Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [02] (Κ) Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος - Ελλάδα - Ηττες
  • [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κανονισμοί

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [02] (Κ) Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος - Ελλάδα - Ηττες

    [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η τραγωδία σε σχολείο της βόρειας Οσετίας απασχολεί και σήμερα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου, που προβάλλει ακόμη τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές στην Κύπρο μετά τα τεκταινόμενα στη ρωσική επαρχία. Οι κυριακάτικες εφημερίδες περιλαμβάνουν επίσης θέματα που αφορούν τα οικονομικά του κράτους και τις ενδεχόμενες κυρώσεις από την ΕΕ, το αμπελουργικό, τις αμοιβές των Κυπρίων αθλητών που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και των προπονητών τους, καθώς και τις πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Χρυσή αμοιβή'' γράφει ότι με χρυσό αμείβονται οι Κύπριοι αθλητές που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προσθέτει ότι σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, οι αθλητές και οι προπονητές τους μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαν έσοδα που ανήλθαν στις 700.000 λίρες. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι 50.000 Ε/Κ υπολογίζεται ότι θα μεταβούν στην Τουρκία μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα, μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ήδη καθημερινά δεκάδες είναι όσοι ταξιδεύουν με τις λεγόμενες τ/κ αερογραμμές στην Κωνσταντινούπολη και την Αντάλεια.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Σφηκοφωλιά Τσετσένων'' γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου αποκάλυψε στην ''Μ'' ότι οι κυπριακές αρχές εδώ και καιρό επεξεργάζονται πληροφορίες που κάνουν λόγο για Τσετσενική παρουσία στα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι οι κυπριακές αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή δραστηριότητες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα διεθνές επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να λάβει χώρα στο έδαφος της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι μεγάλη μερίδα Τ/Κ ζει στα κατεχόμενα χωρίς να εκφράζει ελεύθερα τις πραγματικές θρησκευτικές πεποιθήσεις της, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για απόγονους κρυπτοχριστιανών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πωλείται και ο Κουτσοβέντης'' γράφει ότι αποκλειστικές πληροφορίες του ''Π'' αναφέρουν πως ιερωμένοι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κάνουν επαφές προκειμένου να πουλήσουν σε ξένους ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου που βρίσκεται στα κατεχόμενα κοντά στο χωριό Κουτσοβέντης. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ζήτησε άμεση επικύρωση του πακέτου σύγκλισης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γεφύρωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, καταθέτοντας νέα στοιχεία που ανεβάζουν το έλλειμμα στο 7.1%.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Απειλή κυρώσεων'' γράφει ότι η Κύπρος ενδέχεται να υποστεί σοβαρές κυρώσεις από το Συμβούλιο της ΕΕ εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ενωση για τα οικονομικά του κράτους. Αλλού γράφει ότι μετά το αιματοκύλισμα στην Οσετία, η αστυνομία έχει εφαρμόσει ειδικό σχέδιο δράσης για αύξηση των μέτρων περιφρούρησης της γραμμής αντιπαράταξης αλλά και των ελέγχων στα αεροδρόμια και τα οδοφράγματα, για να αποτραπεί κτύπημα από Τσετσένους τρομοκράτες, που φέρονται να έχουν βρει το τελευταίο διάστημα καταφύγιο στο ψευδοκράτος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Θα πετύχουμε γάμο ευρωπαϊκό'' προβάλλει συνέντευξη του ΥΦΕΞ της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος δήλωσε στον ''Φ'' ότι η ΕΕ και η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελούν κομβικούς παράγοντες για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού και προσθέτει ότι η προοπτική της ΕΕ θα κάνει και τους Τ/Κ πιο συμβιβαστικούς. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με έγγραφο της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου και επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, παραπέμπεται για τον Δεκέμβρη.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Πικρός τρύγος'' γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύση στο αμπελουργικό για να ικανοποιούνται τα αιτήματα των αμπελουργών. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Σε άλλο της θέμα η ''Χ'' γράφει ότι σε δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το ΑΚΕΛ και το τ/κ Κίνημα Ενωμένη Κύπρος έστειλε χθες βράδυ το μήνυμα για κοινό αγώνα Ε/Κ και Τ/Κ μέχρι την επανένωση της Κύπρου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εσωτερικών - ''Ημέρα Μνήμης Λύσης'' ------------------------------------------- Την επιθυμία της κυβέρνησης για μια λύση του Κυπριακού που να φέρνει πραγματικά την ειρήνη στο νησί, ''να καταργεί μια για πάντα τα τείχη του διαχωρισμού, να απαλλάσσει το νησί από τους στρατούς και την κατοχή και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και αρμονικής συμβίωσης όλων των κατοίκων, μέσα σε μια πραγματικά ελεύθερη, ανεξάρτητη και ευρωπαϊκή Κύπρο'', τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ στην εκδήλωση ''Ημέρα Μνήμης Λύσης'' ο κ. Χρίστου διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και επιζητεί τη λύση του πολιτικού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και του Σχεδίου Ανάν.

    Αναφερόμενος στο τίμημα που πλήρωσε η Λύση το μαύρο καλοκαίρι του 1974 ο κ. Χρίστου ανέφερε: ''Πεντέμισι χιλιάδες πρόσφυγες, επτά νεκροί και 16 αγνοούμενοι οι απολογισμός. Τιμούμε όμως σήμερα και τους οκτώ ήρωες της Λύσης που έπεσαν στον αντιαποικιακό αγώνα του λαού μας, με ξεχωριστή μορφή το Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς και τους τρεις άδικα δολοφονηθέντες από τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό Λυσιώτες κατά την ίδια περίοδο. Μνημονεύουμε σήμερα επίσης όσους πέθαναν στην προσφυγιά με τον καημό της επιστροφής και καταθέτουμε το στεφάνι της αγάπης και της εκτίμησής μας στη μνήμη τους''.

    ΑΚΕΛ - Προκήρυξη ετησίου εράνου ------------------------------- Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να ολοκληρώσουν τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και να καταλήξουν στις επιδιωκόμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ στο κείμενο με το οποίο προκηρύσσει τον ετήσιο έρανο του κόμματος.

    Στόχος του εράνου είναι να εξασφαλισθούν τα αναγκαία οικονομικά μέσα, που θα επιτρέψουν στο ΑΚΕΛ να συνεχίσει μια αποτελεσματική και δραστήρια παρέμβαση στα πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά δρώμενα του τόπου.

    Σύμφωνα με την προκήρυξη ο στόχος του φετινού εράνου είναι να συγκεντρωθούν 600 χιλιάδες λίρες.

    Αναφέρεται ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στις προτεραιότητες της Τουρκίας και των Αγγλοαμερικανών, επισημαίνει ότι ''έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάληψη καινούργιων πρωτοβουλιών ώστε το συντομότερο δυνατό να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού''.

    Καναδάς - 50η Κοινοπολιτειακή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη ------------------------------------------------------ Τους λόγους που οδήγησαν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν το 5ο Σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου εξήγησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου στις εργασίες της 50ης Κοινοπολιτειακής Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης, η οποία άρχισε προχθές στο Κεμπέκ του Καναδά.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην αναζήτηση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λύση που θα σέβεται τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως ''διακαής πόθος των Ελληνοκυπρίων παραμένει η επανένωση της Κύπρου και του λαού της για ένα κοινό, ασφαλές μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Στις εργασίες της 50ης Κοινοπολιτειακής Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης συμμετέχει κυπριακή αντιπροσωπία, που αποτελείται εκτός από το βουλευτή Αριστοφάνη Γεωργίου και τους βουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Σοφοκλή Φυττή.

    Σε συνεδρία των μελών της Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Γεωργίου και Φυττής ΄΄εγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις που μεσολαβούν σε κάθε χώρα και περιοχή που εκπροσωπείται στην Περιφέρεια από την προηγούμενη συνεδρία, ενώ από πλευράς Κύπρου ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τόσο ο κ. Γεωργίου όσο και ο κ. Φυττής απάντησαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ξένων συναδέλφων τους σχετικά με το Κυπριακό, ενώ ο Βρετανός Βουλευτής Tom Cox ενημέρωσε τους συνέδρους της Περιφέρειας γύρω από ενέργειες και πρωτοβουλίες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο που σχετίζονται με το Κυπριακό.

    Στο πλαίσιo αυτό έγινε ομόφωνα αποδεκτή εισήγησή του να απευθυνθεί επιστολή προς το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών εκ μέρους της Περιφέρειας, εκθέτοντας τις απόψεις που εκφράστηκαν και ζητώντας τη συμβολή της Βρετανίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, αφού η χώρα αυτή είναι ταυτόχρονα εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, πλήρες μέλος της ΕΕ και η ηγέτιδα δύναμη της Κοινοπολιτείας.

    ΑΚΕΛ - ΚΕΚ - Δικοινοτική Εκδήλωση - Αμμόχωστος ---------------------------------------------- Μήνυμα για κοινή πάλη Ε/Κ και Τ/Κ μέχρι την επανένωση της Κύπρου έστειλε προχθές βράδυ η δικοινοτική εκδήλωση του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος που έγινε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    Οπως αναφέρεται, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ειρήνης από τις Επαρχιακές Επιτροπές του ΑΚΕΛ Λάρνακας και Αμμοχώστου και το Κίνημα Ενωμένη Κύπρος, ενώ σε αυτή συμμετείχαν δεκάδες στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ και του ΚΕΚ .

    Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο ΓΓ του ΚΕΚ Ιζέτ Ιζτζιάν και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, οι οποίοι κάλεσαν τους παρευρισκομένους στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου.

    Τουρκία - ΕΕ - Μεταρρυθμίσεις ----------------------------- Η Τουρκία θα παρουσιάσει στην ΕΕ πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να προωθήσει την τριετία 2005 - 2007.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο Υπουργός Επικρατείας Αλί Μπαμπατσάν είπε ότι το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην ΕΕ, προτού δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ αποφασίσει κατά πόσον θα δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Υπουργός Παιδείας - Φοινικάρια ------------------------------

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες των κοινοτήτων της Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής του για πολιτιστική αποκέντρωση και δημιουργία δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Μιλώντας στην Πολιτιστική Εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου ''Ειρήνης και Φιλίας'' Φοινικαριών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ''η διοργάνωση εκδηλώσεων που προβάλλουν την παράδοση και τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου, είναι μια σημαντική συμβολή στη γενικότερη προσπάθεια για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού της.

    ''Ιδιαίτερα σήμερα'', ανέφερε, ''με την ένταξή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλουμε με κάθε μέσο να στηρίξουμε και να προβάλουμε το δικό μας πολιτιστικό πρόσωπο, παραδοσιακό και σύγχρονο, για να καταξιωθούμε στο χώρο της Ευρώπης και να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι''.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ --------------------------------- Συνολικά 5.363 Τουρκοκύπριοι και 4.987 Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος - Ελλάδα - Ηττες ------------------------------------------------ Η Εθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο άρχισε με ήττα τους αγώνες της για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Εχασε στον αγώνα που έδωσε χθες στο Δουβλίνο από την Εθνική Ιρλανδίας με 3-0 σε αγώνα για τον 4ο όμιλο.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κανονισμοί

    Η Κύπρος δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας και των πολιτών της, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχουν ριζικές διαφωνίες στο θέμα του απευθείας εμπορίου και της χρήσης των παράνομων λιμανιών, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει κατάληξη που να ικανοποιεί την κυβέρνηση, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 5 September 2004 - 17:49:08 UTC