Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: Ομόνοια - ΤΣΣΚΑ 1-1
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΝΕΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Τ/κ νεολαίες
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Επιστολή Επιτετραμμένου Κύπρου στα ΗΕ - Κόφι Ανάν - Μέτρα για Τ/Κ
  • [07] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Μάρκος Παγδατής - Συνέντευξη
  • [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαίδευση - Ριζοκάρπασο
  • [09] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - ΟΗΕ - ΕΕ - Επιστολές
  • [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΑΑΕΙ - Β' κατανομή
  • [11] (K) ΝΕΔΗΣΥ - Νεολαία ΡΤΚ - Συνάντηση
  • [12] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτιστών - Κυπριακή συμμετοχή
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων - Υποεπιτροπή ΟΗΕ
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο -- Σημαντική αύξηση
  • [17] (K) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο
  • [18] (Κ) Αθήνα- Ρουσόπουλος - Τρομοκρατικά κτυπήματα - Κωνσταντινούπολη
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ
  • [20] (Κ) Βρετανία - ΥΠΕΞ - Αγορά γης στα κατεχόμενα
  • [21] (Κ) Ουάσιγκτον - Πάουελ - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπακογιάννη - Ετοιμότητα
  • [23] (K) Αθήνα- Ολυμπιακοί Αγώνες-Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας στην Ακρόπολη

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: Ομόνοια - ΤΣΣΚΑ 1-1

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας μεταξύ Ομόνοιας και ΤΣΣΚΑ Σόφιας, στο πλαίσιο του β' προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι άκαρπες προσπάθειες του ψευδοκράτους για απευθείας πτήσεις προς τα παράνομα αεροδρόμια των κατεχομένων, η χθεσινή δήλωση του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η νέα επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για το θέμα των αγνοουμένων και η προβολή από βρετανικά ΜΜΕ ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας πιθανόν να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ολυμπιακών ομάδων που θα ταξιδεύουν προς Αθήνα, πλήττοντας έτσι τον τουρισμό της Κύπρου, είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα είναι η Αμμόχωστος, οι βαθμολογίες στην αξιολόγηση μελών της Αστυνομίας και οι αντιδράσεις από την καταδίκη δύο γιατρών από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για αμέλεια.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Αμμόχωστος σήμερα θα ήταν ελεύθερη'' γράφει ότι πέρασαν ήδη 104 μέρες από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και προσθέτει ότι η σημερινή μέρα θα ήταν μια από τις πιο χαρμόσυνες για τον κυπριακό Ελληνισμό και ιδιαίτερα για τους Αμμοχωστιανούς, αφού βάσει των εγγυήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας σήμερα θα μπορούσαν οι Αμμοχωστιανοί να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες. Αλλού γράφει ότι ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία σε συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, του έδωσε το μήνυμα ότι η επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτάται από τις δύο κοινότητες και όχι από τη διεθνή κοινότητα.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υπουλο κτύπημα στον τουρισμό μας'' γράφει ότι σε μια ευαίσθητη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, οι Αγγλοι επιχειρούν να υπονομεύσουν εν μέσω της τουριστικής σεζόν την αξιοπιστία της Κύπρου. Αναφέρει ότι τα βρετανικά ΜΜΕ προβάλλουν το αεροδρόμιο Λάρνακας ως πιθανόν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της διέλευσης ολυμπιακών ομάδων καθ΄οδόν προς την Αθήνα. Αλλού γράφει ότι με αυτόματα όπλα πιστόλια και περίστροφα εξοπλίζεται τις επόμενες μέρες η αστυνομία των βρετανικών βάσεων Επισκοπής και Δεκέλειας εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης εγκληματικότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Αστυνομικού Διευθυντή του SBA Νίκου Παντέχη.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εκοψαν και έραψαν στις βαθμολογίες'' γράφει ότι σοβαρό θέμα τάξης εγείρεται για τις βαθμολογίες της αξιολόγησης μελών της Αστυνομίας οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες ενδέχεται να έχουν παραποιηθεί. Γράφει ότι οι τελικές βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν στους υποψήφιους διέφεραν από αυτές που είχαν αποφασιστεί και είχαν γραφεί με μολύβι. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, εστιάζει την προσοχή της στα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των Τ/Κ με απευθείας χρηματοδότηση και εμπόριο, αντί σε πρωτοβουλίες για την ουσία του Κυπριακού.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προσγειώνεται ανώμαλα το ψευδοκράτος'' γράφει ότι πέφτουν στο κενό επί του παρόντος οι προσπάθειες του ψευδοκράτους για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Αλλού γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιεστικές συστάσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας για να ματαιωθούν οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ''Τοξότης'' και ''Νικηφόρος'' στην περιοχή της Κύπρου, επιμένοντας ότι η ματαίωσή τους θα μειώσει τον κίνδυνο όξυνσης του κλίματος με την Τουρκία σε μια περίοδο μάλιστα που καταβάλλονται προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κινητοποίηση ΜΜΑΔ για Τάσσο'' γράφει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της λήψης πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας ωστόσο πολιτικές δυνάμεις σχολιάζοντας την ένταση των τελευταίων ημερών θεώρησαν λογική μια τέτοια εξέλιξη. Αλλού γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μετά τη νέα επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με την οποία κοινοποιείται η συναίνεση που εξασφαλίστηκε από τις δυο πλευρές ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Εμπόδιο η παρανομία'' γράφει ότι οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς καθώς και του αμερικανοβρετανικού παράγοντα για απευθείας αεροπορικές πτήσεις στα κατεχόμενα προσκρούουν στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες λειτουργίας της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας η οποία από παρασκηνιακές ενέργειες έχει διαπιστώσει τα σοβαρότατα προβλήματα που ενέχει μια τέτοια προσπάθεια. Αλλού γράφει ότι σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία και πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τον κλάδο παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Υπουργός Εργασίας για αποτροπή της κρίσης και των απεργιακών κινητοποιήσεων την κρίσιμη αυτή περίοδο για τον τουρισμό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Εκκληση για ηρεμία για την ετυμηγορία των γιατρών'' γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία κάνει έκκληση σε όλα τα μέρη να σεβαστούν την ποινή που αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά των δύο γιατρών που καταδικάστηκαν για ιατρική αμέλεια σε σχέση με την υπόθεση θανάτου 14χρονου αγοριού. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση διέψευσε χθες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ενισχυθεί μετά τα επεισόδια αποδοκιμασίας στη Δερύνεια με αποδέκτη τον Υπουργό Παιδείας ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [03] (Κ) ΝΕΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Τ/κ νεολαίες

    Την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ νέους, θα συζητήσει σήμερα αντιπροσωπεία της ΝΕΔΗΣΥ, η οποία θα έχει στις 10 το πρωί συνάντηση στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) και στις 12 με αντιπροσωπεία της νεολαίας του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (του Μουσταφά Ακκιντζί).

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή για αγνοούμενους - Απάντηση Παπαδόπουλου ---------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έλαβε επιστολή από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πρόβλημα των αγνοουμένων με την οποία ο Κόφι Ανάν επαναλαμβάνει τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει το Δεκέμβριο καθώς και νεώτερες, ενσωματώνοντας έτσι τη συναντίληψη που επετεύχθη ανεπίσημα μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και αρκετό καιρό.

    Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σημερινή απαντητική επιστολή του, επαναλαμβάνει στο Γενικό Γραμματέα ότι αποδέχεται τις εισηγήσεις του, τονίζοντας ότι η δική μας πλευρά θα πράξει ότι είναι δυνατόν για υλοποίηση τους''.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης πως ''η υλοποίηση των εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη προόδου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, καθώς και της αναγκαίας δυναμικής, προς την κατεύθυνση επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων''.

    Σημειώνεται επίσης πως ''η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Γενικό Γραμματέα για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές του για επίλυση του προβλήματος προς όφελος των οικογενειών και για την αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους'' και πως ''η ηγεσία της οργάνωσης των συγγενών αγνοουμένων ενημερώθηκε σήμερα για τη νέα εξέλιξη''.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε χθες επιστολή από τον Γενικό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σχετικά με το πρόβλημα των αγνοουμένων, η οποία είναι συνέχεια εκείνης που είχε αποστείλει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 3 Δεκεμβρίου''.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με την οργάνωση των συγγενών αγνοουμένων, είχε αποδεχθεί τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα.

    ''Η νέα επιστολή του Γενικού Γραμματέα επαναλαμβάνει τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο, καθώς και νεώτερες, ενσωματώνοντας έτσι τη συναντίληψη που επετεύχθη ανεπίσημα μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και αρκετό καιρό'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται πως ''η υλοποίηση των εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη προόδου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, καθώς και της αναγκαίας δυναμικής, προς την κατεύθυνση επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων''.

    ''Η ηγεσία της οργάνωσης των συγγενών αγνοουμένων ενημερώθηκε σήμερα για τη νέα εξέλιξη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σημερινή απαντητική επιστολή του, επαναλαμβάνει στο Γενικό Γραμματέα ότι αποδέχεται τις εισηγήσεις του τονίζοντας ότι η δική μας πλευρά θα πράξει ότι είναι δυνατόν για υλοποίηση τους'', αναφέρεται.

    Σημειώνεται πως ''ελπίδα και ευχή όλων είναι όπως όλες οι πλευρές επιδείξουν την αναγκαία βούληση για υλοποίηση αυτού του μέγιστου ανθρωπιστικού στόχου για να δοθεί τέλος στην αγωνία και τον πόνο που μαστίζουν τις οικογένειες των αγνοουμένων και την κοινωνία της Κύπρου για τόσα χρόνια.''

    ''Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Γενικό Γραμματέα για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές του για επίλυση του προβλήματος προς όφελος των οικογενειών και για την αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Κουμουτσάκος - Διάσταση απόψεων - Διάψευση --------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε χθες κατηγορηματικά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των Τ/Κ.

    Ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση είπε: «κατηγορηματικά επισημαίνω ότι καμία διάσταση δεν υπάρχει μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας στο συγκεκριμένο θέμα ή οποιοδήποτε άλλο».

    Υπογράμμισε ότι «υπάρχει συνεχής συνεργασία, ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ανοικτός και το κλίμα συνεργασίας άψογο».

    Σε ερώτηση αν η ελληνική Κυβέρνηση έχει προσκαλέσει Τ/Κ πολιτικούς για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως γνωρίζει ότι ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί θα μεταβεί στην Αθήνα.

    Σημείωσε ότι ο κ. Ακιντζί έχει επανειλημμένως μεταβεί στην Αθήνα και συμπλήρωσε: «πληροφορήθηκα ότι δήλωσε πριν από λίγο πως θα έρθει με τουρκικό διαβατήριο».

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - ΗΠΑ - ΓΣ ΟΗΕ ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις πολιτικής και οικονομικής μορφής στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρεσβευτής ΗΠΑ -------------------------------- Οι ΗΠΑ καθώς και οι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι οι πρωτοβουλίες θα αρχίσουν από εμάς ώστε να ενθαρρυνθούν για να εμπλακούν σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας συνάντησης που είχε χθες με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Είπε επίσης ότι σε διάβημα του στον Αμερικανό Πρεσβευτή όσον αφορά το θέμα των απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα η απάντηση που πήρε ήταν ότι ''παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν τις απευθείας πτήσεις, παρά ταύτα αντιμετωπίζονται προβλήματα, και δεν θα ήθελαν επί του παρόντος να προκαλέσουν περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αμερικάνικης κυβέρνησης.''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Κλόσον ζήτησε σήμερα να τον συναντήσει για να του εκφράσει την επιθυμία όπως υπάρξουν τέτοιες κινήσεις, ώστε να δημιουργηθεί κινητικότητα γύρω από το κυπριακό πρόβλημα.

    Είπε πως ο κ. Κλόσον του εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τις επαφές που γίνονται από τον ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά την διάρκεια της συνάντησης του δόθηκε η ευκαιρία να υποδείξει στον κ. Κλόσον ότι ορισμένα δημοσιεύματα προκαλούν δυσαρέσκεια, αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως οι ενδεχόμενες απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.

    Είπε πως επανέλαβε ταυτόχρονα το θέμα ότι η οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να μην οδηγεί σε αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    ''Η απάντηση ήταν κατηγορηματική, ότι η πολιτική των Αμερικανών δεν έχει αλλάξει, ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί είναι υπό τον τύπο στήριξης του ιδιωτικού τομέα και θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία περίπου όπως και η ΕΕ'', είπε.

    Οσον αφορά, συνέχισε, τις απευθείας πτήσεις ''παρά το γεγονός ότι μου ανέφερε ότι η πολιτική της Αμερικής είναι να είχαν απευθείας πτήσεις εντούτοις δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν θα ήθελαν επί του παρόντος να προκαλέσουν περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αμερικάνικης κυβέρνησης''.

    ''Εκείνο που αντιλήφθηκα είναι ότι τουλάχιστον στον παρόν στάδιο δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκό το έδαφος'' για τις απευθείας πτήσεις, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμη ότι έθιξε κατά τρόπο έντονο στον κ. Κλόσον και το θέμα των ε/κ περιουσιών, ύστερα από τη προχθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Καρπασία, όπου διαπίστωσε ότι υπάρχει μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στην υπόσχεση που έδωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για λήψη κάποιων πρώτων μέτρων όσον αφορά την ανάπτυξη περιοχών, ιδιαίτερα της Καρπασίας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτά τα μέτρα θα τηρηθούν με αυστηρότητα έτσι ώστε να αποφευχθεί η εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών.

    Σημείωσε ότι θα γίνουν και τα ανάλογα από πλευράς των Αμερικανών διαβήματα όχι μόνο για την Καρπασία αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές για να μην υπάρξει η εκμετάλλευση ή αποστέρηση ε/κ περιουσιών διότι αυτό, όπως σημείωσε, θα αποτελέσει ίσως το κυριότερο κώλυμα για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα μελλοντικά.

    Είπε πως ο Αμερικανός Πρεσβευτής επικέντρωσε την προσοχή του στην αναγκαιότητα να συνεχίσουν και από άλλες πολιτικές δυνάμεις οι επαφές, για να υπάρξει ένα ακόμη πιο καλό κλίμα κατανόησης, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αφεθούν γέφυρες ανοικτού διαλόγου.

    ΝΕΔΗΣΥ - Τ/κ νεολαίες -------------------- Την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ νέους, θα συζητήσει σήμερα αντιπροσωπεία της ΝΕΔΗΣΥ, η οποία θα έχει στις 10 το πρωί συνάντηση στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) και στις 12 με αντιπροσωπεία της νεολαίας του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (του Μουσταφά Ακκιντζί).

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ το μέλος της αντιπροσωπείας της ΝΕΔΗΣΥ Χριστόφορος Φωκαϊδης, οι σημερινές συναντήσεις εντάσσονται στα πλαίσια μια προσπάθειας που αναλαμβάνει η ΝΕΔΗΣΥ για να διατηρήσει ζωντανό το διάλογο ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    ''Επίσης θα λάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρήσουμε το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των ε/κ και τ/κ νεολαιών στα πλαίσια του δικοινοτικού φόρουμ για κάποιες κοινές δραστηριότητες'', είπε.

    Οι κοινές εκδηλώσεις που θα συμφωνηθούν θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Χριστόφιας - Αθήνα ------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκη Λαζαρίδη, για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Αυγούστου.

    Ακιντζί - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες -------------------------------------- Ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως πρέπει να γίνει χρήση των ευκαιριών που παρουσιάζονται για την Κύπρο, χωρίς πολιτική προκατάληψη προκειμένου η ζωή να γίνει πιο εύκολη μέχρι να βρεθεί λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ακιντζί δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως έχει προσκληθεί από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), ένας από τους κύριους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για να παραστεί στην εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων, την ερχόμενη Παρασκευή.

    Πρόσθεσε πως έχει αποδεχθεί την πρόσκληση και πως κατά τη μετάβασή του στην Αθήνα θα μεταφέρει το μήνυμα ειρήνης των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει για την Αθήνα από το αεροδρόμιο Λάρνακας την Πέμπτη στις 10.20 το πρωί και θα επιστρέψει την Κυριακή το απόγευμα. Είναι ο πρώτος Τ/Κ πολιτικός που μεταβαίνει στην Αθήνα από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Ο Τ/Κ πολιτικός είπε πως ''κάποιες ανωμαλίες'' στην Κύπρο έχουν γίνει κάτι το φυσιολογικό, όπως για παράδειγμα η μετάβαση των Τ/Κ στην Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης και η μετάβαση Ε/Κ στην Κωνσταντινούπολη μέσω Αθηνών.

    Πρόσθεσε πως αυτές οι ''ανωμαλίες'' δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ως κάτι το φυσιολογικό.

    Είπε πως μετά τη λύση οι Κύπριοι θα κάνουν χρήση όλων των αεροδρομίων, λέγοντας πως οι Ε/Κ μπορούν τώρα να πετούν στην Κωνσταντινούπολη από το παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως ''η παρεμπόδιση'' της μεταφοράς της Ολυμπιακής Φλόγας στα κατεχόμενα ''ήταν λανθασμένη και ενάντια στο πνεύμα των Ολυμπιακών''.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Κερύνεια Ελευθερία ------------------------------------ Στον Πειραιά φτάνει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα, πλησιάζοντας έτσι στο τέλος του μεγάλου παγκόσμιου ταξιδιού της, που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία τον περασμένο Μάρτιο και κάλυψε 34 πόλεις σε 27 χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει στον Πειραιά, συνοδευόμενη από τρία σκάφη: το κυπριακό ''Κερύνεια - Ελευθερία'', το ταξίδι του οποίου στον Πειραιά στηρίζει η ΑΤΗΚ, την αρχαία τριήρη ''Σαλαμινία'' και τον κρητικό ''Μίνωα''.

    Το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' μαζί με τα άλλα δύο αρχέγονα σκάφη και με τη συνοδεία αρμάδας ιστιοφόρων και άλλων σκαφών, θα συμμετάσχουν σε σειρά εντυπωσιακών εκδηλώσεων που ετοιμάζει για αύριο ο Δήμος Πειραιά.

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 10.00 το πρωί και θα κορυφωθούν στις 9.30 το βράδυ με την είσοδο της Ολυμπιακής Φλόγας στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τα τρία αρχέγονα σκάφη θα την παραδώσουν επίσημα στο Δήμο του Πειραιά για να συνεχίσει το ταξίδι της δια ξηράς προς την Αθήνα.

    Το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' είναι πιστό ομοίωμα του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας και έχει ναυπηγηθεί από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Κερύνεια Χρυσοκάβα, το οποίο και διοργάνωσε την περασμένη άνοιξη το μεγάλο ιστορικό ταξίδι του καραβιού στην Ελλάδα, μεταφέροντας τα δώρα των Δήμων της Κύπρου.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: Ομόνοια - ΤΣΣΚΑ 1-1 -------------------------------------- Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας μεταξύ Ομόνοιας και ΤΣΣΚΑ Σόφιας, στο πλαίσιο του β' προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει στη Σόφια στις 26 Αυγούστου.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ------------------------------- Πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Γενικό Δείκτη Τιμών να παραμένει στο επίπεδο των 73 μονάδων, εντός του οποίου κλείνει κατά τις τελευταίες τέσσερις χρηματιστηριακές συναντήσεις. Η αγορά σημείωσε οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,35% και έκλεισε στις 73,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 384 χιλιάδες λίρες. Οι μισές από αυτές τις συναλλαγές αφορούσαν προσυμφωνημένες πράξεις.

    [06] (Κ) Επιστολή Επιτετραμμένου Κύπρου στα ΗΕ - Κόφι Ανάν - Μέτρα για Τ/Κ

    Κυκλοφόρησε χθες ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας επιστολή του Επιτετραμμένου της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2004, αναφορικά με τα μέτρα για τη διευκόλυνση της διακίνησης αγαθών και την ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και τη διακίνηση οχημάτων δημόσιας χρήσης των Τ/Κ που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση στις 30 Ιουλίου 2004.

    [07] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Μάρκος Παγδατής - Συνέντευξη

    Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε ποτέ ο κυπριακός αθλητισμός και όχι άδικα. Οι επιτυχίες του στο χώρο του τένις είναι τόσες πολλές, που τον κάνουν διεθνώς αποδεχτό.

    Ο λόγος για τον Μάρκο Παγδατή, τον αθλητή που τελείωσε το 2003 στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης τένις εφήβων, επιτυχία εξαιρετικά μεγάλη, που ήρθε μέσα από θυσίες, αγώνες, μάχες με το χρόνο (το 2003 έπαιζε ταυτόχρονα και στην κατηγορία αντρών και στην κατηγορία εφήβων) και το τρελό πανηγύρι έγινε το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, με την κυπριακή σημαία να κυματίζει στα υψωμένα χέρια του.

    Το ότι ο Παγδατής είναι πολύ γνωστός και σεβαστός στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται από το αφιέρωμα που του ετοίμασε το διεθνώς αναγνωρισμένο αθλητικό κανάλι Eurosport, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η ζωή του Μάρκου στην Κύπρο, η Κύπρος και οι ομορφιές της και διάφορα παιχνίδια του πρωταθλητή μας στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατα αυτά στη Βραζιλία.

    Ο Μάρκος Παγδατής εξασφάλισε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με wild card (κάρτα ελεύθερης συμμετοχής ή τιμητικής συμμετοχής) από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κατόπιν επίμονων ενεργειών της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (διά του προέδρου της Φίλιου Χριστοδούλου) και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Η ΔΟΕ, με αυτόν τον τρόπο, τίμησε τον Μάρκο Παγδατή για τις μεγάλες επιτυχίες του στην κατηγορία των Εφήβων και την ανάδειξή του σε παγκόσμιο πρωταθλητή. Ετσι, ο 19χρονος τενίστας μας πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του, την εκπροσώπηση της Κύπρου στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις.

    «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μου δίνεται η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για κάθε αθλητή η μεγαλύτερη προσωπική διάκριση έρχεται με την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να βρίσκομαι στην Αθήνα και τους υπόσχομαι πως θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, για να εκπροσωπήσω επάξια τη μικρή μας πατρίδα». Αυτά ήταν τα πρώτα σχόλια του Παγδατή, όταν τον ενημέρωσαν επίσημα πως θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Κύπριο τενίστα, αφού τραυματίστηκε και έμεινε εκτός αγώνων για περίπου πέντε μήνες. Μάλιστα, η πίστη και η αγάπη του Μάρκου για την πατρίδα του, τον έφερε να αγωνίζεται τραυματίας στο «Κύπελλο Ντέιβις», όπου βοήθησε την Εθνική Ομάδα να κρατηθεί στην 3η κατηγορία της Ευρωαφρικανικής Ζώνης.

    Η θεραπεία του κράτησε για πάρα πολύ καιρό και επέστρεψε μόλις το Μάιο σε αγώνες, χωρίς να βρει ακόμα τη φόρμα του, αφού βρέθηκε και χωρίς προπονητή. Μόλις πρόσφατα τέθηκε υπό τις οδηγίες νέου του προπονητή, του Γάλλου Νικολά Κοπάν και σε τρία συνεχόμενα τουρνουά στη Βραζιλία έδειξε πως άρχισε να επανέρχεται στην καλή φυσική και αγωνιστική του κατάσταση.

    Ωστόσο, στην Αθήνα ο Μάρκος Παγδατής δεν θα έχει στο πλευρό του το νέο προπονητή του, που δεν μπορούσε να παραστεί, αλλά δίπλα του θα είναι ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Κύπρου Γιάννος Χατζηγεωργίου, ο οποίος βρίσκεται στο πλάι του Μάρκου από τα πρώτα βήματα της καριέρας του και του συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο.

    Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και την υλοποίηση ενός από τα όνειρά του, είχαμε με τον Μάρκο Παγδατή, ο οποίος να σημειώσουμε πως είναι ο πρώτος Κύπριος τενίστας που λαμβάνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες), την ακόλουθη συνομιλία.

    Ερ.: Λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποια είναι τα συναισθήματά σου για τη συμμετοχή σου στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου;

    Απ.: «Είμαι λίγο αγχωμένος, τώρα που έφτασε ο καιρός να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάω στην Ελλάδα με θέληση για διάκριση και ελπίζω πως με μια καλή προετοιμασία με τον Γιάννο Χατζηγεωργίου και μια καλή εμφάνιση, το άγχος θα μου φύγει και θα μπορέσω να παίξω το τένις που ξέρω».

    Ερ.: Τη φετινή χρονιά πέρασες μέσα από πολλές ατυχίες. Εμεινες για πέντε μήνες εκτός αγώνων λόγω τραυματισμού, μετά έμεινες χωρίς προπονητή για κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην παίξεις το τένις των δυνατοτήτων σου σε κάποια τουρνουά. Τώρα σε ποια κατάσταση βρίσκεσαι;

    Απ.: «Δεν είμαι και στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας μου, λόγω των προβλημάτων που αναφέρατε. Ομως, για μένα είναι μια ευκαιρία αυτοί οι Ολυμπιακοί, ώστε να παίξω καλό τένις και να μου δώσουν αυτό που μου λείπει (κυρίως ψυχολογικά) για να πάω πιο ψηλά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα μου δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ με σπουδαίους αθλητές, θα δω την τακτική τους, το πώς παίζουν, το πώς αντιδρούν σε κάποιες καταστάσεις. Θα είναι μια εμπειρία και θα με βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον».

    Ερ.: Με ποιες φιλοδοξίες πηγαίνεις στην Αθήνα;

    Απ.: «Στόχος μου είναι η καλή εμφάνιση, να κερδίσω 2-3 παιχνίδια και να φτάσω στα μετάλλια».

    Ερ.: Στο Ολυμπιακό τουρνουά λαμβάνουν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου τένις και σίγουρα θα περιμένεις κάποια εύνοια από την τύχη στην κλήρωση (12/8), για να δεις αν μπορείς να ονειρευτείς κάτι πολύ καλό;

    Απ.: «Πραγματικά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η κλήρωση. Μακάρι να έχω λίγη τύχη, για να κερδίσω 1-2 ματς, να μπω στο τουρνουά και να παίξω το καλύτερό μου τένις. Αλλωστε, σε αυτό το τουρνουά εκπροσωπώ επίσημα τη χώρα μου και θέλω πάρα πολύ να χαρίσω μια διάκριση στην Κύπρο».

    Ερ.: Είσαι στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια. Από 13 χρονών αφοσιώθηκες αποκλειστικά στο τένις, φοιτώντας σε ειδική Ακαδημία στο Παρίσι. Αισθάνεσαι ότι άξιζε να κάνεις τόσες θυσίες;

    Απ.: «Εδώ που έφτασα άξιζε. Δεν τελείωσε, όμως, τίποτα ακόμα, αφού έχω χρόνια μπροστά μου. Πρέπει να κάνω ακόμα περισσότερες θυσίες για να φτάσω πιο ψηλά και είμαι έτοιμος να κάνω αυτές τις θυσίες».

    Ερ.: Πώς βλέπεις το μέλλον σου στο άθλημα και τι περιμένεις από σένα;

    Απ.: «Να μπαίνω στο γήπεδο, να διασκεδάζω και ό,τι βγει. Δεν είναι δουλειά για μένα το τένις. Είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω και μόνο έτσι θα πάω πιο ψηλά».

    Ερ.: Στην προσπάθειά σου ποιοι σου συμπαραστέκονται;

    Απ.: «Η Ομοσπονδία του τένις και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Φίλιος Χριστοδούλου. Οι γονείς μου, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννος Χατζηγεωργίου, ο μάνατζερ μου Λοράν Ριζό και η Ακαδημία του Πάτρικ Μοράτογλου».

    Ερ.: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τι ακολουθεί;

    Απ.: «Το US OPEN και διάφορα τουρνουά τσάλεντζερς στην Ευρώπη».

    Ερ.: Τι θα ήθελες να πεις, κλείνοντας τη συνομιλία μας;

    Απ.: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ομοσπονδία και τον κ. Φίλιο Χριστοδούλου, τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννο Χατζηγεωργίου και σε όλη την οικογένειά μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήταν πάντα μαζί μου και για την αγάπη που μου έχουν προσφέρει».

    Ποιος είναι ο Μάρκος Παγδατής ------------------------------ Ο Μάρκος Παγδατής γεννήθηκε στη Λεμεσό, στις 18 Ιουνίου 1985 και άρχισε να ασχολείται με το τένις από πολύ μικρή ηλικία (5 χρονών) εξαιτίας της ενασχόλησής τους με το συγκεκριμένο άθλημα των μεγαλύτερων αδελφών του, Μαρίνου και Πέτρου.

    Ο πατέρας του, Χρίστος, βλέποντας το ταλέντο του γιου του, αποφάσισε να προβεί σε θυσίες και στα 13 του χρόνια έστειλε τον μικρό Μάρκο στη Γαλλία και σε ειδική Ακαδημία τένις (του Πάτρικ Μουράτογλου).

    Η απόφαση αυτή των γονιών του φάνηκε στην πορεία πως ήταν θεόπνευστη, αφού ο Μάρκος στη διάρκεια των χρόνων ανέβαινε ολοένα και ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη εφήβων, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα 18 του να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής!

    Τελείωσε την καριέρα του στους Εφηβους με τον εντυπωσιακό αριθμό των 145 νικών και μόλις 39 ηττών.

    Στο τέλος του 2003, χρονιά κατά την οποία ο Μάρκος Παγδατής αγωνιζόταν ταυτόχρονα στην κατηγορία των εφήβων και των αντρών, ο νεαρός τενίστας μας ανέβηκε στην ψηλότερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης αντρών, φτάνοντας στο Νο 179 (10/11/2003), ενώ αυτή τη στιγμή είναι Νο 228 με 163 βαθμούς.

    Την περασμένη εβδομάδα (2/8) ο Παγδατής ανήλθε και στην ψηλότερη από ποτέ θέση στο διπλό, φτάνοντας στο Νο 481 με 76 βαθμούς, εξαιτίας της εξαιρετικής παρουσίας του στη Βραζιλία. Στο 2004 και μετά τους τραυματισμούς του, ο Παγδατής έχει 15 νίκες και 11 ήττες. Το μέλλον, πάντως, του ανήκει και ελπίζουμε μια μέρα να τον δούμε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

    Τα φετινά αποτελέσματα του Μάρκου Παγδατή

    26/7-1/8 ΜΠΕΛΟ ΟΡΙΖΟΝΤΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 32. Ζούλιο Σίλβα (Βραζιλία) 2-0 6-2, 6-2 16. Τζιοβάνι Λαπέντι (Εκουαδόρ) 0-2 4-6, 4-6

    19/7-25/7 ΚΑΜΠΟΣ ΝΤΟ ΖΟΡΔΑΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 32. Γουστάβο Μαρκάτσιο (Αργεντινή) 2-0 6-1, 6-4 16. Ντανάι Ουντουμτσόκε (Ταϊλάνδη) 1-2 5-7, 7-6, 3-6

    12/7-18/7 ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 32. Γκουίτσι Μοτομούρα (Ιαπωνία) 2-0 7-6, 6-3 16. Ιβάν Μιράντα (Περού) 2-0 6-2, 6-3 08. Κάρλος Μπερλόκ (Αργεντινή) 2-0 6-4, 6-4 Ημ. Αντρέ Σα (Βραζιλία) 1-2 5-7, 6-4, 6-7

    27/6-28/6 ΚΟΡΔΟΒΑ ΙΣΠΑΝΙΑ 32. Τζο-Βιλφρέντ Τσονγκά (Γαλλία) 2-0 6-4, 6-3 16. Μάρκος Χιμένεθ Λετράδο (Ισπανία) 2-0 6-2, 6-3 08. Ντανιέλ Μουνιόθ ντε λα Νάβα (Ισπανία) 0-2 2-6, 5-7

    14/6-17/6 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΓΟΥΪΜΠΛΕΝΤΟΝ 128. Πολ Γκόλντστεϊν (ΗΠΑ) 0-2 5-7, 4-6

    5/6-6/6 ΚΟΥΙΝΣ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 64. Μάιλς Κασίρι (Μ. Βρετανία) 2-0 6-0, 6-4 32. Μάσιμο Ντελ Ακουα (Ιταλία) 0-2 2-6, 4-6

    18/5-21/5 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΟΠΕΝ 128. Σέρτζιο Ρόιτμαν (Αργεντινή) 2-1 6-3, 6-7, 6-3 64. Ερμές Χαμονάλ (Χιλή) 2-0 6-3, 6-1 32. Μαρκ Γκικέλ (Γαλλία) 0-2 4-6, 1-6

    10/5-16/5 ΚΟΖΙΤΣΕ ΣΛΟΒΑΚΙΑ 32. Πέτερ Λούζακ (Αυστραλία) 0-2 4-6, 3-6

    3/5-9/5 ΟΣΤΡΑΒΑ ΤΣΕΧΙΑ 32. Πετρ Μάσεκ (Τσεχία) 2-0 6-0, 6-2 16. Μίχαλ Ταμπάρα (Τσεχία) 0-2 4-6, 5-7

    26/4-2/5 ΡΩΜΗ ΙΤΑΛΙΑ 32. Στεφάν Ρομπέρ (Γαλλία) 2-0 6-3, 6-2 16. Βιτσένζο Σαντοπάντρε (Ιταλία) 1-2 6-7, 7-6, 2-6

    9/2-15/2 ΣΕΡΜΠΟΥΡ ΓΑΛΛΙΑ 32. Πετρ Κράλερτ (Τσεχία) 0-2 3-6, 2-6

    5/2-7/2 ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΤΕΪΒΙΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ Μάιτ Κουνάρ (Εσθονία) 2-0 6-4, 7-6 Αϊβάρας Μπαλζέκας (Λιθουανία) 2-1 6-1, 4-6, 6-4

    [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαίδευση - Ριζοκάρπασο

    [09] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - ΟΗΕ - ΕΕ - Επιστολές

    Την απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σε συνάρτηση με τα μέτρα που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξίωσε σήμερα η Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου σε εκδήλωση που πραγματοποίησε έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων από την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1974.

    [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΑΑΕΙ - Β' κατανομή

    Εληξε σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους υποψήφιους των εισαγωγικών εξετάσεων, οι οποίοι επιθυμούσουν να περιληφθεί το όνομά τους στη β' κατανομή των θέσεων των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    [11] (K) ΝΕΔΗΣΥ - Νεολαία ΡΤΚ - Συνάντηση

    Συνάντηση με τη νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) είχε σήμερα στα κατεχόμενα η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ).

    [12] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτιστών - Κυπριακή συμμετοχή

    Η Κύπρος συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτιστών το οποίο διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού στην Αυστρία από τις 9 μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 118/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5776      0,5810            1,7212        1,7313
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4729      0,4757            2,1022        2,1146
    Λίρα Αγγλίας   0,8627      0,8678            1,1523        1,1592
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4447*    0.4482*    223.1147    224,8707
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3546     0.3574       2.7980      2,8201
    Δολάριο Καναδά      0.3546     0.3574       2.7980      2,8201
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0689     0.0694      14.4092     14,5138
    Κορώνα Σουηδίας     0.0629     0.0634      15.7729     15,8983
    Φράγκο Ελβετίας     0.3743     0.3772       2.6511      2,6717
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων - Υποεπιτροπή ΟΗΕ

    Για πρώτη φορά 30 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η φωνή και τα δίκαια του κυπριακού λαού ακούστηκαν μέσω μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) στο δεύτερο τη τάξει σημαντικότερο βήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Υποεπιτροπή για την Προαγωγή και την Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνέρχεται κάθε χρόνο στη Γενεύη.

    Δύο δικηγόροι, ο Σίμος Αγγελίδης και ο Ξενής Ξενοφώντος, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Ενωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου, παρουσιάστηκαν αρχές Αυγούστου στην Υποεπιτροπή του ΟΗΕ υπό την ομπρέλα της ΜΚΟ ''International Federation of the Protection of Rights of Ethnic, Religious, Linguistic and other Minorities'' και όπως δήλωσαν σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, κατάφεραν να περάσουν τα μηνύματά τους, μέσω της γλώσσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,47  ( 1,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    493.825
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    369.571    333,12  ( 2,48)
    FTSE Med 100 **                             5.898,95  (-1,04)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    261.843     96,71  ( 2,59)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     50.214     72,72  ( 1,58)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        679     12,17  ( 1,16)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.617     45,82  (-0,28)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £         62     47,44  ( 0,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     55.973     20,34  (-0,83)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        536     61,01  (-0,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.173      2,42  ( 0,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.913      6,71  ( 0,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,77  ( 0,19)
    Ξενοδοχεία                    £      8.786     26,99  ( 1,01)
    Αλλες Εταιρείες               £     79.299     61,58  ( 1,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο -- Σημαντική αύξηση

    Στο επίπεδο των 74 μονάδων ανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών (2,59%) που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,47%, κλείνοντας στις 74,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 493 χιλιάδες λίρες με τις Τράπεζες να συγκεντρώνουν το 53% του ημερήσιου τζίρου.

    [17] (K) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο

    [18] (Κ) Αθήνα- Ρουσόπουλος - Τρομοκρατικά κτυπήματα - Κωνσταντινούπολη

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, δια του προέδρου της Νίκου Θεοδοσίου, καλωσορίζει την ανανέωση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το περασμένο Δεκέμβριο ο ΓΓ του ΟΗΕ για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, με την προχθεσινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [20] (Κ) Βρετανία - ΥΠΕΞ - Αγορά γης στα κατεχόμενα

    [21] (Κ) Ουάσιγκτον - Πάουελ - Κυπριακό

    [22] (Κ) Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπακογιάννη - Ετοιμότητα

    Την ετοιμότητα της Αθήνας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 επανέλαβε σήμερα η Δήμαρχος της πόλης Ντόρα Μπακογιάννη 53 ώρες πριν από την επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων.

    [23] (K) Αθήνα- Ολυμπιακοί Αγώνες-Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας στην Ακρόπολη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 11 August 2004 - 17:49:21 UTC