Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προέδρου Παπαδόπουλος - Council on Foreign Relations
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Νέα Υόρκη
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν - Συνάντηση
  • [04] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 2η αγωνιστική
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - ''Αφρίκα'' - Εκτελέσεις Ε/Κ - Εισβολή
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Αυστραλός Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΣΕΚΑ
  • [09] (Κ) Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - ΚΥΠΕ
  • [10] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Χρυσό η Πελεντρίτου(1)

  • [01] (Κ) Προέδρου Παπαδόπουλος - Council on Foreign Relations

    Τους λόγους που η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων καταψήφισε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ως μη ανταποκρινόμενο στις ελάχιστες προσδοκίες και απαιτήσεις της ε/κ πλευράς, ανέλυσε λεπτομερώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χθες, σε κλειστή διάλεξη που διοργάνωσε η γνωστή δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, Council on Foreign Relations και απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων των παρισταμένων.

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Νέα Υόρκη

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν - Συνάντηση

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, εξέφρασε χθες βράδυ την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ακόμη μια ευκαιρία μέσα στην προσεχή χρονική περίοδο για τους ανθρώπους να συζητήσουν για μια ενωμένη Κύπρο.

    Μιλώντας μετά από μια «φιλική και χρήσιμη» συνάντηση, όπως είπε, στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι ο ίδιος και η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ελίζαμπεθ Τζόουνς, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο «για όλα τα θέματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε και τον βρήκα να είναι, όπως πάντα, ένα πολύ σοβαρό και βαθιά σκεφτόμενο άτομο».

    Σημείωσε ότι ένα από τα θέματα που πραγματικά τον «συγκλόνισε» στη συζήτηση ήταν «το ότι δεν πιστεύει (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) στη διαίρεση του νησιού και ότι ελπίζει πως, κάποια ημέρα και μάλιστα σύντομα, όλοι οι Κύπριοι θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί» για να προσθέσει «και νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι και το δικό μας αίσθημα».

    [04] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 2η αγωνιστική

    Το ντέρμπι Ομόνοιας- Ανόρθωσης στο ΓΣΠ δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων για την 2η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - ''Αφρίκα'' - Εκτελέσεις Ε/Κ - Εισβολή

    Τουρκοκύπριος στα κατεχόμενα υποστηρίζει ότι άνδρες του κατοχικού στρατού εκτέλεσαν εν ψυχρώ, κατά την τουρκική εισβολή, 35 Ε/Κ στην Κερύνεια.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Τουρκοκύπριος Αρίφ Μουσταφά δικαιούται να επανακτήσει άμεσα την περιουσία του στο χωριό Επισκοπή, το οποίο είχε εγκαταλείψει κατά την τουρκική εισβολή το 1974, είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα του συνόλου σχεδόν των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν επίσης την υποστήριξη που εξέφρασε χθες η Αθήνα για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), το ενδεχόμενο διερευνητικής επίσκεψης στην Κύπρο απεσταλμένου του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, τη χθεσινή συνεδρία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να πατάξει την παραπαιδεία και τους παρανομούντες εκπαιδευτικούς του Δημοσίου.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ξανά πρόσφυγες'', γράφει ότι πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε χθες στο θέμα των τ/κ περιουσιών, οι οποίες βρίσκονται υπό την κηδεμονία του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή του Αρίφ Μουσταφά και ακύρωσε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για μη απόδοση στον κ. Μουσταφά της περιουσίας του. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα, διά του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού της Εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου, έστειλε νέο μήνυμα υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα τάσσεται υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μέρες του '74 για τους πρόσφυγες'' γράφει ότι ''βόμβα'' στα θεμέλια της συμφιλίωσης Ε/Κ και Τ/Κ αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παραχωρηθεί άμεσα σε Τ/Κ η περιουσία του στην Επισκοπή, συμπεριλαμβανομένης και οικίας στην οποία διαμένουν Ε/Κ πρόσφυγες. Αλλού γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους συνήλθε χθες εκ νέου και συνέχισε τη συζήτηση, με επίκεντρο τα σημεία εκείνα και τους κανονισμούς που οι δυο πλευρές θεωρούν ότι θα πρέπει να καταγραφούν, για διευκόλυνση του έργου που θα επιτελείται από τις διερευνητικές ομάδες στην Κύπρο αλλά και από τους ιατροδικαστές που θα έλθουν από το εξωτερικό.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ανατροπή με απόφαση του Ανωτάτου'', γράφει ότι ανατροπή -για κάποιους αναμενόμενη- έφερε η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά δικαιούται να επανακτήσει άμεσα την περιουσία του στην Επισκοπή, την οποία και εγκατέλειψε με την τουρκική εισβολή το 1974. Επί του θέματος αυτού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου βρίσκεται υπό μελέτη από τη Γενική Εισαγγελία για σκοπούς έφεσης. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά τις συνομιλίες που είχε για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Ελληνα ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη, μελετά την πιθανότητα διερευνητικής επίσκεψης απεσταλμένου του στην Κύπρο.

    Η ''Σημερινή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ανάστατος ο προσφυγικός κόσμος'', γράφει ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποδεχθεί προσφυγή Τ/Κ, ο οποίος παίρνει τελικά πίσω την περιουσία και το σπίτι του στην Επισκοπή, στο οποίο διαμένουν εδώ και 30 χρόνια Ε/Κ πρόσφυγες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης κατέστησε χθες σαφές ότι η κυπριακή πολιτεία θα είναι αμείλικτη στο ζήτημα της παραπαιδείας και ότι, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας θα έχει δικαίωμα να απολύει εκπαιδευτικούς που παραδίδουν παράνομα φροντιστήρια κατά τις απογευματινές ώρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Απόφαση σοκ για περιουσίες'', γράφει πως προκαλεί αμηχανία και προβληματισμό, σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, η απόφαση που έλαβε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο στην προσφυγή του Τουρκοκυπρίου Αρίφ Μουσταφά, ενώ εκφράζονται και φόβοι για μαζικές αιτήσεις και καταγγελίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε άλλο θέμα γράφει πως αυτοί, οι οποίοι υπέκλεψαν τα ηλεκτρονικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Υπουργείου Εσωτερικών και του Αρχείου Πληθυσμού, έκρυψαν καλά τα ίχνη τους και ότι, μέχρι της στιγμής που γραφόταν η είδηση, οι τρεις συνδυασμένες έρευνες των αρμοδίων Αρχών δεν είχαν καταλήξει που θενά.

    Η ''Χαραυγή'', με τον τίτλο ''Εγκληματικές αποφάσεις'', γράφει στο κύριό της θέμα ότι το ΑΚΕΛ, διά του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αντρου Κυπριανού, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση για να παρέμβει άμεσα και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις Κυπριακές Αερογραμμές. Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε επίσης το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο για ''εγκληματικά λανθασμένες και σκανδαλώδεις αποφάσεις που οδήγησαν την εταιρεία στη σημερινή δεινή κατάσταση. Άλλη είδηση αναφέρεται στους ελέγχους του Υπουργείου Υγείας για την ποιότητα του πόσιμου νερού από ψυκτικά μηχανήματα και γράφει ότι σε ψύκτη που ήταν τοποθετημένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εντοπίστηκε αυξημένη ποσότητα καδμίου, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δικαστική απόφαση - οβίδα'', ότι το Ανώτατο Δικαστήριο χθες, με μια απόφαση - ορόσημο, δικαίωσε έναν Τουρκοκύπριο, ο οποίος είχε προσφύγει ζητώντας την επιστροφή σε αυτόν της περιουσίας του στην Επισκοπή, την οποία είχε εγκαταλείψει στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 και σήμερα χρησιμοποιείται από Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Κύπρο βρίσκεται για συναυλίες η Ουκρανή τραγουδίστρια Ρουσλάνα, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαγωνισμού της Γιουροβίζιον.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', στο κύριό της θέμα με τίτλο ''Οργιο αγοραπωλησιών'', γράφει ότι το σκάνδαλο στα κατεχόμενα με την πώληση γης Ε/Κ όχι μόνον συνεχίζεται αλλά και εντείνεται και μετατρέπεται σε ένα όργιο αγοραπωλησιών με επίκεντρο παραθαλάσσια κτήματα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα και προσεγγίζουν προσωπικά τους ιδιοκτήτες των περιουσιών με συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλού γράφει ότι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιείται αύριο στο Στρόβολο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς, εκδήλωση με τίτλο ''Διαδρομές στο παρελθόν, όραμα στο μέλλον''.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόνιμα μέλη ΣΑ - Γεύμα ---------------------------------------------- Σημαντική αλλαγή του κλίματος έναντι των κυπριακών θέσεων, διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που τους παρέθεσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, οι πρέσβεις Ανδρέας Μαυρογιάννης και Τάσος Τζιωνής και ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Εκ μέρους των «πέντε» στο γεύμα παρακάθησαν, ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος Emyr Jones Parry, o Κινέζος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Jua Nyug, ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπτόσωπος, Andrey Denisov, ο Γάλλος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Michel Duclo και ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Stuart Holiday.

    Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «νομίζω ότι υπάρχει σημαντική αλλαγή του κλίματος. Γίνονται πιο κατανοητές οι θέσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί θα αλλάξουν πολιτική».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μελετά την πιθανότητα να στείλει απεσταλμένο στην περιοχή. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν έχει αρθεί η εντολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, την οποία έχει δώσει το Σ.Α.. Η εντολή υπάρχει, ο τρόπος της άσκησής της εναπομένει στο Γενικό Γραμματέα».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν - Συνάντηση -------------------------------------------- Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, εξέφρασε χθες βράδυ την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ακόμη μια ευκαιρία μέσα στην προσεχή χρονική περίοδο για τους ανθρώπους να συζητήσουν για μια ενωμένη Κύπρο.

    Μιλώντας μετά από μια «φιλική και χρήσιμη» συνάντηση, όπως είπε, στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι ο ίδιος και η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ελίζαμπεθ Τζόουνς, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο «για όλα τα θέματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε και τον βρήκα να είναι, όπως πάντα, ένα πολύ σοβαρό και βαθιά σκεφτόμενο άτομο».

    Σημείωσε ότι ένα από τα θέματα που πραγματικά τον «συγκλόνισε» στη συζήτηση ήταν «το ότι δεν πιστεύει (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) στη διαίρεση του νησιού και ότι ελπίζει πως, κάποια ημέρα και μάλιστα σύντομα, όλοι οι Κύπριοι θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί» για να προσθέσει «και νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι και το δικό μας αίσθημα».

    Ο κ. Γκρόσμαν είπε πως ο λόγος για τον οποίο ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν για να τονίσει την θέση των ΗΠΑ ότι «εξακολουθούν να ενδιαφέρονται και είναι δεσμευμένες, εάν μπορέσουμε, να αναμιχθούμε ενεργά για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Council on Foreign Relations ---------------------------------------------------- Τους λόγους που η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων καταψήφισε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ως μη ανταποκρινόμενο στις ελάχιστες προσδοκίες και απαιτήσεις της ε/κ πλευράς, ανέλυσε λεπτομερώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χθες, σε κλειστή διάλεξη που διοργάνωσε η γνωστή δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, Council on Foreign Relations και απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων των παρισταμένων.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσίασε στο ακροατήριο ο πρώην Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΕΕ, σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τον πετρελαιαγωγό Τσεϊχάν-Μπακού και σύμβουλος του δημοκρατικού υποψηφίου, Τζον Κέρι, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Richard Morningstar, ο οποίος είχε και το ρόλο του συντονιστή στον διάλογο που ακολούθησε την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση --------------------------------- Το κυπριακό ήταν το βασικό θέμα της δεκαπεντάλεπτης συνομιλίας που είχαν χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης και ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι είχε μια «πολύ καλή συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Το κύριο θέμα που μας απασχόλησε ήταν το κυπριακό. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις μέχρι τώρα εξελίξεις καθώς και για τις μελλοντικές προοπτικές».

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης «και το θέμα της ανανέωσης της εντολής της ειρηνευτικής δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο».

    Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Νέα Υόρκη ---------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συνεχίζοντας τις επαφές του με ομολόγους του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε χθες συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Τανζανίας, της Σερβίας, της Τυνησίας, της Παλαιστίνης, του Σαν Μαρίνο και του Τουρκμενιστάν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας Jakaya Mrisho Kikwete, στη συνάντησή του με τον κ. Ιακώβου, υπενθύμισε τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Προέδρου της Τανζανίας Julius Nyerere, και υπογράμμισε την συνεχή και αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Τανζανίας ενώ διαβεβαίωσε ότι η στάση αυτή θα συνεχίσει.

    Αφού ευχαρίστησε την Τανζανία για την υποστήριξη της στο Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου, επεξήγησε τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο και τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα. Τόνισε δε την έντονη επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λύση το συντομότερο δυνατό.

    Ακολούθως ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και Μαυροβουνίου, Vuk Draskovic. Και οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών τους και εξέφρασαν αμοιβαία επιθυμία να συνεχίσουν. Η Σερβία ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου στα όργανα της ΕΕ και ενημέρωσε τον Κύπριο Υπουργό για την πρόοδο των συμφωνιών μεταξύ Σερβίας-Μαυροβουνίου.

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας Nouredine Kacem με τον οποίο συζήτησαν θέματα Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Σε συνάντηση του κ. Ιακώβου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης Nabeel Shath, ο Παλαιστίνιος Υπουργός ευχαρίστησε για τη συνεπή στάση της Κύπρου στο Παλαιστινιακό.

    Επίσης ο κ. Ιακώβου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του San Marino, Fabio Berardi στην διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η επιθυμία του Σαν Μαρίνο για στενότερες σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.

    Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογο του Τουρκμενιστάν Rashid Meredov, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Κεντρική Ασία, την ανάπτυξη του Τουρκμενιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στα οποία θα ήθελε η Κύπρος να βοηθήσει στα πλαίσια της ΕΕ.

    Πρεσβεία Ρωσίας - Λαβρόφ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη συνάντηση τους την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 59ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τη θέση αρχή της Ρωσίας για επίτευξη μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να σέβεται τα δικαιώματα των πλευρών στην Κύπρο.

    Πάουελ - Γκιουλ - Συνάντηση --------------------------- Η κατάσταση στο Ιράκ με αιχμή το Κιρκούκ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τη δράση του μετονομαζόμενου πλέον ΠΚΚ σε Kadek (Κογκρέσο για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Κουρδιστάν), ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή 25λεπτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Κόλιν Πάουελ στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο κ. Γκιουλ εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τις ευχαριστίες της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που πρόσφεραν στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τα μέτρα που έλαβε για την άρση της ''απομόνωσης'' της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο.

    Για το κυπριακό, ιδιαίτερα, ο κ. Γκιουλ επισήμανε στον κ. Πάουελ την ανάγκη να γίνουν περισσότερα από αμερικανικής πλευράς, «για να σταματήσει η τιμωρία των Τουρκοκυπρίων και η απομόνωσή τους».

    ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Ιατροδικαστές -------------------------------- Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ΔΕΑ συνέχισε χθες τη συζήτηση με επίκεντρο τα σημεία ή κανονισμούς που οι πλευρές θεωρούν ότι θα πρέπει να καταγραφούν για την διευκόλυνση του έργου που θα επιτελείται από τις διερευνητικές ομάδες στην Κύπρο αλλά και τους ιατροδικαστές που θα έρθουν από το εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά την συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας, ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Επιτροπή Ηλίας Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται η απάντηση της ξένης οργάνωσης που προσεγγίστηκε για τις εκταφές στο διευκρινιστικό σημείωμα που της στάληκε στις αρχές της εβδομάδας.

    Αμερικανοί εμπειρογνώμονες - Κατεχόμενα --------------------------------------- Ομάδα επτά εμπειρογνωμόνων της Εταιρείας ''Βearing Point'', η οποία παρέχει συμβουλευτικές και οικονομικές υπηρεσίες, βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο προσπάθειας των ΗΠΑ για άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, οι εμπειρογνώμονες, θα έχουν επαφές με μεγάλο αριθμό προσώπων στο νησί ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις οικονομικές συνθήκες και ειδικά εκείνες που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ.

    EE - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας - Λιλλήκας ------------------------------------------------------ Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, η πρόταση για την δημιουργία ενιαίας αγοράς υπηρεσιών, η βιομηχανική πολιτική και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Συμβούλιο Υπουργών αρμόδιων για θέματα ανταγωνιστικότητας, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Αναφορικά με την εσωτερική, διεξήχθη ευρεία συζήτηση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς υπηρεσιών, σε μια σειρά τομείς στο σύνολο της επικράτειας της ΕΕ. Όμως, αρκετές χώρες διατύπωσαν επιφυλάξεις διότι συμπεριλήφθηκαν ορισμένοι ευαίσθητοι τομείς, οι οποίοι, όπως τόνισαν, θα πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο των κρατών μελών.

    Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 2η αγωνιστική -------------------------------------------------- Το ντέρμπι Ομόνοιας- Ανόρθωσης στο ΓΣΠ δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων για την 2η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες τέσσερις συναντήσεις, ΑΕΛ-Ολυμπιακός στο Τσίρειο, Αλκή-Απόλλων στο ΓΣΖ, Διγενής-ΑΕΚ στο Μακάρειο και Ενωση Νέων Παραλιμνίου-Αθλητική Ενωση Πάφος στο Στάδιο Παραλιμνίου.

    Χρηματιστήριο - Πτώση --------------------- Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην τελευταία συνάντησης της εβδομάδας, παρά τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,14% και έκλεισε στις 977,32 μονάδες, καταγράφοντας παράλληλα εβδομαδιαίες ζημιές της τάξης του 1,86%. Σημαντικές απώλειες της τάξης του 0,95%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 433 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Αυστραλός Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΣΕΚΑ

    Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ.

    Η υπόσχεση διατυπώνεται υπό τη μορφή επιστολής που έστειλε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Γκάρι Χάρντγκρεϊβ, κατ' εντολή του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) Κώστα Προκοπίου.

    [09] (Κ) Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - ΚΥΠΕ

    Την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας και λειτουργίας των πρακτορείων ειδήσεων, καθώς και την ανάγκη ετοιμότητας των Πρακτορείων για προσαρμογή σε κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη σε σχέση με την προσφορά των υπηρεσιών τους, επισήμανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Δρ. Αριστος Αριστοτέλους σε ομιλία του στην ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρακτορείων Ειδήσεων η οποία έληξε σήμερα στη Μόσχα.

    Ο κ. Αριστοτέλους, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της ενότητας που αφιερώθηκε στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, σημείωσε πως οι προσπάθειες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών επικεντρώνονται σε μία μόνο πτυχή της λειτουργίας των πρακτορείων ειδήσεων, εκείνη της παραγωγής και μετάδοσης των ειδήσεων, φωτογραφιών και άλλων υπηρεσιών που προσφέρονται από τα πρακτορεία.

    [10] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Χρυσό η Πελεντρίτου(1)

    Η κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου απέσπασε σήμερα το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Κυπριακής Αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η Καρολίνα Πελεντρίτου κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κολύμβηση, κατηγορία SB13, με χρόνο 1.17.32, πετυχαίνοντας και νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 September 2004 - 17:49:12 UTC