Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις
  • [02] (K) Νέα Υόρκη - Γκιουλ - Ανάν - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ελλάδα - Κύπρος - Οπλα - Τουρκία
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
  • [07] (Κ)Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες-Τελευταία ημέρα-Τελετή λήξης
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σχέδιο Ανάν - Γκρόσμαν
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [11] (Κ) ΠΑΣΥΚΑΦ - Εκστρατεία ενημέρωσης & οικονομικής ενίσχυσης
  • [12] (Κ) ΟΕΒ - Απασχόληση Γυναίκας - Παγκύπρια Ερευνα
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Επιτροπή - Τουρκία - Ποινικός κώδικας
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας
  • [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Περιβάλλοντος - Ματσάκης
  • [17] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Μονόλεπτη σιγή - Ελλάδα - Τροχαίο
  • [18] (Κ) ΕΕ - Αλμούνια - Πετρέλαιο - Επιπτώσεις
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιστροφή από Λονδίνο - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια
  • [21] (Κ) Ολυμπιακές Αερογραμμές - Βόμβα - Νέα απειλή

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις

    Την εκτίμηση ότι οι συναντήσεις και συζητήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να αρχίσει την ώρα που πρέπει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [02] (K) Νέα Υόρκη - Γκιουλ - Ανάν - Κυπριακό

    Η Αγκυρα αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη βήματα προς την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των κατεχομένων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ του Τουρκοκύπριου που ζητούσε να του επιστραφεί η περιουσία που είχε στο χωριό Επισκοπή Λεμεσού και η οποία τελεί υπό τη διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, καθώς και η αναζήτηση ευθυνών για την εξέλιξη αυτή είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η συζήτηση των χρηματοδοτικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν το εμπόριο με τα κατεχόμενα και την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, το χθεσινό τραγικό οδικό δυστύχημα στην Ελλάδα με νεκρούς και τραυματίες μαθητές Λυκείου, οι κακοτεχνίες σε ανεγειρόμενα κτίρια με αφορμή την κατάρρευση του κλιμακοστασίου οικοδομής στην οποία επρόκειτο να στεγασθούν Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η αναμονή της επίδοσης αύριο της έκθεσης της Αστυνομίας στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα για την επιστολή της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου σε δικαστή είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ευθύνες σε Τάσσο και Νικήτα'', ότι για τις συνέπειες της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση του Τουρκοκυπρίου Αρίφ Μουσταφά φέρουν τεράστιες ευθύνες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυβέρνησή του, καθώς και ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, αφού οι πολιτικές και νομικές τους εκτιμήσεις και η γνωμάτευση του κ. Νικήτα από τον Μάιο του 2003 -σύμφωνα με την εφημερίδα- αποδείχθηκαν λανθασμένες. Σε άλλο θέμα γράφει για τα κίνητρα που δίδονται από την κυβέρνηση για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και για ''καταχρήσεις''. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ένας επιχειρηματίας θα κερδίσει 500 εκατομμύρια λίρες και ένας δεύτερος 300 εκατομμύρια λίρες.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Πολιτικό θρίλερ για την απόφαση του Ανωτάτου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι εξελίχθηκε σε πολιτικό θρίλερ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με βάση την οποία ο Τουρκοκύπριος Αρίφ Μουσταφά δικαιούται να επιστρέψει στην οικία του στην Επισκοπή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία κατηγορεί τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και στελέχη του ΔΗΣΥ, ενώ ο κ. Χρίστου αποκάλυψε επιστολή του δικηγορικού γραφείου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη, με την οποία ζητείται να επιστραφεί στον κ. Μουσταφά η περιουσία του. Αλλού γράφει για τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου σχετικά με παράνομες δραστηριότητες στα κατεχόμενα, όπως η παραμονή και εκπαίδευση τρομοκρατών και το ''ξέπλυμα'' παράνομου χρήματος.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δέρνουν το σαμάρι - Εξιλαστήριο ο Χρίστου'', γράφει πως έμεινε στο περιθώριο το ''τεράστιο νομικό και πολιτικό ζήτημα'' που προέκυψε από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην προσφυγή του κ. Μουσταφά και η όλη συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσο ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου έκανε τους σωστούς χειρισμούς. Αλλού γράφει πως, ενώ αναμένεται αύριο να επιδοθεί από την Αστυνομία στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα η έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας για την επιστολή της κ. Ακκελίδου σε δικαστή, η Υπουργός Υγείας είναι πιθανόν να θέσει την παραίτησή της ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ευθείες βολές κατά του Ανδρέα Χρίστου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''στο μάτι του κυκλώνα'' βρίσκεται και πάλιν ο Υπουργός Εσωτερικών, στον οποίο καταλογίζουν ακέραιη την ευθύνη για το ότι ο Τουρκοκύπριος Αρίφ Μουσταφά προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να πάρει πίσω την οικία του που βρίσκεται στην Επισκοπή Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας στέλλει ξανά σήμα κινδύνου και προβαίνει σε εισηγήσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού, ο οποίος -όπως αναφέρει η εφημερίδα- φθίνει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Θεμέλια στην παρανομία'' γράφει ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να στεγάσει υπηρεσίες της σε ένα κτίριο, του οποίου η άδεια οικοδομής εξεδόθη μετά την κατασκευή της οικοδομής, της οποίας κατέρρευσε η σκάλα σκοτώνοντας δύο αλλοδαπούς φοιτητές. Η εφημερίδα προσθέτει πως η κυβέρνηση υπέγραψε το συμβόλαιο ενοικιάσεως τον Ιούνιο του 2003. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως σοκ προκλήθηκε στο πανελλήνιο από τον άδικο χαμό επτά μαθητών Λυκείου από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων, που βρήκαν χθες τραγικό θάνατο μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που τους μετέφερε από το χωριό τους στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Δικηγόρος ο Πουργουρίδης'' γράφει ότι ο Αρίφ Μουσταφά, δια του δικηγόρου του Χρήστου Πουργουρίδη ζήτησε με επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 2003, την περιουσία του -οικία και περιβόλι στην Επισκοπή- και σε καμιά περίπτωση δεν δέχθηκε άλλη διευθέτηση όπως συνήθως συμβαίνει με Τ/Κ που επιστρέφουν στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Βρετανός ευρωβουλευτής Αντριου Νταφ ζητά διασύνδεση του χρηματοδοτικού κανονισμού και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ο πρώτος, μέχρις ότου εγκριθεί ο δεύτερος.

    [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ελλάδα - Κύπρος - Οπλα - Τουρκία

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία στην Κύπρο όπλα που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ και ποιοι ήταν οι όροι της άδειας πώλησης των όπλων αυτών.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις ---------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι οι συναντήσεις και συζητήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να αρχίσει την ώρα που πρέπει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε ακόμη πως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η περίοδος μέχρι το Δεκέμβριο δεν προσφέρεται για μια νέα πρωτοβουλία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισε με Ελλαδίτες, Κύπριους και Βέλγους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της τριήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Βέλγου Πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τις χαρακτήρισε «δυο πολύ χρήσιμες συναντήσεις», προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε το Κυπριακό, όπως ήταν φυσικό και επανέλαβα τη θέση ότι εμείς καταψηφίζοντας το σχέδιο Ανάν δεν έχουμε καταψηφίσει τη λύση, δεν έχουμε καταψηφίσει την επανένωση της πατρίδας μας».

    Αντίθετα, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, υποστηρίζουμε και παραμένουμε σταθεροί στη θέση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    «Πιστεύω ότι οι συζητήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να αρχίσει στην ώρα που πρέπει μια νέα προσπάθεια», ανέφερε.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η περίοδος μέχρι το Δεκέμβριο δεν προσφέρεται για επανέναρξη νέας πρωτοβουλίας''.

    Ομως, όπως σημείωσε, ''όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κατάληξη του σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στις εξελίξεις και να γίνει μια νέα προσπάθεια.'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''γυρίζοντας σελίδα δεν σημαίνει ότι διαγράφουμε το παρελθόν, απλώς δεν μπορούμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στις αντιδικίες και σε τι οδήγησε στο ναι και τι στο όχι''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει από αμερικανικής πλευράς διάθεση για νέα πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Γκρόσμαν, προσθέτοντας ότι είχε μαζί του μια αρκετά φιλική και χρήσιμη συνομιλία, εντελώς έξω από όλες τις προβλέψεις και τα δημοσιεύματα για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER) για το χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ, υπογράμμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει όλη την καλή θέληση για την επίτευξη συμφωνίας με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η κοινοτική νομοθεσία.

    Οπως είπε, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα του χρηματοδοτικού κανονισμού, αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες υποστηρίζουν τη θέση μας ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η κοινοτική νομοθεσία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στις 11.00 τοπική ώρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη βελγική Βουλή και τη Γερουσία για σειρά συναντήσεων με Βέλγους αξιωματούχους των δύο σωμάτων.

    Αργά το απόγευμα θα συναντηθεί με το Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών, ενώ αύριο θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Πρωθυπουργός της χώρας Γκι Φέρχοφσταντ προς τιμή του.

    Νέα Υόρκη - Γκιουλ - Ανάν - Κυπριακό --------------------------------------- Η Αγκυρα αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη βήματα προς την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των κατεχομένων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Γκιουλ είπε πως το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και ότι εξέφρασε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις απόψεις του, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η πλευρά που αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν τιμωρείται, όπως είπε, ενώ αυτή που το απέρριψε ανταμείβεται, καθώς και ότι ''η καταπίεση'' δεν θα βοηθήσει σε συμβιβασμό.

    Ο κ. Γκιουλ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν ο ΓΓ του μετέφερε την πρόταση να στείλει απεσταλμένο στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ερωτηθείς πώς αντικρίζει το ενδεχόμενο ο κ. Ανάν να στείλει τελικά απεσταλμένο, ο κ. Γκιουλ απάντησε: ''Για την ώρα θα πρέπει να τηρηθούν πρώτα κάποιες υποσχέσεις. Αργότερα είναι εντάξει».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελλάδα - Δυστύχημα -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή για το τραγικό δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα, στο οποίο έχασαν της ζωή τους επτά μαθητές και τραυματίσθηκαν άλλοι 30, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε με συγκλονισμό το χθεσινό τραγικό δυστύχημα.

    ''Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού, της κυβέρνησής μου και εμού προσωπικά για τον αδόκητο χαμό αθώων παιδικών ζωών'', προσθέτει στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ''μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων και τους Ελληνες αδελφούς, πενθούμε όλοι οι Κύπριοι''.

    Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Ενημέρωση για συνεδρίες ΔΕΑ ----------------------------------------------------------- Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί μετά τις έξι συνεδρίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είναι ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για τις κατάσταση γύρω από το ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Γεωργίου απηύθυνε έκκληση προς την τουρκική και τ/κ πλευρά, εάν πράγματι επιθυμούν, μετά από 30 χρόνια αυτό το θέμα να βρει τον δρόμο και να αρχίσουν να φθάνουν απαντήσεις στις οικογένειες και των Ε/Κ και των Τ/Κ.

    Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ --------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε χθες ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει ο σημερινός χαρακτήρας και ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δεδομένου ότι συνεχίζεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για την έκθεση των εμπειρογνωμόνων των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνεται η μείωση κατά 30% της δύναμης αλλά η διατήρηση του χαρακτήρα της αποστολής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση περί του περιεχομένου της όποιας έκθεσης των εμπειρογνωμόνων προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Εκπρόσωπος - Πρόσφυγες - Υπόθεση Μουσταφά - ΥΠΕΣ ---------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτοι οι Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι και ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στον προσφυγικό κόσμο, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε δηλώσεις για το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας ο Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά δικαιούται να ανακτήσει την περιουσία του στην Επισκοπή.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Εισαγγελία μελετά την πιθανότητα καταχώρησης έφεσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.

    ΕΕ - Γαλλία - Δημοψηφίσματα για ένταξη της Τουρκίας ------------------------------------------------------ Κορυφαίοι Υπουργοί της Γαλλίας τάσσονται ανοικτά υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει δικαίωμα κάθε κράτους μέλους τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων.

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, λίγες ώρες μετά την υιοθέτηση του ποινικού κώδικα από το τουρκικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτεί δημοψήφισμα ώστε να γίνει γνωστή η γνώμη των Γάλλων.

    Πρόκειται για μια σημαντική τοποθέτηση, δεδομένου ότι ο κ. Σαρκοζί θα αναλάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την αρχηγεία του κυβερνώντος κόμματος (UMP), ενώ από πολλούς θεωρείται ως ένας από τους κύριους αντιπάλους του Προέδρου Σιράκ για το χρίσμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    ΕΕ - Ιμβριακή μειονότητα - Τουρκία ------------------------------------- Η ιμβριακή μειονότητα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αλλά παράλληλα επιδιώκει να διασφαλίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της και για αυτό ζήτησε τη συνδρομή των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αντιπροσωπεία ιμβριακών σωματείων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι συναντήσεις αυτές έγιναν με αφορμή την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της διερεύνησης των προβλημάτων της ιμβριακής μειονότητας που διεξάγει η Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2003.

    Πρόεδρος Βουλής - Παιδιά ομογενών ------------------------------------ Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολιτική στην Κύπρο αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και τις διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης των συζητήσεων που διεξάγονται σε αυτό, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας τα παιδιά ομογενών από τη Νότιο Αφρική για το πολιτικό γίγνεσθαι στην Κύπρο.

    Ο κ. Χριστόφιας, αφού ενημέρωσε τα παιδιά, τα οποία δέχθηκε σε αίθουσα συνεδρίας των Επιτροπών της Βουλής, για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναφέρθηκε στη σοβαρότητα και τη συνέπεια η οποία απαιτείται για την επιτέλεση των καθηκόντων των βουλευτών, είπε ότι δεν αντιμετωπίζεται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αντίθεση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο απαιτείται συνεννόηση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο σώμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ομήρου - Στρο - Συνάντηση ----------------------------- Για τη Βρετανία δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε χθες ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη λειτουργία της Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ για να καλύπτει και την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Παράλληλα, ο κ. Στρο είπε ότι οι Τ/Κ δεν πρέπει να τιμωρηθούν διότι είπαν ''Ναι'' στο δημοψήφισμα και άφησε να νοηθεί ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει τους δύο κανονισμούς.

    Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ρόδος -------------------------------------- Ο επικεφαλής και το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου και Αριστος Χρυσοστόμου αντίστοιχα, αναχωρούν σήμερα για τη Ρόδο για να συμμετάσχουν στις εργασίες των Φθινοπωρινών Συναντήσεων της Συνέλευσης.

    Οι Κύπριοι βουλευτές θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης με θέμα την Εμπορία Ανθρώπων, καθώς και στο 2ο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ για τη Μεσόγειο.

    Τα θέματα των τεσσάρων ενοτήτων της Διάσκεψης είναι ''Η Εμπορία Ανθρώπων ως Πρόκληση κατά της Ασφάλειας'', ''Η Εμπορία Ανθρώπων ως Νέα Μορφή Δουλείας'', ''Οι Διεθνείς Στρατηγικές στον Αγώνα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων'' και ''Η Παράνομη Μετανάστευση και η Εμπορία Ανθρώπων Μια Γεωγραφική Προσέγγιση''.

    ΕΕ - Μάτσης - Τροποποίηση - Προσχέδιο - Χρηματοδοτικός κανονισμός ----------------------------------------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης ζήτησε τη διάθεση μέρους του χρηματοδοτικού κονδυλίου της ΕΕ για τους Τ/Κ, για ανοικοδόμηση και συντήρηση χριστιανικών εκκλησιών, κοιμητηρίων καθώς και μουσουλμανικών τεμενών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μάτση, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κατέθεσε χθες τροποποίηση επί του προσχεδίου, το οποίο ο ίδιος υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, και αφορά στον χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ.

    Στην τροποποίηση ζητείται όπως μέρος του κονδυλίου για τους Τ/Κ διατεθεί για να αποκατασταθούν και να συντηρηθούν οι χριστιανικές εκκλησίες και τα κοιμητήρια καθώς και τα μουσουλμανικά τεμένη στα κατεχόμενα.

    Υπ. Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ - Δημόσια οικονομικά ------------------------------------------------------- Κοινή διαπίστωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου είναι ότι οι εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά είναι ''προς την αναμενόμενη και στοχευόμενη κατεύθυνση'', ως αποτέλεσμα της σταδιακής υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που κατατέθηκε στην ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Κεραυνός ύστερα από συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την επίτευξη του ''στρατηγικού στόχου'' της Κύπρου για ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ) και στη συνέχεια στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Ο κ. Κεραυνός διαβεβαίωσε ότι ''παραμένει ο στρατηγικός στόχος'' για σύνδεση με το ΜΣΙ και για ένταξη στην ευρωζώνη το 2007 και ότι ''δεν υπάρχουν για την ώρα'' σκέψεις για αναθεώρηση του στόχου αυτού.

    Εκπρόσωπος - Πελενδρίτου - Συγχαρητήρια -------------------------------------------- Η Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη απηύθυνε χθες συγχαρητήρια στην κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία και στον επόμενο αγώνα της.

    ''Ευχαριστούμε την Καρολίνα Πελενδρίτου για τη μεγάλη χαρά που μας έδωσε με το πρώτο Χρυσό Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς και της ευχόμαστε την ίδια επιτυχία και στο επόμενο αγώνισμα γιατί όπως ξέρετε προκρίθηκε για τους τελικούς των 50μ ελεύθερης κολύμβησης'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε πως ήδη έχουν αποστείλει συγχαρητήρια στην Καρολίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καθώς και ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Τελετής Λήξης - Ματαίωση καλλιτεχνικού μέρους ------------------------------------------------------------------- Με απόφαση της Διοίκησης της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' ματαιώνεται το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό μέρος της Τελετής Λήξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως αυτή είχε αρχικά σχεδιασθεί και προγραμματισθεί, λόγω του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή μαθητών, καθώς κατευθύνονταν στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ''Αθήνα 2004'', θα πραγματοποιηθεί μόνο το μέρος της Τελετής που αφορά ''το Πρωτόκολλο ολοκλήρωσης των Αγώνων, δηλαδή την είσοδο των αθλητών, την ομιλία του Προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Phil Craven, την παράδοση της σημαίας των Παραολυμπιακών Αγώνων στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου και το σβήσιμο της Φλόγας''.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή συμμετοχή - Αντωνίου -------------------------------------------------------- Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή της κυπριακής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δηλώνει ο αρχηγός της αποστολής Χριστάκης Αντωνίου.

    Επίσης, ευχαρίστησε τόσο τους αθλητές όσο και τους προπονητές για την σκληρή δουλειά που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα για να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα.

    Ο κ. Αντωνίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε πως είναι ''απόλυτα ικανοποιημένος, όπως και όλοι μας, καθώς όλοι οι αθλητές έπιασαν τις επιδόσεις τους και διακρίθηκαν σε καλές θέσεις''.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Ποταμίτης ------------------------------------------------- Ο Ανδρέας Ποταμίτης κατέλαβε την 7η θέση με χρόνο 33.41 στον τελικό της κολύμβησης των 50μ ελεύθερο κατηγορία S6, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Yin Jianjua από την Κίνα με χρόνο 30.80, τη δεύτερη ο Vidal Daniel από την Ισπανία με χρόνο 31.37 και την τρίτη ο Olsson Anders από την Σουηδία με 31.90.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βοηθός αρχηγού της αποστολής Χαράλαμπος Πρατσής, ''ο Ανδρέας Ποταμίτης πέτυχε τον στόχο του, κάνοντας ατομικό ρεκόρ κατά τρία δέκατα του δευτερολέπτου''.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Ανδρέας Ποταμίτης είπε ότι κατάφερε να πετύχει τον στόχο του και πρόσθεσε: ''Είμαι ικανοποιημένος γιατί η 7η θέση είναι ένα αρκετά υψηλό επίπεδο''.

    Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο επόμενος του στόχος, ο Ανδρέας Ποταμίτης είπε: ''Πρώτα θα ξεκουραστώ μετά την εντατική προπόνηση που είχα τους τελευταίους μήνες και μετά θα αποφασίσουμε με τον προπονητή μου''.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είπε ότι ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και την χαρακτήρισε ''όνειρο ζωής'' που πραγματοποιήθηκε.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Πελεντρίτου -------------------------------------------------- Η χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελεντρίτου κατέλαβε την 8η θέση με χρόνο 30.29 στον τελικό των 50μ ελεύθερο στην κατηγορία S13, πετυχαίνοντας νέο ατομικό ρεκόρ (30.33).

    Την πρώτη θέση κατέλαβε η Cote Kirby από τον Καναδά με χρόνο 28.47, τη δεύτερη η Watt Prue από την Αυστραλία με 28.89 και την τρίτη η Gotell Chelsey από τον Καναδά με 29.00.

    Ράλλυ Τροόδους - Αρχίζει την Παρασκευή ------------------------------------------ Η Κύπρος θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των φίλων αγώνων αυτοκινήτου το τριήμερο από 1 μέχρι 3 Οκτωβρίου, όταν το νησί θα φιλοξενήσει το Ράλλυ Τροόδους 2004, δεύτερος γύρος του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής της ΦΙΑ.

    Μετά τη δημοσίευση του ανεπίσημου καταλόγου συμμετοχής, οι Κύπριοι φίλαθλοι ελπίζουν για νίκη του Ανδρέα Τσουλόφτα, ο οποίος κατατάσσεται δεύτερος στον πίνακα του πρωταθλήματος, 9 βαθμούς πίσω από τον Σεΐχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Καλίντ Αλ Κασίμι.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ----------------------------------- Σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω κυρίως των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές αλλά και του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 1,57%, κλείνοντας στις 961,95 μονάδες. Αντίθετα, μικρή πτώση σε ποσοστό 0,68% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,26 μονάδες.

    [06] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    [07] (Κ)Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες-Τελευταία ημέρα-Τελετή λήξης

    Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται και πάλι στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για την τελετή λήξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πριν την Τελετή Λήξης, θα διεξαχθούν οι τελικοί του Μπότσια στα αγωνίσματα Μικτού Ομαδικού και Μικτού Ζευγών, ο μικρός τελικός και ο τελικός του Ποδοσφαίρου 5Χ5 καθώς και ο μικρός τελικός και ο τελικός της Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5745               0,5779
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4667               0,4695
    Λίρα Αγγλίας              0,8465               0,8515
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4180            0,4213
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3331            0,3357
    Δολάριο Καναδά                  0,3662            0,3691
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0687            0,0692
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3699            0,3728
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σχέδιο Ανάν - Γκρόσμαν

    Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών στην Κύπρο και μια κατηγορία εντύπων που δεν πρόκειται ποτέ να πεισθούν όσες προσπάθειες και αν καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην Κύπρο και στο εξωτερικό για σωστή προώθηση των προσπαθειών λύσης του κυπριακού προβλήματος και όσες θετικές αντανακλάσεις και εάν υπάρχουν από τις τελευταίες του συναντήσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    «Η λύση που προτάθηκε στους Κυπρίους δεν πρέπει να ήταν καλή, καθώς δεν έγινε αποδεκτή», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Γιουσέπ Μπορέλ, αμέσως μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να ακούσουμε τους Κυπρίους για να βρούμε άλλη λύση, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμπλέκεται έντονα στην προσπάθεια αυτή.

    [11] (Κ) ΠΑΣΥΚΑΦ - Εκστρατεία ενημέρωσης & οικονομικής ενίσχυσης

    Πραγματοποιείται και αυτό το Φθινόπωρο η καθιερωμένη Εκστρατεία Ενημέρωσης και Οικονομικής Ενίσχυσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φιλών υπό τον τίτλο ''Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε'', η οποία έχει διάρκεια δύο μήνες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2004) και περιλαμβάνει διάφορες κοινωνικοοικονομικές εκδηλώσεις.

    [12] (Κ) ΟΕΒ - Απασχόληση Γυναίκας - Παγκύπρια Ερευνα

    Σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους άνδρες παραμένουν τα ποσοστά εργοδότησης γυναικών σε υψηλές θέσεις, σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα που διενήργησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κυπριακή επιχείρηση.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  345.437,15
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,26     0,00    238.222,77
    FTSE/CySE 20                           321,86     0,10    136.664,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  960,83     0,06    159.739,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              995,63    -0,79     20.561,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          997,82     0,71     12.696,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     962,17     0,02    180.301,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       956,45     0,08    114.088,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    942,40     0,00      2.990,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            919,21    -0,11     50.733,80
    FTSE Med (24/9/2004)                 5.980,13    -0,24
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Επιτροπή - Τουρκία - Ποινικός κώδικας

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την έγκριση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του νέου ποινικού κώδικα.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας

    Αναστροφή της πτωτικής πορείας που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 962,17 μονάδες. Αντίθετα, αμετάβλητος παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,26 μονάδες. Στις 345 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε συναλλαγές για τα Χρεόγραφα 2003/2007 της Λαϊκής Τράπεζας.

    [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Περιβάλλοντος - Ματσάκης

    H Επιτροπή Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, άσκησε κριτική σε πέντε χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, γιατί δεν έχουν εφαρμόσει την οδηγία που αφορά την εμπορία της εκπομπής αερίων.

    [17] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Μονόλεπτη σιγή - Ελλάδα - Τροχαίο

    [18] (Κ) ΕΕ - Αλμούνια - Πετρέλαιο - Επιπτώσεις

    Η ευρωπαϊκή οικονομία θα υποφέρει από την "εκρηκτική" αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου (50 δολάρια ανά βαρέλι), σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως οι τιμές θα υποχωρήσουν και δεν θα χρειαστεί η Επιτροπή να προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιστροφή από Λονδίνο - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συνεχιστούν οι προσπάθειες και να αναληφθούν στο επόμενο στάδιο πρωτοβουλίες ώστε να οδηγηθούμε στη λύση το συντομότερο δυνατό.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας για να παραβρεθεί στο ετήσιο συνέδριό του, είπε ότι στη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, εξέθεσε τις απόψεις της ε/κ πλευράς γύρω από τις εξελίξεις και τις προοπτικές που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [20] (Κ) Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια

    Σταθερή στο στόχο της να κατακτήσει την κορυφή Chulu East, στα Ιμαλάια, με υψόμετρο 6.548 μέτρα, η εννιαμελής ομάδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΚΟΜΟΑ) και ο εκπαιδευτής της Peter Kay, αναχώρησαν από το Bahundi, το οποίο βρίσκεται στα 1.310 μέτρα και ξεκίνησαν το ουσιαστικό μέρος της ανάβασής τους.

    [21] (Κ) Ολυμπιακές Αερογραμμές - Βόμβα - Νέα απειλή

    Νέα απειλή για τοποθέτηση βόμβα, δέχθηκαν σήμερα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και μάλιστα στην πτήση για Νέα Υόρκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 28 September 2004 - 17:49:21 UTC