Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρετανία - Εκπρόσωπος Φόρειν Οφις - ΠΓΔΜ
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική - Α' κατηγορία - Αποτελέσματα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κατεχόμενα - Ευρωβουλευτές - Ομάδα Πρασίνων
  • [05] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κύπρος - Βέτο
  • [06] (Κ) Ινδία - Κύπρος - Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο Οικολόγων - Δηλώσεις
  • [09] (K) ΓΓ Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [10] (Κ) Οικολόγοι - 6ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [11] (Κ) Οικολόγοι - 6ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πράσινοι της Ευρώπης

  • [01] (Κ) Βρετανία - Εκπρόσωπος Φόρειν Οφις - ΠΓΔΜ

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική - Α' κατηγορία - Αποτελέσματα

    Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 7η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α' κατηγορίας. Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει την ΑΕΚ και η Νέα Σαλαμίνα την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι προβληματισμοί για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της λήψης οριστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η αναμενόμενη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο την προσεχή Παρασκευή, η χθεσινή ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο Συνέδριο της ΠΟΓΟ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με την ονομασία ''Μακεδονία'', για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και για τα κυκλώματα παρανόμων που εκμεταλλεύονται γυναίκες και που τις χρησιμοποιούν για την παροχή ερωτικών υπηρεσιών έναντι αμοιβής.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Παρενέργειες'', ότι αυξάνει η ένταση του πονοκέφαλου για την κυβέρνηση καθώς πλησιάζει η 17η Δεκεμβρίου, οπόταν θα πρέπει να πάρει απόφαση για το εάν θα συμπορευθεί με τα υπόλοιπα 24 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ή εάν θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ενωσης. Η όποια απόφαση, γράφει η εφημερίδα, θα έχει παρενέργειες, τις οποίες αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό και την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του κράτους των Σκοπίων με το όνομα ''Μακεδονία''. Ο ΔΗΣΥ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προειδοποιεί τους κυβερνώντες για το μήνυμα που στέλλουν οι ΗΠΑ με την απόφασή τους, ''αλλά αυτοί τον κατηγορούν για κινδυνολογία''.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Δεν υπάρχει συσχετισμός του Κυπριακού με ΠΓΔΜ'', γράφει στο κύριο θέμα, αναφερόμενη σε χθεσινές δηλώσεις των κυρίων Χριστόφια και Αναστασιάδη, καθώς και του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ότι σύσσωμη η κυπριακή πολιτική ηγεσία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συσχετισμός του Κυπριακού με το ζήτημα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''. Αλλη είδηση είναι ότι από χθες βρίσκονται στο πόδι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, καθώς και κάτοικοι του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς για την καταπολέμηση της κόκκινης ακρίδας που κατά σμήνη έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Πτώση Τάσσου'', γράφει πως έρευνα, την οποία πραγματοποίησε από τις 3- 5 Νοεμβρίου 2004 η εταιρεία ''Research Solutions'' για λογαριασμό του ''Πολίτη'', δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι η «αποδοχή του Προέδρου Παπαδόπουλου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κυπριακού εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό σε επίπεδο κάτω από το 60%». Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ποσοστό 52% ζητεί την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του δικαιώματος της αρνησικυρίας προκειμένου να λάβει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου, ο οποίος δηλώνει ότι ''η πολιτική ζωή της Κύπρου νοσεί''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Γενική απαξίωση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε κατά το διάστημα 4- 7 Οκτωβρίου 2004 από την εταιρεία ''Insight Market Research'' για λογαριασμό του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, «εάν καλούνταν σήμερα οι πολίτες να ψηφίσουν, οι αναποφάσιστοι και το λευκό θα αποτελούσαν το πρώτο και μεγαλύτερο κόμμα στην Κύπρο με ποσοστό σχεδόν 38%». Τα ποσοστά των κομμάτων, σε τέτοια περίπτωση, θα ήσαν ως εξής: ΔΗΣΥ 21,2%, ΑΚΕΛ 19,5%, ΔΗΚΟ 10%, ΚΣ ΕΔΕΚ 4,2%, ΝΕΟ 2,4%, Κίνημα Οικολόγων 1,9%, ΕΥΡΩΔΗ 1,6%, ΑΔΗΚ 0,6% και ΕΔΗ 0,6%. Σε άλλο θέμα γράφει για την αναμενόμενη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο την προσεχή Παρασκευή, η οποία -σύμφωνα με την εφημερίδα- ''δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ομίχλη, που συνειδητά συντηρεί η Λευκωσία'' ως προς την άσκηση ή όχι του δικαιώματος αρνησικυρίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αρχιεπισκοπικές καθαρών λύσεων'', γράφει στο κύριο θέμα πως δημοσκόπηση της εταιρείας ''RAI'' για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο θρόνο του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, που διεξήχθη από 25 μέχρι 28 Οκτωβρίου σε παγκύπρια κλίμακα με δείγμα 1.214 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, δίδει σαφές προβάδισμα στον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο με ποσοστό 45% και ακολουθούν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος με ποσοστό 20% και πιο πίσω ο Πάφου Χρυσόστομος με 6%. Αλλού γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους την προσεχή Τρίτη, διεκδικώντας αποζημιώσεις για θεομηνίες και κακή εμπορία των πατατών που παρήγαγαν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Στηλίτευσε τον χρηματισμό'', ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του χθες στο Συνέδριο της ΠΟΓΟ στη Λευκωσία, επέκρινε την Τουρκία για ετσιθελισμό και για την αρνητική στάση της στο Κυπριακό, ενώ στηλίτευσε για άλλη μια φορά τη μέθοδο της χρηματοδότησης και των προσπαθειών ξένων κέντρων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ για προώθηση της πολιτικής τους στο Κυπριακό, ''χρησιμοποιώντας και αυτήν την απαράδεκτη και καταδικαστέα μέθοδο''. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του ανεξάρτητου Βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος δηλώνει ότι υπάρχει εκ των έξω άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση και ότι ''το λάθος του Νίκου Αναστασιάδη να ισχυρισθεί ότι τάχατες δίνουμε λεφτά σε γερουσιαστές είναι μεγαλύτερο από το λάθος του να καταγγείλει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Ευρωβουλευτές - Ομάδα Πρασίνων

    [05] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κύπρος - Βέτο

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η ε/κ διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσον θα δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη χώρα του.

    [06] (Κ) Ινδία - Κύπρος - Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ

    Η Ινδία συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προνοούν και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνέδριο ΠΟΓΟ - Χριστόφιας - Κυπριακό -----------------------

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει συνεχώς να στέλλει το μήνυμα ότι επιδιώκει επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και ότι είναι έτοιμη να εργαστεί δημιουργικά για την επίτευξη της λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας ταυτοχρόνως την Τουρκία, που επιζητεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ''να ενεργεί με τέτοιο τρόπο που να μη δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να σκέφτεται για άσκηση βέτο''.

    Σε ομιλία του χθες στο 11ο Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ), ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης από το εξωτερικό με στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης εν όψει του δημοψηφίσματος.

    Το θέμα αυτό, όπως είπε, ''απασχόλησε πολύ τις τελευταίες βδομάδες την κυπριακή κοινωνία και είναι προφανές ότι ξένα κέντρα και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να προωθήσουν την πολιτική τους στο Κυπριακό, χρησιμοποιώντας και αυτή την απαράδεκτη και καταδικαστέα μέθοδο''.

    Απευθυνόμενος σε ξένες αντιπροσωπείες που παρακολουθούσαν το Συνέδριο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''η Κύπρος πάντα υπολόγιζε και συνεχίζει να υπολογίζει στη διεθνή αλληλεγγύη για να επιβιώσει και να δικαιωθεί'' και τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους.

    ''Να είστε σίγουρες'', είπε, ''ότι και εμείς, η κυπριακή Αριστερά, δεν ξεχνούμε το διεθνιστικό μας χρέος και με όλες μας τις δυνάμεις στεκόμαστε δίπλα στους λαούς που παλεύουν ενάντια στην 'νέα τάξη', για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο''.

    Αναστασιάδης - Ανώτατο Συμβούλιο ΔΗΣΥ ------------------ Σε κοινή δράση, ώστε να διασφαλισθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου θα υπάρξουν οι αναγκαίες αναφορές σύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού, κάλεσε χθες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος.

    «Είναι η ώρα που πρέπει όλοι να συνταχθούμε γύρω από τον κοινό στόχο της επανένωσης της πατρίδας πριν η παρέλευση του χρόνου, όπως έγινε και στην περίπτωση των Σκοπίων, οδηγήσει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και στην αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο», είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών για την άσκηση του δικαιώματος βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να συνυπολογίσουν τις συνέπειες, να προσμετρηθούν όλα τα δεδομένα και εάν κριθεί ότι επιβάλλεται η άσκηση βέτο, αυτό να ασκηθεί.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει το θέμα στην προσεχή του συνεδρία σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται «στο παρά πέντε αν όχι στο και ένα».

    Πέτρος Ευθυμίου - ΠΓΔΜ - ΗΠΑ - Ελληνική κυβέρνηση ------------------------------ Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση με εγρήγορση και πρωτοβουλίες και όχι μια που να παρακολουθεί την ροή των γεγονότων ως θεατής, σημείωσε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Ευθυμίου, κληθείς να σχολιάσει τη μονομερή αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργανώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «πέρα από το δεδομένο της αμερικανικής κίνησης επισημαίνουμε ότι μια κυβέρνηση δρα αποτρεπτικά και δεν δρα με νεκροψίες. Άρα η κυβέρνηση οφείλει να έχει πάντα συνείδηση της πρωτοβουλίας ώστε να μην βρίσκεται προ τετελεσμένων ή προ εκπλήξεων. Η ενέργεια των ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι χρειάζεται η Ελλάδα μια κυβέρνηση με εγρήγορση και πρωτοβουλίες και όχι μια που να παρακολουθεί την ροή των γεγονότων ως θεατής''.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από την ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ''όταν ήδη ήταν ειδοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από την αμερικανική κυβέρνηση ήδη από τον Μάη ότι θα υπάρξει μία τέτοια μονομερής ενέργεια έπρεπε να είχε κινηθεί για να την αποτρέψει''.

    Όσον αφορά τον κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο κ. Ευθυμίου ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι ''δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδεθούν τα δύο θέματα των Σκοπίων και του ψευδοκράτους. Υπάρχει και ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο όσον αφορά τα κατεχόμενα''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέδριο ΠΟΓΟ - Δηλώσεις ------------------------ Δεν υπάρχει συσχετισμός του Κυπριακού με το ζήτημα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ του κράτους των Σκοπίων υπό την ονομασία ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'', όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας όλους να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του τόπου, ενόψει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τον προσεχή Δεκέμβριο για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΠΟΓΟ στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. Χριστόφιας -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ- ερωτήθηκε για το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με το όνομα ''Μακεδονία'', καθώς και για τους φόβους που εκφράστηκαν ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσει κάτι παρόμοιο και στην Κύπρο και εάν υπάρχει συσχετισμός των δυο.

    Ο κ. Χριστόφιας απάντησε πως ''απόλυτος συσχετισμός ασφαλώς δεν υπάρχει. Φόβοι από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ'', πρόσθεσε, ''είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, φρονώ όμως ότι δεν θα πρέπει να προστρέξουμε να δημιουργήσουμε και στον εαυτό μας πανικό γιατί στο Κυπριακό υπάρχουν και άλλες παράμετροι''.

    Αναστασιάδης - ΠΓΔΜ - ΗΠΑ - Κυπριακό ---------------------------- ''Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν οποιοδήποτε ενδοιασμό να εφαρμόσουν αυτό που πιστεύουν, δηλαδή ότι είναι υπερδύναμη, αποφασίζουν και εκτελούν αδιαφορώντας ακόμα και για τους φίλους τους όπως είναι η Ελλάδα'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την αμερικανική απόφαση με την οποία αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η στάση των ΗΠΑ αποτελεί ''ισχυρό μήνυμα που ενισχύει τη θέση ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα λυθεί το Κυπριακό''.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή πριν την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Κύπρο για αναπτύξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους επί των εξελίξεων.

    Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμα ότι η στενή συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας Κύπρου όσο και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαία και χρήσιμη.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - ΠΓΔΜ - Ψευδοκράτος - ΗΠΑ - Πτήσεις --------------------------------- Δεν μπορεί να συνδεθεί το θέμα του ψευδοκράτους με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, το ψευδοκράτος είναι προϊόν παρανομίας και οι ΗΠΑ δεν θα υπονομεύσουν τη διεθνή έννομη τάξη.

    ''Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια σύνδεση της ΠΓΔΜ με το ψευδοκράτος, γιατί το τελευταίο αποτελεί προϊόν παρανομίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν εξάλλου και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούν όλες τις χώρες μέλη να απέχουν από ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα οδηγούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θεωρώ αδιανόητο για τις ΗΠΑ να υπονομεύσουν με ένα τέτοιο ωμό και κυνικό τρόπο το διεθνή νόμο και τη διεθνή έννομη τάξη'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργάνωσε το ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την ενέργεια των ΗΠΑ ''κάκιστη, ανεπίτρεπτη και προκλητική για τα αισθήματα του ελληνικού λαού'', σημειώνοντας πως υπονομεύεται με αυτόν τον τρόπο η ομαλότητα, σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στοιχεία για τα οποία εργάστηκε πολύ Ελλάδα.

    Οσον αφορά τις πληροφορίες για έναρξη αεροπορικής σύνδεσης ΗΠΑ - ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι είναι ''αδιανόητο για καθαρά πρακτικούς λόγους να υπάρξει σύνδεση ΗΠΑ - ψευδοκράτους με την γεωγραφική του έννοια, δηλαδή με τα κατεχόμενα''.

    Προδρόμου - ΠΓΔΜ - Επίσκεψη Καραμανλή - Ευρωσύνταγμα ----------------------- Εχθρική ενέργεια κατά του Ελληνισμού, χαρακτήρισε ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    ''Η πρόσφατη ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την απολύτως καταχρηστική έως και 'πειρατική' χρήση της επωνυμίας 'Μακεδονία' από to κράτος των Σκοπίων (FYROM), είναι μια απαράδεκτη εχθρική ενέργεια εναντίον του Ελληνισμού. Πέραν των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, αποτελεί μια άκρως επιπόλαια κίνηση που εγκυμονεί νέους κινδύνους αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια'', ανέφερε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Προδρόμου.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως είναι μια πολιτική πράξη ιδιαίτερης σημασίας.

    Αναφορικά με την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που πρόσφατα υπεγράφη από τους ηγέτες της ΕΕ στην Ρώμη, η ΕΥΡΩΔΗ εισηγείται και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για υιοθέτησή του από την Κύπρο.

    Ινδία - Κύπρος - Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ ------------------

    Η Ινδία συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προνοούν και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Νέο Δελχί του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου, αναφέρει επίσης ότι ο κ. Ζακχαίος είχε και δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τη Γενική Γραμματέα του Ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης Shashi Tripathi, στις οποίες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ινδίας καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    Βουλή των Γερόντων -Στ΄ Σύνοδος- Πρόεδρος Βουλής -------------------------- Στην εκτίμηση ότι η Βουλή των Γερόντων έχει υλοποιήσει το βασικό και φιλόδοξο στόχο της να μετατραπεί σε ένα εφαλτήριο παρέμβασης προς την κοινωνία και την πολιτεία για αναβάθμιση του επιπέδου και των συνθηκών ζωής της τρίτης ηλικίας, όπως και πολλούς άλλους στόχους της, προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του χθες κατά την έναρξη των εργασιών της Έκτης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε για ''την υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο θεσμό και τις ευγενικές του επιδιώξεις για παραπέρα ανάπτυξή του''.

    ''Είναι πεποίθησή μας'', είπε, ''ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική προώθηση των προβλημάτων των ηλικιωμένων και στην ενίσχυση του ρόλου τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι''.

    Ημερίδα ΕΔΕΚ - Υπουργός Παιδείας - Ομήρου - Ευθυμίου --------------------- Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος πάνω στην πρόταση για συνολική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο, ούτως ώστε να αρχίσει η υλοποίησή της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη της Ημερίδας του ΚΣ ΕΔΕΚ με θέμα ''Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Αλλάζουμε την Εκπαίδευση, αλλάζουμε την Κοινωνία. Οραμα και πράξη''.

    ''Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταφθάνουν καθημερινά γραπτές απόψεις και εισηγήσεις για το περιεχόμενο της Εκθεσης, που αξιολογούνται και καταγράφονται, ενώ έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για ολοκλήρωση του διαλόγου και έναρξη της υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης'', είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση αποτελούσε μια από τις κυριότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτοφανούς ζύμωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα της εκπαίδευσης, που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει, με πρώτο βήμα την εφαρμογή από φέτος της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης.

    Πρόσθεσε ότι προωθούνται και άλλα μέτρα, όπως η ετοιμασία νέου σχεδίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, ο εκσυγχρονισμός των Αναλυτικών Προγραμμάτων, η εφαρμογή εσωτερικών ρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Μέσης Εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της παραπαιδείας και η ετοιμασία σχεδίου για την ενοποίηση των ενιαίων και εισαγωγικών εξετάσεων.

    Πάφος - Ακρίδες - Συνεχίζονται οι ψεκασμοί

    Συνεχίστηκαν και χθες οι προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας και κατοίκων του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς για την καταπολέμηση της κόκκινης ακρίδας που έχει "εισβάλει" στη περιοχή από την περασμένη Κυριακή.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας Ανδρέας Καζαντζής έγινε επέμβαση με ψεκασμούς από αέρος και εδάφους στη περιοχή «Βαθινί» μεταξύ των κοινοτήτων Αργάκας και Μακούντας όπου συγκεντρώθηκε ένα τεράστιο σμήνος κόκκινων ακρίδων.

    Πάφος - Ισχάν Αλί - Μνημόσυνο ------------------------ Το Ίδρυμα Ισχάν Αλί τίμησε σήμερα την μνήμη του γνωστού Τ/Κ πολιτικού και ιατρού Ισχάν Αλί ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και διετέλεσε σύμβουλος επί προεδρίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Σπύρου Κυπριανού.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό νεκροταφείο στην Πάφο, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ισχάν Αλί, Οζτεμίρ Οζκιούρ, ανέφερε ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι ιδέες του Ισχάν Αλί για φιλία μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ είναι επίκαιρες.

    Την προσφορά του Ισχάν Αλί στους αγώνες για ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ εξήραν σε δηλώσεις τους ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη Σκέψη Δρ. Χρίστος Χρίστου.

    Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική - Α' κατηγορία - Αποτελέσματα ------------------ Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 7η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α' κατηγορίας. Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει την ΑΕΚ και η Νέα Σαλαμίνα την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο Οικολόγων - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα συνεκτιμήσει την κατάλληλη στιγμή τα όσα λέγονται για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την Τουρκία και ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα υποχρεωθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, απομακρύνοντας ταυτοχρόνως τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το νησί.

    Στη διάρκεια του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών που πραγματοποιείται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, είχαν ακουσθεί εκτιμήσεις της ηγεσίας των Ευρωπαίων Οικολόγων - Πρασίνων πως, εάν δοθεί από την ΕΕ στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε αυτό θα ήταν εγγύηση και για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας και για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να σχολιάσει τις αναφορές αυτές, δήλωσε ότι ''αυτή είναι άποψη που την υποστηρίζουν πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων με τους οποίους έχει ήδη συναντηθεί και συζητήσει το θέμα.

    [09] (K) ΓΓ Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών - Παγκύπριο Συνέδριο

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε σήμερα την ελπίδα όπως η στάση της Τουρκίας επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνδυάσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με θετικές πρωτοβουλίες προς την Κύπρο.

    Σε ομιλία του στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Περδίκης υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στις ΗΠΑ, τους Βρετανούς και τα ΗΕ, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της Ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά του κράτους, είπε ότι η προεκλογική υπόσχεση και μετεκλογική δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου για ένα Ανεξάρτητο Φορέα Περιβάλλοντος δεν έχει υλοποιηθεί και εξέφρασε την ανησυχία του Κινήματος στη διαπίστωση ότι ''πλην του ιδίου του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος με κάθε ευκαιρία επαναδιατυπώνει την προσήλωσή του στη δέσμευση αυτή, φαίνεται να προωθούνται παραπλεύρως προτάσεις που απέχουν κατά παρασάγκας από τον αρχικό σχεδιασμό και δέσμευση''.

    ''Ως εκ τούτου'', πρόσθεσε, ''εμείς λέμε πως δεν αισθανόμαστε πως ανήκουμε στο χώρο της συγκυβέρνησης, αφού μερίδιο στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας δεν έχουμε. Ούτε όμως και στο χώρο της πάντα αρνητικής και καθόλα απαξιωτικής αντιπολίτευσης νοιώθουμε πως ανήκουμε''.

    [10] (Κ) Οικολόγοι - 6ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Την ευθύνη για την ούτω καλούμενη ''οικονομική απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων φέρει η πολιτική και πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία και όχι η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του ενώπιον των Οικολόγων που συμμετείχαν σήμερα στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριό τους στη Λευκωσία και μπροστά στη Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών Μόνικα Φρασόνι, στον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Αρνολντ Κασόλα, στη Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών Βούλα Τσέτση και σε πολλούς αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων από την Ελλάδα, και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η τουρκική αυτή πολιτική ''δεν αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων, αλλά στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων''.

    Απώτερος στόχος τους, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι ''η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε μια χωριστή νομική οντότητα, που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός χωριστού κράτους, εκτός από τη διπλωματική αναγνώριση, που έτσι και αλλιώς είναι αδύνατο να παρασχεθεί''.

    Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως, ''εάν η τουρκική πλευρά ενδιαφερόταν πραγματικά για την οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων και όχι για την απόκτηση πολιτικών ερεισμάτων, θα επιζητούσε την πραγματική επανένωση της Κύπρου, την οικονομική ολοκλήρωση των δύο κοινοτήτων και θα συνέβαλλε στην εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, έχοντας υπόψη του και τη θετική τοποθέτηση των Ευρωπαίων Πρασίνων υπέρ του σχεδίου Ανάν, έτσι όπως επαναδιατυπώθηκαν και στους σημερινούς χαιρετισμούς που ακούστηκαν στο Συνέδριο πριν από τη δική του ομιλία, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα να πει ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

    Δηλώνοντας ότι σέβεται τη διαφορετική άποψη, παρά το ότι διαφωνεί με το σκεπτικό της, ο Πρόεδρος κάλεσε όλους να δείξουν τον αντίστοιχο σεβασμό και στη διεκδίκηση και έκφραση του ιδίου δικαιώματος της διαφορετικότητας του κυπριακού Ελληνισμού και τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι, με την απόρριψη των συγκεκριμένων προνοιών του σχεδίου Ανάν δεν απέρριψαν τη λύση του Κυπριακού ή την επανένωση της νήσου.

    [11] (Κ) Οικολόγοι - 6ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πράσινοι της Ευρώπης


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 November 2004 - 18:49:24 UTC