Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα- ΟΚΟΕ- Καρογιάν- Εκδήλωση για Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Ομογένεια - Μήνυμα
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Αθήνα- ΟΚΟΕ- Καρογιάν- Εκδήλωση για Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί τις δυνατότητες και χτίζει τα ερείσματα για πλέον ενεργό συμμετοχή της Ενωσης σε κάθε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ και για ενσωμάτωση των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην τελική λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Δηλώσεις και σχόλια για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι κατέχει επιστολή από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στην οποία αναφέρεται ότι είχαν διατεθεί χρήματα στην Κύπρο πριν από το δημοψήφισμα, διότι τα Ηνωμένα Εθνη και κάποιοι άλλοι θεώρησαν πως αυτό είναι μια δικοινοτική προσπάθεια που έπρεπε να ενισχυθεί οικονομικά, προβάλλουν σήμερα οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους.

    Προβάλλονται επίσης η επίσκεψη στην Κύπρο του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζει όλες τις άλλες χώρες μέλη, η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα στη δήλωση διαφωνίας του Προέδρου Παπαδόπουλου να διωχθεί ποινικά η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου και η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στους εγκλωβισμένους Καρπασίας στο Ριζοκάρπασο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αθλιότητες από τους κυβερνώντες'' γράφει ότι ''σάλο'' στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου αλλά και στον ΟΗΕ προκάλεσε ο ''ατεκμηρίωτος ισχυρισμός'' του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλβαρο ντε Σότο παραδέχεται ότι είχαν δοθεί χρήματα σε Ε/Κ για να υποστηρίξουν το ''ναι'' στο δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα εξελέγη με ψήφους 187 επί συνόλου 188 ψηφισάντων μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2005 2006.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδησή της υπό τον τίτλο ''Ράπισμα κατά ΑΚΕΛ Τάσσου'' γράφει ότι απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή του να διώξει ποινικά την Υπουργό Υγείας, έδωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας. Σύμφωνα με τη ''Μ'' ο κ. Νικήτας ανέφερε ότι αν ενεργούσε διαφορετικά δεν θα είχε το δικαίωμα να ξαναμιλήσει είτε για ισονομία είτε για κράτος δικαίου. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος έποικος και πρώην λεγόμενος υπουργός του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, ο οποίος το 1996 δολοφόνησε τον Ε/Κ Σολωμό Σολωμού, είπε ότι τη διαταγή για να πυροβολήσει εναντίον του Σολωμού την έδωσε ο νυν ''βουλευτής'' του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, εν αποστρατεία συνταγματάρχης Χαλίλ Σαντραζάμ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Αγωγή κατά του Τάσσου'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ως ύστατη επιλογή διατήρησης του κύρους και της αξιοπρέπειας της εφημερίδας και των συντακτών της, ο ''Π'' αποφάσισε να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας ''για τη συνεχιζόμενη δυσφήμηση που επιχειρεί''. Ο ''Π'' αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''επανέλαβε και χθες τα περί χρηματισμού κάποιων στην περίοδο του δημοψηφίσματος, παραδεχόμενος όμως ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει όσα λέει''. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζει όλες τις άλλες χώρες μέλη.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό της θέμα με τίτλο ''Μαύρες τρύπες, χρηματισμοί, ρουφιανιές και αποδείξεις'' γράφει ότι ''τεράστιες διαστάσεις'' προσλαμβάνει η αποκάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για χρηματισμό Ελληνοκυπρίων από τα Ηνωμένα Εθνη ''και άλλους'', πριν από το δημοψήφισμα για να υποστηρίξουν το ''Ναι''. Αλλού γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο, άκουσε χθες από ''πρώτο χέρι'' τις απόψεις και τις θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στην κύρια είδηση με θέμα ''Εγκλωβισμένοι στο ναι και όχι'' γράφει ότι έξι μήνες μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το κλίμα στην πολιτική σκηνή παραμένει εμφυλιοπολεμικό καθώς η πολιτική ζωή παραμένει εγκλωβισμένη στις τότε τοποθετήσεις επί του σχεδίου Ανάν και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις συνιστούν καθημερινό φαινόμενο. Αλλού γράφει ότι πίνακας ζωγραφικής αριστούργημα της Αναγέννησης ανεκτίμητης αξίας που κλάπηκε από την Κύπρο πέρυσι το Μάιο βρέθηκε προχθές στη Βουλγαρία σε τσιγγάνικο χωριό σε κακή κατάσταση, ενώ δεύτερος πίνακας που επίσης κλάπηκε από την ίδια συλλογή εκτιμάται ότι βρίσκεται κι αυτός στην ίδια χώρα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αντιστρέφονται τα πυρά'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας στην εφημερίδα ''Πολίτης'', δήλωσε χθες ότι ''Και χίλια συγνώμη να μου πουν δεν θεωρώ ότι αποκαθίσταται η δεοντολογία, η ορθή συμπεριφορά και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των δημοσιογράφων και των πολιτικών προσώπων''. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη επισκέφθηκε χθες τους εγκλωβισμένους Καρπασίας στο Ριζοκάρπασο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' με τίτλο ''Βόμβα στο εσωτερικό μέτωπο'' γράφει ότι ''συθέμελα σείεται'' το εσωτερικό μέτωπο με αλυσιδωτές συνέπειες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για λεηλασία που έγινε στο κυπριακό Χρηματιστήριο που επιρρίπτει ''φοβερές ευθύνες'' σε όλους τους εμπλεκόμενους. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου θεωρούν ότι ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού έχει τα προσόντα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Ομογένεια - Μήνυμα

    Το αμερικανικό έθνος εργάζεται για να επιτύχει μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο στην οποίαν όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής ------------------------------------------------------------- Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η εξεύρεση συναίνεσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συζήτηση ''ειλικρινή'', προσθέτοντας ότι αυτή ''θα αποδειχτεί πολύ-πολύ χρήσιμη στο μέλλον''.

    Στη συνάντηση ο κ. Μπαρόζο και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συζήτησαν το Κυπριακό, τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τη στρατηγική της Λισσαβόνας, αλλά και γενικότερα τους στόχους της Επιτροπής.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε το συζήτηση φιλική, ειλικρινή και εποικοδομητική.

    Σημειώνοντας ότι η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει πλήρως τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι συναντά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να μάθει από πρώτο χέρι τις προτεραιότητές τους και τα προβλήματα που διαβλέπουν ''γιατί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να βοηθά στην επίτευξη συναίνεσης στην ΕΕ''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζητήθηκαν οι στόχοι της Επιτροπής, η στρατηγική της Λισσαβόνας, η ενδιάμεση ανασκόπηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας, το τι μπορεί να γίνει από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή για να δοθούν σημάδια εμπιστοσύνης στην οικονομία, καθώς και ένας αριθμός σημαντικών θεμάτων, όπως οι οικονομικές προοπτικές, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, η επικύρωση της συνταγματικής συνθήκης και οι προοπτικές των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι ''συζητήσαμε και το λεγόμενο Κυπριακό με ένα πολύ ειλικρινή και φιλικό τρόπο, όπως κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ελλάδα - ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας -------------------------------------- Η Ελλάδα εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας με 187 ψήφους, επί συνόλου 188 ψηφισάντων. Επίσης, εξελέγησαν η Δανία, η Ιαπωνία, η Αργεντινή και η Τανζανία.

    Σε δήλωσή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, είπε ότι ''η Γενική Συνέλευση εξέλεξε τα πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2005-2006'' και πρόσθεσε ότι ''είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να σας ανακοινώσω ότι μεταξύ των νέων πέντε μελών είναι και η χώρα μας, η οποία έλαβε 187 ψήφους σε σύνολο 188''.

    Μολυβιάτης - Ελλάδα - ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας ------------------------------------------------------ Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας για την εκλογή της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Σήμερα η Ελλάδα εξελέγη σχεδόν παμψηφεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2005-2006'', είπε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε: ''Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 52 χρόνια και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας. Επιβεβαιώνει το κύρος που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό και την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλει η διεθνής κοινότητα''.

    ''Η προσπάθεια για την εκλογή μας άρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε από την σημερινή. Η χώρα μας έχει όφελος όταν η εξωτερική της πολιτική εφαρμόζεται με συναίνεση και συνέχεια'', είπε.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε πως ''καθ' όλη τη διάρκεια της διετούς συμμετοχής μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα καθοδηγούμαστε από τις βασικές αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής, δηλαδή την προσήλωση στην ειρήνη, τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών του κόσμου''.

    ''Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας αφορούν την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρίσεων, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο στο πλαίσιο αυτό σε στενή συνεργασία με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, θα επικεντρώσουμε την προσοχή και την προσπάθεια μας σε περιοχές αστάθειας αλλά βεβαίως και στην ευρύτερη περιοχή μας για την οποία το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας είναι αυτονόητο'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι η ''απόφαση της Αθήνας είναι να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ ως θεματοφύλακας της νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών'', κατέληξε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του.

    Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ''θα έχει τη δυνατότητα να προεδρεύσει δύο φορές, για ένα μήνα κάθε φορά, ενώ εκπρόσωπος της χώρας θα παραμείνει ο νυν εκπρόσωπος Αδαμάντιος Βασιλάκης'', ανέφερε.

    Η Ελλάδα κατείχε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 1952-1953.

    Η θητεία της Ελλάδας συνέπεσε για το 1952 με αυτήν της Τουρκίας, η οποία κατείχε θέση μη μονίμου μέλους για τη διετία 1951-1952. Οι δύο χώρες διατηρούσαν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στις διάφορες ψηφοφορίες.

    Ελλάδα - Συμβούλιο Ασφαλείας - Καρογιάν ------------------------------------------- Μεγάλο επίτευγμα χαρακτήρισε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μη μόνιμο μέλος, εκφράζοντας παράλληλα και χαρά για αυτή την εξέλιξη.

    Ο κ. Καρογιάν, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν η εκλογή της Ελλάδας στη θέση του μη μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, θα επηρεάσει προς την κατεύθυνση μιας νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, απάντησε ότι αυτό «είναι άλλο ζήτημα», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση είναι σε στενή επαφή σε πολλά επίπεδα.

    «Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι άλλο ζήτημα. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει προεργασία σε πολλά επίπεδα και επομένως οι βολιδοσκοπήσεις και οι κινήσεις γίνονται εκεί που πρέπει να γίνονται και την περίοδο που πρέπει να γίνουν για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρογιάν.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Τουρκία - Αναγνώριση - Κύπρος ------------------------------------------------ Κάθε χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζει όλες τις άλλες χώρες μέλη και το θέμα αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία θα εγερθεί σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ενωσης και της Αγκυρας, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν σε δήλωσή του στην τ/κ εφημερίδα του Λονδίνου ''London Gaazete''.

    ''Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που κάποιος θα θέσει σε κάποιο στάδιο για την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία'', είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    Πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει το θέμα αυτό με Τούρκους συναδέλφους του.

    ''Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πολλοί σε όλη την Ευρώπη θα διερωτηθούν για αυτό. Δεν λεω βέβαια στην Τουρκία τι θα κάνει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα τεθούν σοβαρά ερωτήματα'', ανέφερε.

    Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Ομογένεια - Μήνυμα ------------------------------------------------- Το αμερικανικό έθνος εργάζεται για να επιτύχει μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο στην οποίαν όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Σε μήνυμα που απέστειλε το εκλογικό του επιτελείο στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης ''Greek - News'', ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει ότι υπό την ηγεσία του, ''οι ΗΠΑ απέδειξαν την έντονη δέσμευσή τους σε μία δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    Στο διεθνές επίπεδο, ο Πρόεδρος Μπους εκτιμά την Ελλάδα ως μία σύμμαχο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, αναφέροντας ότι η Ναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη ''πρόσφερε υποστήριξη στα συμμαχικά αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον παγκόσμιο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας''.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζει τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στις προσπάθειες της Αμερικής για την εθνική και εσωτερική ασφάλεια.

    Στο μήνυμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρετίζει ''τα μεγάλα επιτεύγματα της Ελλάδας κι όλων των Ελλήνων για τους πολύ επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004'' στην Αθήνα.

    Σημειώνει το γεγονός ότι οι Ελληνες ομογενείς, ''έχουν επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων'' ενώ η ελληνοαμερικανική κοινότητα ''έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκπαιδευτικών επιτευγμάτων στη χώρα''.

    Νέα Υόρκη - Ανδρέας Μαυρογιάννης - Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Αμερικής ---------------------------------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχοντας αποφύγει το χειρότερο τώρα ως μέλος της ΕΕ είναι σε καλύτερη θέση για να διαπραγματευθεί μια ισοδίκαιη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του προχθές σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών της Αμερικής (HABA), στη Νέα Υόρκη.

    Τα έσοδα της εκδήλωσης, που έγινε στο Κυπριακό Σπίτι, προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του Ταμείου για τα Παιδιά της Κύπρου.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου αφού αναφέρθηκε στην ευρύτερη σημασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μια από τις μεγαλύτερες και πλέον φιλόδοξες διευρύνσεις στην ιστορία της, έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ καθώς επίσης μια περιγραφή της κυπριακής οικονομίας και της προόδου που έχει επιτευχθεί όπως διαφαίνεται και μέσα από τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες.

    Γαλλία - Τουρκία - Ενταξη στην ΕΕ -------------------------------------- Ούτε η Ευρώπη ούτε η Τουρκία είναι έτοιμες σήμερα για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, στη διάρκεια προχθεσινής συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Ραφαρέν είπε ότι η Τουρκία ''απέχει πολύ σήμερα από την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις πολιτικές, την οικονομία και την κοινωνία της'' και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να γίνουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, να ενισχυθεί περαιτέρω η κοσμική διακυβέρνηση, και να προωθηθεί η ισότητα των φύλων.

    Υπουργός Εμπορίου - Φινλανδία - Επαφές -------------------------------------------- Πρακτικούς τρόπους συνεργασίας Κύπρου και Φινλανδίας σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και τεχνικών επιτροπών συζήτησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας κατά τις επαφές που είχε στη Φινλανδία με τον εκεί ομόλογό του.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αποφασίστηκε να οριστεί ένα διευθυντικό στέλεχος από τα δύο Υπουργεία που να συντονίζει τις επαφές των δύο χωρών, έτσι ώστε ''να μπορεί να υπάρχει μια πιο άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία για την ανάπτυξη συνεργασίας στους διάφορους τομείς και ζητήματα που εγείρονται και συζητούνται στα πλαίσια της ΕΕ''.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με τον Φινλανδό ομόλογό του συζήτησε θέματα που αφορούν την ΕΕ και στα οποία Κύπρος και Φινλανδία ''τυγχάνουν να έχουν κοινές θέσεις και προσεγγίσεις''.

    Κύπρος - Κτηνοτροφία - Χρηματοδότηση ---------------------------------------- Περίπου 6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Κύπρο το 2005, στο πλαίσιο της υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος για την καταπολέμηση των ζωονόσων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Συνολικά η Επιτροπή θα διαθέσει 188 εκατ. ευρώ στα 25 κράτη μέλη, ποσό κατά 41 εκατ. ευρώ υψηλότερο από τον αντίστοιχο του 2004. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν την πρόληψη της ασθένειας των τρελών αγελάδων, καθώς και τις προσπάθειες εξάλειψής της, την εξάλειψη της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων και την εξάλειψη άλλων ζωονόσων.

    Στην Κύπρο, θα δοθούν 110.000 ευρώ για την πρόληψη της ασθένειας των τρελών αγελάδων. Στην Ελλάδα θα διατεθούν 735.000 ευρώ.

    Κλιμάκιο ΔΝΤ - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------- Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 18 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2004 για κύκλο διαβουλεύσεων στα πλαίσια της συνήθους επισκόπησης της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Το κλιμάκιο θα συζητήσει με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις και γενικότερα την πορεία της οικονομίας.

    Θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Προγραμματισμού, καθώς και άλλους οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων του τόπου.

    Υπ. Εργασίας - Διευθυντής Οργ. Ασφάλειας-Υγείας στην Εργασία ------------------------------------------------------------- Τα επίπεδα άγχους των εργαζομένων στην Κύπρο είναι ψηλότερα από εκείνα του μέσου Ευρωπαίου, ανέφερε χθες ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Χανς Χορστ Κονκολέφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας στην Κύπρο είναι μεν στα μέσα επίπεδα της ΕΕ, ωστόσο είναι ακόμη πολύ ψηλός και επιβάλλεται να μειωθεί.

    Ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι στις 18 Οκτωβρίου θα αρχίσει η Εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η οποία φέτος θα συμπέσει με την αντίστοιχη εβδομάδα στην Ευρώπη. Το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2004 είναι η Ασφάλεια και Υγεία στις Κατασκευές και το σύνθημα που επιλέγηκε ''Οικοδομώντας την Ασφάλεια''.

    Αθήνα- ΟΚΟΕ- Καρογιάν- Εκδήλωση για Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου ----------------------------------------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί τις δυνατότητες και χτίζει τα ερείσματα για πλέον ενεργό συμμετοχή της Ενωσης σε κάθε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ και για ενσωμάτωση των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην τελική λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 October 2004 - 17:49:07 UTC