Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Τουρκικά μαχητικά - Παραβίαση - Ρηματική διακοίνωση
  • [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - ΑΠΟΕΛ - Αποκλεισμός
  • [03] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες- Καραμανλής- Ζακ Ρογκ
  • [04] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπριοι αθλητές - Διοικητική ομάδα
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Αναστασιάδης - Ταλάτ - Ακιντζί - Συναντήσεις
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρώτη αποστολή - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - Τ/Κ - Κόκκινα
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Βάσεις - Κεραίες
  • [14] (Κ) ΔΗΣΥ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Συνάντηση (1)
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 73 μονάδων
  • [18] (Κ) Αναστασιάδης - Ακκιντζί - Συνάντηση (2)
  • [19] (Κ) 'Ομιλος Λαϊκής - Οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου
  • [20] (Κ) Βίλιερς - ΕΕ - Τ/Κ - Κοινοτική βοήθεια - Κατεχόμενα
  • [21] (Κ) Βελγικές εφημερίδες - Νέα Επιτροπή - Κυπριανού
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Τουρκικά μαχητικά - Παραβίαση - Ρηματική διακοίνωση

    [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - ΑΠΟΕΛ - Αποκλεισμός

    Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε χθες βράδυ από τη Σπάρτα Πράγας με 2 - 1 σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία στα πλαίσια του δεύτερου προκριματικού γύρου για το Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

    [03] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες- Καραμανλής- Ζακ Ρογκ

    «Η Αθήνα είναι έτοιμη και θα γίνουν φανταστικοί αγώνες», δήλωσε με

    [04] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπριοι αθλητές - Διοικητική ομάδα

    Αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, η Διοικητική Ομάδα της Κυπριακής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν την Παρασκευή, 13 Αυγούστου.

    Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Αρχηγός της Αθλητικής Αποστολής Αλέκος Σπανός. Στην αποστολή αυτή ενσωματώθηκαν και οι αθλητές της ιστιοπλοΐας, καθώς το άθλημα αυτό απαιτεί κάποια περαιτέρω διαδικασία διαπίστευσης και ελέγχων.

    Η Διοικητική Ομάδα μεταβαίνει εγκαίρως για να προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση των Κυπρίων αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς και για έλεγχο των διαπιστεύσεων.

    Οι υπόλοιποι Κύπριοι αθλητές, που θα εκπροσωπήσουν τα κυπριακά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα αναχωρήσουν σε δύο στάδια, την Κυριακή, 8 Αυγούστου, και την Πέμπτη, 12 Αυγούστου.

    Πρώτα αναχωρούν οι αθλητές της Κολύμβησης, του Τζούντο και του Τένις, ενώ στη συνέχεια αναχωρούν οι αθλητές του Στίβου και της Σκοποβολής.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης αναχωρεί για την Αθήνα την Κυριακή.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόταση της κυβέρνησης για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης, οι χθεσινές διαβουλεύσεις Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, το σχέδιο δράσης των Κυπριακών Αερογραμμών, ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα και η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για το φόνο του Παύλου Χριστοδούλου, είναι από τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα είναι οι συναντήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στα κατεχόμενα, η αποναρκοθέτηση στην Κύπρο, η αστυνομική παρουσία στην Κύπρο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, η σημερινή συνάντηση αμπελουργών και Υπουργού Γεωργίας και η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση Γιώργου Χατζηδημήτρη.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αυτονομείται η τ/κ οικονομία'' γράφει ότι ''ο οικοδομικός οργασμός που παρατηρείται στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση γης και επαύλεων, έχουν φέρει μιαν οικονομική έκρηξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη οικονομική αυτονομία του ψευδοκράτους''. Το θέμα έχει πάρει τέτοια έκταση που υποχρέωσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προειδοποιήσει ότι κάποιοι ξένοι που αγοράζουν σπίτια ή οικόπεδα στα κατεχόμενα εξαπατούνται. Αλλού γράφει ότι διευκρινιστικά θέματα που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα συζητήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατά τη σημερινή συνάντησή του στα κατεχόμενα από τον ηγέτη του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία θα προηγηθεί αυτής με τον Μουσταφά Ακιντζί.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κλάμα και οδυρμός στις Κ.Α.'' ότι "νέα φωτιά που δύσκολα θα σβήσει άναψε" στις Κυπριακές Αερογραμμές η χθεσινή παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης που σύμφωνα με τη Διοίκηση των ΚΑ θα βοηθήσει την εταιρεία να επιβιώσει, στις συντεχνίες των υπαλλήλων. Πρόνοιες του σχεδίου πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις από τις συντεχνίες των υπαλλήλων. Αλλού αναφέρει ότι ποικίλες αντιδράσεις και προβληματισμό στον ιατρικό κόσμο και στην κοινή γνώμη προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε ένοχους δύο γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για το θάνατο πριν από τρία χρόνια του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη.

    ''Ο Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εκ προμελέτης'' αναφέρεται στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για παραπομπή σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο των τριών υπόπτων για το φόνο του Παύλου Χριστοδούλου, της συζύγου του Παύλου, Μάγδας Ελευθερίου, του Πακιστανού εραστή της και του Κινέζου συμφοιτητή του Πακιστανού. Η εφημερίδα αποκαλύπτει την κατάθεση του Πακιστανού και σημειώνει στους υπότιτλους "Καταπελτικές κατηγορίες από το Δημόσιο Κατήγορο - Υπό κράτηση μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου - Κατάπμεστο το Δικαστήριο και προπηλακισμοί". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδεσμεύσει κονδύλι για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο, ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Σχέδιο επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου'' γράφει ότι λεπτομερές σχέδιο αναφορικά με τη λειτουργία και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του λιμανιού της Αμμοχώστου, καθώς και για την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, θα διαβιβάσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν. Αλλού αναφέρει ότι περισσότερους αστυνομικούς θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λόγω της διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα. Στις 23 Αυγούστου φθάνουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ειδικοί αντιπρόσωποι του ΟΗΕ για να δουν από κοντά το ρόλο και την αποστολή της Ειρηνικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κλειδί η πρόταση για Αμμόχωστο'' ότι σύμφωνα με πληροφορίες, βασικοί άξονες της πρότασης της κυβέρνησης για επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και επιστροφή της περιφραγμένης πόλης στους νόμιμους κατοίκους, είναι αφενός η επιστροφή της περιφραγμένης πόλης πριν την επαναλειτουργία του λιμανιού, γεγονός που θα το καταστήσει βιώσιμο και αφετέρου η υπαγωγή του λιμανιού στη δικαιοδοσία της ΕΕ, ενδεχομένως υπό μορφή εταιρείας, στην οποία θα μετέχουν Ε/Κ και Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι με στόχο την επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και την εκταφή λειψάνων στα κατεχόμενα, ο Κόφι Ανάν αποστέλλει σύντομα επιστολή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κύπρος Ελλάδα συντονίζονται'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, μετά από πολύωρες συσκέψεις αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών και αφού ενημερώθηκε εκτενώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατέληξαν χθες σε σχέδιο κοινής δράσης, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μελλοντικών δραστηριοτήτων και εξελίξεων που έχουν σχέση με την ΕΕ, με τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΕΔΑΔ και άλλους χώρους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ύστατη προσπάθεια θα καταβληθεί σήμερα για επίλυση του προβλήματος διάθεσης των επιτραπέζιων σταφυλιών στη βάση εισήγησης που προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στο Πισσούρι, με τη συμμετοχή των αμπελουργών, των αγροτικών οργανώσεων και βουλευτών.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Αναστασιάδης - Ταλάτ - Ακιντζί - Συναντήσεις

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης συναντάται στα κατεχόμενα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρευρίσκεται και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση μέσα σε μία εβδομάδα μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ταλάτ. Η πρώτη έγινε την περασμένη Παρασκευή.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, και συγκεκριμένα στις 11.00, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΚΕΔ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Στο μεταξύ, πληροφορίες από τα γραφεία του ΡΤΚ αναφέρουν ότι αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των κομμάτων ΡΤΚ και Ενωμένων Δημοκρατών.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αντιπροσωπείες ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Σχέδιο δράσης ---------------------------------------------------- Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, μετά από πολύωρες συσκέψεις αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών τους και αφού ενημερώθηκε εκτενώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατέληξαν χθες σε σχέδιο κοινής δράσης, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μελλοντικών δραστηριοτήτων και εξελίξεων που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και άλλους χώρους.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Ιακώβου, μετά τη δίωρη περίπου συνάντηση των αντιπροσωπειών με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ φαίνεται να αφήνει για αργότερα την εξέταση του ευρωπαϊκού κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ενώ ασχολείται με το χρηματοδοτικό κανονισμό και τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ.

    Λεπτομερές σχέδιο τόσο για το πώς θα λειτουργήσει το κατεχόμενο από τους Τούρκους λιμάνι της Αμμοχώστου όσο και για την κλειστή περιοχή της πόλης, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και στον Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά πάσα πιθανότητα - ως συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα σταλεί αντίγραφο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο κ. Ιακώβου, υπάρχει τώρα μια ανάπαυλα και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην ΕΕ που αφορούν το Κυπριακό, ενώ στις 23 Αυγούστου φθάνουν ειδικοί αντιπρόσωποι του ΟΗΕ για να δουν από κοντά το ρόλο και την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και εντός του Σεπτεμβρίου ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα συντάξει και θα στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ο επικεφαλής της ελλαδικής αντιπροσωπείας και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεννηματάς ανέφερε ότι οι δύο αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ''πολλά θέματα, τα οποία καλύπτουν πολλές δραστηριότητες, ενόψει και των εξελίξεων οι οποίες αναμένονται τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην ΕΕ''.

    ''Είχαμε'', συνέχισε, ''μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνομιλία με τον κ. Πρόεδρο και οι επαφές αυτές θα συνεχίσουν πάντα μέσα στο ίδιο άριστο κλίμα φιλικών σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες''.

    Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Ιακώβου και σε αυτή συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες - Στρασβούργο Νίκος Αιμιλίου και στη Νέα Υόρκη Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας.

    ''Το τι γίνεται στις Βρυξέλλες'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''κατά κάποιον τρόπο επηρεάζει και το τι γίνεται στα Ηνωμένα Εθνη και αυτήν τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχει μια ανάπαυλα''.

    Αποψη του Υπουργού είναι, όπως ο ίδιος ανέφερε, ''ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην έκθεση του ΓΓ για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο''.

    ''Αναμένουμε'', συνέχισε, ''στις 23 Αυγούστου να έρθουν στην Κύπρο ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, για να μελετήσουν το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα έχουν επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση και ο ΓΓ θα υποβάλει την έκθεσή του μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου''.

    ''Υποθέτω'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''ότι δεν θα υπάρξει απόπειρα εκ μέρους οποιουδήποτε για ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ''επειδή εκκρεμεί και το θέμα της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πιστεύω ότι θα επιχειρηθεί ένα ψήφισμα, έστω για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και κατά πάσαν πιθανότητα θα περιέχει και καινούργια στοιχεία, όπως τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, ίσως και κάτι για την έκθεση του ΓΓ''.

    Ολα αυτά, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, ''τα αναμένουμε, είμαστε έτοιμοι και είναι θέματα τα οποία συζητήσαμε σήμερα με υπαλλακτικές στρατηγικές και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν καθοδήγηση από τις Βρυξέλλες, έτσι μάλλον θα περιμένουν την έκβαση των συζητήσεων για τους δυο κανονισμούς πριν να καθορίσουν θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''δεν συζητήθηκε το Κυπριακό ή οποιαδήποτε μεθοδολογία για το μέλλον, όμως συζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία έχουμε υποβάλει και τα οποία δεν είναι κυρίως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως αναφέρονται, αλλά -εκτός από τα θέματα στρατιωτικής απαγκίστρωσης- όλα τα άλλα είναι μέτρα για διευκόλυνση των Τ/Κ, μέτρα για το εμπόριο με τους Τ/Κ, κάτι που είναι και θέμα του δεύτερου κανονισμού για το απευθείας εμπόριο''.

    ''Ολες οι προσπάθειες που έγιναν και θα γίνουν'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''καθιστούν το δεύτερο κανονισμό αχρείαστο''.

    ''Ο κανονισμός 866 για την Πράσινη Γραμμή'', είπε ο ΥΠΕΞ, ''δίδει πολλές διευκολύνσεις στους Τουρκοκυπρίους, εμείς θέλουμε να τον βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο και έχουμε κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιστεύω ότι έχουν επιλυθεί και τα θέματα της μεταφοράς των προϊόντων''.

    ''Συνεπώς'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου, ''με τον κανονισμό 866 μπορούν οι Τουρκοκύπριοι και να χρησιμοποιήσουν την ντόπια αγορά, η οποία είναι πολύ μεγάλη και πολύ οικονομικά συμφέρουσα, αλλά και να εξαγάγουν διαμέσου των νομίμων λιμανιών της Δημοκρατίας''.

    Ο Υπουργός επεσήμανε ότι με κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο, έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και για το κλειστό τμήμα της πόλης και εξήγησε ότι για τα θέματα αυτά ''η πρόταση έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον κ. Φερχόιγκεν ως μια γενική εισήγηση''.

    ''Επιβεβαιώθηκε γραπτώς στον κ. Φερχόιγκεν, δυο ημέρες μετά, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ'', συνέχισε ο κ. Ιακώβου.

    ''Τώρα'', είπε, ''έχει γίνει επεξεργασία ενός λεπτομερούς σχεδίου, τόσο για το λιμάνι όσο και για την κλειστή περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου και αυτό θα διαβιβαστεί στην ΕΕ -και στον κ. Φερχόιγκεν κατά πάσα πιθανότητα- ως συγκεκριμένη πρόταση'' και ''θα σταλεί αντίγραφο και στον ΓΓ του ΟΗΕ''.

    Αν και ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''έχει συγκεκριμένες προτάσεις να κάνει, μπορεί να τις κάνει όπου δει'', δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    Κυβέρνηση - ΗΕ - Κατοχικό καθεστώς - Λειτουργία Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

    Τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν χθες την κυπριακή Κυβέρνηση ότι το κατοχικό καθεστώς έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της σε ότι αφορά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου με το ίδιο καθεστώς που λειτουργεί το δημοτικό σχολείο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «έχουν ειδοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για αυτή την εξέλιξη και η πλευρά μας θα είναι έτοιμη για όλες τις πρακτικές ρυθμίσεις».

    ΕΕ - Αποναρκοθέτηση - Αποδέσμευση κονδυλίων ------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε χθες το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η οποία προσθέτει ότι οι εργασίες για το σκοπό αυτό μπορούν να ξεκινήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

    Οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στην περιοχή της νεκρής ζώνης και γύρω από τη Λευκωσία, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της πολιτικής για την Πράσινη Γραμμή αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών, σημειώνει, προσθέτοντας πως ''με το πέρας της αποναρκοθέτησης μπορούν να ανοιχθούν νέα σημεία διέλευσης'' από και προς τα κατεχόμενα.

    Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Γραφείο Αποναρκοθέτησης στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη Περιοχή, στη Λευκωσία, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η οικονομική βοήθεια θα διατεθεί μέσω του προγράμματος του UNDP/UNOPS ''Συνεταιρισμός για το Μέλλον'' που χρηματοδοτεί η ΕΕ σε συνεργασία με την UNFICYP.

    Οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης θα διεκπεραιωθούν από διεθνείς εταιρείες αποναρκοθέτησης/μη κυβερνητικούς οργανισμούς με αποδεδειγμένη εμπειρία στην αχρήστευση ναρκών και σε σχετικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αναφέρεται ακόμη πως οι διαδικασίες προσφοράς για την ανάθεση των εργασιών έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «ιδιαίτερα θετική", που "δείχνει ότι η ΕΕ αξιολογεί ευνοϊκά τα μέτρα της κυπριακής Κυβέρνησης».

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η προώθηση της αποναρκοθέτησης, κυρίως στη νεκρή ζώνη, θα βοηθήσει και στη διάνοιξη άλλων διόδων στη διαχωριστική γραμμή και ευρύτερα στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    ΟΗΕ - Ψήφισμα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------ Κυκλοφόρησε προχθές στα Ηνωμένα Εθνη ως επίσημο έγγραφο το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης A/Res/58/301, το οποίο περιέχει τις προτάσεις προϋπολογισμού της Πέμπτης Επιτροπής, της Συμβουλευτικής Επιτροπής σε θέματα Διοίκησης και Προϋπολογισμού και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο.

    Το ψήφισμα αναφέρει ότι οι όροι εντολής της UNFICYP έχουν καθορισθεί από το ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγκρίνει το ποσό των 51.992.200 δολαρίων για την περίοδο 1 Ιουλίου 2004 30 Ιουνίου 2005 το οποίο απαιτείται για τη συντήρηση των στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σημειώνεται στο έγγραφο ότι τα 16.444.900 δολάρια προέρχονται από την εθελοντική συνεισφορά της Κύπρου και τα 6,5 εκ. δολάρια από την Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη καλούνται να προσφέρουν 2.420.608 δολάρια μηνιαίως σύμφωνα με τις προτάσεις του ψηφίσματος 55/236 (23 Δεκεμβρίου 2000) της Γενικής Συνέλευσης.

    Κατεχόμενα - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - ΜΟΕ --------------------------------------- Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ, μιλώντας σε συγκέντρωση Βρετανών στα κατεχόμενα, χαιρέτισε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους που εξήγγειλε πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση.

    Προσκεκλημένος συνδέσμου Βρετανών που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα, ο κ. βαν ντερ Μιρ παρευρέθη σε συγκέντρωσή τους στην κατεχόμενη Λάπηθο και σε ομιλία του αναφέρθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, στον κανονισμό της ΕΕ για τη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μέσω της διαχωριστικής γραμμής, στις ειδικές συνθήκες εμπορίου από το ψευδοκράτος και στα οικονομικά και άλλα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση.

    ''Χαλκίν Σεσί'' - Τούρκος αντιστράτηγος - Σολωμός Σολωμού --------------------------------------------------------- Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του τουρκικού στρατού Χασάν Κουντακσί παραδέχτηκε ότι αυτός έδωσε οδηγίες για να ''κατεβάσουν'', κατά την έκφρασή του, τον Ελληνοκύπριο Σολωμό Σολωμού από τον ιστό της τουρκικής σημαίας, στα επεισόδια που έγιναν μετά την κηδεία του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους Τάσου Ισαάκ στη Δερύνεια το καλοκαίρι του 1996.

    Ο αρχισυντάκτης της τ/κ εφημερίδας ''Χαλκίν Σεσί'' έγραψε προχθές σε άρθρο του με τίτλο ''Την παραμονή της πορείας προς την Αμμόχωστο θυμήθηκα τον αντιστράτηγο Κουντακσί'' και αναφέρεται σε συγκέντρωση στο χωριό Σίντα στην οποία παρευρέθηκε και ο Τούρκος αντιστράτηγος.

    ''Είχα δώσει οδηγίες στους στρατιώτες μου να υποχωρήσουν προς τα δένδρα. Οταν είδα το νεαρό Ε/Κ να ανεβαίνει τον ιστό της σημαίας, θύμωσα πάρα πολύ και έδωσα οδηγίες, με δύο λέξεις 'κατεβάστε τον'. Είδατε τι έγινε μετά...'', είπε ο Κουντακσί, όπως γράφει η εφημερίδα.

    Την προσεχή Κυριακή θα τελεσθεί το μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Καταγγελία -------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατάγγειλε τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και το ψευδοκράτος για τη συστηματική οικοδόμηση κατοικιών και τουριστικών υποστατικών σε ε/κ ιδιοκτησίας τεμάχια γης και τη μεταφορά στα κατεχόμενα εδάφη εποίκων από την Τουρκία.

    Οι καταγγελίες του κ. Ομήρου έγιναν με τηλεγραφήματα που απέστειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Τ/κ Τύπος - Εκμετάλλευση περιουσιών Ε/Κ --------------------------------------- Το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης περιουσιών Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα κατεχόμενα θέτουν επιτακτικά δύο αρθρογράφοι στον τ/κ Τύπο, τονίζοντας πως το δικαίωμα των Ε/Κ που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους να επιστρέψουν πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Η εφημερίδα ''Αφρίκα'' πρόβαλε προχθές τις θέσεις του Σερχάτ Ιντσιρλί στην τακτική του στήλη με τίτλο ''Γράμμα από το Λονδίνο'' ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει τον κόσμο με άδειες υποσχέσεις.

    Σημειώνει ότι για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση των προσφύγων και αναφέρει πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει στους εκτοπισμένους το δικαίωμα επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες.

    Εξάλλου στην εφημερίδα ''Χαλκίν Σεσί'' ο Εσρέφ Τσετινέλ αναφέρθηκε προχθές στην άγρια εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών από το κατοχικό καθεστώς, ιδιαίτερα από Τούρκους έποικους.

    Εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα των περιουσιών, εάν πρόκειται να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και επικρίνει όλους όσοι τον τελευταίο καιρό αγοράζουν ή πωλούν περιουσίες στα κατεχόμενα που ανήκουν σε Ε/Κ.

    Καλεί τέλος τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους να σταματήσουν αυτήν την πρακτική αλλιώς, όπως γράφει, ''θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πονοκέφαλο''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Παραγουάη ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε στον Πρόεδρο της Παραγουάης Nicanor Duarte Frutos συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο εκατοντάδων ατόμων σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην πρωτεύουσα της χώρας Ασουνσιόν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο τηλεγράφημα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει ''τη βαθιά θλίψη και τη συμπάθεια της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς την κυβέρνηση και τους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού ατυχήματος που έπληξε την Παραγουάη την περασμένη Κυριακή''.

    Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπριοι αθλητές - Διοικητική ομάδα ------------------------------------------------------- Αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, η Διοικητική Ομάδα της Κυπριακής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν την Παρασκευή, 13 Αυγούστου.

    Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Αρχηγός της Αθλητικής Αποστολής Αλέκος Σπανός. Στην αποστολή αυτή ενσωματώθηκαν και οι αθλητές της ιστιοπλοΐας, καθώς το άθλημα αυτό απαιτεί κάποια περαιτέρω διαδικασία διαπίστευσης και ελέγχων.

    Η Διοικητική Ομάδα μεταβαίνει εγκαίρως για να προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση των Κυπρίων αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς και για έλεγχο των διαπιστεύσεων.

    Οι υπόλοιποι Κύπριοι αθλητές, που θα εκπροσωπήσουν τα κυπριακά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα αναχωρήσουν σε δύο στάδια, την Κυριακή, 8 Αυγούστου, και την Πέμπτη, 12 Αυγούστου.

    Πρώτα αναχωρούν οι αθλητές της Κολύμβησης, του Τζούντο και του Τένις, ενώ στη συνέχεια αναχωρούν οι αθλητές του Στίβου και της Σκοποβολής.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης αναχωρεί για την Αθήνα την Κυριακή.

    Ο κ. Λαζαρίδης θα συμμετάσχει στο τριήμερο Ετήσιο Κογκρέσο της ΔΟΕ, που ξεκινά τη Δευτέρα.

    Τσάμπιονς Λιγκ - ΑΠΟΕΛ - Αποκλεισμός ------------------------------------ Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε χθες βράδυ από τη Σπάρτα Πράγας με 2 - 1 σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία στα πλαίσια του δεύτερου προκριματικού γύρου για το Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

    Στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στο ΓΣΠ, οι δύο ομάδες είχαν φέρει ισοπαλία 2 - 2.

    Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση ----------------------------- Την πορεία σταθεροποίησής του εντός του επιπέδου των 74 μονάδων συνέχισε για έκτη κατά σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 74,43 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 232 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρώτη αποστολή - Δηλώσεις

    Στόχο την καλή παρουσία και τη συμμετοχή των αθλητών μας στους τελικούς ή ημιτελικούς των αγωνισμάτων τους, έχει βάλει η Κυπριακή Ολυμπιακή Αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αποστολής Αλέκος Σπανός.

    Οι δηλώσεις του κ. Σπανού έγιναν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρηση για την Αθήνα της διοικητικής ομάδας της Αποστολής στην οποία είναι ενσωματωμένο και το πρώτο τμήμα της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας το οποίο θα συμμετάσχει στην 28η Ολυμπιάδα Αθήνα 2004.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων

    Το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να εμπλακεί σε πολιτική συζήτηση ή εκμετάλλευση του θέματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - Τ/Κ - Κόκκινα

    Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει συναινέσει στην πρόσβαση των Τ/Κ διά ξηράς στα Κόκκινα, ανακοίνωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Το Υπουργείο Παιδείας είναι πανέτοιμο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση επαναλειτουργία του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εδώ και πάρα πολύ καιρό η Κυβέρνηση ενεργούσε με λεπτό τρόπο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι είναι πλέον γεγονός''.

    Πρόσθεσε πως ''η δική μας πλευρά δεν αναγνωρίζει αρχές του ψευδοκράτους. Εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση του δικαιώματος εκπαίδευσης όπως ακριβώς συμβαίνει στη βάση των διεθνών αρχών''.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος

    Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι το θέμα του λιμανιού της Αμμοχώστου συνδέεται απόλυτα με την απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''για το θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποβάλει εισηγήσεις κατά την τελευταία του συνάντηση με τον κ. Φερχόιγκεν'' και ''ενόψει του γεγονότος ότι διαφαίνεται κάποιο ενδιαφέρον σε σχέση με τις προτάσεις αυτές η Κυβέρνηση μελετά όλες τις τεχνικές πτυχές και όλες τις άλλες πτυχές που συνδέονται με το θέμα της Αμμοχώστου και αφορούν θέματα καλής λειτουργίας της όλης διευθέτησης όταν και εάν επιτευχθεί και της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από ένα νόμιμο μανδύα''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Βάσεις - Κεραίες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο θα θέσουν σε ταυτόχρονη λειτουργία τις δυο νέες γιγαντοκεραίες τους.

    [14] (Κ) ΔΗΣΥ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Συνάντηση (1)

    Στη σύσταση επιτροπών οι οποίες θα εργάζονται πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, αποφάσισαν να προχωρήσουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας υπό τον ηγέτη του Μουσταφά Ακιντζί, στα γραφεία του Κινήματος στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, Αναστασιάδης και Ακιντζί είπαν ότι συζήτησαν το Κυπριακό και ιδιαίτερα το θέμα των εγγυήσεων για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι για ειρήνη στην Κύπρο, επανένωση του νησιού το συντομότερο δυνατόν και συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5777      0,5811            1,7209        1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4789      0,4817            2,0760        2,0881
    Λίρα Αγγλίας   0,8741      0,8793            1,1373        1,1440
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4303*    0.4337*    230.5741    232,3960
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3368     0.3394       2.9464      2,9691
    Δολάριο Καναδά      0.3632     0.3661       2.7315      2,7533
    Κορώνα Δανίας       0.0776     0.0782      12.7877     12,8866
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0688     0.0693      14.4300     14,5349
    Κορώνα Σουηδίας     0.0628     0.0633      15.7978     15,9236
    Φράγκο Ελβετίας     0.3752     0.3782       2.6441      2,6652
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,89  (-0,73)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    284.994
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    199.333    326,25  (-0,86)
    FTSE Med 100 **                             6.009,28  (-1,36)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    112.172     94,49  (-1,22)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.039     72,57  ( 0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     42.826     12,13  ( 1,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.416     47,14  (-0,13)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        428     45,47  ( 2,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.318     20,39  (-1,07)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £         40     62,33  (-0,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £        240      2,38  (-2,06)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.327      6,72  (-2,47)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     10,85  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £      4.380     27,00  ( 0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £     81.692     61,77  ( 0,37)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 73 μονάδων

    Στο επίπεδο των 73 μονάδων, λόγω πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από έξι κατά σειρά χρηματιστηριακές συναντήσεις πορεία σταθεροποίησης εντός του επιπέδου των 74 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, κατέγραψε τελικά μικρές απώλειες της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 73,89 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε στις 284 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Αναστασιάδης - Ακκιντζί - Συνάντηση (2)

    Κοινοί στόχοι όσον αφορά το μέλλον της Κύπρου και ιδιαίτερα το κυπριακό πρόβλημα, διαπιστώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [19] (Κ) 'Ομιλος Λαϊκής - Οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου

    Αύξηση 21,1% σημείωσαν πριν από τις προβλέψεις τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το πρώτο εξάμηνο του 2004 σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο πέρσι, φθάνοντας στα 37,3 εκατομμύρια λίρες.

    [20] (Κ) Βίλιερς - ΕΕ - Τ/Κ - Κοινοτική βοήθεια - Κατεχόμενα

    Εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το κοινοτικό χρηματοδοτικό πακέτο προς τους Τ/Κ, δεν θα χρησιμοποιηθεί για οικοδόμηση γης που ανήκει σε Ε/Κ, ζητεί η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς.

    Ύστερα από τις επιστολές της προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στην ΕΕ, η κ. Βίλιερς υπέβαλε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγγυήσεις ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανοικοδόμηση σε γη που ανήκει σε Ε/Κ πρόσφυγες.

    [21] (Κ) Βελγικές εφημερίδες - Νέα Επιτροπή - Κυπριανού

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό

    Την εκτίμησή του, ότι η σημερινή αδράνεια στο Κυπριακό εμπερικλείει τον κίνδυνο της ντε φάκτο διχοτόμησης και ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο, εξέφρασε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δηλώνοντάς του πως ''η λύση του Κυπριακού είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την τοποθέτησή της.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης

    Παρά τις έντονες κάποτε διαφωνίες τους σε θέματα διαδικασίας, τακτικής, κάποτε και ουσίας που αφορούσαν το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης διατήρησαν τη φιλία τους και το σεβασμό ο ένας προς το πρόσωπο του άλλου, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 August 2004 - 17:49:34 UTC