Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Νέος Διευθυντής LGR
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] (Κ) Eurovision junior - Ισπανία - Α΄ θέση
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Νέος Διευθυντής LGR

    Ως νέος Διευθυντής του Ελληνικού Ραδιοσταθμού Λονδίνου, γνωστού ως L.G.R., έχει διορισθεί ο Βύρων Καρύδης, ο οποίος αφυπηρέτησε πρόσφατα από ανώτερη θέση της Ελληνικής Υπηρεσίας του B.B.C.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στο Λονδίνο την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου για να παρευρεθεί και να μιλήσει στη Χριστουγενιάτικη χοροεσπερίδα του εδώ παραρτήματος του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 19ης στο

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι ζυμώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου οπόταν οι ''25'' θα αποφασίσουν κατά πόσον θα παραχωρήσουν στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πληροφορίες που φέρουν τη λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας να καθυστερεί για τρία χρόνια, η εκστρατεία προβολής της ΑΤΗΚ, το θέμα των προβλημάτων των οίκων ευγηρίας, αλλά και οι πληροφορίες που φέρουν τα πολιτικά κόμματα να συζητούν το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των βουλευτών από 56 σε 70 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''6.000.000 σκορπά η ΑΤΗΚ για 'προβολή' '' γράφει ότι αστρονομικά ποσά διαθέτει η ΑΤΗΚ για ''προβολή'' σε έναν αδικαιολόγητο ανταγωνισμό, με αντιπάλους εταιρείες, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν φτάνει ούτε το ένα τρίτο των όσων ξοδεύει η ίδια για διαφήμιση και προβολή. Αλλού προβάλλει συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος υποστηρίζει πως η θέση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι θετική, ανεξαρτήτως των τουρκικών θέσεων.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαπολυβίου, ο οποίος ''τάραξε τα λιμνάζοντα νερά με την εγγραφή του θέματος των προβλημάτων στους οίκους ευγηρίας στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, εμμένει στις θέσεις του ότι τα περισσότερα κέντρα ηλικιωμένων δεν λειτουργούν σωστά''. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως είναι προτιμότερο να παραιτηθούν οι καθηγητές που παραδίδουν φροντιστήρια παρά να συνεχίσουν να βρίσκονται στα σχολεία, να εκμεταλλεύονται τη θέση τους και να προσελκύουν μαθητές.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Λογισμικού εμπλοκή...'' και γράφει ότι με τρίχρονη καθυστέρηση απειλείται η έναρξη της λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λόγω εμπλοκής στη διαδικασία ανάληψης της προσφοράς για την εγκατάσταση του συστήματος πληροφορικής. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος υποστήριξε ότι στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης του περασμένου Φεβρουαρίου, ο ίδιος δέχτηκε πιέσεις από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς ακόμη και από τους Τούρκους επειδή συμφωνούσε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Είπε ακόμη ότι μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη πήρε έγγραφο με οδηγίες από το τουρκικό ΥΠΕΞ, εκ των οποίων η πρώτη έλεγε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει διακοπή των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μεθοδεύσεις για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος'' γράφει ότι τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με απώτερο στόχο την αποδοχή του σχεδίου Ανάν 5 μεθοδεύει στο παρασκήνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει ότι για τις προσπάθειες αυτές γνωρίζει και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από στελέχη του κόμματός του. Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας τις απόψεις που εξέφρασε ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ σε συνέντευξη στο τουρκικό CNN για το Κυπριακό, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ είπε πως ο πρώην αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νέο εκλογικό μέτρο στη Βουλή'' γράφει ότι με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2006, τα κόμματα συζητούν σοβαρά την αύξηση του αριθμού των βουλευτών από 56 που είναι σήμερα σε 70, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αύξηση της βουλευτικής αντιμισθίας σε απόλυτη συνάρτηση με το ασυμβίβαστο. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται συνεχώς δέκτες διαφόρων βολιδοσκοπήσεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας συναινετικής διατύπωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, οπόταν θα αποφασιστεί κατά πόσον η ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σκληρό παζάρι'' γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες σχετικά με τα ζητήματα που εγείρει η Κύπρος για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα ενταθούν και θα κορυφωθούν σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλού γράφει ότι σε οκτασέλιδο υπόμνημά θέσεων ''εμπιστευτικού χαρακτήρα'' προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την άποψη ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να προταχθεί στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ γιατί ''είτε τώρα, είτε αργότερα η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να το κάνει'', όπως αναφέρει.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας

    Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας Petr Pithart φθάνει σήμερα στις 2030 στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Τον κ. Pithart, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας, θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά ασφαλώς δεν είναι εναντίον μιας καινούργιας διαδικασίας για μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ύστερα από μια διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο Ανάν, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι θα διαφανεί στην πορεία πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου «θα υπάρξει και κάποια αναφορά για τις μελλοντικές διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού» ενώ χαρακτήρισε την ημερομηνία αυτή ''ένα πολύ σημαντικό σταθμό'' για την Κύπρο.

    [06] (Κ) Eurovision junior - Ισπανία - Α΄ θέση

    Η Ισπανία με το τραγούδι ''Antes muerta que sencilla'', το οποίο ερμήνευσε η Μαρία Ισαβέλλα, κατέκτησε με 171 βαθμούς την πρώτη θέση στο δεύτερο διαγωνισμό τραγουδιού ''Eurovision junior'', που διεξήχθη χθες βράδυ στο Lillehammer της Νορβηγίας.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία ----------------------------------- Στις πέντε πτυχές του Κυπριακού τις οποίες θέτει η Λευκωσία σε συνάρτηση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου οπόταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν κατά πόσον θα δώσουν ή όχι ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε ομιλία του στην ημερίδα της ΔΕΟΚ με θέμα το ''Κυπριακό - ΕΕ και Τουρκία'', ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι πτυχές αυτές είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα βέτο που προβάλλει η Τουρκία στην προσχώρηση της Κύπρου σε διάφορους οργανισμούς, το θέμα των εποίκων, η προστασία των περιουσιών των Ε/Κ και η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    Είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ανέλαβε διπλωματική εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα για ενημέρωση των 24 εταίρων της στην ΕΕ, ενώ προέβλεψε ότι στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα γίνουν κρίσιμες μεταμεσονύχτιες διαβουλεύσεις και μόνο εκεί θα καθοριστεί η τελική θέση της Κύπρου σε σχέση με το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχει προσπάθεια όπως στη Σύνοδο Κορυφής συζητηθεί μόνο το θέμα της εφαρμογής των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, η παρουσίαση του Κυπριακού ως θέματος και ως προϋπόθεσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

    Σημειώνοντας πως το δικαίωμα του βέτο υφίσταται ως νομικό δικαίωμα της Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος του βέτο κρίνεται ως δύσκολο, αφού, όπως είπε, ''δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο ενός ψυχρού βέτο εκτός από αυτό της Γαλλίας κατά την ένταξη της Βρετανίας το 1964''.

    Σημείωσε ότι υπάρχει η λεγόμενη κοινοτική μέθοδος, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί σε μια χώρα μέλος της ΕΕ να επιβληθεί κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί, αλλά θα γίνουν διαβουλεύσεις για εξεύρεση συναίνεσης.

    ''Αυτό που κάναμε'', συνέχισε, ο κ. Ιακώβου, ''είναι να θέσουμε βασικές πτυχές του Κυπριακού αλλά και να τις συνδέσουμε με την έκθεση (6ης Οκτωβρίου για την Τουρκία) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης''.

    Για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα αυτό αποτελεί μια βασική πτυχή, ενώ επεσήμανε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία είναι ''εκ των ων ουκ άνευ'', για να σημειώσει ότι σ' αυτό το θέμα ''έχουμε μεγάλη υποστήριξη''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ''φαίνεται γελοίο η Τουρκία να αναγνωρίσει τη θετική ψήφο της Κύπρου και στις 18 (Δεκεμβρίου) να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου η Λευκωσία θέτει και το θέμα του βέτο που προβάλλει η Τουρκία στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Τουρκία έχει προβάλει μέχρι σήμερα συνολικά 12 φορές βέτο.

    Σημείωσε ακόμη ότι στις 10 Οκτωβρίου, η Τουρκία προέβαλε βέτο στην υπογραφή στη Σεούλ μιας συμφωνίας στην οποία συμμετείχαν και τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στην εγκατάσταση στην Κύπρο ενός κέντρου της Eurocontrol με χρηματοδότηση της ΕΕ.

    ''Συνεπώς το θέμα του βέτο είναι κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί και να ρυθμιστεί τώρα'', τόνισε.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ένα άλλο θέμα το οποίο συνδέεται με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία είναι αυτό της μετανάστευσης Τούρκων στην Ευρώπη.

    ''Η θέση μας είναι πώς είναι δυνατό να λέτε ότι θα προστατέψετε την Ευρώπη από τη μετανάστευση Τούρκων όταν ήδη η Τουρκία στην Κύπρο παράνομα, διαμέσου του εποικισμού, έχει αλλάξει τις πληθυσμιακές αναλογίες'', είπε ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας πως στην περίπτωση της Κύπρου ο εποικισμός είναι διεθνές έγκλημα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και πολλές άλλες διεθνείς συνθήκες.

    ''Εφόσον η Επιτροπή είναι ευαίσθητη, λέμε ότι το θέμα του εποικισμού πρέπει και να σταματήσει πρώτα αλλά και να αντιστραφεί, ζητώντας από την Τουρκία να επαναπατρίσει εποίκους τους οποίους έχει φέρει στην Κύπρο'', τόνισε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κύπρος θέτει επίσης το θέμα της εκμετάλλευσης των περιουσιών, αφού, όπως σημείωσε, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ πλευρά ''άρχισε το πλιάτσικο σε ε/κ περιουσίες οι οποίες δεν είχαν δοθεί σε Τ/Κ και ξεπουλιούνται τεράστιες εκτάσεις σε ξένους, κυρίως Βρετανούς και Γερμανούς και άλλους πολίτες της ΕΕ''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου στην έκθεση της Επιτροπής γίνεται αναφορά στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και στην εφαρμογή μόνο του ενός σκέλους της απόφασης, δηλαδή της χρηματικής αποζημίωσης στην κ. Λοϊζίδου για απώλεια χρήσης της περιουσίας της, ενώ το δεύτερο μέρος (ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου στα κατεχόμενα) εκκρεμεί.

    ''Επιχειρηματολογούμε ότι εφόσον η ίδια η Επιτροπή μιλά για την κατοχύρωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, οφείλει η Τουρκία να δεσμευτεί να παύσει την εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα'', πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Λευκωσία θέτει το ''μέγα θέμα'', όπως χαρακτήρισε την παρουσία στην Κύπρο 35,000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου όταν παρουσίασε το θέμα στις 11 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων ρώτησε τους ομολόγους του να του πουν ''ποιο πολιτικό κριτήριο της Κοπεγχάγης δεν παραβιάζει η παρουσία 35 τόσων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών''.

    ''Εδώ έχουμε ζητήσει τη δέσμευση της Τουρκίας σε ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου τόνισε πως τώρα είναι η στιγμή της ενημέρωσης των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι γι' αυτό το σκοπό γίνονται επισκέψεις σε διάφορα επίπεδα, στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών όσο και σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου ''να καλυφτούν όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ''.

    Πρόσθεσε πως μετά την ενημέρωση θα έλθει η ώρα των διαπραγματεύσεων και σημείωσε: ''Είναι δύσκολο μια χώρα και μάλιστα μια μικρή χώρα να κερδίσει όλα όσα ζητεί''.

    Επεσήμανε ότι ''υπάρχουν και άλλοι παίκτες'' στο όλο θέμα και έφερε ως παράδειγμα ότι στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για την οποία το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο.

    Τέλος, ο κ. Ιακώβου προέβλεψε ότι η 16η και 17η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμες νύκτες, όχι μόνο κρίσιμες μέρες, αφού όπως εκτίμησε ''θα γίνουν μεταμεσονύχτιες διαβουλεύσεις και μόνο εκεί μπορεί να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις όσο αφορά την τελική θέση της Κύπρου της Κύπρου''.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία ----------------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά ασφαλώς δεν είναι εναντίον μιας καινούργιας διαδικασίας για μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ύστερα από μια διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο Ανάν, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι θα διαφανεί στην πορεία πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου «θα υπάρξει και κάποια αναφορά για τις μελλοντικές διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού» ενώ χαρακτήρισε την ημερομηνία αυτή ''ένα πολύ σημαντικό σταθμό'' για την Κύπρο.

    Αναφερόμενος σε χθεσινές δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ ως οι θέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει στις 17 Δεκεμβρίου, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι αναφερόταν σε «αυτά που είχαν ήδη γίνει στις 11 Οκτωβρίου και επεξηγούσα τα θέματα που είχαν συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και συνεπώς δεν αναφέρονται σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη καινούργια θέση».

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ο τρόπος με τον οποίον είχαν προβληθεί οι χθεσινές δηλώσεις του ήταν «σαν να ήταν κάτι το εντελώς καινούργιο και ότι είναι εις μελλοντικό χρόνο και αυτό είναι λάθος. Ούτε το είπα, ούτε είναι έτσι. Αυτά τα θέματα τα επεξηγούσα στο πλαίσιο των προϋποθέσεων της Κοπεγχάγης και είναι αυτά τα οποία περίπου είχα πει στο Συμβούλιο Υπουργών στις 11 Οκτωβρίου».

    Ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει πολυσέλιδο υπόμνημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε στο Εθνικό Συμβούλιο και με το οποίο ζητά αλλαγή της τακτικής της ε/κ πλευράς για αντιμετώπιση του Κυπριακού, ενόψει της 17της Δεκεμβρίου.

    «Νομίζω ότι θα είναι εξίσου δύσκολο και με το θέμα της Τουρκίας», είπε ο κ. Ιακώβου σημειώνοντας ότι «εμείς ασφαλώς δεν είμαστε εναντίον μιας καινούργιας διαδικασίας για μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού προβλήματος ύστερα από μια διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο Ανάν. Αυτό θα το δούμε στην πορεία, πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην ΕΕ που θα δοθεί η έμφαση. Υποθέτω ότι θα υπάρξει και κάποια αναφορά όσον αφορά τις μελλοντικές διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις διαβουλεύσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «πολλές φορές όταν υπάρχει χρονικό όριο για τη λήψη μιας απόφασης και φαίνεται ότι θα συνέχισε, είναι γεγονός ότι σταματά το ρολόι στις 12 τα μεσάνυκτα μέχρι να εξευρεθεί λύση και καταγράφεται ότι έγινε τη 12η».

    Πρόσθεσε επίσης ότι «οι συζητήσεις που γίνονται γενικά εάν υπάρχει συμφωνία είναι πολύ σύντομες. Αν υπάρχει διαφωνία, είναι πιο χρονοβόρες» συνέχισε για να σημειώσει ότι «μπορεί μια διεργασία να διακοπεί ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην προεδρία να κάνει μια σειρά από διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο και συνεπώς δεν θα γίνεται κατ ανάγκη μέσα στην αίθουσα συζήτηση πάνω σε ένα θέμα όπως αυτό της Τουρκίας».

    Σε ερώτηση εάν χαρακτηρίζει την 17η Δεκεμβρίου ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός» και πρόσθεσε πως στην ΕΕ όπως έχουν τα πράγματα και λαμβάνοντας υπόψη το συσχετισμό των δυνάμεων που υπάρχει «κανένας δεν παίρνει αυτά που ίσως να θέλει να πάρει, όπως δεν μπορεί να επιβληθεί πάνω σε μια χώρα κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί''.

    Ο κ. Ιακώβου έφερε ως παράδειγμα τους κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν την Κύπρο και που άρχισαν να συζητούνται από το Μάιο και δεν έχουν καταλήξει ακόμα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε επίσης να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν είναι εφικτή προς το παρόν διότι, όπως ισχυρίζεται, η Τουρκία έκανε ότι έχει να κάνει σχετικά με το Κυπριακό, ειδικά με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, σημειώνοντας πως για την ΕΕ δεν ήταν δυνατό η Κύπρος να χρησιμοποιήσει ως όπλο εναντίον της Τουρκίας το γεγονός ότι αποσυνδέθηκε η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη λύση του Κυπριακού. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε, «ισχυρίζονται (στην ΕΕ) ότι υπήρχε και συμφωνία ότι δεν πρόκειται η Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο. Και αυτό τον ισχυρισμό τον άκουσα από ένα πολύ σοβαρό Υπουργό Εξωτερικών».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει το βράδυ κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς αρμόδιους για ευρωπαϊκά θέματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ αυτών των τεσσάρων χωρών.

    Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Δικαίωμα αρνησικυρίας -------------------------------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και αυτό είναι ένας από τους πρώτους στόχους των ΗΠΑ και της εξωτερικής πολιτικής τους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ερωτηθείς, στο περιθώριο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΔΕΟΚ, κατά πόσον Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα διαπραγματεύονται το θέμα του δικαιώματος αρνησικυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, σε συνάρτηση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

    ''Είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες'', είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι το οποίο δεν γνωρίζει.

    ''Ξέρω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες'', συνέχισε, ''έχουν πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)''.

    ''Αυτό'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''είναι γνωστό, είναι δεδομένο, το έχουν δηλώσει εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μάλιστα είναι ένας από τους πρώτους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της εξωτερικής πολιτικής τους''.

    ''Συνεπώς, ενδιαφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες για το τι θα γίνει στις 16 - 17 (Δεκεμβρίου)'', πρόσθεσε ο Υπουργός, δηλώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς για το τι αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    ''Δεν έχω καμμιά αμφιβολία'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''ότι το θέμα απασχολεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί'', συνέχισε, ''να έχουν και προσχέδια για κάποια θέματα, όμως δεν έχει φθάσει σε εμάς επίσημα ή και ανεπίσημα οποιοσδήποτε αμερικανικός σχεδιασμός ή προσχέδια τα οποία θα μπορούσαν να υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''εμείς ενημερώνουμε αυτήν τη στιγμή τους εταίρους μας σε διάφορα επίπεδα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάτω''.

    ''Οσο πλησιάζει η ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ''δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι θα ακούσουμε και τις απόψεις πολλών εκ των χωρών - μελών, θα εξειδικεύσουμε τα πράγματα και θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πανέτοιμοι''.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι δεν προβλέπει ''ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε προσυμφωνία πριν από τις 16 - 17 Δεκεμβρίου, οπόταν θα γίνει η μεγάλη διαπραγμάτευση. ''Μάλιστα δε ίσως σταματήσει και το ρολόι στις 12:00, πριν βγουν οι τελικές αποφάσεις'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί τελικά η Τουρκία, παρά τις αρχικές της δηλώσεις ότι δεν διαπραγματεύεται. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να αναφέρει ποιο από τα αιτήματα της κυπριακής πλευράς ιεραρχείται ως πρώτης σημασίας και ποιο ως δευτερευούσης.

    ''Η Τουρκία'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''παγίως ασκεί βέτο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου μπορεί. Εκεί όπου είναι μέλος ενός οργανισμού, στον οποίο είναι υποψήφια η Κύπρος, τότε ασκεί βέτο και αυτή είναι πάγια θέση της''.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως σχήμα ''οξύμωρο η Τουρκία να έχει ασκήσει βέτο και πρόσφατα μάλιστα όταν την υποψηφιότητα της Κύπρου υποστήριζε η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωπαϊκή προεδρία, να ασκήσει βέτο και μέχρι τις 17 και χωρίς να αλλάξει αυτή η πολιτική, να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων''.

    Σε ερώτηση εάν είναι πιθανόν να θέσει η Τουρκία βέτο σε ενδεχόμενη αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συμμετάσχει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και κατά πόσο αυτή είναι η αιτία μη υποβολής αίτησης από την Κύπρο ή οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''δεν έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση επί του θέματος''.

    ''Υπάρχουν'', συνέχισε, ''κάποιες διεργασίες των συνεργαζομένων κομμάτων και όταν θα φθάσει το πλήρωμα του χρόνου είναι δυνατό να υπάρξει και κυβερνητική απόφαση''.

    ''Το θέμα του τουρκικού βέτο'', πρόσθεσε, ''είναι γνωστό. Η Τουρκία, μέχρι και τη 17η Δεκεμβρίου και οπουδήποτε προσπαθήσουμε, όπως παραδείγματος χάριν να συζητηθεί το θέμα ένταξης της Κύπρου στον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας), η Τουρκία θα ασκήσει βέτο''.

    Σε ερώτηση εάν με το θέμα αυτό ασχολείται το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''το θέμα υπάρχει από καιρού εις καιρό λόγω των αποφάσεων της Κοπεγχάγης''.

    ''Η απόφαση της Κοπεγχάγης'', συνέχισε, ''λέει ότι η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα παίρνουν μέρος σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), εάν χρησιμοποιείται το υπόβαθρο του ΝΑΤΟ''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός, ''κάποτε δημιουργούνται κάποια προβλήματα λόγω αυτού και τότε το χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι εμείς πάντοτε, προασπίζοντας συμφέροντα της Κύπρου, όταν προκύψει, να πούμε, ένα θέμα ενημέρωσης για στρατιωτικά θέματα, λέμε ποία είναι η ποιότητα αυτών των πληροφοριών και ζητείται να μην ενημερωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η Μάλτα''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στο Λονδίνο την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου για να παρευρεθεί και να μιλήσει στη Χριστουγενιάτικη χοροεσπερίδα του εδώ παραρτήματος του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 19ης στο ξενοδοχείο Royal National του κεντρικού Λονδίνου.

    Εξάλλου πραγματοποιήθηκε ψες στο ξενοδοχείο Marriot, του κεντρικού Λονδίνου, η Χριστουγενιάτικη χοροεσπερίδα του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, που μετέβη στο Λονδίνο το απόγευμα της Παρασκευής.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας ο κ. Αναστασιάδης μίλησε σε κοινή συνεδρία του Διοικητικού και του Κεντρικού Συμβουλίου του Παραρτήματος, ενημερώνοντας τα σώματα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, καθώς και για την προεργασία σε σχέση με το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκυρίακο, στη Λευκωσία.

    ΗΠΑ - Αποναρκοθέτηση - Αμερικανική Βουλή ---------------------------------------------- Την τεράστια σημασία της μονομερούς απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης για απομάκρυνση των ναρκών της Εθνικής Φρουράς στη νεκρή ζώνη, εξήρε ενώπιον της αμερικανικής Βουλής ο Βουλευτής Ρόμπερντ Αντριους.

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής, από τη Νέα Υερσέη, δήλωσε πως αυτή η κίνηση καταδεικνύει την ευρεία δέσμευση της Λευκωσίας στη διεθνή κοινότητα, στην παγκόσμια προσπάθεια για καταπολέμηση των ναρκών.

    Μιλώντας προχθές στην αμερικανική Βουλή, ο κ. Αντριους έπλεξε το εγκώμιο της κυπριακής κυβέρνησης για την απόφασή της να κάνει ''το γιγαντιαίο βήμα προς την ειρήνη και την επανένωση του νησιού'', σημειώνοντας πως την Πέμπτη ξεκίνησε η διαδικασία καταστροφής των ναρκών στη νεκρή ζώνη.

    ''Η εφαρμογή εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης αυτού του προγράμματος αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευσή της να γκρεμίσει τα φυσικά εμπόδια που χωρίζουν τους Ε/Κ από τους Τ/Κ'', είπε, αναφέροντας παράλληλα πως αυτό καταδεικνύει και την υποστήριξη της Κύπρου στην πολιτική των ΗΕ για δράση εναντίον των ναρκών.

    Ανέφερε ακόμα πως η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τον Ιανουάριο του 2002 για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ''θα πρέπει να χαιρετίσουμε την αφοσίωση και την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης''.

    Ο Αμερικανός Βουλευτής τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή γίνεται μονομερώς από την Κυπριακή Δημοκρατία και εξέφρασε λύπη που η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμα συμφωνήσει στην απομάκρυνση των ναρκών 27 ναρκοπεδίων της στη νεκρή ζώνη.

    ''Ελπίζω ότι κάποια μέρα η τουρκική πλευρά θα πράξει αυτό που πράττει η κυπριακή κυβέρνηση, που αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα προς την απομάκρυνση αυτών των επικίνδυνων εκρηκτικών¨, είπε.

    Χαρακτήρισε ωστόσο ''ενθαρρυντικές'' τις πρόσφατες δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η τουρκική πλευρά προτίθεται να προχωρήσει στην καταστροφή των δικών της ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη.

    Τέτοια κίνηση θα ήταν ''θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της έντασης στο νησί'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας - κύπρος - Επίσημη επίσκεψη ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας Petr Pithart φθάνει σήμερα στις 2030 στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Τσεχίας θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Οι Τσέχοι αξιωματούχοι θα έχουν επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Χρίστου.

    Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Πρόεδρος Βουλής ---------------------------------------------- Με στίχους του Ρώσου ποιητή Σιμόνοφ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους μαθητές και τη νεολαία γενικότερα της Κύπρου να μη μένουν αδιάφοροι στα τραγικά αδιέξοδα και τις φοβερές τραγωδίες που καθημερινά εκτυλίσσονται στην ανθρωπότητα, αλλά να διεκδικούν ρόλο και λόγο, να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για να κάνουν καλύτερο τον κόσμο και την κοινωνία όπου οι ίδιοι ζούνε.

    Σε ομιλία του ο κ. Χριστόφιας στη χθεσινή συνεδρία της Παιδοβουλής, η οποία συνέρχεται στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Δ΄ ετήσια Σύνοδό της θέλησε -όπως είπε- να απευθυνθεί στους Παιδοβουλευτές επιγραμματικά και για το λόγο αυτό επέλεξε τους ακόλουθους στίχους του Σιμόνοφ:

    «Μη φοβάστε τους εχθρούς, αυτοί στη χειρότερη περίπτωση μπορούν να σε σκοτώσουν. Μη φοβάστε τους φίλους, αυτοί στη χειρότερη περίπτωση μπορούν να σε προδώσουν. Να φοβάστε τους αδιάφορους, γιατί με τη σιωπηρή τους συγκατάθεση διαπράττονται καθημερινά χιλιάδες προδοσίες και φόνοι».

    Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Συνεδρία - Εκθέσεις Επιτροπών ------------------------------------------------------------- Με συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπαιδείας στην Κύπρο, για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου, για την ψυχαγωγία τους και για την επικοινωνία εφήβων και γονέων, την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, οι εκπρόσωποι των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης από όλες τις επαρχίες στην Παιδοβουλή πραγματοποίησαν χθες την τέταρτή τους Σύνοδο, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Παρόντες στη δίωρη περίπου συνεδρία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, ήσαν - μεταξύ άλλων - ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου.

    Απαντώντας, στη διάρκεια της συνεδρίας, σε παράκληση της Προέδρου της Παιδοβουλής Αφροδίτης Ευαγγέλου όπως λαμβάνονται υπόψη οι επισημάνσεις και εισηγήσεις των Παιδοβουλευτών τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι θα διαβιβασθούν στους αρμοδίους οι προτάσεις και εισηγήσεις των παιδιών και θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση, διότι τα παιδιά είναι το μέλλον αυτής της κοινωνίας.

    Οι εκθέσεις σας, είπε ο κ. Χριστόφιας απευθυνόμενος στους Παιδοβουλευτές, γίνονται κτήμα των αρμοδίων Αρχών του κράτους και εδώ είναι και ο Υπουργός Παιδείας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδια για την επίλυση των προβλημάτων ως έχουσα την εκτελεστική εξουσία.

    Στη Σύνοδο, οι Παιδοβουλευτές συζήτησαν τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών τους επιτροπών, τις οποίες στη συνέχεια ενέκριναν διά ψηφοφορίας και στο τέλος της συνεδρίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων τούς παρέθεσε δεξίωση στο αίθριο του κτιρίου.

    Λονδίνο - Νέος Διευθυντής LGR -------------------------------- Ως νέος Διευθυντής του Ελληνικού Ραδιοσταθμού Λονδίνου, γνωστού ως L.G.R., έχει διορισθεί ο Βύρων Καρύδης, ο οποίος αφυπηρέτησε πρόσφατα από ανώτερη θέση της Ελληνικής Υπηρεσίας του B.B.C.

    O κ. Καρύδης, που είναι και ανταποκριτής της Καθημερινής στο Λονδίνο, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιστορία-Αρχαιολογία με μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και Κιγκς του Λονδίνου.

    Eurovision junior - Ισπανία - Α΄ θέση ----------------------------------------- Η Ισπανία με το τραγούδι ''Antes muerta que sencilla'', το οποίο ερμήνευσε η Μαρία Ισαβέλλα, κατέκτησε με 171 βαθμούς την πρώτη θέση στο δεύτερο διαγωνισμό τραγουδιού ''Eurovision junior'', που διεξήχθη χθες βράδυ στο Lillehammer της Νορβηγίας.

    Στον ίδιο διαγωνισμό η Κύπρος με το τραγούδι ''Ονειρα'', που ερμήνευσε ο Μάριος Τοφής, κατέκτησε την όγδοη θέση με 61 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα την ένατη θέση με 48 βαθμούς.

    Ο επόμενος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου 2005 στο Βέλγιο.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες ------------------------------------- Με το ντέρμπι ανάμεσα στους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' Λάρνακας, ολοκληρώνεται η 8η αγωνιστική του κυπριακού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Σήμερα διεξάγονται επίσης οι αγώνες ΑΕΛ - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου (στο Τσίρειο Λεμεσού), Διγενή Ακρίτα - Ολυμπιακού (στο Μακάρειο Λευκωσίας), Ομόνοιας - Αλκής (ΓΣΠ Λευκωσίας) και Εθνικού Αχνας - Αθλητικής Ενωσης Πάφου (στο Δασάκι Αχνας).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 21 November 2004 - 18:49:10 UTC