Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Lufthansa
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης - Αλιεία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Στεφανόπουλος - Καραμανλής - Συγχαρητήρια μηνύματα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση πεπραγμένων Βουλής (1)
  • [07] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Διάβημα
  • [08] (K) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Διάβημα - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ
  • [11] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Πρόντι
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση πεπραγμένων Βουλής (2)
  • [15] (Κ) Κομισιόν - Τουρκία - Κυπριανού
  • [16] (Κ) Ελλάδα - Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία
  • [17] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία
  • [18] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - ΕΕ - Τουρκία - Ικανοποίηση
  • [19] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Εκθεση Κομισιόν
  • [20] (K) Κομισιόν - Εισήγηση - Τουρκία - Κύπρος
  • [21] (Κ) ΥΠΕΣ Αυστρίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [22] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ
  • [23] (Κ) ΥΠΕΞ - Ατυπη Συνάντηση - ΕΕ - Αμστερνταμ - Ανόι
  • [24] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Κατοχικά στρατεύματα

  • [01] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Lufthansa

    Γύρω στις 9.30 χθες βράδυ αναχώρησε τελικά το αεροσκάφος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, το οποίο είχε πραγματοποιήσει το απόγευμα αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης - Αλιεία

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή δημοσίευση του κειμένου της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η προσγείωση στη Λάρνακα αεροσκάφους της Λουφτχάνσα που κατευθυνόταν στο Ισραήλ, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα και παρέμβαση ισραηλινών μαχητικών που το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, και το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Και Ρώσοι στα κατεχόμενα μετά τους Ισραηλίτες'' γράφει ότι "μετά τους Ισραηλινούς στέλνουμε στα κατεχόμενα και τους Ρώσους τουρίστες, αφού Ρώσος πράκτορας που μεταφέρει στην Κύπρο εβδομαδιαίως εκατοντάδες Ρώσους τουρίστες, μέσω τεσσάρων ναυλωμένων πτήσεων που εκτελεί, απειλεί λόγω της άσχημης συμπεριφοράς που έτυχε από τον ΚΟΤ και λόγω αφερεγγυότητας της Κυβέρνησης, ότι θα σταματήσει να ενισχύει το τουριστικό ρεύμα στις ελεύθερες περιοχές και θα κλείσει συμφωνία με Τ/Κ πράκτορες για να μεταφέρει τους τουρίστες στα κατεχόμενα". Αλλού γράφει ότι οι αποφάσεις καθώς και οι τοποθετήσεις που εξέφρασαν οι Κυπριακές Αερογραμμές για μονομερή υλοποίηση των μέτρων προκάλεσαν ποικίλες και αρνητικές αντιδράσεις στις συντεχνίες, που αξιώνουν κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ελληνοκύπριοι κράχτες για τα καζίνα'' γράφει ότι στις ελεύθερες περιοχές στρέφονται οι ιδιοκτήτες των καζίνων στα κατεχόμενα για εξεύρεση προσωπικού και πελατών. Οπως γράφει η εφημερίδα με Ε/Κ εργαζόμενους στο καζίνο αυξάνουν τις πιθανότητες προσέλευσης πελατών μεταξύ των πολυάριθμων ατόμων που σπεύδουν στα κατεχόμενα με σκοπό τον τζόγο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι σιτοπαραγωγοί καλούν ολόκληρο το γεωργικό κόσμο την Παρασκευή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα. Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να πάρουν οι αγρότες απαντήσεις για τα οικονομικά θέματα που τους αφορούν.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι από μέσα ξεφόρτωναν'' γράφει ότι οι διοικητικοί σύμβουλοι των εταιρειών, επιχειρηματικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου και οι συγγενείς τους ήταν, όπως διαπίστωσε η Ερευνητική Επιτροπή για το Χρηματιστήριο, μερικοί από τους κύριους πρωταγωνιστές του χρηματιστηριακού σκανδάλου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι επιθεωρητές μη κυβερνητικής οικολογικής οργάνωσης ήρθαν στην Κύπρο και παρακολουθούν την παγίδευση των αμπελοπουλιών, αφού δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τις ενέργειες της Κυβέρνησης και ζητούν εμπλοκή της Αστυνομίας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέες περιπλοκές με τις τ/κ περιουσίες'' γράφει ότι οι νέες περιπλοκές στο θέμα της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών δημιουργήθηκαν χθες και έβαλαν σε μεγάλους πονοκέφαλους την Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως προσθέτει η εφημερίδα ζεύγος Τ/Κ οι οποίοι από το 2001 κατοικούν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές ζητούν την επιστροφή της περιουσίας τους στο χωριό Αγία Βαρβάρα Πάφου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι βρίσκονται για 30 μέρες έξω από το Προεδρικό και συνεχίζουν με νύχια και με δόντια το δυναμικό τους αγώνα, διεκδικώντας έτσι τη δημιουργία πλήρους ογκολογικής μονάδας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Αφεση αμαρτιών στην Τουρκία'' γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει άφεση αμαρτιών στην Τουρκία λόγω της στάσης που τήρησε στο δημοψήφισμα αποδεχόμενη το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με το κείμενο της εισήγησης της Κομισιόν, το οποίο εξασφάλισε η εφημερίδα, η Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και να εγκριθεί το πακέτο μέτρων για τη οδική ασφάλεια που προωθείται και συμπληρώνεται από χρόνια.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ευχαριστούμε το ΑΚΕΛ'' γράφει ότι μόνο το ΑΚΕΛ κατάφερε να αγγίξει τους πρόσφυγες από την κατεχόμενη Αγία Ειρήνη Κερύνειας σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου για παραχώρηση της οικίας, όπου διαμένουν τα τελευταία χρόνια, στον Τ/Κ ιδιοκτήτη του. Προσθέτει πως τα λόγια του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια κατόρθωσαν να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων, ενώ η ανθρωπιά και η εμπιστοσύνη που εμπνέει τους έκανε να αισθανθούν ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους. Αλλού γράφει πως η παράδοση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα είναι γεγονός στις 12 Οκτωβρίου σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Υγείας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ισραηλινά μαχητικά προσγειώνουν αεροπλάνα στο οποίο υπήρχε φόβος για βόμβα'' πως δυο ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα εξανάγκασαν αεροπλάνο της Λουφτχάνσα που πετούσε για το Τελ Αβίβ να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά που η αεροπορική εταιρεία έλαβε ανώνυμη απειλή για βόμβα, μετά που το αεροπλάνο απογειώθηκε από τη Φρανκφούρτη. Αλλού αναφέρει πως οι τιμές των φαρμάκων μπορεί να μειωθούν εάν εισαχθεί ένα νέο τιμολογιακό σύστημα που εισηγούνται ειδικοί από το London School of Economics.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αεροδρόμιο Λάρνακας - Lufthansa ------------------------------- Γύρω στις 9.30 χθες βράδυ αναχώρησε τελικά το αεροσκάφος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, το οποίο είχε πραγματοποιήσει το απόγευμα αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.

    Στο αεροσκάφος, που είχε αναχωρήσει από τη Φρανκφούρτη, αφού διενεργήθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας έρευνα από ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, αναχώρησε με τους 316 επιβάτες του για το Τελ Αβίβ.

    Την έγκριση για την προσγείωση του αεροσκάφους με αριθμό πτήσης 686 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας είχε δώσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είχαν ειδοποιηθεί όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους για να διερευνήσουν την υπόθεση.

    Φρανκ Παλόνε - Επιστολή - Αμερικανός ΥΠΕΞ ------------------------------ Ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Νέας Υερσέης Φρανκ Παλόνε καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει τις αναφορές για την Κύπρο στο νέο τουρκικό ποινικό κώδικα.

    Ο κ. Παλόνε απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, καλώντας τον όπως καταδικάσει έντονα τις αναφορές στο νέο τουρκικό κώδικα περί επιβολής ποινών σε όσους αναφέρονται στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Καλεί επίσης τον κ. Πάουελ όπως καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να διασφαλίσει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα απομακρύνει τα στρατεύματα της από την κατεχόμενη Κύπρο και όπως αποδεχθεί το ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    Ο κ. Παλόνε επισημαίνει, τέλος, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αποδεικνύει πως αυτή συνεχίζει να υποστηρίζει την παράνομη κατοχή της Κύπρου.

    ΕΕ - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Τουρκία ------------------------------ Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία είναι αντικειμενική και βασισμένη σε στοιχεία, δήλωσε χθες ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Λεμεσό, ο κ. βαν ντερ Μιρ συνέστησε υπομονή μέχρι αύριο (σήμερα) αφού, όπως είπε, οι συνάδελφοι του στις Βρυξέλλες ακόμη εργάζονται στα τρία έγγραφα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και που θα δημοσιοποιηθούν αύριο (σήμερα).

    ''Αύριο (σήμερα) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάρει μιαν πολύ σημαντική απόφαση αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης και ιδιαίτερα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας'', είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, προσθέτοντας πως θα κατατεθούν τρία έγγραφα, δηλαδή η τακτική έκθεση-αξιολόγηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, η έκθεση για τις επιπτώσεις της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το πιο σημαντικό, όπως είπε, για τον ίδιο, η έκθεση για την στρατηγική της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Τουρκίας.

    Χριστόφιας - ΑΚΕΛ - Λεμεσός - Συγκέντρωση στελεχών ---------------------------------- Για μηδενιστική και εχθρική στάση της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του χθες στο πλαίσιο συγκέντρωσης στελεχών του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ''η γενικότερη αντιπολιτευτική συμπεριφορά και του Προέδρου του ΔΗΣΥ αλλά και γενικότερα του κόμματος, θεωρώ ότι είναι μηδενιστική, δεν είναι ποτέ συναινετική, όσον και εάν διατείνεται για κάτι τέτοιο ο κ. Αναστασιάδης και είναι εχθρική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση''.

    ''Είναι δικαίωμα βέβαια του κάθε κόμματος να κάνει τις επιλογές του για το πώς θα αντιπολιτεύεται'', είπε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας πως ''στην περίοδο που διερχόμαστε, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα και την έκφραση της ετυμηγορίας του κυπριακού λαού, ο καθένας μας πρέπει να προβληματιστεί εάν διέπραξε λάθη ή παραλείψεις και να μην τα φορτώνουμε όλα στους ώμους της κυβέρνησης''.

    Αυτό που σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια προβληματίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί τόσο η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και γενικότερα η παρουσία και οι επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

    Υπουργός Εσωτερικών - Υπόθεση Αρίφ Μουσταφά ------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου διαβεβαίωσε χθες τους πρόσφυγες ότι ''το κράτος θα σταθεί δίπλα τους για κάθε πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί μέσα από τις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται'' μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην προσφυγή του Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά.

    ''Κακώς υπάρχει αναστάτωση. Είναι θέματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα'', είπε ο κ. Χρίστου, απαντώντας σε ερώτηση για την αναστάτωση που προκάλεσε στον προσφυγικό κόσμο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ταλιαδώρος ------------------------------- Η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των φύλων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και στις ασφαλιστικές παροχές και η οργάνωση του χώρου εργασίας, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών για την απασχόληση και την Κοινωνική Πολιτική, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Ειδικότερα, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την Πρόταση Οδηγίας για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών. Η συζήτηση εστιάστηκε στο βασικό ζήτημα της κατάργησης του φύλου ως συντελεστή στον υπολογισμό των ασφαλίστρων και των ασφαλιστικών παροχών και κατέληξε ότι η χρήση αναλογιστικών παραγόντων που έχουν σχέση με το φύλο δεν μπορεί να οδηγεί σε διαφορές στον υπολογισμό των ατομικών ασφαλίστρων και των αντίστοιχων παροχών.

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαιρέτησε την πρόταση της Επιτροπής και ανέφερε ότι είναι σε γενικές γραμμές ισοζυγισμένη.

    Η Κύπρος, είπε ο κ. Ταλιαδώρος, υποστηρίζει τις εισηγήσεις της Επιτροπής γιατί αφενός επιλύουν με ικανοποιητικό τρόπο τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα κράτη μέλη με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και αφετέρου λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο - Βρυξέλλες --------------------------------------- Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου αναχωρεί σήμερα για το Λουξεμβούργο για να πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί εκεί την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου.

    Μετά το Λουξεμβούργο, ο κ. Θράσου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή και άλλους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), με τους οποίους θα συζητήσει θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και άλλα θέματα που σχετίζονται με τις αερομεταφορές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Λιλλήκας - Κέντρο προηγμένης τεχνολογίας - Συνέντευξη -------------------------------------------------- Τον στόχο όπως καταστεί η Κύπρος το σταυροδρόμι της Μεσογείου σε ό,τι αφορά την προηγμένη τεχνολογία και τις εφαρμοσμένες επιστήμες, επεσήμανε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξή στο πρακτορείο ''ANSAMED''.

    Μιλώντας στο πρακτορείο στο πλαίσιο της 5ης Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης για τη βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε στην Καζέρτα, ο κ. Λιλλήκας ανέλυσε τον στόχο για δημιουργία στην Κύπρο ενός ''τεχνολογικού πάρκου εφαρμοσμένων επιστημών, έναν τομέα στον οποίο είμαστε πολύ προηγμένοι στην Ευρώπη''.

    ''Εχουμε ήδη ξεκινήσει έναν αριθμό συμφωνιών συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα με μεγάλα ακαδημαϊκά ινστιτούτα στον κόσμο και ελπίζουμε για περισσότερα'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ο Υπουργός Εμπορίου είπε επίσης πως ''η Κύπρος ήταν πάντα ο τόπος συνάντησης τριών ηπείρων, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης''.

    Ανώτατο Δικαστήριο - Δραστηριότητες - Ανακοίνωση -------------------------------------------- Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Court of Justice of the European Communities) αποδέχθηκε πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως κλιμάκιό του επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 5 και 9 Μαΐου 2005, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου είναι ο Βασίλειος Σκουρής, ο οποίος και θα είναι επικεφαλής της ομάδας των 21 δικαστών που θα έλθουν στην Κύπρο.

    Μεταξύ 15 και 19 Μαΐου 2005 θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Δικαστηρίων με θέμα ''Τα κριτήρια Περιορισμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την Πρακτική της Συνταγματικής Δικαιοσύνης'', στο οποίο αναμένεται να λάβουν μέρος 250 σύνεδροι.

    Ανθρώπινα δικαιώματα - Σεμινάριο ----------------------------- Σεμινάριο με θέμα ''Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα'' διοργανώνει το προσεχές Σάββατο ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, με τη συμμετοχή του ''Rights and Freedoms Association''.

    Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος και θα προσφωνήσει την πρώτη πρωινή σύνοδό του.

    Την εναρκτήρια τελετή θα προσφωνήσει επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαϊδης, ο πρόεδρος του τ/κ συνδέσμου για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες Hayatti Yasamsal και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλωνας Νικήτας.

    Κυπριακή ορειβατική αποστολή - Ιμαλάια ----------------------------------- Η κυπριακή ορειβατική ομάδα συνεχίζει τη μεγαλεπήβολη αποστολή της για κατάκτηση της κορυφής των Ιμαλαΐων Τσούλου Ιστ, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρα 6.548 μέτρων.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οι εννέα Κύπριοι ορειβάτες, μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΚΟΜΟΑ), και ο Σκωτσέζος εκπαιδευτής Πίτερ Κέι κατασκήνωσαν στον χώρο που θεωρείται μέχρι το τέλος της αποστολής η βάση τους και ο οποίος βρίσκεται στα 4.600 μέτρα.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους διαδρομής, οι ορειβάτες αντιμετώπισαν δύσκολες καιρικές και υψομετρικές συνθήκες με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 0 βαθμούς Κελσίου το βράδυ μέχρι 12 βαθμούς την ημέρα.

    Υπουργός Παιδείας - Κώστας Μόντης ---------------------------------- To Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εκτιμώντας τη σπουδαιότητα του λογοτεχνικού έργου του Κώστα Μόντη, ως ενός από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς σύγχρονους Κύπριους ποιητές, έχει περιλάβει πρόνοια στους προϋπολογισμούς του 2005 για διάθεση κονδυλίων, ώστε να γίνουν μεταφράσεις από το έργο του μεγάλου ποιητή σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

    Αυτό δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης , ο οποίος είπε ότι ''έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να προβληθεί η σημαντική λογοτεχνική δημιουργία του Κώστα Μόντη στο εξωτερικό και ιδιαίτερα μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της οποίας η Κύπρος κατέχει τη δική της ξεχωριστή θέση''.

    Ο κ. Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση προς τιμή του Κώστα Μόντη που διοργάνωσε η Λέσχη Λάιονς Λευκωσίας, είπε ότι ο εκλιπών κορυφαίος Κύπριος ποιητής ''ύμνησε όσο κανένας άλλος μέσα από την ποίησή του την αγαπημένη του πατρίδα Κύπρο, μετουσιώνοντας ποιητικά τους αγώνες και τις αγωνίες του μαρτυρικού λαού μας, εμπνευσμένος από την ιστορία, την παράδοση και τη σύγχρονη κυπριακή, ελλαδική και παγκόσμια πραγματικότητα''.

    Παπακωνσταντίνου - Λιβανελί - Συναυλία ---------------------------------------- Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Ζουλφί Λιβανελί ενώνουν τις φωνές και τα τραγούδια τους ''για μιαν ενωμένη και ειρηνική Κύπρο ενάντια στον εθνικισμό και τη διχοτόμηση'', την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στον χώρο του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία στις 21:00.

    Τη συναυλία διοργανώνουν από κοινού οι οργανώσεις ΕΔΟΝ, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, η ΠΟΕΜ Μαθητών, οι Οργανώσεις Νεολαίας του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία, του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου, του Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και οι δικοινοτικές ομάδες ''Γιατροί για την Κύπρο'' και ''Δικοινοτική Χορωδία''.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη ----------------------- Κέρδη κατέγραψε στη χθεσινή ου συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον δείκτη των Τραπεζών να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,51% και έκλεισε στις 965,32 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,79% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 242.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 1/3 του τζίρου.

    [05] (Κ) Στεφανόπουλος - Καραμανλής - Συγχαρητήρια μηνύματα

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση πεπραγμένων Βουλής (1)

    Αναβαθμισμένος θα είναι από τώρα και στο εξής ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως και όλων των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα της καθήκοντα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας παρουσιάζοντας την έκθεση πεπραγμένων που αφορούν το έργο της Βουλής στη διάρκεια της περιόδου 2003 - 2004, στο πλαίσιο αυτό και κυρίως μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''προωθήθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις του σώματος τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και με τα Κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ενωσης''.

    Σύντομα, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, αναμένονται στην Κύπρο για επίσημες επισκέψεις οι Πρόεδροι της Γερουσίας της Τσεχίας και του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, ενώ ο κ. Χριστόφιας ετοιμάζεται εντός των προσεχών ημερών να μεταβεί στην Αρμενία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία και στις αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Αννας - Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο.

    Κύριο μέλημα τόσο του Προέδρου, όσο και των υπολοίπων μελών του κυπριακού κοινοβουλίου, είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι η προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και στα θέματα αυτά, όπως είπε- υπάρχει πλήρης και αγαστή συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία.

    Σε έναν τόμο 113 σελίδων, ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε στα ΜΜΕ το σύνολο του έργου, νομοθετικού και πολιτιστικού, που επιτέλεσαν οι Βουλευτές με τους συνεργάτες τους κατά την απελθούσα κοινοβουλευτική Σύνοδο, αλλά και τις διεθνείς δραστηριότητες του σώματος με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλα διεθνή βήματα και οργανισμούς και την προώθηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στη μη τακτική προσέλευση των Βουλευτών στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσει να παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και υπενθύμισε σχετική πρόνοια των κανονισμών της Βουλής, που προβλέπουν σε περίπτωση αδικαιολόγητων απουσιών την αποκοπή μέρους του μηνιαίου επιδόματος που καταβάλλεται στους Βουλευτές.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την πρώτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων, στις 27 Νοεμβρίου 2004 και την έντονη δραστηριοποίηση του σώματος στη διερεύνηση εισαγωγής της νέας τεχνολογίας στη διεκπεραίωση των εργασιών της Βουλής.

    [07] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Διάβημα

    Σε έντονο διάβημα προς το Ισραήλ προέβη σήμερα η Κύπρος, αναφορικά με την παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας (Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων) χθες από δύο ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

    [08] (K) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 6/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5742               0,5776
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4675               0,4703
    Λίρα Αγγλίας              0,8322               0,8371
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 6/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 6/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4203            0,4236
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3370            0,3396
    Δολάριο Καναδά                  0,3692            0,3721
    Κορώνα Δανίας                   0,0770            0,0776
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0693            0,0698
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3691            0,3720
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Διάβημα - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

    Σε διάβημα προς το Ισραήλ προέβη σήμερα η Κύπρος σχετικά με το χθεσινό περιστατικό άρνησης των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση πτήσης της Lufthansa με προορισμό το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, στο Τελ Αβίβ, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το διάβημα, που έκανε η Πρέσβης Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή προς τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στη Λευκωσία Ivi Cohen-Litant, αφορούσε επίσης ''τον καταναγκασμό του αεροσκάφους να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από παρέμβαση δύο μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ, τα οποία υπέπεσαν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Λευκωσίας''.

    [11] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Πρόντι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ανακοίνωσε σήμερα τη θετική απάντηση των Βρυξελλών προς την Τουρκία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως πρόκειται για ''ένα ναι υπό όρους''.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αμελητέες απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασε η αγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 964,49 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέα πτώση της τάξης του 0,08%, λόγω κυρίως της αρνητικής πορεία που παρουσίασε η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,71 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 279 χιλιάδες λίρες.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  279.177,64
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,71    -0,04    253.557,59
    FTSE/CySE 20                           322,53    -0,14    148.517,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  962,54    -0,18    159.495,42
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.012,88     2,11      8.812,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.013,30     1,02     47.008,42
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     964,49    -0,09    168.307,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       958,87    -0,17    107.800,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    905,05     0,66      1.503,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            910,88     0,43     50.849,56
    FTSE Med (5/10/2004)                 6.087,44    -0,32
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση πεπραγμένων Βουλής (2)

    Με τη συνεργασία και συναίνεση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κοινοβουλευτικού σώματος Δημήτρης Χριστόφιας, εγκρίθηκε κατά την απελθούσα Γ΄ Σύνοδο της Ογδοης Κοινοβουλευτικής Περιόδου το μεγαλύτερο μέρος των νομοσχεδίων, κανονισμών και προτάσεων νόμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων.

    [15] (Κ) Κομισιόν - Τουρκία - Κυπριανού

    ''Ισορροπημένη» χαρακτήρισε τη σημερινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Επίτροπος της Κύπρου στην Κοινότητα Μάρκος Κυπριανού.

    [16] (Κ) Ελλάδα - Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία

    Μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι προς το συμφέρον της προσπάθειας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [17] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε το ''ναι'' σήμερα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά επεσήμανε πως είναι ένα ''ναι'' υπό προϋποθέσεις που περιβάλλεται από μιαν ολόκληρη σειρά εισηγήσεων για την παρακολούθηση και επιβεβαίωση της πραγματικής κατάστασης στην Τουρκία και συγκεκριμένες εισηγήσεις για τους τρόπους και τα μέσα για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

    Στο παράρτημα της εισήγησής της για την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ''κατά το τελευταίο έτος, η Τουρκία έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού''.

    [18] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - ΕΕ - Τουρκία - Ικανοποίηση

    Την ικανοποίησή του για την έκθεση προόδου για την Τουρκία που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο.

    [19] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Εκθεση Κομισιόν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο σε γραπτή του δήλωση χαιρετίζει τις εκθέσεις προόδου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η διεύρυνση είναι η πλέον επιτυχημένη εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

    [20] (K) Κομισιόν - Εισήγηση - Τουρκία - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εισήγησή της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καλεί με έμμεσο τρόπο την Αγκυρα να προχωρήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [21] (Κ) ΥΠΕΣ Αυστρίας - Επίσημη επίσκεψη

    [22] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ

    Στις 2 Νοεμβρίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, θα υιοθετηθεί οριστικά η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων (259 εκατ. ευρώ), με βάση την κατ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ). Στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου θα καθορισθεί και χρονοδιάγραμμα για την εξέταση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    [23] (Κ) ΥΠΕΞ - Ατυπη Συνάντηση - ΕΕ - Αμστερνταμ - Ανόι

    [24] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Κατοχικά στρατεύματα

    Ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόϊγκεν δήλωσε ότι η Τουρκία στήριξε το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως ανέφερε προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 October 2004 - 17:49:22 UTC