Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κατεχόμενα - Εκρηξη - Αγιος Μάμας
  • [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αποκλεισμός Ομόνοιας και ΑΕΚ
  • [03] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Πίνακας μεταλλίων
  • [04] (Κ) Ολυμπιακοί - Κύπρος - Ελίνα Σοφοκλέους
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Αγιος Μάμας - Μουράτ - Εκρηξη
  • [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [08] (Κ) ΝΕΟ - Ναός Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δήλωση - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [10] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [11] (K) Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Ναός Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη
  • [13] (Κ) Κίνηση Διαμερίσματος Μόρφου - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [14] (Κ) Οικολόγοι - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [15] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [16] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [17] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Ναος Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [19] (Κ) ΔΗΚΟ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [20] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Αγιος Μάμας
  • [21] (Κ) Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - ''Προεδρία''
  • [22] (Κ) ΑΔΗΚ - Αγίος Μάμας - Εκρηξη
  • [23] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αγιος Μάμας - Βόμβα - Αντίδραση
  • [24] (K) Κατεχόμενα - Ιζέτ Ιζτζάν - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [25] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ομάδα εμπειρογνωμόνων - Εκπρόσωπος
  • [26] (Κ) Αθήνα - Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [28] (Κ) Ολυμπιακοί - Ορεινή Ποδηλασία Γυναικών - Κύπρια αθλήτρια
  • [29] (Κ) ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Αγιος Μάμας
  • [30] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Συνάντηση
  • [31] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [32] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [33] (Κ) Θόδωρος Ρουσόπουλος - Επίθεση - Αγιος Μάμας
  • [34] (Κ) ΚΕΑ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη
  • [35] (Κ) Μητρόπολη Μόρφου - Αγιος Μάμας - Βομβιστική ενέργεια
  • [36] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Αγιος Μάμας - Καταδίκη
  • [37] (Κ) Πλατφόρμα - Φεστιβάλ ειρήνης - Μόρφου

  • [01] (Κ) Κατεχόμενα - Εκρηξη - Αγιος Μάμας

    Εκρηξη σημειώθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϊράκ.

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αποκλεισμός Ομόνοιας και ΑΕΚ

    Η Ομόνοια Λευκωσίας και η ΑΕΚ Λάρνακας αποκλείστηκαν από την επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η Ομόνοια σε επαναληπτικό αγώνα στη Σόφια ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ με 3 - 1 στην ημίωρη παράταση.

    Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1 - 1. Ο πρώτος αγώνας στη Λευκωσία είχε λήξει επίσης ισόπαλος 1 - 1.

    Η ΑΕΚ Λάρνακας ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ από την Μάκαμπι Τίκβα με 4 - 0.

    [03] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Πίνακας μεταλλίων

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί τη 13η θέση του πίνακα των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 6 χρυσά, 4 αργυρά και 3 χάλκινα.

    [04] (Κ) Ολυμπιακοί - Κύπρος - Ελίνα Σοφοκλέους

    Με τη συμμετοχή της αθλήτριας της ποδηλασίας Ελίνας Σοφοκλέους η Κύπρος ολοκληρώνει σήμερα την αγωνιστική παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή χθες στην Αθήνα, η πρόθεση του ΟΗΕ να μειώσει το προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και η γνωμάτευση διεθνούς κύρους εμπειρογνωμόνων που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα καζίνο και στις τράπεζες των κατεχομένων και η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για επενδύσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, για την προγραμματιζόμενη από το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου και τις διχογνωμίες για το θέμα αυτό, για τα αιτήματα των παθόντων και των οικογενειών τους και για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μειώνεται η δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ'' ότι ο ΟΗΕ είναι αποφασισμένος, παρά τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, να μειώσει το στρατιωτικό προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και να διαφοροποιήσει τους όρους εντολής της. Για το σκοπό αυτό, γράφει η εφημερίδα, φθάνει στη Λευκωσία αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών την προσεχή Δευτέρα. Σε άλλο θέμα γράφει πως είναι έτοιμες οι επιστολές του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τις οποίες καλεί τα εληνοκυπριακά κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο για το Κυπριακό και ότι αυτές θα αποσταλούν κατά πάσαν πιθανότητα σήμερα.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Διασπάτε τον κυπριακό λαό'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση εναντίον του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, με αφορμή την επικείμενη τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη κωμόπολη Μόρφου. Ο Κυρηνείας καταγγέλλει το Μητροπολίτη Νεόφυτο για απόπειρα διάσπασης του λαού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χθες στην Αθήνα συνάντηση μιας περίπου ώρας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Καλούν Κλεάνθους για στοιχεία'' αναφέρεται στις σοβαρότατες καταγγελίες του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους για επενδύσεις Ε/Κ επιχειρηματιών στα κατεχόμενα οι οποίοι μάλιστα έχουν πολιτικές διασυνδέσεις. Προσθέτει ότι ο κ. Κλεάνθους περιορίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες και αναφέρει ότι η κυβέρνηση διά του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα δήλωσε πως θα ερευνήσει το θέμα εφόσον ο κ. Κλεάνθους δώσει στοιχεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Μόσχα είναι υπέρ της ευθυγράμμισής της με τις ενέργειες της ΕΕ που έχουν σκοπό την άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας ''Ραντικάλ''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίλτο ''Πλυντήριο ναρκωτικών τα καζίνα των κατεχομένων'' γράφει ότι δισεκατομμύρια λίρες είναι τα κέρδη των βαρόνων της κοκαϊνης της τουρκικής μαφίας από το εμπόριο ναρκωτικών. Οπως αναφέρει, τα χρήματα αυτά ξεπλένονται μέσω των καζίνων που υπάρχουν στα κατεχόμενα και ακολούθως διοχετεύονται με τη βοήθεια υπεράκτιων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο Ε/Κ που βρίσκονται στο στοπ λιστ επειδή κατηγορούνται για σοβαρής φύσεως αδικήματα χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Περιπλοκές με περιουσίες'' γράφει ότι περιουσιακά δικαιώματα των Ε/Κ στα κατεχόμενα είναι δυνατό να επηρεάσουν δύο πρόνοιες του Χρηματοδοτικού Κανονισμού της ΕΕ γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυπριακή κυβέρνηση. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την τακτική που θα ακολουθήσουν η ελληνική πλευρά για τη διαχείριση των εξελίξεων που αναμένονται το Σεπτέμβριο, συμφώνησαν Πρόεδρος Παπαδόπουλος και Πρωθυπουργός Καραμανλής χθες στην Αθήνα. Οι δύο ηγέτες, προσθέτει, κωδικοποίησαν και τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των τριών μετώπων που θα αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά: Στην ΕΕ με τους κανονισμούς για ενίσχυση των Τ/Κ, την ακρόαση του ΕΔΑΔ για τις περιουσίες και την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ο ΚΟΑ 'φλέρταρε' τον Τζέκο'' γράφει ότι ο ΚΟΑ στο παρελθόν είχε προσεγγίσει τον Χρήστο Τζέκο και όχι αντίθετα όπως δήλωσε ο τέως Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Προσθέτει ότι σε γραπτό σημείωμα του κ. Παπαχαραλάμπους στη Βουλή αναφέρεται ότι η επιτροπή ταλέντων που συνέστησε ο ΚΟΑ ζήτησε από τις δύο ελληνικές εταιρείες και τη μία κυπριακή που υπήρχαν να υποβάλουν προτάσεις για το πρόγραμμα ταλέντων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους κατήγγειλε χθες ότι Ε/Κ επιχειρηματίες πωλούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και επενδύουν στα κατεχόμενα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Ο Σιστάνι επιστρέφει για να 'σώσει' τη Νατζάφ'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο πλέον σεβάσμιος Σιίτης ηγέτης, ο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, έπεισε χθες τον επαναστάτη κληρικό Μοκτάντα αλ-Σαντρ, ο οποίος ηγείται επαναστατικού στρατού, στη Νατζάφ, να αποδεχθεί μια συμφωνία που τερματίζει την από τριών εβδομάδων εξέγερση στην ιρακινή αυτή πόλη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να αποδείξει ότι έχει άδικο η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου, η οποία επικρίνεται από τη συμπολίτευση για τις δηλώσεις της στην τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Αγιος Μάμας - Μουράτ - Εκρηξη

    Εκρηκτική ύλη ΤΝΤ χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου σήμερα το πρωί, δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών των κατεχομένων Οζκάν Μουράτ, προσθέτοντας πως εκτός από την έκρηξη βόμβας οι δράστες προσπάθησαν να πυροπολήσουν την εκκλησία.

    Οπως ανέφερε στον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϊράκ, η έκρηξη σημειώθηκε στις 3.20 το πρωί και ότι η λεγόμενη αστυνομία εξετάζει την υπόθεση.

    Σύμφωνα με λεγόμενη αστυνομία, είπε, η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας και ήταν τύπου ΤΝΤ. Ο κ. Μουράτ είπε ότι καταστράφηκε το κάτω μέρος της εισόδου ενώ αποκάλυψε ότι κάποιος προσπάθησε να βάλει φωτιά στην εκκλησία από το πίσω μέρος της αφού βρέθηκε εύφλεκτο υλικό.

    Πρόσθεσε ότι στους τοίχους της εκκλησίας υπάρχουν γραμμένα αισχρόλογα με μαύρη μπογιά.

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Ο ΔΗΣΥ πληροφορήθηκε με αισθήματα αποτροπιασμού ότι σήμερα τα ξημερώματα διενεργήθηκε επίθεση με εκρηκτικά στον Αγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

    [08] (Κ) ΝΕΟ - Ναός Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη

    Οι Νέοι Ορίζοντες καταδικάζουν την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε ενωρίς σήμερα το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και παράλληλα ζητούν όπως συζητηθούν σοβαρά τα θέματα ασφάλειας όσων Ελληνοκυπρίων ετοιμάζονται να μεταβούν εκεί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δήλωση - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''καταδικάζει με αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, όπως και κάθε είδους τρομοκρατικές και βομβιστικές επιθέσεις που τείνουν να δηλητηριάσουν το κλίμα ηρεμίας που είναι απαραίτητο για την επιδίωξη του τελικού στόχου λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού μας απ οπουδήποτε και αν προέρχονται''.

    [10] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ καταδικάζει με βδελυγμία και αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    [11] (K) Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - Κυπριακό

    [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Ναός Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, θεωρώντας την ως έκρηξη στα θεμέλια της επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

    [13] (Κ) Κίνηση Διαμερίσματος Μόρφου - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Ο Πρόεδρος της Κίνησης Διαμερίσματος Μόρφου για λύση και επανένωση Αριστος Κάτσης καταδίκασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    [14] (Κ) Οικολόγοι - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Σε προσπάθεια, τα νήματα της οποία κινεί η Αγκυρα και που έχει στόχο να δυναμιτίσει το κλίμα που αρχίζει να δημιουργείται στην Κύπρο και που οδηγεί σε μια ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος πέρα από τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το φανατισμό, αποδίδει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τη βομβιστική ενέργεια εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    [15] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος καταδίκασε σήμερα την έκρηξη που σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη βεβήλωση των θρησκευτικών μας μνημείων από τους Τούρκους εισβολείς.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σημείωσε ότι τόσο ο Ραούφ Ντενκτάς όσο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οφείλουν να περιφρουρήσουν τον περιοχή πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος κατά τον εσπερινό της 1ης Σεπτεμβρίου και τη θεία λειτουργία της 2ας Σεπτεμβρίου για την ασφάλεια των Ε/Κ προσκυνητών.

    ''Οπως εμείς προστατεύουμε τους δικούς τους χώρους λατρείας πρέπει και αυτοί να κάνουν το ίδιο με τους δικούς μας που βρίσκονται υπό κατοχή'', είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    [16] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κατεχόμενα - Εκρηξη - Αγιος Μάμας --------------------------------- Εκρηξη σημειώθηκε ενωρίς σήμερα το πρωί στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, προκαλώντας υλικές ζημιές.

    Ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών των κατεχομένων Οζκάν Μουράτ δήλωσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν εκρηκτική ύλη ΤΝΤ, προσθέτοντας πως εκτός από την έκρηξη βόμβας οι δράστες προσπάθησαν να πυροπολήσουν την εκκλησία.

    Οπως ανέφερε στον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϊράκ, η έκρηξη σημειώθηκε στις 3.20 το πρωί και ότι η λεγόμενη αστυνομία εξετάζει την υπόθεση.

    Σύμφωνα με λεγόμενη αστυνομία, είπε, η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας και ήταν τύπου ΤΝΤ. Ο κ. Μουράτ είπε ότι καταστράφηκε το κάτω μέρος της εισόδου ενώ αποκάλυψε ότι κάποιος προσπάθησε να βάλει φωτιά στην εκκλησία από το πίσω μέρος της αφού βρέθηκε εύφλεκτο υλικό.

    Πρόσθεσε ότι στους τοίχους της εκκλησίας υπάρχουν γραμμένα αισχρόλογα με μαύρη μπογιά.

    Ο κ. Μουράτ διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία στην εκκλησία θα πραγματοποιηθεί κανονικά γιατί η λεγόμενη κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της και ότι οι ομάδες που αντιτίθενται στη λειτουργία θα πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο. Είπε ότι μερικές οργανώσεις, όπως η εθνικιστική οργάνωση UHH (National Peoples Movement), ζήτησε άδεια να πραγματοποιήσει διαδήλωση κατά της λειτουργίας στις 30 Αυγούστου.

    «Είμαστε δημοκρατικό κράτος, και αυτοί που θα έρθουν για τη λειτουργία είναι φιλοξενούμενοί μας. Αυτό, (η έκρηξη) αποτελεί απειλή για τους φιλοξενούμενούς μας στους οποίους η κυβέρνηση έδωσε άδεια, ενώ αποτελεί επίσης απειλή για την ίδια την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Μουράτ.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δήλωση - Αγιος Μάμας - Εκρηξη ------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''καταδικάζει με αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, όπως και κάθε είδους τρομοκρατικές και βομβιστικές επιθέσεις που τείνουν να δηλητηριάσουν το κλίμα ηρεμίας που είναι απαραίτητο για την επιδίωξη του τελικού στόχου λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού μας απ οπουδήποτε και αν προέρχονται''.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει επίσης ''τη λύπη της για τις ζημιές και την καταστροφή που έχουν προκληθεί στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, η οποία αποτελεί σημαντικό μνημείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας''.

    Δήμαρχος Μόρφου - Αγιος Μάμας - Εκρηξη -------------------------------------- Αγανάκτηση, θλίψη και οργή εξέφρασε ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, η οποία μετά από ενέργειες του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει την 1η και 2α Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Μάμαντος.

    ''Αισθάνομαι θλίψη, αγανάκτηση, οργή γιατί συνεχίζεται η βεβήλωση των ελάχιστων ιερών χώρων που έχουν απομείνει στα κατεχόμενα από ανεγκέφαλους και εξτρεμιστές'', είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πίττας.

    Πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους ενέργειες στρέφονται κατά της Κύπρου και του λαού της στο σύνολό του.

    Ο Δήμαρχος Μόρφου ανέφερε ότι υπό το φως των σημερινών γεγονότων προβάλλει πιο ισχυρή η ανάγκη για υιοθέτηση από όλους της αρχικής θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου ''ότι ο εσπερινός και η θεία λειτουργία του Αγίου Μάμαντος να παραμείνουν καθαρά στο θρησκευτικό τους πλαίσιο και να μην τύχουν εκμετάλλευσης από κανένα είτε αυτός υποστήριξε το 'ναι' ή το 'όχι'''.

    Μητροπολίτης Πάφου - Αγιος Μάμας - Εκρηξη ------------------------------------ Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος καταδίκασε σήμερα την έκρηξη που σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη βεβήλωση των θρησκευτικών μας μνημείων από τους Τούρκους εισβολείς.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σημείωσε ότι τόσο ο Ραούφ Ντενκτάς όσο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οφείλουν να περιφρουρήσουν τον περιοχή πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος κατά τον εσπερινό της 1ης Σεπτεμβρίου και τη θεία λειτουργία της 2ας Σεπτεμβρίου για την ασφάλεια των Ε/Κ προσκυνητών.

    ''Οπως εμείς προστατεύουμε τους δικούς τους χώρους λατρείας πρέπει και αυτοί να κάνουν το ίδιο με τους δικούς μας που βρίσκονται υπό κατοχή'', είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη μετάβαση Ε/Κ στις κατεχόμενες περιοχές μας με την επίδειξη διαβατηρίου διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο συνιστά αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση -------------------------------------------------------- Μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην Αθήνα.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - Κυπριακό ------------------------------- Τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου σήμερα το πρωί.

    Η συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αύριο αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος προγραμματίζει επίσης συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου την Κυριακή το απόγευμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου και θέματα που αφορούν στην ΕΕ, καθώς από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν κρίσιμες διαβουλεύσεις για το θέμα της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Υπουργός Εμπορίου - Τ/Κ - Εμπόριο ----------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση θα χαιρέτιζε την όποια πρακτική διευθέτηση του κατοχικού καθεστώτος θα επέτρεπε την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Αναφορικά με τις νέες διευθετήσεις για το εμπόριο που αποφάσισε χθες το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έχουν περιέλθει εις γνώσιν του διάφορα επί του θέματος δημοσιεύματα, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει τύχει ακόμη οποιασδήποτε ενημέρωσης από το γραφείο της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι η όποια πρακτική διευθέτηση, από μέρους του ψευδοκράτους, για τη διενέργεια εμπορίου από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, θα αποτελούσε ''πράξη με άμεσο οικονομικό όφελος για τους Τ/Κ και την οικονομική τους ανάπτυξη''.

    ''Εμείς στοχεύουμε στο να στηρίξουμε τους Τ/Κ συνανθρώπους μας να πετύχουν καλύτερη οικονομική ανάπτυξη και αυτή είναι και η φιλοσοφία όλων των μέτρων στήριξης των Τ/Κ που έχουμε μέχρι σήμερα εξαγγείλει και θέσει σε εφαρμογή'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Τόνισε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τα εξαγγελθέντα από το κατοχικό καθεστώς μέτρα, ''να διασυνδεθούν με το αίτημά τους για απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα κατεχόμενων λιμανιών ή αεροδρομίων''.

    Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό ------------------------ Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα κύρια θέματα που συζητήθηκαν χθες στη συνεδρία του Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας.

    Οπως αναφέρει σήμερα η ηλεκτρονική σελίδα του NTV, στη συνεδρία που κράτησε τρεις ώρες, συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο Ιράκ και το θέμα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στο Φανάρι στη Κωνσταντινούπολη. Συζητήθηκαν επίσης θέματα εθνικής ασφαλείας.

    Η ηλεκτρονική σελίδα του CNN TURK αναφέρει ότι μετά τη συνεδρία του ΣΕΑ δεν έγιναν δηλώσεις και το μόνο που αναφέρθηκε ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν.

    Οσον αφορά το θέμα του Πατριαρχείου δεν δόθηκαν πληροφορίες για το αν συζητήθηκε η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

    Η ηλεκτρονική σελίδα του CNN TURK αναφέρει ότι τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

    Δήμαρχος Λεμεσού - Γιορτή του κρασιού ------------------------------------ Ενα αναβαθμισμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπόσχεται για φέτος ο Δήμος Λεμεσού, για τη 43η Γιορτή του κρασιού που αρχίζει στις 31 Αυγούστου.

    Οπως δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, στη γιορτή του κρασιού θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά τέσσερις σκηνές για το καλλιτεχνικό μέρος της γιορτής, μια στο χώρο του κηποθεάτρου, μια στο γήπεδο της αντισφαίρισης, μια μπροστά από το Βρακά και μια στο χώρο του κουκλοθεάτρου για τα μικρά παιδιά.

    «Η καθιέρωση της γιορτής του κρασιού και η αναγνωρισμένη επιτυχία της αποτελούν ένα ξεχωριστό γεγονός για την πόλη μας και σκοπός και επιδίωξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η διατήρηση της και η συνεχής αναζήτησης τρόπων αναβάθμισης της γιορτής», είπε ο κ. Κοντίδης.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη -------------------------------- Σε θετικό έδαφος κατάφερε να ανέλθει στο τελευταίο ημίωρο της χθεσινής συνάντησης η χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγματευόταν με αρνητικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 75,41 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 252 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 46% του ημερήσιου τζίρου.

    Αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 336,44 μονάδες.

    Ολυμπιακοί - Κύπρος - Ελίνα Σοφοκλέους --------------------------- Με τη συμμετοχή της αθλήτριας της ποδηλασίας Ελίνας Σοφοκλέους η Κύπρος ολοκληρώνει σήμερα την αγωνιστική παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η Ελινα Σοφοκλέους, αθλήτρια της ορειβατικής ποδηλασίας, κλήθηκε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες την τελευταία στιγμή μετά την αποβολή ξένης αθλήτριας. Ετσι η Κύπρος αύξησε στους 20 τις συμμετοχές της στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αποκλεισμός Ομόνοιας και ΑΕΚ --------------------------------------------- Η Ομόνοια Λευκωσίας και η ΑΕΚ Λάρνακας αποκλείστηκαν από την επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η Ομόνοια σε επαναληπτικό αγώνα στη Σόφια ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ με 3 - 1 στην ημίωρη παράταση.

    Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1 - 1. Ο πρώτος αγώνας στη Λευκωσία είχε λήξει επίσης ισόπαλος 1 - 1.

    Η ΑΕΚ Λάρνακας ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ από την Μάκαμπι Τίκβα με 4 - 0.

    [17] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Ναος Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη

    Το κόμμα ''Ευρωπαϊκή Δημοκρατία'' (ΕΥΡΩΔΗ) καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου και καλεί τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή αναχώρηση, διέλευση και παραμονή στα κατεχόμενα όσων επιθυμούν να μεταβούν εκεί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στις 2 Σεπτεμβρίου, ''έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε ενδεχομένως και θύματα'', όπως είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση κατά της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    [19] (Κ) ΔΗΚΟ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, επιρρίπτοντας την κύρια ευθύνη στο λεγόεμνο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στο κατοχικό καθεστώς που δεν προσπάθησε να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

    [20] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Αγιος Μάμας

    Η βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου «είναι βούτυρο στο ψωμί» της ε/κ πλευράς η οποία θα εκμεταλλευθεί το γεγονός, ισχυρίστηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [21] (Κ) Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - ''Προεδρία''

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην ''προεδρία'' του ψευδοκράτους στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2005.

    [22] (Κ) ΑΔΗΚ - Αγίος Μάμας - Εκρηξη

    Το ΑΔΗΚ καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και αναμένει την αποκάλυψη των δραστών.

    [23] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αγιος Μάμας - Βόμβα - Αντίδραση

    Βαθιά θλίψη εξέφρασε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο Μπράιαν Κέλι για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    [24] (K) Κατεχόμενα - Ιζέτ Ιζτζάν - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    O Γενικός Γραμματέας της κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση κατά του ιερού χώρου της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου αποτελεί ντροπή και ότι στόχος ήταν η πρόκληση φόβου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και η παρεμπόδιση της ειρήνης.

    [25] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ομάδα εμπειρογνωμόνων - Εκπρόσωπος

    Τετραμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκυρίακο με σκοπό την αξιολόγηση της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης Μπράιαν Κέλι.

    [26] (Κ) Αθήνα - Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - Κυπριακό

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχε την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Η συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κράτησε περισσότερο από μία ώρα και σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά, είπε πως «συζητήσαμε τις επόμενες εξελίξεις τόσο στην ΕΕ και όσο και στον ΟΗΕ, όπου θα υπάρξουν αποφάσεις για τη συνεργασία με το κατεχόμενο κομμάτι, όπως και για την ημερομηνία που ζητά η Τουρκία το Δεκέμβριο».

    [27] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5758      0,5792            1,7265        1,7367
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4759      0,4787            2,0890        2,1013
    Λίρα Αγγλίας   0,8571      0,8622            1,1598        1,1667
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4341*    0.4375*    228.5714    230,3617
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3359     0.3385       2.9542      2,9771
    Δολάριο Καναδά      0.3638     0.3667       2.7270      2,7488
    Κορώνα Δανίας       0.0773     0.0779      12.8370     12,9366
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0688     0.0693      14.4300     14,5349
    Κορώνα Σουηδίας     0.0630     0.0635      15.7480     15,8730
    Φράγκο Ελβετίας     0.3733     0.3762       2.6582      2,6788
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    
    (KYΠE/ΚΝ)

    [28] (Κ) Ολυμπιακοί - Ορεινή Ποδηλασία Γυναικών - Κύπρια αθλήτρια

    [29] (Κ) ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Αγιος Μάμας

    Η βομβιστική επίθεση κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου αποτελεί επίθεση ενάντια στους Ε/Κ και Τ/Κ που μαζί αγωνίζονται για να επανενώσουν την πατρίδα τους, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος μετέβη σήμερα στη Μόρφου για να εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ναός μετά τη βομβιστική επίθεση.

    Οπως είπε, οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι αρκετές και συνεργεία του ψευδοκράτους βρίσκονται εντός και εκτός του ναού για να προβούν στις απαραίτητες επιδιορθώσεις, ούτως ώστε ο ναός να είναι σε θέση να λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής του Αγίου, στις 2 Σεπτεμβρίου.

    ''Διαπίστωσα ότι οι ζημιές είναι αρκετές. Τοποθετήθηκε βόμβα στη δυτική είσοδο του ναού, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην πόρτα, στα κεραμίδια έξω από την πόρτα, στα τζάμια και πετάχτηκαν και ξύλα'', είπε.

    [30] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Συνάντηση

    [31] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,90  (-0,68)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    266.475
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    120.507    332,48  (-1,18)
    FTSE Med 100 **                             6.009,22  ( 1,07)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     60.635     97,26  (-0,51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      4.981     72,06  ( 0,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.672     11,75  ( 0,43)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.263     46,39  (-0,90)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.006     46,97  (-5,26)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     45.365     20,36  (-1,31)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.935     62,07  (-1,37)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.450      2,44  ( 1,67)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      1.606      6,87  (-0,29)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,48  ( 1,35)
    Ξενοδοχεία                    £      3.978     27,19  (-0,91)
    Αλλες Εταιρείες               £    128.875     61,82  ( 0,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [32] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Σκαμπανεβάσματα γύρω από το σημείο των 85 μονάδων συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο επανήλθε στη σημερινή συνάντηση στο επίπεδο των 74 μονάδων, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,67%, κλείνοντας στις 74,9 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα ιδιαίτερα χαμηλά που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες και διαμορφώθηκε στις 266 χιλιάδες λίρες.

    [33] (Κ) Θόδωρος Ρουσόπουλος - Επίθεση - Αγιος Μάμας

    [34] (Κ) ΚΕΑ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωση του καταδικάζει με βδελυγμία και αποτροπιασμό την βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    [35] (Κ) Μητρόπολη Μόρφου - Αγιος Μάμας - Βομβιστική ενέργεια

    Η Μητρόπολη Μόρφου εκφράζει τη θλίψη της για την βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε το πρωί κατά του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    ''Η Μητρόπολη εκφράζει τη θλίψη της για τις αποτρόπαιες συνέπειες των ενεργειών μιας μικρής ομάδας φανατικών, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της πανήγυρης του Αγίου Μάμαντος'', ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Μητρόπολης.

    [36] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Αγιος Μάμας - Καταδίκη

    Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία καταδικάζει τη βομβιστική ενέργεια κατά του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος και καλεί τις δύο κοινότητες να αντιδράσουν με υπευθυνότητα στο θέμα που προέκυψε.

    [37] (Κ) Πλατφόρμα - Φεστιβάλ ειρήνης - Μόρφου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 27 August 2004 - 17:49:32 UTC