Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Ολυμπιακό Χωριό - Ανάρτηση κυπριακής σημαίας
  • [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΕΚ - Μακάμπι Πέταχ Τίκβα 3-0
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ιζέτ Ιζτζάν - Εισηγήσεις ε/κ πλευράς
  • [06] (Κ) Αθήνα - Υπουργός Υγείας - Επίσκεψη στο ΚΑΤ σε Κεντέρη-Θάνου
  • [07] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Αθήνα (1)
  • [08] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ - Κάλυψη Ολυμπιακών Αγώνων
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ριζοκάρπασο- Κατάλογος εκπαιδευτικών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στην Αθήνα
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [14] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Δεξίωση Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [15] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Λαμπαδηδρόμοι - Τελετής Έναρξης
  • [16] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [17] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Καρπασίτες - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [18] (Κ) Καραμανλής - ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [19] (Κ) Αθήνα - Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

  • [01] (Κ) Αθήνα - Ολυμπιακό Χωριό - Ανάρτηση κυπριακής σημαίας

    Η κυπριακή σημαία κυματίζει από χθες στους ιστούς του Ολυμπιακού Χωριού στην Αθήνα.

    Σε μια λιτή τελετή, στην παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων, αθλητών και αθλητικών παραγόντων, η κυπριακή σημαία, μαζί με αυτές της Ανδόρας, του Εκουαντόρ, της Κολομβίας και της Μολδαβίας αναρτήθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό.

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΕΚ - Μακάμπι Πέταχ Τίκβα 3-0

    Η ΑΕΚ Λάρνακας νίκησε χθες βράδυ στο στάδιο ΓΣΠ με 3 - 0 τη Μακάμπι Πέταχ Τίκβα του Ισραήλ, στον πρώτο αγώνα του β' προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ιακώβου - Αναχώρηση για Αθήνα - Δηλώσεις -------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι ο ΥΠΕΞ μιας μεγάλης δύναμης όπως είναι οι ΗΠΑ οφείλει να γνωρίζει τι είναι πολιτικά αποδεκτό και τι απαράδεκτο, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναφερόμενος στα κατεχόμενα μίλησε για ''τουρκικό τμήμα της Κύπρου''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως συμβαίνει πολλές φορές Υπουργοί ξένων χωρών να χρησιμοποιούν λεκτικό το οποίο γι' αυτούς είναι μια ''στενογραφία κάποιας δήλωσης'' και ότι προφανώς ο κ. Πάουελ εννοούσε το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Πάουελ ότι ελπίζει σε μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''και εμείς ελπίζουμε για μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην προσπάθειά του να ενημερωθεί από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπλοίας (ICAO) για την αίτηση που έχουν κάνει οι Τ/Κ για νομιμοποίηση των πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα, έμαθε ότι παρόμοια αίτηση για το ίδιο θέμα έχουν κάνει και οι ΗΠΑ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφορία, σημειώνοντας πως ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ICAO επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα τον οργανισμό συνομίλησε με τον Πρόεδρο και πολλούς αξιωματούχους και έλεγξε τις πληροφορίες που τελικά θεωρήθηκαν ανακριβείς.

    Ο ΥΠΕΞ προέβη στις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και θα έχει συνάντηση και με τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

    Κληθείς ο κ. Ιακώβου να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναφερόμενος στα κατεχόμενα χρησιμοποίησε τον όρο ''τουρκικό τμήμα της Κύπρου'', ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως «κακώς ο κ. Πάουελ χρησιμοποίησε τον όρο αυτό», αφού «ως ΥΠΕΞ μιας μεγάλης δύναμης οφείλει να γνωρίζει τι είναι πολιτικά αποδεκτό και τι απαράδεκτο».

    Πρόσθεσε πως «πολλές φορές Υπουργοί ξένων χωρών χρησιμοποιούν λεκτικό το οποίο γι' αυτούς είναι μια στενογραφία κάποιας δήλωσης και προφανώς ο κ. Πάουελ να εννοούσε το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου».

    «Πολλοί ΥΠΕΞ χρησιμοποιούν αδόκιμους όρους, δυστυχώς και ο κ. Πάουελ χρησιμοποίησε αδόκιμο όρο», είπε.

    Ερωτηθείς μήπως ο όρος αυτός δεν είναι αδόκιμος αλλά υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «δεν πρέπει να είμαστε τόσο καχύποπτοι».

    ''Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να πλασάρουν μια καινούργια πολιτική, έχουν πολλούς άλλους τρόπους να το κάνουν», ανέφερε, προσθέτοντας πως «και ο κ. Πάουελ και οι ΗΠΑ είναι πολύ σαφείς όσον αφορά την πολιτική τους και την γνωρίζουμε πολύ καλά».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην προσπάθειά του να ενημερωθεί από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπλοίας (ICAO) για την αίτηση που έχουν κάνει οι Τ/Κ για νομιμοποίηση των πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα, έμαθε ότι παρόμοια αίτηση για το ίδιο θέμα έχουν κάνει και οι ΗΠΑ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφορία.

    Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ICAO επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα τον οργανισμό, συνομίλησε με τον Πρόεδρο και πάρα πολλούς αξιωματούχους, έλεγξε αυτό το θέμα και αυτό ελέγχεται ως ανακριβές».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από πλευράς ΗΠΑ δεν διαψεύσθηκε η είδηση αυτή, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι εκείνο το οποίο είπε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ είναι ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να αρθεί η απομόνωση των Τ/Κ και να τους βοηθήσουν οικονομικά, δεν μίλησε ούτε για λιμάνια, ούτε για αεροδρόμια, είναι οι δημοσιογράφοι που ρωτούσαν, όχι εκείνος ο οποίος απαντούσε».

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε εξάλλου την άποψη πως οι ΗΠΑ ''δεν θα επέλεγαν να κάνουν γραπτό διάβημα στον ICAO για ένα τέτοιο θέμα, διότι έχουν πολλούς άλλους τρόπους να το πράξουν από το να στέλλουν γράμματα».

    Ερωτηθείς πως σχολιάζει την εμμονή των Αμερικανών για πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα, ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι «δεν έχουν πάρει οποιοδήποτε μέτρο για υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης», αλλά «μιλούν γενικά για την άρση της απομόνωσης των Τ/Κ».

    Aλλωστε, πρόσθεσε, «οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρχίσουν απευθείας πτήσεις και εμείς και ο ΚΟΤ χρόνια προσπαθούμε να φέρουμε Αμερικανούς και κατορθώσαμε μαζί με τους ομογενείς να φέρνουμε 300 Αμερικανούς πολίτες στην Κύπρο κάθε χρόνο».

    «Εάν με αυτούς τους αριθμούς θα ανοίξουν γραμμές κατευθείαν προς τα παράνομα αεροδρόμια διερωτώμαι», δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να εμμένουν στο στόχο των απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα, ο ΥΠΕΞ είπε ότι «θέλουν να αρθεί η απομόνωση των Τ/Κ, αυτά λένε, αυτά δέχομαι».

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει «τι λέει η Συνθήκη του Σικάγου, τι λένε οι κανονισμοί του ICAO τι λένε οι κανονισμοί του Eurocontrol και είναι αυτά που ακόμη και η υπερδύναμη των ΗΠΑ οφείλει να δεχθεί».

    Πρόεδρος ICAO - Κατεχόμενα - ''Αεροδρόμια'' - Ελληνας ΥΠΕΞ ---------------------------------------------------------------- ''Μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου αναγνωρίζουμε και με αυτή συζητούμε, εκτός εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή από τα Ηνωμένα Εθνη'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπλοίας (ICAO) Ασσαντ Κοτάιτε ερωτηθείς για το αν εξετάζεται ζήτημα διεθνών πτήσεων από παράνομα αεροδρόμια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με τον Υπουργό των Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωσή της με τους διεθνείς κανονισμούς ασφάλειας των αεροπορικών πτήσεων.

    Γιώργος Κουμουτσάκος - Κυπριακό ---------------------------------- «Σταθερός στόχος και επιδίωξη σε Αθήνα και Λευκωσία παραμένει η επανεκκίνηση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η επανένωση της Κύπρου», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ για το Κυπριακό, είπε ότι «στο βαθμό που οι δηλώσεις αυτές κινούνται προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης των προσπαθειών (για λύση του Κυπριακού), σε αυτό το πλαίσιο (στη βάση του σχεδίου Ανάν και του ευρωπαϊκού κεκτημένου), αποτελούν ένδειξη προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 9.30 το πρωί για την Αθήνα, όπου θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα το βράδυ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραμείνει στην Ελλάδα για μερικές ημέρες και θα επιστρέψει στην Κύπρο. Ακολούθως θα μεταβεί εκ νέου στην ελληνική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει διάφορα αγωνίσματα και κυρίως του στίβου και να παραστεί στην τελετή λήξης των αγώνων.

    Θα επισκεφθεί επίσης στο Ολυμπιακό Χωριό την Κυπριακή Ολυμπιακή Αποστολή.

    Ακιντζί - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακό ------------------------------------------------- Ο ηγέτης του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί αναχώρησε χθες το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα, όπου θα παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με πρόσκληση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του ο Τ/Κ πολιτικός εξέφρασε χαρά και ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση, επισημαίνοντας πως το πρώτο που σκέφτηκε μόλις την έλαβε ήταν πως η Ολυμπιακή Φλόγα δεν πέρασε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κάτι που χαρακτήρισε ως ''λάθος''.

    ''Ηταν ένα λάθος που δεν πέρασε στο βορρά αλλά και εάν απέρριπτα την πρόσκληση θα ήταν ακόμη ένα λάθος για αυτό και αποφάσισα να την αποδεχθώ και πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι υπερήφανος, ότι με έχουν τιμήσει, που θα παραστώ στην εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων'', είπε ο κ. Ακιντζί.

    Η μετάβασή του, πρόσθεσε, μαζί με την σύζυγό του, αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι Τ/Κ εύχονται για την αποκατάσταση της ειρήνης, μήνυμα που όπως είπε θα μεταφέρει στην Αθήνα μέσω Λάρνακας ''το συντομότερο δρόμο για την Ελλάδα''.

    ''Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους και όλοι μαζί Ε/Κ και Τ/Κ πρέπει να κάνουμε χρήση των διαφόρων διευκολύνσεων που παρέχονται στο νησί με τον καλύτερο τρόπο για να δείχνουμε ότι είμαστε πραγματιστές'', πρόσθεσε.

    Είπε πως ήδη ο λαός έδειξε το δρόμο στους πολιτικούς, αφού Τ/Κ ταξιδεύουν από τη Λάρνακα, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, Ε/Κ χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου για να μεταβούν στην Τουρκία. Το ίδιο, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει και με τα λιμάνια.

    Αναφερόμενος στο θέμα του εμπορίου του ψευδοκράτους με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ακιντζί είπε πως κάτι τέτοιο θα δώσει ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους να προωθήσουν την οικονομία στο βορρά και θα συμβάλει και σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    ''Δεν πιστεύω ότι θα συμβάλει στη διαίρεση, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Το αντίθετο, πιστεύω πως θα συμβάλει στην ειρήνη'', ανέφερε ο Τ/Κ πολιτικός, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ''Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να επιλύσουν μόνοι τις διαφορές τους γιατί έχει παρέλθει η εποχή των σωτήρων από το εξωτερικό''.

    Καταλήγοντας αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνοντας πως θα ήθελε να δει Ε/Κ και Τ/Κ αθλητές να διαγωνίζονται σε μια ειρηνική ατμόσφαιρα κάτω από τη σημαία της ενωμένης Κύπρου, κάτι που αυτή τη φορά δεν θα συμβεί.

    ''Ελπίζω πραγματικά πως στο μέλλον θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι νέοι μας να διαγωνίζονται μαζί ειρηνικά'', είπε τέλος ο Μουσταφά Ακιντζί.

    Αθήνα - Ολυμπιακό Χωριό - Ανάρτηση κυπριακής σημαίας ------------------------------------------------------- Η κυπριακή σημαία κυματίζει από χθες στους ιστούς του Ολυμπιακού Χωριού στην Αθήνα.

    Σε μια λιτή τελετή, στην παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων, αθλητών και αθλητικών παραγόντων, η κυπριακή σημαία, μαζί με αυτές της Ανδόρας, του Εκουαντόρ, της Κολομβίας και της Μολδαβίας αναρτήθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Τίτος Χριστοφίδης, αλλά και το σύνολο της ηγεσίας της Κυπριακής Ολυμπιακής Αποστολής.

    Η κυπριακή σημαία αναρτήθηκε στους ιστούς του Ολυμπιακού Χωριού τέταρτη στη σειρά, σε μια συγκινητική στιγμή με όλους τους Κύπριους, αθλητές, πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους να συνοδεύουν σιγοτραγουδώντας τον Εθνικό Υμνο.

    «Πρόκειται για μια λιτή, αλλά πάρα πολύ συγκινητική στιγμή, γιατί αναρτήθηκε η σημαία της Κύπρου στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο δεν είναι ένα τυχαίο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά το Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης.

    Ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από αυτή την απλή, αλλά πάρα πολύ συμβολική γιορτή.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ επανέλαβε πως οι στόχοι της κυπριακής αποστολής παραμένουν όπως διατυπώθηκαν κατά την αναχώρησή της από την Κύπρο, δηλαδή μια αξιοπρεπής παρουσία στους αγώνες, αλλά και γιατί όχι και κάποιες διακρίσεις.

    ΕΕ - Μπαρόσο - Επίτροποι - Μάρκος Κυπριανού ---------------------------------------------- O Κύπριος Επίτροπος στην ΕΕ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες πως αποτελεί μεγάλη τιμή για αυτόν το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ανέθεσε το σημαντικότατο, όπως το χαρακτήρισε, τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας των Καταναλωτών (SANCO) στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, κατόπιν της σχετικής έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η δήλωση του κ. Κυπριανού έγινε στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο όπου εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μαζί με τον κ. Κυπριανού και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας Αντριάν βαν ντερ Μιρ παρακολούθησαν την διάσκεψη Τύπου του νέου Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την ανάθεση των χαρτοφυλακίων στους Επιτρόπους.

    Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι έχει οργανώσει μια δυνατή ομάδα ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματική εργασία και επίτευξη στόχων και ότι οι Επίτροποι θα εργαστούν μαζί για να υπάρξουν πραγματικά οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ.

    Εκανε λόγο για μια στερεή και πολιτικά έμπειρη ομάδα στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότερες γυναίκες από πριν και είπε ότι οι Επίτροποι έχουν αυστηρά ισάξιες εξουσίες.

    ''Δεν θέλω πρώτης και δεύτερης τάξης Επιτρόπους. Ολοι οι Επίτροποι είναι εξίσου σημαντικοί'', σημείωσε.

    Υπουργείο Παιδείας - Εκπαίδευση - Ριζοκάρπασο -------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται εντός της ημέρας να αποστείλει στα Ηνωμένα Εθνη τον κατάλογο των καθηγητών και των δασκάλων που θα στελεχώσουν το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Ριζοκαρπάσου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Ο Α΄ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Παναγιώτης Μάτσης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε χθες το πρωί τον κατάλογο αυτό στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και θα τον παραδώσει στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ακολούθως τα Ηνωμένα Εθνη θα παραδώσουν τον κατάλογο στις κατοχικές αρχές.

    Ο κατάλογος περιέχει 20 ονόματα καθηγητών, δύο δασκάλων και μίας νηπιαγωγού.

    Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επιστροφή

    Αυξημένος κατά έξι τουλάχιστον μαθητές αναμένεται να είναι ο αριθμός των 12 - 14 παιδιών που έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου κατά τη νέα σχολική χρονιά, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, ο οποίος ανέφερε πως και νέος αριθμός προσφυγικών οικογενειών από το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή στις κατεχόμενες οικίες και κοινότητές τους.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φαλάς χαιρέτισε τη συμβολή τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων πολιτικών προσώπων και ηγετών κομμάτων στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας και απομένουν να γίνουν ακόμα πολλά και για το λόγο αυτόν έχει ήδη διευθετήσει συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον.

    Η συνάντηση αυτή, όπως ανέφερε, θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 σήμερα το απόγευμα, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου προτίθεται να ζητήσει, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση των 24 περίπου καθηγητών που θα διδάσκουν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και οι οποίοι θα πηγαινοέρχονται στις κατεχόμενες περιοχές, περνώντας καθημερινά από τα οδοφράγματα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να επιδεικνύουν στις κατοχικές δυνάμεις οποιαδήποτε έγγραφα, όπως διαβατήρια ή ταυτότητες.

    Θα συζητήσει επίσης με τον κ. Κλόσον, όπως είπε ο κ. Φαλάς, τη διαμεσολάβησή του για την επίλυση άλλων θεμάτων όπως είναι η επιστροφή και εγκατάσταση οικογενειών Καρπασιτών, στις οικίες όπου είναι σήμερα εγκατεστημένοι Τούρκοι έποικοι, καθώς και για την επιστροφή εικόνων από το κατοχικό καθεστώς στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, που είναι η Μονή Αποστόλου Ανδρέα.

    Για αντιμετώπιση του θέματος της ανασφάλειας που αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι, ο κ. Φαλάς ανέφερε ότι θα εξακολουθήσουν να ζητούν από το διεθνή παράγοντα την εγκατάσταση μόνιμου παρατηρητηρίου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Ριζοκάρπασο και στην Αγία Τριάδα.

    Για προσωρινή και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των δύο, μέχρι στιγμής, οικογενειών που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να επιστρέψουν, αλλά στις οικίες τους διαμένουν τώρα Τούρκοι έποικοι, ο κ. Φαλάς είπε ότι ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για μεταφορά και τοποθέτηση λυόμενων οικιών.

    Ως προς την επιστροφή των δύο, σημαντικής αξίας, εικόνων του Αποστόλου Ανδρέα και της Παναγίας που έχουν αφαιρεθεί από τη θέση τους στις 16 Ιανουαρίου 1991 και τώρα βρίσκονται σε παράνομο μουσείο στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο κ. Φαλάς δήλωσε θα τις ζητήσουν πίσω και ότι η επιστροφή τους ''είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Ριζοκάρπασο και στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα''.

    ''Το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να κάνει ο κ. Ταλάτ όσον αφορά τον Απόστολο Ανδρέα'', δήλωσε ο κ. Φαλάς, ''είναι η άμεση επιστροφή των χρυσών και θαυματουργών εικόνων του Αποστόλου Ανδρέα και της Παναγίας Ελεούσας, που βρίσκονταν στο μοναστήρι μας μέχρι την τουρκική εισβολή και μετά εφυλάττοντο από τους εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασο και παρελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές τον Ιανουάριο του 1991''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η σημερινή τ/κ ηγεσία συνεργάζεται περισσότερο από ό,τι παλαιότερα για αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τους εγκλωβισμένους, ο κ. Φαλάς είπε πως έτσι είναι η γενική εντύπωση, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει μέχρι στιγμής.

    ''Αλλά'', πρόσθεσε, ''για εμάς τους Καρπασίτες, η επαναλειτουργία του Γυμνασίου είναι μεν σημαντική και θετική εξέλιξη, αλλά αυτό δεν είναι η λύση της υπόθεσης της Καρπασίας ούτε η λύση του Κυπριακού''.

    ''Είναι'', συνέχισε, ''η εφαρμογή στην πράξη, έστω και μετά από 29 χρόνια, της Συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης και του κλεισίματος του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου τον Ιούνιο του 1975, είναι ένα μέτρο που ανταποκρίνεται στη Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης, ανθρωπιστικό κυρίως, αλλά έχει και τις πολιτικές του προεκτάσεις''.

    ''Δεν το θεωρούμε όμως'', δήλωσε ο κ. Φαλάς, ''ότι είναι το μέγιστο και ότι σώθηκε η Καρπασία. Ομως για εμάς είναι ένα εφαλτήριο, είναι ένα πρώτο βήμα για να διεκδικούμε, αν μη τι άλλο, με περισσότερη ελπίδα και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την Καρπασία και για την Κύπρο''.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη ------------------------- Νέα αύξηση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά τα ενδοσυνεδριακά σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη από αρνητικό σε θετικό έδαφος. Η αγορά, ύστερα από μικρές αυξομειώσεις, έκλεισε στις 74,85 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,51%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 331 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 57% του ημερήσιου τζίρου.

    Αντίθετα, ζημιές σε ποσοστό 0,23% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 332,34 μονάδες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ------------- Η ΑΕΚ Λάρνακας νίκησε χθες βράδυ στο στάδιο ΓΣΠ με 3 - 0 τη Μακάμπι Πέταχ Τίκβα του Ισραήλ, στον πρώτο αγώνα του β' προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η τελετή έναρξης απόψε των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και το πρόβλημα που προέκυψε με τους Ελληνες Ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου οι οποίοι δεν πέρασαν χθες από τον έλεγχο ντόπινγκ απασχολούν σήμερα τις κυπριακές εφημερίδες. Προβάλλουν επίσης τη μετάβαση στην ελληνική πρωτεύουσα για την αποψινή τελετή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ανάθεση στον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού του χαρτοφυλακίου της Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας των Καταναλωτών καθώς και θέματα τοπικής επικαιρότητας, όπως τον κατάλογο των εκπαιδευτικών για τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, την κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και την κυβερνητική πρόταση για ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ψυχρολουσία από τους Αμερικανούς'' γράφει ότι ''ψυχρολουσία'' διαδέχθηκε την προσπάθεια που κατεβλήθη στη Λευκωσία να εμφανιστούν οι Αμερικανοί έτοιμοι για την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού καθώς επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια και καμιά διάθεση επαναδραστηριοποίησης στο πρόβλημα μετά την αποτυχία, όπως θεωρούν, του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε τον κατάλογο με τα ονόματα των καθηγητών, των δασκάλων και της νηπιαγωγού που θα στελεχώσουν από φέτος τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, στα οποία θα φοιτήσουν συνολικά 25 μαθητές.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Προωθούν τρομοκρατία στο ΡΙΚ'' γράφει ότι "την απόπειρα να υπαχθεί το ΡΙΚ κάτω από ασφυκτικό κομματικό έλεγχο" καταγγέλλει ο ΔΗΣΥ και σε ανακοίνωσή του γίνεται λόγος για "αυταρχική κυβερνητική πρακτική, για την προώθηση απολύσεων χωρίς διάλογο με αδιαφανή κριτήρια και για την πρόσληψη νέων υψηλόμισθων στελεχών της τηλεόρασης". Αλλού γράφει ότι ανώτατη στρατιωτική πηγή σχολιάζοντας χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε ότι ουδεμία πληροφορία ή ένδειξη υπάρχει στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς αναφορικά με ενδεχόμενη ματαίωση της διακλαδικής στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος 2004''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ενεση πολλών εκατομμυρίων'' γράφει ότι με ξένη παρέμβαση λύεται "η αβίωτη συμβίωση" Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Life και μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου και σήμερα της Λαϊκής, ότι υπάρχει ενδιαφέρον ''τρίτων'' για εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας, τα φώτα στρέφονται προς τον Ελλαδίτη μεγαλοεπιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Αλλού γράφει ότι με αρκετές εκπλήξεις και καινοτομίες ολοκληρώθηκε η ανάθεση των χαρτοφυλακίων στους Επιτρόπους της ΕΕ με τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας των Καταναλωτών.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ρυθμίζονται τα αγροτικά χρέη'' γράφει ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην εξαγγελία πρότασης για ρύθμιση των αγροτικών χρεών τα οποία υπολογίζονται σε 100 με 120 εκατομμύρια λίρες και αφορούν περί τις 15 χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι κακώς έπραξε ο ομόλογός του των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ να αποκαλέσει τα κατεχόμενα ''τουρκική βόρεια Κύπρο'' προσθέτοντας ότι ο κ. Πάουελ ως ΥΠΕΞ μιας υπερδύναμης οφείλει να γνωρίζει τι είναι πολιτικά αποδεκτό και τι απαράδεκτο.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ανακωχή'' γράφει ότι παράταση μιας εβδομάδας έδωσαν οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Υπουργό Εργασίας για να ολοκληρώσει τη μεσολαβητική προσπάθεια προειδοποιώντας ότι αν μέχρι τότε δεν υπάρχει κατάληξη τότε θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες από την Αθήνα ότι η ανάδειξη του πνεύματος του Ολυμπισμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της ειρήνης έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο εκφράζοντας την ελπίδα όπως Ε/Κ και Τ/Κ αγωνίζονται μαζί στον αθλητικό στίβο αλλά και στο στίβο της ζωής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Σε δοκιμασία η οικονομία'' γράφει ότι στο μέσο της παραθεριστικής περιόδου, σε επικίνδυνο κλοιό φαίνεται να οδηγείται η οικονομία αφού τείνει να εγκλωβιστεί τόσο από εσωτερικές εξελίξεις όσο και από εξωτερικούς παράγοντες με το πετρέλαιο τύπου μπρεντ να σκαρφαλώνει τα 42,05 δολάρια το βαρέλι σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Αλλού γράφει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των νοητικά καθυστερημένων ατόμων που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος να τους φιλοξενήσει μετά και τις επισημάνσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η Ελλάδα στην κεντρική σκηνή'' γράφει ότι η σύγχρονη Ελλάδα έδωσε την υπόσχεση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αρχίζουν απόψε θα είναι τόσο θεαματικοί όσο καμία άλλη διοργάνωση που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αλλού γράφει ότι οι Ελληνες Ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου δεν πέρασαν χθες από το ντόπινγκ τεστ, ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού ζήτησαν άδεια να φύγουν από το ολυμπιακό χωριό χθες βράδυ, κάτι το οποίο χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχο των αγώνων ως ''βλακώδες''.

    [05] (Κ) Ιζέτ Ιζτζάν - Εισηγήσεις ε/κ πλευράς

    Ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος στα κατεχόμενα Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι θετικές εισηγήσεις της ε/κ πλευράς.

    [06] (Κ) Αθήνα - Υπουργός Υγείας - Επίσκεψη στο ΚΑΤ σε Κεντέρη-Θάνου

    Τις ευχές της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση μετέφερε ο Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στον Κώστα Κεντέρη και στην Κατερίνα Θάνου, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από τροχαίο ατύχημα.

    [07] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Αθήνα (1)

    Την ελπίδα για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αναμένουν μια πρωτοβουλία για επανέναρξη της κινητικότητας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως και η πλευρά μας αναμένει μια πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να αναληφθεί, όπως είπε, από τα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνοντας παράλληλα πως ελπίδα μας είναι και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ αυτή τη φορά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περίοδος από το τέλος αυτού του μήνα μέχρι και τις αρχές του επομένου, οπόταν θα επαναρχίσει η συζήτηση για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ από την ΕΕ, δεν θα είναι κρίσιμη.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι οι ΗΠΑ αποτάθηκαν στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπλοΐας (ICAO) για νομιμοποίηση απευθείας πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι βάσιμες και ούτε έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.

    [08] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ - Κάλυψη Ολυμπιακών Αγώνων

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θα καλύψει πλήρως τη συμμετοχή των Κυπρίων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με καθημερινές ανταποκρίσεις από το διαπιστευμένο στην ΑΘΗΝΑ 2004 δημοσιογράφο Γρηγόρη Σάββα και την ανταποκρίτρια του Πρακτορείου στην ελληνική πρωτεύουσα Χρίστα Νικολάου.

    Για το σκοπό αυτό, αν παραστεί ανάγκη, το ΚΥΠΕ καθημερινώς θα παρατείνει τη λειτουργία του και θα λειτουργήσει κάποιες ώρες και κατά την αργία της 15ης Αυγούστου.

    Εξάλλου στα πλαίσια της στενής συνεργασίας του με το ΑΠΕ, το ΚΥΠΕ έχει διαθέσει στο ΑΠΕ τις δημοσιογράφους Μαρία Μάιλς και Ρεβέκκα Γρηγοριάδου για ενίσχυση της αγγλικής ολυμπιακής ειδησεογραφίας του ΑΠΕ.

    Το ΚΥΠΕ θα καλύψει ειδησεογραφικά τη συμμετοχή των Κυπρίων αθλητών και αθλητριών στα έξι ολυμπιακά αθλήματα στα οποία η Κύπρος παίρνει μέρος, την επίσημη παρουσία των Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων Κυπρίων επισήμων και τις εκδηλώσεις εκτός σταδίων που αφορούν την κυπριακή συμμετοχή.

    Το ΚΥΠΕ θα αναμεταδίδει επιλεκτικά αποτελέσματα όλων των αγωνισμάτων από την ολυμπιακή ειδησεογραφία του ΑΠΕ.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ριζοκάρπασο- Κατάλογος εκπαιδευτικών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Επιδόθηκε χθες στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κατάλογος με τα ονόματα εκπαιδευτικών που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να τοποθετήσει στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, για να διδάξουν τα παιδιά εγκλωβισμένων στα εκεί σχολεία που θα λειτουργήσουν κατά τη νέα σχολική χρονιά.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στην Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφτασε στις 11.15 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα καταλύσει στο ξενοδοχείο «Hilton», επίσημο κατάλυμα της ΔΟΕ.

    Στις 13.00 θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος προς τιμή των μελών της ΔΟΕ και των επίσημων προσκεκλημένων για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5765      0,5799            1,7244        1,7346
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4723      0,4751            2,1048        2,1173
    Λίρα Αγγλίας   0,8585      0,8636            1,1579        1,1648
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4223*    0.4256*    234.9624    236,7985
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3340     0.3366       2.9709      2,9940
    Δολάριο Καναδά      0.3543     0.3571       2.8003      2,8225
    Κορώνα Δανίας       0.0774     0.0780      12.8205     12,9199
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0695     0.0700      14.2857     14,3885
    Κορώνα Σουηδίας     0.0624     0.0628      15.9236     16,0256
    Φράγκο Ελβετίας     0.3749     0.3778       2.6469      2,6674
    
    ---------------------------------------------------------------------
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,39  ( 0,72)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    457.810
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    374.194    337,42  ( 1,53)
    FTSE Med 100 **                             5.778,10  (-1,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    248.753     98,47  ( 1,86)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.856     73,02  ( 1,05)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.533     12,71  ( 4,35)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.205     46,74  ( 1,37)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.717     46,56  (-2,76)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     54.430     20,80  ( 0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     29.828     60,51  (-3,72)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.833      2,42  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.633      6,76  ( 1,50)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,29  (-2,46)
    Ξενοδοχεία                    £      6.687     26,62  (-1,37)
    Αλλες Εταιρείες               £     65.698     61,74  (-0,53)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Κέρδη, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να σημειώνει αύξηση σε σχέση με χθες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα κέρδη σε ποσοστό 0,72%, κλείνοντας στις 75,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 457 χιλιάδες λίρες, με την μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 32% του ημερήσιου τζίρου.

    [14] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Δεξίωση Προέδρου της Δημοκρατίας

    [15] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Λαμπαδηδρόμοι - Τελετής Έναρξης

    Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων που θα μεταφέρουν τη Ολυμπιακή Φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την Τελετή Έναρξης των Αγώνων της 28ης Ολυμπιάδας.

    Με αλφαβητική σειρά, τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων είναι:

    ΓΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΔΟΜΑΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΙΜΗΣ)

    ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΗΣ ΑΚΑΚΙΟΣ

    ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    [16] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [17] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Καρπασίτες - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Θέματα που σχετίζονται με την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, συζητήθηκαν το απόγευμα σε συνάντηση του Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον με αντιπροσωπεία Καρπασιτών.

    Οπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός Πρεσβευτής διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από μέλη του σωματείου ''Το Ριζοκάρπασο'', της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, της Σχολικής Εφορίας και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου να είναι ομαλή.

    [18] (Κ) Καραμανλής - ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία

    [19] (Κ) Αθήνα - Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 13 August 2004 - 17:49:18 UTC