Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Μαρκουλλίδης - 200 μέτρα - Προκριματικοί
  • [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Προημιτελικά 200 μ. γυναικών - Γρηγορίου - Αποκλεισμός
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ολυμπιακοί - Μαρκουλλίδης - 200 μ. - Αποκλεισμός
  • [06] (Κ) Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός ΕΕ - Τ/κ προϊόντα
  • [07] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Αυριανή συνεδρία - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Ολυμπιακοί - ΚΟΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [12] (Κ) Μολυβιάτης - Μίλερ - Επίσκεψη Πάουελ
  • [13] (Κ) Pουσόπουλος - Συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου
  • [14] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Καριόλου - Χατδημιανού
  • [15] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Τελετή Λήξης - Παπαϊωάννου
  • [16] (Κ) Ολυμπιακοί αγώνες - Κύπριοι αθλητές - Ιστιοδρομία
  • [17] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Καριόλου - Χατδημιανού (Ορθή Επανάληψη)
  • [18] (Κ) Πάφος - Παναθηναϊκός - ΑΕΠ - Φιλικός αγώνας

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Μαρκουλλίδης - 200 μέτρα - Προκριματικοί

    Στη μάχη με ελπίδα την είσοδο στα προημιτελικά ρίχνεται σήμερα ο Κύπριος σπρίντερ Αννινος Μαρκουλλίδης. Ο Αννινος αγωνίζεται στον 7ο διάδρομο της έκτης προκριματικής σειράς των 200 μέτρων, που θα πραγματοποιηθεί στις 11:05 το πρωί στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Προημιτελικά 200 μ. γυναικών - Γρηγορίου - Αποκλεισμός

    Μακριά από τον καλό της εαυτό παρουσιάστηκε χθες βράδυ η Κύπρια σπρίντερ Μαρίλια Γρηγορίου, η οποία αποκλείστηκε από τα προημιτελικά των 200 μέτρων γυναικών.

    Η Μαρίλια τερμάτισε στην 7η θέση, σημειώνοντας χρόνο 23.65, που είναι μεγαλύτερος από την ατομική της επίδοση (23.07), καθώς και μεγαλύτερος από το 23.23, επίδοση με την οποία προκρίθηκε νωρίτερα χθες το πρωί στις 32 καλύτερες σπρίντερ του αθλήματος.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στους ιμάντες του συστήματος ελέγχου αποσκευών του αεροδρομίου Λάρνακας, ο κανονισμός της ΕΕ για τη διακίνηση προϊόντων μέσω της ''Πράσινης Γραμμής'', οι δηλώσεις του Δημάρχου Μόρφου Χαράλαμπου Πίττα για την μετάβαση στην κατεχόμενη Μόρφου, η είσοδος και έξοδος Ε/Κ σεσημασμένων εγκληματικών στοιχείων από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, οι προσφορές για τον εξοπλισμό της ΑΤΗΚ και οι υποψίες επίδοξου εξερευνητή για την χαμένη Ατλαντίδα.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προτού αναχωρήσει χθες για την Αθήνα, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τα τ/κ προϊόντα, η παραδοχή του Τούρκου Υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Αμπτουλατίφ Σενέρ για την πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και η πιθανή απεργία στην Πολιτική Αεροπορία .

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Χαμένα λεφτά για τη χαμένη Ατλαντίδα'' γράφει ότι ενώ εκκρεμεί η χορήγηση 50.000 λιρών, 10.000 λίρες έχει ήδη χορηγήσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στον εξ ΕΠΑ επίδοξο εξερευνητή της χαμένης Ατλαντίδας δρα Σάρμαστ, ο οποίος ως γνωστό υποψιάζεται σε σύγγραμμα του πως η χαμένη ήπειρος είναι η Κύπρος. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που τροχοδρόμησε τις εξελίξεις για την αρνητική στάση του Δήμου Μόρφου σχετικά με την επαναλειτουργία του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη κωμόπολη, κατά το διήμερο 1-2 Σεπτεμβρίου.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ευθέως κατά Νεόφυτου τα πυρά'' ότι για σκοπιμότητες των ανθρώπων του ''ναι'' στο δημοψήφισμα κάνει λόγο ο Δήμαρχος Μόρφου, ενώ κατηγορεί ευθέως τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων στο θέμα της επαναλειτουργίας του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η πλευρά μας ενθαρρύνει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, κεφαλαίων και προσώπων, μέσω της πράσινης γραμμής, σύμφωνα με τον κανονισμό που έχει εκδοθεί από την ΕΕ, και ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από χθες, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τι κρύβει το χάος στο αεροδρόμιο'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι το φρακάρισμα μιας βαλίτσας στους ιμάντες του συστήματος ελέγχου αποσκευών, ταλαιπώρησε το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες επιβάτες για πολλές ώρες, έκανε άνω κάτω 25 συνολικά πτήσεις, προξένησε ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων λιρών σε αεροπορικές εταιρείες και το κυριότερο όλων επανέφερε στην επιφάνεια ένα σωρό παραλείψεις, καθυστερήσεις, κενά και προχειρότητες σχετικά με τις διαδικασίες προμήθειας, λειτουργίας και ελέγχου συστήματος ελέγχου επισκευών. Αλλού αναφέρει ότι ο Αμπντουλατίφ Σενέρ παραδέχτηκε ότι έχει αυξηθεί κατά δέκα φορές τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ε/κ περιουσίων που αγοράζουν ξένοι στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Φάκελος Τύμπου. Τρύπα στο 'στοπ-λιστ''' γράφει ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου έχει μετατραπεί σε πύλη εξόδου και εισόδου Ε/Κ σεσημασμένων εγκληματικών στοιχείων, με καταδίκες σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών και ανθρωποκτονίας, υποδίκων, καθώς και επιχειρηματιών. Το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι της Κερύνειας. Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πρόθεση να ασκήσει κατά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Δεκεμβρίου ''βέτο'' επί της απόφασης που θα εκδώσει η ΕΕ για τον καθορισμό ή όχι ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αγορά του αιώνα από την ΑΤΗΚ'' γράφει ότι προσφορές που αναμένεται να αγγίξουν τα 100 εκατομμύρια λίρες για την προμήθεια εξοπλισμού για εγκατάσταση δικτύου κινητής τηλεφωνίας 3ης Γενιάς στην Κύπρο αποφάσισε να προκηρύξει η ΑΤΗΚ. Αλλού γράφει ότι την άμεση λήψη δυναμικών μέτρων που μπορούν να κλιμακωθούν ακόμα και σε γενική απεργία και παράλυση των αεροδρομίων, αποφάσισε μετά από αλλεπάλληλες συνεδρίες της η Κλαδική του προσωπικού του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο υλοποιήσει απόφασή του για παράταση της υπηρεσίας του Διευθυντή του Τμήματος Στέλιου Βασιλείου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα γράφει ότι από την πρώτη κιόλας μέρα που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός της ΕΕ για τη διακίνηση προϊόντων μέσω της ''Πράσινης Γραμμής'' οκτώ Τ/Κ έμποροι επέδειξαν ενδιαφέρον υποβάλλοντας χθες αίτηση προς το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο για τη μεταφορά των προϊόντων τους στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι το Εθνικό Συμβούλιο ''έχει καθήκον να καταλήξει σε απόφαση για το τι πολύ συγκεκριμένα ζητεί η ελληνική κυπριακή πλευρά στο Κυπριακό''.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------ Η Κύπρος δεν επιθυμεί να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι επιθυμούμε η Τουρκία να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη, νοουμένου και δεδομένου ότι θα δεχθεί να συμπεριφέρεται με τους όρους και τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και νοουμένου ότι δεν θα χρησιμοποιεί πολιτική και τακτική που να διαιωνίζουν διαχωριστικές τάσεις στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε, εξάλλου πως κανένας δεν μπορεί να αναμένει από την πλευρά μας να βλέπει παθητικά να προωθείται τέτοιου είδους πολιτική από πλευράς της Τουρκίας, χωρίς να έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι έχει ήδη απαντήσει καταφατικά στο ΓΓ των ΗΕ σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ενώ υπήρξε συμφωνία για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ταλάτ φαίνεται τώρα να υπαναχωρεί και να θέτει θέματα συμμετοχής των Τ/Κ με όρους, με ποσοστά, με προϋποθέσεις στη λειτουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, που θα είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν, όπως είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η πλευρά μας δέχεται τη συμμετοχή των Τ/Κ στο θέμα αυτό, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσει προηγούμενο που να έχει ως αποτέλεσμα η συμμετοχή σε τέτοια δικοινοτικά προγράμματα να πρέπει να βασίζεται σε ποσοστά ή σε διαχωριστικές τάσεις.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις δηλώσεις αυτές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα παρακολουθήσει αθλήματα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και την τελετή λήξης.

    Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε τέτοιες εκδηλώσεις συναντά κανείς αρχηγούς κρατών και άλλους αξιωματούχους. Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν αποδίδει σε τέτοιου είδους συναντήσεις πολιτική σημασία.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για άσκηση βέτο από την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος δεν επιθυμεί να ασκήσει βέτο, αλλά θέλει «η Τουρκία να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη, νοουμένου και δεδομένου ότι η Τουρκία θα δεχθεί να συμπεριφέρεται με τους όρους και τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και νοουμένου ότι δεν θα χρησιμοποιεί πολιτική και τακτική που να διαιωνίζουν διαχωριστικές τάσεις στην Κύπρο, όπως τελευταία γίνεται».

    «Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να αναμένει από εμάς, παθητικά να βλέπουμε να προωθείται αυτή η πολιτική, χωρίς να έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε σύνδεση της λύσης του Κυπριακού μαζί με την προοπτική της Τουρκίας για την ένταξη», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βασική πολιτική μας δεν είναι να ασκήσουμε βέτο και επιθυμούμε διακαώς να βοηθήσει η Τουρκία με τη δική της στάση, ώστε να υποβοηθήσουμε και όχι να εμποδίσουμε της ένταξή της στην ΕΕ».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κανονισμοί ΕΕ - Πράσινη Γραμμή ------------------------------------------------------ Η πλευρά μας ενθαρρύνει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, κεφαλαίων και προσώπων, μέσω της ''Πράσινης Γραμμής'', σύμφωνα με τον κανονισμό που έχει εκδοθεί από την ΕΕ, και ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από χθες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ήδη έχουν υποβληθεί οκτώ αιτήσεις από Τ/Κ για διεξαγωγή τέτοιου εμπορίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους, η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοεφαρμοζόμενη, προσθέτοντας ότι η τ/κ ''διοίκηση'' έχει εγκρίνει εδώ και δύο μήνες ένα «νομοσχέδιο», το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, χωρίς την έκδοση ''άδειας'' από τις ''αρχές'' του καθεστώτος και από τον τουρκικό στρατό.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για να ανοίξει το οδόφραγμα της Ζώδιας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όποιες δυσκολίες παρεμβάλλονται από τη δική μας πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «εμείς έχουμε προτείνει το άνοιγμα οκτώ χωριστών σημείων διέλευσης, αλλά οι Τ/Κ επιμένουν μόνο για το άνοιγμα Αστρομερίτη - Ζώδια, που αφορά και εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο Τ/Κ παραγωγούς εσπεριδοειδών, ενώ αρνούνται να ανοίξουν άλλα οδοφράγματα, τα οποία εξυπηρετούν εξίσου και τις δύο κοινότητες».

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από χθες ξεκίνησε και τυπικά το εμπόριο δια μέσου της ''Πράσινης Γραμμής'' με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η υποχρέωση μας για καθορισμό του καθεστώτος της λεγόμενης πράσινης γραμμής και τη διεξαγωγή εσωτερικού εμπορίου προκύπτει από το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, το οποίο υπογράψαμε στις 16 Απριλίου του 2003».

    Εκτοτε, πρόσθεσε, «με την ΕΕ έχουμε διεξαγάγει πολύμηνες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό όλων των στοιχείων, με κατάληξη αυτό τον κανονισμό, που είναι συμφωνημένος μαζί με την ΕΕ και είναι ικανοποιητικός σε εμάς».

    Βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός ΕΕ - Τ/κ προϊόντα - Πρώτες αιτήσεις ----------------------------------------------------------- Oκτώ Τουρκοκύπριοι έμποροι έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για διακίνηση των εμπορευμάτων τους διαμέσου της ''Πράσινης Γραμμής'', κάνοντας έτσι χρήση του ειδικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τέθηκε από χθες σε ισχύ.

    Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του κανονισμού αυτού και είπε ότι οι πρώτες οκτώ αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.

    ''Είναι σήμερα μια πολύ σημαντική ημέρα διότι τίθεται σε ισχύ το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει το εμπόριο τ/κ προϊόντων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής προς τις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και προς την ευρωπαϊκή αγορά'', είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Εκανε παράλληλα έκκληση προς τους Ε/Κ και τους Τ/Κ εμπόρους να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, καθώς, όπως είπε, ο τομέας του εμπορίου θα συμβάλει στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

    Υπουργός Εμπορίου - ΕΕ - Κατεχόμενα - Διακίνηση προϊόντων --------------------------------------------------------- Η ανάπτυξη του εμπορίου προϊόντων από τα κατεχόμενα, μέσω της πράσινης γραμμής, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η τ/κ πλευρά επιδείξει καλή βούληση, υπογράμμισε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στους ειδικούς κανονισμούς της ΕΕ που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ και αφορούν τη διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα, μέσω της ''Πράσινης Γραμμής''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στους Τ/Κ έμπορους για να κάνουν χρήση αυτών των κανόνων, και προειδοποίησε ότι εάν το κατοχικό καθεστώς με διακηρύξεις ή με μέτρα δυσκολέψει τους Τ/Κ ή δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τις εμπορικές συναλλαγές, τότε αυτό ''θα πρέπει να εκτιμηθεί στην πορεία και θα πρέπει τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες να κάνουν τις απαραίτητες διαπιστώσεις και παρεμβάσεις''.

    Καρογιάν - Κανονισμός ΕΕ - ''Πράσινη Γραμμή'' ---------------------------------------- Ολες οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας είναι έτοιμες για να παράσχουν κάθε διευκόλυνση για την εφαρμογή των κανονισμώνν που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της ''Πράσινης Γραμμής'', που τέθηκε από χθες σε ισχύ, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ενώ σημείωσε ακόμη πως ''όπως και σε καθετί το καινούργιο ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια προβλήματα, τα οποία εμείς θα αντιμετωπίσουμε''.

    ''Είμαστε πανέτοιμοι, όμως επειδή πρόκειται για κάτι καινούργιο, στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια μικροπροβλήματα, εμείς άμεσα και αποτελεσματικά θα προχωρήσουμε στην επίλυσή τους'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν, επισημαίνοντας πως αυτή είναι και η γενική οδηγία προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Κανονισμός ΕΕ ----------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι υπάρχουν ''πολιτικές δυσκολίες'' όσον αφορά τη διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα γιατί, όπως ισχυρίστηκε, οι Ε/Κ δεν είναι ψυχολογικά έτοιμοι να αγοράζουν τ/κ προϊόντα.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση χθες στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες διευθετήσεις για την πώληση προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές.

    Ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί αν τα προϊόντα μπορούν να πωληθούν ή όχι στις ελεύθερες περιοχές, προσθέτοντας ότι υπάρχει η εντύπωση ότι το να αγοράζει κανείς τ/κ προϊόντα είναι προσβολή. Ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο κανονισμός για την ''Πράσινη Γραμμή'' θα μπορέσει να πετύχει αν οι Ε/Κ μπορέσουν να το ξεπεράσουν αυτό.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ναός Αγίου Μάμαντος - Μορφίτες ----------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση διεκδικεί και υποστηρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς χθες να αναφερθεί στο θέμα της λειτουργίας του ναού του Αγίου Μάμαντος στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι πολίτες από μόνοι τους πρέπει να σκέφτονται και να αποφασίζουν να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δίνουν ενίσχυση στις αιτιάσεις του κατοχικού καθεστώτος για αναγνώριση ύπαρξης χωριστής οντότητας.

    Είπε ότι η πολιτικοποίηση της εκδήλωσης αυτής, μπορεί να αποτελέσει λόγο ή πρόσχημα προς το κατοχικό καθεστώς, για να απαγορεύσει τη λειτουργία του ναού ως ναού και σημείου λατρείας και πρόσθεσε πως αυτό είναι αντίθετο με τη διακηρυσσόμενη πρόθεση που υπάρχει.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου δεν πήρε τελικά θέση αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και της προσέλευσης πιστών σε αυτόν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση διεκδικεί και υποστηρίζει «το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, αλλά οι πολίτες μόνοι τους πρέπει να σκέφτονται και να αποφασίζουν να μην προβαίνουν σε ενέργειες που να δίνουν ενίσχυση ή υποστήριξη στις αιτιάσεις του κατοχικού καθεστώτος για αναγνώριση ύπαρξης χωριστής οντότητας».

    Το θέμα της λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, συνέχισε, «ανταποκρίνεται στη βούληση και την επιθυμία ολόκληρου του λαού, όλων των θρησκευόμενων και σίγουρα όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής της Μόρφου».

    Ωστόσο, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «αυτή η καθαρά θρησκευτική ενέργεια, δεν πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για μετατροπή της ή παρουσίασή της ως πολιτικής εκδήλωσης».

    Καρογιάν - Μόρφου - Αγιος Μάμας ------------------------------- Η κυβέρνηση ''δεν εμπλέκεται στις διελκυστίνδες'' δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την έκταση που προσλαμβάνει το θέμα της μετάβασης στην κατεχόμενη Μόρφου για τη γιορτή του Αγίου Μάμαντος.

    ''Είναι μια θρησκευτική γιορτή, να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση για το θέμα'', ανέφερε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, αντίθετα με την τουρκική πλευρά που επιβάλλει προσκόμματα και δυσκολίες.

    ''Ραντικάλ'' - Δηλώσεις Γκιουλ - Κυπριακό ----------------------------------------- Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων διατυπώνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η τουρκική πλευρά αισθάνεται ενοχλημένη από τη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'' σε χθεσινό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο ''Ο Γκιουλ είπε: Ενοχλεί η στάση της ΕΕ όσον αφορά το Κυπριακό'', προκαλεί ενόχληση στην Αγκυρα η συμπεριφορά του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την Κύπρο και ο κ. Γκιουλ ζητεί όπως τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Γκιουλ ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες ειλικρινείς προσπάθειες, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι χρονοτριβούν (από πλευράς της ΕΕ) και αυτό ενοχλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Για να μη χάσει η Αγκυρα το όραμά της, θα πρέπει να αρθεί η ''απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    "Μιλιέτ" - Σενέρ - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες ---------------------------------------------- Ο Τούρκος Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί κατά δέκα φορές τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των περιουσιών που αγοράζουν ξένοι στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής «Μιλιέτ», απαντώντας σε ερώτηση του Τούρκου βουλευτή Ατίλα Μπασόγλου, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Σενέρ είπε ότι μόνο στην Κερύνεια πωλήθηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα γης.

    Οπως είπε, ''οι ακίνητες περιουσίες αλλάζουν ραγδαία χέρια από τον καιρό που κατατέθηκε το σχέδιο Ανάν, το 2002».

    Ο κ. Σενέρ ανέφερε ότι το 2001 πωλήθηκαν 63.000 τ.μ. γης σε ξένους στην κατεχόμενη Κύπρο, το 2002 290 χιλιάδες τ.μ. και 613 χιλιάδες τ.μ. το 2003. Το πρώτο εξάμηνο του 2004 πωλήθηκαν 116 χιλιάδες τ.μ. γης σε ξένους.

    Ο κ. Σενέρ είπε ότι η μεγάλη πλειοψηφία ξένων που αγοράζουν γη και περιουσίες στα κατεχόμενα είναι Βρετανοί και Τούρκοι. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, για αγορές σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στην Κερύνεια.

    ''Παρά το γεγονός ότι οι ξένοι προτιμούν να αγοράζουν περιουσίες, των οποίων οι κάτοχοι των τίτλων ιδιοκτησίας είναι Τούρκοι, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αγοράζουν και περιουσίες των οποίων κάτοχοι των τίτλων ιδιοκτησίας είναι Ε/Κ», ανέφερε.

    Ο Τούρκος Υπουργός υπενθύμισε ότι οι ξένοι που επιθυμούν να αγοράσουν περιουσίες στα κατεχόμενα χρειάζονται πρώτα την «άδεια» του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου και όσοι επιθυμούν να αγοράσουν περιουσία πέρα των χιλίων τ.μ. θα πρέπει να πάρουν ''ειδική άδεια'' από το «συμβούλιο».

    Ολυμπιακοί - 200 μέτρα ανδρών - Μαρκουλλίδης -------------------------------------------- Με ζητούμενο χρόνο γύρω στο 20.80, ο οποίος θα του δώσει ένα εισιτήριο για τους προημιτελικούς, ο Κύπριος σπρίντερ Αννινος Μαρκουλλίδης εισέρχεται σήμερα στο στίβο για τα προκριματικά των 200 μέτρων.

    Ο Μαρκουλλίδης, ο οποίος έμεινε γνωστός ως «ο πιο γρήγορος λευκός άνθρωπος στον κόσμο» από την παρουσία του στα ημιτελικά των 200 μέτρων στην Ατλάντα, έχει αυτή τη φορά μειωμένους στόχους, διότι, όπως δηλώνει, έχει προπονηθεί πολύ λίγο τον τελευταίο καιρό λόγω διάφορων τραυματισμών, οι οποίοι χρειάστηκαν πολύ καιρό για να ξεπεραστούν.

    Μιστράλ ανδρών και γυναικών - Καριόλου - Χατζηδαμιανού ------------------------------------------------------ Με πτώση στη γενική κατάταξη στα αγωνίσματά τους, ολοκλήρωσαν τη χθεσινή ημέρα των ιστιοδρομιών οι Κύπριοι σέρφερ Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού.

    Στην πρώτη ιστιοδρομία της ημέρας (9η), ο Καριόλου δεν τα πήγε καλά και τερμάτισε στην 24η θέση, ενώ στην 10η ιστιοδρομία, ο Κύπριος σέρφερ ανέκαμψε ανεβαίνοντας στη 16η, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την 13η θέση στη γενική κατάταξη με 115 βαθμούς, ενώ προχθές ήταν 11ος. Ο Καριόλου έχει 7 βαθμούς διαφορά από τον 14ο Ιβάν Πάστορ από την Ισπανία.

    Στις ιστιοδρομίες γυναικών, η Χατζηδαμιανού τερμάτισε στη 22η θέση, ενώ στην 10η και τελευταία της ημέρας, έπεσε μία ακόμα θέση πιο κάτω (23η), με αποτέλεσμα να χάσει μία θέση στη γενική κατάταξη, αφού τερμάτισε στην 21η με 178 βαθμούς ποινής.

    Ολυμπιακοί - Προημιτελικά 200 μ. γυναικών - Γρηγορίου - Αποκλεισμός

    Μακριά από τον καλό της εαυτό παρουσιάστηκε χθες βράδυ η Κύπρια σπρίντερ Μαρίλια Γρηγορίου, η οποία αποκλείστηκε από τα προημιτελικά των 200 μέτρων γυναικών.

    Η Μαρίλια τερμάτισε στην 7η θέση, σημειώνοντας χρόνο 23.65, που είναι μεγαλύτερος από την ατομική της επίδοση (23.07), καθώς και μεγαλύτερος από το 23.23, επίδοση με την οποία προκρίθηκε νωρίτερα χθες το πρωί στις 32 καλύτερες σπρίντερ του αθλήματος.

    Με την επίδοσή της αυτή η Μαρίλια κατέκτησε την 31η θέση της κατάταξης.

    Ολυμπιακοί - Σιάλου - Κάταγμα στο χέρι -------------------------------------- Με το δεξί χέρι στο γύψο είναι από χθες η Κύπρια αθλήτρια Ανδρούλα Σιάλου.

    Η Ανδρούλα υπέστη κάταγμα προχθές όταν σκόνταψε στο έβδομο εμπόδιο και ενώ βρισκόταν στην τρίτη θέση του πρώτου ημιτελικού.

    Η 31χρονη σπρίντερ επισκέφθηκε χθες ιατρό στο Ολυμπιακό Χωριό (είναι εκεί αποσπασμένοι από το ΚΑΤ), ο οποίος τοποθέτησε το χέρι της στο γύψο. Σύμφωνα με τη διάγνωση, υπέστη κάταγμα στο θύλακα μεταξύ παραμέτρου και μικρού δαχτύλου. Θα επισκεφθεί τον ιατρό ξανά την Παρασκευή.

    Καλαθόσφαιρα - Ομάδα Ανδρών Κύπρου - Προετοιμασία -------------------------------------------------- Φιλικούς αγώνες με Μακεδονικό και Πανελλήνιο θα δώσει η κυπριακή Ομάδα Καλαθόσφαιρας Ανδρών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της που θα γίνει στο Καρπενήσι από τις 31 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση ------------------------------- Με θετικό πρόσημο, για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν σε αρνητικό έδαφος. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,06% και έκλεισε στις 75,14 μονάδες. Αγοραστική άπνοια επικράτησε και στη σημερινή συνάντηση με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να περιοριστεί στις 206 χιλιάδες λίρες, το 1/3 των οποίων αφορούσε συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [05] (Κ) Ολυμπιακοί - Μαρκουλλίδης - 200 μ. - Αποκλεισμός

    Ο Κύπριος πρωταθλητής Αννινος Μαρκουλλίδης τερμάτισε έβδομος στην έκτη προκριματική σειρά των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του αγωνίσματος. Ο χρόνος του ήταν 23.94.

    [06] (Κ) Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός ΕΕ - Τ/κ προϊόντα

    Oλες οι πλευρές είναι έτοιμες για την εφαρμογή των κανονισμών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της ''Πράσινης Γραμμής'', δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος είπε ότι μέχρι στιγμής 25 Τ/Κ έμποροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για διακίνηση εμπορευμάτων τους προς τις ελεύθερες περιοχές.

    [07] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Αυριανή συνεδρία - Κυπριακό

    [08] (Κ) Ολυμπιακοί - ΚΟΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί αύριο το Ολυμπιακό Χωριό στην Αθήνα και θα παρακαθήσει στις 12:00 το μεσημέρι σε γεύμα που θα δοθεί προς τιμή του από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσει αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων και να παραστεί στην τελετή λήξης.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καλωσορίσει ο Δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 Γιάννης Μάνος. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στο Χωριό με λεωφορείο. Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί τα γραφεία των ολυμπιακών αποστολών της Κύπρου και της Ελλάδας.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5762      0,5796            1,7253        1,7355
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4743      0,4771            2,0960        2,1084
    Λίρα Αγγλίας   0,8563      0,8614            1,1609        1,1678
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4312*    0.4346*    230.0966    231,9109
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3356     0.3382       2.9568      2,9797
    Δολάριο Καναδά      0.3633     0.3662       2.7307      2,7525
    Κορώνα Δανίας       0.0774     0.0780      12.8205     12,9199
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0695     0.0700      14.2857     14,3885
    Κορώνα Σουηδίας     0.0628     0.0633      15.7978     15,9236
    Φράγκο Ελβετίας     0.3733     0.3762       2.6582      2,6788
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,65  (-0,65)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    161.243
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     84.608    331,52  (-0,43)
    FTSE Med 100 **                             5.831,28  ( 0,95)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     60.597     96,42  (-0,75)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.262     71,83  (-0,61)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        183     12,63  ( 0,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.294     46,35  ( 0,43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        284     45,03  (-3,41)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.643     20,91  (-0,24)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £          0     61,60  (-0,66)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.783      2,41  (-0,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.590      6,80  (-1,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,86  ( 2,74)
    Ξενοδοχεία                    £     21.005     27,15  (-1,56)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.290     61,46  (-0,53)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά, λόγω πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας, με το Χρηματιστήριο να επιστρέφει στο επίπεδο των 74 μονάδων, ύστερα από δύο συναντήσεις παραμονή στο επίπεδο των 75 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,65%, κλείνοντας στις 74,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 161 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αναδείχθηκε πρώτη σε εμπορευσιμότητα, να συγκεντρώνει συναλλαγές, αξίας μόλις 43 χιλιάδων λιρών.

    [12] (Κ) Μολυβιάτης - Μίλερ - Επίσκεψη Πάουελ

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    [13] (Κ) Pουσόπουλος - Συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη στις 11.00π.μ. ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    [14] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Καριόλου - Χατδημιανού

    Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού μπαίνουν αύριο στα νερά του Σαρωνικού για την 11η διαδρομή και τελευταία των Μιστράλ Ανδρών και Γυναικών. Οι δύο Κύπριοι σέρφερ ρίχνουν την αυλαία των κυπριακών συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [15] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Τελετή Λήξης - Παπαϊωάννου

    Σαμίου, Αλεξίου, Νταλάρας, Αρβανιτάκη, Μαρινέλλα, Σαββόπουλος, Γαλάνη, Χατζηγιάννης, Βίσση, Ρουβάς, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα παρελάσουν από το Ολυμπιακό Στάδιο την Κυριακή στις 21.15 στην τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [16] (Κ) Ολυμπιακοί αγώνες - Κύπριοι αθλητές - Ιστιοδρομία

    Οι Κύπριοι σέρφερ Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού συμμετέχουν αύριο στην 11η τελευταία ιστιοδρομία των Μιστράλ Ανδρών και γυναικών, η οποία θα κρίνει τελικά την τελική τους θέση στη γενική κατάταξη.

    Ο Καριόλου βρίσκεται στην 13η θέση της γενικής, ενώ η νεαρή Χατζηδαμιανού βρίσκεται στην 21η.

    [17] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Καριόλου - Χατδημιανού (Ορθή Επανάληψη)

    Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού μπαίνουν αύριο στα νερά του Σαρωνικού για την 11η διαδρομή και τελευταία των Μιστράλ Ανδρών και Γυναικών.

    [18] (Κ) Πάφος - Παναθηναϊκός - ΑΕΠ - Φιλικός αγώνας

    O Κυπελλοπρωταθλητής Ελλάδας Παναθηναϊκός, που βρίσκεται στην Κύπρο για σειρά φιλικών αγώνων με κυπριακές ομάδες, έφθασε το μεσημέρι στην Πάφο για την διεξαγωγή του δεύτερου φιλικού αγώνα στο νησί που θα γίνει στις 19.30 αύριο με την Αθλητική Ενωση Πάφου (ΑΕΠ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 August 2004 - 17:49:18 UTC