Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΔΕΑ - Λήδρα Πάλας - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ρωσική πρεσβεία (1)
  • [05] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - ΕΕ - Τουρκία
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος Τουρκία - ΕΕ - Φερχόιγκεν - Ταλάτ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρωσία - Βιβλίο συλλυπητηρίων (2)
  • [08] (Κ) ΕΕ - Πρωτοβουλία ''Equal'' - Κύπρος - Ενημερωτική συνάντηση
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Εκδηλώσεις - Μέγαρο Μουσικής
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου (Διόρθωση)
  • [14] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Ανακοίνωση
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [16] (Κ) Ρουσόπουλος - Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας-ΕΕ - Κύπρος
  • [17] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Οικομενικό Πατριαρχείο - Γκρίζοι Λύκοι
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Αντιπροσωπεία Euronext - Κύπρο
  • [19] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Παρίσι - ΚΣΣΕ
  • [20] (Κ) Κύπριοι Βουλευτές - Κοινοπολιτειακό συνέδριο - Καναδάς
  • [21] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Εκθεση επιτροπής "σοφών"
  • [22] (Κ) Ματσάκης - Σλοβακία

  • [01] (Κ) ΔΕΑ - Λήδρα Πάλας - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία στην τρίτη της συνεδρία η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό και την αντιδημοκρατικότητα πιθανής λύσης ομοσπονδίας, η υιοθέτηση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν της αποσύνδεσης της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) από το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για προσπάθεια του ΔΗΣΥ να παρουσιάσει ως ταυτόσημες τις απόψεις του στο Κυπριακό με αυτές του ΑΚΕΛ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το άνοιγμα του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου ως αντάλλαγμα της επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, για τις προαγωγές στην Αστυνομία και τις αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, για την απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει το πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας με τους οικονομικούς δείκτες της ΕΕ και για την κυβερνητική πρόταση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Λύση γιοκ'', ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του σε αραβική εφημερίδα, δηλώνει ότι θεωρεί τη λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό ως αντιδημοκρατική, γιατί εξισώνει το 82% του κυπριακού λαού, που είναι οι Ελληνοκύπριοι, με το 18% που είναι Τουρκοκύπριοι και αποκαλύπτει πως έχει συμφωνήσει με Τουρκοκύπριο ηγέτη για αναβολή των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του προβλήματος. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο διάλογος μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των απολύσεων από 172 σε 108.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Το σκάνδαλο των προαγωγών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, με αφορμή τις αντιδράσεις μελών του αστυνομικού σώματος στις πρόσφατες αξιολογήσεις για προαγωγές και μετά τις χθεσινές καταγγελίες του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου για ευνοιοκρατία στην Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να μην υπογράψει καταλόγους προαγωγής, εάν διαπιστώσει ότι έγιναν παρανομίες και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αυτή. Αλλη είδηση είναι ότι δεν πωλεί περιουσία του στα κατεχόμενα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίες που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας για παρουσία εκπροσώπων του Πατριαρχείου στην Κύπρο με στόχο την πώληση εκτάσεων γης που διατηρεί στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουτσοβέντη.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ελσίνκι Νο2'', γράφει πως η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι έμεινε στην ιστορία, επειδή αποσύνδεσε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από την επίλυση του Κυπριακού κι ότι στην ίδια λογική φαίνεται τώρα να κινείται ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος -ευρισκόμενος στην Αγκυρα- υιοθέτησε την αποσύνδεση της χορήγησης στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Κυπριακό και την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία επιχειρεί και πάλιν να αναβαθμίσει τους Τουρκοκυπρίους και το ψευδοκράτος στην Ισλαμική Διάσκεψη, ενώ η Λευκωσία κινητοποιείται στον ευρωπαϊκό χώρο για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ούτε ένα γρόσι για αυξήσεις μισθών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''έκοψε τα φτερά των καθηγητών'' και ότι, στη χθεσινή τους συνάντηση, κατέστησε σαφές πως το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν επιτρέπει αυξήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προς στήριξη του προγράμματος σύγκλισης, του οποίου στόχος -όπως είπε- είναι η μείωση των ελλειμμάτων και η ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση μέχρι το 2008.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πανεπιστήμια υπό επιτήρηση'', γράφει στο κύριο θέμα πως αύριο θα παρουσιασθεί και θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που αναμένεται να εγκριθεί όπως γράφει η εφημερίδα, θα μετεξελιχθούν κολέγια και θα λειτουργήσουν ξένα πανεπιστήμια στο νησί, έτσι ώστε λιγότεροι Κύπριοι φοιτητές να χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Αλλού γράφει ότι άρχισε έρευνα με οδηγίες του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (ΕΜΕ), για να διαπιστωθεί κατά πόσον Αυστραλοί μέτοχοι, οι οποίοι αποχώρησαν από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους ή άφησαν οικονομικές εκκρεμότητες.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πολιτικά επιζήμιες'', ότι ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ως πολιτικά λανθασμένες αλλά και επιζήμιες τις προσπάθειες κάποιων να διαχωρίσουν το ΑΚΕΛ από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της συγκυβέρνησης και να παρουσιάσουν τις απόψεις του ΑΚΕΛ ότι ταυτίζονται με αυτές του ΔΗΣΥ στο εθνικό θέμα. Αλλη είδηση αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, προκειμένου να απαμβλύνει, μέσω επαφών με οινοβιομηχανίες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί για διάθεση της εφετινής τους παραγωγής.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Αμμόχωστος - ΥΦΕΞ Ελλάδας ------------------------------------------------- Συναινετική λύση επιδιώκει η κυβέρνηση στο θέμα των κανονισμών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως τώρα που έχουν εκπονηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης της πλευράς μας για το θέμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου σε σχέση με τους κανονισμούς της ΕΕ, η πρόταση έχει τεθεί ενώπιον του Ευρωπαίου Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης η πρόταση περιλαμβάνει την απόδοση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ώστε να εξευρεθεί ταυτόχρονα και ένας νόμιμος τρόπος για την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'', ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως και ο κ. Βαληνάκης εκφράζει τις ίδιες απόψεις με εμάς αφού εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, δηλαδή η προσαρμογή του σχεδίου Ανάν στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τη Χάγη, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διάσκεψη για θέματα ΕΕ.

    Ερωτηθείς αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου προς την ΕΕ για το θέμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ήδη υποβάλει προφορικά την πρότασή του προς τον κ. Φερόιγκεν πριν από αρκετό καιρό και τώρα που έχουν εκπονηθεί οι λεπτομέρειες και η πρόταση είναι συμπληρωμένη, έχει τεθεί ενώπιον του κ. Φερχόιγκεν και της Επιτροπής της ΕΕ''.

    Η πρόταση, συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης, είναι λεπτομερής και οι Τ/Κ πρέπει να το εκτιμήσουν γιατί «έχουν την ευχέρεια, βάσει του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για εξαγωγές εμπορευμάτων από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια, κυρίως το λιμάνι της Λάρνακας και εάν αποδοθεί η πόλη της Αμμοχώστου και ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της να είναι χρήσιμο και το λιμάνι της Αμμοχώστου και για Τ/Κ και για Ε/Κ, στη βάση ενός οργανισμού στον οποίο να συμμετέχουν και Ε/Κ και Τ/Κ, υπό την επίβλεψη πάντοτε της ΕΕ».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «εκείνο το οποίο επιδιώκεται και συμφωνούμε απολύτως είναι μια ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η προσαρμογή του σχεδίου Ανάν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ευρωπαϊκή λύση και επανένωση της χώρας μας».

    Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι έχει διαβάσει την ομιλία του κ. Χριστόφια χθες και δεν βρίσκει «τίποτε το ανορθόδοξο στην ομιλία του Προέδρου της Βουλής».

    Αγκυρα - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Δηλώσεις ------------------------------------------- Το Κυπριακό και η έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι δύο διαφορετικά θέματα και δεν πρέπει το Κυπριακό να επηρεάζει την απόφαση για την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, που μεταδόθηκε απευθείας από το τουρκικό κανάλι NTV.

    Ο κοινοτικός Επίτροπος, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα για σειρά επαφών ενόψει της ετοιμασίας της κρίσιμης έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συναντήθηκε χθες με τον κ. Γκιουλ.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον κ. Γκιουλ για τη μέχρι τώρα άριστη σχέση και συνεργασία τους και σημείωσε ότι πραγματοποιεί την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία ως Επίτροπος για τη Διεύρυνση.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι στα πλαίσια της εκδημοκρατικοποίησής της η Τουρκία έχει κάνει πολλές και αξιοθαύμαστες μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την πεποίθηση πως η έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας θα είναι ''δίκαιη''.

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, αν συζήτησε το Κυπριακό με τον κ. Γκιουλ, ο Γερμανός Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει.

    Απαντώντας όμως σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι το Κυπριακό και η απόφαση κατά πόσο θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ''είναι δύο διαφορετικά θέματα'' και πρόσθεσε ότι ''δεν πρέπει το Κυπριακό να επηρεάζει την απόφαση της ΕΕ'' για την Τουρκία.

    Μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο, συνέχισε, έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις στους Τ/Κ ''και πρέπει οι υποσχέσεις αυτές να υλοποιηθούν και να δοθεί τέλος στην απομόνωση των Τ/Κ''.

    Σε ερώτηση αν πρέπει η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την Τουρκία.

    Το θέμα, είπε, δεν συζητήθηκε στη συνάντηση με τον κ. Γκιουλ. ''Πιστεύω ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα αυτό'', πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και θα ακολουθήσουν και άλλες.

    Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει είναι αυτές που χρειαζόταν ο τουρκικός λαός, σημείωσε.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην ιστορία της και διαβεβαίωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο και τον τουρκικό λαό ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά το Δεκέμβριο, όταν θα ληφθεί από την ΕΕ η απόφαση σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Καρογιάν - Αμμόχωστος - Κομισιόν ------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν επιβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε τον Αύγουστο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπεριστατωμένη πρόταση της κυβέρνησης σε σχέση με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και των προσβάσεων στην Δερύνεια.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της πρότασης που υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στον Κοινοτικό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν στα τέλη Ιουνίου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την ΕΕ να συμβουλεύει την Κυπριακή Δημοκρατία να ξεχάσει το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι το Δεκέμβριο για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν έχε υπόψη του τέτοιου είδους παραινέσεις, επισημαίνοντας ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση ακολουθεί την κοινοτική διαδικασία, δηλαδή το διάλογο με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', μια πάγια πολιτική, την οποία εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα.

    ''Εμείς δώσαμε την πρόταση και απ' εκεί και πέρα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα την αναλύσουν, θα την αξιολογήσουν και μέσα στα πλαίσια της διαβούλευσης θα δούμε και τα επόμενα βήματα'', τόνισε ο κ. Καρογιάν υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να προδικάσει το αποτέλεσμα και είναι πρόωρο κάποιοι να φημολογούν για δήθεν αντιδράσεις της ΕΕ ή κάποιων κρατών μελών.

    Καρογιάν - Επαναπροσέγγιση - Διαβατήρια - Ριζοκάρπασο ---------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση υποστηρίζει την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους καθώς και όλες τις πρωτοβουλίες που μέσα στο σωστό πλαίσιο προσπαθούν να διευρύνουν τις γέφυρες επικοινωνίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, πως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και σωστές κινήσεις έτσι που να μην στέλλονται λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό και να μην δίδεται η εντύπωση ότι υπάρχει ''συμφιλίωση με τα κατοχικά δεδομένα''.

    Ο κ. Καρογιάν απαντούσε στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής κάποιες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οργανωμένοι φορείς ή αρχιερείς, οι οποίες φαίνεται να μην συμβαδίζουν σε απόλυτο βαθμό με τη διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική στο Κυπριακό και στα θέματα επαναπροσέγγισης.

    ''Η κυβέρνηση δεν είναι αδρανής. Αντίθετα μέσα από διάφορες επαφές με όλα τα θεσμοθετημένα διεθνή όργανα προσπαθεί να προωθήσει και τους επιμέρους στόχους και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα για σωρεία θεμάτων (αγνοούμενοι, σχολείο Ριζοκαρπάσου), για τα οποία η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω των ΗΕ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάποιοι έχουν εκτροχιαστεί από τη βασική γραμμή στα θέματα επαναπροσέγγισης και δίνουν άθελα συγχωροχάρτι στην κατοχή, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι δεν κακίζει συμπεριφορές κανενός και δεν κάνει κριτική στις πρωτοβουλίες, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι κινήσεις και όλες οι ενέργειες θα πρέπει να ενισχύουν τους ευρύτερους στόχους της κυβέρνησης και ''θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, που να μην δίδονται λανθασμένα μηνύματα και να μην δίδεται το στίγμα της συμφιλίωσης με τα κατοχικά δεδομένα''.

    Ερωτηθείς πως σχολιάζει το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί μεταβαίνουν στα κατεχόμενα ενώ το Εθνικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει οι πολιτικοί αρχηγοί να μην επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι υπάρχει όντως μια κοινή θέση για τους πολιτειακούς αξιωματούχους.

    ''Υπάρχει η θέση του Εθνικού Συμβουλίου, απ΄εκεί και πέρα επαφίεται στον καθένα στην βάση της δικής του συνείδησης στη βάση των δικών του συλλογικών αποφάσεων να αποφασίσει κατά πόσον θα συμμορφωθεί ή όχι με αυτή την συγκεκριμένη απόφαση. Εμείς δεν πρόκειται να αποτρέψουμε ούτε και μπορούμε να απαγορεύσουμε τη διακίνηση ή ακόμη και την συμμετοχή κομμάτων ή αξιωματούχων κομμάτων σε εκδηλώσεις που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία --------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε μια γενική πρόσκληση για τη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης τον Οκτώβριο.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα του στάτους των παρατηρητών, που αφορά την τ/κ κοινότητα, ''βρίσκεται στο επίκεντρο λεπτών επαφών και διαβουλεύσεων'', σημειώνοντας πως αυτό που ισχύει είναι η δήλωση της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος.

    Ο κ. Καρογιάν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες του τουρκικού Τύπου για παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ σε ό,τι αφορά το στάτους της συμμετοχής της τ/κ κοινότητας στη συνάντηση της ΕΕ με την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Ανέφερε πως όσον αφορά το καθεστώς των παρατηρητών, σχετικά με την τ/κ κοινότητα, ''οι επαφές και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, γίνονται λεπτοί χειρισμοί και βεβαίως θα αναμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε ποια θα είναι η τελική κατάληξη''.

    Υπενθύμισε ότι πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε η προπαρασκευαστική σύνοδος όπου επιχειρήθηκε να πλασαριστεί η τ/κ κοινότητα κάτω από τον τίτλο που της αποδίδεται στο σχέδιο Ανάν.

    Αυτό, είπε, αποφεύχθηκε με συντονισμένα διαβήματα από Αθήνα και Λευκωσία προς την Ολλανδική Προεδρία και ανατέθηκε στην Τουρκία να εξεύρει εκείνη την φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

    Καρογιάν - Κατεχόμενα - Τσετσένοι - Εκπαίδευση --------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε χθες ότι από τις πληροφορίες που έχουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας δεν προκύπτει ότι οι Τσετσένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Τσετσένοι τρομοκράτες εκπαιδεύονται στα κατεχόμενα, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί πάντα τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Οπως ανέφερε, το 1995 υπήρξαν πληροφορίες και αίτημα από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να διαμένουν περίπου χίλιες ίσως και περισσότερες οικογένειες στα κατεχόμενα, κάτι που φαίνεται πως δεν έχει γίνει και σήμερα μόνο περίπου εκατό οικογένειες Τσετσένων και φοιτητές υπάρχουν.

    ''Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν συμμετοχή αυτών των Τσετσένων που διαμένουν στα κατεχόμενα σε τρομοκρατικές ενέργειες'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν.

    Μητέρα Προέδρου της Δημοκρατίας - Απεβίωσε ---------------------------------------------- Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 95 ετών, η Αγγελική Παπαδοπούλου, μητέρα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η κηδεία της θα τελεσθεί σήμερα, στις 4:30 το απόγευμα, από την εκκλησία Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία και η οικογένεια της εκλιπούσας θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 3:30 στο χώρο του ναού.

    Το κοινό προτρέπεται όπως, αντί στεφάνων, καταθέτει εισφορές στον Ερυθρό Σταυρό, στο Ιδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου και στο Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΠΜΟ ------------------------------------ Η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση για τη μετεωρολογία στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (ΠΜΟ) Μισέλ Ζαρόντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    Ο κ. Ζαρόντ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου και το Διευθυντή της κυπριακής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκο Θεοφίλου, έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζαρόντ είπε ότι στη μετεωρολογία είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες να συνεργάζονται μεταξύ τους και να γίνεται ανταλλαγή δεδομένων.

    ''Η Κύπρος'', πρόσθεσε, ''βρίσκεται σε μια πολύ στρατηγική θέση για τη μετεωρολογία και τώρα που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ σημαντικό για τον Οργανισμό μου να βεβαιωθούμε ότι όλες οι δραστηριότητες είναι συντονισμένες με πολύ αποτελεσματικό τρόπο για το καλό όλων''.

    Σε δήλωσή του ο κ. Ευθυμίου, αφού επεσήμανε πως η ΠΜΟ είχε ιδρυθεί τον προηγούμενο αιώνα και συγκεκριμένα το 1873, σημείωσε πως η σημασία της πρόγνωσης στα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για την οικονομία όσο και για την αποφυγή ζημιών ή άλλων καιρικών φαινομένων, που βλέπουμε καθημερινά.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί στην ΕΕ για τη μετεωρολογία που πρέπει να τηρούνται, ο κ. Ζαρόντ είπε ότι τα επίπεδα για την πρόβλεψη καθορίζονται από την ΠΜΟ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ακολουθεί τα ίδια επίπεδα όπως και όλες οι χώρες στον πλανήτη.

    Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ - Κύπρος - Επίσκεψη -------------------------------------------------------- Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου ο Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Franz Fischler, στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος επισκέψεων του σε όλα τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Fischler θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με τους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου.

    Ο κ. Fischler θα φθάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας αργά το βράδυ της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου και θα αναχωρήσει το απόγευμα της Κυριακής.

    Αναλυτικά, την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, ο κ. Fischler θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου και στις 11πμ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στις 11:45 το πρωί θα επισκεφθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών στην Αθαλάσσα ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει, μαζί με τον κ. Ευθυμίου, εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

    Μετά το πέρας της συζήτησης θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα είναι ανοικτή για τους δημοσιογράφους και το κοινό.

    Την Παρασκευή, ο κ. Fischler θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Επιτροπή Γεωργίας και Αλιείας της Βουλής. Στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε αγροτικές περιοχές όπου εφαρμόζεται το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006.

    Κόμματα - Λήδρα Πάλας - Ανακοινωθέν ---------------------------------------- Ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα, σε χθεσινή τους συνάντηση, κάλεσαν τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο κοινοτήτων να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας, τα κόμματα αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Κυπριακό.

    ''Οι ηγέτες και αντιπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό και κάλεσαν για εντατικοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες των δύο κοινοτήτων'', αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

    Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 18 Οκτωβρίου στο Λήδρα Πάλας.

    Αναστασιάδης - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις --------------------------------------------------------------- Αν αναμένει κανείς ότι η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να γνωρίζει τι επιδιώκει η ε/κ πλευρά, τότε ''ζούμε σε μιαν πλάνη και συνεχίζουμε να παραπλανούμε τον κυπριακό ελληνισμό'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Χριστόφιας δήλωσε προχθές ότι επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου η ε/κ πλευρά να καθορίσει τη θέση της για ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει παρά να συμφωνήσει και να επικροτήσει τις θέσεις του κ. Χριστόφια.

    ''Νομίζω ότι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Χριστόφιας ως το μεγαλύτερο κόμμα των συγκυβερνώντων είναι σημαντικός'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''αν περιμένουμε ότι η διεθνής κοινότητα χωρίς να γνωρίζει τι είναι αυτό που εμείς ζητούμε θα αναλάβει πρωτοβουλίες όπως κάποιοι οπτασιάζονται, λυπούμαι πάρα πολύ αλλά ζούμε σε μιαν πλάνη και συνεχίζουμε να παραπλανούμε τον κυπριακό ελληνισμό σε βάρος πάντα του απώτερου στόχου που είναι η επανένωση του τόπου μας και όχι η διχοτόμηση''.

    Ομήρου - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις ----------------------------------------------------- Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων για να υπάρξει λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι υπάρχει συναίνεση στα κόμματα ότι το σχέδιο Ανάν δεν έχει ενταφιαστεί, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''το σχέδιο Ανάν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι''.

    Πρόσθεσε ότι ''εάν η διεθνής κοινότητα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι αυτό το σχέδιο είναι νεκρό γιατί έτσι περιέχετο στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα για να οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα, δεν είμαστε εμείς που θα επιμένουμε ότι αυτό το σχέδιο βρίσκεται μπροστά μας και οπωσδήποτε πρέπει να συζητούμε επί αυτού του σχεδίου''.

    ''Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία'', είπε και πρόσθεσε ότι ''και οι δύο κοινότητες πρέπει να συμφωνήσουμε στην ανάγκη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων για να οδηγηθούμε σε λύση του κυπριακού ζητήματος''.

    Ταλάτ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις ------------------------------------------------------ Η ε/κ πλευρά πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει ώστε να γίνει μια αξιολόγηση της κατάστασης και να αρχίσει μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ύστερα από τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Ερωτηθείς για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να ανοίξει η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και να επαναλειτουργήσει το λιμάνι της πόλης, ο κ. Ταλάτ είπε πως ''το λιμάνι ήδη λειτουργεί, δεν είναι κλειστό''.

    Οσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων, είπε πως η λύση προβλεπόταν στο σχέδιο Ανάν. ''Εάν είστε έτοιμοι για λύση ας το συζητήσουμε'', πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ''είναι αδύνατο να υπάρξει λύση βήμα με βήμα και δυστυχώς ο κ. Παπαδόπουλος θέλει όλα να γίνουν βήμα με βήμα''.

    Ερωτηθείς για το θέμα του σχολείου στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Ταλάτ είπε πως το θέμα αυτό το χειρίζεται ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος ''το πιο πιθανό είναι να συναντηθεί αύριο με τα Ηνωμένα Εθνη''.

    ''Δεν γνωρίζω την πρακτική πτυχή του θέματος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε το σχολείο φέτος'', κατέληξε.

    Ιζτζιάν - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις ------------------------------------------------------- Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Κύπρου και των Κυπρίων, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζιάν, ύστερα από τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, απευθύνοντας έκκληση ''να μην σκοτώσουμε το σχέδιο Ανάν''.

    Ο κ. Ιζτζιάν δήλωσε ότι υποστηρίζει ''την επανένωση της Κύπρου και οποιανδήποτε θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τη λύση του προβλήματος.''

    ''Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Κύπρου και των Κυπρίων. Ας μην ναρκώσουμε το πρόβλημα, ας προσπαθήσουμε να μην σκοτώσουμε το σχέδιο Ανάν'', είπε.

    Ο κ. Ιζτζιάν πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά ''δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη θέση'', σημειώνοντας ότι ''θέλουμε να ξέρουμε ποιες αλλαγές επιθυμείτε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε''.

    Αναφερόμενος στην απόρριψη εκ μέρους του κ. Ταλάτ της πρότασης για να ανοίξει η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Ιζτζιάν είπε πως το κόμμα του υποστηρίζει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους των Βαρωσίων, προσθέτοντας ότι ''οι Τ/Κ δεν μπορούν να ζουν σε απομόνωση και υπό εμπάργκο''.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι επιβάλλεται μια συλλογική δράση όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ότι οι θέσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στο εθνικό θέμα είναι ίδιες, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του δεν έχει ίδιες απόψεις με τον ΔΗΣΥ.

    ''Δεν νομίζω ότι έχουμε τις ίδιες απόψεις με το ΔΗΣΥ. Αυτή η προσπάθεια να διαχωριστούν οι άλλες δυνάμεις και προπάντων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το ΑΚΕΛ και να ταυτιστούν απόψεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ είναι και πολιτικά λανθασμένη και επιζήμια'', σημείωσε.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι ''πρέπει να αποφεύγονται οι τοποθετήσεις, όταν επισκεπτόμαστε τα κατεχόμενα, κατά της κυβέρνησης και να φαίνονται ταυτισμένες οι θέσεις με διάφορες άλλες δυνάμεις''.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν είναι τώρα η ώρα να ξεχωρίζουμε κάποιες δυνάμεις διαχωρίζοντάς τις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    ''Πρέπει να υπάρξει μια συλλογική δράση όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Από εκεί και πέρα εάν αυτή δεν βρεθεί στην ώρα που πρέπει, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Βουλής - Ρωσική Πρεσβεία - Βιβλίο συλλυπητηρίων ---------------------------------------------------------- Τον αποτροπιασμό του κυπριακού λαού για τον άδικο χαμό εκατοντάδων ανθρώπων στο σχολείο στην Βόρεια Οσετία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπέγραψε χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    ''Εχω εκφράσει από μέρους του κυπριακού λαού, ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον αποτροπιασμό μας για την ειλικρινά βρόμικη ενέργεια να συλληφθούν ως όμηροι παιδιά και μαζικά να δολοφονηθούν. Μοιάζει με γενοκτονία παιδιών αυτή η ιστορία'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης πλήρη συμπαράσταση στην κυβέρνηση και τους λαούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία και υπέρ της ενότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το καλό και την ευημερία των λαών της.

    ''Σε τέτοιες στιγμές που η θλίψη και το δάκρυ σμίγουν με τη φρίκη, τον αποτροπιασμό, την οργή και την αγανάκτηση για τη βάρβαρη σφαγή αθώων παιδιών και πολιτών στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, οι λέξεις μένουν αιωρούμενες και φαντάζουν κενές'', έγραψε ο Πρόεδρος της Βουλής στο βιβλίο των συλλυπητηρίων.

    Πρόσθεσε ότι ''η πένθιμη σιωπή της Ρωσίας και το μοιρολόι των συγγενών των αδικοχαμένων θυμάτων ατσαλώνει το δικό μας αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας και στα αίτια που τη γεννούν''.

    Υπουργός Οικονομικών -Δημόσια Οικονομικά- Αυξήσεις μισθών ------------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και δήλωσε ότι ο προκαθορισθείς στόχος μείωσης των ελλειμμάτων μπορεί να επιτευχθεί, εφ' όσον ακολουθηθεί το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Κεραυνός, απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και για το θέμα που αφορά τους μισθούς των δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε ότι διαπιστώθηκε από την προχθεσινή σύσκεψη των κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδοπούλου, ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων για τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματός του, δήλωσε ότι στην προχθεσινή συνάντηση του Προεδρικού, διαπιστώθηκε ''βασική σύγκλιση στο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας''.

    ''Δεν μπορούμε'', πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, ''να παρουσιαζόμαστε υποκριτικά ως αγνοούντες πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και ένα χρέος το οποίο ξεπερνά τα κριτήρια τα οποία τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να μπορέσει η Κύπρος να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ή την Ευρωζώνη, όπως λέγεται''.

    Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της σύσκεψης του περασμένου Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ομήρου είπε πως η συνάντηση ''ήταν εποικοδομητική και, με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε μια αναλυτική παρουσίαση''.

    ''Εμείς'', συνέχισε, ''έχουμε δώσει τις απόψεις μας γραπτώς και τις έχουμε δημοσιοποιήσει. Είμαστε εποικοδομητικοί'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, ''προσθέτοντας ότι ''ασφαλώς υπάρχουν και σημεία πάνω στα οποία έχουμε και διαφορετικές απόψεις''

    Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ''πρέπει να ληφθούν μέτρα'' και ανέφερε ότι το κόμμα του είναι ''σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων και των κινήσεων, για να υπάρξουν οι πρόσφορες λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία''.

    Υπουργός Υγείας - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - Διάσκεψη ΕΕ

    Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, η όλη εργασία για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να αξιολογηθεί ως πολύ ικανοποιητική, προκειμένου το νέο νοσοκομείο να λειτουργήσει όσο το δυνατό καλύτερα αλλά και χωρίς να ξεφύγουμε από το χρονοδιάγραμμα του Ιουλίου του 2005, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Η κ. Ακκελίδου είπε πως η Ευρώπη ανησυχεί πολύ για το κόστος της υγείας αφού αυτό αυξάνεται συνεχώς με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και κατά συνέπεια τίθεται θέμα βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια.

    Αυτό, πρόσθεσε, δημιουργεί προκλήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε διάσκεψη που διοργανώνει η ολλανδική προεδρία της ΕΕ στη Χάγη, προκειμένου να μπουν κάποιες προτεραιότητες και να δημιουργηθεί μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική.

    Κεντρικό θέμα της διάσκεψης είναι ''Η Διαμόρφωση της Υγείας στην Ευρώπη: Εξισορρόπηση της Υγείας, της Κοινωνικής Ανάπτυξης και της Εσωτερικής Αγοράς''.

    Στη διάρκεια της Διάσκεψης θα εξεταστούν σοβαρά ζητήματα και θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε τομείς κλειδιά της δημόσιας υγείας και της ιατρικής φροντίδας όπως είναι η παροχή κοινωνικής φροντίδας, η ηλεκτρονική υγεία (E-health), η παροχή μακρόχρονης φροντίδας, η διασυνοριακή φροντίδα, η διακίνηση επαγγελματιών της υγείας και ο ρόλος των φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων στη δημόσια υγεία.

    Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης θα τεθούν ενώπιον του Ατυπου Συμβουλίου Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στην πόλη Noordwijk.

    Στις δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας είπε ότι από τη στιγμή που ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται, αυξάνεται και το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η Υπουργός Υγείας είπε ότι «αφού παραδοθεί το κτίριο, που υπολογίζεται να παραδοθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, πάρα το γεγονός ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο, η κυβερνητική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να παραδοθεί μέσα του Σεπτέμβρη, θα πρέπει να περάσει μια περίοδος εννέα μηνών, για να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».

    Από τη στιγμή, συνέχισε, «που ένα καινούργιο νοσοκομείο θα αντικαταστήσει ουσιαστικά ένα υφιστάμενο, πρέπει να μεταφέρει και συσκευές, αλλά κυρίως δεδομένα, διαδικασίες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς».

    «Χρειάζεται μια περίοδος έξι μηνών για να γίνει αυτό και περίπου ένα με δύο μήνες για να δοκιμαστούν όλα και να ολοκληρωθούν οι εκπαιδεύσεις, γιατί θα είναι εντελώς διαφορετική η λειτουργία αυτού του νοσοκομείου από το προηγούμενο», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν αυτά τα χρονοδιαγράμματα θα είναι και τα τελεσίδικα, η κ. Ακκελίδου δήλωσε πως «σε τέτοια μεγάλα έργα, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ποιοτικά αλλά ποσοτικά η δουλειά να αξιολογηθεί ως πολύ ικανοποιητική».

    Υπουργός Γεωργίας - Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάλτας ------------------------------------------------------------ Τις βάσεις για προώθηση κοινής Μεσογειακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσαν χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μάλτας George Pullicino.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως η παρουσία του κ. Pullicino, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του ιδίου, εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος επαφών με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά κοινά θέματα ενδιαφέροντος, όπως είναι τα θέματα γεωργίας, περιβάλλοντος και αλιείας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι κατά την εδώ παραμονή του κ. Pullicino θα ανταλλαγούν απόψεις για την παραπέρα πορεία των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα όσον αφορά την χάραξη κοινής στρατηγικής για θέματα που ενδιαφέρουν τις Μεσογειακές χώρες με στόχο την προώθηση τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι αυτή τη στιγμή η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην εφαρμογή της εναρμονιστικής νομοθεσίας.

    Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μάλτας υπογράμμισε την ανάγκη για καθορισμό από τις Μεσογειακές χώρες κοινής γραμμής για ορισμένα θέματα που τις ενδιαφέρουν.

    ''Είναι'', είπε, ''μέσα σε αυτά τα πλαίσια που εργαζόμαστε ώστε να βρούμε κοινό έδαφος για σημαντικά θέματα τα οποία θα προωθήσουμε στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί προήδρευσαν σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων από τις δυο χώρες κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μάλτας σε θέματα αναδασώσεων, ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων με έμφαση στην αφαλάτωση και την επεξεργασία του νερού των αποχετευτικών συστημάτων, γεωργικής έρευνας και της χρήσης της ηλιακής έρευνας.

    Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - Τεχνολογικό πάρκο -------------------------------------------------- Εντός του 2005 θα ληφθούν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι τελικές αποφάσεις για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το όφελος από τη δημιουργία του πάρκου ''θα είναι τεράστιο για την οικονομία'' του τόπου και πολλαπλάσιο από τα έξοδα επένδυσης.

    Σε δηλώσεις, στο περιθώριο Ημερίδας με θέμα ''Δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο Δυνατότητες και προοπτικές'', το οποίο διοργανώνει το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της γαλλικής Ριβιέρας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το πάρκο να διαδραματίζει περιφερειακό και όχι κυπριακό ρόλο, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί η εμπλοκή στο θέμα γειτονικών χωρών με την Κύπρο, όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογειακής Ευρώπης.

    ''Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από του να ακολουθήσει το δρόμο της έρευνας και της νέας τεχνολογίας, διότι η παραδοσιακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στις τιμές, από την Ασία'', επισήμανε ο Υπουργός Εμπορίου.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχει λόγω του υψηλού επιπέδου μόρφωσης, του επαγγελματισμού και της γεωγραφικής της θέσης ''πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα'', προσθέτοντας ωστόσο ότι ''δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μπούμε στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αν δεν έχουμε στη διάθεσή μας και δίπλα από τις βιομηχανίες κέντρα που θα παράγουν τη γνώση και την τεχνολογία''.

    Υπουργός Οικονομικών -Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ- ΚΑ --------------------------------------------- Η κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες και προβαίνει σε συνεννοήσεις και επαφές με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών καθώς και με τους εργαζομένους, έτσι ώστε το Σχέδιο Δράσης να έχει τέτοια κατάληξη που να διασφαλίζει ότι θα εξυγιανθεί οικονομικά η εταιρεία, θα διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητά της και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

    Η Κύπρος δεν μπορεί από μόνη της και χωρίς τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στις Κυπριακές Αερογραμμές, όπως εξήγησε ο Υπουργός σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ υπό την ηγεσία του Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου και η οποία κράτησε μιάμιση περίπου ώρα.

    Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε ως ''εποικοδομητική'' τη συνάντηση, παραδέχθηκε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές περνούν μια κρίση και ότι χρειάζονται μέτρα για την εξυγίανση της εταιρείας, αλλά χωρίς θυματοποίηση των εργαζομένων, τάχθηκε δε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων σε μερικές περιπτώσεις προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

    ''Είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών'', δήλωσε ο κ. Κεραυνός , τονίζοντας πως ''η θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να συνεχίσει να υπάρχει ο εθνικός αερομεταφορέας''.

    Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, επεξήγησε στην αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ ''τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, τις συνεννοήσεις και τις συνεχείς επαφές που έχει με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι ώστε το Σχέδιο Δράσης, το οποίο συζητείται αυτήν τη στιγμή με τις συντεχνίες, τους εργαζομένους γενικά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να έχει τέτοια κατάληξη που να διασφαλίζει ότι θα εξυγιανθεί οικονομικά η εταιρεία, θα διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητά της και θα μπορέσει να υπάρχει''.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι, μετά την ανταλλαγή απόψεων με την αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ, έχουν καταλήξει από κοινού στο συμπέρασμα ότι όλοι σκοπεύουν προς την ίδια κατεύθυνση και θα υπάρχει μια συνεχής διαβούλευση για να ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτήν τη στιγμή.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές να ορθοποδήσουν, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ''ο καιρός, που ενεργούσαμε οι Κύπριοι ως να είμαστε ο ομφαλός της γης, έχει παρέλθει''.

    ''Η Κύπρος'', είπε ο κ. Κεραυνός, ''είναι μέλος της οικογένειας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση και οι αποφάσεις, που παίρνονται στις Βρυξέλλες και οι διαδικασίες και οι οδηγίες που ακολουθούνται, είναι δεσμευτικές και για εμάς και δεν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει άμεση χορηγία στις Κυπριακές Αερογραμμές, ακόμα ούτε εγγυητική''.

    ''Για να δοθεί ή να γίνει τέτοια ενέργεια'', πρόσθεσε ο Υπουργός, ''θα πρέπει σίγουρα να πάρουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα βάλει και αρκετές προϋποθέσεις, που δεν θα διαφέρουν κατά πολύ από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης των Κυπριακών Αερογραμμών''.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι αυτή ήταν ''πολύ εποικοδομητική'' και στη διάρκειά της ενημερώθηκαν ''για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση παρακολουθεί και παρεμβαίνει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη σωτηρία των Κυπριακών Αερογραμμών''.

    ''Δεν είναι μυστικό'', είπε ο κ. Ομήρου, ''ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές περνούν μια κρίση και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα''.

    Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, ''έχει εκπονήσει το Διοικητικό Συμβούλιο ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο χρειάζεται βεβαίως συμπλήρωση, το μελετά η κυβέρνηση και θα το μελετήσουμε και εμείς''.

    Η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Ομήρου, είναι ότι θα πρέπει ο κυπριακός αερομεταφορέας ''να επιβιώσει, γιατί συνδέεται με την ύπαρξη του κυπριακού κράτους'' και υπενθύμισε το τι συνέβη το 1974, ''όταν η Κύπρος έμεινε χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, λόγω της καταστροφής τότε των Κυπριακών Αερογραμμών και λόγω της τουρκικής εισβολής''.

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ο κυπριακός αερομεταφορέας, ''ο οποίος όμως να είναι υγιής, να είναι ανταγωνιστικός και να μην αποτελεί ένα βάρος για την κυπριακή οικονομία και για την τσέπη των εργαζομένων''.

    ''Από εκεί και πέρα'', συνέχισε, ''εμείς δώσαμε το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθούμε θυματοποίηση των εργαζομένων, ότι οι όποιες απολύσεις θα πρέπει να γίνουν στη βάση τεκμηριωμένης απόδειξης ότι πράγματι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και ευελπιστούμε ότι, στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή με τους εργαζομένους και με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, θα προκριθούν λύσεις που θα είναι κοινωνικά ευαίσθητες και θα προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων''.

    Γενικός Εισαγγελέας - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ακρόαση ------------------------------------------------- Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας δήλωσε ότι κατά την προφορική ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο στις 2 Σεπτεμβρίου για την ένσταση που κατέθεσε η Τουρκία στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη V Τουρκίας και με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί η υπόθεση αυτή μαζί με άλλες εκκρεμούσες στο Δικαστήριο απαράδεκτες, ''καταδείξαμε ότι το δίκαιο δεν πρέπει να καταντήσει φωτιά που δεν καίει''.

    Με χθεσινή γραπτή δήλωσή του, ο κ. Νικήτας αφού εξηγεί ότι η Τουρκία στην ένστασή της υποστήριξε ότι οι αιτητές όφειλαν, προτού αποταθούν στο ΕΔΑΔ να εξαντλήσουν τις εσωτερικές νομικές διαδικασίες, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επομένως να είχαν προσφύγει στην «επιτροπή αποζημιώσεων», που καθιδρύθηκε από το ψευδοκράτος τον Ιούνιο του 2003, προσθέτει ότι στην εισήγησή της η Νομική Υπηρεσία υποστήριξε ότι ''η ενέργεια αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επινόηση για να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, οι οποίες απορρέουν από τη Σύμβαση''.

    Συνεχίζοντας αναφέρει ότι με γραπτές αγορεύσεις προβλήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι δικές μας τοποθετήσεις, αντικρούοντας συγχρόνως και τις θέσεις της Τουρκίας.

    Σημειώνει ότι ''επικεντρώσαμε επίσης την προσοχή μας και στα τρία ειδικά ερωτήματα που υπέβαλε μεταγενέστερα το Δικαστήριο, μεταξύ των οποίων και το ερώτημα κατά πόσο η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν είχε νομικές επιπτώσεις στις εκκρεμούσες υποθέσεις'' και προσθέτει ότι ''έγινε συντονισμένη και εμπεριστατωμένη προετοιμασία έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί κάθε άποψη ή εισήγησή μας, που έχρηζε τεκμηρίωσης''.

    Επισημαίνει ότι η Νομική Υπηρεσία μετά από ενδελεχή έρευνα συγκέντρωσε πλήρη και αδιάσειστα στοιχεία τα οποία υπέβαλε στο Δικαστήριο αναφορικά με το άμεσο προσωπικό συμφέρον των μελών της «επιτροπής αποζημιώσεων» στην υπό κρίση υπόθεση.

    ΕΥΡΩΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Πρώτη συνεδρία ------------------------------------------------ Το Πολιτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) αποφάσισε χθες βράδυ ότι το κόμμα τους, στο βαθμό που υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τα μονοεδρικά κόμματα ΝΕΟ, ΑΔΗΚ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καθώς και με τον Βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, στη διάρκεια της συνεδρίας, έγινε πολιτική ενημέρωση των στελεχών του κόμματος για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της συμμετοχής της ΕΥΡΩΔΗ στο Εθνικό Συμβούλιο, οι επαφές με τα άλλα κόμματα και η κοινοβουλευτική παρουσία της ΕΥΡΩΔΗ και ειδικότερα το ζήτημα με τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    Το Πολιτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης με την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, την πρόταση για κοινοβουλευτική συνεργασία της ΕΥΡΩΔΗ με τα μονοεδρικά κόμματα ΝΕΟ, ΑΔΗΚ και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, οι σχέσεις του κόμματος με τον Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, η πορεία οργάνωσης του Ιδρυτικού Συνεδρίου και οι θέσεις του κόμματος, καθώς και άλλα οργανωτικά θέματα και χρονοδιαγράμματα δράσης.

    Για το θέμα της κοινοβουλευτικής συνεργασίας, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη συνάντηση της ΕΥΡΩΔΗ με τα υπόλοιπα μονοεδρικά κόμματα πλην των ΕΔΗ και σε αυτή θα είναι παρών και ο κ. Συλλούρης.

    Κομισιόν - Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ------------------------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καθορίσει την Τετάρτη το ανώτατο αποδεκτό ποσοστό παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στους σπόρους καλαμποκιού και κόλζας, ενώ αντιδρούν τόσο οι οικολογικές οργανώσεις όσο και οι ίδιοι οι γεωργοί.

    Η πρόταση της Κομισιόν περιορίζεται μόνο στα δύο προϊόντα, διότι προς το παρόν είναι τα μόνα που κυκλοφορούν με συμβατική και μεταλλαγμένη μορφή στην κοινοτική αγορά.

    Σύμφωνα με έγκυρες κοινοτικές πηγές, η ανώτατη περιεκτικότητα των συμβατικών σπόρων σε ΓΤΟ θα καθοριστεί στο 0,3%. Με άλλα λόγια ένα προϊόν θα εξακολουθεί να θεωρείται συμβατικό αν η περιεκτικότητα ΓΤΟ στους σπόρους περιορίζεται σε ποσοστό κάτω του 0,3%. Το αρχικό κείμενο που τελικά αποσύρθηκε περιελάμβανε εκτός από τα δύο προαναφερόμενα προϊόντα και τις πατάτες, τα ζαχαρότευτλα και το βαμβάκι, ενώ καθορίζονταν το ανώτατο αποδεκτό όριο στο 0,5%.

    Το προτεινόμενο όριο του 0,3% θεωρείται πολύ υψηλό από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γεωργίας (IFOAM), την οργάνωση Γκρίνπις καθώς και εθνικές οργανώσεις παραγωγών, όπως η Ιταλική Coldiretti.

    Οι οργανώσεις αυτές θεωρούν ότι το ανώτατο αποδεκτό όριο του 0,3% δεν διασφαλίζει τη μη διασπορά των ΓΤΟ στο περιβάλλον και για το λόγο αυτό ζητούν να καθοριστεί το όριο στο 0,1%. Υποστηρίζουν επίσης ότι με το 0,3% που σχεδιάζει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αδύνατο για τη βιομηχανία τροφίμων γεωργικής προέλευσης, να περιορίσει την παρουσία των ΓΤΟ στα τρόφιμα σε ποσοστό κάτω του 0,9%, που προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Η Κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει, όπως είναι γνωστό, τις βιομηχανίες τροφίμων να προειδοποιούν τους καταναλωτές στη συσκευασία των προϊόντων, όταν η παρουσία ΓΤΟ σ αυτά είναι μεγαλύτερη από 0,9%.

    Νέα δικτυακή πύλη για τους πολίτες της ΕΕ -------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε χθες τη νέα δικτυακή πύλη «Διάλογος με τους πολίτες» στη διεύθυνση http://europa.eu.int/citizensrights/, από την οποία παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

    Ο νέος ιστοχώρος που λειτουργεί και στις 20 επίσημες γλώσσες περιλαμβάνει οδηγούς σχετικά με δέκα τομείς του δικαίου της ΕΕ και περισσότερα από 1.300 εκτυπώσιμα πληροφοριακά δελτία με πρακτικές συμβουλές. Εάν οι χρήστες δεν μπορούν να εντοπίσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται ή εάν έχουν ερωτήματα σχετικά με οποιαδήποτε πολιτικής της ΕΕ μπορούν να τηλεφωνήσουν ή να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ειδικές υπηρεσίες μέσω του ιστοχώρου αυτού και να λάβουν προσωπική απάντηση σε οποιαδήποτε από τις 20 γλώσσες.

    Ο ιστοχώρος προσφέρει πρόσβαση σε μια σειρά οδηγών που αφορούν τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες σε όλη την ΕΕ. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι: διαμονή, εργασία, σπουδές και ταξίδια σε άλλες χώρες της ΕΕ, αγορά αγαθών και υπηρεσιών ,ίσες ευκαιρίες, προστασία δεδομένων, επίλυση διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών διαφορών. Υπάρχει επίσης μια περίληψη, στις 20 γλώσσες, σχετικά με τις μεταβατικές συμφωνίες για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς τα νέα κράτη μέλη, όπου σύντομα θα προστεθούν περισσότερες πληροφορίες.

    Για ειδικότερες πληροφορίες, ο ιστοχώρος παρέχει, για καθένα από τα 15 «παλιά» κράτη μέλη, γύρω στα 1.300 «εθνικά πληροφοριακά δελτία» στην αγγλική, στη γαλλική, στη γερμανική και στη γλώσσα του συγκεκριμένου κράτους μέλους. Οι χρήστες επιλέγουν έναν τομέα, π.χ. απασχόληση, προστασία των καταναλωτών ή σπουδές σε άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια ένα πιο ειδικό θέμα, όπως π.χ. «πώς να αναζητήσετε εργασία», «άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού» ή «τριτοβάθμια εκπαίδευση» και τη χώρα για την οποία ενδιαφέρονται.

    Χρηματιστήριο - Νέες αγορές - Ντεμπούτο - Σημαντική πτώση ------------------------------------------------------------- Το ντεμπούτο τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) έκαναν χθες οι νέες αγορές, οι νέοι δείκτες με βάση τις 1.000 μονάδες, καθώς και η νέα κατηγοριοποίηση των εταιρειών του ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος θα συνεχίσει να δημοσιεύεται για περίοδο ενός μηνός από χθες, κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 74,22 μονάδες. Ο κοινός Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,66%, λόγω των ζημιών που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, υποχωρώντας 983,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 157 χιλιάδες λίρες με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το 54,7% του ημερήσιου τζίρου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ρωσική πρεσβεία (1)

    Ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για τα θύματα της τραγωδίας στη βόρειο Οσετία, όταν υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καταδίκασε την αποτρόπαια αυτή πράξη σε σχολείο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ατόμων, περιλαμβανομένων και παιδιών.

    [05] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - ΕΕ - Τουρκία

    Τη χαρά του για το θετικό τρόπο που ο τουρκικός λαός αντιμετωπίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, όπως μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN TURK.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, βρίσκεται από χθες στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας στα πλαίσια περιοδείας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος Τουρκία - ΕΕ - Φερχόιγκεν - Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: '' Ο κ. Φερχόιγκεν μιλά ως επίτροπος της Διεύρυνσης και τονίζει τη θέση της Επιτροπής για αποσύνδεση λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου και τώρα με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρωσία - Βιβλίο συλλυπητηρίων (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε σήμερα τη βαθιά λύπη του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, καθώς και ''τη συμπάθειά μας προς τον φιλικό ρωσικό λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας''.

    [08] (Κ) ΕΕ - Πρωτοβουλία ''Equal'' - Κύπρος - Ενημερωτική συνάντηση

    Για πρώτη φορά φέτος η Κύπρος θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ''Equal'' της ΕΕ, το οποίο συγχρηματοδοτεί πρωτοποριακούς τρόπους αντιμετώπισης της ανισότητας και των διακρίσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι και τα άτομα που αναζητούν εργασία στις χώρες μέλη της ΕΕ.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 7/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5754               0,5788
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4753               0,4781
    Λίρα Αγγλίας              0,8466               0,8516
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 7/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 7/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4333            0,4367
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3298            0,3324
    Δολάριο Καναδά                  0,3655            0,3684
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0690            0,0695
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0629            0,0634
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3750            0,3780
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Εκδηλώσεις - Μέγαρο Μουσικής

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε σήμερα στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν -από την Τουρκία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη- για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επιτείνουν τις αντιδράσεις και τον σκεπτικισμό των Κυπρίων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  199.232,47
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,56     0,46    188.256,50
    FTSE/CySE 20                           334,03     1,16     59.114,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  993,34     1,11     97.448,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.013,71     0,78      7.819,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.008,81    -0,43     17.022,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     994,13     1,09    105.267,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       993,91     1,36     46.111,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    982,31    -1,19      2.296,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.005,12     0,72     68.897,52
    FTSE Med (6/9/2004)                  5.996,85     0,39
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου (Διόρθωση)

    
    
    Ανακοινώθηκε από το ΧΑΚ διόρθωση της αξίας συναλλαγών του
    FTSE/CySE 20. Ακολουθεί ο διορθωμένος πίνακας:
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  199.232,47
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,56     0,46    188.256,50
    FTSE/CySE 20                           334,03     1,16     59.454,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  993,34     1,11     97.448,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.013,71     0,78      7.819,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.008,81    -0,43     17.022,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     994,13     1,09    105.267,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       993,91     1,36     46.111,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    982,31    -1,19      2.296,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.005,12     0,72     68.897,52
    FTSE Med (6/9/2004)                  5.996,85     0,39
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Ανακοίνωση

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) αποφάσισε να συνεχίσει εντατικά τη διερευνητική της εργασία.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΑ που εκδόθηκε ύστερα από τη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής, η οποία συνήλθε στο Λήδρα Πάλας στις 10:00 και εξέτασε τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Η συνάντηση διήρκεσε μέχρι τις 14:30.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε χθες κάλυψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή δεύτερη ημέρα παρουσίας των νέων αγορών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Τα κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής οδήγησαν τον δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε άνοδο της τάξης του 1,09%, κλείνοντας στις 994,13 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 74,56 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών και ανήλθε στις 199 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Ρουσόπουλος - Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας-ΕΕ - Κύπρος

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, σε ερώτηση σχετική με την προοπτική επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

    [17] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Οικομενικό Πατριαρχείο - Γκρίζοι Λύκοι

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Αντιπροσωπεία Euronext - Κύπρο

    Με στόχο να εξεταστούν τρόποι συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) φθάνει για πρώτη φορά στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη αντιπροσωπεία του οργανισμού Euronext, που απαρτίζεται από τα χρηματιστήρια Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    [19] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Παρίσι - ΚΣΣΕ

    [20] (Κ) Κύπριοι Βουλευτές - Κοινοπολιτειακό συνέδριο - Καναδάς

    Συνεχίστηκαν χθες στο Τορόντο του Καναδά οι εργασίες της 50ής Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στην οποία συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους βουλευτές Αριστοφάνη Γεωργίου, Σοφοκλή Φυττή και Ελένη Θεοχάρους.

    [21] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Εκθεση επιτροπής "σοφών"

    [22] (Κ) Ματσάκης - Σλοβακία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 7 September 2004 - 17:49:26 UTC