Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - Γενική Συνέλευση τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εκ νέου διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, η πώληση ε/κ και τ/κ περιουσιών, οι αντιπαραθέσεις γύρω από το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τους αμπελουργούς, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τα προβλήματα των ορεινών περιοχών και η κράτηση 15χρονου αγοριού στις Κεντρικές Φυλακές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι πληρωμές των ευρωβουλευτών, το Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας, οι πιθανές απολύσεις εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, η απέλαση αλλοδαπών και η αύξηση της τιμής των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Πανικός, Ε/Κ και Τ/Κ πωλούν ή ανταλλάσσουν περιουσίες'' γράφει ότι πανικός έχει καταβάλει την κυβέρνηση λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ρυθμού πώλησης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, αλλά και του οικοδομικού οργασμού που παρατηρείται, στόχος του οποίου είναι οι ξένοι αγοραστές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το "μωσαϊκό νόμο" εφαρμόζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, που καλεί όλους όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση να αντιληφθούν ότι θα δίνονται απαντήσεις στην ίδια ένταση και με τις ίδιες εκφράσεις, περίπου κατά το ''οδόντα αντί οδόντος''.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αλλού μένουν και αλλού ψηφίζουν'' ότι τεράστια είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται σε ορεινά χωριά τα οποία διοικούνται από μη δικαιούχους, οι οποίοι είναι δηλωμένοι κάτοικοι ορεινών χωριών, αλλά διαμένουν μόνιμα στη Λευκωσία. Κάποιοι από αυτούς τυγχάνει να είναι και κοινοτάρχες ή μέλη κοινοτικών συμβουλίων με αποτέλεσμα να λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα που ουσιαστικά δεν αφορούν τους ίδιους. Αλλού γράφει ότι σύγχυση επικράτησε μεταξύ των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου γύρω από τις πληρωμές των ευρωβουλευτών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η μάχη των Βρυξελλών'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα είναι πια κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Επιτροπής με άγνωστη έκβαση στο επίπεδο της ΚΟΡΕΠΕΡ. ''Εμείς θεωρούμε πως οπωσδήποτε ο κανονισμός για τις χρηματοδοτήσεις θα περάσει και θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους με την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά για το απευθείας εμπόριο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει'', δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του πρεσβευτή της Ολλανδίας στην Κύπρο ότι είναι πολιτικά και νομικά αδύνατον γαι οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ενώ για την Τουρκία είπε πως η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να ληφθεί στη βάση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νίκος Vs Τάσσος - Αύριο ξεκαθάρισμα θέσεων'' ότι σε προεδρικό επίπεδο μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδη μετατοπίζεται η οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα. Η αυριανή συνάντηση των Παπαδόπουλου και Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσο Μητσόπουλο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι από αύριο αρχίζουν οι μαζικές απελάσεις αλλοδαπών, οι οποίοι κρατούνται στα κρατητήρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στη Λάρνακα που ανακαινίστηκαν πρόσφατα και είχαν παραμείνει σε αχρηστία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πονοκέφαλος ο Σεπτέμβρης'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι κάθοδος αξιωματούχων ξένων κυβερνήσεων αναμένεται νωρίς το Σεπτέμβριο στη Λευκωσία καθώς θα υπάρξουν εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα. Ο Σεπτέμβριος πέραν από τις επισκέψεις αυτές αναμένεται να είναι θερμός λόγω εξελίξεων σε διάφορα επίπεδα, όπως το θέμα των κανονισμών της Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο, η έκθεση του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η απόφαση του ΕΔΑΔ στο αίτημα της Τουρκίας για νομιμότητα της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών και οι κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος στο θέμα των αγνοουμένων και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Αλλού γράφει ότι χωρίς εργασία κινδυνεύει να παραμείνει μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης που στοχεύει στην οικονομική εξυγίανση της εταιρείας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Νέο σχέδιο'' γράφει ότι ''η κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να διορθώσει τις συνέπειες της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, η οποία δεν αξίωσε παρεκκλίσεις από την ΕΕ, όταν διεξάγονταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επεξεργάζεται τώρα ένα νέο σχέδιο, προκειμένου να περισώσει την παραλαβή των σταφυλιών και να βοηθήσει οικονομικά τους αμπελουργούς''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας με κριτήρια του Μάαστριχτ, που θα αναδεικνύει πώς εξελίσσονται τα μεγέθη της οικονομίας, θα υποβάλει η κυβέρνηση εντός Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Γενική Συνέλευση τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου

    Ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ κάλεσε τους Κύπριους επιχειρηματίες να αρχίσουν το εμπόριο στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή, που αφορά το εμπόριο εντός της χώρας.

    Σε χαιρετισμό του στην 42η Γενική Συνέλευση του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου χθες στα κατεχόμενα, ο κ. βαν ντερ Μιρ χαιρέτισε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση την Παρασκευή ενώ χαρακτήρισε τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων ''σημαντικό μέτρο για τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης της τ/κ κοινότητας αφού επιτρέπει το απευθείας εμπόριο με προνομιακές συνθήκες''.

    Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ είπε πως όλα τα μέτρα, οι κανονισμοί, οι απευθείας πτήσεις και ό,τι άλλο γίνεται είναι ''προσωρινά'', προσθέτοντας ότι χρειάζονται μεν αλλά δεν υποκαθιστούν τη λύση δε.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Οικονομικών - Αναθεωρημένο ΠΣ - Κρατικός προϋπολογισμός

    Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης (ΠΣ) της κυπριακής οικονομίας με τα κριτήρια του Μάαστριχ, που θα καταδεικνύει πώς εξελίσσονται τα μεγέθη της οικονομίας, θα υποβάλει η κυβέρνηση εντός Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Ο κ. Κεραυνός εξήγησε ότι το αναθεωρημένο ΠΣ θα καταδεικνύει κατά πόσον οι οικονομικοί δείκτες διακινούνται ''όπως είχαμε προβλέψει στο προηγούμενο ΠΣ'', το οποίο υποβλήθηκε στην ΕΕ στις 25 Μαϊου 2004.

    Αναφερόμενος στο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ''πηγαίνει πάρα πολύ καλά'' και παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ''όλες οι ενδείξεις για τα οικονομικά μεγέθη είναι πως εξελίσσονται πάρα πολύ καλά''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι εάν ο ρυθμός ανάπτυξης μειωθεί τότε θα επηρεαστούν ''όλα τα οικονομικά μεγέθη'', προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα παραμείνει αδρανές αλλά θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

    Αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005, ο κ. Κεραυνός είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με τα Υπουργεία και με την επιστροφή του στις 10 Αυγούστου στην Κύπρο από τις καλοκαιρινές διακοπές θα μελετήσει τους προϋπολογισμούς και ''εντός του πρώτου 15νθήμερου του Σεπτεμβρίου θα τους παρουσιάσω στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων''.

    Ο Υπουργός είπε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα του προϋπολογισμού των Υπουργείων έχει ολοκληρωθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο και στα πλαίσια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρξει ανάγκη σύγκλησης ειδικών συσκέψεων των Υπουργών.

    Σημείωσε ότι η αύξηση των δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2005 σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2004 είναι όπως έχει αποφασιστεί, δηλαδή στο 3% για τις τρέχουσες δαπάνες και στο 4% για τις αναπτυξιακές, ενώ δεν προνοείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Οσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ), ο κ. Κεραυνός, αφού σημείωσε ότι για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την ΕΕ, είπε ότι στόχος είναι ''να ζητήσουμε να ενταχθούμε στο τέλος του 2004''.

    Υπουργός Εσωτερικών - Περιουσίες - Ε/Κ - Κατεχόμενα ---------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στις πληροφορίες που φέρουν Ε/Κ και Τ/Κ να πωλούν και να αγοράζουν περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα αλλά και στις ελεύθερες περιοχές.

    Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Χρίστου είπε πως «το γεγονός ότι η Κύπρος εντάχθηκε πλέον στην ΕΕ και επειδή ίσως αυτοί που αγοράζουν ή αυτοί που πωλούν να θεωρούν ότι καλύπτονται από το ευρύτερο πλέγμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενδεχομένως να τους κάνει να κινούνται με περισσότερη άνεση».

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως υπάρχει πληροφόρηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ''υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και για περιουσίες στα κατεχόμενα, ε/κ ή τ/κ, και αντίστροφα για τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές''.

    Διευκρίνίσε ωστόσο πως ''οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία δεν αποτελεί κάτι το επίσημο και δεν κατατίθεται στο κτηματολόγιο για επισημοποίηση αποτελεί μια πράξη μεταξύ δυο ανθρώπων και υπό αυτήν την έννοια δεν επεκτείνεται πέραν τούτου και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση ή τις αρμόδιες αρχές όταν θα συζητούνται τα θέματα των περιουσιών να το συνυπολογίσει».

    «Αυτό το φαινόμενο υπήρξε και πριν το δημοψήφισμα, είχαμε προσπάθειες πώλησης γης και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Επίσημο μνημόσυνο ----------------------------------------------- Τελέστηκε σήμερα το πρωί στην Ιερά Μονή Κύκκου το επίσημο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

    Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Εθνάρχη στο Θρονί και κατάθεση κατάθεση στεφάνων.

    Κατεχόμενα - Γενική Συνέλευση τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου ------------------------------------------------------------- Ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ κάλεσε τους Κύπριους επιχειρηματίες να αρχίσουν το εμπόριο στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή, που αφορά το εμπόριο εντός της χώρας.

    Σε χαιρετισμό του στην 42η Γενική Συνέλευση του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου χθες στα κατεχόμενα, ο κ. βαν ντερ Μιρ χαιρέτισε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση την Παρασκευή ενώ χαρακτήρισε τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων ''σημαντικό μέτρο για τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης της τ/κ κοινότητας αφού επιτρέπει το απευθείας εμπόριο με προνομιακές συνθήκες''.

    Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ είπε πως όλα τα μέτρα, οι κανονισμοί, οι απευθείας πτήσεις και ό,τι άλλο γίνεται είναι ''προσωρινά'', προσθέτοντας ότι χρειάζονται μεν αλλά δεν υποκαθιστούν τη λύση δε.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεμχέτ Αλί Ταλάτ είπε πως μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου διαμορφώνεται μια διαδικασία που εξελίσσεται και ανέφερε πως η αλλαγή στη διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο.

    Ανέφερε ακόμα πως η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνεχίζεται.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. βαν ντερ Μιρ αναφέρθηκε στον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή που, όπως είπε, θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα και αφορά την ελεύθερη διακίνηση ατόμων, αγαθών και υπηρεσιών.

    ''Χαιρετίζω τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές από την κυβέρνηση και αφορούν τη διακίνηση λεωφορείων, ταξί και φορτηγών. Αυτά τα μέτρα στηρίζουν την πολιτική του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής'', πρόσθεσε.

    Είπε πως τα επιμελητήρια των δύο κοινοτήτων έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν επί του θέματος και κάλεσε τους επιχειρηματίες να αρχίσουν το εμπόριο τώρα αφού, όπως σημείωσε, το νομικό πλαίσιο ήδη υπάρχει.

    Ανέφερε ότι θα συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων από κράτη μέλη της ΕΕ ενώ τελωνειακοί λειτουργοί θα βοηθούν το τ/κ Επιμελητήριο.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ ανέλυσε τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο ΕΕ-κατεχομένων, τονίζοντας πως οι πρόνοιές του αποτελούν ''ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες'' και επαναλαμβάνοντας πως αποτελεί σημαντικό μέτρο για τερματισμό της οικονομικής ''απομόνωσης'' της τ/κ κοινότητας με προνομιακό καθεστώς.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι δήθεν η ε/κ πλευρά παίζει παιγνίδια αφού καθυστερεί την εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι έχει ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο με στόχο να διευκολύνουν το εμπόριο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ερέλ κάλεσε ξένους επενδυτές και ιδιαίτερα Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν ''στη χώρα μας'' ενώ απηύθυνε έκκληση και σε Τ/Κ να επιστρέψουν στην Κύπρο.

    Ανέφερε πως για χρόνια οι Τ/Κ αυτοεγκλωβίστηκαν στην ίδια τους τη χώρα σε μια κλειστή οικονομία από τα δικά τους λάθη με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από ''δεκανίκια'' για να περπατήσουν, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    ''Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του μεγέθους και της οικονομίας της θα καταστεί ο επιχειρηματικός εταίρος όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους Ε/Κ στο εγγύς μέλλον'', είπε, προσθέτοντας πως επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων της ''νότιας Κύπρου'', κατά την έκφρασή του, με Τούρκους επιχειρηματίες.

    Αναφέρθηκε και στη σημασία του ακαδημαϊκού χώρου για την οικονομία του τόπου με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του.

    ''Ολα τα μέτρα που καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοστούν, οι κανονισμοί, οι απευθείας πτήσεις και όλα τα άλλα είναι προσωρινά και αυτά χρειάζονται αφού στην απουσία λύσης του προβλήματος. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία της νομικής βάσης αυτής της ιδιάζουσας κατάστασης δεν είναι εύκολες'', είπε.

    Καταλήγοντας, είπε πως κανένα προσωρινό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και δεν μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική λύση.

    ''Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον απώτερο στόχο μας για πολιτική λύση και πρέπει να επιτύχουμε και γι'αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε το όχι των Ε/Κ σε ναι'', είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    Ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Ερκάν Εμεκτσί επέκρινε τον κανονισμό της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή και ισχυρίστηκε πως η οικονομική ανάπτυξη θα εμποδίζεται εάν υπάρχει έλεγχος από την ''ελληνική διοίκηση'', όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο ΓΓ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χασάν Τατσόι είπε πως απώτερος στόχος είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους και πως όλοι επιθυμούν τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Εισηγήθηκε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα χωρίς να έχουν γίνει οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και όπως είπε, εάν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο τότε οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στην τουρκική πλευρά θα πρέπει να αποτελέσουν οδικό χάρτη για το μέλλον.

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες για τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ χωρίς ωστόσο να παραμερίζεται η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μεχμέτ Νταβουλτσού είπε πως όλες οι λύσεις είναι συνδεδεμένες με την επίλυση του προβλήματος και εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη ''σιωπή'' όπως είπε που υπάρχει μετά το δημοψήφισμα.

    Εκπροσωπώντας το κόμμα Ενωμένης Κύπρου, ο ΓΓ Ιζέτ Ιζτζάν κάλεσε τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση να κινηθούν μαζί και να ενεργήσουν για τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ χωρίς να παραιτούνται από τις προσπάθειες για λύση.

    Ο αρχηγός του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρντουράν είπε πως τίποτε δεν θα είναι εντάξει πριν τη λύση του Κυπριακού.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ηρωας Δημήτρης Αρμινιώτης - Μνημόσυνο ---------------------------------------------------------------- Η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, στις 24 Απριλίου 2004, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απόρριψη της λύσης και ως αποδοχή της συνέχισης του διαχωρισμού και της κατοχής, αναφέρει στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Τριμίκλινης Δημήτρη Αρμινιώτη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημoσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του, που εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Λάζαρος Σαββίδης, ο κ. Θεοδώρου αναφέρει πως ''αναμένουμε ότι οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι και ιδιαίτερα η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα κατανοήσουν τις ανησυχίες και τις έγνοιες των Ελληνοκυπρίων''.

    Αναμένουμε, προσθέτει, ότι ''θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη λύση και όχι να φλερτάρουν με διχοτομικά σενάρια και ιδέες'' και ότι θα πράξουν ''ό,τι εμείς πράττουμε για 30 χρόνια: Να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο της επανένωσης''.

    Θέλουμε, συνεχίζει, ''κι εμείς να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα, χωρίς κατοχικές δυνάμεις και στρατεύματα, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού'' και ''οραματιζόμαστε μια Κύπρο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα χωρίς καμιά διάκριση.

    Σημειώνει ότι ''σκληρός και δύσκολος ο αγώνας αντίστασης που διεξάγουμε'', αλλά ''αξιοπρεπής και περήφανος και άξιος της ιστορίας και του πολιτισμού μας''.

    Υπουργός Αμυνας - Επιμνημόσυνος λόγος - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας υπογράμμισε σήμερα πως ''η Κύπρος στο σύνολό της, κυβέρνηση, Βουλή και πολιτικές δυνάμεις, οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά για να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το μεγάλο μας σύμμαχο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού''.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Σάββα Σάββα στη Γεράσα, τον οποίο διάβασε ο Ανώτερος Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Αμυνας Μάριος Κανάρης, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως ''θα αγωνιστούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου''.

    ''Για μια λύση χωρίς τη μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας, χωρίς τα επεμβατικά εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς τη νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού, χωρίς την ορθάνοικτη πόρτα ανατροπής των πληθυσμιακών ισορροπιών από τη μαζική μετακίνηση Τούρκων, με αξιόπιστες και αποτελεσματικές εγγυήσεις για την εφαρμογή μιας λύσης λειτουργικής, δημοκρατικής, βιώσιμης και ευρωπαϊκής'', είπε.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως ''μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και το περήφανο, υπεύθυνο και απόλυτα θεμελιωμένο 'όχι' του κυπριακού ελληνισμού, το κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος''.

    ''Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που ουσιαστικά δεν μπορούν να αποδεχθούν τη λαϊκή ετυμηγορία, επιχειρώντας να ενοχοποιήσουν την ε/κ πλευρά σε μια προσπάθεια επιβολής του Σχεδίου Ανάν. Κάποιοι αμφισβητούν, κατά τρόπο πολιτικά ανοίκειο και απαράδεκτο, το δικαίωμα του κυπριακού ελληνισμού να αποφασίζει για τη μοίρα του'', είπε.

    Οπως πρόσθεσε, ''σε όλους αυτούς δίνουμε σαφή και ξεκάθαρη απάντηση. Το δημοψήφισμα δεν ήταν αναμέτρηση ανάμεσα σε οπαδούς της λύσης και της μη λύσης. Τη λύση επιθυμεί διακαώς ολόκληρος ο λαός. Ο λαός μας είναι ενωμένος στη βάση αυτής της ομόθυμης επιθυμίας για δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση το συντομότερο δυνατό. Το όχι ήταν άρνηση σε πρόνοιες του Σχεδίου που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό''.

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε επίσης πως είναι απαραίτητες οι αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν για την επιδίωξη λύσης και σημείωσε ότι το Σχέδιο Ανάν παραμένει βάση για οποιανδήποτε μελλοντική διαδικασία που θα στοχεύει σε λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική.

    Είπε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί σε μέτρα και σε πρωτοβουλίες ''που μεγαλώνουν το ρήγμα στο τείχος, που φέρνουν εγγύτερα, μέρα με τη μέρα, Ελληνες και Τούρκους της Κύπρου, που σηκώνουν το χαλί κάτω από τα πόδια της εγκάθετης κατοχικής ηγεσίας και ανοίγουν το δρόμο για τη λύση''.

    Λεμεσός - Αμπελουργικό - Σύσκεψη -------------------------------------- Σε ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και εισηγήσεων, περιορίστηκε η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών Εμπορίου, Εσωτερικών και Γεωργίας με τις τέσσερις οινοβιομηχανίες της Λεμεσού, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο αμπελουργικό πρόβλημα.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Αμπελουργικών Προϊόντων στη Λεμεσό και κράτησε γύρω στις δυόμιση ώρες, αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί εντατικά ο διάλογος μεταξύ των δυο μερών από την ερχόμενη εβδομάδα για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων γύρω από το θέμα της διάθεσης της φετινής παραγωγής σταφυλιών.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου «έχουν τεθεί κάποιοι προβληματισμοί, έχουμε δώσει κάποιες εισηγήσεις και είναι σε αυτά τα πλαίσια που θα επεξεργαστούμε το θέμα τις αμέσως επόμενες μέρες και ίσως και με τις Βρυξέλλες», προσθέτοντας ότι η αδιάθετη ποσότητα σταφυλιών υπολογίζεται να γύρω στις 60 χιλιάδες τόνους.

    Από την πλευρά του, ο Προέδρος του Συνδέσμου Οινοβιομηχανιών Ακης Ζαμπάρτας δήλωσε πως «στη σύσκεψη έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, μια επισκόπηση του πεδίου μέσα στο πλαίσιο που μας ορίζει η ΕΕ για να δούμε ποιες προοπτικές και τι πιθανές λύσεις υπάρχουν να παραληφθεί όλη η ποσότητα».

    «Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και προσπαθούμε όλοι μαζί να βρούμε τρόπους να λύσουμε το πρόβλημα», είπε ο κ. Ζαμπάρτας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμη οπουδήποτε, είναι πολύ πολύπλοκο το πρόβλημα και έχει αποφασισθεί να συνεχίσουμε όσο το δυνατό πιο εντατικά γίνεται».

    Είπε επίσης πως «η αμπελουργία μας δεν είναι προσαρμοσμένη στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς», ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο τέλος θα τα καταφέρουμε προς όφελος τόσο του κράτους, τόσο των οινοβιομηχανιών όσο και των αμπελουργών».

    Διευκρίνισε πως «η ζήτηση προσφορών από τις οινοβιομηχανίες είναι η πιο σοφή λύση γιατί είμαστε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς και για να μην δημιουργήσουμε ούτε διακρίσεις, ούτε να επιβάλουμε τιμές και να έχουμε παρεξηγήσεις με τους αμπελουργούς που θεωρούμαι κομμάτι δικό μας, ο μόνος τρόπος ήταν να βγούμε σε προσφορές».

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ετήσια Χοροεσπερίδα Φασούλας ---------------------------------------------------- Η διοργάνωση της χθεσινοβραδινής ετήσιας χοροεσπερίδας αποτρέπει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση μέσω της προώθησης της ενεργού ιθαγένειας, της κοινωνικής ένταξης και της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των κατοίκων της Φασούλας σε παρόμοιου τύπου εκδηλώσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε χαιρετισμό του στην ετήσια χοροεσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φασούλας, ο κ. Θεοδώρου είπε πως ''η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι αδήριτη ανάγκη, ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνίες οι οποίες μαστίζονται από το φαινόμενο του κτητικού ατομικισμού, την απάθεια και αποχή του ατόμου από τα κοινά''.

    ''Η διεξαγωγή της χοροεσπερίδας αποσκοπεί τόσο στην υγιή ψυχαγωγία όσο και στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων και αποδήμων της κοινότητας Φασούλας. Επίσης, έμμεσα συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των νέων στην κοινότητά τους, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κύτταρο της κοινωνίας'', είπε.

    Η διοργάνωση της χοροεσπερίδας από τους απόδημους, είπε ο κ. Θεοδώρου, καταδεικνύει ότι οι απόδημοι έχουν ως πρώτιστο τους μέλημα την πρόοδο και την ευημερία του τόπου καταγωγής τους, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η κοινότητα Φασούλας σφυγμομετρά τις ανάγκες των κατοίκων της και ανταποκρίνεται σε αυτές και επισφραγίζει το γεγονός του ότι η κυπριακή κοινωνία είναι ανθρωποκεντρική, έχοντας ως κατεύθυνση και επίκεντρό της τον άνθρωπο.

    Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως τα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, που παρέχονται στα πλαίσια της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορούν να αξιοποιηθούν για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας Φασούλας, μέσα από την παροχή χορηγιών για αγροτική ανάπτυξη, έτσι ώστε η κοινότητα Φασούλας να καταστεί βιώσιμη και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αστυφιλίας.

    Υπουργός Γεωργίας - Πάνω Πλάτρες - Πολιτιστικές εκδηλώσεις ------------------------------------------------------------ Το κλειδί για την ανάπτυξη και τα εισοδήματα του αγρότη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η ουσιαστική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας παραγωγής και η προσαρμοστικότητά της στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και τις απαιτήσεις του καταναλωτή, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε χαιρετισμό του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της κοινότητας Πάνω Πλατρών, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την αγροτική παραγωγή απλώς ως μια οικονομική δραστηριότητα, προσθέτοντας ότι ο ''αγροτικός τομέας έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα, αφού πέρα από την οικονομική διάσταση, έχει και άμεση σχέση με το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον και με τον τρόπο ζωής στις αγροτικές μας περιοχές''.

    Ο Υπουργός είπε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων που προβλέπονται στο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, ''έτσι ώστε να βάλουμε την αγροτική οικονομία σε νέες βάσεις και σε γρήγορη τροχιά ανάπτυξης''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 1 August 2004 - 17:49:07 UTC