Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Διεθνής Τουριστική Εκθεση - Συμμετοχή Κύπρου
  • [02] (Κ) Ομογένεια Βρετανίας - Ραδιομαραθώνιος
  • [03] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκδηλώσεις
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Δικαστήριο - Ακκελίδου (1)
  • [09] (Κ) Ντενκτάς - Ταλάτ - Εντολή (1)
  • [10] (Κ) Κύπριος ΥΠΑΜ - Τουρκία - Αιγαίο - Προκλήσεις - ΕΦ
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόταση για λιμάνι Λάρνακας - Τ/Κ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συναντήσεις
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος - Ενημέρωση
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Σκόπια - Αναγνώριση από ΗΠΑ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Θέμα αγνοουμένων
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην Ιταλία
  • [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ
  • [21] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σκόπια - Ονομασία
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδο
  • [23] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου
  • [24] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες - Εισφορές
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Διεθνής Τουριστική Εκθεση - Συμμετοχή Κύπρου

    Ακόμη πιο επιβλητική θα είναι φέτος η συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση, γνωστή ως World Travel Market, που ανοίγει σήμερα στους εκθεσειακούς χώρους Excell του ανατολικού Λονδίνου.

    [02] (Κ) Ομογένεια Βρετανίας - Ραδιομαραθώνιος

    [03] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκδηλώσεις

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Με τη χθεσινή νίκη του με 2-0 επί της ΑΕΚ στο ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει το αήττητό του σερί και διατηρείται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
    
    Χθες στον άλλο αγώνα της 2ης ημέρας της 7ης αγωνιστικής, η Νέα Σαλαμίνα επιβλήθηκε της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με 3-2.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, ξεχώρισε η νέα ήττα της Ομόνοιας από τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ με 2-0, αλλά και η εκτός έδρας νίκη της Ανόρθωσης επί της Αθλητικής Ενωσης Πάφου με 3-2, νίκη που τη διατηρεί σε επαφή με τον πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ.
    
    Επίσης η ΑΕΛ κέρδισε τον Εθνικό Αχνας στο δασάκι με 1-0 και ο Διγενής τον Απόλλωνα στο Αντώνης Παπαδόπουλος με 2-1, ενώ η Αλκή κατέβαλε τον Αρη με 3-2 στο ΓΣΖ και διατηρείται στην 3η θέση της βαθμολογίας.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. ΑΠΟΕΛ         19
    2. Ανόρθωση      17
    3. Αλκή          14
    4. ΑΕΛ           13
    5. Ν. Σαλαμίνα   12
    6. Ολυμπιακός    10
    7. Απόλλων       9
    8. Ομόνοια       8
    9. Εθνικός Αχνας 8
    10. Διγενής      7
    11. Α.Ε Πάφος    7
    12. Παραλίμνι    6
    13. ΑΕΚ          6
    

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η στάση της Λευκωσίας στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η ΕΕ θα αποφασίσει κατά πόσον θα δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο συνέδριο των Οικολόγων για το Κυπριακό, η σημερινή έναρξη της δικαστικής διαδικασίας κατά της Υπουργού Υγείας, η διαμόρφωση του κομματικού σκηνικού και των κομματικών ισορροπιών μετά το δημοψήφισμα και τις Ευρωεκλογές και το διήμερο του Ραδιομαραθωνίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απόλυτη απομόνωση της Κύπρου στην ΕΕ'' γράφει ότι στη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιχείρησε να εξηγήσει στους Ευρωπαίους Πράσινους τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν, ''πλην όμως δεν κατάφερε να τους μεταπείσει, ενώ αυτός τους έλεγε ότι το σχέδιο δεν ήταν ούτε εξισορροπημένο, ούτε δίκαιο, αυτοί του απάντησαν πως αυτό είναι αρκετά ισορροπημένο''. Αλλού γράφει ότι ''σε σαφή διάσταση'' στο Κυπριακό βρίσκονται οι Οικολόγοι με τους Ευρωπαίους Πράσινους, κάτι που διαφάνηκε στο χθεσινό συνέδριο.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Σε διμέτωπη μάχη η Ακκελίδου'' και γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου "αναμένεται να καθίσει σήμερα στο ειδώλιο του κατηγορουμένου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, κατηγορούμενη για παρεμπόδιση της δικαστικής δικαιοσύνης, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο ειδώλιο του κατηγορουμένου και η πολιτική που εφαρμόζει στο θέμα της παροχής ογκολογικών υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς". Σε άλλη είδηση γράφει ότι σήμερα και αύριο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το 15ο Ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Ανοδος ΔΗΚΟ'' γράφει ότι το ΔΗΚΟ είναι το κόμμα που φαίνεται ''να κερδίζει πόντους'' στο κομματικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η Research Solutions. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προτείνει στην τ/κ ηγεσία προβλήτα του λιμανιού Λάρνακας για αποκλειστική χρήση από τους Τ/Κ υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές τ/κ προϊόντων.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κόκκινη κάρτα στους Πράσινους της Ευρώπης'' και γράφει ότι ευκαιρία να απαντήσει στις θέσεις των Ευρωπαίων Πρασίνων βρήκε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετατρέποντας το συνέδριο των Οικολόγων σε επίσημο βήμα για ακόμα ένα ξεκαθάρισμα θέσεων για το σχέδιο Ανάν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η φορολογική αμνηστία και η νομιμοποίηση των πολεοδομικών μικροπαραβιάσεων, από τα οποία υπολογιζόταν ότι θα προέκυπταν έσοδα 250 εκ. λιρών και τα οποία περιλαμβάνονταν στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ''πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καπέλο 25 εκ. για κόμβους'' γράφει ότι αύξηση ύψους 55% στο κόστος των ανισόπεδων κόμβων Λεμεσού μέσα σε 12 μόνο μήνες, υπολογίζει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων στους προϋπολογισμούς για το 2005 και προσθέτει ότι απαιτούνται 25 εκ. περισσότερα από ό,τι προβλέπετο πέρσι. Αλλού γράφει ότι στην ομιλία του στο συνέδριο των Οικολόγων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι 14.000 Τ/Κ εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές καθημερινά, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δαπανά 17 εκ. λίρες για δωρεά παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Τ/Κ.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Οικολόγοι - 6ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
    ---------------------------------------------------------
    Την ευθύνη για την ''οικονομική απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων φέρει η πολιτική και πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία και όχι η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Σε ομιλία του ενώπιον των Οικολόγων που συμμετείχαν χθες στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριό τους στη Λευκωσία και μπροστά στη Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών Μόνικα Φρασόνι, στον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Αρνολντ Κασόλα, στη Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών Βούλα Τσέτση και σε πολλούς αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων από την Ελλάδα, και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η τουρκική αυτή πολιτική ''δεν αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων, αλλά στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων''.
    
    Απώτερος στόχος τους, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι ''η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε μια χωριστή νομική οντότητα, που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός χωριστού κράτους, εκτός από τη διπλωματική αναγνώριση, που έτσι και αλλιώς είναι αδύνατο να παρασχεθεί''.
    
    Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως, ''εάν η τουρκική πλευρά ενδιαφερόταν πραγματικά για την οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων και όχι για την απόκτηση πολιτικών ερεισμάτων, θα επιζητούσε την πραγματική επανένωση της Κύπρου, την οικονομική ολοκλήρωση των δύο κοινοτήτων και θα συνέβαλλε στην εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, έχοντας υπόψη του και τη θετική τοποθέτηση των Ευρωπαίων Πρασίνων υπέρ του σχεδίου Ανάν, έτσι όπως επαναδιατυπώθηκαν και στους σημερινούς χαιρετισμούς που ακούστηκαν στο Συνέδριο πριν από τη δική του ομιλία, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα να πει ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.
    
    Δηλώνοντας ότι σέβεται τη διαφορετική άποψη, παρά το ότι διαφωνεί με το σκεπτικό της, ο Πρόεδρος κάλεσε όλους να δείξουν τον αντίστοιχο σεβασμό και στη διεκδίκηση και έκφραση του ιδίου δικαιώματος της διαφορετικότητας του κυπριακού Ελληνισμού και τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι, με την απόρριψη των συγκεκριμένων προνοιών του σχεδίου Ανάν δεν απέρριψαν τη λύση του Κυπριακού ή την επανένωση της νήσου.
    
    Εκφράζοντας την εκτίμησή του για το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία που η κυβέρνησή του είχε και έχει με τους Οικολόγους και με το Γενικό Γραμματέα και βουλευτή του Κινήματος Γιώργο Περδίκη, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση που του απηύθυνε να παραστεί και να ομιλήσει στο Συνέδριο.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο Οικολόγων - Δηλώσεις
    ------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα συνεκτιμήσει την κατάλληλη στιγμή τα όσα λέγονται για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την Τουρκία και ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα υποχρεωθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, απομακρύνοντας ταυτοχρόνως τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το νησί.
    
    Στη διάρκεια του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών που πραγματοποιείται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, είχαν ακουσθεί εκτιμήσεις της ηγεσίας των Ευρωπαίων Οικολόγων - Πρασίνων πως, εάν δοθεί από την ΕΕ στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε αυτό θα ήταν εγγύηση και για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας και για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
    
    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να σχολιάσει τις αναφορές αυτές, δήλωσε ότι ''αυτή είναι άποψη που την υποστηρίζουν πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων με τους οποίους έχει ήδη συναντηθεί και συζητήσει το θέμα.
    
    ''Είναι και αυτό'', πρόσθεσε, ''ένα από τα στοιχεία που θα συνεκτιμηθεί από εμάς, με όλη την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, την ώρα που θα έρθει για να λάβουμε απόφαση''.
    
    Για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα παλέψει για να επιτύχει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από τη 17 η Δεκεμβρίου 2004, οπόταν θα ληφθεί η οριστική απόφαση από την ΕΕ για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ή εάν θα θέσει αυτό ως όρο προκειμένου να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση, ο Πρόεδρος δήλωσε: ''Θα το παλέψουμε όσο πιο έντονα μπορούμε''.
    
    Οικολόγοι - 6ο Παγκύπριο Συνέδριο - Πράσινοι της Ευρώπης
    ---------------------------------------------------------
    Καλωσορίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στην οποία έχει ήδη ενταχθεί ως πλήρες και ισότιμο μέλος, εκπρόσωποι των Πρασίνων της Ευρώπης και της αντίστοιχης Ομάδας των Ευρωβουλευτών δήλωσαν χθες στη διάρκεια του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών ότι το Κυπριακό είναι τώρα πια και ευρωπαϊκό πρόβλημα και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να εργασθούν μαζί με τους Κυπρίους Οικολόγους για την επίτευξη λύσης του προβλήματος και επανένωση της νήσου.
    
    Η Συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών Μόνικα Φρασόνι αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν και στην απόφαση της ε/κ κοινότητας να το καταψηφίσει, λέγοντας ότι, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται έλλειψη εμπιστοσύνης και εναπόκειται στους Ελληνοκυπρίους να βοηθήσουν ώστε να εξαλειφθεί αυτό το συναίσθημα.
    
    Το μήνυμά μου προς εσάς, είπε απευθυνόμενη προς τους συνέδρους, είναι ''δράση, δράση, δράση και εμείς θα σας υποστηρίξουμε''.
    
    Το Κυπριακό είναι τώρα και ευρωπαϊκό πρόβλημα, είπε, τονίζοντας ότι πρόθεσή τους είναι να βοηθήσουν για την επίλυσή του.
    
    Στο δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Αρνολντ Κασόλα δήλωσε ότι ''είναι καθήκον των Πράσινων να θέσουν το Κυπριακό στη διεθνή πολιτική ατζέντα'' και εξέφρασε την άποψη ότι είναι μια καλή ευκαιρία η 17η Δεκεμβρίου 2004, όταν θα κληθούν τα κράτη - μέλη να δώσουν ημερομηνία στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
    
    Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία δεν θα μπορεί να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, είπε ο κ. Κασόλα, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρούσε και εξακολουθεί να πιστεύει πως το σχέδιο Ανάν ήταν ένα καλό σχέδιο για λύση του Κυπριακού και ότι θα μπορούσε να αποτελούσε την απαρχή για επανένωση του νησιού και για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
    
    Η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών Βούλα Τσέτση δήλωσε ότι ''οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδιάφοροι ή απαθείς απέναντι σε ένα τείχος που χωρίζει ανθρώπους, κοινότητες, μια πόλη, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων'' και ότι ¨μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, είναι καιρός να πέσει και το τείχος της Λευκωσίας, μέσα από τις πρωτοβουλίες των διεθνών οργανισμών, της ΕΕ, αλλά και των ανθρώπων που ζουν στις δύο πλευρές του''.
    
    Η κ. Τσέτση διατύπωσε την άποψη ότι ''όσο περνάει ο καιρός, διαμορφώνονται δεδομένα που δύσκολα ανατρέπονται, ενώ ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της διαιώνισης της διχοτόμησης''.
    
    ΓΓ Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών - Παγκύπριο Συνέδριο
    ----------------------------------------------------
    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε χθες την ελπίδα όπως η στάση της Τουρκίας επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνδυάσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με θετικές πρωτοβουλίες προς την Κύπρο.
    
    Σε ομιλία του στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Περδίκης υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στις ΗΠΑ, τους Βρετανούς και τα ΗΕ, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της Ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού.
    
    Αναφερόμενος στα εσωτερικά του κράτους, είπε ότι η προεκλογική υπόσχεση και μετεκλογική δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου για ένα Ανεξάρτητο Φορέα Περιβάλλοντος δεν έχει υλοποιηθεί και εξέφρασε την ανησυχία του Κινήματος στη διαπίστωση ότι ''πλην του ιδίου του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος με κάθε ευκαιρία επαναδιατυπώνει την προσήλωσή του στη δέσμευση αυτή, φαίνεται να προωθούνται παραπλεύρως προτάσεις που απέχουν κατά παρασάγκας από τον αρχικό σχεδιασμό και δέσμευση''.
    
    ''Ως εκ τούτου'', πρόσθεσε, ''εμείς λέμε πως δεν αισθανόμαστε πως ανήκουμε στο χώρο της συγκυβέρνησης, αφού μερίδιο στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας δεν έχουμε. Ούτε όμως και στο χώρο της πάντα αρνητικής και καθόλα απαξιωτικής αντιπολίτευσης νοιώθουμε πως ανήκουμε''.
    
    Ο κ. Περδίκης στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με τη συμμετοχή των Ε/Κ και των Τ/Κ, για υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, λέγοντας ότι η πανηγυρική υιοθέτησή του, θα αποτελέσει ένα βήμα για μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού.
    
    Κατεχόμενα - Ευρωβουλευτές - Ομάδα Πρασίνων
    --------------------------------------------
    Ομάδα ευρωβουλευτών της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισκέφθηκε προχθές τα κατεχόμενα και είχε χωριστές συναντήσεις με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί.
    
    Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Σερντάρ Ντενκτάς ότι ολόκληρη η Κύπρος αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
    
    Πρόσθεσε ότι η Ομάδα των Πρασίνων επιθυμεί όπως οι Τ/Κ εξέλθουν από τη λεγόμενη απομόνωση και ανέφερε ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι η άρση της ''απομόνωσης'' θα οδηγήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.
    
    Από την πλευρά του ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών για τις απόψεις του σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στο οποίο θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
    
    Εξέφρασε την άποψη ότι η ε/κ πλευρά δεν θα ασκήσει βέτο στο θέμα της Τουρκίας.
    
    Αναφερόμενος στη λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ, είπε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε αξιωματούχους του ψευδοκράτους, να επισκέπτονται πιο πολλές χώρες στο εξωτερικό και να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να εξέλθουν από την ''απομόνωση''.
    
    Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο αρχηγός του ΚΕΔ Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι υπάρχει αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού που θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.
    
    Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντικό να ακουστούν οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς σχετικά με το σχέδιο Ανάν, προτού γίνουν βήματα για επίλυση του Κυπριακού.
    
    Παρών στη συνάντηση των ευρωβουλευτών με τον κ. Ταλάτ ήταν και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
    
    Λονδίνο - Διεθνής Τουριστική Εκθεση - Συμμετοχή Κύπρου
    -------------------------------------------------------
    Ακόμη πιο επιβλητική θα είναι φέτος η συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση, γνωστή ως World Travel Market, που ανοίγει σήμερα στους εκθεσειακούς χώρους Excell του ανατολικού Λονδίνου.
    
    Πέραν των 60 κυπριακών οργανισμών, εταιρειών και διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με τουρισμό – μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη φορά αριθμός- θα συμμετάσχουν, με επικεφαλής τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού που θα διαθέτει και το κύριο περίπτερο σε συνεργασία με τις Κυπριακές Αερογραμμές.
    
    Γύρω απ’αυτό θα είναι και τα μικρότερα περίπτερα του Συνδέσμου Ξενοδόχων, της αεροπορικής εταιρείας ''Ηλιος'', του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, του Συνδέσμου Ελληνοκυπρίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου, εκπροσώπων ορισμένων τουριστικών περιοχών όπως και ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών μονάδων.
    
    Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκδηλώσεις
    --------------------------------------------------------
    Στο πλαίσιο του 15ου Ραδιομαραθώνιου για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, άρχισε σήμερα στις 6:00 το πρωί διήμερο Πανηγύρι Αγάπης με συνεργασία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και του Ομίλου Λαϊκής.
    
    Σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.
    
    Ομογένεια Βρετανίας - Ραδιομαραθώνιος
    -------------------------------------
    Η ομογένεια της Βρετανίας δίδει και τη δική της παρουσία στη φετινή εκστρατεία του Ραδιομαραθωνίου, σήμερα και αύριο, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τράπεζας Ηνωμένου Βασιλείου και του Ελληνικού Ραδιοσταθμού Λονδίνου (LGR).
    
    Πρόκειται για τη δεκάτη στη σειρά εκστρατεία για την παροικία της Βρετανίας και αναμένεται να έχει το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμα δεδομένου ότι η χοροεσπερίδα με την οποια αυτή εγκαινιάσθηκε, πριν από λίγες ημέρες, απέφερε συνολικό ποσό 150.000 λιρών, όσο περίπου το ποσό της εξόρμησης του διημέρου σε άλλα χρόνια.
    
    Η φετινή εκστρατεία έχει σαν ειδικό στόχο την κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού των δαπανών για τις επιδιορθώσεις του ιδιοκτήτου οικήματος που απέκτησε η Επιτροπή του Ραδιομαραθωνίου έναντι ποσού 990.000 λιρών και το οποίο προορίζεται να γίνει Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
    
    Ποδόσφαιρο - 7η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
    ------------------------------------------------------
    Με τη χθεσινή νίκη του με 2-0 επί της ΑΕΚ στο ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει το αήττητό του σερί και διατηρείται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
    
    Χθες στον άλλο αγώνα της 2ης ημέρας της 7ης αγωνιστικής, η Νέα Σαλαμίνα επιβλήθηκε της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με 3-2.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, ξεχώρισε η νέα ήττα της Ομόνοιας από τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ με 2-0, αλλά και η εκτός έδρας νίκη της Ανόρθωσης επί της Αθλητικής Ενωσης Πάφου με 3-2, νίκη που τη διατηρεί σε επαφή με τον πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ.
    
    Επίσης η ΑΕΛ κέρδισε τον Εθνικό Αχνας στο δασάκι με 1-0 και ο Διγενής τον Απόλλωνα στο Αντώνης Παπαδόπουλος με 2-1, ενώ η Αλκή κατέβαλε τον Αρη με 3-2 στο ΓΣΖ και διατηρείται στην 3η θέση της βαθμολογίας.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. ΑΠΟΕΛ         19
    2. Ανόρθωση      17
    3. Αλκή          14
    4. ΑΕΛ           13
    5. Ν. Σαλαμίνα   12
    6. Ολυμπιακός    10
    7. Απόλλων       9
    8. Ομόνοια       8
    9. Εθνικός Αχνας 8
    10. Διγενής      7
    11. Α.Ε Πάφος    7
    12. Παραλίμνι    6
    13. ΑΕΚ          6
    

    [07] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη

    Με σκοπό την ετοιμασία έκθεσης φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο πενταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανική Βουλής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Εργατικός βουλευτής Τζον Μέιπλς.

    [08] (Κ) Δικαστήριο - Ακκελίδου (1)

    Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου δεν παραδέχθηκε σήμερα ενοχή στην καταγγελία που της απαγγέλθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας "ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2004 διενήργησε πράξη προορισμένη και η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει δικαστική διαδικασία", με την αποστολή επιστολής προς τη Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Τερέζα Παρασκευαϊδου-Καρακάνα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης της κ. Ακκελίδου, Ευστάθιος Ευσταθίου, πριν από την απαγγελία της κατηγορίας, έφερε ένσταση ως προς τη διατύπωση της καταγγελίας, αναφέροντας ότι αυτό έφερε πολλαπλότητα στην κατηγορία, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή και τον Αναπληρωτή Επαρχιακό Δικαστή Λευκωσίας Νικόλαο Σάντη.

    Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 19 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, οπόταν και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κλήτευση μαρτύρων.

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Ταλάτ - Εντολή (1)

    [10] (Κ) Κύπριος ΥΠΑΜ - Τουρκία - Αιγαίο - Προκλήσεις - ΕΦ

    Η Τουρκία δεν μπορεί ακόμη να θεωρείται ένα κράτος ευρωπαϊκού τύπου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    Σε δηλώσεις μετά τον εορτασμό του προστάτη της αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο στρατόπεδο ''Ανθυποσμηναγού Νικόλα Λοΐζου'' στη Λακατάμεια, ο Υπουργός Αμυνας τόνισε πως επειδή κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει ότι έχουν υπερισχύσει οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί στο εσωτερικό της Τουρκίας, ''εκείνο που πρέπει εμείς να έχουμε κατά νουν είναι ότι η δική μας ετοιμότητα πρέπει να είναι αρίστη διότι τα δεδομένα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι την αναμένουμε''.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόταση για λιμάνι Λάρνακας - Τ/Κ

    Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για χρήση από Τουρκοκύπριους του λιμανιού της Λάρνακας με ειδικές διευθετήσεις, είναι παράλληλη και ανεξάρτητη από την πρόταση για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συναντήσεις

    Οι διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού κινούνται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να συναντήσει οποιονδήποτε νομιμοποιούμενο εκπρόσωπο της τ/κ κοινότητας για προώθηση της προσπάθειας για λύση και επανένωση, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δεδομένων των δηλώσεων τόσο από την Αγκυρα όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε στην παρουσία του τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2005, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι ''η Τουρκία αποκλείει οποιοδήποτε διάλογο με οποιοδήποτε για επιδίωξη λύσης του Κυπριακού και το έχει δηλώσει σαφώς και απεριφράστως''.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος - Ενημέρωση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ''σχέδιο ενημέρωσης του λαού για το Ευρωσύνταγμα πριν αυτό κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων''. Ο Υπουργός τοποθετεί την κύρωση από την Κύπρο μέσα στο Μάρτιο του 2005.

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Σκόπια - Αναγνώριση από ΗΠΑ

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Θέμα αγνοουμένων

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί για την έλλειψη προόδου στις εργασίες για επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    ''Υπήρξε ακόμα μία συνάντηση της ΔΕΑ αλλά δυστυχώς οι ανησυχίες μας εξακολουθούν να υφίστανται,'' δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  722.418,06
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,68     0,21    662.375,97
    FTSE/CySE 20                           327,70     0,61    637.225,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  981,13     0,55    601.776,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              938,47    -1,92      2.631,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          989,08    -0,75     25.407,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     979,45     0,45    604.407,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       984,96     0,71    566.443,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    917,00    -0,52      3.460,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            877,19     0,19     73.906,88
    FTSE Med (5/11/2004)                 6.374,76     1,45
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην Ιταλία

    [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 8/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5752               0,5786
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4440               0,4466
    Λίρα Αγγλίας              0,8261               0,8310
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 8/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 8/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4203            0,4236
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3369            0,3395
    Δολάριο Καναδά                  0,3713            0,3742
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0702            0,0707
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3762            0,3792
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ

    Η Κυβέρνηση θα αποφασίσει λίγο πριν τις 17 του Δεκέμβρη εάν θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσον θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [21] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σκόπια - Ονομασία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να ονομάζει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία του ΟΗΕ, δηλαδή ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου Κρις Πάτεν.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδο

    Ανοδικά για τρίτη στη σειρά συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,45%, κλείνοντας στις 979,45 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,21% και έκλεισε στις 71,68 μονάδες. Στα υψηλά για την περίοδο επίπεδα των 722 χιλιάδων λιρών ανήλθε η αξία των συναλλαγών, λόγω του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 478 χιλιάδων λιρών.

    [23] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου

    Η Κύπρος εισήγαγε πέρσι αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 327 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εξήγαγε προς τις ΗΠΑ προϊόντα της τάξης των 25 εκατ. δολαρίων, ανέφερε σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ επιθυμούν την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών.

    ''Σύμφωνα με τα στατιστικά μας στοιχεία, το 2003 οι ΗΠΑ εξήγαγαν προϊόντα αξίας 327 εκατ. δολαρίων προς την Κύπρο, καθιστώντας έτσι την Κύπρο τον όγδοο μεγαλύτερο προορισμό αμερικανικών εξαγωγών. Από την πλευρά της η Κύπρος εξήγαγε αγαθά ύψους 25 εκατ. δολαρίων προς τις ΗΠΑ, καθιστώντας τις ΗΠΑ την όγδοη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για την Κύπρο'', είπε ο κ. Κλόσον.

    [24] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες - Εισφορές

    Πάνω από 700 χιλιάδες λίρες συγκεντρώθηκαν τις πρώτες 12 ώρες του 15ου Ραδιομαραθωνίου για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, ο οποίος άρχισε σήμερα στις 06:00.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    Κατά την επίσκεψη, η οποία αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης της κ. Μπενάκη στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος της Βουλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε την περασμένη Πέμπτη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας με τη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών της Νέας Υόρκης.

    Στην ομιλία του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορική πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποκορύφωμα την πλήρη ένταξη της την 1η Μαΐου του 2004 και στις επιπτώσεις της ένταξης στις μελλοντικές προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Χαρακτήρισε την ένταξη ως μοναδική στιγμή για την Κύπρο και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα από την ανεξαρτησία της. Τόνισε, επίσης ότι ήταν λυπηρό ότι η Κύπρος εντάχθηκε διαιρεμένη αλλά πρέπει να γίνει και κατανοητό ότι πρωτίστως επηρεάζονται οι δύο κοινότητες. Υπογράμμισε ότι υπάρχει επιλεκτική μνήμη όσον αφορά τη συμβολή των πλευρών όλα αυτά τα χρόνια στις προσπάθειες λύσης και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέβαλε αμέτρητες προσπάθειες για τη δημιουργία καλού κλίματος και για προώθηση μιας λύσης βασισμένης στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Φαίνεται όμως, τόνισε, ότι αυτά αγνοήθηκαν μπροστά στην επιθυμία κάποιων να απαλλάξουν την Τουρκία από τα εγκλήματα της ενόψει της κρισιμότερης της μάχης στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται από μερικούς κύκλους και την τουρκική πλευρά για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και εξήγησε τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Τουρκοκυπρίων αλλά και τι κρύβεται πίσω από τις τουρκικές απαιτήσεις για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Τόνισε ότι η λεγόμενη απομόνωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής και της μακράς αξίωσης της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου ως χωριστής οντότητας. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης στη λύση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας όπως προνοείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ελεύθερης από ξένη κυριαρχία και κατοχικά στρατεύματα.

    Ο κ. Μαυρογιάννης αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ, τόνισε ότι η εξωτερική της πολιτική κινείται σε δύο άξονες. Στην επίτευξη μιας τελικής λύσης του Κυπριακού και στο να καταστεί η Κύπρος ένας εποικοδομητικός εταίρος που αφενός να ενισχύει την ΕΕ και αφετέρου τη θέση της χώρας στην ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή της και λόγω της θέσης της και λόγω των σχέσεων της με τις γειτονικές χώρες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη Διαδικασία της Βαρκελώνης και τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος σε αυτή, στην καταπολέμηση της λαθραίας μετανάστευσης και τη συμμετοχή της Κύπρου στην «Επιχείρηση Νετούνο» καθώς και στη συμβολή της στην καταστολή της τρομοκρατίας.

    Στη συνέχεια ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς και στα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση και που ήδη εφαρμόζονται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων τονίζοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ασκεί πολιτική ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών της χωρίς διάκριση.

    Όσον αφορά τις προοπτικές της λύσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες, το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και η θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σημείωσε, προσφέρουν μια νέα δυναμική για λύση του Κυπριακού σε ένα νέο πλαίσιο. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αλλά θα ήταν ευπρόσδεκτος ένας πιο δραστήριος ρόλος από πλευράς της ΕΕ.

    Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε επίσης και στην έντονη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη κατά πόσο η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρώπη, βασισμένη κυρίως σε θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια ή αν οι δομές της ΕΕ μπορούν να απορροφήσουν μια τόσο αχανή χώρα. Υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από τις συζητήσεις αυτές, η Κύπρος από θέση αρχής, δεν είναι αρνητική στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και βεβαίως δεν συμμερίζεται αντι-μουσουλμανικά αισθήματα εφόσον 18% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι. Τόνισε όμως ότι είναι τεράστιας σημασίας η Τουρκία να πληροί όλα τα κριτήρια για ένταξη όπως, εξάλλου, απαιτείται από κάθε άλλο μέλος. Για να πληροί τα κριτήρια, υπογράμμισε, θα πρέπει η Τουρκία να δώσει απαντήσεις στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

    Καταλήγοντας ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να φέρει την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη, όμως θα πρέπει η Τουρκία να δίδει συνεχώς τα ευρωπαϊκά της διαπιστευτήρια. Όπως εξάλλου, είπε, έχει επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν για να διασφαλιστεί η μη αναστρεψιμότητα της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει την πρόκληση πραγματικά να καταστεί ένα ευρωπαϊκό κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ NATIONAL FEDERATION OF CYPRIOTS IN GREAT BRITAIN

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί την παροικία μας στην πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την Τουρκική Πρεσβεία για καταδίκη των προσπαθειών και ενεργειών του Ντενκτάς και της Τουρκίας για τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο κρατών. Η διαίρεση της Κύπρου εξυπηρετεί μόνο τα γαιοστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παραμείνει μοιρασμένη.

    ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004 5-10μμ στο 43 BELGRAVE SQUARE LONDON SW3 (πλησιέστεροι σταθμοί Victoria και Hyde Park Corner)

    Όλοι μαζί στην πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία: Για να τονίσουμε στην Τουρκία και τον Ντενκτάς ότι το μερικό άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής, ο έλεγχος διαβατηρίων και η υπό περιορισμούς διακίνηση στην ίδια μας την πατρίδα δεν αποτελούν λύση του Κυπριακού.

    Εμπόδιο στη λύση παραμένει η Τουρκία, ο κατοχικός στρατός και οι έποικοι. Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί σε μια κοινή πατρίδα. Τουρκία κάτω τα χέρια από την Κύπρο - Η Κύπρος ανήκει στο λαό της

    MONDAY 15 NOVEMBER at 5-10pm PICKETING OUTSIDE THE TURKISH EMBASSY TO CONDEMN THE ILLEGAL UDI & DENKTASHS PSEUDOSTATE

    Join us and demand with us: Turkish troops and settlers out of Cyprus, No UDI - No partition Turkey hands off Cyprus, The implementation of the UN Resolutions on Cyprus, The return of the refugees to their homes and properties, Free United, demilitarised Cyprus for all Cypriots, The determination of the fate of the missing Cypriots

    Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου δώστε όλοι το παρόν σας για: Να καταδικάσουμε το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της πολιτικής μας ηγεσίας για δίκαιη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού. Να απαιτήσουμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από το νησί μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ Η ΚΥΠΡΟΣ

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας σας προσκαλούν στην τρίτη διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που οργανώνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Κύπρου για την ομογένεια της Βρετανίας υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ημερομηνία: Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 στις 8:00μμ

    Τόπος: Οίκημα της Αδελφότητας Britannia Road N12

    Θέμα: Ο Χοίρος: Το Ιερό Βδελυρό Ζώο των Χριστουγέννων

    Εισηγητής: Τατιάνα Ζαϊκόβσκαγια, Επισκέπτρια Λέκτορας Λαϊκής Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας

    Οργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας

    Χορηγοί: Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, Ξενοδοχείο ΝΙΚΗ, LGR Παροικιακή και Ελευθερία Hellenic TV

    Θα ακολουθήσει δεξίωση

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας σας προσκαλούν στην δεύτερη διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που οργανώνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Κύπρου για την ομογένεια της Βρετανίας υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ημερομηνία: Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 στις 8:00μμ

    Τόπος: Οίκημα Αδελφότητας Britannia Road, London N12 9RU

    Δείπνο: Προς τιμήν του Καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής Κύπρου Νικολαΐδη, ιδρυτή του Fetal Medicine Foundation & διετυθυντή Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine

    Οργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα

    Χορηγοί: Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, LGR, Παροικιακή & Ελευθερία

    Θα ακολουθήσει δεξίωση

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 στις 7:45μμ «Fetal Medicine» Δείπνο προς τιμήν του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, ιδρυτή του Fetal Medicine Foundation & διευθυντή Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine

    Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 στις 7:30μμ «Ο Χοίρος: Το Ιερό Βδελυρό Ζώο των Χριστουγέννων» Εισηγήτρια: Τατιάνα Ζαϊκόβσκαγια Επισκέπτρια Λέκτορας Λαϊκής Τέχνης Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας

    Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2005 στις 7:30μμ «Τουρκικές Ελπίδες για Ένταξη, Κυπριακές Ελπίδες για λύση» Εισηγήτρια: Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου Λέκτορας, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ενοποίηση Τμήμα Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

    Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 στις 8μμ «Η Χρήση & Διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και η Ταυτότητα των Ελληνοκυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου» Εισηγητής: Ανδρέας Παπαπαύλου Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχογλωσσολογίας & Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών

    Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 στις 8μμ «Η Κυπριακή Συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821» Εισηγητής: Γεώργιος Γεωργής Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας

    Πέμπτη 21 Απριλίου 2005 στις 8μμ «Novel Technologies in Biomedical Sciences: Impact of Host Genetics in HIV Transmission & Pathogenetics» Εισηγητής: Λεόντιος Κωστρίκης Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας & Μοριακής Ιολογίας Τμήμα Βιολογικών Επιστημών

    Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 στις 8μμ «Medicine in Ancient Cyprus» Εισηγητής: Δημήτριος Μιχαηλίδης Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 November 2004 - 18:49:53 UTC