Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Τουρκική εισβολή
  • [04] (Κ) ΑΧΕΠΑ - Νέος Υπατος Πρόεδρος
  • [05] (Κ) Βασιλιάς Νεπάλ - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Συνάντηση
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες αμελητέες απώλειες
  • [10] (Κ) ΕΕ - Βρυξέλλες - Ιακώβου - Μέτρα στήριξης Τ/Κ
  • [11] (Κ) ΚΟΚ - Promotion Cup - Ηττα Εθνικής Κύπρου
  • [12] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Επενδύσεων Σερβίας
  • [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [14] (Κ) Κύπρος - Συνέδριο ΟΥΝΕΣΚΟ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'' και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το Κυπριακό και για τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει για την επίτευξη αλλαγών στο σχέδιο Ανάν είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια σε μνημόσυνο και οι αναφορές του στο Κυπριακό, η ολοκλήρωση των επαφών της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι στην Κύπρο και οι δηλώσεις της στις οποίες προέβη κατά την αναχώρησή της από το νησί, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για τα προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών και τις προσπάθειες επίλυσής τους, η υπόθεση Ματσάκη και οι πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κύπρο κατά το Σαββατοκύριακο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Κοροϊδεύει'' ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν χθες, υποστήριξε ότι έχει στρατηγική στο Κυπριακό και ότι έχει ενημερώσει ξένο αξιωματούχο για τις αλλαγές που θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν, ωστόσο, από δηλώσεις του στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι αλλαγές ακόμη συζητούνται και ότι δεν έχει ενημερώσει -τουλάχιστον τα Ηνωμένα Εθνη- για το τι επιζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλη είδηση είναι οι πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να τρέχει η Πυροσβεστική αδιάκοπα από περιοχή σε περιοχή για κατάσβεσή τους.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Φουντώνει η εσωτερική αντιπαράθεση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους ξένους για τις αλλαγές που επιδιώκει στο σχέδιο Ανάν, όχι όμως τους Κυπρίους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι -πλην του κ. Χριστόφια- παραμένουν ''στο σκοτάδι'', την ώρα που στο εσωτερικό μέτωπο φουντώνει η αντιπαράθεση για το εύρος των αλλαγών που πρέπει να επιδιωχθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΗΠΑ νομιμοποιούν την παρουσία και χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα ασκούν πιέσεις προς την Ελλάδα για να αποσύρει οπλισμό αμερικανικής προέλευσης που έχουν οι δικές της δυνάμεις στο νησί. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα προβεί σε διαβήματα για το θέμα αυτό.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Και τα μπαούλα κατά της ασυλίας'' γράφει πως η Γενική Εισαγγελία προτίθεται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, όχι μόνον για την υπόθεση του ισχυριζόμενου ''εκβιασμού'' αστυνομικού, αλλά και για την υπόθεση διερευνώμενων καταγγελιών εις βάρος του κ. Ματσάκη για αγορά παλαιών αντικειμένων από τα κατεχόμενα. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι έχουν ''παγώσει'' οι όποιες εξελίξεις αφορούν το Κυπριακό στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Σείεται συθέμελα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σοβαρές εξελίξεις αναμένονται στο συγκρότημα επενδυτικών εταιρειών του Συνεργατισμού και συγκεκριμένα στις εταιρείες ''Λευκόνοικο'' και ''Δήμητρα'', όπου "εντοπίσθηκαν περιπτώσεις χειραγώγησης της τιμής μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και υποβολή παραπλανητικών οικονομικών λογαριασμών". Αλλού γράφει για την αναχώρηση χθες το απόγευμα από την Κύπρο της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις επαφές της για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη. Είπε ότι το σχέδιο Ανάν είναι "ισορροπημένο και σοφό" και υποστήριξε ότι θα πρέπει να τερματισθεί η λεγόμενη απομόνωση του "βορρά".

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νυστέρι για να σωθούν οι ΚΑ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ''Φ'' δήλωσε πως οι Κυπριακές Αερογραμμές για να έχουν μέλλον πρέπει να κάνουν ριζικές αλλαγές, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση το κράτος δεν θα εξακολουθήσει να στηρίζει την εταιρεία. Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι είναι φανατικά υπέρ του να συνενωθεί ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως σχέδια για συνεργασία μεταξύ του διεθνούς κέντρου του Χάρβαρντ που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο και του δορυφόρου Hellas Sat βρίσκονται ενώπιον των δύο πλευρών.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανοικτή η προοπτική για τη λύση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας έχει την πεποίθηση ότι η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι ανοιχτή και η συγκυρία που έφερε το πρόβλημα για πρώτη φορά από το 1974 τόσο κοντά σε λύση, εξακολουθεί να υπάρχει. Σε άλλη είδηση γράφει πως προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων χαιρετίζει τα ΜΟΕ που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και εκφράζει την άποψη ότι αυτά προσφέρουν την αναγκαία βάση για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και συμβάλλουν στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό ------------------------- Σε διαρκή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο δήλωσε ότι βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να υπάρξει και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου συζήτηση και συμφωνία όλων για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν.

    Οταν του ζητήθηκε χθες, στη Σαλαμιού της Πάφου, να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι έχει καταλήξει στις αλλαγές που επιδιώκει και ότι μάλιστα τις έχει κοινοποιήσει σε αυτούς που πρέπει, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι συζητεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ συγκεκριμένα ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, ''για να καταλήξομε'', είπε, ''στο τι δέον γενέσθαι και με το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος, είπε ο κ. Χριστόφιας, όταν συζητούν το Κυπριακό με ξένους αναφέρονται σε απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να επέλθουν, τόσο για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων όσο και για να καταστεί το σχέδιο βιώσιμο και πιο λειτουργικό.

    Δική μας επιθυμία, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι να αναπτυχθούν νέες πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν επιθυμεί η άλλη πλευρά, Τουρκία και τ/κ ηγεσία, που επιχειρούν μετά το δημοψήφισμα να δρέψουν τους καρπούς του ''Ναι'' των Τ/Κ και του ''Οχι'' των Ε/Κ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευχή όπως η Τουρκία και οι Τ/Κ ''μη μείνουν κολλημένοι'', όπως είπε, σε αυτήν την πολιτική. Είπε ακόμη ότι ''οι του διεθνούς παράγοντα προβληματίζονται από την πολιτική αστάθεια στα κατεχόμενα που ίσως θα έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια νέων λεγόμενων εκλογών''.

    Ο κ. Χριστόφιας προειδοποίησε όσους επιχειρούν να βοηθήσουν τους Τ/Κ να μη συνδέουν τη βοήθεια αυτή με κινήσεις ''που δεν είναι οι ορθές και οι πρέπουσες με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με βάση τους κανόνες της ΕΕ. Αλλο είναι'', συνέχισε, ''να βοηθήσουν τους Τ/Κ και άλλο είναι να προωθούν το acknowledgment του Ντέιβιντ Χάνεϊ''.

    ΥΠΑΜ - Κατεχόμενα - Αμερικανικά όπλα ----------------------------------- Σε διαβήματα προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός κατοχής βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του χθες στην Πάφο, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί, όπως σέβεται ο αμερικανικός λαός τις απόψεις άλλων λαών, την άποψη και του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και να προσπαθήσει για την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό, η οποία να βρίσκει σύμφωνο ολόκληρο το λαό της Κύπρου

    ΥΠΑΜ - Κυπριακό ---------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας είπε χθες ότι ως ε/κ πλευρά ''θεωρούμε απαραίτητες τις αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν για την επιδίωξη λύσης'' και πως το Σχέδιο Ανάν ''παραμένει βάση για οποιανδήποτε μελλοντική διαδικασία που θα στοχεύει σε λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική''.

    Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Καλλέπεια, διαβεβαίωσε ότι ''θα αγωνιστούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, για μια λύση χωρίς τη μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας, χωρίς τα επεμβατικά εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς τη νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού''.

    ''Θα αγωνιστούμε'', είπε, ''για μια λύση χωρίς την ορθάνοικτη πόρτα ανατροπής των πληθυσμιακών ισορροπιών από τη μαζική μετακίνηση Τούρκων, με αξιόπιστες και αποτελεσματικές εγγυήσεις για την εφαρμογή μιας λύσης λειτουργικής, δημοκρατικής, βιώσιμης και ευρωπαϊκής''.

    Σημειώνοντας ότι ''μετά το περήφανο, υπεύθυνο και απόλυτα θεμελιωμένο 'Οχι' του κυπριακού ελληνισμού'' το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε σε δυνάμεις που ''δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και που ουσιαστικά δεν μπορούν να αποδεχθούν τη λαϊκή ετυμηγορία, επιχειρώντας να ενοχοποιήσουν την ε/κ πλευρά σε μιαν προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Ανάν''.

    Σε όσους αμφισβητούν ''κατά τρόπο πολιτικά ανοίκειο και απαράδεκτο το δικαίωμα του κυπριακού Ελληνισμού να αποφασίζει για τη μοίρα του'', ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ''δίνουμε σαφή και ξεκάθαρη απάντηση ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν αναμέτρηση ανάμεσα σε οπαδούς της λύσης και της μη λύσης''.

    ''Τη λύση επιθυμεί διακαώς ολόκληρος ο λαός ο οποίος είναι ενωμένος στη βάση αυτής της ομόθυμης επιθυμίας για δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση το συντομότερο δυνατό'', σημείωσε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Πρόσθεσε ότι το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας ''ήταν άρνηση σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό και άρνηση σε πρόνοιες που δεν αντιμετώπισαν τις δικαιολογημένες του ανησυχίες και τα λογικά του αιτήματα''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ, ''προχωρεί σε μέτρα και σε πρωτοβουλίες που μεγαλώνουν το ρήγμα στο τείχος, που φέρνουν εγγύτερα, μέρα με την ημέρα, Ελληνες και Τούρκους της Κύπρου, που σηκώνουν το χαλί κάτω από τα πόδια της εγκάθετης κατοχικής ηγεσίας και ανοίγουν τον δρόμο για τη λύση''.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ''σήμερα, τριάντα χρόνια μετά το έγκλημα, έχουμε όλοι διδαχθεί από την ιστορία και, απαλλαγμένοι πια από διχαστικά σύνδρομα του παρελθόντος και από φασιστικές νοοτροπίες και αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ένταξη μας στην ΕΕ, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για πρώτη φορά για τον τερματισμό του δράματος της Κύπρου''.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι ''η μνήμη των νεκρών μας, που τα μνημόσυνα τους τελούμε αυτές τις ημέρες, η μνήμη του Ανδρέα Μιχαηλίδη που το μνημόσυνο του τελέσαμε σήμερα, μας υπαγορεύει να κάνουμε το παν ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες της Κύπρου, και ως άτομα και ως σύνολο, να οικοδομήσουν μαζί μας το κοινό μας μέλλον''.

    Υπουργός Εργασίας - Κυπριακό ---------------------------- Με ένα βελτιωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις αγωνίες και τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς και να διασφαλίζει ταυτόχρονα την εφαρμογή των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων της Λετύμπου, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Θεοδώρου Λετύμπου, είπε ότι ''αναμένουμε και προσδοκούμε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία οριστικά πια ανήκουμε ως πλήρες και ισότιμο μέλος, θα αναλάβουν σύντομα μια νέα πρωτοβουλία για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.''

    ''Ο λαός μας δικαιούται επιτέλους να ζήσει ως αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, χωρίς τα μίση του παρελθόντος, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά του, για να μπορέσει να κτίσει, με σιγουριά και ασφάλεια, ένα μέλλον ευτυχισμένο και δημιουργικό'', είπε ο κ. Ταλιαδώρος.

    Ανέφερε ότι η ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα δικαιώσει σίγουρα τις θυσίες των ηρώων και θα είναι για αυτούς το καλύτερο μνημόσυνο.

    ''Μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τους ήρωές μας με τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστούμε σκληρά ώστε σύντομα να δικαιωθεί η πατρίδα μας για να δικαιωθούν και οι ψυχές των ηρώων μας'', είπε ο Υπουργός Εργασίας.

    Εξήρε το νόημα της θυσίας των ηρώων Ανδρέα Αργυρού, Ανδρέα Λάρδου και Ανδρέα Χρυσοστόμου, οι οποίοι σκοτώθηκαν στους ανελέητους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, πολεμώντας ηρωικά για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου, και του ήρωα Σωτήρη Μαραθεύτη ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μια Μηλιά στις 14 Αυγούστου 1974.

    Σημείωσε, καταλήγοντας, ότι στα 30 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει ''από το τραγικό εκείνο Καλοκαίρι της προδοσίας και της εισβολής, ο λαός μας, με μεγάλες προσπάθειες και θυσίες, κατάφερε να ξαναχτίσει τα ερείπια και να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για τις γενιές που θα έλθουν''.

    Τ/κ Τύπος - Συνάντηση Ταλάτ - Κένεντι -------------------------------------- Στη συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Λόρα Κένεντι στα κατεχόμενα, έκαναν χθες αναφορά οι τ/κ εφημερίδες.

    Η ''Χαλκίν Σεσί'' καλύπτει πρωτοσέλιδα το θέμα υπό τον τίτλο ''Ταλάτ: Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ'' και γράφει ότι Ταλάτ και Κένεντι συζήτησαν τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ και ότι η κ. Κένεντι είπε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις προσπάθειες για άρση της λεγόμενης απομόνωσης.

    Η ''Γενί Ντουζέν'' αναφέρεται και αυτή στην πρώτη της σελίδα στη συνάντηση Ταλάτ - Κένεντι υπό τον τίτλο ''Οι ΗΠΑ θα κάνουν το βήμα''. Σημειώνει ότι οι Ταλάτ και Κένεντι συζήτησαν τον τερματισμό της ''απομόνωσης'', προσθέτοντας ότι ο κ. Ταλάτ ζήτησε απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

    Η ''Κίπρις'' αναφέρεται στα της συνάντησης στις εσωτερικές της σελίδες κάτω από τον τίτλο ''Υποστηρίζουμε τον τερματισμό της απομόνωσης''. Γράφει ότι ο κ. Ταλάτ υπέδειξε στην κ. Κένεντι της προσδοκίες των Τ/Κ από τις ΗΠΑ.

    Κυπριακή Αστυνομία - Ολυμπιακοί Αγώνες ------------------------------------ Η κυπριακή Αστυνομία θα συμμετάσχει με 10 μέλη της και δέκα αστυνομικούς σκύλους στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που αρχίζουν στις 13 Αυγούστου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο πλαίσιο συνεργασίας της ελληνικής και της κυπριακής Αστυνομίας, μετά από αίτημα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Σώματος Τάσος Παναγιώτου εξουσιοδότησε 10 μέλη της Αστυνομίας όπως μεταβούν στην Ελλάδα μαζί με 10 αστυνομικούς σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών υλών για τις επιχειρησιακές ανάγκες ασφαλείας, ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

    [03] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Τουρκική εισβολή

    Αμερικανοί βουλευτές καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και απαίτησαν την όσο το δυνατό γρηγορότερη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι Αμερικανοί βουλευτές καταδίκασαν την τουρκική εισβολή στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε ενώπιον της ολομέλειας της αμερικανικής Βουλής στις 22 Ιουλίου 2004, για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    [04] (Κ) ΑΧΕΠΑ - Νέος Υπατος Πρόεδρος

    [05] (Κ) Βασιλιάς Νεπάλ - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής - Κυπριακό

    Το Νεπάλ συνεχίζει να υποστηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ο Βασιλιάς της χώρας Gyanendra Bir Bikram Shah Dev το νέο Πρεσβευτή της Κύπρου στο Νεπάλ και Υπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στην Ινδία Ανδρέα Σκαρπάρη.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5801      0,5835            1,7138        1,7238
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4779      0,4807            2,0803        2,0925
    Λίρα Αγγλίας   0,8787      0,8839            1,1313        1,1380
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4346*    0.4380*    228.3105    230,0966
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3399     0.3426       2.9189      2,9420
    Δολάριο Καναδά      0.3622     0.3650       2.7397      2,7609
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0682     0.0687      14.5560     14,6628
    Κορώνα Σουηδίας     0.0630     0.0635      15.7480     15,8730
    Φράγκο Ελβετίας     0.3787     0.3817       2.6199      2,6406
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,55  (-0,10)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    437.543
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     93.946    326,10  (-0,30)
    FTSE Med 100 **                             6.248,25  ( 0,64)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     74.240     94,80  ( 0,06)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.308     72,30  (-1,08)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.659     12,05  ( 1,01)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.441     46,70  ( 0,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        802     44,57  ( 0,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    122.522     20,15  (-1,90)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        554     61,39  ( 0,26)
    Ετ. Πληροφορικής              £        638      2,34  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.108      6,78  (-0,73)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,02  (-0,72)
    Ξενοδοχεία                    £      2.776     26,79  (-0,04)
    Αλλες Εταιρείες               £     66.045     60,27  ( 0,23)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Συνάντηση

    Σε προφορικό διάβημα προς τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για το θέμα εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι.

    Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, κράτησε μία περίπου ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις μετά από αυτή.

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες αμελητέες απώλειες

    Την πορεία σταθεροποίησης εντός του επιπέδου των 73 μονάδων συνέχισε για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέες αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στις 73,55 μονάδες. Η διακίνηση μεγάλου πακέτου Κυβερνητικών Χρεωγράφων και μετοχών ανέβασε την αξία των συναλλαγών στις 437 χιλιάδες λίρες.

    [10] (Κ) ΕΕ - Βρυξέλλες - Ιακώβου - Μέτρα στήριξης Τ/Κ

    Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη των Τ/Κ, αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε σήμερα σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, συναντήθηκε στο περιθώριο με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, κυρίως των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ειδήσεων.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε κατ' αρχάς την υφιστάμενη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των Τ/Κ, αναφερόμενος ειδικά στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη δωρεάν εκπαίδευση, αλλά και τις διευκολύνσεις ως προς την απασχόληση Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές.

    [11] (Κ) ΚΟΚ - Promotion Cup - Ηττα Εθνικής Κύπρου

    Η Εθνική Ομάδα Καλαθόσφαιρας Γυναικών ηττήθηκε σήμερα με 55-56 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Αρμενίας, στην πρεμιέρα του 8ου Promotion Cup που διεξάγεται στην Ανδόρα.

    [12] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Επενδύσεων Σερβίας

    Στη σύσταση επιτροπής μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές για δραστηριοποίηση Κύπριων Επιχειρηματιών στη Σερβία, συμφώνησαν σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Υπουργός Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων της Σερβίας Βέλιμιρ Ιλιτς.

    [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    AHEPANS ELECT FRANKLIN MANIOS SUPREME PRESIDENT

    MIAMI BEACH, FL - The delegates of the American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), the largest and oldest association of American citizens of Greek heritage and Philhellenes, elected Franklin Manios, Warren, Ohio, Supreme President for the 2004 05 year. Manios, a 48-year member of AHEPA, was installed Saturday with the rest of the new Supreme Lodge and Board of Directors.

    I sought this office to serve the Greek American community and to promote Hellenism, said Manios during the installation ceremony. I am humbled and I am proud to lead AHEPA.

    He added, I view the glass three-quarters full for AHEPA. We have to strive to fill it and take AHEPA to new levels.

    The supreme president emphasized he will continue the ambitious and proactive membership development program that is starting to yield positive results.

    Continuity of programs is the key to the success of our organization, said Manios.

    Manios has held numerous elected offices during his AHEPA career at the chapter, district and national levels, including Supreme Vice President and Vice Chairman of the Board of Directors.

    He is a member of Zeus Chapter No. 88, Warren, one of the strongest chapters in the AHEPA family with over 200 members. In the community, Manios served 10 years on the Parish Council of St. Demetrios Greek Orthodox Church where he remains an active member. He is also a member of Leadership 100. Manios serves on several volunteer and civic groups in Warren including the Board of Advisors for the Salvation Army and the American Legion.

    The supreme president is the founder of Franklin Pharmacy, and in 1979, he expanded it to Franklin Pharmacy and Health Care, an innovative concept for its time. Manios graduated from the University of Pittsburgh School of Pharmacy in 1957. He enlisted and served in the United States Marines Corps from 1953 to 1955

    Manios is married to the former Mary Mitaras, and he has three children and several grandchildren.

    Supreme Lodge & Board of Directors Elections

    The balance of the Supreme Lodge consists of: Canadian President Nicholas Spillios, Supreme Vice President Gus J. James, II; Supreme Secretary Ike Gulas, Supreme Treasurer Ptolemeos Kotzambasis, Supreme Counselor Dean Selimos, and Supreme Athletic Director Dr. Monthe N. Kofos. James and Gulas served last year on the Board of Directors.

    The eight Supreme Governors are: Demetrius Alexander, Nick Dixie, Anthony Drakos, John Grossomanides, Cosmos Marandos, Harry Psaltis, Chris Rockas, and George Sinadinos. Drakos, Marandos, and Sinadios were re-elected.

    Vasilios Likie Beleos, George Demopoulos, and Lee Millas were elected to three-year terms on the Board of Directors. Lee G. Rallis, Denver, was re-elected Chairman of the Board. Manuel Scarmoutsos and Demopoulos were elected Vice Chairman and Secretary of the Board, respectively.

    Also, Craig Clawson was elected to a three-year term on the Board of Auditors.

    AHEPA Family Elections

    The remaining organizations that comprise the AHEPA family also held elections. Demi Kapolis was elected Grand President of the Daughters of Penelope, Steve Stratigouleas was elected Supreme President of the Sons of Pericles, and Alana Beba Gavrilis was re-elected Grand President of the Maids of Athena.

    [14] (Κ) Κύπρος - Συνέδριο ΟΥΝΕΣΚΟ

    Η Κύπρος εξακολουθεί ακόμη να έχει πρόβλημα από τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Χριστοφίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 26 July 2004 - 17:49:16 UTC