Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Φανάρι - Μεταφορά ιερών λειψάνων
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αποκαλυπτήρια προτομής Κ. Αντωνόπουλου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αποκαλυπτήρια προτομής Χρίστου Γκαβού

  • [01] (Κ) Φανάρι - Μεταφορά ιερών λειψάνων

    Μετά από 800 χρόνια επέστρεψαν χθες στο Φανάρι τα ιερά λείψανα των Αγίων Χρυσοστόμου και Γρηγορίου τα οπoία προσέφερε στον

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι πληροφορίες για ευρύτερο ανασχηματισμό, το Παγκύπριο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ και η άσκηση κριτικής από μέρους του Προέδρου του κόμματος προς την κυβέρνηση καθώς και οι αντιδράσεις της συγκυβέρνησης, οι κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών και η αντιπαράθεση τους με την Αστυνομία και η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο Κυριακάτικος Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αυταρχισμός και μέθοδοι αστυνομικού κράτους'' γράφει πως χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα και δίνοντας το στίγμα της αυστηρής αντιπολίτευσης που θα ασκήσει από τούδε και στο εξής ο ΔΗΣΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του Παγκυπρίου Συνεδρίου του κόμματος του, επέκρινε τους κυβερνώντες για αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική, η οποία φορτώνει βάρη στις πλάτες του λαού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επαφές στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ των συντεχνιών και της εταιρείας, παρουσία του Υπουργού Εργασίας Χρίστου Ταλιαδώρου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Η κυβέρνηση τα έβαλε με τους ανθρώπους του μόχθου'' γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ενέργεια της αστυνομίας υπό τις υποδείξεις του πολιτικού προϊσταμένου της Δώρου Θεοδώρου, να αποκλείσει τους αγρότες και να μην τους επιτρέψει να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας ενώ ζητού την παραίτηση του λόγω της ανεπίτρεπτης όπως αναφέρουν στάσης του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συγκρατημένη είναι η αγορά για τα Χριστούγεννα αφού μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των Κυπρίων καταναλωτών για αγορές.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ομαλοποίηση θέλει ο Τάσσος'' γράφει ότι κυρίαρχος στόχος του Προέδρου Παπαδόπουλου σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι στις 17 Δεκεμβρίου στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να πάρει μια παράγραφο, η οποία να θέτει με συγκεκριμένο τρόπο τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και εν γένει του κοινοτικού κεκτημένου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά μετά το 1963, έξι Τ/Κ κάθισαν στα έδρανα της Βουλής κατά την πρώτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων, που κήρυξε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Νέα διαμάχη με αφορμή την ενοχή της κ. Ακκελίδου'' γράφει ότι 24 ώρες πριν από την έκδοση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για καταδίκη ή μη της παραιτηθείσας Υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου ξέσπασε νέα πολιτική-δικανική διαμάχη με ισχυρισμούς σε βάρος του δικαστή Ν. Σάντη και της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας Μ. Μαλακτού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καθηλωμένο εδώ και ένα χρόνο περίπου βρίσκεται ένα από τα έξι ρωσικά αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς TOR-M1 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Θέλει νέα αρχή για κυβέρνηση'' γράφει πως ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνιακή πολιτική, στην αναβάθμιση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, δίνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στους σχεδιασμούς που γίνονται ενόψει ευρύτερου ανασχηματισμού που τοποθετείται περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία την 1η Δεκεμβρίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς, η Συντεχνία Ημικρατικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου της ΠΕΟ (ΣΗΔΗΚΕΚ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων που έληξαν στις 31/12/2003.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εργολαβία Υπονόμευσης'' γράφει ότι κρίνοντας με τα δικά του κριτήρια διακυβέρνησης και ακολουθώντας την πάγια τακτική της διαστρέβλωσης των πολιτικών του αντιπάλων, ο ΔΗΣΥ έριξε χθες νέες ''φωτοβολίδες'' αντιπολιτευτικής υστερίας μηδενίζοντας το έργο της κυβέρνησης και ισοπεδώνοντας τα πάντα. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως αντίδραση για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου εναντίον της Υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου υπήρξε χθες από την οικογένεια του Κλεάνθη Πετρίδη.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λάιονς - Χαιρετισμός -------------------------------------------- Ο κυπριακός ελληνισμός ''ούτε πρόθεση ούτε δυνατότητα έχει να εμπλέκει την Ελλάδα σε περιπέτειες ή δυσκολίες'' δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι ''από την άλλη, όμως, ελπίζω να γίνεται κατανοητό, ότι εμείς εδώ στην Κύπρο, στην εσχατιά της Μεσογείου, προμαχούμε στον αγώνα για περιορισμό του τουρκικού επεκτατισμού''.

    Σε χαιρετισμό του σε επίσημο δείπνο για τα Πενήντα Χρόνια του Λαϊονισμού της Κύπρου και της Ελλάδας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ''τις ειλικρινείς ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού, αλλά και τις δικές μου, προς το κίνημα των Λάϊονς, για τη συνεχή και σταθερή υποστήριξή του στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό''.

    Μια λύση που στην πράξη, ''να επανενώνει την χώρα και τον λαό μας, την οικονομία και τους κρατικούς θεσμούς, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας'', συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------------------- Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Ευρώπη υπάρχει πλήρης κατανόηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προσθέτοντας πως «επιθυμία μας είναι να μεταφραστεί αυτή η αντίληψη σε πρακτική πολιτική η οποία να διαφανεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 17η Δεκεμβρίου».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από Βερολίνο και Μαδρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε όλους τους εταίρους μας» για τις δικές μας θέσεις προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται ''σε διάφορα επίπεδα'', τόσο με τις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις δικές του, όσο και στο διπλωματικό επίπεδο.

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει στην Ευρώπη, στα ευρωπαϊκά Υπουργεία και Κκαγκελαρίες πλήρης κατανόηση των θέσεων μας. Η δική μας φυσικά επιθυμία είναι να μεταφραστεί αυτή η αντίληψη των θεμάτων σε πρακτική πολιτική η οποία να διαφανεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 17η Δεκεμβρίου», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι είχαν μια μακρά συνάντηση στην οποία συζήτησαν τις προοπτικές της Τουρκίας ενόψει της 17ης Δεκεμβρίου.

    «Είναι γνωστό ότι η Γερμανία υποστηρίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός αυτό «άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που του είχαμε παρουσιάσει σε κάποια λεπτομέρεια» και αφορούν το Κυπριακό πρόβλημα.

    Πρόσθεσε ότι ο Γιόσκα Φίσερ «γνωρίζει καλά το θέμα και από τις συνεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών, έχει πάρα πολύ καλή αντίληψη του θέματος», ενώ αντιλαμβάνεται «και τους λόγους που ωθούν την Κυπριακή Δημοκρατία να εγείρει όλα αυτά τα θέματα τα οποία ήδη έχει εγείρει».

    Ο Γιώργος Ιακώβου αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ο οποίος είπε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο από χώρα, η οποία αιτείται έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη'', ενώ σημείωσε ότι ''υποστηρίζει ένθερμα την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία σαν ένα θέμα το οποίο κρίνει ότι είναι αναπόφευκτο».

    Στο Βερολίνο ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις εκτός από τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ και με τον Πρόεδρο του Κόμματος των Φιλελευθέρων και τον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Επίσης παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

    Στη συνέχεια ο κ. Ιακώβου μετέβη στη Μαδρίτη όπου είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος και συνεργάτες του με τους οποίους συζήτησαν το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ενόψει και της 17ης Δεκεμβρίου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ισπανία από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μαδρίτη πριν από λίγους μήνες, «είχε υποσχεθεί να δουλέψει υπέρ των κυπριακών απόψεων» και πρόσθεσε ότι με τον κ. Μορατίνος έκαναν μια «ανασκόπηση'' επί των σημείων, στα οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων με Ευρωπαίους εταίρους.

    Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Μορατίνος θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσκεψη στην Αγκυρα κατά την οποία θα εγείρει αρκετά θέματα που εγείρει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Εκπρόσωπος - Αναστασιάδης - Κυπριακό - Εσωτερική Πολιτική

    ''Αντιπολιτευτικό παραλήρημα, μια έξαρση λαϊκισμού και δημαγωγίας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης'', χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την ομιλία Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη κατά το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματός.

    ''Η Κυβέρνηση της αλλαγής έχει δώσει δείγματα γραφής για κοινωνική πολιτική και την έγνοια της για τον πολίτη, κυρίως τον πολίτη των χαμηλών εισοδημάτων'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος σε χθεσινή ενημέρωση, προσθέτοντας πως ''όσον αφορά τις αναφορές σε κομματισμό πρέπει να παραδεχθεί ο κ. Αναστασιάδης το πασιφανές και γνωστό σε όλους: Ο ΔΗΣΥ έδωσε μαθήματα κρατικού κομματισμού και στο ρουσφέτι και στην καταπάτηση κάθε αρχής αξιοκρατίας''.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχίζει την καταστροφολογία. Ενώ λέγει ότι σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξακολουθεί να προβαίνει στις γνωστές 'διαπιστώσεις' του που είχαν απαντηθεί πλειστάκις''.

    Αναφέροντας πως είναι γνωστές οι ''οβιδιακές μεταμορφώσεις'' του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως προχθές ''στην παρουσία όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε υποκριτικά να δείξει άλλο πνεύμα: συναίνεσης και εποικοδομητικής προσέγγισης'', ενώ χθες ''ακολούθησε τη συνήθη του τακτική''.

    ''Κατόρθωσε ακόμα μια φορά να υπενθυμίσει στον κυπριακό λαό τον πραγματικό εαυτό του, με στοιχεία αυθαίρετης και ακραίας κριτικής που φθάνει στα όρια της ανευθυνότητας και τα οποία είναι διάχυτα σε όλη την ομιλία του'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε πως ''σίγουρα, ένας Ευρωπαίος πολιτικός έχει επιχειρήματα και καθοδηγείται από πολιτική συναίνεση για ειλικρινή και καθαρό πολιτικό διάλογο. Δεν λαϊκίζει και δεν παριστάνει τον μοναδικό εκπρόσωπο των λαϊκών μαζών. Επέλεξε όμως αυτή τη μέθοδο ο κ. Αναστασιάδης για να πείσει τα μέλη και στελέχη του ΔΗΣΥ και όσον αφορά την εσωτερική πολιτική και όσον αφορά το Κυπριακό''.

    Ο λαός όμως γνωρίζει, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αλαζονεία, για αυταρχισμό και συντηρητική πολιτική'', ξεχνώντας ''τη διακυβέρνηση των δέκα χρόνων του ΔΗΣΥ''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πολιτικό Συνέδριο - Ομιλία - Κυπριακό ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας όπως άμεσα και μέσα από ένα διάλογο ευθύνης από κοινού αποφασιστούν επακριβώς οι αλλαγές που επιδιώκονται στο σχέδιο των ΗΕ και καθοριστεί συγκεκριμένη στρατηγική για ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα, της ΕΕ και άλλων δυνάμεων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στην δεύτερη ημέρα εργασιών του Εκτακτου Παγκύπριου Πολιτικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζοντας ως ''ζοφερή'' την κατάσταση στο εθνικό μας θέμα, ξεκαθάρισε ότι ''πως το σχέδιο Ανάν των ΗΕ δεν μπορεί να τεθεί ενώπιον του λαού ως έχει''.

    Δεν θα μπω στον πειρασμό, σημείωσε, να αναφερθώ στο πως θα μπορούσαν να είναι σήμερα τα πράγματα αν ο χειρισμός μας στο θέμα του Σχεδίου λύσης του Κυπριακού ήταν διαφορετικός, αν την ώρα που έπρεπε, μπαίναμε στην διαπραγμάτευση αντί στις μυστικές συναντήσεις.

    Είπε ότι το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος, πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και αναφέρθηκε στις δραματικές αλλαγές στο διεθνές και περιφερειακό σκηνικό πιστοποιούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο πως ζούμε σε ένα κόσμο ρευστότητας και ραγδαίων μεταβολών.

    Μέσα σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, ανέφερε, οφείλουμε να προσδιορίσουμε τη θέση μας, να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε τις βασικές στρατηγικές μας επιλογές αναφέροντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, να ανατρέψουμε τις απειλές και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Ημερίδα - Τρομοκρατία - Χαιρετισμός --------------------------------------------- H Aριστερά θα σταθεί με συνέπεια πραγματικός συμπαραστάτης των λαών της Ευρώπης και θα αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα για να διατηρήσει την αξιοπρέπεια των πολιτών της Ευρώπης και για να κρατήσει ζωντανή την προοπτική και το όραμα για μια Ευρώπη των λαών, βασισμένη στις παναθρώπινες αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης, διαβεβαίωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα ''Τρομοκρατία και Πολιτικά Δικαιώματα στην ΕΕ'', ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι τώρα μερικούς μήνες μετά την ένταξη της Κύπρου, το ΑΚΕΛ συνενώνοντας τις δυνάμεις του με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και ευρύτερα τις προοδευτικές δυνάμεις, παλεύει μαζί τους για την κατάκτηση των κοινών στόχων και προώθηση κοινών οραμάτων.

    Εισηγήσεις στην ημερίδα κατέθεσαν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας Φράνκο Ρούσο, ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Paris VIII Κώστας Βεργόπουλος, εκ μέρους του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ο Νικόλας Κατηφόρης. Στην ημερίδα παρέστησαν η Επίτροπος Διοικήσεως και Πρεσβευτές ξένων κρατών στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χριστόφιας στο χαιρετισμό του είπε ότι βρισκόμαστε ''σε μια χρονική στιγμή που η λεγόμενη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, εξελίσσεται ταυτόχρονα σε μάχη ενάντια στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των λαών και των πολιτών της ΕΕ''.

    Η ΕΕ, πρόσθεσε, έχει δυστυχώς εναρμονιστεί και πάλι με τα κελεύσματα των ΗΠΑ αναβαθμίζοντας σε πρώτο θέμα την λεγόμενη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο όνομα της οποίας πλήττονται σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν σε πολύχρονους αγώνες και συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας και των παραδόσεων των λαών της Ευρώπης.

    Ο κ. Χριστόφιας καταδίκασε κάθε μορφή τρομοκρατίας, ατομική, ομαδική και κρατική, ανεξάρτητα από τα κίνητρα της, που κατά κανόνα θύματα είναι άμαχοι και αθώοι πολίτες.

    1η Σύνοδος της Βουλής των Νέων ------------------------------ Για πρώτη φορά μετά το 1963 έξι Τ/Κ κάθισαν στα έδρανα της Βουλής κατά τη πρώτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων. Οπως ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι πρόθεση της Βουλής των Νέων είναι να συνέρχεται με το αριθμό των βουλευτών που προνοεί το Σύνταγμα, ωστόσο στη χθεσινή σύνοδο τα έδρανα κατέλαβαν 56 Ε/Κ, 6 Τ/Κ, 1 Μαρωνίτης, 1 Αρμένιος και 1 Λατίνος νέοι, επειδή μόνο 6 Τ/Κ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Οργανισμού Νεολαίας.

    Η σύνοδος της Βουλής των Νέων, την έναρξη των εργασιών της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου μεταφραζόταν στην τουρκική γλώσσα και στη νοηματική.

    Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κυριάκος Θεοδότου στο δικό του χαιρετισμό προς το σώμα ανέφερε ότι αυτοί που επιδιώκουν να αναδείξουν ότι η σχέση της νεολαίας με την πολιτική είναι περιστασιακή και ότι οι τα ενδιαφέροντα και οι ασχολίες των νέων περιορίζονται μόνο σε ωφελιμιστικούς σκοπούς διαψεύδονται από τη σύνοδο της Βουλής των Νέων.

    Θέτοντας προς προβληματισμό των παλαιοτέρων το ερώτημα ποιες αξίες και ποια ιδανικά προσφέρει η κυπριακή κοινωνία στους νέους για να έχει ανάλογες απαιτήσεις είπε ότι όταν εντοπίζεται μια αρνητική κατάσταση θα πρέπει πρώτα να διερευνώνται τα αίτια της ύπαρξης της ώστε να λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα αντιμετώπισης της.

    Ο Τ/Κ Μουράτ Κανακλί απευθυνόμενος προς το σώμα είπε ότι ''ήρθε η σειρά μας να πάρουμε πρωτοβουλίες και να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε''.

    Πρόσθεσε ότι οι νέοι θα πρέπει να επεκτείνουν τις συζητήσεις και πέρα από το πολιτικό πρόβλημα σε θέματα που απασχολούν τη νεολαία και που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αλληλοκατανόηση και προσέγγιση.

    Πρόεδρος Βουλής - Βουλή των Νέων -------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι οι νέοι της Κύπρου με την κοινή συμμετοχή τους στη Βουλή των Νέων αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι επιθυμούν να τερματιστεί ο διαχωρισμός της κοινής μας πατρίδας και ότι συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

    ''Ας ελπίσουμε ότι αυτό το σημαντικό γεγονός θα αποτελέσει τον προάγγελο της επανένωσης της πατρίδας μας, την οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνδιαχειρίζονται και μαζί θα αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας'', είπε ο κ. Χριστόφιας κηρύττοντας τις εργασίες της Βουλής των Νέων.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε το γεγονός ότι η παρουσία Τ/Κ στις εργασίες της Βουλής των Νέων ''είναι η πρώτη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες από το 1963, έστω και δια μέσου της συμμετοχής τους στις εργασίες της Βουλής των Νέων''.

    Πρόσθεσε ότι η νέα γενιά αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς στα δρώμενα της κοινωνίας γιατί ως κοινωνική ομάδα χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση και τη ροπή προς την ανανέωση, χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ριζοσπαστισμό που αντικειμενικά την καθιστούν δυνητικό φορέα κοινωνικής αλλαγής και προόδου.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Βουλή των Νέων ------------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου διαβεβαίωσε χθες τους νέους της Κύπρου ότι η πολιτεία θα στέκεται πάντα αμέριστα στο πλευρό τους και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια συμμετοχή τους στα κοινά δρώμενα όχι ως απλοί θεατές αλλά ως ενεργοί πολίτες.

    Σε χαιρετισμό του στην Πρώτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων ανέφερε ότι η χθεσινή μέρα αποτελεί σταθμό για τη νεολαία του τόπου γιατί αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την κοινωνική και πολιτική ζωή και το ζήλο της για ενεργό συμμετοχή και προσφορά στα κοινά δρώμενα του τόπου.

    Ο κ. Θεοδώρου χαρακτήρισε την Πρώτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων ''ιδιαίτερα σημαντική'' επειδή ''για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, συμμετέχουν σε εργασίες της Βουλής, και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι οι νέοι θέλουν και μπορούν να κτίσουν μαζί ένα ειρηνικό μέλλον''.

    ''Σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι νέοι, καταλαμβάνουν τα έδρανα που τους ανήκουν και που για χρόνια παρέμειναν άδεια, στέλλοντας σε όλους το μήνυμα για λύση, για ειρήνη και για επανένωση'', συνέχισε ο κ. Θεοδώρου.

    Ομήρου - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος ------------------------------ Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε πως θα ήταν αδιανόητο να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εάν αυτή δεν αναγνωρίσει προηγουμένως την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επεκτείνει τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης για να καλύψει και την Κύπρο, δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και δεν επιτρέψει την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με τη Δημοκρατία.

    Σε παρέμβασή του στη Σύνοδο των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στη Μαδρίτη, ο κ. Ομήρου, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στη βάση ενός οδικού χάρτη για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Ο κ. Ομήρου κάλεσε τους Πρωθυπουργούς και τους ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων που πήραν μέρος στη Σύνοδο της Μαδρίτης να υιοθετήσουν στην απόφασή τους για την ένταξη της Τουρκίας τις πιο πάνω δεσμεύσεις.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ την ίδια εισήγηση υπέβαλε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τις πιο πάνω προϋποθέσεις όπως τις εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ΕΥΡΩΔΗ - Τουρκία - ΕΕ --------------------- Στην ανησυχία της ΕΥΡΩΔΗ σχετικά με τους χειρισμούς της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε χθες ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη είπε ότι ''είναι αυτονόητο, βεβαίως, ότι οι διαπραγματευτικές θέσεις της δικής μας πλευράς δεν θα έπρεπε να κατατεθούν δημόσια ούτε και να είναι διάφανες''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ''εξίσου αυτονόητο είναι ότι οι όροι που θα αποτελέσουν και εκ των ουκ άνευ συνθήκη για να λάβει τη Τουρκία θετική απάντηση θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί και να είχαν κατοχυρωθεί δημόσια και ανοιχτά ως πολιτική θέση αρχών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο''.

    ''Δυστυχώς αυτό το έργο δε φαίνεται να έχει γίνει από την κυπριακή και την ελληνική διπλωματία'', πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

    ''Παρά την ευχή της επιτυχίας των εθνικών χειρισμών, θα πρέπει, συνεκτιμώντας τις διαφαινόμενες εξελίξεις, να εκφράσουμε τη βαθειά μας ανησυχία ως προς το κατά πόσον θα γίνει κατορθωτό στην κρίσιμη ώρα να διαφυλαχθούν επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα'', κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

    Ποδόσφαιρο - 9η αγωνιστική -------------------------- Με τους αγώνες Ολυμπιακού ΑΕΚ στο ΓΣΠ και Αλκής - Διγενή στο ΓΣΖ που θα αρχίσουν στις 14.30 πέφτει σήμερα η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αποκαλυπτήρια προτομής Κ. Αντωνόπουλου

    Εμείς θεωρούμε αυτονόητη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία προκειμένου η χώρα αυτή να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ίδια η ΕΕ πρέπει να υποδείξει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της και να ασκήσει την ανάλογη επιρροή ώστε αυτές να γίνουν σεβαστές στην πράξη.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αποκαλυπτήρια προτομής Χρίστου Γκαβού

    Την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες του κυπριακού λαού για την ολόψυχη συμπαράσταση της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 November 2004 - 18:49:11 UTC