξέχαστο ηγέτη της Κύπρου, τον Μακάριο, δήλωσε χθες βράδυ στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν χθες στην Ιερά Σύνοδο σχετικά με την έρευνα για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι αντεγκλήσεις μεταξύ του Προεδρεύοντος της Συνόδου Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και του Κιτίου Χρυσοστόμου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ να αποστείλει στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου του για το Κυπριακό, οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους και τη διακίνηση εμπορευμάτων από τα κατεχόμενα λιμάνια, οι ισχυρισμοί κατά του Μάριου Ματσάκη, τα δικαστικά μέτρα που λαμβάνει ο ίδιος και οι αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της υπόθεσης αυτής είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υπεκφυγές ενοχής από την κυβέρνηση'' γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης προσπάθησαν και χθες να προκαλέσουν ''προπέτασμα καπνού για να καλύψουν τις τεράστιες πολιτικές που ο Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση του φέρουν στην υπόθεση Μάριου Ματσάκη''. Αλλού γράφει ότι τα πραγματικά γεγονότα για τη μη διέλευση των δύο πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ''αφήνουν εκτεθειμένο'' τόσο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο όσο και όποια ΜΜΕ παρουσίασαν το συμβάν ως διχοτομική στάση της ''κυβέρνησης'' των κατεχομένων.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Μαίνεται ανίερος πόλεμος'' γράφει ότι σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των Μητροπολιτών Πάφου και Κιτίου σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε για να μελετήσει το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής αναφορικά με τη διασπάθιση της περιουσίας της Εκκλησίας. Αλλού η ''Μ'' αναφέρεται στην έναρξη χθες των ξεπουλημάτων και γράφει ότι κατακόρυφη είναι η μείωση των τιμών από την πρώτη κιόλας μέρα από την επίσημη έναρξη των ξεπουλημάτων που θα συνεχιστούν μέχρι τις 28 Αυγούστου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οικονομαχίες Χρυσοστόμων'' γράφει ότι πρωτοφανής ακόμη και για τα...χρονικά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν τόσο η χθεσινή σύγκρουση των Μητροπολιτών Πάφου και Κιτίου κατά τη συνεδρία της Συνόδου όσο και τα όσα ακολούθησαν τη συνεδρία αυτή. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία χαρακτηρίζει καθοριστική για τα επόμενα βήματα του Κυπριακού, σε μια στιγμή όπου ''αρνητικές διεργασίες'' στο χώρο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται σε εξέλιξη.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Αγίων... καβγάς'' γράφει ότι ''άγριος καβγάς'' ξέσπασε χθες στην Ιερά Σύνοδο μεταξύ των Μητροπολιτών Πάφου και Κιτίου, ο οποίος έφυγε από τη συνεδρία της Συνόδου ''πυροβολώντας'' και καταγγέλλοντας ότι αλλοιώθηκαν οι όροι εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής για τα οικονομικά σκάνδαλα στην Αρχιεπισκοπή. Αλλού γράφει ότι με επιστολή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί τον ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη να παραδώσει κατάλογο με όλα τα τα αρχαία αντικείμενα που κατέχει, ενώ ο κ. Ματσάκης με γραπτή δήλωσή του απορρίπτει κατηγορηματικά όσα του καταλογίζονται και υποστηρίζει πως διατηρεί συλλογή παλαιών αντικειμένων με σκοπό τη διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Οι Αμερικανοί ξανάρχονται'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προτίθεται να αποστείλει στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου του για να εξετάσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων πλευρών στο Κυπριακό και τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους. Αλλού γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση, με μοχλό πίεσης την άσκηση βέτο στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τουρκοκυπρίους, απηύθυνε χθες πρόταση - προειδοποίηση προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ζητώντας ''πάγωμα'' του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους και τη διακίνηση εμπορευμάτων από τα κατεχόμενα λιμάνια για έξι μήνες και την έναρξη διαβουλεύσεων για επιστροφή της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου και εξαγωγή τ/κ προϊόντων από το λιμάνι Λάρνακας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο '' 'Σχίσμα' στην Ι. Σύνοδο'' ότι υπήρξαν αντεγκλήσεις και αμφισβητήσεις χθες στην Ιερά Σύνοδο, όπου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ''επιτέθηκε'' στον Κιτίου Χρυσόστομο, αφήνοντας εναντίον του αιχμές ''ότι ενοχλήθηκε από το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής''. Από τη δική του πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κιτίου αμφισβήτησε τον Πάφου Χρυσόστομο ως Προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου, καθώς και τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής. Αλλη είδηση είναι τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αντιστασιακών που έγιναν χθες βράδυ στη Λεμεσό και οι αναφορές του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, όπως γράφει η εφημερίδα, ''στα δύσκολα χρόνια της ΕΟΚΑΒίτικης λαίλαπας'', οπόταν το κόμμα του ''με συνέπεια στάθηκε δίπλα στον Μακάριο, δίδοντας τιμημένους αγώνες, χωρίς καμμιά υστεροβουλία''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία --------------------------- Συνέρχεται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει ποια είναι η ημερήσια διάταξη του Εθνικού Συμβουλίου και ούτε αν θα συζητηθεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο Σώμα.

    Πρόσθεσε πως όλα τα θέματα τα οποία προκύπτουν και τα οποία τίθενται από πολιτικά κόμματα τα οποία συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο συζητούνται.

    Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό ------------------------------------------- Υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια να υιοθετηθεί ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για προσχέδιο απόφασης για μέτρα ενίσχυσης των Τ/Κ που προωθούν οι Βρετανοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο ''γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει συγκληθεί για να συζητήσει είτε την έκθεση είτε οποιοδήποτε ψήφισμα σχετικά με το Κυπριακό''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φιλορί - ΕΕ - Τ/Κ -------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε χθες πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι ο όρος οικονομικός αποκλεισμός των Τ/Κ δεν οφείλεται στη δική μας πλευρά αλλά στην κατοχή, κάτι που τονίζει και η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1994, όπως είπε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''οι απόψεις όσον αφορά τις νομικές πτυχές των προτεινόμενων μέτρων είναι δεδομένες, έχουν εκτεθεί και από τη δική μας πλευρά'', προσθέτοντας πως ''φαίνεται ότι υιοθετούνται από τη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου σε ένα μεγάλο βαθμό''.

    ''Από την άλλη όμως οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι πολιτικές αποφάσεις. Ομως οι νομικές θέσεις είναι εκείνες που θεμελιώνουν καμιά φορά και τις πολιτικές αποφάσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις πολύ δύσκολα εξέρχονται του νομικού πλαισίου'', πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε με ενδιαφέρον τη δήλωση του κ. Φιλορί, ο οποίος ''επιβεβαιώνει θέση την οποία είχαμε πει πολλές φορές ότι η Επιτροπή αρνείται κατηγορηματικά τον όρο εμπορικός αποκλεισμός και λέγει ότι η τωρινή κατάσταση οφείλεται σε απόφαση του Δικαστηρίου το 1994 η οποία καθόριζε ότι η έκδοση των πιστοποιητικών από μη αναγνωρισμένες αρχές του ψευδοκράτους δεν είναι δυνατό να υιοθετηθεί υπό την έννοια αποδοχής εμπορευμάτων τα οποία προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές''.

    Εκπρόσωπος - Εκδήλωση για αντιστασιακούς ---------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως στις 15 Ιουλίου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση προς τιμή των μαχητών της αντίστασης κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και των προασπιστών της Δημοκρατίας και του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ'.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν θα ανακοινωθούν προαγωγές ή άλλες τιμητικές διακρίσεις μέχρις ότου συμπληρωθεί πλήρως ο κατάλογος των αντιστασιακών όχι αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου 2004.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών -Αποκαλυπτήρια

    Εμείς, πολίτες και πολιτεία, τιμούμε και θα τιμούμε πάντα αυτούς που αντιστάθηκαν και εκείνους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι το μεγάλο και αξέχαστο ηγέτη της Κύπρου, τον Μακάριο, δήλωσε χθες βράδυ στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αντιστασιακών που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Νικολάου, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Εσωτερικών Αντρέα Χρίστου, βουλευτών, των δημοτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

    Οπως τόνισε στην ομιλία του, ''οι θυσίες αυτών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα, η επιβράβευση της αρετής είναι καθήκον της πολιτείας και χρέος του λαού και του κράτους''.

    ''Η τιμή που απονέμεται σήμερα από την πολιτεία στους πεσόντες προμάχους της Δημοκρατίας, αντανακλά και στους ζώντες συναγωνιστές τους, αντανακλά και στη μέγιστη πλειοψηφία του δημοκρατικού λαού μας, που σε χρόνους χαλεπούς και τραγικούς για την Κύπρο, θωράκισε τη Δημοκρατία και αγωνίστηκε για τη διατήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ''σε αυτό το μνημείο θα αντανακλάται και θα διαιωνίζεται το φως της αρετής και η λάμψη της αξιοπρέπειας των εύτολμων εκείνων μαχητών, που τους ενέπνευσε και τους καθοδήγησε κατά το προδοτικό πραξικόπημα και εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι κερδίζοντας την αθανασία δια του θανάτου''.

    ''Αντιστάθηκαν στην προδοσία της Κύπρου, αγωνιζόμενοι να προλάβουν το εθνικό έγκλημα κατά της Κύπρου, αντιστάθηκαν στην παρανομία και το πραξικόπημα για να προλάβουν την εισβολή, υπερασπίστηκαν το νόμιμο κράτος και το νόμιμο Πρόεδρο του κράτους, τον Εθνάρχη Μακάριο, για να αποφευχθεί η τραγωδία και η ολοκληρωτική καταστροφή της Κύπρου'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε πως ''η τραγωδία βέβαια δεν απεφεύχθη γιατί η παρανομία προετοίμασε το πραξικόπημα και το πραξικόπημα άνοιξε τις κερκόπορτες για την τούρκικη εισβολή, αλλά η ολοκληρωτική καταστροφή απετράπη και αγωνιζόμαστε σήμερα για να αποτρέψουμε τις προεκτάσεις και συνέπειες της ανομίας και του εθνικού εκείνου εγκλήματος''.

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό το μνημείο στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται τώρα ο τόπος μας, διαστέλλεται σε σύμβολο ομοψυχίας και ενότητας και η συντήρηση της μνήμης των πεσόντων αδελφών μας, η συντήρηση της μνήμης των αιτιών και των αιτιατών της τραγωδίας μας, δεν είναι συντήρηση παθών, ούτε διασπαστική της επιβαλλόμενης ενότητας του λαού μας''.

    ''Ξέρουμε πως χρέος και πολιτική μας πρέπει να είναι η επανένωση της Κύπρου, της χώρας και του λαού, ξέρουμε ότι το σύνθημα εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ, δεν είναι καν κατάληξη της τραγωδίας της Κύπρου αλλά αντίθετα είναι η απαρχή νέων περιπετειών και μόνιμη εστία προστριβών και συγκρούσεων'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ''ταυτόχρονα ξέρουμε ότι κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει να αποδεχθούμε μια διευθέτηση που με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και να αποδειχθεί λειτουργική και βιώσιμη''.

    ''Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μας πείσει και να μας πιέσει να προσυπογράψουμε μια ετεροβαρή και ανώμαλη διευθέτηση που θα υπονομεύει την ασφάλεια, την επιβίωση και το μέλλον της πατρίδας μας και που κάτω από το προκάλυμμα της επανένωσης θεσμοθετεί μόνιμους διαχωρισμούς της πολιτειακής εξουσίας, της κοινωνίας και της οικονομίας'', σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τόνισε παράλληλα ότι ''σταθερή, ειλικρινής και αμετακίνητη θέση μας ήταν και είναι η αναζήτηση και εξεύρεση μέσω συνομιλιών, μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας'' και διακήρυξε πως ''δεν υπαναχωρούμε από αυτή τη θέση αλλά και δεν προσχωρούμε στη λογική και στην επιδίωξη των ξένων υποστηρικτών της Τουρκίας, να κλείσει αντί να λύσει το Κυπριακό''.

    ''Αποδοχή μιας πρόχειρης και κακής λύσης τώρα, δεν έχει περιθώρια αλλαγής και βελτίωσης αργότερα, αντίθετα τα μόνα περιθώρια που έχει μια πρόχειρη και κακή λύση είναι να εξελιχθεί σε χειρότερη και επικίνδυνη διευθέτηση'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση το τίμημα θα το πληρώσει ο λαός μας και το θύμα θα είναι και πάλι η Κύπρος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης πως ''απορρίψαμε πριν μήνες ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης, δεν απορρίψαμε τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, του λαού και της κοινωνίας'', σημειώνοντας ότι ''σοι ισχυρίζονται πως δεν ενδιαφερόμαστε για λύση, είναι απλώς θιασώτες και υποστηρικτές μιας οποιασδήποτε διευθέτησης για να κλείσει και να τελειώσουν με το Κυπριακό''.

    Διαβεβαίωσε πως ''θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, αυτό είναι το χρέος σε αυτούς που έφυγαν, σε αυτούς που μένουν και σε αυτούς που θα έρθουν''.

    Στο δικό του χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των μαχητών της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Κύπρου, που πριν 30 ακριβώς χρόνια έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος είναι τα σημερινά αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αντιστασιακών.

    Είπε επίσης ότι η πολιτεία έστω και με καθυστέρηση τριών δεκαετιών αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες της και εκπληρώνει το χρέος της απέναντι στην Αντίσταση, με την υλική βοήθεια που πρόσφερε για την ανέγερση του μνημείου αυτού.

    ''Αναμένουμε ότι με πρωτοβουλία πλέον της κυβέρνησης θα οικοδομηθούν παρόμοια μνημεία και σε άλλες πόλεις, όπου η Αντίσταση κατά του φασιστικού πραξικοπήματος έγγραψε σελίδες δόξας και τιμής'', ανέφερε, τέλος, ο κ. Χριστόφιας.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ομιλία - Αντιστασιακοί -------------------------------------------- Τη θέληση να συνεχίσουμε τον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την επανένωση της Κύπρου και την επιτυχή ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής μας πορείας ως πατριωτικό χρέος αλλά και οφειλόμενη τιμή σε όσους έδωσαν την ζωή τους για την δημοκρατία και την ελευθερία, διατράνωσε στην Πάφο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες βράδυ στην Πάφο, από κοινού η Παγκύπρια Οργάνωση Αντιστασιακών, η Εκκλησία και τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο κ. Θεοδώρου είπε πως δεν είναι τυχαίο που η εκδήλωση αυτή γίνεται στην επαρχία που γέννησε και ανάθρεψε τον Εθνάρχη Μακάριο, αλλά και την πόλη που δεν παραδόθηκε στις επιβουλές των χουντικών και των εδώ συνεργατών τους, της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β.

    Τιμούμε, είπε, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τη μνήμη των παλικαριών που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της υπεράσπισης πανανθρώπινων αξιών, όπως είναι η δημοκρατία και η ελευθερία.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι στη σύντομη ιστορία της μέχρι το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έζησε δυστυχώς μακρές περιόδους ομαλότητας και ηρεμίας αλλά από την πρώτη στιγμή της ανακήρυξής της βρέθηκε στη δίνη εξωτερικών εχθρικών συνωμοσιών και εσωτερικής υπονόμευσης που στόχευαν στη διάλυση, ουσιαστικά, του κυπριακού κράτους.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαύρες επέτειοι - Χαιρετισμός ------------------------------------------------ Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ''θα πρέπει να επιδιώξουμε την πιο άμεση και ενεργό εμπλοκή των Ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Παγκύπρια Οργάνωση Αντιστασιακών στον Κινηματογράφο Οθέλλος Πάφου με την ευκαιρία της 30ης επετείου του προδοτικού πραξικοπήματος, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποτέλεσε πράξη άρνησης του λαού μας να αποδεχθεί μια λύση άδικη και ετεροβαρή που δεν διασφάλιζε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και εγκαθίδρυε ένα μόνιμο πλέγμα κηδεμονίας της Τουρκίας επί της Κύπρου''.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ''οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής αποτελούν τα αμάχητα τεκμήρια της κατ' εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου''.

    ''Απευθύνουμε μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας. Ολοι μαζί στον αγώνα για τη δικαίωση και τη σωτηρία της Κύπρου. Αυτό είναι το πατριωτικό μας χρέος αλλά και η οφειλόμενη τιμή στους μάρτυρες ήρωες που τιμούμε σήμερα'', κατέληξε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Πάφος - Εκδήλωση τιμής - Αντιστασιακοί -------------------------------------- Εκδήλωση μνήμης και τιμής σε αυτούς που πρωτοστάτησαν κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 διοργανώνουν σήμερα από κοινού οι μαχητές της αντίστασης, το ίδρυμα Εθνάρχη Μακαρίου Παναγιάς, η προεδρική φρουρά και το εφεδρικό σώμα 1974, στις 8.30 στο Μαρκίδειο θέατρο.

    Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Λονδίνο - Παροικία - Εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους -------------------------------------------------------- Αρχισαν χθες και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανάμεσα στην κυπριακή παροικία στο Λονδίνο.

    Η έναρξη των εκδηλώσεων δόθηκε χθες με την ανύψωση της κυπριακής σημαίας, καθώς και της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οίκημα του Θεάτρου Τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή Κάμντεν Τάουν.

    Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση φωτογραφιών με θέμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και τραγούδια από την Ευδοκία Χρυσοστόμου και τη Μάντη Ευγενίου.

    Αύριο βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την οποία διοργανώνει στην αίθουσα της Βουλής η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία.

    Στη συγκέντρωση, της οποίας θα προηγηθεί πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων έξω από την αγγλική Βουλή, θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης και θα μιλήσουν βουλευτές.

    Οι εκδηλώσεις θα αποκορυφωθούν την προσεχή Κυριακή με πορεία και συλλαλητήριο.

    Η πορεία θα ξεκινήσει από σημείο της Whitehall Place και θα καταλήξει στην πλατεία Τραφάλγκαρ όπου θα μιλήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και Βρετανοί βουλευτές.

    Εξάλλου, την Τρίτη, 20 Ιουλίου-ημερομηνία κατά την οποία έγινε η τουρκική εισβολή- θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία.

    ΕΕ - ΥΠΕΞ - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης ------------------------------------------ Η υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 18 Ιουνίου από τους ηγέτες των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιηθεί σε πανηγυρική τελετή στις 29 Οκτωβρίου στη Ρώμη, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Η καταρχήν απόφαση είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα από τους μόνιμους αντιπρόσωπους των 25 και επιβεβαιώθηκε σήμερα από τους ίδιους τους Υπουργούς Εξωτερικών, στη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επί Ολλανδικής Προεδρίας.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Εξωτερικών -------------------------------------------- Σειρά διμερών συναντήσεων με επτά ευρωπαίους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων και με τον Βρετανό Υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    Στις συναντήσεις αυτές κυριάρχησε το θέμα των δύο προτάσεων Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση και το απευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τις συναντήσεις αυτές ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων για τους δύο κανονισμούς στις 22 Ιουλίου και το ενδεχόμενο να εξετασθεί, υπό προϋποθέσεις, ο χρηματοδοτικός κανονισμός στις 26 Ιουλίου, αν τελικά γίνει έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου, προκειμένου να εξετασθεί η κοινοτική θέση στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (απελευθέρωση διεθνούς εμπορίου).

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι για μεν τον χρηματοδοτικό κανονισμό, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να δεχθούν ορισμένες αλλαγές που ζητάει η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ για το απευθείας εμπόριο ορισμένοι εταίροι δεν αντιλαμβάνονται «γιατί όλος αυτός καυγάς», αφού περιορίζουν το θέμα ως καθαρά εμπορικό που αφορά την οικονομική βοήθεια των τουρκοκυπρίων.

    Καθεστώς Αντιπροσωπείας ΕΕ - Κάνιγκαμ ------------------------------------- Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, παρά την αλλαγή του καθεστώτος της λόγω της ένταξης της Κύπρου, εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με τα Υπουργεία της Δημοκρατίας για την προώθηση διαφόρων θεμάτων που βρίσκονται εν εξελίξει.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο σύμβουλος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Τζορτζ Κάνιγκαμ επιβεβαίωσε την ύπαρξη εγκυκλίου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ζητείται από τα Υπουργεία να μη συνεχίσουν πλέον τις επαφές τους με την Αντιπροσωπεία, ενώ επεσήμανε πως η Κύπρος δεν έχει ακόμη Συντονιστή της ΕΕ.

    Ευρωβαρόμετρο 2004 - Κύπρος -------------------------- Την εγκληματικότητα και την αύξηση των τιμών ξεχώρισαν οι Κύπριοι ως τα δύο κυριότερα προβλήματα της κοινωνίας τους, κατά την περίοδο που προηγήθηκε της ένταξης ενώ στην πλειοψηφία τους παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν ικανοποιητικά πληροφορημένοι για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με την πρώτη εθνική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο η πλειοψηφία των Κυπρίων κατά την ευαίσθητη περίοδο Φεβρουαρίου Μαρτίου 2004 έβλεπε αναλλοίωτη την μελλοντική οικονομική κατάσταση (42%) και τις συνθήκες εργοδότησης (52%), αλλά ατένιζε με αισιοδοξία το μέλλον σε ατομικό επίπεδο.

    Οπως αναφέρθηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, το Ευρωβαρόμετρο των Υποψηφίων Χωρών που διεξήγαγε η εταιρεία CYMAR για λογαριασμό της Επιτροπής διεξήχθη με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών από τις κοινωνίες των υποψηφίων χωρών.

    Οπως δείχνει το Ευρωβαρόμετρο 2004.1 η εμπιστοσύνη που έχουν οι Κύπριοι πολίτες προς τους περισσότερους θεσμούς είναι αρκετά ψηλή. Συγκεκριμένα εμπιστεύονται περισσότερο την Εθνική Φρουρά (83%), την κυπριακή κυβέρνηση (75%) και την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων (75%). Λιγότερο εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα (30%) και τις μεγάλες εταιρείες (29%).

    Πρώτος Υφυπουργός Εξωτερικών Ουκρανίας - Κύπρος - Επίσκεψη ---------------------------------------------------------- Την Κύπρο επισκέπτεται ο Πρώτος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γελτσένκο.

    Χθες, ο Ουκρανός αξιωματούχος συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά θέματα.

    Στις 4 σήμερα το απόγευμα ο κ. Γελτσένκο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στις 5 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Την Πέμπτη, στις 12.30 μμ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Χρηματιστήριο - Στις 72 μονάδες ο ΓΔ ------------------------------------ Ακόμη ένα επίπεδο, αυτό των 73 μονάδων, απώλεσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καταγράφοντας παράλληλα νέα χαμηλότερη τιμή για την τελευταία οκταετία. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,09% και υποχώρησε στις 72,56 μονάδες, με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωτοστατούν στην πτώση της αγοράς. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 309 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Σκοποβολή

    Η σκοποβολή είναι το άθλημα το οποίο έφερε στην Κύπρο τις μεγαλύτερες και τις περισσότερες διεθνείς διακρίσεις. Αυτές αρχίζουν από περιφερειακές, ηπειρωτικές, παγκόσμιες και καταλήγουν σε ολυμπιακές διακρίσεις.

    Η σχέση κυπριακής σκοποβολής και Ολυμπιακών Αγώνων αρχίζει από την πρώτη Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 1896 και μάλιστα με διάκριση. Ο Κύπριος Ιωάννης Φραγκούδης σ αυτή την Ολυμπιάδα κατακτά χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο και επίσης μια τέταρτη θέση, ως μέλος της ελληνικής ομάδας.

    Από το 1896 μέχρι το 2000 έγιναν 24 Ολυμπιάδες και Κύπριοι σκοπευτές συμμετείχαν στις οκτώ. Σε τρεις (1896, 1968, 1972) με την ομάδα της Ελλάδας και σε πέντε (1984, 1988, 1992, 1996, 2000) ως Κύπρος.

    Σε αυτές τις οκτώ Ολυμπιάδες έλαβαν μέρος 12 σκοπευτές και μία σκοπεύτρια.

    Εκτός από τα μετάλλια του Ιωάννη Φραγκούδη, ως Κύπρος έχουμε να παρουσιάσουμε δύο όγδοες θέσεις, με τον Λάκη Ψημολοφίτη το 1972 στο Μόναχο και τον Αντώνη Αντρέου το 2000 στο Σίδνει και τρεις ένατες με τον Μενέλαο Μιχαηλίδη το 1968 στο Μεξικό, τον Αντώνη Αντρέου το 1996 στην Ατλάντα και την Σοφία Μιαούλη το 2000 στο Σίδνει.

    Ενας Κύπριος σκοπευτής, ο Αντώνης Νικολαϊδης, θα φτάσει τις παρουσίες του σε Ολυμπιάδες στις τρεις με τη φετινή συμμετοχή του στην Αθήνα. Ελαβε μέρος και το 1992 και το 1996.

    Επίσης δύο από τους Κύπριους αθλητές είχαν την τύχη να αγωνισθούν σε δύο Ολυμπιάδες. Ο Μάικ Τύμβιος (1984, 1988) και ο Αντώνης Αντρέου (1996, 2000). Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τον Γιώργο Αχιλλέως, που έλαβε μέρος στο Σίδνει το 2000 και θα είναι παρών και στην Αθήνα.

    Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν οι 13 εκπρόσωποι της σκοποβολής στις Ολυμπιάδες που έλαβαν μέρος:

    Αθήνα 1896 ------------ Στην πρώτη Ολυμπιάδα που έγινε το 1896 στην Αθήνα, ο Ιωάννης Φραγκούδης, λοχαγός του Ελληνικού Στρατού, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε αγώνα πιστολιού από 25 μέτρα με 30 βολές. Συγκέντρωσε 344 βαθμούς, με 23 επιτυχίες. Επίσης έλαβε μέρος στον αγώνα με πολεμικό όπλο, από απόσταση 300 μέτρων και πήρε το αργυρό μετάλλιο και στο ελεύθερο πιστόλι από 30 μέτρα όπου πήρε το χάλκινο.

    Αυτά ήταν τα πρώτα μετάλλια και τα μοναδικά που πήρε Κύπριος αθλητής στην κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση.

    Η επιβράβευση που δόθηκε στο μοναδικό μέχρι σήμερα Κύπριο Ολυμπιονίκη ήταν η πρόσκλησή του να αποτελεί μέλος της συνοδείας του Βασιλιά Γεώργιου. Ο πρώτος Κύπριος ολυμπιονίκης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1863. Η κυπριακή του καταγωγή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός της εξουσιοδότησης που έλαβε από το ΓΣΟ Λεμεσού, να τον εκπροσωπήσει στην Ιδρυτική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ το 1897.

    Εκανε μεγάλη καριέρα στον Ελληνικό Στρατό. Διετέλεσε μάλιστα υπασπιστής του βασιλιά Γεώργιου. Ως συνοδός του βασιλιά, ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του στη Θεσσαλονίκη.

    Μεξικό - 1968 ------------- Ο δεύτερος Κύπριος σκοπευτής που έλαβε μέρος σε Ολυμπιάδα ήταν ο Μενέλαος Μιχαηλίδης το 1968 στο Μεξικό, δηλαδή μετά από 76 χρόνια.

    Ο Μιχαηλίδης έλαβε μέρος στο σκιτ και κατέλαβε την πολύ τιμητική έννατη θέση. Πέτυχε 192 δίσκους στους 200, ενώ οι πρώτοι τρεις αθλητές είχαν 198 στους 200 δίσκους.

    Μόναχο 1972 -------------- Ο νυν Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου Λάκης Γεωργίου Ψημολοφίτης κατάφερε να μπει στην οκτάδα των κορυφαίων σκοπευτών στο σκιτ παίρνοντας την όγδοη θέση. Πέτυχε 192 δίσκους στους 200, έναντι 195 στους 200 του πρώτου αθλητή.

    Λος Αντζελες - 1984 ------------------- Στην Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες Κύπριοι σκοπευτές έλαβαν μέρος με τα χρώματα της κυπριακής ομάδας για πρώτη φορά. Η Κύπρος ως κράτος λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς από την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980.

    Οι σκοπευτές που πήγαν στο Λος Αντζελες ήταν ο Μάικ Τύμβιος και ο Πέτρος Κυρίτσης στο σκιτ και ο Δημήτρης Παπαχρυσοστόμου και ο Αναστάσιος Λόρδος στο Τραπ.

    Ο Κυρίτσης είχε την καλύτερη παρουσία στους αγώνες, κατακτώντας τη 13η θέση ανάμεσα σε 72 αθλητές με 192 στους 200 δίσκους. Αν είχε την απόδοση των δύο πρώτων ημερών θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το βάθρο των νικητών. Την πρώτη ημέρα τέλειωσε τις προσπάθειές του στη δεύτερη θέση με 74/75 και τη δεύτερη ημέρα στην τρίτη θέση με 72/75. Την Τρίτη ημέρα πέτυχε 46/50.

    Ο Μάικ Τύμβιος μετά την πρώτη ημέρα αποχώρησε τραυματίας και ενώ βρισκόταν στην 20η θέση.

    Οι σκοπευτές στο τραπ, ο Δημήτρης Παπαχρυσοστόμου πήρε την 35η θέση και ο Αναστάσιος Λόρδος την 47η σε 72 αθλητές.

    Σεούλ 1988 ------------ Η σκοποβολή στη Σεούλ αντιπροσωπεύθηκε με τον Μάικ Τύμβιο, ο οποίος ήταν και ο σημαιοφόρος της κυπριακής ομάδας.

    Ο Τύμβιος,παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, έμεινε στην 20η θέση στο σκιτ με 194 στους 200 δίσκους.

    Βαρκελώνη 1992 ---------------- Στη Βαρκελώνη ο Αντώνης Νικολαϊδης έλαβε μέρος στο σκιτ και ο Δημήτρης Λόρδος στο τραπ. Ο Νικολαϊδης για ένα δίσκο έμεινε εκτός τελικού και πήρε την 30η θέση, σημειώνοντας επίδοση 145 στους 150 δίσκους. Ο Λόρδος με 139 στους 150 δίσκους πήρε την 33η θέση.

    Ατλάντα -1996 ------------- Στην Ατλάντα η κυπριακή σκοποβολή έδωσε το παρών της με τρεις σκοπευτές στο σκιτ, τον Αντώνη Αντρέου, τον Αντώνη Νικολαϊδη και τον Χρίστο Κουρτέλλα.

    Ο Αντρέου είχε μια πολύ καλή παρουσία και έχασε την είσοδό του στον τελικό από ατυχία, αφού είχε την ίδια επίδοση με τον έβδομο και τον όγδοο αθλητή οι οποίοι πέρασαν στην οκτάδα. Τελικά πήρε την ένατη θέση με 121 στους 125 δίσκους.

    Ο Νικολαϊδης με 118 στους 125 δίσκους πήρε την 26η θέση.

    Ο Κουρτέλλας με 117 στους 125 δίσκους πήρε την 32η θέση.

    Σίδνεϊ - 2000 ------------ Μια όγδοη και μια ένατη θέση ήταν ο απολογισμός της σκοποβολής στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

    Ο Αντώνης Αντρέου με 122 στους 125 δίσκους πήρε την όγδοη θέση στο σκιτ και καταγράφηκε στη λίστα των Ολυμπιονικών.

    Μεγάλη ήταν και η επιτυχία της πρώτης Κύπριας σκοπεύτριας που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, της Σοφίας Μιαούλη. Πήρε την ένατη θέση στο σκιτ με 69 στους 75 δίσκους, μένοντας εκτός τελικού έχοντας την ίδια επίδοση με την έβδομη και όγδοη αθλήτρια.

    [05] (Κ) Εθνικό - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε στις 10 το πρωί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης από το ΑΚΕΛ, οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου από το ΔΗΣΥ, οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης από το ΔΗΚΟ, οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης από το ΚΣ ΕΔΕΚ, οι Νίκος Κουτσού και Στράτος Παναγίδης από τους ΝΕΟ, οι Γιώργος Βασιλείου και Πανίκος Παπαγεωργίου από τους ΕΔΗ, οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουιν Ιωσηφίδης από το ΑΔΗΚ, και οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [06] (K) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Βρυξέλλες

    [07] (Κ) Αρχιεπισκοπή - Πεσόντες - Επίσημο μνημόσυνο

    Τελείται την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, στις 8.30 πμ στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας.

    Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρει πως του μνημόσυνου θα προστεί ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου, γονείς και συγγενείς πεσόντων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Συμβούλιο Υπ. Οικονομίας ΕΕ - Ακύρωση συμπερασμάτων

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε σήμερα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου 2003, με τα οποία παρέκαμπτε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποχρέωναν τη Γερμανία και τη Γαλλία σε άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

    [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό καθώς και για τις διεργασίες εντός της ΕΕ σχετικά με τους κανονισμούς που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            72,36  (-0,28)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    393.211
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    215.316    318,67  ( 0,15)
    FTSE Med 100 **                             6.286,86  (-0,60)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    125.621     92,50  ( 0,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.178     72,75  (-0,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        842     11,59  ( 0,26)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      1.973     46,42  (-1,04)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     67.397     43,89  (-5,00)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.643     20,26  (-1,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     27.935     61,25  (-0,13)
    Ετ. Πληροφορικής              £        127      2,30  (-1,29)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.291      6,86  (-0,58)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          2     11,54  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £     58.899     25,54  ( 0,55)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.342     59,87  (-0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5802      0,5836            1,7135        1,7235
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4692      0,4720            2,1186        2,1313
    Λίρα Αγγλίας   0,8718      0,8770            1,1403        1,1471
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4328*    0.4362*    229.2526    231,0536
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3398     0.3425       2.9197      2,9429
    Δολάριο Καναδά      0.3544     0.3572       2.7996      2,8217
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0686     0.0691      14.4718     14,5773
    Κορώνα Σουηδίας     0.0630     0.0635      15.7480     15,8730
    Φράγκο Ελβετίας     0.3810     0.3840       2.6042      2,6247
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσαν και επισήμως την κατ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, για την υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης στις 29 Οκτωβρίου στη Ρώμη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Εντός του επιπέδου των 72 μονάδων παρέμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά άγγιξε και το επίπεδο των 71 μονάδων (71,89 μονάδες). Η αγορά, συνεχίζοντας την πορεία των αρνητικών ρεκόρ, υποχώρησε στις 72,36 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση της τάξης του 0,28%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 393 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΑΤΗΚ - Εκθεση πεπραγμένων 2003

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) επιδιώκει να είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ''και να μην υστερεί σε τίποτα από ανεπτυγμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή εταιρείες'', δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Σταύρος Κρεμμός κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της ΑΤΗΚ για το 2003 στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    [15] (Κ) Λονδίνο - Θέατρο Τέχνης - Κυπριακή σημαία

    [16] (Κ) ΕΕ - Γιώργος Ιακώβου - Χαβιέρ Σολάνα - Συνάντηση

    [17] (Κ) Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Μάτσης - Ανεξάρτητο μέλος

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρώτος ΥΦΕΞ Ουκρανίας

    Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνουν στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, δήλωσε σήμερα ο Πρώτος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γελτσένκο, προσθέτοντας ότι η χώρα του σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ως ελεύθερη έκφραση της βούλησης του κυπριακού λαού.

    Ο κ. Γελτσένκο συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος

    [20] (Κ) ΕΕ - Κασουλίδης - Φερχόιγκεν - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης. Η συνάντηση που είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα» όπως είπε ο κ. Κασουλίδης.

    [21] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος

    [22] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δολοφονία Τ/Κ - Γραπτή δήλωση

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τον αποτροπιασμό της για το ειδεχθές έγκλημα που διεπράχθη σήμερα στη Λεμεσό και οδήγησε στο θάνατο νεαρού Τουρκοκύπριου.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρει πως ''είναι φανερό ότι το έγκλημα που διεπράχθη δεν έχει οποιαδήποτε πολιτικά ελατήρια''.

    Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

    ''H κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τον αποτροπιασμό της για το ειδεχθές έγκλημα που διεπράχθη σήμερα στη Λεμεσό και οδήγησε στο θάνατο νεαρού Τουρκοκύπριου συμπατριώτη μας.

    Ο φερόμενος ως δράστης είναι πρόσωπο με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, λεπτομέρειες του οποίου κατέχει η Αστυνομία.

    Εκφράζουμε τη συμπάθεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Κυβέρνησης προς την οικογένεια του άτυχου νέου. Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτού του είδους τις εγκληματικές πράξεις.

    Ο ένοχος θα προσαχθεί ενώπιον των Δικαστηρίων για απονομή δικαιοσύνης.

    [23] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωεκλογές - Προσφυγή στο Εκλογοδικείο

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ, μέσω του Δικηγορικού Γραφείου Πατρίκιος Παύλου και Σία, καταχώρησε σήμερα ''Εκλογική Αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως Εκλογοδικείο, με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα της κατακύρωσης έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον κ. Γιαννάκη Μάτση και διεκδικεί όπως η εν λόγω έδρα παραχωρηθεί στο δικό του συνδυασμό''.

    [24] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Δολοφονία 13χρόνου Τ/Κ

    Το κράτος θα είναι αμείλικτο έναντι τέτοιων εγκληματικών και απάνθρωπων συμπεριφορών είτε αυτές οφείλονται σε αρρωστημένες νοοτροπίες είτε σε σχιζοφρένεια, είτε σε οποιουσδήποτε άλλους λόγους, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δώρος Θεοδώρου.

    Με αφορμή τη δολοφονία 13χρονου Τ/Κ από Ε/Κ σήμερα στη Λεμεσό ο κ. Θεοδώρου αναφέρει ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διασάλευση των αγαθών σχέσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πάνω στις οποίες κτίζεται το μέλλον του λαού μας''.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη δήλωσή του αναφέρει ότι ''ο δράστης, που είναι Ελληνοκύπριος, έχει ήδη συλληφθεί και οι οδηγίες της Αστυνομίας είναι να προσαχθεί χωρίς καθυστέρηση ενώπιον της δικαιοσύνης''.

    [25] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ρολόγης - Μέτρα Σύγκλισης

    Στη διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά και ότι το πρόγραμμα σύγκλισης μέτρων για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών είναι προς την ορθή κατεύθυνση, προέβη σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία που είχε με τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή για θέματα οικονομικής πολιτικής που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ,. ο κ. Κεραυνός είπε πως η κυβέρνηση προωθεί ''ισόρροπα όλα τα μέτρα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σύγκλισης'', εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ''οι δείκτες (δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος) θα κινηθούν προς την αναμενόμενη κατεύθυνση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 July 2004 - 18:04:24 UTC