Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Καρολίνα Πελεντρίτου - Συγχαρητήρια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βέλγιο - Επίσκεψη εργασίας
  • [05] (Κ) Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες- Κολύμβηση - Πελεντρίτου
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πελενδρίτου - Συγχαρητήρια
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσφυγες - Υπόθεση Μουσταφά - ΥΠΕΣ
  • [08] (Κ) ΕΕ - Μάτσης - Τροποποίηση - Προσχέδιο - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [09] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ - Δημόσια οικονομικά
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ρόδος
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγιο - Επαφές
  • [14] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Τελετής Λήξης - Ματαίωση
  • [15] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Ενημέρωση για συνεδρίες ΔΕΑ
  • [16] (Κ) Ράλλυ Τροόδους - Αρχίζει την Παρασκευή
  • [17] (Κ) ΕΕ - Γαλλία - Δημοψηφίσματα για ένταξη της Τουρκίας
  • [18] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Ποταμίτης
  • [19] (Κ) ΕΕ - Ιμβριακή μειονότητα - Τουρκία
  • [20] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Πελεντρίτου
  • [21] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Ποταμίτης (2)
  • [22] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή συμμετοχή - Αντωνίου
  • [23] (Κ) Ομήρου - Στρο - Συνάντηση
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελλάδα - Δυστύχημα
  • [25] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Πελεντρίτου (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Καρολίνα Πελεντρίτου - Συγχαρητήρια

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συνεχάρη το περασμένο Σάββατο τηλεφωνικώς την Καρολίνα Πελεντρίτου για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο μη έλεγχος των καυσίμων, η κατάρρευση τετραώροφης σκάλας στη Λευκωσία και τα τροχαία δυστυχήματα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα και του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, η έγκριση του ποινικού κώδικα στην Τουρκία, η νίκη της Καρολίνας Πελενδρίτου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι εκλογές στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το πόρισμα για το σκάνδαλο στο ΧΑΚ και η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο Σάνστετ, στην Αγγλία.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ενταφιασμός οριστικός του σχεδίου Ανάν'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν απορρίπτει απλώς κάθε ιδέα συζήτησης του σχεδίου Ανάν αλλά μιλά και χλευαστικά για τις εκτιμήσεις των διεθνών παραγόντων (των Αμερικανών συμπεριλαμβανομένων) περί ισορροπημένης πρότασης λύσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει ότι σε πραγματική οδύσσεια εξελίχθηκε το ταξίδι των 293 επιβατών αεροσκάφους των Ο.Α. που εκτελούσε την πτήση 411 Αθήνα Νέα Υόρκη, καθώς αναμένεται να φτάσουν στον προορισμό τους με αρκετές ώρες καθυστέρηση, αφού ο πιλότος πραγματοποίησε προσγείωση στο αεροδρόμιο Στάνστεντ της Βρετανίας, ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα ''Εθνος'' ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα.

    ''ΤΟ Θάρρος'' γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Στη δικαιοσύνη οι εργολάβοι'' ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε χθες την εξαήμερη κράτηση του εργολάβου, του υπεργολάβου και του πολιτικού μηχανικού της υπό ανέγερσης οικοδομής που θα στέγαζε τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας στην Εγκωμη και στην οποία κατέρρευσε προχθές τετραώροφη σκάλα από μπετόν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ινδοί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα αποτελεί για τη χρυσή Παραολυμπιονίκη της Αθήνας Καρολίνα Πελένδρίτου, το μετάλλιο που κατέκτησε στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κολύμβηση. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχάρη την Κύπρια κολυμβήτρια και εξέφρασε συγκίνηση, μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για το μεγάλο επίτευγμα της Πελενδρίτου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ανεξέλεγκτα τα καύσιμα'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι το κυπριακό κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει και κατ' επέκταση δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους Κύπριους καταναλωτές ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιούν είναι κατάλληλα και εντός των προδιαγραφών που θέτει η ΕΕ. Με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε ο ''Π'', τους τελευταίους πέντε μήνες δεν έχει ελεγχθεί ούτε ένα φορτίο καυσίμων που εισήχθηκε στην Κύπρο και κανένα πρατήριο διάθεσής τους. Αλλού αναφέρει ότι συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ζητήσει σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών για να συζητήσουν και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα μετά και την πρωτόδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ο Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά ανακτά το σπίτι του στην Επισκοπή στο οποίο διαμένουν πρόσφυγες.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Ετσι ξεπουλούν οι Βρετανοί ε/κ περιουσίες'' ότι οι Βρετανοί δεν αρκούνται μόνο στο να αγοράζουν παράνομα ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα αλλά ενεργούν και ως μεσίτες στη λεηλασία των περιουσιών μας, τις οποίες ξεπουλούν ή μισθώνουν σε διεθνείς εκθέσεις ακινήτων που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στις 8 Οκτωβρίου η Διερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ αναμένεται να παραδώσει στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό το ογκωδέστατο πόρισμά της για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 1999-2000.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μείωση 30% της ΟΥΝΦΙΚΥΠ'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προτείνει διατήρηση του σημερινού καθεστώτος και των όρων εντολής της Δύναμης, στόχο που επιδίωκε εξ αρχής η Λευκωσία. Την ίδια ώρα, όμως, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται μείωση του προσωπικού της Δύναμης κατά 30%. Αλλού γράφει ότι εγκρίθηκε χθες από τους Τούρκους βουλευτές στη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας του σώματος ο νέος ποινικός κώδικας, σε μια κίνηση εμφανούς βούλησης της τουρκικής κυβέρνησης η χώρα να γίνει μελλοντικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναχώρησε χθες από τις ΗΠΑ στις 6:25 το απόγευμα (01:25 της Δευτέρας με την ώρα Κύπρου) με προορισμό τις Βρυξέλλες.

    Στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις και συνομιλίες για το Κυπριακό και άλλα διεθνή θέματα με Προέδρους, Πρωθυπουργούς και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους διαφόρων χωρών, με τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και είχε παραστεί σε δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμή των αρχηγών και εκπροσώπων των χωρών - μελών του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Πέμπτη, ενώ την επομένη ομίλησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν.

    Οι δραστηριότητες του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν προχθές βράδυ με ομιλία του σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής στη μνήμη του Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου και άλλων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Σωματείο ''Αδούλωτη Κερύνεια'' - ΟΗΕ - Ομιλία Προέδρου Παπαδόπουλου ------------------------------------------------------------------- Το σωματείο ''Αδούλωτη Κερύνεια'' συγχαίρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, την οποία θεωρεί ''φυσιολογικό επακόλουθο της γενικής λαϊκής απαίτησης, όπως αυτή εκφράστηκε με το μεγάλο 'Οχι' στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004''.

    Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο αναφέρει ότι ''επιτέλους, μετά από δεκαετίες, ακούστηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το πλέον κατάλληλο βήμα, το αίτημα του κυπριακού λαού για κατάργηση της κατοχής, για άρση των κατοχικών, διχοτομικών δεδομένων και για επιστροφή των προσφύγων''.

    Το σωματείο καλεί τον κυπριακό λαό να αγνοήσει και να περιφρονήσει τους λίγους ''εσωτερικούς εχθρούς'' της Κύπρου, όπως αναφέρει, οι οποίοι, ''των ξένων συνοδοιπόρων των Τούρκων ρήμασι πειθόμενοι, ξεσπάθωσαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας επικρίνοντάς τον γιατί ζήτησε να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, γιατί ζήτησε να φύγουν οι Τούρκοι έποικοι, γιατί ζήτησε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες''.

    ''Αναμένουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μετουσιώσει στη συνέχεια την ομιλία του σε πολιτική πράξη με τη χάραξη, διαμόρφωση και προώθηση και της ανάλογης στρατηγικής για υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν σε αυτή'', καταλήγει στην ανακοίνωσή του το σωματείο.

    Κίνημα Οικολόγων - Απόφαση Ανωτάτου - Τουρκοκύπριος ----------------------------------------------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση του Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

    Σε ανακοίνωση του Κινήματος, σημειώνεται ότι ''η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσφέρεται για πολιτική αξιοποίηση'' και ότι ''αποτελεί ακόμα μια απτή μαρτυρία της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών που ισχύουν και λειτουργούν στην χώρα μας''.

    Το Κίνημα επίσης καταδικάζει τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων όπως αξιωματούχων του ΔΗΣΥ, που επιχείρησαν, όπως σημειώνει, να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να σπείρουν τον φόβο και την ανησυχία στον προσφυγικό κόσμο.

    Οι Οικολόγοι αναφέρουν επίσης ότι στην ελεγχόμενη από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνονται απόλυτα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική καταγωγή σε αντίθεση με τα κατεχόμενα όπου το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των Ε/Κ καταπατείται βάναυσα για 30 τώρα χρόνια.

    Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων - Απόφαση Ανωτάτου - Τ/Κ ----------------------------------------------------------- Η Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου χαρακτηρίζει ως λανθασμένη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ο κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών οφείλει να παραδώσει αμέσως συγκεκριμένη περιουσία τον Τ/Κ ιδιοκτήτη.

    Σε ανακοίνωση της, η Ενωση αναφέρει ότι ''η απόφαση είναι λανθασμένη ως προς το σκέλος του χρόνου απόδοσης της περιουσίας προς τον νόμιμο ιδιοκτήτη'' προσθέτοντας πως ''οι Ε/Κ θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά στους Τ/Κ ιδιοκτήτες, την ώρα που θα παραλάβουν και εκείνοι τα κλειδιά των δικών τους περιουσιών''.

    Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση προς τους άμεσα επηρεαζόμενους από την απόφαση, υπόσχεται ''να παρεμποδίσει ένα νέο εκτοπισμό τους προτού διασφαλιστεί το δικό τους δικαίωμα για επιστροφή και απόλαυση της περιουσίας τους''.

    Η Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων, αναφέρει επίσης ότι σε παλλαϊκή εκδήλωση, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, θα απευθυνθεί προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό αναφορικά με τα προσφυγικά θέματα καθώς και για τις εσωτερικές εξελίξεις και την ακολουθητέα γραμμή επί του εθνικού θέματος.

    Σημειώνει τέλος ότι σε διάσκεψη Τύπου, την ερχόμενη Τετάρτη, θα ανακοινώσει τεκμηριωμένες θέσεις τόσο για την επίμαχη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και για τις επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εθνικού θέματος, όπως εξαγγέλθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Πρόεδρος Βουλής - Καρολίνα Πελενδρίτου - Συγχαρητήρια ----------------------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συνεχάρη προχθές τηλεφωνικώς την Καρολίνα Πελεντρίτου για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ανέφερε ότι ''η επιτυχία της Καρολίνας Πελεντρίτου μάς έχει κάνει όλους υπερήφανους και έβαλε την Κύπρο υψηλά στον αθλητικό χάρτη, προβάλλοντάς τη διεθνώς''.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε στην αθλήτρια να τα καταφέρει να ανέβει στο βάθρο των νικητών και στα υπόλοιπα αγωνίσματα κολύμβησης, στα οποία η Καρολίνα Πελεντρίτου θα συμμετάσχει στο πλαίσιο της Παραολυμπιάδας αυτής.

    Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Εκδήλωση - Κακλαμανάκης ------------------------------------------------------------ Τον Ελλαδίτη ολυμπιονίκη της ιστιοπλοϊας Νίκο Κακλαμανάκη υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα χθες όσοι έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση που οργανώνει στην επιχωμάτωση της Λεμεσού το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο με αφορμή την ''Ημέρα Ναυτιλίας''.

    Η εκδήλωση είχε στόχο την οικονομική ενίσχυση του Παγκύπριου Συνδέσμου για Παιδιά με Καρκίνο ''Κάνε Μια Ευχή'' και, όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμανάκης, όλοι θα πρέπει να δείξουν την ευαισθησία τους για τον φιλανθρωπικό αυτό σκοπό.

    «Είμαι σίγουρος για την ανταπόκριση του κόσμου γιατί ξέρω την ευαισθησία Ελλήνων και Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων. Για μένα είμαστε όλοι μια οικογένεια'', είπε ο κ. Κακλαμανάκης.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας - 2η αγωνιστική -------------------------------------------------------- Με εκτός έδρας νίκες του ΑΠΟΕΛ επί της Νέας Σαλαμίνας (1 - 2) στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' Λάρνακας και του Εθνικού Αχνας επί της ομάδας του Αρη Λεμεσού στο ''Τσίρειο'' με 2 - 3, ολοκληρώθηκε χθες η 2η αγωνιστική ημέρα του Κυπριακού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    Τα αποτελέσματα στους αγώνες του Σαββάτου για την ίδια αγωνιστική: Ομόνοια - Ανόρθωση 2 - 4, Αλκή - Απόλλων 6-1, ΑΕΛ - Ολυμπιακός 2-3, Διγενής - ΑΕΚ 3-3 και Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Αθλητική Ενωση Πάφος 2 - 2.

    Η βαθμολογία, μετά και την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος, διαμορφώνεται ως εξής: 01) ΑΠΟΕΛ 6 βαθμοί 02) Ανόρθωση 6 03) Ενωση Νέων Παραλιμνίου 4 04) Αλκή 3 05) ΑΕΛ 3 06) Νέα Σαλαμίνα 3 07) Ολυμπιακός 3 08) Εθνικός Αχνας 3 09) Απόλλωνας 3 10) ΑΕΚ 2 11) Ομόνοια 1 12) Διγενής Μόρφου 1 13) Πάφος 1

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βέλγιο - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών και υπηρεσιακούς παράγοντες, έφτασε σήμερα το πρωί (8.00 τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες για τριήμερη επίσκεψη εργασίας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μετά από σχετική πρόσκληση του Βέλγου Πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ (Guy Verhofstadt).

    [05] (Κ) Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες- Κολύμβηση - Πελεντρίτου

    Η χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελεντρίτου κατάφερε να προκριθεί στο σημερινό τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο στην κολύμβηση της κατηγορίας S13, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον όμιλο της με χρόνο 30.33.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πελενδρίτου - Συγχαρητήρια

    Η Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη απηύθυνε σήμερα συγχαρητήρια στην κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία και στον επόμενο αγώνα της.

    ''Ευχαριστούμε την Καρολίνα Πελενδρίτου για τη μεγάλη χαρά που μας έδωσε με το πρώτο Χρυσό Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς και της ευχόμαστε την ίδια επιτυχία και στο επόμενο αγώνισμα γιατί όπως ξέρετε προκρίθηκε για τους τελικούς των 50μ ελεύθερης κολύμβησης'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσφυγες - Υπόθεση Μουσταφά - ΥΠΕΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτοι οι Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι και ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στον προσφυγικό κόσμο, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε δηλώσεις για το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας ο Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά δικαιούται να ανακτήσει την περιουσία του στην Επισκοπή.

    [08] (Κ) ΕΕ - Μάτσης - Τροποποίηση - Προσχέδιο - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης ζήτησε τη διάθεση μέρους του χρηματοδοτικού κονδυλίου της ΕΕ για τους Τ/Κ, για ανοικοδόμηση και συντήρηση χριστιανικών εκκλησιών, κοιμητηρίων καθώς και μουσουλμανικών τεμενών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μάτση, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κατέθεσε σήμερα τροποποίηση επί του προσχεδίου, το οποίο ο ίδιος υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, και αφορά στον χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ.

    [09] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ - Δημόσια οικονομικά

    Κοινή διαπίστωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου είναι ότι οι εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά είναι ''προς την αναμενόμενη και στοχευόμενη κατεύθυνση'', ως αποτέλεσμα της σταδιακής υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που κατατέθηκε στην ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Κεραυνός ύστερα από συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την επίτευξη του ''στρατηγικού στόχου'' της Κύπρου για ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ) και στη συνέχεια στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  293.498,40
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,26    -0,69    277.576,61
    FTSE/CySE 20                           321,54    -1,65    158.274,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  960,28    -1,61    197.556,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.003,60    -0,79      9.184,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.004,96    -1,20     10.778,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     961,95    -1,57    206.741,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       955,65    -1,78    121.456,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    942,40     0,00      3.096,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            920,24    -1,14     68.185,02
    FTSE Med (24/9/2004)                 5.994,37     0,08
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ρόδος

    Ο επικεφαλής και το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου και Αριστος Χρυσοστόμου αντίστοιχα, αναχωρούν αύριο για τη Ρόδο για να συμμετάσχουν στις εργασίες των Φθινοπωρινών Συναντήσεων της Συνέλευσης.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω κυρίως των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές αλλά και του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 1,57%, κλείνοντας στις 961,95 μονάδες. Αντίθετα, μικρή πτώση σε ποσοστό 0,68% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,26 μονάδες.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγιο - Επαφές

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες, στις 11:00 τοπική ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βέλγιο, μετά από πρόσκληση του Βέλγου Πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ, με τον οποίο θα συναντηθεί την Τετάρτη το πρωί.

    [14] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Τελετής Λήξης - Ματαίωση

    Με απόφαση της Διοίκησης της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' ματαιώνεται το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό μέρος της Τελετής Λήξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως αυτή είχε αρχικά σχεδιασθεί και προγραμματισθεί, λόγω του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή μαθητών, καθώς κατευθύνονταν στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    [15] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Ενημέρωση για συνεδρίες ΔΕΑ

    Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί μετά τις έξι συνεδρίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είναι ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου.

    [16] (Κ) Ράλλυ Τροόδους - Αρχίζει την Παρασκευή

    Η Κύπρος θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των φίλων αγώνων αυτοκινήτου το τριήμερο από 1 μέχρι 3 Οκτωβρίου, όταν το νησί θα φιλοξενήσει το Ράλλυ Τροόδους 2004, δεύτερος γύρος του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής της ΦΙΑ.

    [17] (Κ) ΕΕ - Γαλλία - Δημοψηφίσματα για ένταξη της Τουρκίας

    Κορυφαίοι Υπουργοί της Γαλλίας τάσσονται ανοικτά υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει δικαίωμα κάθε κράτους μέλους τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων.

    [18] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Ποταμίτης

    Ο Ανδρέας Ποταμίτης κατέλαβε την 7η θέση με χρόνο 33.41 στον τελικό της κολύμβησης των 50μ ελεύθερο κατηγορία S6, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Yin Jianjua από την Κίνα με χρόνο 30.80, τη δεύτερη ο Vidal Daniel από την Ισπανία με χρόνο 31.37 και την τρίτη ο Olsson Anders από την Σουηδία με 31.90.

    [19] (Κ) ΕΕ - Ιμβριακή μειονότητα - Τουρκία

    Η ιμβριακή μειονότητα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αλλά παράλληλα επιδιώκει να διασφαλίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της και για αυτό ζήτησε τη συνδρομή των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αντιπροσωπεία ιμβριακών σωματείων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [20] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Πελεντρίτου

    Η χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελεντρίτου κατέλαβε την 8η θέση με χρόνο 30.29 στον τελικό των 50μ ελεύθερο στην κατηγορία S13, πετυχαίνοντας νέο ατομικό ρεκόρ (30.33).

    [21] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Ποταμίτης (2)

    Ικανοποιημένος από την 7η θέση που κατέλαβε στον τελικό της Κολύμβησης των 50μ ελεύθερο κατηγορία S6, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δηλώνει ο Ανδρέας Ποταμίτης.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι κατάφερε να πετύχει τον στόχο του και πρόσθεσε: "Είμαι ικανοποιημένος γιατί η 7η θέση είναι ένα αρκετά υψηλό επίπεδο".

    [22] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή συμμετοχή - Αντωνίου

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή της κυπριακής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δηλώνει ο αρχηγός της αποστολής Χριστάκης Αντωνίου.

    Επίσης, ευχαρίστησε τόσο τους αθλητές όσο και τους προπονητές για την σκληρή δουλειά που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα για να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα.

    [23] (Κ) Ομήρου - Στρο - Συνάντηση

    Για τη Βρετανία δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελλάδα - Δυστύχημα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή για το τραγικό δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα, στο οποίο έχασαν της ζωή τους επτά μαθητές και τραυματίσθηκαν άλλοι 30, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε με συγκλονισμό το σημερινό τραγικό δυστύχημα.

    [25] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Πελεντρίτου (2)

    Η χρυσή Παραολυμπιονίκης της Αθήνας, Καρολίνα Πελεντρίτου, που κατέλαβε την 8η θέση στον τελικό των 50μ ελεύθερο κατηγορία S13, μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνολική συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και δήλωσε έτοιμη για τους επόμενους στόχους, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 και ίσως την Παραολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 September 2004 - 17:49:21 UTC