Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Ομάδες Κύπρου και Ισραήλ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Σμύρνη - Επαφές
  • [05] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αυστρίας
  • [06] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Ε/Κ - Απόρριψη αίτησης Γενικού Εισαγγελέα
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [10] (Κ) Φερχόιγκεν - Διάσκεψη Τύπου - Σμύρνη
  • [11] (Κ) Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [12] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή -Αναβολή λήψης απόφασης για ΓΤΟ
  • [13] (K) Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Υγείας - Καρκινοπαθείς
  • [14] (Κ) Ματσάκης - Μέλος Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας και ΕΕ
  • [15] (K) Aναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο
  • [16] (Κ) ΑΚΕΛ - ΚΕ - Ευρωεκλογές
  • [17] (K) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τ/Κ - Κανονισμοί

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Ομάδες Κύπρου και Ισραήλ

    Τη δεύτερή της ήττα γνώρισε χθες η ποδοσφαιρική ομάδα Ελπίδων της Κύπρου στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006, η τελική φάση του οποίου θα γίνει στη Γερμανία.

    Η κυπριακή ομάδα έχασε χθες με 0 - 1 από την Εθνική Ελπίδων του Ισραήλ, στο στάδιο ''Χερζελίγια'' και το τέρμα της ήττας προήλθε από ανεπιτυχή προσπάθεια απόκρουσης του Χαραλάμπους, ο οποίος, επιχειρώντας να απομακρύνει τη μπάλα από την περιοχή της κυπριακής ομάδας, την έστειλε στα δίκτυα του Στυλιανού.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγκυρα αποσύνδεσε το Κυπριακό από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Κύπρο, το θέμα της ενδεχόμενης παρουσίας και εκπαίδευσης στα κατεχόμενα Τσετσένων εξτρεμιστών, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, οι κινήσεις του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών για οικονομική εξυγίανση της εταιρείας, καθώς και το θέμα της πάταξης της παραπαιδείας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πετροβολούν ομαδικά τον Γκούντερ Φερχόιγκεν'', γράφει ότι η αποσύνδεση του Κυπριακού από την πορεία της Τουρκίας μέσα από τις δηλώσεις Φερχόιγκεν ''έπιασε στον ύπνο τους κυβερνώντες, οι οποίοι αντί άλλης τοποθέτησης προσέφυγαν σε απειλές και προπηλακισμούς''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε χθες στη ρωσική πρεσβεία το βιβλίο συλλυπητήριων για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπεσλάν της Νότιας Οσετίας, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά λύπη του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Χρηματοδοτούνται από το Λονδίνο'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι συγγενής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο χρηματοδοτεί την εκπαίδευση Τσετσένων εξτρεμιστών στα κατεχόμενα. Προσθέτει ακόμη ότι σύμφωνα με την πληροφορία που είναι ενώπιον της Αστυνομίας, ''ο εν λόγω άντρας φαίνεται να κατέχει θρησκευτικό αξίωμα και συχνά πηγαινοέρχεται στα κατεχόμενα''. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή κηδεία της μητέρας του Προέδρου Παπαδόπουλου, η οποία απεβίωσε προχθές σε ηλικία 95 ετών.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Μείωση Στόλου και Απολύσεις'' και γράφει ότι το μέλλον των Ολυμπιακών Αερογραμμών και όχι τα οικονομικά των Κυπριακών Αερογραμμών φαίνεται ότι θα κρίνουν την τύχη της θυγατρικής εταιρείας των ΚΑ ''Hellas Jet''. Προσθέτει ακόμη ότι ήδη ξεκίνησε το κόψιμο πτήσεων, οι οποίες ''απορρέουν τη μείωση του στόλου που δρομολογείται''. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), το τρίτο μέλος της Επιτροπής, ο Ελβετός Πιέρ Κουπεράν επέδωσε προς τις δύο πλευρές ''μακρύ κατάλογο με ονόματα οργανώσεων και ινστιτούτων που έχουν εμπειρία'' σε εκταφές λειψάνων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Παίρνει 'σκούπα' ο Πεύκιος κατά της παραπαιδείας'' γράφει ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση αναλαμβάνει συντονισμένη εκστρατεία εναντίον παρανόμων φροντιστηρίων και των καθηγητών που διδάσκουν στη δημόσια εκπαίδευση αλλά ασχολούνται και με την παραπαιδεία. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων κατήγγειλαν στη Βουλή ότι υπόκεινται σε περιορισμούς στα ατομικά τους δικαιώματα και ειδικότερα σε αυτό της αξιοποίησης της περιουσίας τους ακόμα και για οικιστικούς λόγους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Εύθραυστη οικονομία'', γράφει ότι ''ενώπιον σκληρών διλημμάτων βρίσκεται η κυβέρνηση αφού η εμμονή των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για μισθολογικές αυξήσεις αφενός και η υποχρέωση για τεκμηριωμένη υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος σύγκλισης της οικονομίας έναντι των Βρυξελλών αφετέρου δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας''. Αλλού ο ''Φ'' αποκαλύπτει επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ προς τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, στην οποία ζητεί από την Ενωση ''να τηρήσει τις υποσχέσεις της'' για έξοδο των Τ/Κ από την ''απομόνωση''.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Εισέπραξε αντιδράσεις'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ για το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φερχόιγκεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ''η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί ότι θα λειτουργήσει Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), εντούτοις παραμένει άγνωστο το πότε θα λειτουργήσουν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Επίτροπος είναι 'εκτός τάξης''', γράφει ότι οι δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να επηρεάσει την απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αποτέλεσε το έναυσμα για αντιδράσεις στην πολιτική ηγεσία του νησιού. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντουμπάι ''Khaleej Times'' την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αν μια λύση του Κυπριακού επιμένει στην πολιτική ισότητα Ε/Κ και Τ/Κ δεν θα είναι λειτουργική, σημειώνοντας πως η δημοκρατία βασίζεται στην άποψη της πλειοψηφίας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος Τουρκία - ΕΕ - Φερχόιγκεν - Ταλάτ ------------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: '' Ο κ. Φερχόιγκεν μιλά ως επίτροπος της Διεύρυνσης και τονίζει τη θέση της Επιτροπής για αποσύνδεση λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου και τώρα με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία''.

    ''Εμείς βρισκόμαστε σε επαφή με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις στη ρωσική πρεσβεία όπου υπέγραψε χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα στη Βόρεια Οσετία.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνεχώς επαναφέρεται το ενδεχόμενο συνάντησής του με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε από ποιόν επαναφέρεται το θέμα.

    ''Από ποιόν επαναφέρεται; Από εσάς επαναφέρεται'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

    Πρόεδρος Βουλής - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Δηλώσεις Φερχόιγκεν ----------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε χθες στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επιτείνουν τις αντιδράσεις και το σκεπτικισμό των Κυπρίων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, με τον κ. βαν ντερ Μιρ ''έγινε μία ανασκόπηση της πορείας της Κύπρου μετά την ένταξη, των θεμάτων που αφορούν διάφορα προγράμματα, σχετικά με τις αντιδράσεις των Κυπρίων, διάφορα ζητήματα μη εξαιρουμένων των σκαμπανεβασμάτων των τιμών και βεβαίως'', πρόσθεσε, ''ανασκοπήσαμε την εφαρμογή του προγράμματος για την Πράσινη Γραμμή και κουβεντιάσαμε και για το θέμα της βοήθειας και του εμπορίου''.

    ''Είπα στον κ. βαν ντερ Μιρ ότι, έτσι και αλλιώς, μια μεγάλη μερίδα των Κυπρίων έχει σκεπτικιστική θέση απέναντι στην ΕΕ, η άνοδος των τιμών τον τελευταίο καιρό έχει επιτείνει περισσότερο αυτόν τον σκεπτικισμό και, βεβαίως, του είπα ότι δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε χθες ο κ. Φερχόιγκεν στην Αγκυρα, σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, την πορεία ένταξης της Τουρκίας, τη σύνδεση ή τη μη σύνδεσή τους και όλα όσα είπε ο κ. Φερχόιγκεν, δεν βοηθούν για τον παραμερισμό αυτού του σκεπτικισμού των Ε/Κ απέναντι στην ΕΕ'', είπε.

    ''Αντίθετα'', συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ''θα έλεγα ότι χύνουν νερό στο μύλο αυτού του σκεπτικισμού''.

    ''Ηταν πολύ φιλική και ειλικρινής η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα ζητήματα και βεβαίως θα συνεχισθεί'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''υπάρχουν και ζητήματα πάνω στα οποία ζήτησε και τη δική μας τη βοήθεια ο κ. βαν ντερ Μιρ και αυτά σχετίζονται με την αντίληψή μας για την ΕΕ και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο, στη βάση της ισότητας με τους Κυπρίους και βεβαίως θα έχει αυτήν τη βοήθεια από τη δική μας πλευρά''.

    Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν ------------------------------------------------------ Η κυπριακή κυβέρνηση θα τοποθετηθεί στο γενικό θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ειδικά στο θέμα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο κ. Καρογιάν είπε πως αποτελεί ''αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Φερχόιγκεν ως Επιτρόπου για τη Διεύρυνση να διατυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις του''.

    ''Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλους εταίρους της στην ΕΕ και θα τοποθετηθεί στην κατάλληλη στιγμή, αφού λάβει γνώση της έκθεσης της Επιτροπής'' για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατέληξε.

    Ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε προχθές κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγκυρα ότι δεν θα τεθούν νέοι όροι στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ότι η ΕΕ θα τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους Τ/Κ ενώ για το Κυπριακό σημείωσε πως δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην απόφαση των Βρυξελλών για καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Φερχόιγκεν - Τουρκία ------------------------------------------- Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 18ης Ιουνίου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα, παρέπεμψε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Αγκυρα.

    Κληθείς, ύστερα από συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, να σχολιάσει τις δηλώσεις Φερχόιγκεν για αποσύνδεση λύσης του Κυπριακού με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι ''η μέχρι στιγμής ακολουθητέα πολιτική του άγνωστου και του απρόβλεπτου μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει'' και επανέλαβε ότι επιβάλλεται ο καθορισμός της πολιτικής της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    ''Οσοι εκφράζουν έκπληξη θα πρέπει να ανατρέξουν στις 18 Ιουνίου στα συμπεράσματα του Συμβουλίου κατά τη σύνοδο κορυφής όταν εις ένα εξ' αυτών η Τουρκία ουσιαστικά απενοχοποιείτο, αφού θεωρείτο ότι έπραξε ό,τι ήτο δυνατόν για να λύσει το Κυπριακό. Και τα συμπεράσματα εκείνα ήταν ομόφωνα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φερχόιγκεν.

    Εκφράζοντας λύπη για ''κάποιες σκληρές πραγματικότητες'' που ακούγονται καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνονται, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε ποίες ήταν οι ενέργειες και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν ''ώστε να μην ακούμε αυτές τις δηλώσεις''.

    ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Φερχόιγκεν -------------------------------- Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Αγκυρα και προσθέτει ότι κάποιες από αυτές δείχνουν ότι επιμένει να αντιμετωπίζει την Κύπρο με εκδικητικότητα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

    ''Το ΔΗΚΟ θεωρεί απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος με την επαναλαμβανόμενη αντικυπριακή και φιλοτουρκική συμπεριφορά του έχει απολέσει την οποιανδήποτε έξωθεν καλή μαρτυρία και πίστη'', αναφέρει το ΔΗΚΟ και συμπληρώνει: ''Εν ολίγοις, ο κοινοτικός Επίτροπος βρίσκεται εκτός τάξης και πρέπει επαναφερθεί σε τάξη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ''.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ επικρίνει τον κ. Φερχόιγκεν ότι αντί να είναι θεματοφύλακας των αρχών, των αποφάσεων και των πολιτικών της ΕΕ, ''δυστυχώς αντιμετωπίζει την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό με εκδικητικότητα''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - Φερχόιγκεν - Αναγνώριση ------------------------------------------------- Εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε η Κύπρος δεν θα νομιμοποιείται να δώσει συγκατάθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το ΚΣ ΕΔΕΚ σημειώνει: ''Η απάντηση είναι απλή. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας απαιτεί συγκατάθεση των χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου''.

    ''Ως εκ τούτου, λοιπόν, εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία η Κύπρος δεν θα νομιμοποιείται να δώσει μιαν τέτοια συγκατάθεση'', καταλήγει.

    Κηδεία Αγγελικής Παπαδοπούλου ----------------------------------- Χωρίς λόγια, με ένα γέρμα του κεφαλιού του μπροστά στο φέρετρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποχαιρέτησε χθες τη μητέρα του Αγγελική, που πήρε το δρόμο για την αιωνιότητα.

    Η κηδεία της Αγγελικής Παπαδοπούλου, η οποία απεβίωσε προχθές σε ηλικία 95 ετών, τελέστηκε χθες το απόγευμα στην εκκλησία των Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου.

    Στην κηδεία της μητέρας του Προέδρου παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού, Βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Παρόντες ήταν και οι εβρισκόμενοι στην Κύπρο Υπουργοί της κυβέρνησης, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αξιωματούχοι του κράτους, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία και πλήθος κόσμου.

    Στη σεμνή τελετή δεν εκφωνήθηκαν επικήδειοι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού δέχθηκε τα συλλυπητήρια των πολιτειακών αξιωματούχων, αναχώρησε από την εκκλησία.

    Η Αγγελική Παπαδοπούλου τάφηκε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρωσία - Βιβλίο συλλυπητηρίων --------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε χθες τη βαθιά λύπη του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, καθώς και ''τη συμπάθειά μας προς τον φιλικό ρωσικό λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας''.

    Σε δηλώσεις στη Ρωσική Πρεσβεία, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η επίθεση στο Μπεσλάν ήταν ''μια πρωτοφανής πράξη αγριότητας και απάνθρωπης σκληρότητας εναντίον αθώων θυμάτων''.

    ''Εκ μέρους της κυβέρνησης, του λαού της Κύπρου και εμού προσωπικά, εκφράζω συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον φιλικό λαό της Ρωσίας σε αυτή τη στιγμή δοκιμασίας'', έγραψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο βιβλίο των συλλυπητηρίων.

    ''Καταγράφω την καταδίκη μας σε αυτή τη στυγερή πράξη. Ενώνουμε τις προσευχές μας για την ανάρρωση των οικογενειών των αθώων θυμάτων αυτής της πράξης τυφλής τρομοκρατίας και απάνθρωπης σκληρότητας '', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ΕΕ - Πρωτοβουλία ''Equal'' - Κύπρος - Ενημερωτική συνάντηση ----------------------------------------------------------- Για πρώτη φορά φέτος η Κύπρος θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ''Equal'' της ΕΕ, το οποίο συγχρηματοδοτεί πρωτοποριακούς τρόπους αντιμετώπισης της ανισότητας και των διακρίσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι και τα άτομα που αναζητούν εργασία στις χώρες μέλη της ΕΕ.

    Εν αναμονή της δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία ενημερωτική συνάντηση για την πρωτοβουλία ''Equal'', στην οποία έλαβαν μέρος πολλοί φορείς που ενδιαφέρονται να υποβάλουν προτάσεις για συμμετοχή.

    Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιωάννης Μοδίτης ανέφερε στη συνάντηση ότι η πρωτοβουλία ''Equal'' είναι ''ίσως η πιο πολύπλοκη στο πλαίσιο της ΕΕ, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης και υλοποίησής της''.

    ''Η προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί το έργο στηρίζεται πάνω στη συνεργία πολλών παραγόντων. Η δομή και η διαδικασία είναι δύσκολες'', είπε ο κ. Μοδίτης στους συμμετέχοντες στην ενημερωτική συνάντηση.

    Η πρωτοβουλία στηρίζεται πάνω στην καινοτομία και το πειραματικό επίπεδο, και χρηματοδοτεί πρωτοποριακές προτάσεις για αντιμετώπιση των διακρίσεων και ανισοτήτων στον τομέα της εργασίας.

    Οι προτάσεις που τελικά θα εγκριθούν πιθανό να ενταχθούν στις εθνικές ή ακόμη και στις κοινοτικές πολιτικές απασχόλησης.

    Μητροπολίτης Κυρηνείας - Οικομενικό Πατριαρχείο - Γκρίζοι Λύκοι ----------------------------------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, σε γραπτή διαμαρτυρία του για την επίθεση που δέχθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τους ''Γκρίζους Λύκους'' στην Τουρκία, καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει στην Τουρκία τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

    Ο Κυρηνείας Παύλος εκφράζει διαμαρτυρία και για τη βεβήλωση του παρεκκλησιού της Παναγίας των Περβολιών στο κατεχόμενο Κάτω Δίκωμο και την παρεμπόδιση της συντήρησης του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονος στην κατεχόμενη Μύρτου από το κατοχικό καθεστώς με την πρόφαση ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως στρατιωτικός χώρος.

    Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει επιτέλους στην Τουρκία, η οποία επιζητεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, να επιβάλει τον σεβασμό των θρησκευτικών θεσμών, των χριστιανικών χώρων λατρείας και των θρησκευτικών ελευθεριών.

    ΕΥΡΩΔΗ - Γιαννάκης Μάτσης ------------------------------ Ο Γιαννάκης Μάτσης δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

    Η ΕΥΡΩΔΗ αναφέρει ότι ο κ. Μάτσης ''με δηλώσεις του φαίνεται ότι για δικούς του λόγους δεν επιθυμεί να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος βουλευτής'', μια πρόθεση που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκε σε προσωπική επαφή που είχαν αξιωματούχοι της ΕΥΡΩΔΗ με τον κ. Μάτση.

    Το κόμμα σημειώνει ότι, λόγω της ταύτισης απόψεων με τον κ. Μάτση και ιδιαίτερα στο εθνικό ζήτημα, ήταν έτοιμο να πλαισιώσει την παρουσία και τη δράση του κ. Μάτση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα για την προώθηση της ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού.

    ''Ωστόσο, το σχήμα του 'ανεξάρτητου βουλευτή', το οποίο επιθυμεί να υιοθετήσει ο κ. Μάτσης, δεν μπορεί ούτε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του κόμματος ούτε να ανταποκριθεί στις διακηρύξεις και τις δεσμεύσεις που έγιναν προεκλογικά και μέσα από τις οποίες το ψηφοδέλτιό μας κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και αξιώθηκε να κερδίσει μίαν από τις έξι κυπριακές έδρες'', προσθέτει η ΕΥΡΩΔΗ.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Αντιπροσωπεία Euronext - Κύπρο -------------------------------------------------- Με στόχο να εξεταστούν τρόποι συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) φθάνει για πρώτη φορά στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη αντιπροσωπεία του οργανισμού Euronext, που απαρτίζεται από τα χρηματιστήρια Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση διερευνητικού χαρακτήρα, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το ΧΑΚ επιδιώκει πλέον να εξεύρει τρόπους συνεργασίας με ξένες κεφαλαιαγορές έτσι ώστε να προβάλλει τα προϊόντα του.

    ''Με το νέο θεσμικό πλαίσιο και ειδικά με τις αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με το μέλλον της πρωτογενούς αγοράς κυβερνητικών χρεογράφων, θεωρώ ότι το Χρηματιστήριο άρχισε να πατά σε γερές βάσεις'', είπε ο κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι με βάση τα πλάνα που έχει καταρτίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ ''αρχίζει πλέον η προώθηση του Χρηματιστηρίου'', καθώς και η ενημέρωση για τα προϊόντα που διαθέτει.

    Ανέφερε ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινούν οι παρουσιάσεις του ΧΑΚ στο εξωτερικό με το πρώτο βήμα να γίνεται από την Αθήνα, και σημείωσε πως προετοιμάζονται και οι παρουσιάσεις των αλλαγών που γίνονται στο Χρηματιστήριο στους ντόπιους θεσμικούς επενδυτές.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη --------------------------- Σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε προχθές κάλυψε η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα παρουσίας των νέων αγορών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Τα κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής οδήγησαν τον δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε άνοδο της τάξης του 1,09%, κλείνοντας στις 994,13 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 74,56 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών και ανήλθε στις 199 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Σμύρνη - Επαφές

    Στη Σμύρνη βρίσκεται από χθες βράδυ ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN TURK.

    [05] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αυστρίας

    Βαρύνουσας σημασίας, χαρακτήρισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος την επίσκεψη στην Κύπρο του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Αυστρίας Στρατηγού Roland Hans Erlt, λέγοντας ότι αυτή συμβάλει στην ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου και Αυστρίας και στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο.

    [06] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Ε/Κ - Απόρριψη αίτησης Γενικού Εισαγγελέα

    Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα για άδεια για να καταχωρήσει αίτηση για ένταλμα της φύσης certiorari και/ή mandamus, σε σχέση με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να μην επιβάλλει ποινή σε Ε/Κ, ο οποίος ταξίδεψε από και προς το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από μη εγκεκριμένο σημείο εξόδου.

    ''Το πρωτόδικο δικαστήριο κινήθηκε εντός της δικαιοδοσίας του και άσκησε διακριτική εξουσία'', αναφέρει στην απόφαση το Ανώτατο και συμπληρώνει: ''Η ορθότητα της κατάληξης στην οποία άχθηκε δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Αυτό προϋποθέτει στάθμιση και κρίση για τις οποίες στερούμαι δικαιοδοσίας αφού, σ' αυτή τη διαδικασία, ελέγχεται μόνο η νομιμότητα και όχι η ορθότητα της απόφασης'' αναφέρεται στην απόφαση, που ανέγνωσε ο Δικαστής Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

    Το Ανώτατο προσθέτει ακόμη πως ''δεν είναι δυνατόν η διαδικασία να μεταλλαχθεί σε έφεση και εν τέλει να επιβληθεί στο πρωτόδικο δικαστήριο ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί θέμα για το οποίο έχει δικαιοδοσία''.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 8/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5754               0,5788
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4773               0,4801
    Λίρα Αγγλίας              0,8469               0,8519
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 8/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 8/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4349            0,4383
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3297            0,3323
    Δολάριο Καναδά                  0,3690            0,3719
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0690            0,0695
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0632            0,0637
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3742            0,3771
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  155.428,66
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,37    -0,25    137.397,36
    FTSE/CySE 20                           332,96    -0,32     88.136,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  990,33    -0,30     83.338,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.019,93     0,61      2.743,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.003,83    -0,49     10.766,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     991,48    -0,27     86.082,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       991,26    -0,27     41.145,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    982,31     0,00        937,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            994,80    -1,03     50.324,33
    FTSE Med (6/9/2004)                  6.016,40     0,33
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Αρνητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ενδοσυνεδριακά να ανέλθει σε θετικό έδαφος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 991,48 μονάδες. Πτώση της τάξης του 0,25% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,37 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 155 χιλιάδες λίρες και με τις τράπεζες να πραγματοποιούν συναλλαγές συνολικής αξίας μόλις 41 χιλιάδων λιρών.

    [10] (Κ) Φερχόιγκεν - Διάσκεψη Τύπου - Σμύρνη

    [11] (Κ) Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Franz Fischler, στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος επισκέψεων του σε όλα τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Κατά την επίσκεψή του κ. Fischler, θα γίνει ανασκόπηση του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 για την Κύπρο. Θα συζητηθεί επίσης η προσαρμογή του αγροτικού τομέα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    [12] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή -Αναβολή λήψης απόφασης για ΓΤΟ

    Οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Επιτρόπων, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών, υποχρέωσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει την λήψη απόφασης για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) σε συμβατικούς σπόρους καλαμποκιού και κόλζας.

    [13] (K) Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Υγείας - Καρκινοπαθείς

    Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει την δραστηριότητα του όπως έχει σήμερα ενώ με την συγκατάθεση της Τράπεζας Κύπρου θα δημιουργηθεί πλήρες ογκολογικό κέντρο στην Λεμεσό με δύο γραμμικούς επιταχυντές και θάλαμο νοσηλείας πέραν των 20 κλινών, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Αντης Τρυφωνίδης.

    [14] (Κ) Ματσάκης - Μέλος Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας και ΕΕ

    [15] (K) Aναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο

    H κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τις όποιες αποφάσεις από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων ως παράνομες, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Κληθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τις αλλαγές στη λεγόμενη νομοθεσία στα κατεχόμενα που αφορά πώληση περιουσιών σε ξένους, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι "δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι αποφάσεις του ψευδοϋπουργικού συμβουλίου, είναι αποφάσεις που είναι παράνομες, υπάρχει η διεθνής νομιμότητα, υπάρχει ο διεθνής νόμος, υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχουν σωρεία συμβάσεων και συνθηκών σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα και επομένως η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τις όποιες αποφάσεις από το ψευδοϋπουργικό συμβούλιο ως παράνομες''.

    [16] (Κ) ΑΚΕΛ - ΚΕ - Ευρωεκλογές

    [17] (K) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τ/Κ - Κανονισμοί

    Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Ολλανδικής Προεδρίας συζήτησε σήμερα διεξοδικά την πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ (259 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για την επίμαχη πρόταση κανονισμού που προβλέπει το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 8 September 2004 - 17:49:16 UTC