Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κύπρος - Δίλεπτη Σιγή - Πεσόντες κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιάσερ Αραφάτ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση
  • [07] (K) Αθήνα - Χριστόφιας - Δήλωση Μητσοτάκη
  • [08] (Κ) Μολυβιάτης - Χριστόφιας - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συνθήκη εγγυήσεως - Πρόταση
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γιάσερ Αραφάτ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [11] (Κ) Μεσογειακά Πρακτορεία Ειδήσεων - Εναρξη σεμιναρίου - Πολυμέσα
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δίλεπτη σιγή - Θύματα παγκοσμίων πολέμων
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Μητσοτάκη - Πρόταση ΝΕΟ
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΟΗΕ - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (K) Xριστόφιας - Μπενάκη - Κοινή Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (1)
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [19] (Κ) Ρουσόπουλος - Καραμανλής - Κύπρος - Μητσοτάκης
  • [20] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκία - ΕΕ
  • [21] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Ευρω - Νέα κράτη μέλη
  • [22] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Θάνατος Αραφάτ
  • [23] (Κ) K) Xριστόφιας - Μπενάκη - Κοινή Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (2)
  • [24] (Κ) Ολλανδική Προεδρία - Τουρκία - Γκιουλ - Χάγη
  • [25] (Κ) Βρετανία - Μακσέιν - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ - Κοινή Διακήρυξη
  • [27] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Αραφάτ - Μήνυμα

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Επίσημη επίσκεψη

    Ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα οι επαφές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στην ελληνική πρωτεύουσα ύστερα από πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου του Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη αύριο στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες στην Αθήνα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, η εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατάθεση σήμερα στη Βουλή της κυβερνητικής πρότασης για τη ρύθμιση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πολιτική Κουτσού προωθεί το ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα'' γράφει ότι ο ΓΓ των Ενωμένων Δημοκρατών Κώστας Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ στις επαφές του με τα τ/κ κόμματα ''προωθεί πολιτική Κουτσού, διερευνώντας εγκατάλειψη του σχεδίου Ανάν και συζήτηση με τους Τ/Κ χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, για αλλαγές των Συμφωνιών του 1960". Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την προθυμία του να συζητήσει οτιδήποτε, μέσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκθετα τοξικά απόβλητα στο Μαρί'' γράφει ότι ωρολογιακή βόμβα από 40 τόνους υγρής αμμωνίας απειλεί την ευρύτερη περιοχή του χωριού Μαρί και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκεί όπου βρίσκονταν οι Χημικές Βιομηχανίες βρίσκεται εγκαταλελειμμένο ντεπόζιτο το οποίο περιέχει υγρή αμμωνία που είναι τοξική και κανένας αρμόδιος δεν φρόντισε για τη μετακίνησή της. Αλλού γράφει ότι απογοητευμένοι είναι οι πατατοπαραγωγοί με τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει μόνο 2,8 εκατομμύρια από τα 6,4 που είχαν ζητήσει ως χορηγία για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Γκολφ με χίλιες (μαύρες) τρύπες'' γράφει ότι στις περιοχές όπου θα αναγερθούν τα γήπεδα γκολφ αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης και μειώνονται τα ελάχιστα εμβαδά για επαύλεις και οικίες με αποτέλεσμα οι αιτητές να έχουν δικαίωμα να κτίζουν διπλάσιες σε μέγεθος επαύλεις και οικίες από ότι αρχικά είχε λεχθεί. Η πρόταση, γράφε ο "Π", δημιουργεί ''μαύρες τρύπες που παρέχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύονται οι πρόνοιές της κατά το πώς θα συμφέρει στους αιτητές''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα αναζητήσουν την Παρασκευή τρόπους να αποφύγουν το βέτο, διασφαλίζοντας έστω και δέσμευση της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''ΚΑΚΟΣ ΟΙΩΝΟΣ, ο Μητσοτάκης βρίζει πάλι την Κύπρο'' γράφει πως υβριστικός για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και ολόκληρη την Κύπρο ο πρώην Ελληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες στην τηλεόραση ''Αλφα'' και εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα αποφασίζει η Βουλή για τις προτάσεις της κυβέρνησης, είτε 3 σεντ μείωση στο πετρέλαιο είτε 4 και επιβάρυνση ενός σεντ στη βενζίνη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κυνήγι ΗΠΑ για το βέτο'' γράφει πως οι ΗΠΑ δηλώνουν και επισήμως ότι στο πολύ άμεσο μέλλον θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων τους για οικονομική στήριξη των Τ/Κ με αναδόμηση του οικονομικού τομέα και ενίσχυση της υποδομής των κατεχομένων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι έρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων και καταλήγουν σε διάφορες επαρχίες.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Συνεργασία ουσίας'' γράφει ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας υπέγραψαν χθες στην Αθήνα πρωτόκολλο συνεργασίας το οποίο, μεταξύ άλλων, προνοεί την περαιτέρω εμβάθυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας τους για την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό καθώς και την αναβάθμιση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    [03] (Κ) Κύπρος - Δίλεπτη Σιγή - Πεσόντες κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους

    H Κύπρος τήρησε σήμερα δίλεπτη σιγή στη μνήμη των 70 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί για Τ/Κ
    --------------------------------
    Σε αδιέξοδο κατέληξε και η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Ενωσης και των κατεχομένων. Στο αδιέξοδο αυτό φαίνεται ότι παρασύρεται και ο χρηματοδοτικός κανονισμός, για τον οποίο υπήρξε πολιτική συμφωνία, αφού οι Βρετανοί, κυρίως, ζητούν ταυτόχρονη δέσμευση και για το απευθείας εμπόριο.
    
    Στη χθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, η Ολλανδική Προεδρία παρουσίασε ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο επικρίθηκε από τους Βρετανούς και τους Γερμανούς από τη μια, που υποστήριξαν πως οι δύο κανονισμοί δεν πρέπει να αποσυνδεθούν, και από την άλλη από τη Λευκωσία, η οποία υποστηριζόμενη από την Ελλάδα και την Ισπανία, σημειώνει πως η πρόταση της Επιτροπής δεν βασίζεται στη σωστή νομική βάση.
    
    Το σχέδιο της Προεδρίας κάνει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της 26ης Απριλίου, αλλά με επιλεκτικό τρόπο, αφού επικεντρώνεται στα σημεία περί άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και της οικονομικής ενίσχυσής τους. Δεν γίνεται ωστόσο αναφορά στην ανάγκη επανένωσης του νησιού.
    
    Για το χρηματοδοτικό κανονισμό υπενθυμίζεται η πολιτική συμφωνία στην ΚΟΡΕΠΕΡ, ενώ για το απευθείας εμπόριο επισημαίνεται ότι μπορεί να υιοθετηθεί το 2005, αφήνοντας ανοικτή την ημερομηνία (δηλαδή τη μέρα και το μήνα).
    
    Η διατύπωση για το απευθείας εμπόριο συνοδεύεται από κάποια κριτήρια, όπως: 1) ότι δεν θα οδηγήσει σε αναγνώριση άλλης Αρχής περάν της Κυπριακής Δημοκρατίας και 2) ότι θα λειτουργήσει το απευθείας εμπόριο ως προστιθέμενη αξία στον κανονισμό της «πράσινης γραμμής».
    
    Το κείμενο αυτό εξετάσθηκε στο γεύμα, αλλά η Ολλανδική Προεδρία όταν διαπίστωσε ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες περιόρισε τη διάρκεια της συζήτησης.
    
    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου, στην παρέμβασή του, επανέλαβε την κυπριακή θέση, ότι δηλαδή η πρόταση της Επιτροπής δεν βασίζεται στη σωστή νομική βάση, κάτι που σημαίνει ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να αλλάξει η νομική βάση, ώστε να απαιτείται ομοφωνία για τη λήψη απόφασης.
    
    Ο κ. Αιμιλίου τόνισε την παράλειψη της Προεδρίας να αναφερθεί στις προτάσεις που έχει κάνει η κυπριακή κυβέρνηση για την Αμμόχωστο και το λιμάνι της Λάρνακας. Χαρακτήρισε επίσης συγκεχυμένο το θέμα των κριτηρίων.
    
    Θέμα νομικής βάσης έθεσε και ο Ισπανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, ο οποίος αμφισβήτησε τη νομική βάση του άρθρου 133, που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    
    Κριτική από την αντίθετη πλευρά άσκησαν κυρίως ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος και κατά δεύτερο λόγο ο Γερμανός, οι οποίοι ανέφεραν ότι το κείμενο των συμπερασμάτων δεν είναι ιδιαίτερα σαφές και δεσμευτικό υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Σημείωσαν επίσης ότι για τις χώρες τους οι δύο κανονισμοί δεν πρέπει να αποσυνδεθούν.
    
    Ενώπιον του αδιεξόδου, ο Ολλανδός Μόνιμος Αντιπρόσωπος ζήτησε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να του υποβάλουν προτάσεις μέχρι την επόμενη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ την προσεχή βδομάδα.
    
    Από τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε σαφέστατα ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει οριστική συμφωνία στην προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων (22 - 23 Νοεμβρίου).
    
    Η Προεδρία δεν έχει μέχρι στιγμής εντάξει το θέμα των δύο κανονισμών στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας αυτής.
    
    Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα είναι έτοιμο να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για το χρηματοδοτικό κανονισμού στην προσεχή ολομέλεια (15-18 Νοεμβρίου) και όλα δείχνουν ότι αυτό θα καταστεί δυνατό το Δεκέμβριο.
    
    Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Επίσημη επίσκεψη
    ------------------------------------------------
    Ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα οι επαφές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στην ελληνική πρωτεύουσα ύστερα από πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου του Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα.
    
    Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών, ο κ. Χριστόφιας θα έχει στις 10.00 συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ενώ στις 11.00 θα γίνει δεκτός από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
    
    Στις 11.40 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
    
    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας και η κ. Ψαρούδα θα δώσουν στις 12.30 κοινή συνέντευξη Τύπου.
    
    Στις 14.00 θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμή του η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
    
    Στις 17.00 ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με το μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθως θα μεταβεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου στις 19.15 αναμένεται να αναχωρήσει για Λάρνακα.
    
    Κωστής Στεφανόπουλος - Δημήτρης Χριστόφιας
    --------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
    
    Στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, που διάρκεσε μισή ώρα, συνόδευσαν τον κ. Χριστόφια ο Γενικός Διευθυντής της κυπριακής Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσος Γεωργίου και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων Σωκράτης Σωκράτους.
    
    Αθήνα - Επαφές Προέδρου Βουλής - Πληροφορίες
    ----------------------------------------------------
    Το θέμα του βέτο της Κύπρου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, που θα αποφασίσει κατά πόσον θα δοθεί ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρωτεύουσα.
    
    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που ο κ. Χριστόφιας είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και αναμένεται να συζητηθεί και στις σημερινές του επαφές με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.
    
    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση των κυρίων Χριστόφια και Στεφανόπουλου εκφράστηκε η κοινή διαπίστωση ότι επιβάλλονται πολύ λεπτοί χειρισμοί.
    
    Αναφέρουν επίσης ότι στις σημερινές επαφές του κ. Χριστόφια θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους περαιτέρω χειρισμούς Κύπρου και Ελλάδας.
    
    Αθήνα - Χριστόφιας - Μπενάκη - Πρωτόκολλο
    -------------------------------------------------
    Τα Κοινοβούλια της Κύπρου και της Ελλάδας υπέγραψαν χθες πρωτόκολλο διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.
    
    Το πρωτόκολλο υπέγραψαν στην ελληνική Βουλή ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.
    
    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας.
    
    ''Αν χαρακτηρίσω την υπογραφή αυτή του πρωτοκόλλου και ότι αυτό περιλαμβάνει ως μια νέα ιστορική στιγμή στις σχέσεις των δυο Κοινοβουλίων δεν θα έλεγα κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση της κ. Μπενάκη.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με το πρωτόκολλο πρακτικοποιείται η στενή και αδελφική συνεργασία των δυο Κοινοβουλίων.
    
    ''Η πολιτική βούληση πάντοτε υπήρχε. Η συνεργασία επίσης υπήρχε αλλά αυτή την ώρα μπαίνουμε σε νέους τομείς συνεργασίας. Συγκεκριμενοποιείται η κοινή μας δράση στον πολιτικό τομέα, στο χώρο ευρύτερα το διεθνή αλλά και στον πολιτιστικό τομέα, πράγματα πάρα πάρα πολύ σημαντικά για τα οποία θα μιλήσουμε αύριο'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
    
    Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας θα οδηγήσει σε μια πολύ πιο στενή και αποδοτική συνεργασία των δυο Κοινοβουλίων.
    
    ''Είναι γνωστό ότι όλα τα θέματα είναι κοινά μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Οι αγωνίες είναι κοινές οι ανάγκες συνεννόησης δεδομένη, επομένως και τα Κοινοβούλια που εκφράζουν τους λαούς και το κοινό αίσθημα δεν μπορεί να μείνουν πίσω, για αυτό και το πρωτόκολλο αυτό είναι ένα εργαλείο για την πρακτική εφαρμογή αποφάσεων και αισθημάτων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας που είναι δεδομένα'', τόνισε η κ. Μπενάκη.
    
    Μετά τη συνάντηση η κ. Μπενάκη πρόσφερε στον κ. Χριστόφια δώδεκα αργυρά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων συλλεκτικής αξίας, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής της δώρισε ένα ασημένιο φουρφουρένιο καλαθάκι, δείγμα κυπριακής λαϊκής τέχνης, το οποίο χρησιμοποιείται για το σερβίρισμα γλυκού.
    
    Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου - Πρωτόκολλο συνεργασίας
    -------------------------------------------------------------
    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, Δημήτρης Χριστόφιας και Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, συμφώνησαν χθες την από κοινού συνεργασία τους ''για την περαιτέρω εμβάθυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στα πλαίσια των κοινών προσπαθειών τους για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''.
    
    Σε πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες στην Αθήνα οι δυο Πρόεδροι δεσμεύονται επίσης να αναβαθμίσουν περαιτέρω τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και σε άλλες διεθνείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.
    
    Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας, μέσω της αλληλοενημέρωσης αναφορικά με το πρόγραμμα των διεθνών δραστηριοτήτων των δυο Κοινοβουλίων, της αμοιβαίας και έγκαιρης κοινοποίησης των προγραμμάτων των διεθνών δραστηριοτήτων των δυο Κοινοβουλίων και μέσω, επίσης, της προτεραίας συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των δυο κοινοβουλίων.
    
    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν επίσης να προωθήσουν τις ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων σε θεσμοθετημένο πλαίσιο και, ει δυνατόν, σε ετήσια βάση.
    
    Συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επισκέψεων στο επίπεδο των Προέδρων των δυο Κοινοβουλίων καθώς και στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς επίσης και ανταλλαγές επισκέψεων αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, αναλόγως των θεμάτων που θα προκύπτουν.
    
    Βάσει του πρωτοκόλλου, τα Κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας αποφάσισαν να διευκολύνουν τη δημιουργία του αναγκαίου μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις υπάρχουσες και μελλοντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τις θέσεις των δυο κοινοβουλίων επί των νομοθετικών προνοιών της ΕΕ.
    
    Η κ. Μπενάκη και ο κ. Χριστόφιας συμφώνησαν επίσης να διασφαλίσουν την αποδοτική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο Κοινοβουλίων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών μηχανισμών και δραστηριοτήτων, όπως στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
    
    Στο πρωτόκολλο συνεργασίας τους οι δυο Πρόεδροι σημειώνουν ότι θα εργαστούν για την παράλληλη ενίσχυση της πολιτιστικής πτυχής της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, ενθαρρύνοντας την παρουσία μελών και αντιπροσωπειών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των δυο Κοινοβουλίων και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρονται για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα.
    
    Θα ενισχύσουν παράλληλα τη συμμετοχή των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδος στις δραστηριότητες των αντίστοιχων ομογενειακών οργανώσεων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.
    
    Οι Πρόεδροι των δυο Κοινοβουλίων συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν προς εξυπηρέτηση των παραπάνω σκοπών τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων τμημάτων και υπηρεσιών για σκοπούς επαφών και αλληλοενημέρωσης αναφορικά με τη λειτουργία των δυο Σωμάτων.
    
    Μπενάκη και Χριστόφιας δεσμεύονται ''να στοχεύσουν στην καλύτερη δυνατή συνεργασία και συντονισμό όσον αφορά τις ανταλλαγές μεταξύ εκπροσώπων του Τύπου των δυο χωρών, οι οποίες πλαισιώνουν επίσημες κοινοβουλευτικές αποστολές, και να ενθαρρύνουν εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους, τις ανταλλαγές επισκέψεων συντακτών του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σε καθιερωμένη βάση''.
    
    Οπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνησαν στα πιο πάνω ''επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στον αμετάθετο στόχο της επίτευξης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την πίστη τους στον κοινοβουλευτισμό ως την πεμπτουσία της δημοκρατίας''.
    
    Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφηκε αποσκοπώντας, επίσης, στην εμβάθυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς δράσης των δυο Κοινοβουλίων.
    
    Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι ''η σημαντική ώθηση που δίδει στη διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ως εκ του αναβαθμισμένου ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, δυνάμει της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ''.
    
    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, διαπίστωσαν, υπό το φως της σημαντικής αυτής εξέλιξης, την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμοθετημένου πλαισίου διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο'' και προχώρησαν στη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου.
    
    Ελλάδα - Μολυβιάτης - Βουλή - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό - ΠΓΔΜ
    -----------------------------------------------------------------
    Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσαν τα εθνικά θέματα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων.
    
    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των κομμάτων για τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
    
    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι η Αθήνα συνεργάζεται στενά με τη Λευκωσία, κάτι που θα επιβεβαιωθεί, όπως είπε, και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αύριο στην Κύπρο, με στόχο την επανένωση του νησιού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και του κοινοτικού κεκτημένου.
    
    Σε ό,τι αφορά δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι το Κυπριακό παραδόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ στα πρόθυρα λύσης, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε πως ''τα χέρια της κυβέρνησης ήταν δεμένα από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης'' και τόνισε ότι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού απέρριψε το σχέδιο Ανάν.
    
    Ο κ. Μολυβιάτης υπενθύμισε ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν δημιουργήθηκε ένα κλίμα δυσαρέσκειας τόσο στον ΟΗΕ και στις ΗΠΑ όσο και σε πολλούς Ευρωπαίους, που θεώρησαν ότι η κυρίαρχη απόφαση των Ε/Κ εστρέφετο κατά της λύσης του Κυπριακού.
    
    ''Πρώτη προσπάθεια Αθήνας-Λευκωσίας ήταν να αποσαφηνίσουμε αυτή την παρανόηση'' είπε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ''μετά από πολλές προσπάθειες τώρα σχεδόν όλοι αποδέχονται ότι είναι απαραίτητη μια περίοδος περισυλλογής και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκτιμήσουν τα αρνητικά και τα θετικά ώστε να διαμορφώσουν κατάλληλες συνθήκες για το επόμενο στάδιο''.
    
    Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο κ. Μολυβιάτης υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή βοήθησε τις προοπτικές επανένωσης του νησιού καθώς και την οικονομία της τ/κ πλευράς.
    
    Επίσης υπενθύμισε τον χρηματοδοτικό κανονισμό των 260 εκατομμυρίων ευρώ, που Ελλάδα και Κύπρος πρότειναν να δοθεί άμεσα καθώς επίσης και την εκκρεμότητα για τον κανονισμό που διέπει το απευθείας εμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα να διευθετηθεί.
    
    Στο σημείο αυτό ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος πιστεύουν ότι δεν πρέπει να προωθούνται μέτρα που να λειτουργούν ανασταλτικά.
    
    Ο κ. Μολυβιάτης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το Κυπριακό συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καλώντας την να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΕ να προχωρήσει στο πρωτόκολλο για τη σύναψη τελωνειακής σύνδεσης με την Κύπρο.
    
    ''Η εκκρεμότητα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται σε αντίθετη με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα'', είπε ο κ. Μολυβιάτης, προσθέτοντας επίσης και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και υπογραμμίζοντας πως όλες αυτές οι πολιτικές παραδοξότητες ως προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψη από την ΕΕ.
    
    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε πως ''τίποτε δεν αποσυνδέεται από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η Αγκυρα έχει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις και θα κρίνεται διαρκώς γι' αυτές. Ο,τι είχε συμφωνηθεί στο Ελσίνκι παραμένει''.
    
    ''Ο μόνος τρόπος να οδηγήσουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε ήρεμα νερά είναι να καταστήσουμε την Τουρκία ευρωπαϊκό κράτος'', πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης και τόνισε ότι τίποτε δεν τελειώνει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως ''η Τουρκία θα κρίνεται διαρκώς καθ' ολη τη διάρκεια της διαδικασίας'' και με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις που της έχουν τεθεί θα αποσπάσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
    
    Ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και στα Ιμια, λέγοντας ότι μπορεί να μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, όμως ''αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να ανέχεται τέτοιου είδους πρακτικές από μια υποψήφια για την ΕΕ χώρα''.
    
    ''Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να μην παρασυρθεί στη λογική της έντασης και με ψυχραιμία να διασφαλίσει τα συμφέροντά της'' επανέλαβε ο ΥΠΕΞ.
    
    Ελληνας Πρωθυπουργός - Επίσκεψη
    -------------------------------------
    Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, στην Κύπρο, στις 12 - 13 Νοεμβρίου.
    
    Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρέσβης Αλέξανδρος Σάνδης, ο Διευθυντής της Α2 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνος Ράλλης.
    
    Ο κ. Καραμανλής θα φθάσει στην Κύπρο αύριο στις 1300.
    
    Θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής, με τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και την απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα.
    
    Στις 1335 η ελλαδική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τη Λευκωσία και στις 1415 θα φθάσει στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει.
    
    Στις 1500 ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.
    
    Στις 1510 θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Καραμανλή και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
    
    Στις 1700 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
    
    Στις 1715 θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό συνάντηση του κ. Καραμανλή με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
    
    Στις 1830 η ελλαδική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για το ξενοδοχείο της.
    
    Στις 2030 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με τον Προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτη Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου.
    
    Στις 2040 η ελλαδική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από το ξενοδοχείο από το Προεδρικό και στις 2055 ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει επίσης για το Προεδρικό, όπου θα φθάσει στις 2100.
    
    Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τιμή του κ. Καραμανλή. Τους συνδαιτυμόνες θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενώ θα υπάρξει αντιφώνηση από τον κ. Καραμανλή. Οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν δώρα.
    
    Το δείπνο αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 2300.
    
    Το Σάββατο το πρωί ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα μεταβούν στις 0910 στα φυλακισμένα μνήματα, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου.
    
    Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπογραφή του βιβλίου επισκεπτών.
    
    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Βουλή, όπου στις 0930 στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο θα ανταλλάξουν δώρα.
    
    Στις 1000 ο κ. Καραμανλής θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.
    
    Στις 1030 θα αναχωρήσει από τη Βουλή για το ξενοδοχείο του.
    
    Στις 11 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων.
    
    Στις 1220 η ελλαδική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από το ξενοδοχείο για την κατοικία του Ελληνα Πρεσβευτή στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, όπου ο κ. Παναγόπουλος θα δώσει στις 1230 ανταποδοτική δεξίωση προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού.
    
    Ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει στις 1235 από το ξενοδοχείο για την πρεσβευτική κατοικία, όπου θα φθάσει στις 1240.
    
    Στις 1330 ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα φθάσουν στις 1410.
    
    Θα ακολουθήσει η τελετή αναχώρησης, κατά την οποία η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και στρατιωτικό άγημα θα αποδώσουν τιμές.
    
    Στις 1425 ο κ. Καραμανλής και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.
    
    ΑΚΕΛ - Νίκος Κατσουρίδης - Τουρκία - ΕΕ - ΗΠΑ
    -----------------------------------------------------
    Το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε όπως η κυβέρνηση ιεραρχήσει τους στόχους της μέχρι την 17η Δεκεμβρίου, ''είναι μήνυμα προς όλους περιλαμβανομένου και του εαυτού μας'', δήλωσε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης.
    
    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών του 4ου Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ στη Λευκωσία, ο κ. Κατσουρίδης κληθείς να σχολιάσει αν οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ήταν έμμεσο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διερωτήθηκε γιατί ''κάθε φορά που γίνεται αναφορά, τι η Κύπρος πρέπει να κάμει, να θεωρείται αυτό ως ένα είδος αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.
    
    Είπε ότι ''είναι λανθασμένο και μάταιο συνεχώς να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν συμπεράσματα που δεν προκύπτουν''.
    
    ''Είναι μήνυμα προς όλους περιλαμβανομένου και του εαυτού μας'', συνέχισε, ''ότι θα πρέπει να κωδικοποιήσουμε και να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας σε σχέση ακριβώς με το εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι τις 17 του Δεκέμβρη''.
    
    ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Σύνοδος
    ---------------------------------------
    Το Κυπριακό, η ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ και οι προοπτικές, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται μετά την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς και τα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, θα είναι στο επίκεντρο της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 14 Νοεμβρίου στη Λεμεσό.
    
    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής θα κηρύξει ο Πρόεδρος του κόμματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις και απόψεις.
    
    Η διευρυμένη Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής θα επεξεργαστεί πλαίσιο πολιτικού προγράμματος και πολιτικής διακήρυξης που θα κατατεθεί προς έγκριση στο τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου.
    
    ΚΣ ΕΔΕΚ - Μιχάλης Πασιαρδής - Βραβείο Δώρου Λοΐζου
    ---------------------------------
    Η Τουρκία καλείται να δώσει δείγματα γραφής πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως πρώτη και κεφαλαιώδης προϋπόθεση είναι η από μέρους της Τουρκίας ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες.
    
    ''Περαιτέρω, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που να αφορούν το Κυπριακό. Για την αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', ανέφερε ο κ. Ομήρου, σε ομιλία του στη Λευκωσία, σε ειδική τελετή κατά την οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Δώρου Λοΐζου στον ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή.
    
    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως ''έχουμε διακηρύξει ότι αν αυτό το σχέδιο δεν είναι διαθέσιμο, αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιμένει στην άποψη ότι το σχέδιο είναι νεκρό και άκυρο εκτός αν γίνει αποδεκτό ως έχει, τότε η δική μας πλευρά έχει καθήκον να επιδιώξει κινητικότητα και πρωτοβουλίες στη βάση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που εμείς θα επεξεργαστούμε στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου''.
    
    Ο κ. Ομήρου τόνισε πως ''η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι υποβοηθητικός παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού, της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή'', προσθέτοντας πως ''κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει τον από μέρους της Τουρκίας σεβασμό στοιχειωδών κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου''.
    
    Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
    -----------------------------
    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε χθες ότι το γεγονός ότι η δική μας πλευρά έξι μήνες μετά το δημοψήφισμα εξακολουθεί να μην διευκρινίζει στη διεθνή κοινότητα και προς την ΕΕ ποιες είναι οι συγκεκριμένες αλλαγές τις οποίες θέλουμε να επιφέρουμε στο σχέδιο Ανάν, είναι κάτι που έχει αρχίσει να ερμηνεύεται διεθνώς ως ένδειξη του ότι δεν θέλουμε καν διαπραγματεύσεις.
    
    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών του 4ου Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ στη Λευκωσία, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το πράγμα λειτουργεί εις βάρος μας''.
    
    Ο κ. Βασιλείου, που σχολίαζε τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος είχε πει ότι έπρεπε να γίνει ιεράρχηση στόχων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, είπε πως είναι με αυτή την έννοια που συμφωνεί απόλυτα με τη δήλωση του κ. Χριστόφια ότι ''είναι καιρός πλέον να ξεκαθαρίσουμε επειγόντως τι είναι αυτό που θέλουμε''.
    
    ''Αν δεν διευκρινίσουμε τις θέσεις μας και αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδίως τώρα πριν την ημερομηνία που θα δοθεί στην Τουρκία'', είπε, ''τότε ουσιαστικά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της διχοτόμησης και ουσιαστικά της ντε φάκτο διχοτόμησης''.
    
    ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
    -----------------------------------
    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα πως «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την ε/κ πλευρά για να τεθούν όροι στην Τουρκία που να έχουν σχέση με το Κυπριακό».
    
    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων, ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε «πολιτική βλακεία» κάποιοι να αποφασίζουν τελεσίδικα για το θέμα άσκησης ή όχι βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημειώνοντας πως δεν προσφέρουν καμία απολύτως θετική υπηρεσία στην υπόθεση της Κύπρου.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, για την ανάγκη ιεράρχησης των στόχων, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι υπάρχει ιεράρχηση.
    
    «Λίγο πολύ είμαστε γνώστες των σκέψεων του Προέδρου, το Εθνικό Συμβούλιο γνωρίζει ποιο είναι το μάξιμουμ των διεκδικήσεων μας και ποιο είναι το μίνιμουμ και εναπόκειται στον κάθε πολιτικό ηγέτη να επιλέξει εάν θα απευθυνθεί στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους με το μέγιστο των απαιτήσεών μας ή με το ελάχιστο», δήλωσε.
    
    Κατεχόμενα - Βρετανοί βουλευτές - Ερογλου
    ------------------------------
    Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, που βρίσκονται στην Κύπρο για την ετοιμασία έκθεσης στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή για αξιολόγηση και εξέταση της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό, επισκέφθηκαν χθες το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου στα κατεχόμενα.
    
    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αποστολής και βουλευτής Τζον Μέιπλ μετά τη συνάντηση, προσπαθούν να αντιληφθούν γιατί οι Ελληνοκύπριοι είπαν ''Οχι'' και οι Τουρκοκύπριοι ''Ναι'' στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μέιπλ είπε πως, σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία θα λάβει πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει μια πιθανότητα για άσκηση δικαιώματος αρνησικυρίας στο μέλλον και έτσι θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό.
    
    Οπως ανέφερε, η άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας κατά της Τουρκίας θα προκαλέσει άσχημη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι η Αγγλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να τερματίσουν ''τα εμπάργκο'' και τις ''θεωρήσεις διαβατηρίων'' και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά μπορεί να συζητήσει τη συνδιαλλαγή σε αυτή την περίπτωση.
    
    Τ/Κ ηγέτης - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό
    ------------------------------------
    O T/K ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως το Κυπριακό δεν αποτελεί διαφωνία μεταξύ ατόμων αλλά μια πολιτική υπόθεση.
    
    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στα κατεχόμενα, ύστερα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών του βρετανικού κοινοβουλίου, που επισκέπτεται την Κύπρο, ο κ. Ντενκτάς αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή είπε πως η τουρκική πλευρά πάντα ήθελε να δει μια ορθή διάγνωση του Κυπριακού γιατί εάν η διάγνωση δεν είναι σωστή, η ε/κ πλευρά θα εξακολουθήσει να εξαπατά τον κόσμο, κατά την έκφρασή του.
    
    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει την Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκική πλευρά ή στο ψευδοκράτος.
    
    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως όλες οι προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του Κυπριακού προσέκρουσαν στον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποδίδεται στους Ε/Κ από τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς.
    
    Ανέφερε πως ο κύριος λόγος της μη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα είναι η απόδοση αυτού του τίτλου στην ε/κ πλευρά και πρόσθεσε πως η ένταξη στην ΕΕ με αυτό τον τίτλο δεν θα αλλάξει οτιδήποτε.
    
    Σημειώνοντας πως το δημοψήφισμα έδειξε πως οι Ε/Κ δεν μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη της Κύπρου από μόνοι τους, ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τους Τ/Κ άμεσα, να βοηθήσουν στην εναρμόνιση των ''νόμων'' τους και να τους δώσουν οικονομική βοήθεια, χωρίς να χρειάζεται να πάρουν αίτηση από την ε/κ πλευρά, προκειμένου να βελτιωθεί η τ/κ οικονομία.
    
    Είπε πως τα εξήγησε όλα αυτά στα μέλη της αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών του βρετανικού κοινοβουλίου, στην οποία επέδωσε και ένα έγγραφο.
    
    Σημειώνοντας πως οι Βρετανοί βουλευτές τον ρώτησαν εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των δυο κοινοτήτων, ο κ. Ντενκτάς είπε πως το Κυπριακό δεν αποτελεί διαφωνία μεταξύ ατόμων αλλά μια πολιτική υπόθεση.
    
    Κατεχόμενα - Βρετανοί βουλευτές - Ακιντζί
    ----------------------------
    Η παρουσία μιας μοιρασμένης Κύπρου στους κόλπους της Ευρώπης ενοχλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους Βρετανούς που δεν επιθυμούν τη συνέχιση του προβλήματος, υποστήριξε ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντησή του χθες με αντιπροσωπεία της βρετανικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
    
    Σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση, ο Εργατικός βουλευτής κ. Maples χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες και χρήσιμες τις συναντήσεις στην Κύπρο, χάρη στις οποίες έχουν αρχίσει ''να κατανοούν το πρόβλημα'' και πρόσθεσε ότι η έκθεση για την Κύπρο, που θα ετοιμάσει η Επιτροπή, θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2005.
    
    Σημειώνοντας την επιθυμία του για λύση του Κυπριακού, ο κ. Maples ανέφερε ότι δεν ήρθαν στην Κύπρο κομίζοντας συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις έτσι ώστε πρώτα να ακούσουν τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στη διαδικασία των συνομιλιών πριν διαμορφώσουν την άποψή τους.
    
    Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως συζήτησαν με τους Βρετανούς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως η τ/κ κοινότητα δεν αναμένει επιβράβευση για το ''ναι'' που ψήφισε στο δημοψήφισμα αλλά τα ίδια δικαιώματα με τους Ε/Κ, εμπόριο και άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.
    
    4ο Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ - Εναρξη εργασιών
    ----------------------------
    Με τη συμμετοχή 228 στελεχών από 18 ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων άρχισαν χθες στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο οι εργασίες του 4ου Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ που θα ολοκληρωθούν σήμερα με την έγκριση Πανσυνδικαλιστικής Διακήρυξης.
    
    Στην επίσημη έναρξη παρέστησαν εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, πρεσβευτές και άλλα μέλη του διπλωματικού σώματος.
    
    Την εναρκτήρια σύνοδο χαιρέτισαν ο επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριάν βαν ντε Μιρ, η Βοηθός Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων Cisse Mamounata και ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Tom Jenkins.
    
    Σε σύντομες προσφωνήσεις τα μόνιμα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, TURK-SEN, DEV-IS, και ΚΤΑΜS) τόνισαν όλοι την αποφασιστικότητα των οργανώσεών τους να συνεχίσουν το θεμελιακό τους ρόλο και να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων που συλλογικά τέθηκαν για επανένωση του τόπου και του λαού.
    
    ΟΝΕ - Νέα κράτη μελη - Ενταξη
    -------------------------
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης έκθεσης για την πρακτική προετοιμασία της εισαγωγής του ευρώ στα 10 νέα κράτη μέλη, τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας ένταξης, δηλαδή αμέσως μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων.
    
    Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής τέσσερις χώρες, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Σλοβενία έχουν θέσει στόχο να ενταχθούν στην ευρωζώνη τo 2007. H Λιθουανία, η Εσθονία και η Σλοβενία έχουν ήδη εντάξει τα νομίσματά τους στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΣΜΙ 2), ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να υποβάλει την υποψηφιότητά της το συντομότερο δυνατό, επισημαίνει η Κομισιόν. Οι άλλες έξι χώρες έχουν θέσει ως στόχο την εισαγωγή του ευρώ μέχρι το 2010.
    
    Πρόεδρος ΚΟΤ - Λονδίνο - Επαφές - Κύπρος - Αφίξεις τουριστών
    --------------------
    Τα κατεχόμενα δεν επηρέασαν τον κυπριακό τουρισμό, ενώ οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί δεν έχουν περιλάβει τις κατεχόμενες περιοχές στα προγράμματα τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι με την παρέμβαση του Οργανισμού έχει τεθεί σε ορθές βάσεις το σύστημα των εκδρομών στις κατεχόμενες περιοχές.
    
    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες στα γραφεία του ΚΟΤ στο Λονδίνο, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς Tui, Thomas Cook, My Travel και First Choice όπως και ομογενειακά τουριστικά πρακτορεία, ο κ. Φωτίου είπε ότι το 2004 θα κλείσει με μια αύξηση μέχρι και 5% στις αφίξεις τουριστών, παρά το ότι στόχος για το 2004 ήταν να συγκρατηθούν τα ποσοστά του προηγούμενου χρόνου.
    
    Όσον αφορά το 2005, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε ότι παρουσιάζεται καλύτερο από ότι αρχικά υπολογιζόταν με όλους σχεδόν τους πράκτορες να διευρύνουν το δυναμικό τους μέχρι και 10%.
    
    Γαλλικό Πρακτορείο - ΚΥΠΕ - ΑΜΑΝ - Σεμινάριο - Δημοσιογράφοι
    -------------------------------------------
    Δημοσιογράφοι και Λειτουργοί Πληροφορικής από 14 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της περιοχής της Μεσογείου συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ''Υπηρεσίες πολυμέσων των πρακτορείων ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου'' το οποίο διοργανώνεται στη Λευκωσία σήμερα και αύριο, στο ξενοδοχείο Hilton Park.
    
    Το σεμινάριο οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, (ΑΜΑΝ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Συμμαχίας για την τριετία 2003-2006.
    
    Την έναρξη του σεμιναρίου θα κήρυξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, Γενικός Διευθυντής του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Frrok Cupi, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Αριστος Αριστοτέλους και ο Περιφερειακός Διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου για τη Μέση Ανατολή, με έδρα τη Λευκωσία, κ. Pierre Taillefer.
    
    Τα 20 μέλη της Συμμαχίας έχουν εισαγάγει ή προετοιμάζονται να εισαγάγουν ειδησεογραφικές υπηρεσίες πολυμέσων για τους συνδρομητές τους και προσβλέπουν στην άντληση πληροφοριών και εμπειριών που θα προσφερθούν από το σεμινάριο.
    
    Συμμετοχή στο σεμινάριο, πέραν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν δηλώσει τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της Αιγύπτου, της Αλβανίας, της Αλγερίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Λιβάνου, της Λιβύης, του Μαρόκου, της Μαυριτανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της Τυνησίας.
    
    Τα θέματα του σεμιναρίου θα παρουσιάσουν οι αξιωματούχοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Pascal Taillandier (Αρχισυντάκτης Πολυμέσων στα κεντρικά γραφεία στο Παρίσι), Pierre Taillefer (Περιφερειακός Διευθυντής στη Λευκωσία για τη Μέση Ανατολή) και Nathalie Samaha Martin (Επικεφαλής Μονάδας Πολυμέσων στη Λευκωσία).
    
    Στις προετοιμασίες του σεμιναρίου συμβάλλει το ΚΥΠΕ υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων.
    
    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
    -----------------------------
    Ανοδικά ώθησαν και χθες οι τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να ξεπερνά τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εφαρμογής του. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,46%, κλείνοντας στις 1.001,15 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,98%, κλείνοντας στις 72,48 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα σχετικά υψηλά επίπεδα των 747 χιλιάδων λιρών, ως αποτέλεσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 445 χιλιάδων λιρών.
    
    Σημαντική αύξηση της τάξης του 1,51% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 335,35 μονάδες.
    
    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Αποτελέσματα αγώνων
    ----------------------------------
    Οκτώ ομάδες προκρίθηκαν χθες στη Φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο, μετά την ολοκλήρωση χθες το απόγευμα των επαναληπτικών αγώνων της διοργάνωσης.
    
    Οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι οι ΑΕΚ, Αρης, Ολυμπιακός, ΑΠΕΠ, ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας, Διγενής Μόρφου, ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς και ΠΑΕΕΚ.
    
    Τα αποτελέσματα των σημερινών αγώνων είναι:
    
    Νέα Σαλαμίνα – ΑΕΚ Λάρνακας                1 – 0 (2 – 4)
    Αλκή – ΑΠΕΠ                                2 – 2 (1 – 1)
    Αρης – Αγία Νάπα                          11 – 1 (1 – 2)
    ΑΣΙΛ Λύσης – Διγενής Μόρφου                4 – 3 (0 – 7)
    ΘΟΪ Λακατάμιας – ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας      0 – 1 (2 – 2)
    Ολυμπιακός – Αναγέννηση Δερύνειας          4 – 0 (2 – 0)
    ΠΑΕΕΚ Κερύνειας – Ερμής Αραδίππου          3 – 0 (2 – 1)
    ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς - Ομόνοια Αραδίππου   2 – 0 (2 – 4)
    
    

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιάσερ Αραφάτ

    Ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο για τους αγωνιστές της Παλαιστίνης αλλά και για την πορεία προς την ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο σεμνής τελετής όπου τηρήθηκε δίλεπτη σιγή για την ''Ημέρα Ανάμνησης'' των πεσόντων κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''είναι με πολλή οδύνη που ακούσαμε για το θάνατο αυτού του συμβόλου της παλαιστινιακής αντίστασης και του παλαιστινιακού λαού''.

    ''Η δική μου γνώμη'', συνέχισε, ''είναι ότι αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο για τους αγωνιστές της Παλαιστίνης αλλά εγώ θα έλεγα ακόμη και για την πορεία προς την ειρήνη''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση

    [07] (K) Αθήνα - Χριστόφιας - Δήλωση Μητσοτάκη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός και Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τον οποίο κατηγόρησε ότι ''οδήγησε σε περιπέτειες την Κύπρο με τους λανθασμένους χειρισμούς του'', εξέφρασε τη θλίψη του και χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση την ώρα που έγινε.

    [08] (Κ) Μολυβιάτης - Χριστόφιας - Συνάντηση - Κυπριακό

    Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, συμφώνησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα τον αγαπητό και παλιό φίλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Χριστόφια'', είπε ο κ. Μολυβιάτης και υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντησή τους ''είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν και την Κύπρο και την Ελλάδα''.

    ''Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας ενόψει των δύσκολων ημερών που έρχονται'', είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συνθήκη εγγυήσεως - Πρόταση

    Πρόταση για την κατάργηση, μονομερώς από την Ελλάδα, των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε στην περίπτωση που αρνηθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί να ασκηθεί το δικαιολογημένο πλέον βέτο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας καταθέτουν οι Νέοι Ορίζοντες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γιάσερ Αραφάτ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον παλαιστινιακό λαό και την οικογένεια του Γιάσερ Αραφάτ για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, εκφράζοντας βαθιά θλίψη εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (Κ) Μεσογειακά Πρακτορεία Ειδήσεων - Εναρξη σεμιναρίου - Πολυμέσα

    Τα πρακτορεία ειδήσεων της Μεσογείου θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τα πολυμέσα που προσφέρονται μέσω του διαδικτύου ώστε να προσφέρουν στους συνδρομητές τους τις νέες αυτές υπηρεσίες, επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κηρύσσοντας την έναρξη διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΜΑΝ) με θέμα «Υπηρεσίες Πολυμέσων των Πρακτορείων Ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου» που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Το σεμινάριο οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ) για τη Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Συμμαχίας για την τριετία 2003-2006. Στην προετοιμασία του σεμιναρίου συνέβαλε και το ΚΥΠΕ υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας.

    Συμμετέχουν δημοσιογράφοι και λειτουργοί πληροφορικής από 12 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της περιοχής της Μεσογείου, όπως η Γαλλία με το ΓΠΕ, το ΜΕΝΑ της Αιγύπτου, το ΑΤΑ της Αλβανίας, το APS της Αλγερίας, το ΑΠΕ της Ελλάδας, το ΑΝSΑ της Ιταλίας, το ΚΥΠΕ της Κύπρου, το ΝΝΑ του Λιβάνου, το JANA της Λιβύης, το ΜΑP του Μαρόκου, το TANJUG της Σερβίας-Μαυροβουνίου και το TAP της Τυνησίας.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δίλεπτη σιγή - Θύματα παγκοσμίων πολέμων

    Η Κύπρος και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους δεν έμεινε ούτε αδιάφορη ούτε επιτήδεια ουδέτερη, αντίθετα είχε τη δική της σημαντική συμβολή, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή της δίλεπτης σιγής κατά την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων στο προαύλιο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία.

    Στην εκδήλωση τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Παρέστησαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Πρεσβευτές, Υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι που κατέθεσαν στεφάνια.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τριάντα τρεις χιλιάδες περίπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπηρέτησαν με αφοσίωση, ζήλο και αυταπάρνηση σε διάφορα μέτωπα και οι τάφοι των 600 και πλέον νεκρών μας, βρίσκονται σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 15 διαφορετικών χωρών.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Μητσοτάκη - Πρόταση ΝΕΟ

    ''Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τις οποίες επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΟΗΕ - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα τοποθετηθεί σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία στο Κυπριακό, που θα είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε προθυμία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5758               0,5792
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4473               0,4499
    Λίρα Αγγλίας              0,8242               0,8291
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4178            0,4211
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3391            0,3418
    Δολάριο Καναδά                  0,3727            0,3756
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0706            0,0711
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0636            0,0641
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3780            0,3810
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  315.077,47
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,16    -0,44    262.846,05
    FTSE/CySE 20                           331,26    -1,22    196.712,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  991,73    -1,13    202.487,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              935,95    -1,80      1.884,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          989,53     0,06     45.001,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     989,55    -1,16    204.371,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       998,97    -1,41    168.646,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    945,73    -0,27      1.196,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            858,11    -0,84     35.294,10
    FTSE Med (10/11/2004)                 6.342,20     0,87
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (K) Xριστόφιας - Μπενάκη - Κοινή Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (1)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να συνδεθεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία με την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε ότι ''είναι νοητό η ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με μια χώρα που κτυπά την πόρτα, καλώς κτυπά την πόρτα, δεν έχουμε αντίρρηση, για να αρχίσει διαπραγματεύσεις εμμένοντας στη μη αναγνώριση χώρας μέλους της ΕΕ, ισότιμης, να μην προχωρήσει στην τελωνειακή ένωση με αυτή τη χώρα;''

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως ''αυτό το θέμα δεν είναι θέμα της ελλαδικής και κυπριακής ηγεσίας για να επισείουμε το βέτο. Κανονικά η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει και να πει στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισότιμο μέλος της ΕΕ''.

    ''Αυτός είναι ένας στόχος που τίθενται, να ασκήσουμε τις επιρροές μας στις χώρες μέλη της ΕΕ να πουν αυτό το πράγμα'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΣΣ: θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση) (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι ανέστρεψαν την ανοδική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις πέντε προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις, από τις οποίες συσσώρευσε συνολικά κέρδη της τάξης του 4,54% (43,54 μονάδες). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 1,15%, κλείνοντας στις 989,55 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,44% και έκλεισε στις 72,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στις 315 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Ρουσόπουλος - Καραμανλής - Κύπρος - Μητσοτάκης

    Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, το Κυπριακό και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Κύπρο μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της κυπριακής κυβέρνησης και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    [20] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκία - ΕΕ

    [21] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Ευρω - Νέα κράτη μέλη

    Η πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρεί ότι η εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο θα είναι θετική εξέλιξη τόσο για την χώρα, όσο και για τους ίδιους σε προσωπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    [22] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Θάνατος Αραφάτ

    Η κηδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ δεν θα επηρεάσει την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    [23] (Κ) K) Xριστόφιας - Μπενάκη - Κοινή Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (2)

    Την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνδεθεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία με την απόδοση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι όσο υπάρχει καθυστέρηση στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ευνοείται η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως ''πρέπει εμείς να γνωρίζουμε τι θέλουμε και να διακηρύξουμε την πλήρη ετοιμότητα μας ανά πάσα στιγμή να αναληφθεί πρωτοβουλία και να τοποθετηθούμε και να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε με συγκεκριμένο τρόπο και πολύ συλλογικά. Ακόμα να προκαλούμε διάφορους παράγοντες που είναι μπλεγμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλία''.

    [24] (Κ) Ολλανδική Προεδρία - Τουρκία - Γκιουλ - Χάγη

    [25] (Κ) Βρετανία - Μακσέιν - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει την κατάθεση προτάσεων από την ε/κ πλευρά για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και εάν θεωρήσει ότι οι προτάσεις είναι λογικές και θα οδηγήσουν σε επιτυχία, τότε θα ενθαρρύνει τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υφυπουργός της χώρας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    [26] (Κ) Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ - Κοινή Διακήρυξη

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του 4ου Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ με την υιοθέτηση και υπογραφή κοινής διακήρυξης από όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που συμμετέχουν, στην οποία διαγράφονται οι θέσεις και οι προσανατολισμοί της μελλοντικής δράσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

    [27] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Αραφάτ - Μήνυμα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 November 2004 - 18:49:59 UTC