Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμπόσιο - Πανεπιστήμιο Columbia - Ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [06] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή Ελευθεριών - Τριανταφυλλίδης
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας
  • [10] (Κ) Επιτροπή Νομικών - Τροποποίηση του Συντάγματος
  • [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια -Υπουργός Οικονομικών- Προϋπολογισμός 2005
  • [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [13] (Κ) Ιακώβου - Φίσερ - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων γερμανικής βουλής

  • [01] (Κ) Συμπόσιο - Πανεπιστήμιο Columbia - Ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας

    Με θέμα το αν θα πρέπει οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ συμπόσιο, που διοργάνωσαν το τουρκικό Ιδρυμα Ari και ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD).

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση της Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία χθες στη Χάγη και η διαβίβαση στην Αγκυρα των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών, το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η απολογία της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου χθες στο Δικαστήριο σχετικά με υπόθεση παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης, καθώς και η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του νυν και του τέως Υπουργού Αμυνας, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αλαλούμ'' αναφέρεται σε συγκρούσεις συγκυβερνώντων στο θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, στο θέμα του ''Συνεταιρισμού για την Ευρώπη'' και στο θέμα της δημιουργίας συντονιστικού οργάνου μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι ''πρωταθλητής στο ρουσφέτι είναι ο Υπουργός Αμυνας με βοηθό την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης και σύζυγό του'', όπως καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Εξέγερση και επιφυλακή'' αναφέρεται στις διαδηλώσεις των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι οργανώνουν παγκύπριο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους, δηλαδή για την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες και τη μη ικανοποιητική εμπορία στην Ευρώπη την περσινή περίοδο. Αλλού γράφει ότι η ολλανδική προεδρία διαβίβασε χθες στην Τουρκία τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει της απόφασης για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, όπως ανέφερε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ακάθεκτοι για τα γκολφ'' γράφει ότι οι αντιδράσεις από κόμματα, βουλευτές και διάφορους φορείς για τα γήπεδα γκολφ και τα προκλητικά κίνητρα που θα παραχωρηθούν στους λίγους και τυχερούς επιχειρηματίες δεν έπιασαν τόπο. Σε άλλο του δημοσίευμα ο ''Π'' γράφει ότι τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν προς την Αγκυρα για τη λειτουργία κυπριακού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Προστίθεται ότι το θέμα τέθηκε το Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση από την Τουρκία. Ενας από τους λόγους που ζητείται η λειτουργία του προξενείου είναι ο μεγάλος αριθμός των Κυπρίων που από τον περασμένο χρόνο άρχισαν να επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''ΕΥΡΩ-ΒΕΤΟ για τη γλώσσα μας'' γράφει ότι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης με έκθεσή τους αμφισβητούν την ταυτότητα των Ελληνοκυπρίων και γράφουν ότι ''στην ε/κ κοινότητα υπάρχει έντονο το αίσθημα ότι ανήκει στο ελληνικό Εθνος'' και σημειώνουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες των αγγλικών και γαλλικών στα σχολεία σε βάρος της ελληνικής γλώσσας. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε πρωτοφανή επίθεση στο οίκημα της οργάνωσης Κυπρίων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, ΠΕΟΦ, από κουκουλοφόρους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Θέλει σαρωτικό ανασχηματισμό'' γράφει ότι προβληματισμός για φρεσκάρισμα της κυβέρνησης δεν αποκρύβεται από εμπλεκόμενες στο κυβερνητικό σχήμα δυνάμεις, ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του. Προσθέτει ότι η οριστικοποίηση των σχεδιασμών για τις αναδομήσεις δεν πρόκειται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αλλού γράφει ότι σε στάση αναμονής τελούν οι ενδιαφερόμενοι για το θρόνο ιεράρχες, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ως προς την ανάγκη τροποποίησης του καταστατικού της Εκκλησίας ώστε να καταστεί δυνατή η διαδοχή του Αρχιεπισκόπου.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Η Αγκυρα πήρε το μήνυμα'' γράφει ότι την επιθυμία της ΕΕ όπως η Τουρκία υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης και με τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετέφερε η Τρόικα της Ενωσης στη χθεσινή συνάντησή της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπουντουλάχ Γκιουλ. Αλλού γράφει ότι αύριο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα εκδώσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση της Υπουργού Υγείας κατά πόσον η αποστολή επιστολής της σε Δικαστή αναφορικά με εκδικαζόμενη υπόθεση για κατοχή και χρήση ναρκωτικών αποτελεί παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ολλανδός ΥΠΕΞ - Γκιουλ - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ -------------------------------------------------- Η ολλανδική προεδρία διαβίβασε στην Τουρκία τις θέσεις και τις επιθυμίες της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει της λήψης απόφασης, στις 17 Δεκεμβρίου, από τους ηγέτες των 25, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε στη Χάγη ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και το νέο επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ύστερα από συνάντηση με τον Τούρκο αξιωματούχο, ο κ. Μποτ ανέφερε ότι η τρόικα της Ενωσης μετέφερε στον κ. Γκιουλ ότι «είναι επιθυμητό όπως η Τουρκία υπογράψει το πρωτόκολλο» με βάση το οποίο η τελωνειακή της ένωση θα ισχύσει και με τα 25 κράτη μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Εχουμε συζητήσει σήμερα αυτό το θέμα και έχουμε επιστήσει την προσοχή της Τουρκίας στο ζήτημα», είπε ο κ. Μποτ.

    Πρόσθεσε πως υπέδειξε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών το γεγονός ότι η Τουρκία, εάν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θα διαπραγματεύεται και με τα 25 κράτη μέλη.

    «Εκφράσαμε την ελπίδα πως η κατάσταση αυτή μπορεί να επιλυθεί προτού αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μποτ.

    Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών είπε περαιτέρω, πως το θέμα της συνεχιζόμενης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο «δεν εγέρθηκε» στη χθεσινή συνάντηση.

    Αυτό που νομίζω πως έχει σημασία, συνέχισε, είναι «εμείς, τα 25 κράτη μέλη, να συμφωνήσουμε στους όρους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, και πως η ολλανδική προεδρία προετοιμάζει το έδαφος».

    «Βρισκόμαστε σε επαφή με τα 25 κράτη μέλη και έχουμε διαβιβάσει και τις επιθυμίες της Κύπρου στον Τούρκο Υπουργό», κατέληξε ο κ. Μποτ.

    Ο κ. Γκιουλ απέφυγε να κάμει οποιοδήποτε σχόλιο ή να απαντήσει στην ερώτηση.

    Γκιουλ - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------- Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε πως η Αγκυρα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν ευθύνεται για το ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να έχει επανενωθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, και το νέο Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο κ. Γκιουλ είπε πως το Κυπριακό δεν έχει ακόμα επιλυθεί και πως η Τουρκία έλπιζε πως θα επιλυόταν με το σχέδιο Ανάν.

    «Εμείς ελπίζαμε ότι θα επιλυόταν. Ενας μόνο τρόπος υπήρχε, με το σχέδιο Ανάν. Η Τουρκία έκαμε τα πάντα για το σκοπό αυτό, κάναμε συμβιβασμούς, και είπαμε ναι στο δημοψήφισμα», ανέφερε.

    «Δυστυχώς, η ιστορική εκείνη ευκαιρία», συνέχισε, «απωλέσθηκε λόγω της απόρριψης του σχεδίου από τον ελληνοκυπριακό λαό και την ηγεσία του».

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι ήταν για το λόγο αυτό που η Κύπρος δεν εντάχθηκε στην ΕΕ επανενωμένη.

    «Οπως ξέρετε, το Κυπριακό δεν ήταν όρος για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών.Εμείς θα εργαστούμε για μια τελική λύση. Οι απόψεις μας είναι ανοικτές για αυτό. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», κατέληξε.

    Τρόικα - Γκιουλ - Συνάντηση - Δημοσιογραφική διάσκεψη ---------------------------------------------------------- Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, δήλωσε ότι η Τρόικα είχε χθες μια «πολύ εποικοδομητική και ειλικρινή» συζήτηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ για πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τη σύνοδο κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου και τη λήψη απόφασης αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Χάγη με τον κ. Γκιουλ και το νέο Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο κ. Μποτ είπε πως η ολλανδική προεδρία βρίσκεται στη διαδικασία της συλλογής πληροφοριών και απόψεων από τα 25 κράτη μέλη, προκειμένου «να προετοιμαστούμε όσο γίνεται πιο προσεχτικά την απόφαση» που θα ληφθεί.

    ''Τόνισα σήμερα (χθες) στον κ. Γκιουλ», συνέχισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, «ότι η προεδρία διεξάγει αυτή την προετοιμασία κατά έναν ουδέτερο και αντικειμενικό τρόπο».

    Ο κ. Μποτ ανέφερε ότι η ολλανδική προεδρία προσπαθεί να ετοιμάσει έναν κατάλογο «με όλους τους όρους που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικοί προτού ανοίξουν οι ενταξιακές».

    «Είναι για μας πολύ σημαντικό», τόνισε, «να κατανοήσει η Τουρκία όλες τις ανησυχίες των κρατών μελών.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει επιτελέσει «τεράστια πρόοδο» στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Μποτ είπε περαιτέρω ότι συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής για την υποψηφιότητα της Τουρκίας και έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. «Συζητήσαμε αυτά τα θέματα με πολύ ανοικτό και ειλικρινή τρόπο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η συνάντηση κάλυψε και την εκκρεμότητα της έγκρισης από το τουρκικό κοινοβούλιο έξι ακόμα νομοθετημάτων πριν από τις 17 Δεκεμβρίου.

    Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Ανάν - Πτήσεις ---------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς χθες να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε συνάντησή τους εξέφρασε υποστήριξη στην έναρξη απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα, ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''πρόκειται για δήλωση του κ. Γκιουλ, η οποία δεν έχει διασταυρωθεί, ούτε υπάρχει παράλληλη ή ταυτόχρονη δήλωση εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ''.

    Ζακχαίος - Ιρλανδός Πρεσβευτής - Διάβημα - Απευθείας εμπόριο ---------------------------------------------------------------- Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος προέβη χθες σε διάβημα προς τον Ιρλανδό Πρεσβευτή στην Κύπρο Τζον Σουίφτ σχετικά με φερόμενες δηλώσεις του τελευταίου που δημοσιεύτηκαν προχθές στην τ/κ εφημερίδα ''Κιπρισλί'' και αφορούν στο απευθείας εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Σουίφτ, προς τον οποίο προέβη σε διάβημα και ζητώντας εξηγήσεις του υπέδειξε ότι οι δηλώσεις του στην εφημερίδα δεν συνάδουν με τις θέσεις της Ιρλανδίας για το Κυπριακό και για το συγκεκριμένο θέμα των απευθείας πτήσεων.

    Ο κ. Σουίφτ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είπε ότι οι δηλώσεις του πράγματι δεν εκπροσωπούν την ιρλανδική κυβέρνηση.

    Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο θέμα των απευθείας πτήσεων χρησιμοποιήθηκε από την τ/κ εφημερίδα εκτός πνεύματος της όλης προσωπικής του ανάλυσης προς το δημοσιογράφο.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ ---------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να δεσμεύσει την Τουρκία στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη και χρονοδιαγράμματος σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της απόσυρσης των παράνομα ευρισκομένων στην Κύπρο στρατιωτικών δυνάμεων, την απομάκρυνση των εποίκων και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των Κυπρίων Ευρωπαίων πολιτών.

    Μιλώντας στη Διευρυμένη Σύνοδο της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, ο κ. Ομήρου επανέλαβε τη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη σεβασμού στοιχειωδών κανόνων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης έτσι που να καλύψει ισότιμα την Κυπριακή Δημοκρατία και στις πλήρεις εμπορικές σχέσεις όπως καθορίζεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος - Αποναρκοθέτηση - Σχέδιο ψηφίσματος ---------------------------------------------------------------- Με σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων Εργατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές, επικροτείται η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μονομερή αποναρκοθέτηση στην περιοχή της νεκρής ζώνης και καλείται η βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Κύπρο στο έργο αυτό.

    Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι η Βουλή των Κοινοτήτων «επικροτεί τις ενέργειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τώρα εκκαθαρίζει μονομερώς ναρκοπέδια εντός της νεκρής ζώνης», σημειώνοντας ότι με την πράξη αυτή η κυπριακή κυβέρνηση ''αποδεικνύει ξεκάθαρα την πλήρη υποστήριξή της στην πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και στη Συνθήκη της Οτάβας σε αυτό το σημαντικό θέμα».

    Παράλληλα σημειώνει ότι η εργασία αυτή θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και ότι θα εκκαθαριστούν γύρω στις 2.300 νάρκες με δαπάνη 2.5 εκ. ευρώ.

    ΓΔ ΥΠΕΞ - ΕΕ - Λεμεσός - Σύνοδος ----------------------------------- Πραγματοποιείται στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2004, στη Λεμεσό, Ατυπη Σύνοδος των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η Κοινή Εξωτερική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Θα γίνει επίσης απολογισμός των δραστηριοτήτων της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ και παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Λουξεμβούργου, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2005.

    Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας - Υπουργός Γεωργίας -------------------------------------------------------------- Με τα θέματα της κοινής αλιευτικής πολιτικής ολοκληρώθηκαν προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εξέτασης της πρότασης κανονισμού για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως η Κύπρος χαιρετίζει και υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2007 2013, η οποία βασίζεται στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική και στοχεύει στη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές του τομέα.

    Εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές ενός κράτους μέλους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα γεωγραφικά και χωρικά χαρακτηριστικά στον καταμερισμό των χρηματικών πόρων, σημείωσε ο κ. Ευθυμίου.

    Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ουκρανία - Εκλογές --------------------------------------------- Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Ουκρανία δεν τηρήθηκαν κάποιες προϋποθέσεις που σύμφωνα με την ΚΣΣΕ θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εκλογών.

    ''Παρόλα αυτά'', συνέχισε, ''στο δεύτερο γύρο των εκλογών υπήρξε σαφής βελτίωση στον τρόπο διεξαγωγής τους. Η βελτίωση αυτή αφορούσε τόσο στην πληρέστερη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας όσο και την περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των δύο ανθυποψηφίων από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας της χώρας'', είπε ο κ. Χριστοδουλίδης

    Ανακοινωθέν της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε στο πλαίσιο των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ στη Βαρσοβία, κατά τις οποίες συζητήθηκε και ο 2ος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2004.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΣΣΕ που είχε παρακολουθήσει και τους δύο γύρους των εκλογών στη χώρα, ανέφερε ακόμη ότι τόσο σε σχέση με τη διαδικασία ψηφοφορίας την ημέρα των εκλογών, αλλά και τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, κοινή διαπίστωση της αντιπροσωπίας της ΚΣΣΕ ήταν ότι διεξήχθησαν κανονικά και γενικά όλα κύλησαν ομαλά.

    Υπουργός Υγείας - Δικαστήριο - Αγορεύσεις --------------------------------------------- Την ερχόμενη Παρασκευή ο Ανώτερος Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλαος Σάντης θα ανακοινώσει την απόφασή του στην υπόθεση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου.

    Χθες ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία με τις αγορεύσεις από την κατηγορούσα αρχή και το συνήγορο υπεράσπισης.

    Νωρίτερα, η Υπουργός Υγείας προέβη σε ένορκη απολογία στο Δικαστήριο και αντεξετάστηκε από την κατηγορούσα αρχή.

    Η κ. Ακκελίδου κατηγορείται για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με την αποστολή επιστολής σε Δικαστή αναφορικά με εκδικαζόμενη υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Κεραυνός - Νίκη ----------------------------------------------------- Ο Κεραυνός νίκησε χθες στη Σόφια με 93 78 τη Σπάρτακ Γιουρόινς εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στον Α΄ Ομιλο του ευρωπαϊκού Κυπέλλου της Νότιας Περιφέρειας.

    Η ομάδα του Στροβόλου μετρά τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

    Εξάλλου, στις 7.30 απόψε ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στη Λεμεσό τη ρουμανική Ασεφότ Πλοέστι στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Γ΄ Ομίλου του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου της Νότιας Περιφέρειας.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ---------------------------- Πτωτική πορεία, για τέταρτη στη σειρά συνάντηση, ακολούθησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το σύνολο των δεικτών να παρουσιάζει αρνητική εικόνα, ως αποτέλεσμα της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,55%, κλείνοντας στις 989,1 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,3%, υποχωρώντας στις 71,77 μονάδες. Στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 148 χιλιάδων λιρών γκρεμίστηκε η αξία των συναλλαγών.

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5774               0,5808
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4371               0,4397
    Λίρα Αγγλίας              0,8251               0,8300
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4256            0,4290
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3460            0,3487
    Δολάριο Καναδά                  0,3713            0,3742
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0646            0,0651
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3818            0,3848
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, είναι συνεχείς και τόσο η Προεδρία της ΕΕ όσο και όλα τα κράτη - μέλη γνωρίζουν επακριβώς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [06] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  274.020,12
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,46    -0,43    238.121,28
    FTSE/CySE 20                           331,75     0,02    141.515,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  993,12    -0,01    150.215,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              894,34     0,75     16.582,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          932,84    -1,45     23.936,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     989,30     0,02    166.798,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       999,61     0,00    109.943,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    915,78    -1,39      2.491,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            851,30    -0,43     66.687,20
    FTSE Med (24/11/2004)                6.367,72     0,14
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή Ελευθεριών - Τριανταφυλλίδης

    Τοποθέτηση για τους κινδύνους που προκύπτουν από το κοινοτικό Σχέδιο Δράσης κατά της Τρομοκρατίας έκανε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, στα πλαίσια συζήτησης στην Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από την πτωτική πορεία που παρουσίασε στις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 989,3 μονάδες. Αντίθετα μικρές απώλειες της τάξης του 0,43% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 274 χιλιάδες λίρες.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας

    Μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου 2004 σημειώθηκαν 93 θανατηφόρα οδικά δυστυχήματα με 99 νεκρούς, από τους οποίους οι 20 είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ''είχαμε 344 σοβαρά τραυματισθέντες'', κάτω των 25 ετών.

    [10] (Κ) Επιτροπή Νομικών - Τροποποίηση του Συντάγματος

    Η κυβέρνηση δεν τοποθετείται υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος τουλάχιστον πριν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε συγκεκριμένα άρθρα να μην αντιβαίνουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Την ίδια θέση υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας τονίζοντας ότι τροποποίηση του Συντάγματος θα έδιδε πρόσθετα επιχειρήματα και ερείσματα στις χώρες που εποφθαλμιούν να πλήξουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια -Υπουργός Οικονομικών- Προϋπολογισμός 2005

    Επιδιώκοντας τη συνεργασία και των πολιτικών δυνάμεων και τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει και αντιμετωπίζοντας τα θέματα της οικονομίας ως εθνικό θέμα, η κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, δηλώνει ότι θα συνεχίσει και κατά το 2005 την πολιτική της για επαναφορά της οικονομίας στην κατάσταση εκείνη, που θα προδιαγράφει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει εισοδήματα για όλους τους εργαζομένους για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

    ''Η διατήρηση των στερεών θεμελίων, πάνω στα οποία στηρίζεται η οικονομία μας, αποτέλεσε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί και στο μέλλον έναν από τους βασικούς στυλοβάτες στον αγώνα μας για επιτυχή διαχείριση και του πολιτικού μας ζητήματος, που ελπίζουμε όλοι ότι σύντομα θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού'', δήλωσε σήμερα ο κ. Κεραυνός, παρουσιάζοντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005.

    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του αρχικά στο πολιτικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του Προϋπολογισμού, το οποίο, όπως είπε, ''στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)''.

    Ο Προϋπολογισμός του 2005 παρουσιάζει συνολικά έσοδα 2,70 δισεκατομμυρίων λιρών και συνολικές δαπάνες 3,50 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ τα μεγέθη των καθαρών εσόδων και καθαρών δαπανών ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια λίρες περίπου και στα 3,10 δισεκατομμύρια λίρες αντιστοίχως.

    Αναφερόμενος στις ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Κεραυνός είπε πως οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχ και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπαγορεύουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του Ακαθάριστου εγχώριο Προϊόντος (ΑΕΠ) με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχ και σταδιακή εξάλειψή του, καθώς και σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

    ''Με βάση τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2005 και χωρίς την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης'', είπε ο κ. Κεραυνός, ''το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2005 προβλέπεται να ανέλθει στο 5,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 4,8% το 2004 και 6,3% το 2003''.

    [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Εκδήλωση Εθνικής Φοιτητικής Οργάνωσης Αμερικής ----------------------------------------------------------- Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις «Προοπτικές της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», διοργανώθηκε την Τρίτη στην Αστόρια, από την επιτροπή για την αναδιοργάνωση της ΕΦΟΚΑ (Εθνική Φοιτητική Οργάνωση Αμερικής) με ομιλητές τους καθηγητές Ονησιφόρο Ιορδάνου, του τμήματος Οικονομικών του Κολεγίου Hunter, Χρίστο Ιωαννίδη, διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών και Μοντέρνων Ελληνικών Σπουδών του Κολεγίου Queens και τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Πανίκος Παναγιώτου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Γενική Πρόξενος της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας κ. Δημητρακόπουλος, καθηγητές, φοιτητές και μέλη ομογενειακών οργανώσεων.

    Ο κ. Ιορδάνου αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές της κυπριακής οικονομίας και πώς επηρεάζονται από την ένταξη. Είπε ότι παρά το δυναμισμό της, έχει ως κύρια προβλήματα το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και την υπερεξάρτησή της από τον τουρισμό. Σημείωσε ότι το Κυπριακό δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται στο 5.2%, ενώ η ΟΝΕ απαιτεί 3% και το χρέος μας κυμαίνεται στο 70% ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την ΕΕ να είναι στο 60%.

    Ο κ. Ιορδάνου πρότεινε την αναμόρφωση της κυβερνητικής στρατηγικής αναπτύξεως και λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ούτως ώστε να επιτευχθούν διορθωτικές αλλαγές για μελλοντική αποκρατικοποίηση. Ακολούθως, ο ομιλητής πρότεινε στην κυπριακή κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της σε επενδύσεις στη γνώση, έρευνα και εκπαίδευση και όχι στη συσσώρευση εργασίας. Η Κύπρος επίσης θα μπορούσε να προωθηθεί εντός της ΕΕ ως ιατρικό και ακαδημαϊκό κέντρο, για να πετύχει την πραγματική ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες δουλειές και να διορθώσει το δημόσιο έλλειμμα και χρέος.

    Μιλώντας για το οικονομικό όφελος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι το κοινό νόμισμα, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και συντελεστών παραγωγής θα προωθήσουν την Κυπριακή οικονομία. Από πλευράς της η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να προωθήσει τη χώρα μας ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο για να πάρει περαιτέρω διαστάσεις και να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, το ανθρώπινο δυναμικό και την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρεται στους ξένους επιχειρηματίες.

    Η Κύπρος επίσης αποτελεί διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, δήλωσε ο κ. Ιορδάνου, με την 7η θέση παγκοσμίως και ανανεωμένο στόλο έχει δυνατότητες που είναι προτιμότερες από την εξάρτησή μας στο τουρισμό ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πέσει λόγω τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων. Ο καθηγητής Ιορδάνου πιστεύει επίσης ότι η ένταξή μας στο πρόγραμμα του Ευρώ το 2007 θα ενισχύσει το κυπριακό εμπόριο και τον ανταγωνισμό, μειώνοντας το κόστος συναλλαγών.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ιορδάνου σημείωσε ότι το μέλλον της Κύπρου εντός της ΕΕ είναι πολύ θετικό επειδή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μακροοικονομική σταθερότητα και προσφέρεται ως καταλύτης για ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον.

    Με επίκεντρο την πολιτική πτυχή του Κυπριακού ο καθηγητής Χρίστος Ιωαννίδης τόνισε ότι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα η Κύπρος ως ισότιμο, πλήρες μέλος της ΕΕ λόγω του πολιτικού προβλήματος της, αποτελεί αγκάθι για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ΕΕ ιδρύθηκε μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με υπόβαθρο την κατάργηση της βίας και γι' αυτό το λόγο είναι αδιανόητο για ένα κράτος μέλος να χρησιμοποιεί τη βία ή να απειλεί ένα άλλο μέλος σε μια ένωση δημοκρατικών χωρών όπου προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες.

    Ο καθηγητής Ιωαννίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν, το οποίο κατά την άποψη του αντί να καταργεί τα σύνορα δημιουργούσε περισσότερα σύνορα. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε ότι αν λόγω αλαζονείας δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία τότε δεν θα μπορέσει να παζαρέψει με την ΕΕ. Η Κύπρος, πρόσθεσε, χρειάζεται την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να πετύχει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης.

    Αναφορικά με τους Τούρκους έποικους στα κατεχόμενα, είπε ότι η παρουσία τους παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και όλα τα κράτη της ΕΕ πρέπει να υποστηρίξουν το διεθνές νόμο και να επιμένουν στην αποχώρησή τους. Η παρουσία επίσης περίπου 120,000 εποίκων, κατά τον κ. Ιωαννίδη, δημιούργησε ένα πλαστό δημοψήφισμα κατά το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι το 60% ψήφισε ναι στο σχέδιο λύσης, όμως η παρουσία των εποίκων αφαίρεσε την αυτονομία της πολιτικής οντότητας στα κατεχόμενα.

    Ακόμα ένας όρος για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόλαυση περιουσιών. Το Σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, συμπεριλάμβανε εξωφρενικούς όρους σύμφωνα με τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους ενώ ένας ξένος μπορούσε να αγοράσει και να εγκατασταθεί σε σπίτι προσφύγων.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε τη σημασία της διπλωματικής μάχης που θα δοθεί στις 17 Δεκεμβρίου, όταν η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις επιφυλάξεις πολλών κρατών μελών στην ένταξη της Τουρκίας. Η κυπριακή διπλωματία, πρόσθεσε, πρέπει να θέσει όρους στην Τουρκία αν θα πετύχει την επίλυση του Κυπριακού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως βάση της τη δημοκρατία.

    Ο Φίλιπ Κρίστοφερ μετά από σύντομη αναδρομή στη στάση των διαφόρων αμερικανικών κυβερνήσεων, αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση Μπους και τις αντιδράσεις της στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Ο ομιλητής χαρακτήρισε την αμερικανική εξωτερική πολιτική ως σταθερή και υπέρ της Τουρκίας, και είπε πως οι Ελληνοκύπριοι έχουν τη δυνατότητα μόνο να αξιοποιούν μερικές καταστάσεις. Προσφέροντας ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα των θέσεων προηγούμενων Αμερικανών Προέδρων, ο κ. Κρίστοφερ επαίνεσε την προεδρία Κλίντον ως την καλύτερη ευκαιρία που είχαμε για επίλυση του Κυπριακού, όμως το Πεντάγωνο και το State Department αποδείχθηκαν μεγάλα εμπόδια.

    Υπό την Προεδρία του κ. Μπους, ο κ. Κρίστοφερ πιστεύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επίλυση του προβλήματος επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν τη Μέση Ανατολή ως μια περιοχή και προτιμούν την τμηματοποίηση της χώρας με μια κεντρική κυβέρνηση, όπως οραματίζονται το Ιράκ.

    Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση για να επιτύχει την ένταξη στην Ε.Ε. έκανε πολλούς συμβιβασμούς στο Κυπριακό. Οσο για την οργισμένη αντίδραση των Αμερικανών, μετά την απόρριψη του σχεδίου στο δημοψήφισμα, την αιτιολόγησε λέγοντας ότι πολλοί έδιναν διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς ότι το σχέδιο θα υπερψηφιζόταν και η Κύπρος θα εντασσόταν ενωμένη στην Ε.Ε.

    Οι ΗΠΑ, υποστηρίζει ο κ. Κρίστοφερ, θέλει την Τουρκία εντός την ΕΕ για να έχει δική της φωνή και δυνατή σύμμαχο στην Ενωση την οποία θεωρεί ως ανταγωνιστή της. Το ελληνοκυπριακό όχι, τόνισε ο ομιλητής, ήταν ακόμα πιο βροντερό επειδή δεν επηρεάστηκε και απέρριψε τις αμερικανικές πιέσεις.

    Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο κ. Κρίστοφερ είπε πως του τόνισε ότι ο κυπριακός λαός αποφάσισε πέραν των κομματικών οδηγιών να απορρίψει το σχέδιο Ανάν επειδή μετά από 30 χρόνια τουρκικής κατοχής οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μοιράσουν τα επιτεύγματα και την κυβέρνηση τους 50%.

    Ο κ. Κρίστοφερ στη συνέχεια χαρακτήρισε την 17 Δεκεμβρίου ως κρίσιμη μέρα για την Κύπρο επειδή προσφέρει σημαντική ευκαιρία στην κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση να εξεύρει νέα λύση του πολιτικού μας προβλήματος εντός της ΕΕ, το οποίο αρμόζει με τις ανάγκες μας. Η Κύπρος, σημείωσε, μπορεί να γεφυρώσει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να διαμορφώσει το δικό της μέλλον ως πλήρες μέλος της ΕΕ, με αναπτυσσόμενη οικονομία και κυβέρνηση η οποία αντιστέκεται στις εξωτερικές πιέσεις.

    Προσφωνώντας τα μέλη της ΕΦΟΚΑ, ο κ. Κρίστοφερ τους παρότρυνε να λάβουν αυτή την ευκαιρία να συμπορευτούν στην κοινή προσπάθεια για προώθηση του εθνικού μας προβλήματος. Επίσης επισήμανε την ανάγκη ανασύστασης και επαναδραστηριοποίησης των 4000 φοιτητών που βρίσκονται στις ΗΠΑ, όπου όλοι μπορούν να συμβάλουν στην προβολή του αγώνα του λαού μας για δικαίωση, ενώ τους συνέστησε να συνεργάζονται και με τους κυπριακής καταγωγής αμερικανογεννημένους συναδέλφους τους, όπως και τη Νεολαία της ΠΟΜΑΚ.

    Η Γενική Πρόξενος της Κύπρου χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε ότι ως πρώην μέλος της ΕΦΟΚΑ είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχει στην επαναδραστηριοποίηση της ένωσης φοιτητών που έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η κ. Μαυρομμάτη σημείωσε ότι το ελληνοκυπριακό όχι στο Σχέδιο Ανάν, δεν ήταν όχι στην επίλυση του Κυπριακού αλλά άρνηση μιας λύσης που υπηρετούσε την Τουρκία. Ακολούθως τόνισε ότι ο κυπριακός λαός θα συνεχίσει το αγώνα του για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία θα συνάδει με το acquis communautaire της ΕΕ και με το διεθνές δίκαιο.

    Η Γενική Πρόξενος της Κύπρου πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις 17 Δεκεμβρίου όταν η Τουρκία θα ζητήσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Πανίκος Παναγιώτου τόνισε την αναγκαιότητα οργανωμένου φοιτητικού φορέα στον οποίον θα επικρατεί σοφία και σύμπνοια για να καταφέρουν τους στόχους που έχουνε θέσει. Η επαναδραστηριοποίηση της ΕΦΟΚΑ, πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου, είναι δίκαιη και αναγκαία ιδιαίτερα σε μια διχασμένη πατρίδα.

    Κλείνοντας την εκδήλωση ο Κύπριος φοιτητής Αλέξης Μιχαήλ, μέλος της ΕΦΟΚΑ, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Κύπρος και την επιτακτική ανάγκη για ανασύσταση και επαναδραστηριοποίηση του φοιτητικού κινήματος στην Αμερική. Σημείωσε επίσης ότι ως φοιτητές στις ΗΠΑ, οπού διαδραματίζονται σημαντικές εξελίξεις της διεθνούς σκηνής, πιστεύει ότι ένα δυνατό και μαζικό φοιτητικό κίνημα είναι επιβεβλημένο και μπορεί να διαδραματίσει ουσιώδες ρόλο στο αγώνα για δικαίωση.

    Mary Papademas Art Exhibition Synthesis --------------------

    Την πρώτη της ατομική έκθεση στην Στοκχόλμη, που φέρει τον τίτλο Σύνθεσις, διοργανώνει η Μαίρη Παπαδήμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 November 2004 - 18:49:15 UTC