Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Αθήνα-Παραολυμπιακοί Αγώνες-Αφή φλόγας
  • [02] (Κ) Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Κύπρος - Ισραήλ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κωνσταντινούπολη - Επαφές
  • [08] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί Αγώνες - Ιστορικό
  • [09] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Στρο - Κυπριακό - Πολιτική Βρετανίας
  • [10] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Συνέντευξη στο CNN Turk
  • [11] (Κ)Γκούντερ Φερχόιγκεν - Αναχώρηση απο Τουρκία
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ευρωπαίος Επίτροπος Φίσλερ
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαίος Επίτροπος
  • [14] (Κ) Κουμουτσάκος-Ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας-Αναγνώριση Κύπρου
  • [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Οικονομική ανάπτυξη Τ/Κ
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Προεδρία ΕΕ - Διάσκεψη για αξίες και ιδανικά
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαίος Επίτροπος (2)
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση
  • [21] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - COREPER - Κανονισμοί - ΕΕ
  • [22] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [23] (Κ) Φίσλερ - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης - Κύπρος - ΕΕ
  • [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κροατία - ΕΕ - Κατεχόμενα
  • [25] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες
  • [26] (Κ) Ευθυμίου - Φίσλερ - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
  • [27] (Κ) Ευρωβουλή - Κανονισμός - Τ/Κ
  • [28] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Τζακάρτα - Καταδίκη
  • [29] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Αφή Φλόγας
  • [30] (Κ) Φίσλερ - Ευθυμίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] (K) Αθήνα-Παραολυμπιακοί Αγώνες-Αφή φλόγας

    Ανάβει σήμερα η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ναό του Ηφαίστου, στην ιστορική περιοχή του Θησείου, κάτω από την Ακρόπολη, μέσα στην Αρχαία Αγορά, σε μια τελετή εμπνευσμένη από το μύθο του Ηφαίστου, ενός από τους δώδεκα θεούς της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν φημισμένος τεχνίτης και προστάτης της φωτιάς.

    [02] (Κ) Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Franz Fischler, στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος επισκέψεων του σε όλα τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Κύπρος - Ισραήλ

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ετοιμασία διαβήματος από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα για την απομάκρυνση αμερικανικής προέλευσης οπλισμού της Εθνικής Φρουράς και η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ταξίδια πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας από και προς την Κύπρο μέσω παράνομων αεροδρομίων του ψευδοκράτους και η επίσκεψη στην Τουρκία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το πρόβλημα με την αδυναμία των οινοβιομηχανιών να απορροφήσουν την εφετινή παραγωγή σταφυλιών, για τις αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των προσφορών για σύστημα πληροφορικής στα νοσοκομεία, για την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στο νησί, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για τα προβλήματα παράνομων δραστηριοτήτων στην παλαιά Λευκωσία.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Στον αέρα προσφορές για το νέο νοσοκομείο'', ότι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία των προσφορών για το σύστημα πληροφορικής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του Υπουργείου Υγείας και όλων των νοσοκομείων, εξαιτίας ενός λάθους του Υπουργικού Συμβουλίου στον τρόπο αξιολόγησης των προσφορών, κατόπιν εισήγησης της Υπουργού Υγείας. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στη λειτουργία του νέου νοσοκομείου. Σε άλλο θέμα γράφει πως δύο βασικές γεννήτριες του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Βασιλικό σταμάτησαν χθες βράδυ να λειτουργούν, με αποτέλεσμα, λίγο μετά τις 10:00, η μισή Κύπρος να βυθισθεί στο σκοτάδι για αρκετή ώρα, ωσότου επιδιορθωθούν οι βλάβες και αποκατασταθεί η κανονική παροχή ρεύματος.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Σόχο η παλιά Λευκωσία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ολόκληρη η περιοχή της παλαιάς Λευκωσίας έχει παραδοθεί σε Αραβες και άλλους ξενόφερτους, νόμιμους ή παράνομους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους γκέτο και με τις παράνομες δραστηριότητές τους, τις καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις, έχουν μετατρέψει την περιοχή αυτή σε Σόχο του Λονδίνου. Αλλη είδηση είναι η προετοιμασία του ΔΗΣΥ να παρουσιάσει περί το τέλος Σεπτεμβρίου, στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, την πρότασή του για φιλοξενία στην Κύπρο της επόμενης συνόδου του κόμματος που θα γίνει την Ανοιξη του 2005.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αιχμάλωτοι στο νομικισμό μας'', γράφει πως η κυβέρνηση ''σκόνταψε'' στο γράμμα του νόμου, στο οποίο τόσα πολλά επενδύει με τους πολιτικούς της σχεδιασμούς και ότι απορρίφθηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για επανεξέταση της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για το θέμα χρήσης του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου στα κατεχόμενα από τους Ελληνοκυπρίους. Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα και επίσημα η νέα σχολική χρονιά, με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων να παραλαμβάνουν τα βιβλία τους, ενώ αύριο θα είναι η πρώτη ημέρα προσέλευσης στα σχολεία των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Νέα εποχή με ιδιωτικά πανεπιστήμια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρία του την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο και ότι σε δώδεκα μήνες το αργότερον αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη άδεια, αρχίζοντας έτσι μια νέα εποχή στα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου. Αλλη είδηση είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής Ασθενών και Συγγενών του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λευκωσίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και η απόφασή τους να κατασκηνώσουν εκεί, ζητώντας όπως λειτουργήσει Ογκολογικό Τμήμα και στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Διάβημα ΗΠΑ για όπλα στην Ε.Φ.'', γράφει στο κύριο θέμα πως η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει σκληρό διάβημα προς την Αθήνα, με το οποίο θα απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του αμερικανικού πολεμικού υλικού που έχει σταλεί στην Κύπρο κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Φερχόιγκεν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, έχει εγείρει στη διάρκεια των εκεί επαφών του με την τουρκική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Σε στάση αναμονής'', ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ζήτησε χθες από τις αγροτικές οργανώσεις και τους αμπελουργούς, προτού καταφύγουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, πίστωση χρόνου δύο ημερών για να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις του έτσι ώστε να επιτευχθεί η παραλαβή όλης της εφετινής παραγωγής σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος σε δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα κατηγορώντας την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι θα πρέπει να γίνει η σωστή διαχείριση του ''Οχι'' που αποφάσισαν οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, χωρίς όμως υπόσκαψη εκ των έσω.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τ/Κ - Κανονισμοί -------------------------------------- Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Ολλανδικής Προεδρίας συζήτησε χθες διεξοδικά την πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ (259 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για την επίμαχη πρόταση κανονισμού που προβλέπει το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ.

    Η χθεσινή συνεδρίαση που έγινε «κεκλεισμένων των θυρών» είχε διάρκεια 1,5 ωρών δεν οδήγησε σε προσέγγιση των απόψεων, αλλά επέτρεψε να εντοπισθούν όλα τα σημεία που αποτελούν αντικείμενο διαφωνιών. Ενθαρρυντικό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν ότι αρκετές χώρες, ορισμένες μεγάλες, υποστήριξαν σαφέστατα ορισμένες από τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

    Aναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ------------------------------------------------------------------- H κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τις όποιες αποφάσεις από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων παράνομες, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Κληθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τις αλλαγές στη λεγόμενη νομοθεσία στα κατεχόμενα που αφορά πώληση περιουσιών σε ξένους, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι ''δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι αποφάσεις του ψευδοϋπουργικού συμβουλίου, είναι αποφάσεις που είναι παράνομες, υπάρχει η διεθνής νομιμότητα, υπάρχει ο διεθνής νόμος, υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχουν σωρεία συμβάσεων και συνθηκών σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα και επομένως η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τις όποιες αποφάσεις από το ψευδοϋπουργικό συμβούλιο ως παράνομες''.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας.

    Επίτροπος Γεωργίας ΕΕ - Κύπρος - Επίσκεψη -------------------------------------------------- Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Επίτροπος Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Franz Fischler, στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος επισκέψεων του σε όλα τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Κατά την επίσκεψή του κ. Fischler, θα γίνει ανασκόπηση του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 για την Κύπρο. Θα συζητηθεί επίσης η προσαρμογή του αγροτικού τομέα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Ο κ. Fischler θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Γεωργίας και Εμπορίου.

    Φερχόιγκεν - Διάσκεψη Τύπου - Σμύρνη ----------------------------------------- Η Τουρκία δεν επιθυμεί η απόφαση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ να καθυστερήσει, δήλωσε χθες ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε διάσκεψη Τύπου μετά τις επαφές του στη Σμύρνη, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN TURK.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε, μετά από συναντήσεις με τον Νομάρχη της Σμύρνης Ζιγιά Κιοκσού και τον Δήμαρχο της Επαρχίας Μπουγιουκσεχίρ της Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου, ότι μετά τις επαφές του στην Τουρκία θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα συμπεράσματα της επίσκεψής του.

    ΕΕ - Επιτροπή -Αναβολή λήψης απόφασης για ΓΤΟ ------------------------------------------------- Οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Επιτρόπων, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών, υποχρέωσαν χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) σε συμβατικούς σπόρους καλαμποκιού και κόλζας.

    Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής καθόριζε στο 0,3% το ανώτατο ποσοστό παρουσίας ΓΤΟ στους σπόρους. Κατά της πρότασης έχουν ταχθεί η Γκρίνπις, οργανώσεις παραγωγών, οικολογικές οργανώσεις και η Ομάδα των Πρασίνων στην Ευρωβουλή.

    Υπουργός Οικονομικών - Δημοσιονομικό έλλειμμα ------------------------------------------------ Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός προειδοποίησε χθες ότι η κυπριακή οικονομία, όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, βρίσκεται σε οριακό σημείο και υπογράμμισε ότι το κράτος θα δώσει ό,τι προβλέπεται στον προϋπολογισμό, και τίποτε πέραν από αυτό.

    Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία και θα ανταποκριθούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξυγίανση των οικονομικών.

    ''Νοιώθω ότι η πορεία (της οικονομίας) είναι θετική, νοουμένου ότι δεν θα ανακοπεί από όλα αυτά τα υπερβολικά, πολλές φορές, αιτήματα και τη συμπεριφορά που παρουσιάζεται σήμερα από διάφορες ομάδες'', είπε ο κ. Κεραυνός.

    Αρχηγός ΕΦ - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αυστρίας -------------------------------------- Βαρύνουσας σημασίας, χαρακτήρισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος την επίσκεψη στην Κύπρο του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Αυστρίας Στρατηγού Roland Hans Erlt, λέγοντας ότι αυτή θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου και Αυστρίας και στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο.

    Υποδεχόμενος στο ΓΕΕΦ τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Αυστρίας, ο κ. Νικολοδήμος είπε ότι η επίσκεψη του κ. Erlt στο νησί ''γίνεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Κύπρο και την ΕΦ, δεδομένου ότι οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν ευοδώθηκαν και ευρισκόμεθα σε αναμονή εκδήλωσης νέας διεθνούς πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρεσβευτής ΗΠΑ -------------------------------------- Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ να αποδεχθούν ότι για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ή σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο λύσης του Κυπριακού πρόνοιες που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες και τα αιτήματα των Ε/Κ, τόνισε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Κλόσον, που διήρκησε πέραν των 45 λεπτών, ο κ. Ομήρου είπε πως επεσήμανε στον Αμερικανό διπλωμάτη ότι ''δεν θα πρέπει να υπάρχει η εντύπωση ότι, όπως ισχυρίζονται κάποιοι στην Κύπρο ακόμα και στη δική μας πλευρά, ότι είτε χωρίς αλλαγές είτε με περιθωριακές αλλαγές θα είναι δυνατό να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις ---------------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν χαρακτηρίζοντας ως ''προκλητικές'' δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, είπε πως αν αυτό που επιδιώκει ο κ. Αναστασιάδης είναι να ξανασκεφτούμε το σχέδιο Ανάν, τότε ''θα ήταν σωστό και πρέπον και οφείλει να το κάμει, να το πει ευθέως στον κυπριακό λαό''.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για ''τις νομικίστικες προσεγγίσεις του Προέδρου (Τάσσου) Παπαδόπουλου και της κυπριακής κυβέρνησης'', ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''κανείς δεν αμφισβητεί πως αυτά τα νομικίστικα που ισχυρίζεται ο κ. Αναστασιάδης είναι σημαντικά ερείσματα που έχει η κυπριακή κυβέρνηση στην ΕΕ'', όπου, όπως σημείωσε, ''υπάρχει νομιμότητα, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν διαδικασίες που στηρίζονται σε αυτή τη λογική''.

    Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Υγείας - Καρκινοπαθείς ---------------------------------------------------------- Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του όπως έχει σήμερα ενώ με τη συγκατάθεση της Τράπεζας Κύπρου θα δημιουργηθεί πλήρες ογκολογικό κέντρο στη Λεμεσό με δύο γραμμικούς επιταχυντές και θάλαμο νοσηλείας πέραν των 20 κλινών, δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Αντης Τρυφωνίδης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα λειτουργήσουν εξωτερικά ιατρεία και μονάδα για ημερήσια φροντίδα για τους καρκινοπαθείς.

    Ανώτατο Δικαστήριο - Ε/Κ - Απόρριψη αίτησης Γενικού Εισαγγελέα -------------------------------------------------------------- Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα για άδεια για να καταχωρήσει αίτηση για ένταλμα της φύσης certiorari και/ή mandamus, σε σχέση με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να μην επιβάλλει ποινή σε Ε/Κ, ο οποίος ταξίδεψε από και προς το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από μη εγκεκριμένο σημείο εξόδου.

    ''Το πρωτόδικο δικαστήριο κινήθηκε εντός της δικαιοδοσίας του και άσκησε διακριτική εξουσία'', αναφέρει στην απόφαση το Ανώτατο και συμπληρώνει: ''Η ορθότητα της κατάληξης στην οποία άχθηκε δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Αυτό προϋποθέτει στάθμιση και κρίση για τις οποίες στερούμαι δικαιοδοσίας αφού, σ' αυτή τη διαδικασία, ελέγχεται μόνο η νομιμότητα και όχι η ορθότητα της απόφασης'' αναφέρεται στην απόφαση, που ανέγνωσε ο Δικαστής Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

    Το Ανώτατο προσθέτει ακόμη πως ''δεν είναι δυνατόν η διαδικασία να μεταλλαχθεί σε έφεση και εν τέλει να επιβληθεί στο πρωτόδικο δικαστήριο ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί θέμα για το οποίο έχει δικαιοδοσία''.

    Καταλήγοντας, το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει ότι ''δεν έχει στοιχειοθετηθεί εκ πρώτης όψεως υπέρβαση εξουσίας ή νομικό λάθος εμφανές στο πρακτικό και η αίτηση απορρίπτεται''.

    Συντονιστικές Επιτροπές Αμπελουργών - Αναστολή μέτρων ---------------------------------------------------------- Οι Συντονιστικές Επιτροπές Αμπελουργών Λεμεσού και Πάφου αποφάσισαν χθες αργά το βράδυ να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο και να αποκλείσουν το κτίριο με φορτηγά γεμάτα σταφύλια, σε περίπτωση που δεν πάρουν γραπτή δέσμευση από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου για παραχώρηση επιπλέον επιδότησης τριών εκατ. λιρών.

    Η πορεία των αμπελουργών ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε ύστερα από ολονύχτια σύσκεψη στο Πισσούρι. Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αμπελουργών Ευγένιος Μιχαήλ μετέφεραν τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα αιτήματα των αμπελουργών.

    Στο μεταξύ, σε χθεσινοβραδινή τρίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας, ο Υπουργός, αφού επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης για πρόσθετη στήριξη των αμπελουργών, έκανε έκκληση προς τους αμπελουργούς να σταματήσουν οι προγραμματισμένες για σήμερα κινητοποιήσεις.

    Πρόεδρος Βουλής - TELETHON - Εγκαίνια ------------------------------------------ Το TELETHON ευαισθητοποίησε την κυπριακή κοινωνία και προώθησε την ηθική και υλική συμπαράσταση των πολιτών προς τους ασθενείς που πάσχουν από νευρομυϊκές, γενετικές και άλλες παθήσεις, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εγκαινιάζοντας χθες βράδυ τη Δημοπρασία Εργων Τέχνης Κυπρίων Ζωγράφων για το TELETHON που οργανώνει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ο θεσμός TELETHON συμβάλλει ''στην έρευνα για εξεύρεση κατάλληλης και αποτελεσματικής θεραπείας αυτών των παθήσεων, στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ιατρικών υπηρεσιών και φροντίδας στους ασθενείς''.

    Αθήνα-Παραολυμπιακοί Αγώνες-Αφή φλόγας ----------------------------------------- Ανάβει σήμερα η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ναό του Ηφαίστου, στην ιστορική περιοχή του Θησείου, κάτω από την Ακρόπολη, μέσα στην Αρχαία Αγορά, σε μια τελετή εμπνευσμένη από το μύθο του Ηφαίστου, ενός από τους δώδεκα θεούς της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν φημισμένος τεχνίτης και προστάτης της φωτιάς.

    Η Παραολυμπιακή Φλόγα ανάβει για ένατη φορά στην ιστορία της και το ταξίδι της θα κάνει το γύρο της Αττικής, περνώντας μέσα από 54 Δήμους και καλύπτοντας μια απόσταση 410 χιλιομέτρων. Συνολικά 705 λαμπαδηδρόμοι θα μοιραστούν το φως της και τις αξίες της δύναμης, της επιδίωξης και της άμιλλας.

    Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Κύπρος - Ισραήλ --------------------------------------------------- Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Κύπρου ηττήθηκε χθες βράδυ με 2-1 από το αντίστοιχο συγκρότημα του Ισραήλ, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του 4ου Ομίλου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006.

    Ο αγώνας διεξήχθηκε στο στάδιο ''Ραμάτ Γκαν'' του Τελ Αβίβ.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ------------------------------- Αρνητικά έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ενδοσυνεδριακά να ανέλθει σε θετικό έδαφος. Ο Δείκτης της Κύριας και της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 991,48 μονάδες. Πτώση της τάξης του 0,25% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,37 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 155 χιλιάδες λίρες και με τις τράπεζες να πραγματοποιούν συναλλαγές συνολικής αξίας μόλις 41 χιλιάδων λιρών.

    [07] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κωνσταντινούπολη - Επαφές

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, στα πλαίσια επαφών του στην Τουρκία όπως αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ».

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε το πρωί συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με αντιπροσωπείες συνδέσμων επαγγελματιών της Κωνσταντινούπολης.

    [08] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί Αγώνες - Ιστορικό

    Οταν υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Μπορεί στη ζωή να μην φάνηκαν τυχεροί, μπορεί τα πράγματα να μην ήρθαν όπως ακριβώς τα περίμεναν, αλλά όταν ο άνθρωπος πισμώσει και θέλει, όλα γίνονται. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακους Αγώνες.

    Ανθρωποι με διάφορες αναπηρίες -παραπληγικοί, άτομα με ακρωτηριασμούς, τυφλοί και κωφοί- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το ευ αγωνίζεσθαι και συγκινούν αλλά και συγκλονίζουν με την εξαίρετη προσπάθειά τους την υφήλιο. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οι αθλητές αυτοί δεν είναι μόνο νικητές στα αθλήματά τους, αλλά είναι και νικητές στη ζωή.

    Oλυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη διοργάνωση που διαρκεί 50 ημέρες και είναι χωρισμένη σε δύο πράξεις. Διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στην ίδια χώρα και στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν διαφέρουν σε τίποτα μεταξύ τους, ούτε στη χαρά της νίκης, ούτε στην απογοήτευση της ήττας. Αν υπάρχουν κάποιες διαφορές λόγω αντικειμενικών μειονεκτημάτων, αυτές εξισορροπούνται από τη δύναμη της ψυχής και του μυαλού.

    Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι καθαρά αθλητικό γεγονός για αθλητές όλων των κινητικών και αισθητηριακών αναπηριών, που αγωνίζονται σύμφωνα με τους κανόνες και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων για την ανάδειξη των καλυτέρων. Καμμία σχέση δεν έχουν με τα ''Σπέσιαλ Ολύμπικς'' που είναι αγώνες για άτομα με νοητική υστέρηση. Οι κανονισμοί διεξαγωγής των Παραολυμπιακών διέπονται από την ίδια αυστηρότητα όπως και οι Ολυμπιακοί, ενώ και οι ανάπηροι αθλητές υποβάλλονται σε αντιτόπιγκ κοντρόλ.

    Ιστορικό -------- Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εκατοντάδες στρατιώτες είχαν τραύματα στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να μείνουν παράλυτοι. Οι πιο πολλοί από αυτούς πέθαιναν πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από τον τραυματισμό τους. Ενας νευροχειρούργος ονόματι Ludwig Guttmann σκέφθηκε ότι είναι άδικο τόσοι νέοι άνθρωποι να μένουν αβοήθητοι και να χάνουν τόσο σύντομα τη ζωή τους. Πήρε την πρωτοβουλία και ίδρυσε ένα τεράστιο λυόμενο νοσοκομείο, το μετέπειτα διάσημο σε όλο τον κόσμο ''Στόουκ Μάντεβιλ Χόσπιταλ''. Εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι οι παραπληγικοί, οι οποίοι αντί φυσιοθεραπεία, έκαναν γυμναστικές ασκήσεις. Το νοσοκομείο από θεραπευτήριο μετατράπηκε σε γυμναστήριο.

    Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Μάντεβιλ στην Αγγλία. Ηταν οι Πανβρετανικοι Αγώνες με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Το 1950 διεξάγονται οι πρώτοι διεθνείς αγώνες μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας.

    Οι πρώτοι αγώνες ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία πραγματοποιήθηκαν το 1960 στη Ρώμη, ύστερα από τους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρούνται οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες και σ' αυτήν τη διοργάνωση συμμετείχαν περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες. Οι αθλητές έλαβαν μέρος σε οκτώ αθλήματα, έξι από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων(τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθόσφαιρα, επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος).

    Από το 1960 οι Παραολυμπιακοι Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, την ίδια πάντοτε χρονιά και στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Το 1976 στο Τορόντο του Καναδά προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες στη Σουηδία.

    Η ετυμολογία της λέξης ''παραολυμπιακοί'' όταν ξεκίνησαν το 1960 προερχόταν από τις λέξεις παραπληγικοί και ολυμπιακοί, γιατί τότε μόνο παραπληγικοί ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Στη συνέχεια όταν εντάχθηκαν και οι υπόλοιπες αναπηρίες η ετυμολογία άλλαξε και έτσι σήμερα προέρχεται από τις λέξεις παρά και ολυμπιακοί, δηλαδή παράλληλα με τους Ολυμπιακούς.

    Κύπρος - Παραολυμπιακοί ----------------------- Μπορεί το 1960 να άνοιξε η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά η Κύπρος συμμετείχε για πρωτη φορά σε Παραολυμπιάδα το 1988. Η Παραολυμπιακή Επιτροπή Κύπρου ιδρύθηκε στις 7 Μαϊου 1998 και εκπροσωπεί τις έξι κύριες αναπηρίες (παραπληγία, τύφλωση, κώφωση, γενική κινητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση και μαθησιακή δυσκολία).

    Για τις κατηγορίες αυτές υπάρχουν οργανωμένα Σωματεία και Ομοσπονδίες και μέσω της Παραολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου συμμετέχουν σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πάντως τα τελευταια χρόνια παρατηρείται μεγάλη βελτίωση του επιπέδου των αθλητών με αναπηρίες.

    Η Κύπρος έδωσε το παρών της σε Παραολυμπιακούς Αγώνες τέσσερις φορές μέχρι τώρα: το 1988 στη Σεούλ, το 1992 στη Βαρκελώνη, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ.

    Με το καλημέρα, με την πρώτη δηλαδή παρουσία της Κύπρου σε Παραολυμπιάδα ήρθε και η πρώτη μεγάλη επιτυχία. Ο Νίκος Νικολαϊδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό, ενώ ο ίδιος αθλητής ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στον ακοντισμό το 1992, τίτλο που διατήρησε για δύο χρόνια.

    Μεγάλη κυπριακή επιτυχία ήταν και η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στην κολύμβηση από την Καρολίνα Πελενδρίτου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το Δεκέμβριο του 2002.

    Στους τελευταίους Παραολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Σίδνεϊ, η Κύπρος συμμετείχε με τρεις παραπληγικούς αθλητές και μια αθλήτρια με γενική αναπηρία.

    Ο Γιαννάκης Γαβριήλ, ο οποίος πήρε μέρος για τέταρτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, συμμετείχε στο αγώνισμα του Μαραθωνίου και τερμάτισε 43ος σε σύνολο 59 αθλητών με χρόνο 2 ώρες 10 λεπτά και 16 δεύτερα, βελτιώνοντας τον προηγούμενο χρόνο του κατά πέντε περίπου λεπτά.

    Ο Ανδρέας Ποταμίτης, που συμμετείχε για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη διοργάνωση, έλαβε μερος στα 50 μέτρα ελεύθερο και τερμάτισε 10ος ανάμεσα σε 20 αθλητές.

    Ο άλλος Κύπριος κολυμβητής, ο Σωτηράκης Φλουρέντζου, ο οποίος επίσης συμμετείχε για τέταρτη φορά σε Παραολυμπιακούς, αγωνίστηκε στα 40 μέτρα πρόσθιο. Ο Φλουρέντζου ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για ένα χρόνο, το 1990.

    Η μοναδική Κύπρια αθλήτρια, η Βικτώρια Περικλέους, συμμετείχε στη σφαιροβολία, κάνοντας βολή 5,85 μέτρων.

    Κύπρος - Αθήνα 2004 ------------------- Στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας η Κύπρος θα δώσει το παρών της με πέντε αθλητές, τους περισσότερους μέχρι τώρα. Πρόκειται για δύο αθλητές και τρεις αθλήτριες. Στην κολύμβηση θα συμμετάσχουν η Καρολίνα Πελενδρίτου, η Μικαέλλα Σπαντίου και ο Ανδρεας Ποταμίτης. Στο μαραθώνιο θα συμμετάσχει για πέμπτη φορά ο Γιαννάκης Γαβριήλ, ενώ συμμετοχή θα έχει η Κύπρος και στην τοξοβολία με την Γεωργία Γιάγκουλλα.

    Η κυπριακή αποστολή συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για να φθάσει σε ένα μετάλλιο με την κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου, ενώ άλλοι δύο αθλητές διεκδικούν θέση στην πρώτη οκτάδα.

    Παραολυμπιακοί 2004 ------------------- Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 4.000 αθλητές και αθλήτριες, περισσότεροι από κάθε άλλη φοράμ από 130 περίπου χώρες.

    Οι αθλητές θα διαγωνιστούν σε 18 αθλήματα, τα οποία θα διεξαχθούν σε 20 αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Θα υπάρχουν επίσης 2.000 συνοδοί και 1.500 εθελοντές. Συνολικά 3.000 δημοσιογράφοι θα καλύψουν τη διοργάνωση.

    Εβλημα Αγώνων ------------- Το έμβλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι το προφίλ ενός ανθρώπου, ενός αθλητη ή μιας αθλήτριας. Η φιγούρα στρέφεται προς τα εμπρός συμβολίζοντας την αισιοδοξία για το μέλλον. Η έμφαση που δίνεται στο πρόσωπο αποπνέει τη δύναμη του ατόμου και την αποφασιστικότητά του να πετύχει στις επιδιώξεις του.

    Η όλη σύνθεση παραπέμπει στον ήλιο και τη φλόγα που υπάρχει μέσα σε κάθε αθλητή και αθλήτρια, τους εμπνέει και τους δίνει δύναμη. Ταυτόχρονα ο ήλιος λειτουργεί σαν άμεση αναφορά στην Ελλάδα, τον τόπο διεξαγωγής των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Παραολυμπιακό Χωριό - Εγκαταστάσεις ---------------------------------- Το Παραολυμπιακό Χωριό θα εγκατασταθεί στο τμήμα του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Χωριού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το Ολυμπιακό Αθλητικο Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ). Στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο θα φιλοξενηθούν 4.000 αθλητές, εκ των οποίων οι μισοί περίπου θα είναι χρήστες αμαξιδίων.

    Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των αθλητών με διαφορετικές αναπηρίες, έχει ληφθεί μέριμνα κατά το σχεδιασμό, ώστε όλες οι εγκαταστάσεις και οι υπαίθριοι χώροι να πληρούν τις ανάγκες προσβασιμότητας του Χωριού.

    Αυτό θα επιτευχθεί μέσω προσαρμογών που θα αφορούν τις μόνιμες κατασκευές, καθώς και με την παροχή και κατασκευή πρόσθετων εξυπηρετήσεων και εγκαταστάσεων για αθλητές με αναπηρία. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού, προσβάσιμου και ασφαλούς Παραολυμπιακού Χωριού, για το οποίο θα απαιτηθούν ελάχιστες εργασίες κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Ειδικη φροντίδα και προσοχή δίδεται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Οσον αφορά τις φυτεύσεις και τα είδη φυτών που θα επιλεγούν, θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του βιοκλιματικού σχεδιασμού, της αισθητικής και της εξασφάλισης προσβασιμότητας σε όλους.

    [09] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Στρο - Κυπριακό - Πολιτική Βρετανίας

    Συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, τρεις Βρετανοί βουλευτές, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του το Κυπριακό και την πολιτική της Βρετανίας.

    [10] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Συνέντευξη στο CNN Turk

    Το Κυπριακό είναι ένα από τα τέσσερα πιο σημαντικά θέματα που απασχολεί τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε σχέση με την Τουρκία, όπως ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή του Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ στο CNN TURK.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNN TURK, o κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε ανησυχία ότι τα θέματα αυτά ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την απόφαση που θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου.

    [11] (Κ)Γκούντερ Φερχόιγκεν - Αναχώρηση απο Τουρκία

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν χαρακτήρισε "επιτυχημένη" τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στους εκπρόσωπους του Τύπου πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN TURK.

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ευρωπαίος Επίτροπος Φίσλερ

    Την έκπληξή του εξέφρασε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και την Αλιεία Φραντζ Φίσλερ για την άνοδο του κυπριακού τουρισμού, δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των ολίγων χωρών της ΕΕ, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση στον τουρισμό αυτό το έτος.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαίος Επίτροπος

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται χρόνο να μελετήσει τα πρόσθετα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για επίλυση του αμπελουργικού και να αποφασίσει εάν αυτά είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπός αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας Franz Fischler.

    [14] (Κ) Κουμουτσάκος-Ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας-Αναγνώριση Κύπρου

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε πως «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι γνωστή και σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να γίνει σεβαστεί η προτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η τελωνειακή ένωση Τουρκίας ΕΕ θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των κρατών μελών».

    [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Οικονομική ανάπτυξη Τ/Κ

    Η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων περιλαμβάνεται στην ημερησία διάταξη της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

    Στην ατζέντα της ερχόμενης Τετάρτης περιλαμβάνεται η έγκριση ''αίτησης κατεπείγοντος'' που αφορά την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5753               0,5787
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4721               0,4749
    Λίρα Αγγλίας              0,8421               0,8471
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4292            0,4326
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3269            0,3295
    Δολάριο Καναδά                  0,3661            0,3690
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0691            0,0696
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3734            0,3763
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Προεδρία ΕΕ - Διάσκεψη για αξίες και ιδανικά

    Με σειρά διασκέψεων που συγκαλεί η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) επιχειρείται η εξέταση σε βάθος των ηθικών αξιών και ιδανικών της ΕΕ και η εξεύρεση τρόπων εφαρμογής τους στην πράξη, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα κράτη - μέλη και τους λαούς τους και η διατήρηση της ξεχωριστής ταυτότητας της Ευρώπης, όπως ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  133.693,09
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,54    -0,23    116.176,93
    FTSE/CySE 20                           331,78    -0,35     94.806,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  986,75    -0,36     95.828,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.021,01     0,11      1.445,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.008,07    -0,42      6.449,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     988,08    -0,34     97.273,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       986,06    -0,52     56.715,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    982,31     0,00      5.041,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            988,86    -0,60     19.733,06
    FTSE Med (6/9/2004)                  5.994,53    -0,36
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαίος Επίτροπος (2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πράξει ότι είναι δυνατό για να απαντήσει σύντομα στην κυπριακή κυβέρνηση για το κατά πόσον οι προτάσεις της για το αμπελουργικό είναι συμβατές ή όχι με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας Φραντς Φίσλερ, ο οποίος σήμερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση

    Μικρή πτώση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η, για άλλη μια φορά, απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 988,08 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,35%, κλείνοντας στις 74,54 μονάδες. Η στάση αναμονής που τηρούν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές κράτησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 133 χιλιάδων λιρών.

    [21] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - COREPER - Κανονισμοί - ΕΕ

    Την ελπίδα ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER) θα εξευρεθεί ''συναινετική λύση και ένας βέλτιστος συμβιβασμός, ο οποίος να ανταποκρίνεται στη θέση για οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας αλλά και στις βασικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ενωση'', εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [22] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Η ελληνική κυπριακή πλευρά ενεργεί ώστε το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου να είναι έτοιμο για λειτουργία από τη Δευτέρα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα ΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [23] (Κ) Φίσλερ - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος έχει επιδείξει ''πρωτοβουλία και δέσμευση'' για πρόοδο και η κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει ''μιαν εποικοδομητική σχέση εργασίας με τις Βρυξέλλες'', δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας Φραντς Φίσλερ.

    [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κροατία - ΕΕ - Κατεχόμενα

    Καταλυτική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφορικά με τον κανονισμό που προωθεί η ΕΕ, για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, αφού, όπως ανέφερε, εάν αυτή παραβιαστεί "το Συμβούλιο δεν θα έχει δικηγόρο να τους υπερασπίσει στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων".

    [25] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεώρησε παράνομες, πράξεις και διατάξεις του ''συντάγματος'' και των ''νόμων'' του ψευδοκράτους και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται ο τίτλος ιδιοκτησίας περιουσιών Ε/Κ εκτοπισμένων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [26] (Κ) Ευθυμίου - Φίσλερ - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

    [27] (Κ) Ευρωβουλή - Κανονισμός - Τ/Κ

    [28] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Τζακάρτα - Καταδίκη

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει αποδοκιμασία και αποτροπιασμό για τη σημερινή βομβιστική επίθεση στην Τζακάρτα, μπροστά στην Πρεσβεία της Αυστραλίας.

    [29] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Αφή Φλόγας

    [30] (Κ) Φίσλερ - Ευθυμίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Γύρω στα πέντε χρόνια θα χρειαστούν για να βελτιωθεί η κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας Φραντς Φίσλερ, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επταετούς μεταβατικής περιόδου θα υπάρξει επιπρόσθετη κρατική βοήθεια, η οποία θα διατεθεί ''μόνο για την Κύπρο και καμμία άλλη νέα χώρα μέλος της ΕΕ''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ο κ. Φίσλερ συνεχάρη την Κύπρο για την ''πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει στην προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ'' και πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που υπέβαλε το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξής της στην ΕΕ και ''άρα προηγείται όλων των άλλων χωρών σε αυτό το θέμα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 9 September 2004 - 17:49:28 UTC