Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φινλανδία - Πρωθυπουργός
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Γαλλία - Ελπίδες
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Φιλανδίας - Επίσημο δείπνο
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φιλανδός Πρωθυπουργός - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Λύση
  • [08] (Κ) Ευρωβουλή - Μάτσης - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος (1)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Φιλανδίας (1)
  • [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [17] (Κ) ΕΕ - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Επιτροπή
  • [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Βέτο
  • [19] (Κ) ΥΠΕΣ - Στράουμπ - Τοπική αυτοδιοίκηση - ΕΕ
  • [20] (Κ) Μπουτιλιόνε - Ευρωβουλή
  • [21] (Κ) Μπαρόζο - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [22] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Στατιστικές Βιομηχανίας 2003 - Εκθεση
  • [23] (Κ) ΥΕΘΑ - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [24] (Κ) Φινλανδοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [25] (Κ) Κουβανοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [27] (Κ) Πρωθυπουργός Φινλανδίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φινλανδία - Πρωθυπουργός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 10.30 σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Φιλανδία, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Φιλανδίας Matti Vanhanen.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πρωθυπουργική κατοικία στο Ελσίνκι, όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και γεύμα που θα παραθέσει ο Φιλανδός Πρωθυπουργός προς τιμή του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Πριν τη συνάντησή του με το Φιλανδό Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δώσει συνεντεύξεις σε φιλανδικά ΜΜΕ.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του το Φιλανδό Υπουργό Εξωτερικών Erkki Tuomioja και θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η Πρέσβειρα της Κύπρου στη Φιλανδία Λώρια Μαρκίδη στο Δημαρχείο του Ελσίνκι.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας θα συναντηθεί με το Φιλανδό ομόλογό του Mauri Pekkarinen και Φιλανδούς επιχειρηματίες, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για το Ταλίν της Εσθονίας για επίσημη επίσκεψη.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Γαλλία - Ελπίδες

    Η Εθνική Ελπίδων Κύπρου αντιμετωπίζει στις 8 απόψε στο Δασάκι Αχνας την Εθνική Ελπίδων Γαλλίας.

    Ο αγώνας πραγματοποιείται για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ελπίδων. (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Φιλανδίας - Επίσημο δείπνο

    Η Κύπρος είναι κατ αρχήν θετικά προδιατεθειμένη προς την ένταξη μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν επιθυμεί να καταστεί εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε επίσημο δείπνο που έδωσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν.

    Είπε πως ''η κατοχή της Κύπρου και οι συνέπειές της δεν μπορούν ωστόσο να υποβιβαστούν στο καθεστώς ενός ανύπαρκτου θέματος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση που φιλοδοξεί να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μπορεί, με καλή πίστη, να αρνηθεί να επεκτείνει σε ένα κράτος μέλος, ίση μεταχείριση με εκείνη που παρέχει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους'', ανέφερε.

    ''Προσεγγίσεις που αγνοούν τις νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφαιρούν τα κίνητρα από οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια για λύση που θα φέρει την πολιτική και οικονομική επανένωση της Κύπρου'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Φιλανδία, οι εκεί επαφές και δηλώσεις του για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και οι αναφορές του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για ένταξη της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, καθώς και για τους ανείσπρακτους φόρους και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για το ενδεχόμενο αυξήσεων σε φόρους και τέλη, για την κατάσταση στην παλιά Λευκωσία, για την οικονομική κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και για την ανεύρεση χθες δύο εκρηκτικών μηχανισμών σε χώρο στάθμευσης κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Καταιγίδα αυξήσεων σε τέλη και φόρους'' ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ''με άκομψο και παραπλανητικό τρόπο να βάλει πιο βαθιά το χέρι της στην τσέπη του κόσμου, επιβάλλοντας νέες φορολογίες''. Αλλη είδηση είναι η ανεύρεση χθες δύο ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών σε χώρο στάθμευσης κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, το οποίο έκλεισε για δύο περίπου ώρες, ενώ ματαιώθηκε και προγραμματισμένη δεξίωση που θα γινόταν στην οικία του Ελληνα Πρεσβευτή στη Λευκωσία.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Μπουρδέλο έγινε η παλιά Λευκωσία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η εντός των τειχών Λευκωσία "θυμίζει σκηνές από ανατολική χώρα και ότι η βρωμιά, η ακαταστασία, τα σκουπίδια, τα ετοιμόρροπα κτίρια και αραβικά μαγαζιά στην περιοχή συνθέτουν μια εικόνα που δεν έχει σε τίποτε να κάνει με ευρωπαϊκή πόλη". Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, "υπάρχει πορνεία, παρανομία και τρομοκρατία". Αλλού γράφει ότι από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2005, θα είναι μειωμένες κατά 30% οι απολαβές των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών της εταιρείας και ότι η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ΣΥΝΥΚΑ, προειδοποιεί για τη λήψη δυναμικών μέτρων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η δεύτερη λύση το στάτους κβο'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε χθες απάντηση από την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι, σε όσους διερωτούνται για το τι πραγματικά επιδιώκει στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος αποκάλυψε με ομιλία του στο Ελσίνκι ''ότι επιλέγει το σημερινό στάτους κβο -και συνεπώς τη διχοτόμηση- από μια λύση που δεν περιλαμβάνει όσα ο ίδιος θεωρεί απαραίτητα''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στη Σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, έθεσε προϋποθέσεις για αποδοχή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Στον προθάλαμο της ευρωζώνης'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει το πρώτο βήμα για την ένταξή της στον προθάλαμο της ζώνης του ευρώ και ότι χθες -για πρώτη φορά- παρουσιάστηκε επισήμως η θέση του Υπουργού Οικονομικών για υποστήριξη της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΜΣΙ ΙΙ) πολύ σύντομα. Αλλού γράφει ότι χθες πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας οι ωρομίσθιοι του Τμήματος Δημόσιων Εργων διεκδικώντας την επαγγελματική τους κατοχύρωση, ενώ μεθαύριο κατέρχονται σε μονοήμερη απεργία 3.000 περίπου έκτακτοι υπάλληλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας ζητώντας μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Οι γνωστοί απουσιάζουν'' γράφει στο κύριο θέμα πως, στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) που δόθηκε ήδη στον Υπουργό Οικονομικών, περιλαμβάνονται εκπλήξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα που απεκόμισαν σημαντικά κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις κατά την περίοδο 1999 - 2000. Η εφημερίδα δημοσιεύει κατάλογο με συγκεκριμένα ποσά εκατομμυρίων λιρών, τα οποία κέρδισαν εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα κατά την υπό διερεύνηση περίοδο της διετίας 1999 - 2000. Αλλού γράφει ότι τα όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, για τις παρεμβάσεις Βρετανών και Αμερικανών στο Κυπριακό, προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στους πολιτικούς κύκλους τόσο των ελεύθερων όσο και των κατεχόμενων περιοχών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η Εκκλησία δεν πληρώνει'' ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανέφερε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πως η Εκκλησία, παρά την επιχειρηματική της δραστηριότητα, εξακολουθεί να αποφεύγει να ανταποκρίνεται στις φορολογικές της υποχρεώσεις και ότι οφείλει περίπου 40 εκατομμύρια λίρες, ενώ το σύνολο των ανείσπρακτων φόρων, για τους οποίους υπάρχει πρόβλημα, ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια λίρες. Αλλη είδηση είναι η έκφραση της πλήρους υποστήριξης της Φιλανδίας στις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, όπως προκύπτει από δηλώσεις της Φιλανδής Προέδρου Τάρια Χάλονεν.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Φιλανδίας - Επίσημο δείπνο ----------------------------------------------------------- Η Κύπρος είναι κατ αρχήν θετικά προδιατεθειμένη προς την ένταξη μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν επιθυμεί να καταστεί εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε επίσημο δείπνο που έδωσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν.

    Είπε πως ''η κατοχή της Κύπρου και οι συνέπειές της δεν μπορούν ωστόσο να υποβιβαστούν στο καθεστώς ενός ανύπαρκτου θέματος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση που φιλοδοξεί να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μπορεί, με καλή πίστη, να αρνηθεί να επεκτείνει σε ένα κράτος μέλος, ίση μεταχείριση με εκείνη που παρέχει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους'', ανέφερε.

    ''Προσεγγίσεις που αγνοούν τις νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφαιρούν τα κίνητρα από οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια για λύση που θα φέρει την πολιτική και οικονομική επανένωση της Κύπρου'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στην προσφώνησή της η Πρόεδρος της Φιλανδίας ανέφερε ότι με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας η ΕΕ θα προωθήσει την πρόοδο στην Τουρκία και ''θα έχουμε θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Φιλανδίας ------------------------------------------ Είναι ιστορικά μια καλή περίοδος για λύση του Κυπριακού η σημερινή κατάσταση με την Κύπρο μέλος της ΕΕ και την Τουρκία να επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν, ύστερα από συνάντηση μιας ώρας περίπου στο Ελσίνκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. Χάλονεν, αφού ανέφερε ότι στη συνάντηση επικράτησε «ζεστή ατμόσφαιρα», αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι ήλπιζε πως το δημοψήφισμα «μπορούσε να είναι το μεγάλο θετικό βήμα» για λύση του Κυπριακού.

    Εξέφρασε την ετοιμότητα της Φιλανδίας να «μελετήσει περισσότερο» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επεσήμανε ότι το κύριο θέμα τώρα είναι «να σεβαστούμε την κυριαρχία σας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κύπρος δεν είναι ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι μια Τουρκία που θα «συμμορφώνεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αντιτάσσεται στις στρατιωτικές επεμβάσεις θα είναι προς όφελος όλων», Ε/Κ, Τ/Κ, Τουρκίας και ΕΕ.

    Η κ. Χάλονεν είπε πως ''η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και σεβόμαστε την κυριαρχία σας αλλά επίσης διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο οι γείτονες (της Κύπρου) αλλά ολόκληρη η Ευρώπη» έχει να επωφεληθεί πολύ από τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι στην ΕΕ όλοι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε χώρας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φιλανδία - Πρόγραμμα --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 10.30 σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Φιλανδία, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Φιλανδίας Matti Vanhanen.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πρωθυπουργική κατοικία στο Ελσίνκι, όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και γεύμα που θα παραθέσει ο Φιλανδός Πρωθυπουργός προς τιμή του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Πριν τη συνάντησή του με το Φιλανδό Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δώσει συνεντεύξεις σε φιλανδικά ΜΜΕ.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του το Φιλανδό Υπουργό Εξωτερικών Erkki Tuomioja και θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η Πρέσβειρα της Κύπρου στη Φιλανδία Λώρια Μαρκίδη στο Δημαρχείο του Ελσίνκι.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας θα συναντηθεί με το Φιλανδό ομόλογό του Mauri Pekkarinen και Φιλανδούς επιχειρηματίες, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για το Ταλίν της Εσθονίας για επίσημη επίσκεψη.

    Στο Ταλίν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Arnold Ruutel, τον Πρωθυπουργό της χώρας Juhan Parts και άλλους αξιωματούχους.

    Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία - Ιακώβου --------------------------------------- Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ζήτησε χθες από τους κοινοτικούς εταίρους, στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την εισήγηση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αγκυρα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης και μια σειρά ακόμη θεμάτων, όπου η Τουρκία καλείται να συμμορφωθεί κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις πριν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόϊγκεν της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ορισμένες προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Κομισιόν - Εκθεση προόδου Τουρκίας --------------------------------------------------------- Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει το συντομότερο την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου με την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η Κυπριακή Δημοκρατία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εξετάσει κατ επειγόντως τη συμπεριφορά και τη στάση της έναντι της Κύπρου, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Εκθεση και τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας προς την ένταξη στην ΕΕ.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ''σε αυτή τη σημαντική καμπή της ιστορίας της Τουρκίας, η κυβέρνηση και ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμούν να σταθούν στο πλευρό του τουρκικού λαού προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας και τις προόδου και ευημερίας των δύο χωρών και λαών'', επισημαίνοντας ότι ''εναπόκειται στην Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να καταστήσει δυνατό να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή στην ιστορία της περιοχής μας, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και οικοδομώντας ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον''.

    Προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''ελπίζει ειλικρινά και αναμένει ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα που θα διευκόλυναν μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διατηρώντας όλα τα δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση ΓΓ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Βλόσοβιτς -------------------------------------------------------- Στην υιοθέτηση τεχνικού ψηφίσματος για την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσανατολίζεται το ΣΑ των ΗΕ, τα μέλη του οποίου ενημέρωσε σχετικά χθες το απόγευμα, στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων, ο Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ζμπίγκιεφ Βλόσοβιτς.

    Οπως δήλωσε ο κ. Βλόσοβιτς στους δημοσιογράφους, η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης και η αντίδραση των μελών στις εισηγήσεις του ΓΓ ήταν πολύ θετική.

    «Η ανεπίσημη ενημέρωση του ΣΑ ήταν για την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μια εργασία που ανατέθηκε σε μας από τον ΓΓ στην έκθεσή του τον Ιούνιο και έκτοτε διεξήγαμε μια σε βάθος έρευνα στο νησί'', είπε.

    ΕΕ - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Τ/Κ - Οικονομική ενίσχυση -------------------------------------------------------------- Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε χθες η Γερμανίδα Ευρωβουλής εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης Μέχτιλντ Ρότε.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη σημερινή συνεδρία της (11/10/2004) συζήτησε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της έγκρισης του σχετικού κανονισμού στη βάση σχεδίου έκθεσης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού Μέχτιλντ Ρότε, και κατόπιν παρεμβάσεων εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Επιτροπής της ΕΕ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης αποφασίστηκε όπως στηριχθεί από πλευράς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων το κείμενο του σχεδίου έκθεσης που υπέβαλε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε με την συμπερίληψη τροπολογίας για σεβασμό του δικαιώματος ιδιοκτησίας που υποβλήθηκε από την ίδια την κ. Ρότε σε συνεννόηση με τους Ευρωβουλευτές Ιωάννη Κασουλίδη του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργο Δημητρακόπουλο της Νέας Δημοκρατίας και Πάνο Μπεγλίτη του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΕ - Επίτροπος - Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών - Κύπρος - Λιθουανία ---------------------------------------------------------------- Κύπρος και Λιθουανία ίσως να είναι οι επόμενες χώρες-μέλη της ΕΕ που θα ενταχθούν στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, δήλωσε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ για Νομισματικά Θέματα Joaquin Almunia.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Αμστερνταμ, ο κ. Almunia είπε ότι τους ερχόμενους μήνες θα αναλυθεί η πορεία των χωρών για ένταξη στο μηχανισμό σημειώνοντας ότι ''ίσως η Λιθουανία και η Κύπρος να είναι οι πρώτες που θα εξεταστούν''.

    Είπε ότι με την ένταξη της Λιθουανίας και της Κύπρου στο μηχανισμό θα σημαίνει ότι οι μισές από τις εντασσόμενες την 1 η Μαίου στην ΕΕ χώρες θα έχουν συνδεθεί με κοινό νόμισμα και πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση του ευρώ ύστερα από δύο χρόνια θα ολοκληρώσει την ένταξη τους στην δυτικο-ευρωπαϊκή οικονομία.

    Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών - Διάσκεψη Τύπου ----------------------------------------------- Στην περίπτωση που αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι δυνατό να καρποφορήσουν με την Τουρκία να διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο μια χώρα μέλος της ΕΕ, διαμήνυσε χθες από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Πέτερ Στράουμπ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο νησί.

    Ο κ. Στράουμπ σημείωσε ότι το βασικότερο στοιχείο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να είναι η αποστρατικοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου διότι, όπως είπε, δεν εννοείται η Τουρκία να κατέχει μέρος ενός κράτους - μέλους και να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ευρωβουλή - Σολωμός Σολωμού - Κενάν Ακίν - Παπαδημούλης -------------------------------------------------------- Την άσκηση πιέσεων στις τουρκικές αρχές για σύλληψη και έκδοση του πρώην «υπουργού» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, για τη δολοφονία τον Αύγουστο του 1996 του Σολωμού Σολωμού, στη Δερύνεια, ζητά με ερωτήσεις του προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κ. Παπαδημούλη, ο Ελληνας ευρωβουλευτής στις ερωτήσεις που κατέθεσε, αφού αναφέρεται στα γεγονότα του Αυγούστου του 1996 και στο διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιnterpol σε βάρος του Ακίν, τονίζει ότι ο εν λόγω καταζητούμενος συνελήφθη προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη για λαθρεμπορία (έφερε από το εξωτερικό χίλια τηλέφωνα στη βαλίτσα του) αλλά αφέθηκε ελεύθερος, παρά το ένταλμα της Interpol.

    Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία προσωπικοτήτων ---------------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε εκτενώς χθες την τεσσαρακονταμελή αντιπροσωπεία προσωπικοτήτων που ήρθαν στην Κύπρο για την αντικατοχική πορεία του δήμου Μόρφου, για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος όπως διαμορφώθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και αντηλλάγησαν εκτιμήσεις για τις διαγραφόμενες προοπτικές.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση οι φιλοξενούμενοι αξιωματούχοι έθεσαν σειρά ερωτήσεων στον κ. Χριστόφια και εξέφρασαν τη σταθερή υποστήριξή τους στον αγώνα της Κύπρου για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Η αντιπροσωπία αποτελείτο από βουλευτές, αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράγοντες της ομογένειας από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Γαλλία και συνοδευόταν κατά τη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια από το Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης και την πρώην Δήμαρχο Μόρφου, βουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι ορειβάτες - Συγχαρητήριο μήνυμα --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συγχαίρει θερμά τους εννέα Κύπριους ορειβάτες και τον προπονητή της πρώτης κυπριακής αποστολής, η οποία κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή των Ιμαλαΐων και να αναρτήσει την κυπριακή σημαία στην κορυφή Chulu East, ύψους 6.548 μέτρων.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, σε συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν έμπρακτα και αποτελεσματικά στην καλύτερη προετοιμασία της αποστολής και στην επίτευξη αυτού του δύσκολου και επίπονου εγχειρήματος.

    Ιδιαίτερες ευχαριστίες, εκφράζει προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, τους χορηγούς καθώς και προς τον Προεδρικό Επίτροπο Πολάκη Σαρρή, ο οποίος έθεσε υπό την υψηλή προστασία του την όλη αποστολή.

    Ομογένεια - Εγγραφο - Πολιτική Βρετανίας - Κυπριακό --------------------------------------------------- Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει τις μελλοντικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σε έγγραφο που έστειλε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, η Ομοσπονδία ζητά από τη Βρετανία να μην υποστηρίξει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διεθνής συμπεριφορά της Αγκυρας, και να μην προχωρήσει σε απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Ε/Κ - Τ/Κ - Νεολαία - Διακήρυξη ------------------------------- Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό επισημαίνουν σε κοινή τους διακήρυξη οργανώσεις νεολαίας από την ε/κ και την τ/κ κοινότητα, διακηρύττοντας επίσης την κοινή τους θέληση να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τον αγώνα για ειρήνη και ευημερία στο νησί, στα πλαίσια μιας ενωμένης Κύπρου.

    Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση της δράσης τους για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανένωση της Κύπρου, οι οργανώσεις νεολαίας αποφάσισαν να διοργανώσουν, μεταξύ άλλων, δικοινοτική συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Ζουλφί Λιβανελί.

    Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε η συναυλία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στο Λήδρα Πάλας, μετατίθεται για την άνοιξη του 2005, λόγω του υπερφορτωμένου προγράμματος του Λιβανελί.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Γιώργος Λουκαϊδης και ο αρχηγός του τμήματος νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Νουρί Σιλάι ανέγνωσαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη διακήρυξη που εξέδωσαν η ΕΔΟΝ, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, η ΠΕΟΜ, τα τμήματα νεολαίας του ΡΤΚ, του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος και του Κυπριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και οι δικοινοτικές οργανώσεις ''Δικοινοτική Χορωδία'' και ''Γιατροί για την Κύπρο''.

    Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Κεραυνός - Κρατικός Προϋπολογισμός

    Αποφασισμένη δήλωσε χθες η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, να επιτύχει τους στόχους και επιδιώξεις της, εφαρμόζοντας αυστηρή πολιτική τήρησης του Προγράμματος Σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας με τους οικονομικούς δείκτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), και για συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.

    Στη χθεσινή παρουσίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός -για περισσότερες από τρεις ώρες και με την προβολή διαφανειών- παρουσίασε στους Βουλευτές τις οικονομικές εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας για το 2004 και τις προοπτικές για το 2005, όπως αυτές διαφαίνονται μέσα από τα στοιχεία του ετήσιου Προϋπολογισμού του κράτους.

    Τα έσοδα του κράτους για το 2005 προβλέπεται να φτάσουν στα 2 δισεκατομμύρια και 49 εκατομμύρια λίρες, χωρίς τα χρηματοδοτικά έσοδα (από δάνεια) που υπολογίζονται σε επιπλέον 669.600.000 λίρες. Τα αντίστοιχα ποσά για το 2004 έχουν εκτιμηθεί στα 2 δισεκατομμύρια λίρες, τρία εκατομμύρια και εκατόν χιλιάδες λίρες συν 782.800.000 λίρες από δάνεια.

    Οι δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2005 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των τριών δισεκατομμυρίων και εκατόν είκοσι εκατομμυρίων λιρών συν 435.000.000 λίρες για αποπληρωμές δανείων. Κατά το 2004, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των δύο δισεκατομμυρίων εννιακόσιων δεκαπέντε εκατομμυρίων και εξακόσιων χιλιάδων λιρών, συν 509.100.000 λίρες για αποπληρωμές δανείων.

    Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - ΜΣΙ - Αίτηση για ένταξη ------------------------------------------------------------ Εκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο προτίθεται να καταθέσει εντός του παρόντος μηνός ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σχετικά με την ετοιμότητα της Κύπρου να καταθέσει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για ένταξη της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ), με στόχο τη συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ ως νομίσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2007.

    Ενημερώνοντας χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005 γενικά, και ειδικότερα για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου Προγραμματισμού και του Γενικού Λογιστηρίου, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε επίσης στην εγγραφή από τον Σεπτέμβριο του 2007 των πρώτων φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

    Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια -------------------------------------- Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 5,5% και 3,5% αντίστοιχα, δήλωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, η απόφαση λήφθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής μετά από διεξοδική συζήτηση.

    Σημείωσε ότι οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από την τελευταία της συνεδρία της 3ης Σεπτεμβρίου ώστε να υπαγορεύουν στο παρόν στάδιο διαφοροποίηση στα εγχώρια επιτόκια.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στις διεθνείς εξελίξεις, η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό ενώ οι κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες τήρησαν στάση αναμονής στις πιο πρόσφατες συνεδρίες τους.

    Πρόσθεσε ότι στις εγχώριες εξελίξεις, ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο λόγω κυρίως της πτώσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων υποχώρησε στο 2,37% σε σύγκριση με επίπεδα πέραν του 3% που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο δίμηνο.

    ''Οι πληθωριστικές ανησυχίες όμως'', συνέχισε, ''εξακολουθούν να υφίστανται, ειδικότερα με την ύπαρξη της ΑΤΑ σε συνδυασμό με την τυχόν διατήρηση των υψηλών τιμών του πετρελαίου''.

    Ανέφερε ότι στις λοιπές εγχώριες εξελίξεις το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος παρά τη συγκυριακή βελτίωση που φαίνεται να παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2004, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

    Ο Διοικητής της ΚΤ είπε επίσης ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης όπως καταγράφηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και η πρόβλεψη για αύξησή του για ολόκληρο το έτος στο 3,5% κρίνεται ως ικανοποιητικός.

    Η Επιτροπή, κατέληξε, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας αμετάβλητα.

    Κουβανική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Επίσημη επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Jaime Crombet Hernandez-Baquero και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Ramon Pez Ferro.

    Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Κουβανοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού - Κύπρος - Επαφές ----------------------------------------------------------- O Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) Ιταλός Ταξίαρχος Gianni Gola, συνοδευόμενος από το Βέλγο Γενικό Γραμματέα Σμήναρχο Robert Eggermont και το Γερμανό Αντισυνταγματάρχη Johan Arends, φθάνουν σήμερα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, οι τρεις αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και θα τύχουν ενημέρωσης από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού.

    Θα επισκεφθούν επίσης τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

    Βουλευτής Παπαδοπούλου - Μεσογειακή Συνάντηση --------------------------------------------- Η Βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου θα συμμετάσχει σε Συνάντηση Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη σήμερα και αύριο.

    Ανακοίνωση αναφέρει ότι στη Συνάντηση θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, η πρόοδος που έχει επιτελεστεί αναφορικά με τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη και οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο των χωρών της περιοχής της Μεσογείου.

    Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Τάεκβοντο - Κύπρος --------------------------------------------------- Ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια εξασφάλισε η Κύπρος στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Τάεκβοντο που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία από τις 4 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

    Το χρυσό το εξασφάλισε στην κατηγορία ανδρών ο Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Χρίστος Χ''Ιωάννου, ενώ χάλκινο εξασφάλισαν ο στρατιώτης Άγγελος Παναγιώτου στην κατηγορία των 78 κιλών και η Εθελόντρια Λοχίας Δέσπω Αποστόλου στην κατηγορία μέχρι 51 κιλών γυναικών.

    Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Γαλλία - Ελπίδες -------------------------------------- Η Εθνική Ελπίδων Κύπρου αντιμετωπίζει στις 8 απόψε στο Δασάκι Αχνας την Εθνική Ελπίδων Γαλλίας.

    Ο αγώνας πραγματοποιείται για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ελπίδων.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές ----------------------- Ζημιές σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 954,85 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,7%. Πτώση σε ποσοστό 0,69% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 204 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούσαν πακέτο της Louis.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φιλανδός Πρωθυπουργός - Συνομιλίες

    Αρχισαν το πρωί στο Ελσίνκι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών Κύπρου και Φινλανδίας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας Matti Vanhanen.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Λύση

    Η καλύτερη λύση στο Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου και η οικονομική σύγκλιση των δύο πλευρών στο νησί.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το Ελσίνκι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Διευκρινίζοντας δηλώσεις του κατά τη χθεσινή διάλεξή του στη δεξαμενή σκέψης ''Παασικιβί'' στο Ελσίνκι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι Τούρκοι έχουν κίνητρο ή όχι για να κάμουν συμφωνία ή είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση όπως έχει, είπε ότι ''αυτή δεν μπορεί να είναι η καλύτερη λύση που περιμένουν, είναι η δεύτερη καλή λύση για αυτούς, όχι για την Κύπρο. Αυτό με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε εμείς το στάτους κβο, ακριβώς το αντίθετο έχω πει. Η καλύτερη λύση θα είναι η επανένωση της Κύπρου και η οικονομική σύγκλιση των δύο πλευρών''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι ''το σχέδιο Ανάν παρουσιάζει πάρα πολλές αδυναμίες και δεν αντιμετωπίζει σωστά τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων''.

    [08] (Κ) Ευρωβουλή - Μάτσης - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Τη χρηματοδότηση της διατήρησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μέσω του κοινοτικού κανονισμού για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ, πρότεινε ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης. Πρόταση που φαίνεται ότι τυγχάνει της υποστήριξης και της Ευρωβουλής, αλλά και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα

    Προσπάθεια μείωσης της σημασίας των επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Φιλανδία.

    "Η πρωτοσέλιδη διαστρέβλωση δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίζεται", δήλωσε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση το πρωί διέψευσε τα δημοσιεύματα.

    ''Δεν αντιλαμβάνομαι το στόχο πλην του γεγονότος ότι είναι μια εμφανής προσπάθεια μείωσης της σημασίας και της απήχησης των επισκέψεων και των δηλώσεων του Προέδρου στο εξωτερικό'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το σημερινό δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο, σημειώνοντας πως χθες και άλλη εφημερίδα "προσπάθησε να αποδώσει και πάλιν εσφαλμένα", δηλώσεις του Ιρλανδού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Τζον Σουίφτ.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος (1)

    Από καιρό η κυπριακή Κυβέρνηση καλλιεργεί την άποψη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι υπάρχουν θέματα σε σχέση με το Κυπριακό τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, που θα ληφθεί η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, και θέματα τα οποία μπορεί να συμφωνηθούν πριν από την ημερομηνία αυτή αλλά να αρχίσουν να υλοποιούνται μεταγενέστερα, θέτοντας έτσι έναν ακόμη ορόσημο, αυτό της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει την τελική θέση που θα λάβει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ''αφού περάσουμε από πολλές διαδικασίες και διεργασίες εντός της ΕΕ''.

    Ερωτηθείς ποια θέματα θα πρέπει να ''κλείσουν'' πριν τη 17η Δεκεμβρίου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως ''δημόσια πρέπει να λέγονται τα λιγότερα δυνατό'', προσθέτοντας πως δεν γίνεται να τεθούν όλοι οι όροι δημοσίως αφού ''δεν πετυχαίνει τέτοια διαπραγμάτευση ειδικά μέσα στην Ευρώπη''.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η διάνοιξη περαιτέρω διόδων είναι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για έργα του κατοχικού καθεστώτος για διάνοιξη διόδου στη Ζώδια, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλει προτάσεις εδώ και μήνες για άνοιγμα οκτώ διόδων.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Φιλανδίας (1)

    Η επανένωση της Κύπρου μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Matti Banhanen ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην πρωθυπουργική κατοικία στο Ελσίνκι.

    Ο Φιλανδός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να βοηθήσει εάν μπορεί στην επανένωση της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν σημαίνει ότι απορρίψαμε τη λύση και την επανένωση της Κύπρου.

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ

    Τη θέση ότι το πρόβλημα της Κύπρου, που είναι και πρόβλημα της ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπίζεται στις σωστές του διαστάσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ Peter Straub κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4670               0,4698
    Λίρα Αγγλίας              0,8349               0,8399
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4239            0,4272
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3393            0,3420
    Δολάριο Καναδά                  0,3706            0,3735
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0699            0,0704
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3701            0,3730
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  315.031,68
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,30    -0,54    284.149,53
    FTSE/CySE 20                           320,49     0,47    191.628,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  956,96     0,37    207.840,77
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              988,45    -0,23     14.508,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.007,33    -0,40     13.587,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     958,19     0,35    222.348,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       953,79     0,51    158.278,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    848,30    -4,00      2.746,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            906,87    -0,11     51.674,84
    FTSE Med (11/10/2004)                6.048,64    -1,09
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με κέρδη έκλεισε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, ύστερα από τις ζημιές που κατέγραψε χθες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ωθούμενος από τους τίτλους των Τραπεζών, έκλεισε στις 958,19 μονάδες, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,35%. Αντίθετα, πτώση σε ποσοστό 0,54% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 315 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 36,8% του ημερήσιου τζίρου.

    [17] (Κ) ΕΕ - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θεσπίσει αύριο τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις προτάσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2005, ώστε να προβλέψει τη χορήγηση 114 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας (χρηματοδοτικός κανονισμός), 105 εκ. ευρώ ως προενταξιακή βοήθεια στην Κροατία και 60 εκ. ευρώ για την παράταση του προγράμματος Peace για τη Βόρειο Ιρλανδία.

    [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Βέτο

    Τα βέτο δεν είναι απλά πράγματα και η άσκηση του δικαιώματος αυτού από την Κύπρο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να συζητηθεί με την Ελλάδα και άλλες φίλιες χώρες, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [19] (Κ) ΥΠΕΣ - Στράουμπ - Τοπική αυτοδιοίκηση - ΕΕ

    Τρόπους για την εγκαθίδρυση μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των τοπικών Αρχών της Κύπρου, συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Πέτερ Στράουμπ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.

    [20] (Κ) Μπουτιλιόνε - Ευρωβουλή

    Η Διάσκεψη των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να αποφασίσει αύριο αν θα παραπέμψει στην Ολομέλεια του Σώματος στις 27 Οκτωβρίου την εισήγηση της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών για την απόρριψη του υποψήφιου Ιταλού Επιτρόπου Ρόκο Μπουτιλιόνε.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των απαντήσεων που έδωσε ο κ. Μπουτιλιόνε κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή.

    [21] (Κ) Μπαρόζο - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ολα τα θέματα της κοινοτικής επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα συζητηθούν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Λευκωσία, την Πέμπτη στις 10:00.

    [22] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Στατιστικές Βιομηχανίας 2003 - Εκθεση

    Αύξηση σημείωσαν κατά το 2003 οι τομείς των μεταλλουργείων, των λατομείων και της μεταποίησης, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

    [23] (Κ) ΥΕΘΑ - Τουρκικές παραβιάσεις

    Συνεχίζει τις προκλήσεις της στον ελληνικό εναέριο χώρο η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού "κατά τη διάρκεια της ημέρας, πέντε σχηματισμοί επί συνόλου 12 αεροσκαφών F16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν σε 14 περιπτώσεις τον εθνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και μία άνωθεν της Νήσου Αντιψαρών σε ύψος 5000 πόδια".

    [24] (Κ) Φινλανδοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Επιτροπής του φινλανδικού Κοινοβουλίου (Eduskunta) υπό τον Πρόεδρό της Γιάρι Βίλεν φτάνει στην Κύπρο αύριο για διήμερη επίσκεψη.

    [25] (Κ) Κουβανοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας φθάνει απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος

    Ευχαριστίες προς τον Κυπριακό Ελληνισμό

    «Θέλω να εκφράσω την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη, πρώτα απ όλα στον Θεό μου και μετά να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, διότι λίγες μέρες πριν από την εκλογή μου, ήλθα κοντά σας, γονάτισα στην Παναγία την Κυκκώτισσα, και με ελέησε πλούσια δια του ηγουμένου της, του κυρίου Νικηφόρου και ακόμη, η ευθύνη και η ευγνωμοσύνη μου είναι μεγαλυτέρα, διότι το αποτέλεσμα ήταν παμψηφεί», τονίζει με δηλώσεις του, προς τον Κυπριακό λαό, ο νέος Πατριάρχης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και ο κόσμος της Κύπρου χαίρεται μαζί του για την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο, δήλωσε: «Το ξέρω και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τους αγαπώ και τους σέβομαι. Γιατί εγώ είμαι από ένα διπλανό νησί, από την Κρήτη και είμαστε δύο νησιά με την ίδια ψυχολογία, τις ίδιες παραδόσεις και αυτό με κάνει μια φορά ακόμη παραπάνω, να αγαπώ και να εκτιμώ όλο τον ευλογημένο λαό της Κύπρου διότι και στην μητρόπολη του Καμερούν και την μητρόπολη Ζιμπάμπουε όλοι οι στενοί μου συνεργάτες στο έργο μου, στη ιεραποστολή, όλοι ήταν από την Κύπρο».

    Παράλληλα, τόνισε, ότι θα καταστεί πιστός συνεχιστής του έργου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου του Ζ΄: «Θα συνεχίσω ακριβώς το ίδιο το έργο. Έχει χαράξει ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο. Γνωρίζω τους οραματισμούς του, τα όνειρα του και έτσι ήδη από αύριο πηγαίνω στον Ευαγγελισμό και στο Πατριαρχείο μας για να έχω τις πρώτες συναντήσεις για να τελειώσουνε όλα τα έργα στην Αλεξάνδρεια, όλα τα έργα στο Κάιρο και μετά θα συνεχίσω, όπως και τον πατριάρχη μας, τις αποστολές σ όλες την Αφρική για τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και για την ιεραποστολή. Λόγω του ότι έζησα πολλά χρόνια στην Αφρικανική γη και ξέρω από κοντά τα προβλήματα και πως πρέπει να δουλέψουμε».

    Σε ερώτημα για το πότε θα έλθει στην Κύπρο ως Πατριάρχης πλέον, ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, απάντησε πως: «Θα έλθω, σύντομα, γιατί θέλω να ξαναγονατίσω μπροστά στην Παναγία την Κυκκώτισσα, να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τις μέρες αυτές είχα το εικόνισμα της Κυκκωτίσσης που μου δωρίσανε, το έφερα εδώ μαζί μου στην Αλεξάνδρεια. Νυχθημερόν προσευχόμουν και ξέρω ότι ήταν το θαύμα της Παναγίας και αοράτως με τον Πατριάρχη μας μαζί, ήταν παρών την ώρα της ψηφοφορίας».

    [27] (Κ) Πρωθυπουργός Φινλανδίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)

    H επανένωση της Κύπρου μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Matti Vanhanen, ύστερα από συνάντηση στο Ελσίνκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 October 2004 - 17:49:35 UTC