Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου - ΟΗΕ - Διαμαρτυρία
  • [02] (Κ) Ιρλανδία -Ποδόσφαιρο- Ομάδες Ανδρών και Ελπίδων Κύπρου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - Πρεμιέρα απόψε - Ριγκολέτο
  • [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Μετάβαση στην Ουκρανία - Σύμβαση
  • [07] (Κ) Κύπρια 2004 - Πρεμιέρα αύριο - ''Χαμάθεν''
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας
  • [09] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Συνεδρία
  • [10] (K) ΔΗΣΥ - ΚΚΑ - Συνάντηση στα κατεχόμενα
  • [11] (K) ΓΓ Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [12] (Κ) Κατεχόμενα - Συνάντηση ΚΠΕ - ΔΗΣΥ - Δηλώσεις
  • [13] (K) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)
  • [14] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουργία
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (2)
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες - Στάση αναμονή επενδυτών
  • [19] (Κ) Λιλλήκας - Γάλλος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Αναστασιάδης - Ιζτζιάν - Συνάντηση
  • [21] (Κ) ΔΕΑ - Ανακοίνωση - Γεωργιάδης
  • [22] (Κ) Βαληνάκης - Ευρωβουλευτές - Γεύμα
  • [23] (Κ) Σύμφωνο Σταθερότητας - Νέα στρατηγική
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Εξ. Εμπορίου Γαλλίας
  • [25] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Γαλλίας
  • [26] (Κ) Κύπρος - Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάλτας - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) Κύπρος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου - ΟΗΕ - Διαμαρτυρία

    Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας κατήγγειλε με επιστολή του, ημερομηνίας 27 Αύγούστου 2004, προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στις 21, 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου 2004 και στις 2, 3, 4, 15, 18 και 19 Αυγούστου 2004.

    Ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι τουρκικές ενέργειες ''παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπορία''.

    [02] (Κ) Ιρλανδία -Ποδόσφαιρο- Ομάδες Ανδρών και Ελπίδων Κύπρου

    Εχοντας ως στόχο την εξασφάλιση έστω και του ενός βαθμού της ισοπαλίας η ποδοσφαιρική ομάδα Ελπίδων της Κύπρου ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει απόψε στις 7:30 (9:30 ώρα Κύπρου), στο Δουβλίνο και στο στάδιο ''Μπούκλεϊ Παρκ'', την Εθνική Ελπίδων της Ιρλανδίας στο πρώτο της παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006 που θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Η ομάδα Ανδρών Κύπρου θα αντιμετωπίσει αύριο στις 3.00 το απόγευμα (5:00 ώρα Κύπρου) την Εθνική Ομάδα Ανδρών της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του 4ου Ομίλου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρώτη, ύστερα από 30 χρόνια, χθεσινή Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και η συμμετοχή σε αυτήν εκατοντάδων πιστών, ξένων πρεσβευτών και Ε/Κ πολιτικών, η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε ο κανονισμός της ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας, καθώς και η χθεσινή συνεδρία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Φεντότοφ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη σε μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και η σημερινή συνεδρία της Νομισματικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η ΕΕ στη Μόρφου'' γράφει ότι η παρουσία και μόνον έξι πρεσβευτών, των σημαντικότερων Δυτικών, στη χθεσινή λειτουργία του Αγίου Μάμαντος προσδίδει τεράστια πολιτική σημασία στην επαναλειτουργία της εκκλησίας της Μόρφου, όμως η κυπριακή κυβέρνηση ''ζει στο δικό της κόσμο''. Αλλού γράφει ότι εξαιρετικό κλίμα συναίνεσης επικράτησε χθες στο ΔΗΣΥ τόσο στο θέμα εκλογής Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, όπου οι Χρίστος Πουργουρίδης και Αντώνης Καράς θα μοιραστούν τη θητεία, όσο και στο θέμα των βουλευτών που θα προταθούν για τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Καταρρέουν οικονομικά οι φυλακές'' γράφει ότι στη ''θερμή ζώνη'' εισήλθε το σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου καθώς στα κελιά στοιβάζονται κατάδικοι και υπόδικοι πολύ πέραν της χωρητικότητάς τους, ενώ συχνότατες είναι οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων τόσο Κυπρίων όσο και άλλων εθνικοτήτων. Αλλού γράφει ότι επανέλαβε εαυτόν χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας αφού για μια ακόμη φορά απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν θα διεξαχθεί τελικά ή όχι η ετήσια διακλαδική άσκηση ''Νικηφόρος''.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Νέα στημένη παρτίδα γκολφ'' γράφει ότι τη μορφή πρωτοφανούς ''σκανδάλου'' προσλαμβάνουν τα νέα διευρυμένα κίνητρα προς τους επιχειρηματίες που σκοπεύουν να κατασκευάσουν γήπεδα γκολφ. Η έκταση της γης για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη διπλασιάζεται, ενώ κίνητρα παρέχονται αναδρομικά και σε όσους κατασκεύασαν και λειτουργούν γήπεδα γκολφ. Αλλού γράφει ότι σχέδια για απευθείας πτήσεις Λάρνακα Κωνσταντινούπολης υπέβαλε με την έγκριση και της κυβέρνησης η ιδιωτική εταιρεία ''ΗΛΙΟΣ'' στην αρμόδια τουρκική υπηρεσία.

    ''Η Σημερινή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Μείωση επιτοκίων αποφασίζει η Κεντρική Τράπεζα'' γράφει ότι η σημερινή συνεδρία της Νομισματικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι κρίσιμη, αφού προγραμματίζει μεταρρυθμίσεις στη νομισματική πολιτική του κράτους. Η εφημερίδα προσθέτει πως όλα δείχνουν πως η Κεντρική Τράπεζα οδεύει προς μείωση των επιτοκίων, ώστε να ανακοπεί η καθοδική πορεία της κυπριακής οικονομίας. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έπαιξαν χθες το τελευταίο τους χαρτί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο τη νομιμοποίηση των λεγόμενων επιτροπών ή δικαστηρίων αποζημιώσεων, που έχουν εγκαθιδρυθεί στο ψευδοκράτος το 2003.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Θα τα πούμε στο δικαστήριο'' γράφει ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες Νίκος Αιμιλίου ξεκαθάρισε στους μόνιμους εταίρους στην ΕΕ πως η υιοθέτηση το κανονισμού έναρξης εμπορίου και η χρήση των κατεχόμενων λιμανιών της Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα οδηγήσει τη Λευκωσία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναλαμβάνει σύντομα ο Μάριος Λυσιώτης, ο οποίος υπηρετεί στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Θετικό κλίμα'' γράφει ότι θετικό για την Κύπρο ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε ο κανονισμός της ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας. Αλλού γράφει ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Φεντότοφ δήλωσε, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη σε μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, μια λύση που πρέπει να είναι αποδεκτή από τους κατοίκους του νησιού.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Εκατοντάδες επιστρέφουν για τη γιορτή της Μόρφου'' γράφει ότι εκατοντάδες Ε/Κ πέρασαν νωρίς χθες το πρωί στα κατεχόμενα για να συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή για την ημέρα γιορτής του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αναζητεί ένα συμβιβασμό με την ΕΕ σε σχέση με τις προτάσεις για την οικονομική βοήθεια και το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Θεία Λειτουργία ---------------------------------- Τελέστηκε χθες το πρωί η Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Μάμαντος στο μητροπολιτικό ναό της κατεχόμενης Μόρφου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου συμπαραστατουμένου από τον ιερό κλήρο της κατεχόμενης κωμόπολης.

    Ο Πανιερώτατος σε ομιλία του λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας είπε ότι ντρέπεται κάπως όταν ακούει τη δοξολογική φήμη, όπως είπε, για το αμαρτωλό του πρόσωπο όταν μάλιστα τιμάτε η μνήμη του Αγίου Μάμαντος, ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα ήθους.

    Αναφερόμενος στο βίο του Αγίου Μάμαντος, είπε πως ο Αγιος Μάμας έζησε λίγα χρόνια, αλλά τα έζησε γεμάτα από Χριστό, γεμάτα από αγάπη και γεμάτα από Αγιότητα.

    Οπως είπε η αγάπη και η Αγιότητα του Αγίου Μάμαντος διαχεόταν ακόμα και στα άλογα ζώα.

    ''Γι΄ αυτό και στην εικόνα του, αυτή τη θαυμάσια και θαυματουργή και μυροβλήζουσα που έχει η πόλη μας η Μόρφου, εικονίζεται ο Αγιος μας να κάθεται πάνω σε εξημερωμένο λιοντάρι και να κρατεί ένα αρνί. Αυτό δεν είναι μια ποιητική αδεία, είναι πραγματικό γεγονός από τη ζωή του Αγίου μας. Οι Αγιοι μας ξέρουν να συνυπάρχουν και να ενώνουν και τα ήμερα ζώα της φύσεως και τα άγρια, τα βασιλικά και τα επιθετικά όπως ο λέοντας'', πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

    Οπως σημείωσε, η δύναμη της Αγιότητας, της Αγάπης και της συγχώρεσης, όπως δείχνει και η εικόνα του Αγίου, είναι ''αυτή που αλλοιώνει θετικά και επενεργεί θαυματουργικά πάνω στους ανθρώπους''.

    ''Εάν τα άλογα ζώα αισθάνονται, πατέρες μου και αδελφοί μου, τη χάρη του Αγίου πνεύματος πόσο μάλλον εμείς οι άνθρωποι. Πόση υποχρέωση έχουμε να μάθουμε να υπάρχουμε και να συνυπάρχουμε. Και η εικόνα του Αγίου Μάμα και η ζωή του Αγίου Μάμα αυτό μας διδάσκει'', υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

    Στο σημείο αυτό, ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι μόλις έγινε Επίσκοπος συνάντησε ένα παιδί, 5 ετών, ο οποίος σε συζήτηση που είχαν για την εικόνα του Αγίου είπε πως όταν ερώτησε αν το λιοντάρι στο οποίο κάθεται ο Αγιος είναι παλαβό, καθώς κανονικά θα έπρεπε να έτρωγε το αρνί που κρατά στο χέρι ο Αγιος, το παιδί του είπε: ''Μα δεν καταλαβαίνεις δεσπότη μου, επειδή πάνω στο λιοντάρι κάθεται ένας Αγιος, άγιασε και το λιοντάρι και έτσι έγιναν φίλοι''.

    ''Αυτό το παιδί μας δίδαξε και πρώτα εμένα το ήθος που καλούμαστε να ζήσουμε στα επίλοιπα χρόνια σε αυτή την πόλη της Μόρφου σε αυτό τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Κύπρος, η γλυκεία χώρα της Κύπρου για να είναι επιτέλους η ζωή μας γλυκιά, χαριτωμένη και ευλογημένη από το Θεό'', είπε.

    Απευθυνόμενος προς τους πιστούς, ο Πανιερώτατος είπε: ''Θέλω να σας ευχαριστήσω όπως ψες και σήμερα που είστε μαζί μας, για να σαρκώνετε το σώμα της Εκκλησίας και να έρθουμε και εμείς με τη σειρά μας σε αυτό το σώμα να δώσουμε την κεφαλή του Σωτήρα Χριστού και να γίνουμε μια ποίμνη εις ποιμήν''.

    Ευχαρίστησε επίσης τους Πρεσβευτές που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Αγιο Μάμα, ο οποίοι, όπως είπε, ''μας ενισχύουν με την παρουσία τους και μας δίνουν την ελπίδα ότι όντως μέσα στην ενωμένη Ευρώπη και η Μόρφου και ολόκληρος ο τόπος μας θα βοηθηθεί εκμεταλλευόμενοι όλες αυτές τις νέες ευρωπαϊκές συνθήκες να υπάρχουμε και να συνυπάρχουμε''.

    ''Αλλά κακά τα ψέματα αδελφοί μου αν μέσα μας δεν αποκτήσουμε εξαιρέτως εμείς αυτό το ήθος του Αγίου Μάμα να μην περιμένουμε από ξένους ανθρώπους να μας μάθουν να υπάρχουμε και να συνυπάρχουμε. Γι΄ αυτό η ευθύνη είναι για όλους μας μεγίστη και αυτή τη στιγμή η ιστορία περιδιαβαίνει έχοντας απαιτήσεις πολλές από εμάς'', συμπλήρωσε ο Πανιερώτατος.

    Εκπρόσωπος - Λειτουργία στην εκκλησία Αγίου Μάμαντος ----------------------------------------------- Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σημασία στη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, την οποία θεωρεί καθαρά εκκλησιαστική εκδήλωση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η τ/κ πλευρά υπαναχώρησε σε ό,τι είχε συμφωνηθεί αναφορικά με τη διέλευση των προσκυνητών και ζήτησε ατομικό έλεγχο για όσους μετέβησαν στην κατεχόμενη εκκλησία.

    ''Η εκδήλωση ήταν καθαρά εκκλησιαστική, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σημασία ή πολιτικό μήνυμα, μόνιμο ή οποιοδήποτε σημαντικό μήνυμα που να προέρχεται από αυτήν την εκκλησιαστική εκδήλωση,'' είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως και στο παρελθόν έγιναν, χωρίς διατυπώσεις, επισκέψεις και προσκυνήματα στον Απόστολο Ανδρέα.

    ΥΠΕΞ - Αγιος Μάμας - Εσπερινός και Λειτουργία ---------------------------------- Τη θέση ότι δεν πρέπει ούτε να υπερβάλλουμε αλλά ούτε και να υποτιμούμε τη σημασία του Εσπερινού και της Λειτουργίας που πραγματοποιήθηκαν προχθές και χθες στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά, ούτε διότι έγινε ένας Εσπερινός και μια Λειτουργία, αλλά ούτε και επειδή πήγε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο προαύλιο της Εκκλησίας την ώρα της Λειτουργίας.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Μάστριχτ, όπου θα συμμετέχει σε άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και ερωτηθείς ποιο είναι κατά την άποψή του το μήνυμα του χθεσινού Εσπερινού και της σημερινής Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως του ιδίου δεν του αρέσουν οι υπερβολές και ούτε υπερβάλει αλλά ούτε και υποτιμά «τη σημασία της εκδήλωσης αυτής, εάν και πολλοί προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν και να την εκμεταλλευθούν».

    Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Μόρφου - Λειτουργία ------------------------------------------------ Θα πρέπει σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να κατοχυρωθεί και να καθιερωθεί μια νέα πολιτική, η οποία θα βοηθήσει στην προσπάθεια ορθής επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ερωτηθείς, ύστερα από την τελετή διαβεβαίωσης 50 επιτυχόντων μαθητών για φοίτηση στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στις στρατιωτικές σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας (ΣΣΥ), για το εσπερινό που έγινε χθες στην κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι είναι μια θρησκευτική εκδήλωση μέσω της οποίας έχουν δοθεί τα αναγκαία μηνύματα.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να δίνεται το μήνυμα ότι ''περίπου υπάρχει σεβασμός στις εκκλησίες και στα παρεκκλήσια μας'' καθώς πλείστες ε/κ εκκλησίες και παρεκκλήσια στα κατεχόμενα έχουν συληθεί.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Δήμαρχος Μόρφου ------------------------------------ Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας δήλωσε πως με την παρουσία του στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες το πρωί στο ναό του Αγιου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου στέλλει το μήνυμα ότι ''η Μόρφου ανήκει σε εμάς τους νόμιμους κατοίκους, τους νόμιμους δικαιούχους και αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε όσος χρόνος και αν χρειαστεί''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Πίττας έστειλε επίσης μήνυμα προς τους Τ/Κ ''ότι μαζί θα πρέπει να αγωνιστούμε για την ελευθερία αυτού του τόπου μια ελευθερία που θα αγγίζει όλους μας, Ε/Κ και Τ/Κ, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια ελεύθερη ενιαία και ευημερούσα πατρίδα''.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Βαν ντερ Μιρ --------------------------------------- Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση μετά τη Θεία Λειτουργία χθες στον ιερό ναό Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι μετέβη στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος για «ειδικό, προσωπικό λόγο''. Εκφράζοντας βαθιά συγκίνηση, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ήταν μια πολύ σημαντική λειτουργία γιατί «αγγίζει τις βασικές ελευθερίες της ΕΕ, δηλαδή την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης».

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Βρετανός Υπατος Αρμοστής --------------------------------------------------- Επίτευγμα που δείχνει τι μπορούν να καταφέρουν οι δύο κοινότητες όταν υπάρχει καλή θέληση και στις δύο πλευρές χαρακτήρισε τη Θεία Λειτουργία χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Λιν Πάρκερ.

    Σε δηλώσεις μετά τη Λειτουργία είπε: ''Δεν νομίζω πως σήμερα είναι μια μέρα για να μιλήσουν οι ξένοι, αλλά είναι μια μέρα για τους Κύπριους''.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Ιταλός Πρεσβευτής -------------------------------------- Την ικανοποίησή του που παρέστη στη Θεία Λειτουργία χθες στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Ιταλίας Τζεράλντο λα Φραντζέσκα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη Θεία Λειτουργία ανέφερε πως το σημερινό γεγονός έχει ''ανθρώπινη σημασία. Χαίρομαι που είμαι εδώ σαν άνθρωπος και σαν εκπρόσωπος μιας χώρας η οποία θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει να ζήσουν οι δύο κοινότητες μαζί σε συνεργασία και σε καλό κλίμα''.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Πρεσβευτής Γαλλίας ---------------------------------- Ενα ακόμα βήμα προς τη συμφιλίωση αποτελούν οι ακολουθίες σαν αυτή που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Χαντελίν Ντε Λα Τουρ.

    Σε δηλώσεις μετά τη Θεία Λειτουργία ο Γάλλος Πρεσβευτής δήλωσε ότι η παρουσία ''τόσων πολλών πρεσβευτών εδώ αποδεικνύει ότι πραγματικά πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί μία μέρα''.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Επιτετραμμένος αμερικανικής Πρεσβείας -------------------------------------------------------------- Δεν είχαμε το αποτέλεσμα για το οποίο όλοι ελπίζαμε τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν θετικά πράγματα στην Κύπρο, δήλωσε ο επιτετραμμένος της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Νετ Νόλαν.

    Σε δηλώσεις μετά τη Θεία Λειτουργία χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε τη χαρά του για το σημερινό γεγονός, σημειώνοντας ότι είναι ένα πολύ θετικό γεγονός για τις δύο κοινότητες.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Επιτετραμμένος γερμανικής Πρεσβείας ------------------------------------------------- Ελπίδα στην Ευρώπη ότι στην Κύπρο είναι δυνατό ''το υπάρχειν και το συνυπάρχειν'' έδωσε η γιορτή και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, δήλωσε ο επιτετραμμένος της γερμανικής Πρεσβείας στην Κύπρο Χανς Κρίστιαν Φον Ραιμπνίτς.

    Σε δηλώσεις μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Γερμανός Διπλωμάτης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του που βρέθηκε σήμερα στον κατεχόμενο ναό και είπε πως η γιορτή και η Θεία Λειτουργία σήμερα έδωσαν ελπίδα.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ ----------------------------------- Μία σημαντική μέρα τόσο από θρησκευτικής σκοπιάς όσο και από ιστορικής ήταν η σημερινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις μετά τη Θεία Λειτουργία είπε πως ''για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια βρισκόμαστε στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος, με την ευχή να εργαστούμε όλοι μαζί, Ε/Κ και Τ/Κ, για να επανενώσουμε το τόπο μας''.

    Μόρφου - Αγιος Μάμας - ΓΓ ΕΔΗ --------------------------------- Το μήνυμα της Θείας Λειτουργίας στον Αγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου είναι πάνω από όλα χριστιανικό αλλά έχει και την δική του καθαρή πολιτική διάσταση, δήλωσε ο ΓΓ των Ενωμένων Δημοκρατών Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη Θεία Λειτουργία χθες, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η χριστιανική και η πολιτική διάσταση ''ταυτίζονται γιατί οι χριστιανικές αξίες είναι αξίες συμφιλίωσης είναι αξίες ανεκτικότητας είναι αξίες που επιβάλλουν την επανένωση του τόπου''.

    COREPER - Κανονισμοί - Τ/Κ ------------------------------- Χωρίς αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες η συζήτηση αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των T/K και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, στη συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (COREPER).

    Μετά τη χθεσινή εξέλιξη η Ολλανδική Προεδρία γνωστοποίησε ότι θα επαναφέρει το θέμα για συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, τέσσερις ημέρες πριν από την τακτική συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πριν από τη συζήτηση ο Ολλανδός Προεδρεύων έκανε μια εισαγωγή με βάση έγγραφο της Προεδρίας, στο οποίο γίνεται καταγραφή των θέσεων όλων των πλευρών.

    Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου κάλεσε τους εταίρους να αναλογισθούν τις συνέπειες της υιοθέτησης με ειδική πλειοψηφία του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με την παράκαμψη μιας χώρας όπως η Κύπρος, που έχει ζωτικό συμφέρον, και προειδοποίησε ευθέως ότι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου είναι σίγουρη πως θα δικαιωθεί.

    ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Μάστριχτ - COREPER - Κανονισμοί ---------------------------------------- Αμφιβολίες εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου για το κατά πόσον θα υπάρχει οποιοδήποτε κανονισμός της ΕΕ έτοιμος για έγκριση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 - 14 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) δεν συμφωνήθηκε τίποτα, αλλά ούτε και παρατηρήθηκε οποιαδήποτε πρόοδος.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η νέα συνεδρία της COREPER θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και συνεπώς θα απομείνουν μόνο δύο εργάσιμες ημέρες μέχρι τη σύνοδο του Συμβουλίου στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, χρόνος δηλαδή που δεν είναι αρκετός για να συμφωνηθεί κάτι.

    Ο ΥΠΕΞ προέβη στις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Μάστριχτ της Ολλανδίας, όπου θα συμμετέχει σε άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου η άτυπη αυτή σύνοδος «έχει μια μεγάλη ημερησία διάταξη» που περιέχει κυρίως «διεθνή προβλήματα και κάποια οικονομικά θέματα της ΕΕ», ενώ θα υπάρξει και ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων «πάνω στα δικά μας θέματα και ειδικά τους δύο κανονισμούς» που προωθεί η ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Φερχόιγκεν -------------------------- Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής λύσης στα πλαίσια της ΕΕ όσον αφορά τους δύο υπό εξέταση κανονισμούς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη λαμβανομένων υπόψη και όλων των νομικών και πολιτικών παραμέτρων του θέματος.

    Σε ό,τι αφορά τις απόψεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για το θέμα, είπε πως αυτές είναι δικές του απόψεις και σημείωσε ότι την τελική απόφαση επί του θέματος θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    ΕΔΑΔ - Προσφυγή Ε/Κ- Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων -Δηλώσεις ------------------------------------------------ Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναμένεται να εκδώσει εντός δύο ή τριών μηνών την απόφασή του στο αίτημα της Τουρκίας όπως θεωρηθεί η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο και να αποφανθεί κατά πόσο είναι παραδεκτή προσφυγή Ελληνοκύπριας πρόσφυγα από την Αμμόχωστο εναντίον της Τουρκίας.

    Χθες το δεκαμελές Τρίτο Τμήμα του ΕΔΑΔ, που συνήλθε υπό τον πρόεδρό του Γερμανό Georg Ress, άκουσε στο Στρασβούργο τις θέσεις των δύο διαδίκων και της κυπριακής κυβέρνησης ενώ τρεις από τους δικαστές του Τμήματος υπέβαλαν στην τουρκική πλευρά διάφορα ερωτήματα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της Ελληνοκύπριας Μύρας Ξενίδη-Αρέστη, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο Πρόεδρος του Τρίτου Τμήματος ζήτησε να πληροφορηθεί για το ρόλο των τουρκικών δυνάμεων, ο Ιρλανδός δικαστής αναφέρθηκε στη δική του ερώτηση στο θέμα των περιουσιών γενικά λέγοντας ότι είναι πολύπλοκο ενώ ο Τούρκος δικαστής ζήτησε να πληροφορηθεί για τον αριθμό των υποθέσεων που έχει ενώπιόν του η επιτροπή αποζημιώσεων.

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε πως η επιτροπή έχει ενώπιόν της τρεις υποθέσεις και ισχυρίστηκε πως άλλες έχουν αποσυρθεί λόγω πιέσεων. Για το θέμα των περιουσιών ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν έπρεπε να συζητείται ενώπιον του Δικαστηρίου αφού έχει και πολιτική πτυχή, όπως υποστήριξε, ενώ για το ρόλο του τουρκικού στρατού ισχυρίστηκε πως η παρουσία του στην Κύπρο είναι δήθεν σύμφωνη με τη Συνθήκη Εγγυήσεως.

    ΥΠΕΞ - ΕΔΑΔ - Προσφυγές Ε/Κ --------------------------- Από τις πληροφορίες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξαν στο παρελθόν ακόμη και παρεμβάσεις από πρόσωπα τα οποία ανήκαν στην ομάδα του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο, προκειμένου να παγοποιηθούν οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο ΕΔΑΔ, δήθεν για να διατηρηθεί το καλό κλίμα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στην ακρόαση χθες στο ΕΔΑΔ, ο κ. Ιακώβου είπε πως προκειμένου να παρουσιαστεί η θέση της πλευράς μας ότι η κατεχόμενη περιοχή δεν έχει καμία νομιμότητα στο να αποφασίζει μέσω κάποιων οργάνων που έχει ιδρύσει το ίδιο το ψευδοκράτος για τις αποζημιώσεις Ε/Κ που προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ, η Κυβέρνηση ζήτησε να ακουστεί και η δική της φωνή μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος πήγε στο Στρασβούργο μαζί με άλλους συμβούλους από το εξωτερικό.

    Υπουργός Αμυνας - ''Νικηφόρος'' - Κατοχικός στρατός ------------------------------------------------------ Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ερωτηθείς για το θέμα, ύστερα από την τελετή διαβεβαίωσης 50 επιτυχόντων για φοίτηση στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΣΣΥ) της Ελλάδας, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι οι αποφάσεις για τη διεξαγωγή ή όχι της άσκησης ''Νικηφόρος'' λαμβάνονται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και ελληνικής κυβέρνησης, με βάση τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ο κατοχικός στρατός προχωρεί πάντοτε σε αναδιάταξη, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των οπλικών του συστημάτων.

    Σημείωσε ότι ο κατοχικός στρατός ''δεν έχει μειωθεί ούτε κατά ένα στρατιώτη, ούτε κατά ένα οπλικό σύστημα'' και παραμένει στις ίδιες δυνατότητες.

    Κύπρος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου - ΟΗΕ - Διαμαρτυρία ---------------------------------- Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας κατήγγειλε με επιστολή του, ημερομηνίας 27 Αύγούστου 2004, προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στις 21, 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου 2004 και στις 2, 3, 4, 15, 18 και 19 Αυγούστου 2004.

    Ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι τουρκικές ενέργειες ''παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπορία''.

    Επιπλέον, υπογραμμίζει, ''τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τις προσπάθειες για συμφιλίωση και ενοποίηση της Κύπρου και φανερώνουν απογοητευτικά την έλλειψη καλής θέλησης από την Τουρκία να πετύχει μια λύση για το μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα''.

    Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------ Οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ που αξιολογούν την κατάσταση στο νησί και το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζουν τις επαφές τους ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως αναμένεται το πόρισμά τους.

    Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποναρκοθέτησης βάσει της πρότασης της κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί πως η έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο δεν έχει λήξει και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να υπάρξει αλλαγή του ρόλου της Δύναμης.

    Πρόεδρος Βουλής - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας ------------------------------------------- Η επίσημη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Φεντότοφ στην Κύπρο είναι έκφραση της συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι και η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, όπου μπορεί να σταθεί δίπλα στο ρωσικό λαό θα το κάνει, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στον ευρύτερο διεθνή χώρο.

    Ανταπαντώντας στον κ. Χριστόφια, μετά τη 45λεπτη περίπου συνάντηση που είχε μαζί του το απόγευμα, ο κ. Φεντότοφ δήλωσε ότι η Ρωσία πάντοτε προσπαθούσε να στηρίξει την Κύπρο, ειδικά σε δύσκολους καιρούς και ευχήθηκε όπως υπάρξει σύντομα μια λύση στο Κυπριακό, η οποία θα προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ήταν πολύ καλό το κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον κ. Φεντότοφ, το Ρώσο Πρεσβευτή στην Κύπρο Αντρέι Αλεξέγιεβιτς Νιεστερένγκο και τους συνεργάτες του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας --------------------------------------------------- H Ρωσία είναι δεσμευμένη σε μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, μια λύση που πρέπει να είναι αποδεκτή από τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Φεντότοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Φεντότοφ τόνισε ότι το Κυπριακό είναι σημαντικό θέμα για τη χώρα του, με την οποία η Κύπρος έχει μια μακρά παράδοση φιλικών σχέσεων.

    ''Η ρωσική στάση στο Κυπριακό παραμένει η ίδια'', είπε ο κ. Φεντότοφ προσθέτοντας πως ''στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συμβάλουμε σε μια λύση που πρέπει να είναι δίκαιη και να οδηγεί σε μια πραγματική επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος''.

    Χριστόφιας - Ρωσική Δούμα και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο - Μήνυμα ---------------------------------------- Την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να προωθήσουν την πρόοδο και ευημερία στην πατρίδα τους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Με μήνυμα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας Μπόρις Γκριζλόφ και τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Σεργκέι Μιρόνοφ, ο κ. Χριστόφιας δηλώνει ότι ''με βαθιά λύπη ο κυπριακός λαός παρακολούθησε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του ρωσικού λαού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια τόσων ζωών και την οδύνη πολλών ανθρώπων''.

    ''Εκ μέρους μου, εκ μέρους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και γενικά ολόκληρου του λαού της Κύπρου'', αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας, ''εκφράζω σε σας και στις τραγικές οικογένειες των θυμάτων τα εγκάρδια συλλυπητήριά μας''.

    Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ------------------------------------- Απάντηση από το κατοχικό καθεστώς αναφορικά με τις επιδιορθώσεις του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου καθώς και τον κατάλογο των καθηγητών και των βιβλίων που έχει δοθεί μέσω των ΗΕ αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση εάν έχει σημειωθεί κάποια νεότερη εξέλιξη για τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εκείνο το οποίο αναμένεται από τη δική μας πλευρά είναι η απάντηση των κατοχικών αρχών και όσον αφορά τις επιδιορθώσεις και όσον αφορά τον κατάλογο των καθηγητών και όσον αφορά τον κατάλογο των βιβλίων που προορίζονται για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ------------------------------------ Εάν εντός των επομένων ωρών δεν υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση προς την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει νέα συνάντηση με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί την επαναλειτουργία του Γυμνασίου ''υψίστης σημασίας θέμα''.

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ταλάτ υπαναχωρεί στα θέματα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζακαρπάσου και των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι ''βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος για το θέμα των αγνοουμένων''. Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά εξέφρασε ευαρέσκεια για το κλίμα που επικράτησε κατά τη πρώτη συνάντηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη αυτού του διαλόγου.

    Κασουλίδης - Ευρωκοινοβούλιο - Οικονομική ενίσχυση Τ/Κ ----------------------------------- Ο κυπριακός λαός δεν είναι αντίθετος με την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και κατά συνέπεια με την έγκριση της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την προϋπόθεση ότι η πρόταση αυτή δεν αντιστρατεύεται τα νόμιμα συμφέροντα των κατοίκων της Κύπρου και δεν υποσκάπτει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, σε παρέμβασή του σε συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, οι όποιες δημιουργικές από πλευράς μας προτάσεις που γίνονται επί του θέματος αυτού και τα σχετικά ερωτηματικά που ευλόγως τίθενται, στόχο έχουν την σε βάθος εξέταση του όλου θέματος, ώστε η τελική πρόταση πού θα υιοθετηθεί να συμβάλλει στην επανένωση της Κύπρου και όχι στην εδραίωση του διαμελισμού.

    Οπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, ''σκοπός μας δεν είναι να παρεμποδίσουμε ούτε να σκοτώσουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής'', καυτηριάζοντας ισχυρισμούς του γνωστού για τις φιλοτουρκικές θέσεις του Βρετανού ευρωβουλευτή Βαν Ορντεν στη χθεσινή συνεδρία.

    Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο --------------------------- Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης ορίσθηκε σκιώδης εισηγητής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη σε σειρά προτεινόμενων νομοθετημάτων, κατά την προχθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Ματσάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ορίστηκε σκιώδης εισηγητής για τα προτεινόμενα νομοθετήματα που αφορούν τους περιορισμούς στη διάθεση και χρήση ορισμένων πολυκυκλικών αρωματικών υδραγανανθράκων σε μηχανέλαια και ελαστικά καθώς και τους περιορισμούς στη διάθεση και χρήση τολουϊνης και TCB.

    Είναι επίσης σκιώδης εισηγητής αναφορικά με τα νομοθετήματα που αφορούν τα πρόσθια συστήματα προστασίας σε αυτοκίνητα.

    Απόδημοι - Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ - Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ ---------------------------------------- Η αντιμετώπιση του αρνητικού κλίματος για την ε/κ πλευρά το οποίο δημιουργήθηκε μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, αλλά και η αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων για έμμεση αναγνώριση των κατεχομένων αποτελούν τους άμεσους στόχους των αποδήμων Κυπρίων.

    Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του συνεδρίου των αποδήμων Κυπρίων, τόσο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ όσο και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης είπαν ότι οι ''χώρες - κλειδιά'', δηλαδή οι ΗΠΑ και η Βρετανία εργάζονται εναντίον της Κύπρου, τονίζοντας ότι οι απόδημοι θα αγωνιστούν ενωμένοι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Οπως είδατε οι απόδημοι παραμένουν τελείως ενωμένοι και θα αγωνιστούμε να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία όσο μπορούμε σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες'', ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ.

    Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζονται ήδη συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους και με τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τα κόμματα στη Βρετανία, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό της χώρας και πως θα δοθεί ''μεγάλο βάρος'' σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

    Ετήσια Συνέλευση Αποδήμων - Κυπριακό - Ψηφίσματα ------------------------------------------------- Τη θέση τους ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διατυπώνουν σε ψηφίσματά τους οι Κύπριοι απόδημοι.

    Τα ψηφίσματα τα οποία εγκρίθηκαν κατά την 20η Ετήσια Συνέλευση των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, απευθύνονται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπορόζο, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους και τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας Τόνι Μπλερ και Τζον Χάουαρντ αντίστοιχα.

    Οπως αναφέρουν οι απόδημοι ''πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν 5 είναι ανισοβαρές εις βάρος της ε/κ κοινότητας, προνοεί μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, θεσμοθετεί δημοκρατικό έλλειμμα, αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των Ε/Κ για μια δίκαιη, βιώσιμη σε βάθος χρόνου και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος και γενικότερα εξυπηρετεί τους στόχους και τις πολιτικές της Τουρκίας στην Κύπρο''.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Διπλή τρομοκρατική επίθεση - Ισραήλ ----------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του για τη διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον δύο λεωφορείων σε κεντρικό δρόμο της πόλης Μπιρσέμπα του Ισραήλ, στις 31 Αυγούστου 2004 που στοίχισε τη ζωή σε αριθμό αθώων πολιτών.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά συμπάθεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς τους συγγενείς των θυμάτων, την Κυβέρνηση του Ισραήλ και τον ισραηλινό λαό και επαναλαμβάνει την έντονη αντίθεση της κυπριακής Κυβέρνησης σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τα κίνητρα της, την οποία καταδικάζει απερίφραστα.

    ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Μαρωνίτικα χωριά ------------------------------------ Την προσεχή Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, θα μεταβεί στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ στον Κορμακίτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων των Μαρωνιτών και των κατοίκων, προκειμένου να γίνει καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας.

    Δήμος Κερύνειας - Φιλοτελικός Διαγωνισμός - Μετάλλια --------------------------------------- Πέντε μετάλλια εξασφάλισε η Κύπρος στον Παγκόσμιο Φιλοτελικό Διαγωνισμό των Ολυμπιακών Αγώνων ''OLYMPHILEX 2004''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κερύνειας, τρία από τα μετάλλια πήρε φιλοτελιστής από την Κερύνεια.

    Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Ηλιάδης προβάλλοντας μέσα από τις συλλογές του την κατεχόμενη πόλη του κέρδισε τα τρία από τα πέντε μετάλλια.

    Με τις συλλογές ''Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 1896 - Τόκιο 1964'' -επάργυρο μετάλλιο, ''Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Τόκιο 1964 - Βαρκελώνη 1992'' - επάργυρο μετάλλιο, ''Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Lake Placid 1932 - Lillehammer 1992'' - αργυρό μετάλλιο, ο Κερυνειώτης Ανδρέας Ηλιάδης επέστρεψε στην Κύπρο πανευτυχής αφού, με τη διάκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε περήφανη την πατρίδα μας και όλους εμάς τους Κερυνειώτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Αργυρό μετάλλιο για την Κύπρο εξασφάλισε ο Αντώνης Γενναδίου με τη συλλογή του ''Οργανώτριες χώρες των Ολυμπιακών Αγώνων και τα Ολυμπιακά τους Γραμματόσημα 1896 - 1984''. Η Δέσποινα Ράγκου με τη συλλογή της ''Ολυμπιακά Αθλήματα σε Κάρτες Μάξιμουμ'' εξασφάλισε για την Κύπρο το χάλκινο μετάλλιο.

    Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής - Τέλεθον 2004 ------------------------------------------- Εχοντας ως βασικό μέλημά του τη συνεχή έρευνα, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη ασθενειών, όπως επίσης και την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου διοργανώνει το Τέλεθον 2004, που τελεί υπό την αιγίδα της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινής Παπαδοπούλου.

    Παρουσιάζοντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φετινού Τέλεθον, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας δήλωσε ότι ''η οικονομική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου, μέσω του Τέλεθον, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής''.

    Σύνθημα του Τέλεθον είναι το μήνυμα ''Η κάθε προσφορά σας δίνει ελπίδα''.

    Χρηματιστήριο - Επιστροφή στο επίπεδο των 74 μονάδων --------------------------------------------- Στο επίπεδο των 74 μονάδων επέστρεψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), σημειώνοντας απώλειες για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,66%, κλείνοντας στις 74,82 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 251 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συναλλαγές συνολικής αξίας 159 χιλιάδων λιρών.

    Μικρή πτώση της τάξης του 0,28% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 333,89 μονάδες.

    Παγδατής - US Open - Ηττα --------------------------- Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής έχασε χθες με 3-1 σετ από τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου του US OPEN στη Νέα Υόρκη.

    Τα σετ ήταν 6-2, 6-7, 6-3, 6-1.

    Εθνική Ελπίδων Κύπρου - Παγκόσμιο Κύπελλο ------------------------------------- Εχοντας ως στόχο την εξασφάλιση έστω και του ενός βαθμού της ισοπαλίας η ποδοσφαιρική ομάδα Ελπίδων της Κύπρου ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει απόψε στις 7:30 (9:30 ώρα Κύπρου), στο Δουβλίνο και στο στάδιο ''Μπούκλεϊ Παρκ'', την Εθνική Ελπίδων της Ιρλανδίας στο πρώτο της παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006 που θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Η ομάδα Ανδρών Κύπρου θα αντιμετωπίσει αύριο στις 3.00 το απόγευμα (5:00 ώρα Κύπρου) την Εθνική Ομάδα Ανδρών της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του 4ου Ομίλου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006.

    [05] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - Πρεμιέρα απόψε - Ριγκολέτο

    [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Μετάβαση στην Ουκρανία - Σύμβαση

    [07] (Κ) Κύπρια 2004 - Πρεμιέρα αύριο - ''Χαμάθεν''

    Με την παγκόσμια πρεμιέρα της ποιητικής συμφωνίας ''Χαμάθεν'' (Από τη γη) του Κύπριου συνθέτη Χρήστου Πήττα σε ποίηση Ρόη Παπαγγέλου αρχίζει αύριο στη Λευκωσία το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας

    [09] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Συνεδρία

    Συνέρχεται από τις 10:00 το πρωί στο Λήδρα Πάλας η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρία ύστερα από πέντε σχεδόν χρόνια διακοπής. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, και διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες.

    Στη συνεδρία από ε/κ πλευράς συμμετέχουν το μέλος της Επιτροπής Ηλίας Γεωργιάδης και ο βοηθός του Ξενοφών Καλλής, ενώ από τ/κ πλευράς συμμετέχει το μέλος της ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ και ο βοηθός του Χακίν Ονέν.

    [10] (K) ΔΗΣΥ - ΚΚΑ - Συνάντηση στα κατεχόμενα

    Ο ΔΗΣΥ και το τ/κ κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης επαναβεβαίωσαν τις θέσεις τους υπέρ της εξεύρεσης μια βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε το πρωί στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης υπό τον Πρόεδρό του Χουσεϊν Αγκολεμλί.

    [11] (K) ΓΓ Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (ΠΜΟ) Μάικλ Ζαρόντ θα πραγματοποιήσει μεταξύ 6-7 Σεπτεμβρίου επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    [12] (Κ) Κατεχόμενα - Συνάντηση ΚΠΕ - ΔΗΣΥ - Δηλώσεις

    Κατανόηση για τις ανησυχίες των Ε/Κ σε σχέση με την εφαρμογή της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Νίκο Αναστασιάδη και του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα γραφεία του ΚΠΕ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [13] (K) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε όπως τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 5,5% και 3,5% αντίστοιχα.

    [14] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουργία

    Τα Ηνωμένα Εθνη διαβεβαίωσαν σήμερα την κυβέρνηση ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα για την επαναλειτουργία του γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο έτσι ώστε να αρχίσει τη λειτουργία του ταυτόχρονα με τα γυμνάσια στις ελεύθερες περιοχές, στις 13 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 03/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5756      0,5790          ------       ------
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4727      0,4755          ------       ------
    Λίρα Αγγλίας   0,8469      0,8519          ------       ------
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 03/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 03/09/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4316*    0.4350*    --------    --------
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3288     0.3314       ------      ------
    Δολάριο Καναδά      0.3635     0.3664       ------      ------
    Κορώνα Δανίας       0.0773     0.0779      -------     -------
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0692     0.0697      -------     -------
    Κορώνα Σουηδίας     0.0629     0.0634      -------     -------
    Φράγκο Ελβετίας     0.3749     0.3778       ------      ------
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (2)

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 5,5% και 3,5% αντίστοιχα, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου η απόφαση λήφθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής μετά από από διεξοδική συζήτηση που διεξήχθη.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,76  (-0,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    102.928
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     58.993    336,21  ( 0,69)
    FTSE Med 100 **                             5.968,25  ( 0,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     38.326     97,42  ( 0,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      1.658     71,74  (-0,57)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.439     12,54  ( 1,87)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      2.634     45,49  (-0,79)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        501     45,72  (-1,42)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.595     20,47  (-1,49)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.457     62,49  ( 0,14)
    Ετ. Πληροφορικής              £        293      2,43  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £        482      6,92  ( 0,29)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,38  ( 0,35)
    Ξενοδοχεία                    £      7.367     26,95  (-0,22)
    Αλλες Εταιρείες               £     24.459     60,67  ( 0,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες - Στάση αναμονή επενδυτών

    Παρά το πενιχρό σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον και τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) μπόρεσε τελικά να παραμείνει πλησίον της χθεσινής τιμής κλεισίματος του, ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στο τελευταίο 20λεπτο της διαδικασίας στους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 74,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ''γκρεμίστηκε'' στις 102 χιλιάδες λίρες, καταδεικνύοντας τη στάση αναμονής των επενδυτών ενόψει της έναρξης λειτουργίας από την ερχόμενη Δευτέρα των πέντε νέων αγορών του ΧΑΚ.

    [19] (Κ) Λιλλήκας - Γάλλος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου - Συνάντηση

    Η Κύπρος προχωρεί, σε συνεργασία με τη Γαλλία, στη δημιουργία του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το πρώτο σεμινάριο που θα οδηγήσει στη μελέτη βιωσιμότητας για το Τεχνολογικό Πάρκο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    [20] (Κ) Αναστασιάδης - Ιζτζιάν - Συνάντηση

    Στο κοινό συμπέρασμα ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, κατέληξαν οι αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος, οι οποίες συναντήθηκαν σήμερα στα κατεχόμενα, υπό τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχηγό του ΚΕΚ Ιζέτ Ιζτζιάν.

    Οι δύο πολιτικοί σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ανέφεραν ότι ήταν πολύ εποικοδομητική η συζήτηση που είχαν, η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα.

    [21] (Κ) ΔΕΑ - Ανακοίνωση - Γεωργιάδης

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ)που συνήλθε σήμερα, μελέτησε τρόπους επέκτασης του πεδίου δραστηριοτήτων και ευθύνης της, ενώ αποφάσισε όπως ολοκληρώσει τη μελέτη αυτή κατά την συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.

    [22] (Κ) Βαληνάκης - Ευρωβουλευτές - Γεύμα

    [23] (Κ) Σύμφωνο Σταθερότητας - Νέα στρατηγική

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί το χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά μόνο για τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και εμφανίζουν χαμηλό δημόσιο χρέος. Αντίθετα, δυσκολεύουν τα πράγματα για χώρες μέλη με υψηλό δημόσιο έλλειμμα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Εξ. Εμπορίου Γαλλίας

    [25] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Γαλλίας

    [26] (Κ) Κύπρος - Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάλτας - Επίσκεψη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 September 2004 - 17:49:24 UTC