Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Κατεχόμενα - Συνάντηση ΡΤΚ - ΕΔΗ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Καταπολέμηση Τρομοκρατίας - Πρωτόκολλο - Επικύρωση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΑ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθλητές - Σχέδιο παροχών
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Βασιλείου - Ταλάτ - Δηλώσεις (2)
  • [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Εκδήλωση Αμμοχωστιανών
  • [10] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΓΔ EUROCONTROL - Τουρκία - Κύπρος - Προβλήματα
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φεστιβάλ Λευκάρων

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο δράσης για επιβίωση και ανασυγκρότηση των Κυπριακών Αερογραμμών, οι χθεσινές δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, για τα θέματα των αγνοουμένων και της Αμμοχώστου, η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι θετικές αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση για λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καρμανιόλα για υπαλλήλους, πολυθρόνα για διευθυντές'' πως το προσωπικό "χωρίζεται σε αρνιά και ερίφια" με το σχέδιο δράσης για τις Κυπριακές Αερογραμμές και οι συντεχνίες αντιδρούν τονίζοντας πως ούτε λέξη δέχονται να ακούσουν για μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων. Αλλού αναφέρει πως ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αρνείται συζήτηση του ανοίγματος της Αμμοχώστου γιατί φοβάται ότι μετά από αυτό η ε/κ πλευρά δεν θα είναι διατεθειμένη να συζητήσει περαιτέρω για το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φεύγουν υπάλληλοι, μειώνονται μισθοί'' ότι μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες στις Κυπριακές Αερογραμμές μεταξύ του προσωπικού, καθώς οι συντεχνίες κυκλοφόρησαν στα μέλη τους το σχέδιο δράσης που ετοίμασε η διοίκηση των ΚΑ για επιβίωση της εταιρείας. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως με τις προτάσεις της Κυβέρνησης για το λιμάνι Αμμοχώστου γίνεται εισήγηση για ανάληψη της λειτουργίας του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Ελεύθερη πτώση 740 υπαλλήλων'' γράφει πως θολό είναι το μέλλον 740 υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών. Το σχέδιο δράσης για επιβίωση της εταιρείας προνοεί απολύσεις προσωπικού, πωλήσεις αεροσκαφών, κατάργηση υπηρεσιών και τμημάτων, ανάθεση εργασίας ''σε τρίτους'' και άλλα ''οδυνηρά μέτρα'', τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συντεχνιών της εταιρείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως με βάση τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου που θα λειτουργήσει φέτος, το Υπουργείο Παιδείας υπολογίζει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν στο Γυμνάσιο έξι με οκτώ καθηγητές.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''SOS για τουρισμό - Πάνε για λουκέτο τα ξενοδοχεία'' αναφέρει πως ασύλληπτου μεγέθους διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το χθεσινό άτυπο αδιέξοδο, που ακολούθησε τις πεντάωρες ψεσινές διαπραγματεύσεις των συντεχνιών και των ξενοδόχων υπό τη μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το ξενοδοχειακό οικοδόμημα και τον τουρισμό. Αλλού σημειώνει πως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε δημοσίως την πρόθεση του ψευδοκράτους για διενέργεια εκταφών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τους όρους εντολής της τριμελούς Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Βέτο στρατηγών για Αμμόχωστο'' γράφει πως το στρατιωτικό κατεστημένο στην Αγκυρα παρεμβάλλει εμπόδια στη συζήτηση της πρότασης της Λευκωσίας για επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντάλλαγμα την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως κόμματα, αγροτικές οργανώσεις και αμπελουργοί ζήτησαν από τις τέσσερις μεγάλες οινοβιομηχανίες του τόπου να παίξουν τον κοινωνικό τους ρόλο για στήριξη της αμπελουργίας ως αντιστάθμισμα της βοήθειας που λάμβαναν από όλες τις κυβερνήσεις με εξαγωγικές επιδοτήσεις, καθώς και με τη σύναψη εγγυημένων δανείων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αυστηρό μήνυμα'' πως την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στην έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας, σύμφωνα με την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας υπόμνησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και με χθεσινές του δηλώσεις κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να τερματίσει τοποθετήσεις του τύπου ''ανατρέψετε την κυβέρνησή σας''. Αλλού αναφέρει πως εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το κοινοτικό χρηματοδοτικό πακέτο προς τους Τ/Κ δεν θα χρησιμοποιηθεί για οικοδόμηση γης που ανήκει σε Ε/Κ, ζητεί η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η Καρπασία επιστρέφει στο προσκήνιο'' αναφέρει πως ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς δήλωσε πως μέχρι και 15 οικογένειες Ε/Κ μπορούν να επιστρέψουν για να ζήσουν στη χερσόνησο της Καρπασίας όταν ανοίξει το γυμνάσιο εκεί το Σεπτέμβριο. Ο κ. Φαλάς είπε πως αρχικά το γυμνάσιο θα έχει γύρω στους 20 μαθητές, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στα δυο δημοτικά σχολεία για Ε/Κ που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει πως η ΑΤΗΚ ανακοίνωσε πως έχει προσεγγιστεί από τ/κ τηλεφωνικές εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν τηλεφωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαδικτύου στις ελεύθερες περιοχές.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χτίζοντας γέφυρες'' πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συνέχισε χθες τις επαφές του στα κατεχόμενα σε μια προσπάθεια να σπάσει το τείχος της δυσπιστίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Ο κ. Αναστασιάδης είχε χωριστές συναντήσεις με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού αναφέρει πως η αυριανή πορεία προς το οδόφραγμα της Αμμοχώστου από τους Αμμοχωστιανούς για ''ειρήνη και επανένωση'' δέχθηκε τα πυρά της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ.

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Συνάντηση ΡΤΚ - ΕΔΗ

    Αρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί συνάντηση αντιπροσωπειών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και των Ενωμένων Δημοκρατών, που πραγματοποιείται στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Στην αντιπροσωπεία του ΡΤΚ συμμετέχουν οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, Κουτλάι Ερκ, Οκάν Νταγκλί και Ουνάλ Φιντίκ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων ----------------------- Το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να εμπλακεί σε πολιτική συζήτηση ή εκμετάλλευση του θέματος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κυβέρνηση ενεργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό προς το στόχο της επίλυσης του θέματος και διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και έχει δεχτεί ανεπιφύλακτα τις εισηγήσεις του ΓΓ των ΗΕ.

    Πρόσθεσε πως οι οργανώσεις συγγενών των αγνοουμένων ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και ελπίζεται ότι θα υπάρξει και εδώ ευτυχής κατάληξη όπως και στην περίπτωση του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    ''Εδώ και αρκετό καιρό η Κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προβαίνει σε σειρά ενεργειών με στόχο την προώθηση και επίλυση λεπτών και σημαντικών θεμάτων, χωρίς βέβαια να αποκαλύπτει ή να δημοσιοποιεί είτε το περιεχόμενο είτε τις επιμέρους εξελίξεις των επαφών αυτών γιατί το ζητούμενο είναι το θετικό αποτέλεσμα και όχι η δημόσια προβολή'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως το θέμα των αγνοουμένων ''είναι ένα βασικό πρόβλημα για την Κυβέρνηση'', η οποία ''ενεργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό προς το στόχο της επίλυσης του θέματος και διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων''.

    ''Εχει από καιρό δεχτεί ανεπιφύλακτα τις εισηγήσεις του ΓΓ των ΗΕ και το θέμα έχει πολλές λεπτές πτυχές. Είναι πτυχές πολιτικές, πτυχές τεχνικές και φυσικά κυρίως ανθρωπιστικέ πτυχές. Το θέμα είναι καθαρά ανθρωπιστικό, η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να εμπλακεί σε πολιτική συζήτηση ή εκμετάλλευση του θέματος'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - Τ/Κ - Κόκκινα ---------------------------------- Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει συναινέσει στην πρόσβαση των Τ/Κ διά ξηράς στα Κόκκινα, ανακοίνωσε χθες ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στο αίτημα που έχει υποβληθεί από Τουρκοκύπριους για πρόσβαση διά ξηράς στα Κόκκινα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η Κυβέρνηση συμφωνεί και ήδη ενημερώσει για τη θέση της έτσι ώστε να μπορέσουν Τ/Κ, οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν τα Κόκκινα να έχουν πρόσβαση διά ξηράς, δηλαδή από το Καραβοστάσι προς τον Κάτω Πύργο και τα Κόκκινα''.

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε εξάλλου πως μέσα στις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη διάνοιξη οκτώ νέων διόδων διά μέσου τις διαχωριστικής γραμμής δυο από αυτές ήταν στην περιοχή Κάτω Πύργος - Κόκκινα και Καραβοστάσι - Κάτω Πύργος.

    ''Ελπίζω ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι συνθήκες για διάνοιξη πραγματικά πλέον και επί μονίμου βάσεως περαιτέρω διόδων στη διαχωριστική γραμμή'', πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ------------------------------ Το Υπουργείο Παιδείας είναι πανέτοιμο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση επαναλειτουργία του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, διαβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εδώ και πάρα πολύ καιρό η Κυβέρνηση ενεργούσε με λεπτό τρόπο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι είναι πλέον γεγονός''.

    Πρόσθεσε πως ''η δική μας πλευρά δεν αναγνωρίζει αρχές του ψευδοκράτους. Εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση του δικαιώματος εκπαίδευσης όπως ακριβώς συμβαίνει στη βάση των διεθνών αρχών''.

    Ανέφερε επίσης πως η λειτουργία του Γυμνασίου με την ίδια μέθοδο όπως λειτουργεί και το Δημοτικό Σχολείο είναι εκείνο το οποίο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

    Ερωτηθείς αν έχουν γίνει διευθετήσεις για να μένουν στο Ριζοκάρπασο καθηγητές που θα διδάσκουν στο Γυμνάσιο, ο Εκπρόσωπος είπε πως όλες αυτές οι τεχνικές διευθετήσεις έχουν ήδη τροχοδρομηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν χρειαστεί να ανακοινωθούν.

    Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος --------------------- Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι το θέμα του λιμανιού της Αμμοχώστου συνδέεται απόλυτα με την απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''για το θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποβάλει εισηγήσεις κατά την τελευταία του συνάντηση με τον κ. Φερχόιγκεν'' και ''ενόψει του γεγονότος ότι διαφαίνεται κάποιο ενδιαφέρον σε σχέση με τις προτάσεις αυτές η Κυβέρνηση μελετά όλες τις τεχνικές πτυχές και όλες τις άλλες πτυχές που συνδέονται με το θέμα της Αμμοχώστου και αφορούν θέματα καλής λειτουργίας της όλης διευθέτησης όταν και εάν επιτευχθεί και της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από ένα νόμιμο μανδύα''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''όταν είναι σκόπιμο θα ανακοινωθούν και θα υποβληθούν και όλες οι τεχνικές και άλλες προτάσεις της Κυβέρνησης''.

    Ερωτηθείς αν ο νόμιμος μανδύας στον οποίο αναφέρθηκε είναι η ΕΕ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως ''τα δυο θέματα συνδέονται: πρώτα η απόδοση της Αμμοχώστου και μετά η αναζήτηση ενός νόμιμου τρόπου για τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Υπάρχουν ίσως περισσότερες διαζευκτικές λύσεις, όμως όταν έλθει η ώρα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις'', είπε.

    Εκπρόσωπος - Βάσεις - Κεραίες -------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο θα θέσουν σε ταυτόχρονη λειτουργία τις δυο νέες γιγαντοκεραίες τους.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, πως ''η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά'' και πως ''η αρχική συμφωνία εδώ και κάποια χρόνια με τις Βρετανικές Βάσεις ήταν να λειτουργεί εκάστοτε η μια από τις δυο κεραίες και όχι και οι δυο μαζί''.

    ''Εάν θα λειτουργήσουν και οι δυο κεραίες μαζί τότε η Κυβέρνηση προβαίνει σε μετρήσεις και εκείνο το οποίο ενδιαφέρει είναι η προστασία του κοινού και η προστασία των κατοίκων της περιοχής από οποιεσδήποτε αρνητικές εκπομπές από τις κεραίες'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες ότι θα λειτουργήσουν και οι δυο κεραίες μαζί, ο Εκπρόσωπος είπε: ''φαίνεται ότι ναι. Κάποιες πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν''.

    Βίλιερς - ΕΕ - Τ/Κ - Κοινοτική βοήθεια - Κατεχόμενα ------------------------------ Εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το κοινοτικό χρηματοδοτικό πακέτο προς τους Τ/Κ, δεν θα χρησιμοποιηθεί για οικοδόμηση γης που ανήκει σε Ε/Κ, ζητεί η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς.

    Υστερα από τις επιστολές της προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στην ΕΕ, η κ. Βίλιερς υπέβαλε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγγυήσεις ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανοικοδόμηση σε γη που ανήκει σε Ε/Κ πρόσφυγες.

    ''Θα ήταν εντελώς λάθος αν ευρωπαϊκή και βρετανική οικονομική βοήθεια για τους Τ/Κ να χρησιμοποιούντο για ανοικοδόμηση γης, ιδιοκτησίας Ε/Κ, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους από την τουρκική εισβολή'', αναφέρει η κ. Βίλιερς σε ανακοίνωσή της, η οποία εκφράζει έντονη ανησυχία για τον οικοδομικό οργασμό στις κατεχόμενες περιοχές.

    Προσθέτει ακόμη ότι έχει υποβάλει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς την Επιτροπή, ζητώντας από την ΕΕ όπως εγγυηθεί ότι ''ευρωπαϊκά χρήματα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση οικοδόμησης πάνω σε γη που ανήκει σε Ε/Κ''.

    ''Πρέπει να έχουμε κανονικούς οικονομικούς ελέγχους επί της διεθνούς βοήθειας προς τους Τ/Κ. Χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα για οικοδόμηση πάνω σε κλεμμένη γη θα ήταν άδικο και εντελώς ασυμβίβαστο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου», είπε η κ. Βίλιερς.

    Η Βρετανίδα Συντηρητική Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η ίδια θα διενεργήσει εκστρατεία για να διασφαλίσει ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα συμβεί και θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία της κατά των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπλερ για παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλλοντας ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια απευθείας στο καθεστώς Ταλάτ.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Ταλάτ - Αμμόχωστος ----------------------- Εκκληση προς τον Τ/Κ πολιτικό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να τερματίσει προτροπές του ''τύπου ανατρέψετε την κυβέρνηση σας'' απηύθυνε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ για τον κ. Χριστόφια ήταν απρόσμενες.

    Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς τα ε/κ κόμματα να μην κάνουν παράλληλη διαπραγμάτευση με την ηγεσία των Τ/Κ.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις Ταλάτ ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από την άποψη του οποιουδήποτε για τον τρόπο που κυβερνά ο Τάσσος Παπαδόπουλος, έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από την έκφραση της κυρίαρχης θέλησης του κυπριακού λαού.

    Σημείωσε ότι υπάρχει Σύνταγμα και τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες και συνεπώς δεν είναι δυνατό κανένας να καλεί 'σε εξέγερση' προς ανατροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το μήνυμα που κατ΄ επανάληψη εκπέμπει ο κ. Ταλάτ ουσιαστικά είναι: «ανατρέψετε την ηγεσία δηλαδή ανατρέψετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι η ηπιότερη στάση έναντι της πρακτικής του κ. Ταλάτ είναι η έκκληση να τερματιστούν αυτές οι τοποθετήσεις, οι οποίες, συνέχισε, δεν προσφέρουν καθόλου καλή υπηρεσία στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να αναληφθεί για νέα διαπραγμάτευση και λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις των δύο κοινοτήτων επί του 5ου σχεδίου Ανάν πρέπει να είναι σεβαστές, προσθέτοντας ότι φαίνεται πως η διεθνής κοινότητα σέβεται κατά τρόπο απόλυτο την τοποθέτηση της τ/κ κοινότητας σε αντίθεση με την απόφαση της ε/κ κοινότητας που δεν γίνεται καν σεβαστή. Είπε ότι για αυτό το λόγο λήφθηκαν αποφάσεις να πιεστεί η ε/κ πλευρά και να ληφθούν ακόμα και τιμωρητικής φύσης μέτρα όσο και εάν οι γνωστοί διάφοροι του διεθνούς παράγοντα απορρίπτουν αυτή τη θέση.

    Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι οι απαξιωτικές τοποθετήσεις, αλλά μια κοινή προσπάθεια να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες και των δύο πλευρών.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του είχε επαφές με τ/κ κόμματα σε χαμηλότερο επίπεδο στελεχών, πρόσθεσε ότι θα γίνουν επαφές το συντομότερο δυνατό και σε ηγετικό επίπεδο και σημείωσε ότι είναι για αυτό που κάνει έκκληση προς τον κ. Ταλάτ να χαμηλώσει τους τόνους διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    ''Το κατάλληλο κλίμα δεν πρέπει να διανθίζεται με ακατάλληλες δηλώσεις'', είπε δηλώνοντας ετοιμότητα να μεταβεί στα κατεχόμενα εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόμενος στις επαφές των τ/κ με τα ε/κ κόμματα σημείωσε ότι ''πρέπει να προσέξουμε όλοι μας'' ώστε να μην αφήνεται η εντύπωση ότι γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση, επειδή είπε ''θα είμαστε όλοι διαπραγματευτές και θα τα κάνουμε σαλάτα''.

    Ανέφερε ακόμα ότι ''η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί ώστε να τα βρούμε πρώτα μεταξύ μας και εάν δεν τα βρούμε, μπορεί να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του''.

    Ερωτηθείς εάν η αναφορά του σχετίζεται με τις επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν εννοεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά η αναφορά του αποτελεί γενικότερη έκκληση.

    Αναφερόμενος στις χωριστές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, είπε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε πρόσφατα δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου χρονολογείται, υπενθύμισε τη συμφωνία Κυπριανού Ντενκτάς για κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου, τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα οποία καλείται η Τουρκία, στην οποία ο ΟΗΕ εναποθέτει την ευθύνη για την Αμμόχωστο, να προχωρήσει στο άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης.

    Η κυβέρνηση σήμερα δίδει αυτή την προτεραιότητα έχοντας υπόψη και την ανάγκη άρσης της απομόνωσης όπως την αποκαλούν των Τ/Κ, μέσα από οικονομικά μέτρα και απευθείας εμπόριο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους Τ/Κ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα της από κοινού αξιοποίησης του λιμανιού της Αμμοχώστου, που απαιτεί και απαίτηση της τ/κ πλευράς.

    ''Η κίνηση της κυβέρνησης είναι ορθή και θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή από την τ/κ ηγεσία'' πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η τ/κ και η τουρκική ηγεσία θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για να προχωρήσουμε σε αυτή τη θετική κατεύθυνση που θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα''.

    Ανέφερε ακόμα ότι η εκμετάλλευση του λιμανιού της Αμμοχώστου συνδυάζεται και με τα μέτρα για τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και την υλοποίηση του πακέτου των μέτρων που θα ήθελε να εφαρμοστούν τόσο η ΕΕ όσο και η πλευρά μας για να βοηθηθούν οικονομικά οι Τ/Κ συμπατριώτες μας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν διευθετήσεις για την εκμετάλλευση του λιμανιού κάτω από διάφορους μανδύες, οι οποίοι και τη νομιμότητα θα σέβονται και στην πράξη θα εξυπηρετούν την εκμετάλλευση του.

    Είπε ότι η εκμετάλλευση του λιμανιού μπορεί να γίνει είτε υπό την ΕΕ, είτε υπό τα Ηνωμένα Εθνη, είτε υπό τα δημαρχεία, είτε υπό κάποιο κοινό οργανισμό και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

    ''Φθάνει να υπάρχει πολιτική βούληση για να τηρηθούν κάποιες αρχές και κάποιες διαδικασίες'', σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Διευκρίνισε ότι στους χειρισμούς των ζητημάτων αυτών δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση εάν θα προηγηθεί η επιστροφή της Αμμοχώστου της λειτουργίας του λιμανιού επειδή, εξήγησε, μια τέτοια συζήτηση θα δημιουργήσει προβλήματα. Αναφέρθηκε δε σε λήψη αποφάσεων ταυτόχρονης εφαρμογής.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συζήτηση για την επιστροφή της Αμμοχώστου σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει «αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού, αλλά θα αποτελεί με τη από κοινού εκμετάλλευση του λιμανιού βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Τέλος αναφερόμενος στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που έχουν γίνει γύρω από το θέμα, και δήλωσε σίγουρος ότι η εκδήλωση θα έχει αντικατοχικό χαρακτήρα και θα εκφράσει την επιθυμία των Αμμοχωστιανών που είναι, όπως είπε ''και επιθυμία όλων των Κυπρίων για σύντομη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου''.

    Ταλάτ - Αναστασιάδης - Συνάντηση ---------------------- Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων καθώς και το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντησή που είχαν χθες στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Τα δύο κόμματα συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν συχνές επαφές στο μέλλον, συνεχίζοντας το διάλογο που έχουν αρχίσει.

    Για το θέμα των αγνοουμένων ο κ. Ταλάτ διαβεβαίωσε ότι η τ/κ πλευρά θα συμμορφωθεί στις απαιτήσεις τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και των δύο κοινοτήτων και θα προβεί σε εκταφές.

    ''Κάνουμε πρόοδο και σε αυτό το θέμα. Το έχουμε ήδη διακηρύξει. Θα συμμορφωθούμε σε όλες τις απαιτήσεις που έρχονται είτε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών είτε εκ μέρους και των δύο κοινοτήτων'', είπε.

    Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι ''θα προχωρήσουμε και από κοινού στις εκταφές σύμφωνα με τους όρους της τριμελούς Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους''.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ''εποικοδομητική'' και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος (με τον κ. Ταλάτ) θα φέρει καλά αποτελέσματα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, εξέφρασε την εκτίμησή του για την κατανόηση που επέδειξε στο θέμα η τ/κ κοινότητα.

    ''Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και οφείλουμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να εκφράζουμε ο ένας στον άλλο τις ανησυχίες μας για καλύτερη κατανόηση των θέσεών μας'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το Γυμνάσιο θα λειτουργήσει για τους μαθητές που κατοικούν εκεί, αλλά δικαίωμα φοίτησης θα έχουν και όσοι εγκατέλειψαν πέρυσι με τις οικογένειές τους την περιοχή.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι ''η δική μου άποψη για το θέμα ήταν διαφορετική αλλά ύστερα από τις απαιτήσεις της ε/κ πλευράς, κάναμε μια διαφορετική δομή''.

    Αναφερόμενος στην ε/κ πλευρά είπε ότι ''ήθελε να διατηρήσει το στάτους κβο, κάτι που δεν ήταν δική μου προτίμηση, αλλά προτίμηση των Ε/Κ φίλων μας, και έτσι συμφωνήσαμε''.

    Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για να καταστήσει το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου, ''πιο παραγωγικό και πιο συμβατό με τα δεδομένα που υπάρχουν διεθνώς''.

    ''Δυστυχώς όμως'', πρόσθεσε, ''επειδή υπήρχε πολλή κριτική από την ε/κ πλευρά, έλαβα την εντύπωση από τον κ. Αναστασιάδη, ότι θα ήταν καλύτερα να ενεργούσαμε έτσι''.

    Σχετικά με την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση και πρόσθεσε ότι ''αυτό δεν αποτελεί θέμα για μας. Το λιμάνι της Αμμοχώστου ήδη λειτουργεί, δεν είναι κλειστό''.

    Είπε ότι η πρόταση για συνδιαχείριση δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή στην τ/κ πλευρά.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του αργότερα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η τ/κ πλευρά έδειξε στο δημοψήφισμα τη θέλησή της για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει και η ε/κ πλευρά να δείξει το ίδιο.

    Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ταλάτ παρευρέθηκε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Αναστασιάδης - Ακκιντζί - Συνάντηση ----------------------- Κοινοί στόχοι όσον αφορά το μέλλον της Κύπρου και ιδιαίτερα το κυπριακό πρόβλημα, διαπιστώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Στη συνάντηση αποφασίστηκε εξάλλου η σύσταση επιτροπών από τα δύο κόμματα που θα εργάζονται πάνω στο Κυπριακό, τα ανθρωπιστικά θέματα, και για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών συμβίωσης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ φιλική, παραγωγική και χρήσιμη και πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκαν οι κοινοί στόχοι που αφορούν την επανένωση και την ειρηνική συμβίωση.

    ''Διαπιστώνουμε ότι ο ένας μπορεί να ακούσει τις ανησυχίες του άλλου. Εκφράσαμε τις ανησυχίες της ε/κ κοινότητας αλλά και την αποφασιστικότητα να εργαστούμε για την επιτυχή διαμόρφωση συνθηκών που να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ε/Κ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι κανένα ε/κ κόμμα δεν ζητά αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, οι οποίες να επηρεάζουν τα δικαιώματα των Τ/Κ.

    ''Εχουμε τις ανησυχίες μας αλλά αυτές δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα των Τ/Κ. Εχουν να κάνουν με πρόνοιες που θα καταστήσουν πιο σίγουρη την προσπάθεια του κράτους να μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό'', είπε.

    Ο κ. Ακκιντζί χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για διάλογο με τα τ/κ κόμματα και είπε ότι αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι για τη λύση του Κυπριακού δεν χρειάζεται μια μαγική φόρμουλα, αλλά υπάρχει ήδη το σχέδιο Ανάν, το οποίο χρειάζεται περαιτέρω εγγυήσεις για την εφαρμογή του.

    Οπως είπε, το Κίνημά του δεν εναντιώνεται στην ιδέα διασφάλισης της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν, αντιθέτως χαιρετίζει οποιεσδήποτε σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι ανησυχίες των δύο κομμάτων είναι οι ίδιες, ο κ. Ακκιντζί υπενθύμισε ότι και τα δύο κόμματα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και ως εκ τούτου δεν έχουν ανησυχίες, αλλά σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και γνωρίζουν ότι υπάρχουν ανησυχίες για την εφαρμογή του σχεδίου.

    Αναφορικά με τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στα κατεχόμενα και την παράνομη εκμετάλλευση ε/κ γης, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του και είπε ότι πρέπει να διατηρηθούν άθικτες οι περιουσίες των Ε/Κ, διαφορετικά αυτό θα δυσχεραίνει την επίτευξη λύσης.

    Αναστασιάδης και Ακκιντζί ανέφεραν στο σημείο αυτό ότι με τον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα, επιβάλλεται όπως εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Ακκιντζί σημείωσε ότι οι οικοδομικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, δεν βλάπτουν μόνο τις ε/κ περιουσίες αλλά και το περιβάλλον και πρόσθεσε ότι η ''κυβέρνηση'' πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για μια σωστή οικοδομική πολιτική.

    Είπε ακόμη ότι οι οικοδομές αυτές καταστρέφουν ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η βόρεια περιοχή της Κύπρου έναντι της νότιας, δηλαδή, το περιβάλλον.

    ''Χρειαζόμαστε άμεσα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, όχι μόνο για την Κερύνεια, αλλά και για την Καρπασία, η οποία θα πάρει σειρά σε αυτόν τον οικοδομικό οργασμό'', είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε και για τις δύο εκδηλώσεις στις 7 και 11 Αυγούστου.

    Οπως είπε, στις 7 Αυγούστου διοργανώνεται από το Δήμο Αμμοχώστου ειρηνική διαδήλωση Ε/Κ με τη συμμετοχή και Τ/Κ υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και στην οποία δεν αποκλείεται να λάβει μέρος και ο ίδιος.

    Για τις 11 Αυγούστου είπε ότι οι Αμμοχωστιανοί θα διοργανώσουν πορεία στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, ζητώντας να ανοίξει η περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό ----------------------------------- Την εκτίμησή του, ότι η σημερινή αδράνεια στο Κυπριακό εμπερικλείει τον κίνδυνο της ντε φάκτο διχοτόμησης και ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο, εξέφρασε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δηλώνοντάς του πως ''η λύση του Κυπριακού είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την τοποθέτησή της.

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες στο Προεδρικό ο κ. Βασιλείου, ''μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση η οποία ανεφέρετο στο Κυπριακό'' και η οποία κράτησε μία περίπου ώρα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε ότι ''τα όσα ακούγονται από διαφόρους, περί δήθεν ευρωπαϊκής λύσης, δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα, διότι, όπως είναι γνωστό, η ΕΕ δέχθηκε ότι το σχέδιο Ανάν συνάδει με τις βασικές αρχές της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη η ίδια δεν πρόκειται να αναμειχθεί, ως οργανισμός, στην εξεύρεση μίας άλλης δήθεν ευρωπαϊκής ή όπως αλλιώς λύσης''.

    Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, είπε ο κ. Βασιλείου, ''εξέφρασα στον Πρόεδρο τις ανησυχίες και τους φόβους ότι η σημερινή αδράνεια, με το να συνεχισθεί, εμπερικλείει τον κίνδυνο της ντε φάκτο διχοτόμησης και ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα''.

    ''Φυσικά'', συνέχισε, ''ο Πρόεδρος μου ανέφερε ότι δεν βλέπει να υπάρχει σήμερα προοπτική για επανάληψη των συζητήσεων ή των καθ' οιονδήποτε τρόπο διαπραγματεύσεων και από εκεί και πέρα είναι δύσκολο να προβλέψει κανένας το τί ακριβώς θα γίνει''.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε συγκεκριμένη εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ίδιο για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Βασιλείου είπε πως δεν πήγε στη συνάντηση αυτή για να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις, ''διότι'', όπως ανέφερε, ''ο Πρόεδρος είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει στις επαφές τόσο με τα Ηνωμένα Εθνη όσο και με την ΕΕ να βρει τρόπο για αν βγούμε από αυτή την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα''.

    ''Και σίγουρα'', συνέχισε, ''δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα το να αρχίσει μια συζήτηση μεταξύ μας για το ότι εγώ θέλω να αλλάξουμε πέντε σημεία, ο άλλος θέλει να αλλάξει τέσσερα σημεία και άλλος θέλει να αλλάξει ένα σημείο''.

    Ο κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ''μια ουσιαστική διαφορά αντίληψης'' και ότι ο ίδιος θεωρεί πως ''το σχέδιο Ανάν, παρ' όλες τις αδυναμίες του, μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και να έχουμε τα θετικά που θα είχε η επανένωση του νησιού, ενώ ο Πρόεδρος έχει τις γνωστές του ανησυχίες''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατεχόμενη Αμμόχωστο και το λιμάνι της, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''είναι γνωστό αυτό το θέμα'' και ότι δεν το έχουν συζητήσει στη σημερινή τους συνάντηση.

    ''Αλλά'', πρόσθεσε, ''πολύ αμφιβάλλω εάν η τουρκική πλευρά θα είναι έτοιμη να δεχθεί να ανοίξει την Αμμόχωστο. Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο, αλλά πολύ το αμφιβάλλω'', είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης ----------------------- Παρά τις έντονες κάποτε διαφωνίες τους σε θέματα διαδικασίας, τακτικής, κάποτε και ουσίας που αφορούσαν το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης διατήρησαν τη φιλία τους και το σεβασμό ο ένας προς το πρόσωπο του άλλου, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Είναι ηθική υποχρέωση της πολιτείας να εκτιμά και να τιμά τους πολίτες εκείνους που διακρίθηκαν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και σε έργα σημαντικής προσφοράς προς το κράτος και την κοινωνία'', είπε ο Πρόεδρος σε ομιλία του στην τελετή απονομής του Μεταλλίου Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη.

    ''Είναι χρέος και καθήκον των πολιτών να σέβονται, να υπηρετούν και να προσφέρουν στην πολιτεία, ο καθένας από τη δική του θέση και ανεξάρτητα από την κοινωνική ή επαγγελματική τους τοποθέτηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Όπως ανέφερε, υπήρξε εξαίρετη, πράγματι, η προσφορά του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στα δημόσια δρώμενα του τόπου και σημαντική η συμβολή του στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου.

    Ως έγκριτος δικηγόρος, ως μέλος και, αργότερα, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και, τελικά, ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο κ. Τριανταφυλλίδης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπηρέτησε με πάθος τη νομική επιστήμη και με αφοσίωση την ιερή υπόθεση του δικαίου και της δικαιοσύνης και επάξια ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και τις επιταγές των κρατικών θεσμών και λειτουργημάτων, που κατά καιρούς είχε αναλάβει.

    Ο κ. Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης υπερασπίσθηκε, ως δικηγόρος, δωρεάν πολλούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, στη διάρκεια του μεγάλου αγώνα της Κύπρου και ήταν, στη συνέχεια, ένας από τους δημιουργούς του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Κύπρου.

    Υπήρξε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ''ένας από τους πρωταγωνιστές του Δικαίου της Ανάγκης, που το 1964 κατοχύρωσε την κρατική νομιμότητα και οντότητα και διασφάλισε το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ένας από τους πρωτεργάτες των νομικών επιτυχιών της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά Δικαστικά Σώματα, τόσο με τις πρώτες Διακρατικές Προσφυγές κατά της Τουρκίας όσο και στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης συμμετείχε σε πλείστες διαπραγματευτικές διαδικασίες για το Κυπριακό και διετέλεσε Σύμβουλος Εκπροσώπων της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις Δικοινοτικές Συνομιλίες καθώς και Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Πολύμορφη και σημαντική υπήρξε επίσης η προσφορά του κ. Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη'', είπε ο Πρόεδρος, ''στα κοινά και στο κοινωνικό σύνολο, ως Πρόεδρος ή μέλος πλείστων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Ηταν, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου Κύπρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Τυφλών''.

    Αναφερόμενος στην προσωπική τους συνεργασία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως γνώρισε τον κ. Τριανταφυλλίδη από τα πρώτα βήματά του στην επαγγελματική πορεία του και στην πολιτική διαδρομή του.

    ''Στη διάρκεια της συνεργασίας μας'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,'' δεν ήσαν λίγες οι περιπτώσεις διαφωνίας μας, κάποτε έντονες σε θέματα διαδικασίας, τακτικής, κάποτε και ουσίας που αφορούσαν το Κυπριακό''.

    ''Ποτέ, όμως'', συνέχισε, ''δεν σκιάστηκε η φιλία μας και ποτέ δεν κλονίστηκε ο σεβασμός και η εκτίμηση μου προς το πρόσωπό του. Διότι μας ένωνε και μας έδενε η κοινή έγνοια και η αγωνία για την Κύπρο και ο κοινός αγώνας για τη δικαίωσή της. Πλείστες υπήρξαν για μένα οι ευκαιρίες να διαπιστώσω και να εκτιμήσω την πολιτική σκέψη, τη νομική επάρκεια, την επιχειρηματολογική πειστικότητα και τη διεισδυτική ικανότητα του κ. Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη''.

    Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 73 μονάδων ----------------------------- Στο επίπεδο των 73 μονάδων, λόγω πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από έξι κατά σειρά χρηματιστηριακές συναντήσεις πορεία σταθεροποίησης εντός του επιπέδου των 74 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, κατέγραψε τελικά μικρές απώλειες της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 73,89 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε στις 284 χιλιάδες λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,86% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 326,25 μονάδες.

    Ομιλος Λαϊκής - Οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου --------------------------------------------- Αύξηση 21,1% σημείωσαν πριν από τις προβλέψεις τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το πρώτο εξάμηνο του 2004 σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο πέρσι, φθάνοντας στα 37,3 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Ομιλος Λαϊκής χαρακτηρίζει τα οικονομικά αποτελέσματα του για το πρώτο εξάμηνο του 2004 ''πολύ ικανοποιητικά'', παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και σημειώνει ότι η κερδοφορία του Ομίλου για ολόκληρο το 2004 ''θα είναι σαφώς καλύτερη'' από εκείνη του 2003.

    Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα 11,1 εκ. λίρες σε σύγκριση με 6,5 εκ. λίρες την ίδια περίοδο πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 70,9%.

    Αύξηση 13,9% σημείωσαν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2003 τα έσοδα από εργασίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία είχαν αύξηση 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

    Οι προβλέψεις ανήλθαν στα 23 εκ. λίρες, σημειώνοντας περιορισμένη αύξηση 4,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, παρά την εφαρμογή των αυστηρότερων κανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

    Αύξηση 11,8% σημείωσαν τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Στα λειτουργικά έξοδα περιλαμβάνεται και το πρόστιμο των 1,7 εκ. λιρών (στο σύνολο του) που έχει πληρωθεί από την Τράπεζα προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

    Το κέρδος από το εξωτερικό πριν από τις προβλέψεις ανήλθε στο 26,8% του συνόλου των κερδών, σε σύγκριση με 24% του συνόλου των κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρώτη αποστολή - Δηλώσεις -------------------------------- Στόχο την καλή παρουσία και τη συμμετοχή των αθλητών μας στους τελικούς ή ημιτελικούς των αγωνισμάτων τους, έχει βάλει η Κυπριακή Ολυμπιακή Αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δήλωσε χθες ο Αρχηγός της Αποστολής Αλέκος Σπανός.

    Οι δηλώσεις του κ. Σπανού έγιναν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρηση για την Αθήνα της διοικητικής ομάδας της Αποστολής στην οποία είναι ενσωματωμένο και το πρώτο τμήμα της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας το οποίο θα συμμετάσχει στην 28η Ολυμπιάδα Αθήνα 2004.

    Η πρώτη αποστολή Κυπρίων αθλητών περιλαμβάνει τους αθλητές της ιστιοπλοϊας, Ανδρέα Καριόλου του Ναυτικού Ομίλου Λευκωσίας και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας που θα συμμετάσχουν στις Ιστιοσανίδες Μυστράλ, και Χάρη Παπαδόπουλο του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, ο οποίος θα συμμετάσχει στις διαδρομές σκαφών Λέιζερ.

    Οπως είπε ο κ. Σπανός, «η Κύπρος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτή τη δική μας Ολυμπιάδα» και «έχει γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία των αθλητών μας εδώ και ενάμιση χρόνο».

    «Είχαμε βάλει από την αρχή κάποιους σημαντικούς στόχους, όπως η πρόκριση μεγάλου αριθμού αθλητών σε πολλά αθλήματα και αυτό έχει γίνει πραγματικότητα με 19 αθλητές σε έξι αθλήματα», είπε.

    Στόχος επίσης, δήλωσε ο κ. Σπανός, είναι «μια καλή παρουσία, ο οποίος θα υλοποιηθεί αν οι αθλητές μας ξεπεράσουν τον εαυτό τους και φθάσουν τις ατομικές τους επιδόσεις ή κάνουν νέες επιδόσεις», αλλά και η «διάκριση για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους αγώνα, ο οποίος έχει προσδιοριστεί στην κατάληψη μιας θέσης από την πρώτη μέχρι την 16η, δηλαδή τη συμμετοχή των αθλητών μας στους τελικούς ή ημιτελικούς των αγωνισμάτων τους».

    [04] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Καταπολέμηση Τρομοκρατίας - Πρωτόκολλο - Επικύρωση

    Η Κύπρος επικύρωσε σήμερα το Πρωτόκολλο που τροποποιεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Καταστολή της Τρομοκρατίας.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΑ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθλητές - Σχέδιο παροχών

    Είναι με αισθήματα περηφάνιας και χαράς «που ξεπροβοδίζουμε σήμερα για την Αθήνα ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας'' στον τομέα του αθλητισμού τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Τίτος Χριστοφίδης σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κύπρος συμμετέχει στους αγώνες με συνολικά 24 αθλητές.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Βασιλείου - Ταλάτ - Δηλώσεις (2)

    Η επίλυση καθημερινών προβλημάτων επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο καθώς και η ανάγκη για σύντομη εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης αντιπροσωπειών των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης εντός του επιπέδου των 73 μονάδων. Η αγορά σημείωσε ζημιές σε ποσοστό του 0,32%, κλείνοντας στις 73,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 192 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 28,7% του ημερήσιου τζίρου.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 6/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5777      0,5811            1,7209        1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4792      0,4820            2,0747        2,0868
    Λίρα Αγγλίας   0,8738      0,8790            1,1377        1,1444
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 6/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 6/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4291*    0.4325*    231.2139    233,0459
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3365     0.3391       2.9490      2,9718
    Δολάριο Καναδά      0.3628     0.3657       2.7345      2,7563
    Κορώνα Δανίας       0.0776     0.0782      12.7877     12,8866
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0692     0.0697      14.3472     14,4509
    Κορώνα Σουηδίας     0.0628     0.0633      15.7978     15,9236
    Φράγκο Ελβετίας     0.3752     0.3782       2.6441      2,6652
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Εκδήλωση Αμμοχωστιανών

    Καθαρά αντικατοχική θα είναι η αυριανή εκδήλωση των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι θα πορευθούν από κέντρο της Δερύνειας προς το οδόφραγμα που τους χωρίζει από την αγαπημένη τους πόλη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής.

    Ο κ. Σκορδής σημείωσε επίσης πως ο Δήμος έχει λάβει όλα τα μέτρα για να είναι ειρηνική η εκδήλωση προσθέτοντας πως ''ο κόσμος έχει πάρει τα μηνύματα ότι πάμε εκεί για να διαδηλώσουμε, ότι είναι ειρηνικά που θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό''.

    [10] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΓΔ EUROCONTROL - Τουρκία - Κύπρος - Προβλήματα

    Τα προβλήματα που έχει η Κύπρος με την Τουρκία σε θέματα πολιτικής αεροπορίας ήγειρε στον Γενικό Διευθυντή του EUROCONTROL Victor Aguado ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου στη διάρκεια μακράς σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας της Κύπρου με το EUROCONTROL και των προσπαθειών της Κυβέρνησης για επίλυση αυτών των προβλημάτων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι στον κ. Aguado ήγειρε, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από τις κυπριακές και άλλες αεροπορικές εταιρείες, το βέτο της Τουρκίας για υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του EUROCONTROL (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας) και του μηχανισμού EMAC, στον οποίο ανήκει η Κύπρος, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, καθώς και τις προσπάθειες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου «ERCAN».

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φεστιβάλ Λευκάρων


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 6 August 2004 - 17:49:13 UTC