Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) «Της Κύπρου Χρώματα» - Ζάππειο Μέγαρο - Δήμος Λευκωσίας
  • [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΤΣΣΚΑ-Ομόνοια, Μακάμπι Τίκβα-ΑΕΚ
  • [03] (Κ) Ολυμπιακοί - Χώρες - Μετάλλια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ολυμπιακοί - Ποδηλασία - Ελίνα Σοφοκλέους
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση (2)
  • [09] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Ενταξη - Οφέλη - Προβλήματα - Γερμανικά ΜΜΕ
  • [10] (Κ) Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ - ΝΕΠΟΜΑΚ - Συνέδρια
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τ/Κ - Εμπόριο

  • [01] (Κ) «Της Κύπρου Χρώματα» - Ζάππειο Μέγαρο - Δήμος Λευκωσίας

    Ηχοι και χρώματα από την Κύπρο πλημμύρισαν χθες το βράδυ το περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας και την οποία αφιέρωσε στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη Φανή Χαλκιά, η οποία εκείνη την ώρα κέρδιζε την κούρσα των 400 μέτρων με εμπόδια.

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΤΣΣΚΑ-Ομόνοια, Μακάμπι Τίκβα-ΑΕΚ

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει απόψε εκτός έδρας την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στον πρώτο αγώνα στην Κύπρο οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 1-1.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 8.30 το βράδυ.

    Επίσης, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε στο Τελ Αβίβ τη Μακάμπι Τίκβα στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο πρώτος αγώνας στο ΓΣΠ έληξε με νίκης 3-0 της ΑΕΚ.

    [03] (Κ) Ολυμπιακοί - Χώρες - Μετάλλια

    Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στη 13η θέση του πίνακα των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 6 χρυσά, 3 αργυρά και 3 χάλκινα.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η σημερινή συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στα κατεχόμενα, οι προσπάθειες της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι για έναρξη απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, οι δηλώσεις της βουλευτού του ΔΗΣΥ Καίτης Κληρίδου στην τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' και οι αντιδράσεις που προκάλεσε είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα για το εμπόριο με τα κατεχόμενα, τα μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους Κύπριους αθλητές στην Αθήνα, την υπόθεση εμπλοκής του προπονητή Χρήστου Τζέκου στον κυπριακό αθλητισμό καθώς και τη χθεσινή δολοφονία του 44χρονου Ανδρέα Θεοχάρους.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αντεπίθεση από Τουρκία προς Γαλλία και Ρωσία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι με στρατιωτικό-οικονομική αντεπίθεση στοχεύει η Αγκυρα να αλλάξει την έως τώρα συμπεριφορά της Γαλλίας και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι χωρίς δημόσια ανακοίνωση για το Κυπριακό έληξε η χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το οποίο- όπως είχε προαγγελθεί τις τελευταίες μέρες- στο επίκεντρο ήταν το Κυπριακό και κυρίως τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από τουρκικής πλευράς.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τ' άπλυτα του 'κράτους' στη φόρα'' ότι με πολλή καθυστέρηση η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επισημάνει και να καταγγείλει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στα κατεχόμενα. Με ανακοίνωσή του το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών κατονομάζει τη First Merchant Bank, που δραστηριοποιείται ως υπεράκτια τράπεζα στα κατεχόμενα. Αλλού προβάλλει δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα ότι οι κατοχικές αρχές κάνουν μια συστηματική προσπάθεια να δείξουν ότι οι Ε/Κ δεν επιθυμούν εμπορικές συναλλαγές με τους Τ/Κ ή να αγοράζουν κυπριακά προϊόντα που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Προγραμμένος. Τον κυνηγούσαν επί 5 μήνες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες δολοφόνησαν χθες τον 44χρονο Ανδρέα Θεοχάρους, άλλως Μαλλίτση. Αστυνομικές πηγές μιλούσαν για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι μετά από τις δύο απόπειρες δολοφονίας θα υπήρχε και συνέχεια. Αλλού αναφέρει ότι συνάντηση συντονισμού πραγματοποιούν σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενόψει της άφιξης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα Κόλιν Πάουελ.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προπονήσεις με 'φέσι''' ότι η ''Σ'' συνεχίζει τις αποκαλύψεις για την υπόθεση εμπλοκής του Χρήστου Τζέκου στον κυπριακό αθλητισμό. Σε όλες τις επισκέψεις του στην Κύπρο, ο κ. Τζέκος συνόδευε τους Κεντέρη Θάνου για σκοπούς πολυήμερης προετοιμασίας και συνήθως διέμεναν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της περιοχής Παραλιμνίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έξοδα πληρώνονταν από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου με την Ελλάδα. Αλλού αναφέρει ότι έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο εμπλέκονται και ε/κ εταιρείες ή Ε/Κ επιχειρηματίες στον οικοδομικό οργασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα σε βάρος ε/κ περιουσιών, διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Πολιορκία ΗΠΑ στις Βρυξέλλες'' γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το πράσινο φως τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από τα κράτη -μέλη για την έναρξη αμέσως του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και την οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων. Η κ. Κένεντι έχει ήδη διευθετήσει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και με Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών. Αλλού γράφει ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας αυξάνονται και χθες άρχισαν σε πρώτο στάδιο και οι αυστηροί έλεγχοι μέρους του προσωπικού, σύμφωνα με νέες οδηγίες της ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''ΚΕΝΤΕΡΗΔΕΣ και στην Κύπρο'' γράφει ότι το φαινόμενο της απουσίας αθλητών από αντι-ντόπινγκ τεστ, που τόσο απασχόλησε τα ΜΜΕ ανά το παγκόσμιο, με αφορμή την υπόθεση ''Κεντέρη Θάνου'' είναι φαινόμενο πολύ συχνό στον κυπριακό αθλητισμό. Αλλη είδηση αναφέρει ότι αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της Καίτης Κληρίδου στην τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'', με τις οποίες επιρρίπτει ευθύνες στην ε/κ πλευρά και ειδικότερα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στο ΑΚΕΛ για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. "Η ενότητα θα σφυρηλατηθεί με αλλοσεβασμό και όχι με προκλητικές δηλώσεις, τονίζει το ΑΚΕΛ, ενώ ο ΔΗΣΥ διά του εκπροσώπου Τύπου επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις", αναφέρει η "Χ".

    [05] (Κ) Ολυμπιακοί - Ποδηλασία - Ελίνα Σοφοκλέους

    Με τη συμμετοχή της αθλήτριας της ποδηλασίας Ελίνας Σοφοκλέους η Κύπρος εκπροσωπείται αύριο Παρασκευή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αυτή είναι και η τελευταία αγωνιστική συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Καραμανλής ------------------------- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Το Κυπριακό και θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών.

    Ρουσόπουλος -Επίσκεψη Πάουελ ---------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, να μεταφέρει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, απάντησε ότι δεν έχει συγκεκριμένη πληροφορία.

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση όπως και σε επαφές που κάνει ο Πρωθυπουργός με ηγέτες και υπουργούς άλλων χωρών, θα θέσει και πάλι το κυπριακό θέμα».

    Η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αναμένεται να γίνει το απόγευμα της Κυριακής, αφού προηγουμένως ο κ. Πάουελ συναντηθεί με τον ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

    Λιλλήκας - Εμπόριο - Κατεχόμενα ------------------------------ Δύο φορτηγά Ελληνοκυπρίων και ένα φορτηγό Τουρκοκύπριου που μετέφεραν προϊόντα διακινήθηκαν προχθές με βάση τον κανονισμό της ΕΕ για το εμπόριο διαμέσου της ''πράσινης γραμμής'', δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι και στα τρία φορτηγά ''επιτράπηκε η δίοδος χωρίς κανένα πρόβλημα''.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα δύο ε/κ φορτηγά, τα οποία πέρασαν χθες το απόγευμα στα κατεχόμενα, επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές μεταφέροντας καρπούζια, ενώ το τ/κ φορτηγό που ήρθε από τα κατεχόμενα μετέφερε φαιόχωμα. Πρόσθεσε ότι διαπίστωση της κυβέρνησης είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από Ε/Κ όσο και από Τ/Κ.

    Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας η όλη διαδικασία κυλά ομαλά και με βάση τον κανονισμό, είπε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ''ό,τι είναι δυνατό να διευκολύνουμε αυτές τις συναλλαγές γιατί πιστεύουμε ότι φέρνει τις κοινότητες πιο κοντά αλλά και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και συνθήκες που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού που είναι ο απώτερός μας στόχος''.

    Πρόσθεσε ότι ''εκείνοι που δημιουργούν αρνητικό κλίμα είναι ο (Πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου) Αλί Ερέλ με την προκλητική του στάση και τις δηλώσεις του και η πολιτική Ταλάτ που θέλει να κρατήσει τους Τ/Κ απομονωμένους''.

    Σχολιάζοντας το ότι δεν επιτράπηκε χθες σε Τ/Κ να μεταφέρει ψάρια στις ελεύθερες περιοχές, παρά το γεγονός ότι είχε πιστοποιητικό προέλευσης από το τ/κ επιμελητήριο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''κακώς ο κ. Ερέλ έδωσε πιστοποιητικό προέλευσης και δεν ενημέρωσε των Τ/Κ ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση ψαριών με βάση τον κανονισμό''.

    Ανέφερε ότι ο κ. Ερέλ ''έκανε την καταγγελία του στον (επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία) Αντριάν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος μετά από διερεύνηση με την ΕΕ στις Βρυξέλλες απάντησε στον κ. Ερέλ ότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός'' και σημείωσε ότι ''αυτό το γνώριζε ο κ. Ερέλ''.

    ''Υπάρχουν δυστυχώς σκοπιμότητες στη συμπεριφορά του κ. Ερέλ, που αντί να ενεργεί ως εμπιστευμένος από την ΕΕ με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ συχνά με τις δηλώσεις του δημιουργεί αρνητικό κλίμα, προκαλεί την κοινή γνώμη και αποθαρρύνει το εμπόριο, ενώ συχνά με τις πολιτικές του τοποθετήσεις μετατρέπεται σε εκφραστή της πολιτικής του κ. Ταλάτ'', είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: ''Εξ ου και επέτρεψε να γίνει αυτή η προσπάθεια, όταν γνώριζε και ήταν πλήρως ενημερωμένος, ότι αυτό δεν επιτρέπεται στους κανονισμούς''.

    Σημείωσε ότι ''αναμέναμε και αναμένουμε από τον κ. Ερέλ να τοποθετείται όπως ακριβώς τοποθετείται το ΚΕΒΕ, δηλαδή να στηρίζει τις συναλλαγές και τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''δεν βλέπουμε τον κ. Ερέλ να διαμαρτύρεται για την πολιτική Ταλάτ και ψευδοκράτους που έχουν κατάσχει προϊόντα, τα οποία πέρασαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές, όπως είναι το φορτηγό με τις ζωοτροφές, το οποίο έκαψαν'', αλλά ούτε και να διαμαρτύρεται για το ''ψήφισμα'' της λεγόμενης βουλής των κατεχομένων που ''ουσιαστικά απαγορεύει να πωλούνται στην αγορά ε/κ προϊόντα, επιβάλλοντας εισαγωγικούς δασμούς σαν να προέρχονται από τρίτη χώρα ή ζητά την εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους για κάποια προϊόντα''.

    ''Εμείς θα εφαρμόσουμε απόλυτα τον κανονισμό, γιατί πιστεύουμε ότι φέρνει τις δύο κοινότητες πιο κοντά'', είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ''αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από πλευράς του κ. Ταλάτ, διαφορετικά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αλλιώς την πολιτική του κ. Ταλάτ και του ψευδοκράτους ότι προωθούν διαιρετικές τάσεις και ότι δημιουργούν συνθήκες για απομόνωση και πάλι των Τ/Κ''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''δεν υπάρχει θέμα διαφορετικής ερμηνείας των κανονισμών'', προσθέτοντας ότι ''το ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να γίνουν οι υγειονομικοί έλεγχοι''.

    Αυτό το θέμα, συνέχισε, ''προέκυψε από πέρσι και εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να πηγαίνουν (στα κατεχόμενα) οι λειτουργοί των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας για να κάνουν τους υγειονομικούς ελέγχους κάτι που δεν δέχθηκαν''.

    Πρόσθεσε ότι ''προτείναμε να έρθουν εμπειρογνώμονες από την ΕΕ'' και ότι ''ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε χθες ότι θα αναμένουμε να έρθουν εντός Σεπτεμβρίου οι εμπειρογνώμονες''.

    ''Αρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το γνώριζαν. Ηταν πλήρως ενήμεροι, απλά εξωθούν τα πράγματα για να δημιουργείται αρνητικό κλίμα'', σημείωσε ο Υπουργός.

    Αναφερόμενος στα προϊόντα που δεν επιτρέπονται, ο κ. Λιλλήκας είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτά είναι τα ψάρια, ζώα και τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα (χαλλούμι, γάλα και άλλα), καθώς και τα λαχανικά και φρούτα, στα οποία δεν έχει γίνει υγειονομικός έλεγχος, αφού κυκλοφορούν παράνομα και επικίνδυνα φάρμακα.

    ''Η ΕΕ το κάνει αυτό για να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών της αφού ό,τι προϊόντα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές μπορούν να κυκλοφορήσουν σε ολόκληρη την ΕΕ'', κατέληξε ο Υπουργός Εμπορίου.

    Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Κληρίδου - Αγιος Μάμας ------------------------------------------------------------------ Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του αιτήματος της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα πρέπει να καθορισθεί ανάλογα με τις εξελίξεις δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι ''θα ήταν αδιανόητο μια χώρα που συνεχίζει την κατοχή τμήματος μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ''.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η θέση της ΕΔΕΚ όσον αφορά την πρόταξη βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία είπε ότι ''το τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και πρέπει να κριθεί στο συγκεκριμένο χρόνο και με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες και βεβαίως και πάνω από όλα με βάση τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου''.

    Πρόσθεσε ότι ''για το θέμα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συναντίληψη με την Ελλάδα'' και επανέλαβε ότι ''σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της όποιας ευρωπαϊκής προοπτικής ή πορείας της Τουρκίας από τη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ΗΠΑ - Κατεχόμενα - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος -------------------------------------------- Για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καταγγέλλει τράπεζα στα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα τη First Merchant Bank, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Υπουργείο κατονομάζει δυο τράπεζες, μια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και μια στη Λευκορωσία, ως οικονομικά ιδρύματα ''ύψιστης ανησυχίας όσον αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος''.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως η First Merchant Bank, που έχει γραφεία στην κατεχόμενη Λευκωσία, είναι ιδιωτική εμπορική τράπεζα με ειδικότητα στην παροχή εμπορικών και επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών σε άτομα και υπεράκτιες εταιρείες.

    Προστίθεται πως η τράπεζα αυτή έχει ''άδεια'' να λειτουργεί ως υπεράκτια τράπεζα στα κατεχόμενα, όπου όπως επισημαίνεται, οι έλεγχοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι ανεπαρκείς, ιδιαίτερα για τον υπεράκτιο τομέα.

    Η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει επίσης πως η First Merchant Bank ''εμπλέκεται στο μάρκετινγκ και στην πώληση αθέμιτων οικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το ίδρυμα έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσω για το ξέπλυμα χρημάτων που έχουν αποκτηθεί με δόλο. Επιπρόσθετα τα άτομα που κατέχουν, ελέγχουν και διαχειρίζονται τη First Merchant Bank έχουν διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και προφανώς έχουν χρησιμοποιήσει τη First Merchant Bank για να ξεπλύνουν εισπράξεις από αδικήματα'', προστίθεται.

    Υπουργός Οικονομικών - Κατεχόμενα - Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ------------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την αμερικανική και το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια των συνεννοήσεων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ καταγγέλλει δυο τράπεζες στα κατεχόμενα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το πώς μπορούν να εντοπιστούν αυτές οι τράπεζες στα κατεχόμενα, ο κ. Κεραυνός απάντησε:

    ''Δεν έχω υπόψη μου πως εντοπίζονται οι τράπεζες στα κατεχόμενα. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι με την αμερικανική κυβέρνηση έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής. Πρόσφατα έχουμε ανταλλάξει επιστολές με τον Αμερικανό Υπουργό όπου διαβεβαιώνουμε και οι δύο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η καλή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών και ότι όπως η κυβέρνηση της Αμερικής έτσι και η κυβέρνηση της Κύπρου κάνει ότ,ι μπορεί στα πλαίσια των συνεννοήσεων που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτό το φαινόμενο''.

    Τατάρ - ΔΕΑ - Εξετάσεις DNA --------------------------- Ο Τ/Κ Ρουστέμ Τατάρ, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, δήλωσε πως το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων έγκειται στο ''πού θα γίνονται οι εξετάσεις DNA''.

    Ο κ. Τατάρ δήλωσε πως οι πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη πού θα γίνονται οι εξετάσεις και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πει πότε θα συνέλθει η Επιτροπή.

    Τα ΗΕ και η ε/κ πλευρά θέλουν αυτές οι εξετάσεις να γίνονται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και η τ/κ πλευρά θέλει το Ινστιτούτο να ανοίξει για δικοινοτική χρήση.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει δηλώσει πως εάν δεν υπάρξει δικοινοτική χρήση του Ινστιτούτου οι εξετάσεις θα γίνονται στην Τουρκία.

    ΕΔΕΚ - Μνήμη Δώρου Λοϊζου - Διακήρυξη ------------------------------------- Επιβάλλεται η εντατική και ολόπλευρη δραστηριοποίηση κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό χώρο με στόχο την επεξήγηση των θέσεων της ε/κ πλευράς για τις αρνητικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που οδήγησαν στη δικαιολογημένη άρνηση του Κυπριακού Ελληνισμού να το αποδεχθεί, σημειώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ σε διακήρυξη για την 30 επέτειο της δολοφονίας του Δώρου Λοϊζου και της απόπειρας κατά της ζωής του επίτιμου Πρόεδρου του Κινήματος Βάσου Λυσσαρίδη.

    Η διακήρυξη που διάβασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ που στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της εσωτερικής ανωμαλίας και της εξωτερικής συνωμοσίας τιμά τη μεγάλη θυσία του μεγάλου αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας Δώρου Λοΐζου.

    Ολυμπιακό Χωριό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα ----------------------------------------------- Αυτό που έχει σημασία είναι το ευ αγωνίζεσθαι επεσήμανε στους Κύπριους αθλητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες στο Ολυμπιακό Χωριό στην Αθήνα, την κυπριακή και την ελληνική αποστολή.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει αθλήματα του στίβου, μετέβη στο Ολυμπιακό χωριό, κατόπιν πρόσκλησης της κυπριακής ολυμπιακής αποστολής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για τη μέχρι τώρα πορεία της κυπριακής και της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς, ξεναγήθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό και παρακάθισε σε γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν οι Κύπριοι αθλητές και η ηγεσία της κυπριακής αποστολής.

    «Της Κύπρου Χρώματα» - Ζάππειο Μέγαρο - Δήμος Λευκωσίας ------------------------------------------------------- Ηχοι και χρώματα από την Κύπρο πλημμύρισαν χθες το βράδυ το περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας και την οποία αφιέρωσε στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη Φανή Χαλκιά, η οποία εκείνη την ώρα κέρδιζε την κούρσα των 400 μέτρων με εμπόδια.

    Το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μεσαιωνική μουσική και παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου από τον Δώρο Δημοσθένους και το σχήμα του, ενώ γεύτηκαν την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα με τις πλούσιες γεύσεις της.

    Ολυμπιακοί - Ιππασία - Κύπριος στον τελικό ------------------------------------------ Κυπριακή απόχρωση θα έχει ο τελικός της ερχόμενης Παρασκευής στο άθλημα της ιππασίας στο ατομικό ανδρών της υπερπήδησης εμποδίων των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Πρόκειται για τον Κύπριο αναβάτη Αντώνη Πετρή, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στον τελικό της Παρασκευής με στόχο ένα μετάλλιο, το οποίο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, θα αφιερώσει στην Κύπρο.

    Στον τελικό θα συμμετάσχουν 45 αναβάτες, από τους οποίους οι πρώτοι είκοσι θα συνεχίσουν για να διεκδικήσουν τα τρία μετάλλια.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΤΣΣΚΑ-Ομόνοια, Μακάμπι Τίκβα-ΑΕΚ ----------------------------------------------- Η Ομόνοια αντιμετωπίζει απόψε εκτός έδρας την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στον πρώτο αγώνα στην Κύπρο οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 1-1.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 8.30 το βράδυ.

    Επίσης, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε στο Τελ Αβίβ τη Μακάμπι Τίκβα στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο πρώτος αγώνας στο ΓΣΠ έληξε με νίκης 3-0 της ΑΕΚ.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 19.30.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη --------------------- Η ''αφύπνιση'' των τραπεζικών τίτλων στη χθεσινή συνάντηση, ύστερα από τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν κατά τις τελευταίες ημέρες, επανέφεραν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στο επίπεδο των 75 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, λόγω κυρίως των σημαντικών κερδών της Τράπεζας Κύπρου σε ποσοστό 2,21%, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,92%, κλείνοντας στις 75,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα από τις προηγούμενες συναντήσεις επίπεδα και έκλεισε στις 276 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση

    Αρχισε στις 11.00 το πρωί η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στην Αθήνα.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση (2)

    Μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην Αθήνα.

    Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο γραφείο του ο κ. Καραμανλής του απηύθυνε πρόσκληση, στην παρουσία των δημοσιογράφων, να παρακολουθήσουν μαζί το τελικό της υδατοσφαίρισης γυναικών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [09] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Ενταξη - Οφέλη - Προβλήματα - Γερμανικά ΜΜΕ

    Τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, απασχολούν τα γερμανικά ΜΜΕ, ενόψει της απόφασης που καλείται να λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, αλλά και λόγω των εκατομμυρίων Τούρκων που διαμένουν και εργάζονται στη Γερμανία.

    Ο μεγαλύτερος σκεπτικισμός για τη γερμανική κοινή γνώμη είναι το οικονομικό κόστος που θα προκύψει από την ένταξη της Τουρκίας και που, όπως διαφαίνεται, το μεγαλύτερο ποσοστό θα κληθεί να πληρώσει η γερμανική κυβέρνηση, άρα ο Γερμανός φορολογούμενος. Επίσης μεγάλη ανησυχία προκαλεί στη γερμανική κοινωνία η σίγουρη μετανάστευση μεγάλου αριθμού Τούρκων που θα επιζητούν ψηλότερους μισθούς και καλύτερη ποιότητα ζωής σε πόλεις της Γερμανίας.

    [10] (Κ) Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ - ΝΕΠΟΜΑΚ - Συνέδρια

    Αρχίζουν τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, στη Λευκωσία, οι εργασίες του Β΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Κ΄ Ετήσιας Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά την πρώτη μέρα των εργασιών θα γίνει ενημέρωση των αποδήμων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Μένοικος Κούβαρος και ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,41  ( 0,09)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    252.699
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    146.806    336,44  ( 0,02)
    FTSE Med 100 **                             5.945,64  ( 0,87)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    115.938     97,76  (-0,21)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      1.044     71,94  (-0,28)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.670     11,70  (-6,25)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.683     46,81  ( 0,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        475     49,58  ( 8,56)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     69.311     20,63  ( 1,67)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.788     62,93  ( 2,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.123      2,40  (-1,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.788      6,89  ( 0,58)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,34  (-3,81)
    Ξενοδοχεία                    £      1.349     27,44  ( 0,70)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.219     61,81  ( 0,67)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Σε θετικό έδαφος κατάφερε να ανέλθει στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνάντησης η χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγματευόταν με αρνητικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 75,41 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 252 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 46% του ημερήσιου τζίρου.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5758      0,5792            1,7265        1,7367
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4767      0,4795            2,0855        2,0978
    Λίρα Αγγλίας   0,8564      0,8615            1,1608        1,1677
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4328*    0.4362*    229.2526    231,0536
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3362     0.3388       2.9516      2,9744
    Δολάριο Καναδά      0.3640     0.3669       2.7255      2,7473
    Κορώνα Δανίας       0.0773     0.0779      12.8370     12,9366
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0690     0.0695      14.3885     14,4928
    Κορώνα Σουηδίας     0.0629     0.0634      15.7729     15,8983
    Φράγκο Ελβετίας     0.3735     0.3764       2.6567      2,6774
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τ/Κ - Εμπόριο

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα χαιρέτιζε την όποια πρακτική διευθέτηση του κατοχικού καθεστώτος θα επέτρεπε την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 26 August 2004 - 17:49:20 UTC