Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Δικοινοτική εκδήλωση
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανδριάντας Ευάγγελου Φλωράκη - Ομιλία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 3η αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [05] (Κ) Ράλλι Τρόοδος 2004 - Δεύτερη ημέρα
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ράλλι Τρόοδος - Νικητής ο Αλ - Ατίγια από το Κατάρ

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Δικοινοτική εκδήλωση

    Μήνυμα ενότητας και ειρήνης έστειλαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν στο δικοινοτικό πανηγύρι που οργανώθηκε χθες το απόγευμα στην επίχωση της Λεμεσού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ε/κ και τ/κ οργανώσεις.

    Την παρουσία τους στην εκδήλωση έδωσαν και Πρεσβευτές ξένων χωρών στην Κύπρο, μεταξύ αυτών ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Μαϊκλ Κλόσον και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Λιν Πάρκερ.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανδριάντας Ευάγγελου Φλωράκη - Ομιλία

    Η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προσυπογράψει μια λύση του Κυπριακού που δεν θα διασφάλιζε την πραγματική επανένωση, την ομαλή λειτουργία του κράτους, την ασφάλεια, την επιβίωση και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού, υπογράμμισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτήριων του ανδριάντα του αείμνηστου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, στο στρατόπεδο Ανδρέα Παναγίδη στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση και σταθερή επιδίωξη της ε/κ πλευράς και τους σαφείς στόχους και στρατηγική για την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ''Θέλουμε, επιζητούμε και επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας λειτουργικής, δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και αναγκαστικά η λύση αυτή θα αναζητηθεί μέσα στα πλαίσια, τις παραμέτρους και τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν'', σημείωσε.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση της Τουρκίας να αποδεχθεί την τελωνειακή σύνδεσή της και με την Κύπρο, όπως δημοσιεύτηκε χθες στον τ/κ Τύπο και επιβεβαιώθηκε και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες είναι η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του αείμνηστου Ευάγγελου Φλωράκη, η αναμενόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η καταγγελία Ε/Κ ότι το 1974 κακοποιήθηκε από το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου για τις προσλήψεις και τις απολύσεις στο ΡΙΚ και οι καταγγελίες για υποκινούμενη από ξένα κέντρα προσπάθεια κάποιων κύκλων στη Λευκωσία να υποσκαφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''ΡΙΚ - Τάσος. Η μεγάλη πρόκληση στις προσλήψεις'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΔΗΣΥ δια του βουλευτή του Ανδρέα Παπαπολυβίου κατήγγειλε χθες ότι στο ΡΙΚ γίνονται προσλήψεις από το παράθυρο, φίλων και συγγενών του Προέδρου Παπαδόπουλου και απολύσεις από την πόρτα μη προσκείμενων στην κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι φαίνεται να σημειώνεται νέα εμπλοκή στο θέμα του αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, το οποίο υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προσθέτει ότι το αίτημα για να γίνει δεκτό πρέπει να συνοδεύεται και με επιστολή της κυβέρνησης της χώρας που ζητά άρση της ασυλίας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ο Ταλάτ μας κλωτσούσε στον Αστυνομικό σταθμό Κερύνειας στις 23 Ιουλίου 1974'' γράφει ότι χθες στην εκπομπή του τρίτου προγράμματος του ΡΙΚ ''Πρόσωπο με Πρόσωπο'' ο ακροατής Ανδρέας Δημητρίου κατήγγειλε ότι στις 23 Ιουλίου 1974 στις 5.00 το απόγευμα είχε τύχει εξευτελιστικής συμπεριφοράς και κακοποιήθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενώ ήταν αιχμάλωτος μαζί με άλλους 12 Ε/Κ στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναμένουν με ανυπομονησία και αγωνία την αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής που θα συνέλθει για την ανακατανομή των προεδριών των Επιτροπών της Βουλής.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον κύριο τίτλο ''Οι 7 πληγές του Τάσσου'' γράφει ότι στους μήνες που πέρασαν μετά το δημοψήφισμα άνοιξαν επτά πληγές που είναι σύμφωνα με την εφημερίδα η απενοχοποίηση της Τουρκίας, το θέμα της μείωσης της Ειρηνευτικής Δύναμης, η άφιξη χιλιάδων νέων εποίκων στα κατεχόμενα, ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα, το θέμα των τ/κ περιουσιών, η αλλαγή του κλίματος στην τ/κ πλευρά και τα προβλήματα στην οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μελέτη της που συνοδεύει την τακτική έκθεση προόδου της Τουρκίας αναπτύσσει τη στρατηγική σημασία που έχει η Τουρκία για την ΕΕ, επειδή βρίσκεται σε περιφερειακό σταυροδρόμι, και σημειώνει ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είχε πολιτικά και οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

    '' Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Τελικά υπέκυψε η Τουρκία για την τελωνειακή ένωση'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πετυχαίνει ακόμα μια σημαντική διπλωματική νίκη εναντίον της κατοχικής Τουρκίας και η ευρωπαϊκή νομιμότητα επιβάλλεται ξανά. Σύμφωνα με τη ''Χουριέτ'' η Τουρκία αποδέχθηκε την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο και το σχετικό διάταγμα αναμένεται να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Σεζέρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι μοτοσικλετιστές απέδειξαν χθες για άλλη μια φορά τα αλτρουιστικά και φιλάλληλα αισθήματα τους πραγματοποιώντας παγκύπρια πορεία με τα δίκυκλα τους για την οικονομική ενίσχυση του φιλανθρωπικού συνδέσμου ''Κάνε μια ευχή''. Προσθέτει ότι στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Πολιτικά τερτίπια Ερντογάν για Κύπρο'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει σε επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με την Κύπρο τρεις μόλις μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ Τουρκίας, λήφθηκε υπό το φως των διαρροών της έκθεσης της Κομισιόν, δια της οποίας η Τουρκία καλείται να επεκτείνει την τελωνειακή της σύνδεση και με την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Αείμνηστου Ευάγγελου Φλωράκη τόνισε ότι θέλουμε λύση λειτουργική και βιώσιμη και έστειλε μήνυμα ότι αδιαφορεί για τη συστηματική παραποίηση των θέσεών του.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Εργολαβική υπόσκαψη'' γράφει ότι ''συγκεκριμένοι κύκλοι στη Λευκωσία, κατ' εντολή ξένων υπηρεσιών, έχουν αναλάβει εργολαβική υπόσκαψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και γενικότερα της ίδιας της κυβέρνησης''. Προσθέτει ότι επιστήμονας που συμμετείχε πρόσφατα σε δικοινοτικό σεμινάριο σχετικά με ιατρικά-εκπαιδευτικά θέματα κατήγγειλε ότι οι υποτιμητικές αναφορές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τριτοκλασάτο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας ήταν πολύ έντονες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ε/Κ και Τ/Κ ένωσαν χθες τις φωνές τους στο δικοινοτικό Φεστιβάλ Ειρήνης και Επανένωσης στην παραλιακή επίχωση της Λεμεσού, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να οικοδομήσουν τη δικοινοτική φιλία και να καταπολεμήσουν τον εθνικισμό.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 3η αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Συνεχίζονται σήμερα οι αγώνες για την 3η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας με τις εξής αναμετρήσεις: ΑΠΟΕΛ - Ενωση Νέων Παραλιμνίου (ΓΣΖ) και Ανόρθωση - Διγενής Ακρίτας Μόρφου (Αντώνης Παπαδόπουλος).

    [05] (Κ) Ράλλι Τρόοδος 2004 - Δεύτερη ημέρα

    Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το Τρόοδος Ράλλι 2004.

    Η σημερινή δεύτερη μέρα του Ράλλι ξεκίνησε στις 7 το πρωί από τον Κόρνο. Τα πληρώματα διαγωνίζονται σε 6 ειδικές διαδρομές και το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να τερματίσει στην Πλατεία Ελευθερίας γύρω στις 12:45 μμ.

    Ο Νάσερ Αλ Ατίγια από το Κατάρ είναι αποφασισμένος να επαναλάβει την περσινή νίκη που πέτυχε στο Ράλλι Τροόδους. Σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις 10 ειδικές διαδρομές από τις 12 που περιλάμβανε η χθεσινή πρώτη μέρα του ράλλι και μαζί με το συνοδηγό του Κρις Πάτερσον φιγουράρουν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με αυτοκίνητο Subaru Impreza.

    Το Ράλλι Τροόδους είναι ο προτελευταίος αγώνας του φετινού Μεσανατολικού πρωταθλήματος και εκτός από τον Αλ Ατίγια, τον επίζηλο τίτλο τον διεκδικεί και ο Χαλίτ Αλ Κασσίμι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος μέχρι στιγμής βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 35 βαθμούς, έναντι 24 του Αλ Ατίγια.

    Στο χθεσινό αγώνα ο Αλ Κασσίμι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό του Αλ Ατίγια και έτσι το Subaru Impreza που οδηγεί με συνοδηγό τον Μάικλ Ορ πέρασε στη δεύτερη θέση έχοντας 2:20.50 λεπτά διαφορά από τον Αλ Ατίγια.

    Βλέψεις όμως για τη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης έχει και ο Αντρέας Περατικός με το Mitsubishi ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις εις βάρος του Αλ Κασσίμι, κερδίζοντας πέραν τούτου και μια ειδική διαδρομή. Τελικά η μεταξύ τους διαφορά περιορίστηκε στα 51,99 δευτερόλεπτα, χρόνος που δίνει ελπίδες στον Περατικό και στο συνοδηγό του Χάρη Επισκόπου για να καλύψουν τη διαφορά και να καταλάβουν τελικά τη δεύτερη θέση.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανδριάντας Ευάγγελου Φλωράκη - Ομιλία ------------------------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προσυπογράψει μια λύση του Κυπριακού που δεν θα διασφάλιζε την πραγματική επανένωση, την ομαλή λειτουργία του κράτους, την ασφάλεια, την επιβίωση και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού, υπογράμμισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτήριων του ανδριάντα του αείμνηστου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, στο στρατόπεδο Ανδρέα Παναγίδη στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση και σταθερή επιδίωξη της ε/κ πλευράς και τους σαφείς στόχους και στρατηγική για την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ''Θέλουμε, επιζητούμε και επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας λειτουργικής, δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και αναγκαστικά η λύση αυτή θα αναζητηθεί μέσα στα πλαίσια, τις παραμέτρους και τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ''επιδιώκουμε αλλαγές και τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, που δεν θα ανατρέπουν τη φιλοσοφία του σχεδίου, που δεν θα είναι συμβολικές και διακοσμητικές, αλλά θα ικανοποιούν τις νόμιμες και δικαιολογημένες ανησυχίες της ε/κ πλευράς''.

    Ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός έχει κρίση, συνείδηση και αξιοπρέπεια και ''δεν παρασύρεται ούτε από ύποπτες φωνές ψευδορεαλισμού, ούτε από ενορχηστρωμένους ψιθύρους και καθοδηγούμενες διαβολές, ούτε από απροσδιόριστες απειλές και νεφελώδεις κινδυνολογίες''.

    ''Αδιαφορώ για τη συστηματική παραποίηση των θέσεων μου και αγνοώ τις προσωπικές επιθέσεις από τους μόνιμους αμφισβητίες και τους εμπαθείς επικριτές, λόγω της αντίθεσής μου σε προτάσεις και σχέδια που στοχεύουν στο 'κλείσιμο' και όχι στη επίλυση το Κυπριακού που θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Αν είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να αποδεχθούμε μια συμβιβαστική, έστω και πικρή διευθέτηση, δεν είμαστε και διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε μια λύση που δεν θα διασφάλιζε την πραγματική επανένωση της πατρίδας, την ομαλή λειτουργία του Κράτους, την ασφάλεια και την επιβίωση και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού'', υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στον άνθρωπο Φλωράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συνδύαζε δυσεύρετες ιδιότητες και σπάνιες αρετές.

    ''Ηταν ο άτεγκτος, ο σκληροτράχηλος και ο χαλκέντερος στρατηγός. Ηταν, όμως, πάνω απ' όλα Άνθρωπος. Απλός, φιλικός, ευπροσήγορος, καταδεκτικός, ήρεμος με διαυγή και συγκροτημένη σκέψη. Φλογερός και ανιδιοτελής πατριώτης, δούλευε μεθοδικά, ακούραστα και ακατάπαυστα για την Κύπρο που τόσο αγάπησε αλλά και που τόσο πολύ αγαπήθηκε'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ο Αρχηγός Ευάγγελος Φλωράκης ''ζούσε και ανάπνεε κυριολεκτικά για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής αξιοπιστίας της Κύπρου''.

    ''Χουριέτ'' - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή ένωση ------------------------------------------------ Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε το διάταγμα με το οποίο η Τουρκία δέχεται την τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η οποία κάνει λόγο για «ιστορική απόφαση».

    Η υπόθεση εκκρεμούσε εδώ και καιρό, αφού η Τουρκία είχε δεχθεί την τελωνειακή ένωση μόνο με τις εννιά νέες χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά όχι και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'' αναφέρει ότι το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό διάταγμα που ετοίμασε το Υπουργείο Εξωτερικών. Το διάταγμα προωθήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά την έγκριση του τελευταίου θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

    Η ''Χουριέτ'' σημειώνει επίσης πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιουλ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία «αυτό δεν θα σημαίνει ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφραση της εφημερίδας.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Τελωνειακή ένωση -------------------------------- Ρύθμιση στο εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας, που δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το διάταγμα με το οποίο η Τουρκία δέχεται την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις που είχε εκφράσει αμέσως μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ''και η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει πλέον την υποχρέωση, με βάση τη Συμφωνία Προσχώρησης, να δέχεται τα τουρκικά προϊόντα που εξάγονται από τη χώρα μας''.

    ''Ηδη η ελληνοκυπριακή διοίκηση με διάταγμα που εξέδωσε στις 11 Δεκεμβρίου 1998 έχει προχωρήσει στην άρση των περιορισμών σχετικά με την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων'', συμπληρώνει η ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πιστή στις ειδικές σχέσεις της με το ψευδοκράτος και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτές και επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεν έχει πραγματοποιήσει προς το παρόν τις υποσχέσεις της σχετικά με την άρση του ''αποκλεισμού'' του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα σχέδια κανονισμών που ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου 2004 σχετικά με την οικονομική βοήθεια και το εμπόριο, έχει κάνει αυτά που της αναλογούν''.

    ''Ωστόσο, πέραν τούτου, δεν υπήρξε περαιτέρω θετικό βήμα εκ μέρους των χωρών μελών της ΕΕ'', καταλήγει.

    Εκπρόσωπος - Φόρουμ ΕΕ - ΟΙΔ - Ματαίωση --------------------------------------- Η ματαίωση του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης από την Τουρκία αποδεικνύει τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι ''η κυβέρνηση της Κυπριακής, Δημοκρατίας με την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε λάβει έγκαιρα μέτρα, είχε θέσει με σαφήνεια τις θέσεις μας ενώπιον της ΕΕ, με αποτέλεσμα να προληφθούν οποιεσδήποτε παγιδεύσεις εκ μέρους της Τουρκίας και διπλωματικές μεθοδεύσεις''.

    ''Η ματαίωση του Φόρουμ ΕΕ - Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης από την Τουρκία αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, ότι δηλαδή με το Φόρουμ επεδίωκε απλώς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους'', είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ''μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποδείξεις της ΕΕ, αποτελεί πρόκληση προς την ίδια την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ακόμη την προσήλωση της ΕΕ στις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται, καθώς και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της.

    ''Από την άλλη αποδεικνύεται ότι η ΕΕ έχει κανόνες και αρχές πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική της, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό ------------------------------------ Η ε/κ πλευρά στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να κωδικοποιήσει τις αλλαγές που επιδιώκει επί του σχεδίου Ανάν και να αξιοποιήσει το Δεκέμβρη, ενόψει και του γεγονότος ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στην οποία οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν η Τουρκία θα πάρει και πότε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτό που ζητά ο ΔΗΣΥ είναι η ε/κ πλευρά να υποβάλει πρόταση προς τον ΟΗΕ, η οποία να περιέχει τις αλλαγές που ζητά επί του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η διαφορά του ΔΗΣΥ με την προσέγγιση της κυβέρνησης.

    Οπως είπε η κυβέρνηση και κάποια πολιτικά κόμματα εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πριν από το Δεκέμβριο και σημείωσε ότι αν και ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την εκτίμηση, διαφωνεί με τη μετάθεση των εξελίξεων για μετά το Δεκέμβρη και υποστηρίζει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το ορόσημο του Δεκεμβρίου αφού ξεκαθαρίσουμε τις αλλαγές που επιδιώκουμε.

    Η Τουρκία έχει πάρει ένα πιστοποιητικό καλού χαρακτήρα όσον αφορά το Κυπριακό και δεν θα ήθελε εμπλεκόμενη σε ένα κύκλο νέων διαπραγματεύσεων να χαλάσει αυτή την εικόνα, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να πάει το Δεκέμβρη η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχει δώσει οτιδήποτε όσον αφορά το Κυπριακό.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ματαίωση συνόδου ΕΕ- Ισλαμικής Διάσκεψης -------------------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε χθεσινές δηλώσεις του χαιρέτισε τη θέση της Ολλανδικής Προεδρίας και της ΕΕ έναντι της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της παρουσίας του ψευδοκράτους στην κοινή σύνοδο ΕΕ Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της συνόδου, σημειώνοντας ότι ''τέτοιες ενέργειες στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα και προς την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται τα ευρωπαϊκά θέσμια και γενικότερα να μην δημιουργεί προβλήματα αν θέλει να συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκό κράτος''.

    Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η Ολλανδική Προεδρία και ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών τήρησαν πολύ σωστή θέση στις άκαμπτες και αμετακίνητες θέσεις της Τουρκίας να παρευρεθούν στη σύνοδο ΕΕ - Ισλαμικής Διάσκεψης οι Τ/Κ ως ''τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος''.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''πρέπει να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για αυτό το γεγονός''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αναχώρηση για Αθήνα -------------------------------------- Η ματαίωση της διάσκεψης ΕΕ - Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης καταδεικνύει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια βαθιά δομική κρίση ταυτότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται κατά τρόπο ''επεκτατικό, αυθαίρετο, ασύδοτο και αντιευρωπαϊκό''.

    Εάν, λοιπόν, είπε ο κ. Ομήρου, η Τουρκία θέλει ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να υπακούσει στους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που σημαίνει την χωρίς όρους αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνεργασία της για να λυθεί το Κυπριακό, στην βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ για απομάκρυνση των αμερικανικών όπλων από την Κύπρο, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τη συμπεριφορά αυτή ''καθ' όλα εξοργιστική και απαράδεκτη'', αφού, όπως είπε, αντί να στραφούν προς την Τουρκία, που κατ εξακολούθηση παρανομεί και αδικοπραγεί εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αμερικανοί αποπειρώνται ''να διαστρέφουν την πραγματικότητα και στην ουσία να ασκούν πολιτικές πιέσεις εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, προκειμένου να αλλάξει την άποψή του επί του σχεδίου Ανάν''.

    Πρόσθεσε πως όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Αμυνας το 1998 ο τότε Αμερικανός Πρεσβευτής τον επισκεπτόταν στο γραφείο του δύο και τρεις φορές την εβδομάδα για να ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να αποσυρθούν τα αμερικανικά όπλα από την Κύπρο, διότι θα εισάγονταν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300.

    Ταλάτ - Ψευδοκράτος - ΕΕ - Ε/Κ ------------------------------ Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι όμηρος των απαιτήσεων της ε/κ πλευράς, δίδοντας ως παράδειγμα το φόρουμ ΕΕ - Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Σε δηλώσεις του στη λεγόμενη βουλή, προτού η Τουρκία ανακοινώσει την ακύρωση του Φόρουμ, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και σε άλλες δυσκολίες στην ΕΕ, όπως οι δύο κανονισμοί για τους Τ/Κ, στους οποίους η ε/κ πλευρά προβάλλει εμπόδια, όπως είπε.

    Τ/Κ ηγέτης - ΕΕ - Ψευδοκράτος ----------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται ακόμη και κατά της χρήσης του όρου ''τ/κ κράτος'', όπως αυτός προκύπτει από το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του πριν τη προχθεσινή ''συνεδρία'' της λεγόμενης βουλής, και προτού ανακοινωθεί από την Τουρκία η ματαίωση του Φόρουμ ΕΕ - Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο κ. Ντενκτάς κατηγόρησε την ΕΕ ότι ''αποδέχθηκε την ε/κ πλευρά ως τη νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου'' και ότι ''επιθυμεί να δει τον τ/κ λαό ως μια κοινότητα''.

    Οσοι αναμένουν δικαιοσύνη και δικαιώματα από την ΕΕ μπορεί να σοκαριστούν'', είπε ο κ. Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις για το θέμα σε κατοπινό στάδιο.

    Τ/κ Τύπος - Σεζέρ - Κυπριακό ---------------------------- Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ σε ομιλία του με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι ''δεν υπήρξε ένα δίκαιο αποτέλεσμα στην υπόθεση των Τ/Κ''.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Σεζέρ αναφέρθηκε στην επιθυμία των Τ/Κ για επίτευξη συμφωνίας και ισχυρίστηκε ότι η πλευρά που αποφεύγει την ειρήνη και επανένωση της νήσου είναι η ε/κ πλευρά.

    Λεμεσός - Δικοινοτική εκδήλωση ------------------------------ Μήνυμα ενότητας και ειρήνης έστειλαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν στο δικοινοτικό πανηγύρι που οργανώθηκε χθες το απόγευμα στην επίχωση της Λεμεσού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ε/κ και τ/κ οργανώσεις.

    Την παρουσία τους στην εκδήλωση έδωσαν και Πρεσβευτές ξένων χωρών στην Κύπρο, μεταξύ αυτών ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Μαϊκλ Κλόσον και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Λιν Πάρκερ.

    Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου και βουλευτές καθώς και ο Πρόεδρος του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Δημήτρης Κοντίδης κάλεσε όλους με μια φωνή να διατρανώσουν ''την επιθυμία μας να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας μας, που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική και θα καθιστά πραγματικότητα τη σταδιακή προσέγγιση των δυο κοινοτήτων, θα κατοχυρώνει την κοινωνική και οικονομική επαναπροσέγγιση και θα απομακρύνει δια παντός τον κίνδυνο του διαχωρισμού και της διχοτόμησης».

    Σε ομιλία του το μέλος της τ/κ πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας» Σενέρ Ελντζίλ είπε πως «εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε αποφασισμένοι με βάση το σχέδιο Ανάν να αγωνιστούμε ώστε να εξαφανιστεί από αυτό τον τόπο κάθε στοιχείο έχθρας, κάθε στοιχείο διαχωρισμού».

    Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Κίνησης Διαμερίσματος Μόρφου για λύση και επανένωση Άριστος Κάτσης, ο οποίος επεσήμανε πως «το πρόβλημα επιβάλλεται να λυθεί εδώ και τώρα, δεν μπορεί οι Ε/Κ εκτοπισμένοι να ζήσουν άλλα 30 χρόνια προσφυγιάς, ούτε και οι Τ/Κ που προβλέπεται να μετακινηθούν να ζήσουν άλλα 30 χρόνια αβεβαιότητας».

    ΚΣ ΟΑΣΕ - Αριστος Χρυσοστόμου - 2ο Μεσογειακό Φόρουμ ---------------------------------------------------- Το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της παράβλεψης κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων χάριν γεωστρατηγικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αριστος Χρυσοστόμου σε παρέμβαση του σε συζήτηση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τους Κινδύνους για την Ασφάλεια, τις Απειλές και τις Προκλήσεις στη Μεσόγειο», που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Μεσογειακού Φόρουμ για τη Μεσόγειο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι ''ο στόχος της δημιουργίας μιας ζώνης σταθερότητας και ευημερίας στη Μεσόγειο παραμένει ουτοπικός ενόσω δεν επιτυγχάνεται λύση στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή διένεξη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη''.

    Πρόσθεσε ότι η συνέχιση της βίας στο Ιράκ ''προοιωνίζει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της χώρας''.

    Υπουργός Εμπορίου - 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας ------------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για την Κασέρτα της Ιταλίας, όπου επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας θα συμμετάσχει στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Διάσκεψη που διοργανώνεται από την Ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 4 Οκτωβρίου, 2004.

    ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία ----------------------------- Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές Δώρος Χριστοδουλίδης και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του 4ου Μέρους της Συνόδου 2004 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα διεξαχθούν από τις 4 μέχρι 8 Οκτωβρίου 2004.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο, θα είναι η αναχαίτιση της τρομοκρατίας στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και η πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Δημοκρατία της Τσετσενίας.

    Ράλλι Τρόοδος 2004 - Δεύτερη ημέρα ---------------------------------- Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το Τρόοδος Ράλλι 2004.

    Η σημερινή δεύτερη μέρα του Ράλλι ξεκίνησε στις 7 το πρωί από τον Κόρνο. Τα πληρώματα διαγωνίζονται σε 6 ειδικές διαδρομές και το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να τερματίσει στην Πλατεία Ελευθερίας γύρω στις 12:45 μμ.

    Ο Νάσερ Αλ Ατίγια από το Κατάρ είναι αποφασισμένος να επαναλάβει την περσινή νίκη που πέτυχε στο Ράλλι Τροόδους. Σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις 10 ειδικές διαδρομές από τις 12 που περιλάμβανε η χθεσινή πρώτη μέρα του ράλλι και μαζί με το συνοδηγό του Κρις Πάτερσον φιγουράρουν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με αυτοκίνητο Subaru Impreza.

    Το Ράλλι Τροόδους είναι ο προτελευταίος αγώνας του φετινού Μεσανατολικού πρωταθλήματος και εκτός από τον Αλ Ατίγια, τον επίζηλο τίτλο τον διεκδικεί και ο Χαλίτ Αλ Κασσίμι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος μέχρι στιγμής βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 35 βαθμούς, έναντι 24 του Αλ Ατίγια.

    Στο χθεσινό αγώνα ο Αλ Κασσίμι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό του Αλ Ατίγια και έτσι το Subaru Impreza που οδηγεί με συνοδηγό τον Μάικλ Ορ πέρασε στη δεύτερη θέση έχοντας 2:20.50 λεπτά διαφορά από τον Αλ Ατίγια.

    Βλέψεις όμως για τη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης έχει και ο Αντρέας Περατικός με το Mitsubishi ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις εις βάρος του Αλ Κασσίμι, κερδίζοντας πέραν τούτου και μια ειδική διαδρομή. Τελικά η μεταξύ τους διαφορά περιορίστηκε στα 51,99 δευτερόλεπτα, χρόνος που δίνει ελπίδες στον Περατικό και στο συνοδηγό του Χάρη Επισκόπου για να καλύψουν τη διαφορά και να καταλάβουν τελικά τη δεύτερη θέση.

    [07] (Κ) Ράλλι Τρόοδος - Νικητής ο Αλ - Ατίγια από το Κατάρ

    Ο Νάσερ Αλ Ατίγια από το Κατάρ αναδείχθηκε σήμερα νικητής του Ράλλι Τροόδος 2004, αφού με αυτοκίνητο Subaru Impreza και συνοδηγό το Βρετανό Κρις Πάτερσον σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο σε 15 από τις 18 ειδικές διαδρομές, αριθμός που ήταν υπεραρκετός για να του εξασφαλίσει μια άνετη νίκη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

    Ο κυριότερος αντίπαλος του Αλ Ατίγια στο Μεσανατολικό πρωτάθλημα της FIA, ο Χαλίτ Αλ Κασίμι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση οδηγώντας και αυτός Subaru Impreza, με συνοδηγό τον Ιρλανδό Μάικλ Ορ.

    Την τριάδα στο βάθρο των νικητών του Ράλλι Τροόδους κλείνει ο Χριστάκης Θωμά, με συνοδηγό τον "Τσιπς" και αυτοκίνητο Mitsubishi Lancer EVO 7.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 October 2004 - 17:49:10 UTC