Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνάντηση Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Μιλάνο - Συνέδριο
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [06] (Κ) Γιαννάκης Μάτσης - Εκθεση Eρλινγκς - Τουρκία - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Γενικοί Διευθυντές - Μετακινήσεις
  • [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Καθήκοντα Υπουργού Υγείας (1)
  • [09] (Κ) Βουλευτής Γιαννάκης Θωμά - Ρώμη
  • [10] (Κ) Μπαλκενέντε - Κύπρος - Συνομιλίες
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Μπαλκενέντε - Κύπρος
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Εκδήλωση τιμής
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [16] (Κ) Βουλή -Καζαμίας- Επιτροπές Οικονομικών, Ελέγχου & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέος Δικαστής Ανωτάτου - Ορκωμοσία
  • [18] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [19] (Κ) Βίλιερς - Αδάμου - Τριανταφυλλίδης - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Προϋπολογισμοί - ΚΥΠΕ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και οι αντιδράσεις της Λευκωσίας και της Αγκυρας, οι πληροφορίες για επίσκεψη στην Κύπρο του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στο πλαίσιο περιοδείας σε ευρωπαϊκά κράτη που έχουν αιτήματα σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η αναστολή των κινητοποιήσεων από τους πατατοπαραγωγούς και τους ημικρατικούς οργανισμούς, καθώς και η λειτουργία στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα, στην παρουσία εκατοντάδων Ε/Κ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κυπροτουρκική δυσαρέσκεια επί του προσχεδίου'' γράφει ότι οι πρώτες αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αγκυρα επί του προσχεδίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ετοίμασε η ολλανδική Προεδρία της ΕΕ ήταν αρνητική. Αλλού γράφει ότι σταθερή παραμένει η Ουάσιγκτον στις θέσεις της για το ψευδοκράτος, ενώ ζητά έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και δεν τοποθετείται στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Με το όπλο παρά πόδα οι πατατοπαραγωγοί'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι πατατοπαραγωγοί έθεσαν χθες το ''όπλο παρά πόδα'' και ανέστειλαν την πορεία τους προς το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και παραμένουν στον κόμβο της Ριζοελιάς και το Ακάκι για έβδομη ημέρα. Αλλού γράφει ότι ''απαράδεκτο'' χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής ''Μιλιέτ''.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ταξίδι στην καυτή ζώνη'' και γράφει ότι ''βαρυσήμαντες συνομιλίες'' με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αιτήματα της Κύπρου έναντι της προοπτικής της Τουρκίας, θα έχει στις 6 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος με την επίσκεψή του στην Κύπρο αρχίζει περιοδεία σε χώρες μέλη της ΕΕ που προβάλλουν ειδικά αιτήματα προς την Αγκυρα για να δεχθούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Αυστρία. Αλλού γράφει ότι το η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χθες την έκθεση για την Τουρκία, με την οποία ουσιαστικά τίθεται όρος στην Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πόλεμος Τούρκων για Ε/K πελάτες'' γράφει ότι "πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ Τ/Κ επιχειρηματιών τουρισμού στα κατεχόμενα, για το ποιος θα εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος από τις συνεργασίες με αντίστοιχα πρακτορεία στις ελεύθερες περιοχές αλλά και από τις μετακινήσεις Ε/K στην Κωνσταντινούπολη μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα πίστωση χρόνου έδωσαν οι συντεχνίες των ημικρατικών οργανισμών στην κυβέρνηση με αφορμή την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί την υστάτη ''παράλυση'' τους κράτους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Φόρμουλα για χρέη αγροτών'' γράφει πως η ολοκληρωμένη πρόταση για ρύθμιση του πολύκροτου θέματος της τακτοποίησης 28.000 αγροτικών δανείων θα τεθεί σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρόταση ρυθμίζει το θέμα και αφορά τη διαγραφή μέρους του δανείου και μετατροπή του υπολοίπου σε μακροπρόθεσμο, με ανάληψη της πληρωμής του επιτοκίου από το κράτος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε "αναταραχή" στην Αστυνομία με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου να μην προχωρήσει σε προαγωγές.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ευρωπαϊκές απαιτήσεις'' γράφει ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων βάσει χρονοδιαγράμματος και η προσθήκη των αρχών της ΕΕ στο σχέδιο Ανάν είναι οι τρεις όροι προς την Τουρκία που περιλήφθηκαν στο προσχέδιο ψηφίσματος από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου. Γράφει, επίσης, ότι σοβαρά λειτουργικά προβλήματα παρατηρούνται κατά καιρούς σε διάφορα τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων, εξαιτίας των συνεχών μεταθέσεων έμπειρων νοσηλευτών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ο Παπαδόπουλος αναζητεί να αποφύγει αδιέξοδο στην ΕΕ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε χθες την ελπίδα να βρεθεί συναίνεση ώστε να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στο θέμα Τουρκίας-ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε η Τουρκία αναμένει να λάβει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γράφει, επίσης, ότι τελέστηκε χθες λειτουργία στο μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία ανήμερα της εορτής του Αγίου, σημειώνοντας ότι πάνω από 1.000 Ε/Κ παρέστησαν.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνάντηση Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας

    Τη σημασία του διαλόγου για την ανάπτυξη αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών της περιοχής και ενίσχυσης της συνεργασίας, με σκοπό την καθιέρωση της Μεσογείου ως χώρου ειρήνης και ευημερίας, τόνισε χθες στη Χάγη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Μιλάνο - Συνέδριο

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Εκθεση Eurlings ---------------------------------------------- H Eπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Εκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Camiel Eurlings σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Το σχέδιο της έκθεσης, μαζί με την πρόταση ψηφίσματος, θα παραπεμφθεί για υιοθέτηση στην προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας στις 15 Δεκεμβρίου.

    Για την Κύπρο, το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος προειδοποιεί την Τουρκία ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξυπακούει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζητείται επίσης αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ στο σχέδιο Ανάν προστίθενται και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Ειδικότερα, η παράγραφος για την Κύπρο που αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ''ενώ σέβεται τη δημοκρατική θέληση της ε/κ κοινότητας, λυπάται που δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια λύση και καλεί τις τουρκικές αρχές να διατηρήσουν την εποικοδομητική τους στάση στην εξεύρεση μιας διευθέτησης στο Κυπριακό που να οδηγεί σε μια δίκαιη λύση''.

    Οπως επισημαίνεται, η λύση αυτή θα πρέπει ''να γίνει με διαπραγμάτευση, χρησιμοποιώντας ως βάση το σχέδιο Ανάν και τις αρχές στις οποίες η ΕΕ εδράζεται''.

    Ζητείται επίσης από την Τουρκία ''να υλοποιήσει μια σύντομη αποχώρηση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των δυνάμεών της σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα''.

    Σημειώνεται ότι ''μια τέτοια αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης της έντασης, επανάληψης του διαλόγου μεταξύ των μερών και προετοιμασίας μιας διαρκούς λύσης''.

    Σε σχέση με την Κύπρο εγκρίθηκε συμβιβαστική τροπολογία η οποία αναφέρει ότι η τροπολογία αντικαθιστά σειρά τροπολογιών σε σχέση με την Κύπρο που είχαν καταθέσει Κύπριοι, Ελλαδίτες και ξένοι ευρωβουλευτές.

    Σημειώνεται ότι, από τη συμβιβαστική τροπολογία που εγκρίθηκε για την Κύπρο αφαιρέθηκε η φράση ''καλεί τις τουρκικές αρχές να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία'' και στη θέση της προστέθηκε τροπολογία του Γάλλου Ευρωβουλευτή Michel Rocard με τη συγκατάθεση του κ. Eurlings, συμφωνά με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστήνει την προσοχή στις τουρκικές αρχές επί του γεγονότος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία θα διεξάγονται σε επίπεδο διακυβερνητικό μεταξύ των 25 κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος αυτών των κρατών.

    Συνεπώς, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξυπακούει φυσικά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατία από την Τουρκία, προσθέτει.

    Ο κ. Rocard, δικαιολογώντας την προφορική αυτή τροπολογία του, είπε ότι ήθελε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί σε παροτρύνσεις Ελλαδιτών και Κυπρίων συναδέλφων του ώστε το περιεχόμενο της Εκθεσης Eurlings να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τροπολογίες των Ευρωβουλευτών Ιωάννη Κασουλίδη, Charlie Tannock και Bernd Posselt, σύμφωνα με τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ''παροτρύνει ένθερμα την Τουρκία να επεκτείνει στην πράξη αυτές τις νομικές αλλαγές και τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση και στις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις για μη μουσουλμανικές μειονότητες (Ελληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, Σύριοι)''.

    Επίσης, ''καλεί την Τουρκία να βελτιώσει δραστικά την αντίληψή της περί εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, για παράδειγμα τονίζοντας τη συμβολή τους στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας'', και ζητεί ειδικότερα από τις τουρκικές αρχές ''να εξετάσουν ορισμένες από αυτές τις ειδικές συνεισφορές όπως Hasankeyf, Ani, Zeugma ή Afhtamar ως κατάλληλες για καταχώριση στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO''.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε συνολικά 27 συμβιβαστικές προτάσεις και περιορισμένο αριθμό τροπολογιών επί του Σχεδίου της Εκθεσης Eurlings.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η Κύπρος θα επιδιώξει να πετύχει την ''καλύτερη δυνατή διατύπωση'' στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου.

    Δήλωσε επίσης ότι το τελικό κείμενο της πρότασης ψηφίσματος που θα υποβλήθηκε χθες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλιγκς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ''μας ικανοποιεί'', αλλά σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία ''λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Σλοβακία.

    Σχολιάζοντας το προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας που υποβλήθηκε χθες στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ''πρώτο προσχέδιο'' και ότι, σύμφωνα με τα όσα συζήτησε μαζί με την Αυστριακή Υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση της Σλοβακίας το θέμα αυτό, το προσχέδιο ''θα γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και ελπίζουμε τελικά να καταρτιστεί ένα κείμενο το οποίο θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις όλων των μελών του Συμβουλίου της ΕΕ''.

    ''Η κάθε χώρα έχει τις δικές τις απόψεις για το πρώτο προσχέδιο καθώς και για τις θέσεις που θα προβάλλει, όπως και εμείς τις δικές μας. Προσπάθεια είναι ο συντονισμός όλων αυτών των προσπαθειών, αν είναι δυνατό η σύνοδος της 17ης Δεκεμβρίου να τελειώσει με επιτυχία και όχι με αδιέξοδο'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σχολιάζοντας το σημείο για το θέμα της αναγνώρισης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι αντικείμενο των συζητήσεων που θα γίνουν και ανέφερε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους της ολλανδικής προεδρίας για το θέμα. ''Θα επιδιώξουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή διατύπωση'', είπε.

    Επανέλαβε ότι ''το ψήφισμα του Συμβουλίου για την Τουρκία θα ληφθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των χωρών''.

    ''Δεν θα γίνει δεκτό ή θα απορριφθεί μόνο για το Κυπριακό'', είπε και πρόσθεσε ότι ''υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα θέματα που αναφέρονται στο προσχέδιο ψηφίσματος, όπως η πρόταση να παραμείνει η διαδικασία σε αβεβαιότητα, αν θα οδηγήσει σε πραγματική ένταξη ή σε άλλη προνομιούχα σχέση, παραμένει το θέμα του τερματισμού των διαπραγματεύσεων σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων, παραμένει η αναμονή του Συμβουλίου ότι η Τουρκία θα αναπτύξει καλές γειτονικές σχέσεις με τις χώρες που βρίσκονται γύρω της, είναι και το θέμα της Κύπρου''.

    Σημείωσε ότι ''όλες οι προτάσεις για τη σύναψη της συμφωνίας με την Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεων έχουν αυτή τη μελλοντική αναφορά''.

    Αναφορικά με την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλιγκς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και τις τροπολογίες που θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την προετοιμασία ψηφίσματος που θα υποβληθεί στην ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η έκθεση βρίσκεται ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου εδώ και εβδομάδες.

    ''Το τελικό κείμενο μας ικανοποιεί'', είπε, αλλά σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία ''λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις''.

    Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα είναι πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου, αλλά επεσήμανε ότι ''δεν είναι το ψήφισμα που θα καθορίσει τις θέσεις των κυβερνήσεων''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι στο κάτω μέρος του σχεδίου συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας αναφέρεται ότι ''έχει σημειωθεί το ψήφισμα του κοινοβουλίου'', αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το ψήφισμα έχει δεσμευτική σημασία πάνω στις αποφάσεις του Συμβουλίου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δεν πρόκειται για τίποτε νέο. ''Είναι η δέκατη φορά που επαναλαμβάνει ο κ. Μπάουτσερ την ίδια φρασεολογία. Δεν υπάρχει τίποτε το νέο. Αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ'', είπε.

    Αναφορικά με τη δήλωση του εκπρόσωπου του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας ότι για να αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αρθεί η ''απομόνωση'' των Τ/Κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα των Τ/Κ είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι ''στην έκταση που υπάρχει 'απομόνωση', σε πολύ, πολύ μεγάλο βαθμό είναι αυτοαπομόνωση που επιβάλλεται από τις κατοχικές αρχές και από την Τουρκία, όχι για καθαρά οικονομικούς λόγους αλλά για εξασφάλιση πολιτικών πλεονεκτημάτων''.

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής της Σλοβακίας για την πρόσκληση για την επίσκεψη, καθώς και για το πνεύμα συναντίληψης και κατανόησης που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, καθοδόν προς τη Σλοβακία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τη θέση της Αυστρίας για τα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, καθώς και τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ιακώβου - Ευρωμεσογειακή - Προσχέδιο Συμπερασμάτων ---------------------------------------------------- Επιφυλακτικός ως προς το προσχέδιο συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας για τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, στο οποίο γίνεται λόγος για ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, παρουσιάστηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Η Προεδρία προσπάθησε να συγκεράσει διάφορες απόψεις, όμως πιστεύω ότι αυτό θα είναι το πρώτο προσχέδιο σε πολλά προσχέδια τα οποία θα υποβληθούν. Αναμένω ότι θα βελτιωθεί'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου από τη Χάγη, όπου βρίσκεται για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, ''το περιεχόμενο του προσχεδίου αφορά μία από τις θέσεις που είχαμε θέσει, όμως περιέχει και άλλα θετικά στοιχεία''.

    Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στο προσχέδιο υπάρχουν αναφορές για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως είπε, ελπίζει ότι θα έχει πολύ θετικά στοιχεία για την Κύπρο, καθορίζεται η μεθοδολογία για το πώς θα κλείνουν και θα ανοίγουν τα κεφάλαια και σε αυτόν τον τομέα δίδει το δικαίωμα αρνησικυρίας στην Κύπρο είτε για να ανοίξει είτε για να κλείσει ένα κεφάλαιο, με βάση την οποία θα εξετάζεται η τουρκική αίτηση.

    ''Αυτό το οποίο τονίζω είναι ότι δεν τελείωσαν οι δυνατότητες της Κύπρου και δεν κλείνει το θέμα με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων'', επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Είπε επίσης ότι στο προσχέδιο υπάρχουν αναφορές στο θέμα της ειρηνικής επίλυσης των συνοριακών διαφορών με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, η αναφορά αυτή αφορά κυρίως την Ελλάδα, αλλά ''τίποτα δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να την επικαλεστούμε και εμείς''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία δεν θα προσφέρει τίποτα άλλο στην Κύπρο, καθότι έκανε αυτό που της αναλογεί, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Τουρκία έχει νομικές υποχρεώσεις, όπως επίσης και ''την υποχρέωση να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στην περίπτωση της Κύπρου''.

    ''Εμείς πιστεύουμε ότι η υπόθεσή μας είναι πολύ στερεά μέσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα συνεχίσουμε τις επαφές που είχαμε σε διάφορα επίπεδα μέχρι σήμερα'', σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Τουρκία - ΥΠΕΞ - Προσχέδιο ΕΕ -------------------------------- ''Σημαντικά κενά'' έχει το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ''οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξει'', αναφέρουν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισαν ''θετικό'' το γεγονός ότι στην εισαγωγή του προσχεδίου γίνεται αναφορά στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη και το Ελσίνκι, αλλά ότι ''υπάρχουν στο κείμενο σημεία που θέλουμε να διευκρινιστούν''.

    Για το λόγο αυτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ''θα έχουμε έντονες επαφές και διαβουλεύσεις με την προεδρία της ΕΕ, στην Αγκυρα, τη Χάγη και τις Βρυξέλλες''.

    Κουμουτσάκος - Σχέδιο συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ------------------------------------------------------------ Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου ''βάση εκκίνησης της τελικής φάσης που έχει καταληκτική ημερομηνία τη 17η Δεκεμβρίου'' και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την τελική διαμόρφωση του κειμένου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη να συνεχίζει τις επαφές του με ομολόγους του.

    Αναφερόμενος στις δύο ''σχολές'' που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στα κράτη μέλη για σύντομη ή διεξοδική αναφορά στα συμπεράσματα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, δήλωσε ότι, αν και περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο για κάθε χώρα, το κείμενο του προσχεδίου ''παραμένει στη βάση του γενικόλογο''.

    Σε ερώτηση τι σημαίνει επέκταση της τελωνειακής ένωσης, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ''η ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης υπό μορφή πρωτοκόλλου, την οποία έχει ζητήσει το συμβούλιο της ΕΕ από τον περασμένο Ιούνιο, σημαίνει επέκταση και ομαλοποίηση των σχέσεων της υποψήφιας χώρας με όλα τα κράτη μέλη'' και πρόσθεσε πως, επειδή το θέμα θίγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''ως τέτοια δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης'' της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν χαρακτηρίζεται ντε φάκτο αναγνώριση.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, έχει και διακομματική συναίνεση, ότι δηλαδή ''έχει θετική στάση έναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας'', ότι αυτή η προοπτική ''συνεπάγεται προσαρμογές και εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών'' και ότι ''η μη αναγνώριση κράτους μέλους, η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων σε τμήμα εδάφους κράτους μέλους αποτελεί θεσμικό και πολιτικό παράδοξο''.

    ''Πρέπει να περάσουμε από την εποχή του παραλόγου στην εποχή του ευρωπαϊκού ορθολογισμού'', είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι ''προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ευρωπαϊκή προοπτική'' της Τουρκίας.

    Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως ''στις 17 Δεκεμβρίου, αν υπάρξει απόφαση, θα έχουμε την αφετηρία για ένα αγώνισμα μεγάλων αποφάσεων και αντοχής'' και πρόσθεσε ότι ''για να τερματίσει κανείς σε αυτό το αγώνισμα υπάρχουν δύο όροι, δηλαδή να έχει φυσική αντοχή και ικανότητα τερματισμού, και κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος να σέβεται απολύτως τους κανονισμούς που διέπουν αυτό το αγώνισμα και τη λογική του ευ αγωνίζεσθαι''.

    ''Ειδάλλως οι κριτές θα τον θεωρήσουν άκυρο'', είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε πως ''η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο κάθονται στη θέση των 25 κριτών''.

    ''Αυτή είναι η διαδικασία που ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου και θα είμαστε κριτές αυστηροί και δίκαιοι'', είπε.

    Σημείωσε ότι ''όταν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί κανονικά'', προσθέτοντας ότι ''δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τη γραμμή τερματισμού''.

    Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να παραμένει ο προβληματισμός για τον καθορισμό ημερομηνίας για την Τουρκία, είπε ότι ''ένα από τα δύο θέματα που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν έχει βρεθεί κοινός παρονομαστής είναι αν οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν με ένταξη'' και το δεύτερο ''ο προσδιορισμός ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων''.

    Σε ερώτηση αν η επιδίωξη είναι να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα πριν ή μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ο κ. Κουμουτσάκος παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, δηλαδή ότι ''η αίτηση της Τουρκίας είναι η ένταξη της στην ΕΕ των 25 και έτσι αναμένουμε από το Συμβούλιο αποφάσεις που θα διασφαλίζουν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας και με τα 25 κράτη''.

    ''Δεν είναι κάτι που ζητά η Ελλάδα ή η Κύπρος. Αυτό το αίτημα πηγάζει από την ίδια τη λειτουργία της ΕΕ'', επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε πως ''η θεσμική πραγματικότητα αποκρούει μια λογική στην οποία αυτός που αιτείται τη θετική ψήφο να αναγνωρίζει μεν το αποτέλεσμα της θετικής ψήφου, αλλά δεν αναγνωρίζει τον φορέα αυτής της ψήφου''.

    ''Αυτός ο παραλογισμός δεν μπορεί να παραμένει στο διηνεκές'', είπε και διευκρίνισε ότι αυτό ''δεν στρέφεται κατά κανενός κράτους, είναι μια θεσμική και πολιτική πραγματικότητα στην οποία όλα τα υποψήφια κράτη θα έπρεπε να προσαρμοστούν σε μιαν εύρυθμη λειτουργία της όλης διαδικασίας''.

    Βαρβιτσιώτης - Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κυπριακό -------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανησυχητικό και έχει ήδη κάνει παρέμβαση στις τουρκικές αρχές, το γεγονός ότι στη συνοδευτική αιτιολογία του νέου ποινικού κώδικα, προβλέπεται η επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους εκφράζονται στην Τουρκία υπέρ της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και για το αρμενικό πρόβλημα.

    Σε απάντησή του στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, αναφορικά με το νέο τουρκικό ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο απερχόμενος αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν συμφώνησε με τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Ευρωβουλευτής.

    Αυτές αφορούσαν τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 305, που προβλέπουν ποινές φυλάκισης για πράξεις αντίθετες με τα ''βασικά εθνικά οφέλη'' τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις ''προπαγάνδας για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την αποδοχή λύσης εναντίον της Τουρκίας και προπαγάνδας στην υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων''.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει ο κ. Φερχόιγκεν, βρίσκει ''ανησυχητικό το γεγονός ότι στη συνοδευτική αιτιολογία, τα παραδείγματα δραστηριοτήτων τα οποία θα μπορούν να θεωρηθούν ότι αντίκεινται στα εθνικά συμφέροντα υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου''.

    H Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές, τονίζοντας την ανάγκη υπερίσχυσης του Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως αυτό θεσπίσθηκε στην τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος.

    Δεσμεύτηκε επίσης να παρακολουθεί στενά την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μαζί με τις τουρκικές αρχές.

    Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θεώρησε ότι είναι θετική η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσε ότι θα συνεχίσει και ο ίδιος να παρακολουθεί το θέμα αυτό.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος ---------------------------- Μουδιασμένη εμφανίζεται η Αγκυρα και αποφεύγει να αποκαλύψει την επόμενη κίνησή της όσον αφορά την πορεία της προς την ΕΕ. Ωστόσο, σε μιαν πρώτη αντίδραση στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι αυτού του είδους τα κείμενα για την Τουρκία έχουν παρουσιαστεί και παλαιότερα, και μπορεί να αλλάξουν ''έως και 40 φορές ως τον Δεκέμβριο''.

    Ο κ. Γκιουλ επανέλαβε την πάγια θέση της Αγκυρας, ότι δηλαδή η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την Τουρκία, και υποστήριξε ότι πρόκειται για ''κίνηση τακτικής'' εκ μέρους των Ευρωπαίων.

    Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη είπε ότι θεωρεί τον όρο για την Κύπρο ''απαράδεκτο'', επανέλαβε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι έπρεπε για επίλυση του Κυπριακού και ότι είναι τώρα η σειρά της ε/κ πλευράς να κάνει ένα βήμα.

    Πρόσθεσε ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν εκπληρώσουν το καθήκον τους απέναντι στην Τουρκία, η Αγκυρα θα μεταβάλει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και κριτήρια της Αγκυρας και θα συνεχίσει μόνη της την οδό των μεταρρυθμίσεων.

    Ο τουρκικός Τύπος ανησυχεί για τις εξελίξεις και θεωρεί ότι αρχίζει τώρα μια περίοδος σκληρής διαπραγμάτευσης.

    Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει σήμερα ότι η Τουρκία γνώριζε από τις 6 Οκτωβρίου ότι έπρεπε να περιλάβει την Κύπρο στη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης που διατηρεί με την ΕΕ.

    ''Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό είναι το σοβαρότερο θέμα για την Τουρκία'', γράφει.

    Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η ΕΕ αδικεί την Τουρκία, επιβάλλοντας τον όρο της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος δεν βρίσκεται ανάμεσα στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και πιστεύουν ότι η 17η Δεκεμβρίου θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία, όχι για την Τουρκία αλλά για την ίδια την ΕΕ.

    Τουρκία - ΓΓ ΣΕΑ - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας ------------------------------------------------------ Ο Γιγκίτ Αλπογκάν, ο πρώτος μη στρατιωτικός που διορίστηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), δήλωσε χθες ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν την αναγνώριση της ''ε/κ διοίκησης'', όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Νομίζω ότι (στο θέμα της Κύπρου) υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα πριν την αναγνώριση (της Κυπριακής Δημοκρατίας)'', δήλωσε ο κ. Αλπογκάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ακόλουθους Τύπου ξένων χωρών στην Αγκυρα.

    Οπως είπε, ''το ΣΕΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτό το θέμα και θα υποβάλουμε τις απόψεις μας σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις όταν έλθει η ώρα''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί εσωτερική απειλή για την Τουρκία, ο κ. Αλπογκάν είπε ότι υπάρχουν αρκετά αιτήματα για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής.

    ''Δεν είναι εσωτερική απειλή, αλλά είναι στην ατζέντα του δρόμου της Τουρκίας προς την ΕΕ'', παραδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΑ.

    Σημειώνοντας πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Αλπογκάν αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο από το 1999 διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αναμένονται να φτάσουν τα 2,5 δις δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Λονδίνο - Συνομιλίες - Κυπριακό ------------------------------------------------- Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επισκέπτεται την Πέμπτη το Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    Επίκεντρο των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στις 15:45 (17:45 ώρα Κύπρου) θα είναι ο καθορισμός ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Δημητρίου - Ευρωβουλή - Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων -------------------------------------------------------- Η Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρία σχεδόν ομόφωνα ψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να το υιοθετήσουν.

    Στο ψήφισμα υιοθετήθηκαν 13 τροπολογίες του Κύπριου Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου σε σχέση με αναφορές στον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην επέκταση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή.

    Η τροπολογία του κ. Δημητρίου, που σημειώνει ότι οι πρόνοιες σχετικά με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών επεκτείνεται και στην παροχή κάθε βοήθειας σε περίπτωση που ένα μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση, αποφασίστηκε για λόγους τακτικής και λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της να προωθηθεί από ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η τροπολογία αυτή, η οποία θα κατατεθεί εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα αναφέρεται και στην υποχρέωση της Ενωσης να υπερασπίζεται και να προστατεύει την ακεραιότητα και την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους.

    ''Η επέκταση, των προνοιών σχετικά με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της εισβολής και στρατιωτικής κατοχής της Τουρκίας'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία -------------------------------- Το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη συζητήθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε ''κεκλεισμένων των θυρών'', σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ματσάκης ανέπτυξε τα επιχειρήματα στους ευρωβουλευτές, αμφισβητώντας και χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε.

    Στη χθεσινή συνεδρία δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση, αλλά η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα επανεξατάσει το αίτημα στην προσεχή συνεδρίαση στις 19 και 20 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, όταν ολοκληρώσει την εξέταση του αιτήματος, θα κάνει την εισήγησή της στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση για την άρση ή όχι της ασυλίας του κ. Ματσάκη.

    Μάρω Βαρναβίδου - Επανεκλογή στην προεδρία Επιτροπής του ΣτΕ -------------------------------------------------------------- Η Γενική Γραμματέας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάρω Βαρναβίδου επανεξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ισότητας Ανδρών και Γυναικών, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι εκλογές έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης της Επιτροπής στο Στρασβούργο που πραγματοποιήθηκε από τις 24 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

    Πρόεδρος αιγυπτιακής Εθνοσυνέλευσης - Επίσκεψη στην Κύπρο ------------------------------------------------------------ Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου δρ. Ahmed Fathi Sorour, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Sorour θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και το Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή.

    Ο κ. Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Sorour και της συνοδείας του. Επίσης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της αιγυπτιακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή Αμμοχώστου.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρυξέλλες ---------------------------------- Αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συγκάλεσε η Ολλανδική Προεδρία για τις 2 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και με την απόφαση-πλαίσιο για την ποινικοποίηση της ρύπανσης των θαλασσών από πλοία.

    Ασιατικά κοινοβούλια - 5η Γενική Συνέλευση - Ειρήνη ----------------------------------------------------- Αρχισαν χθες οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου των Ασιατικών Κοινοβουλίων για την Ειρήνη (ΑΑΡΡ), η οποία πραγματοποιείται στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί ο βουλευτής Γεώργιος Τάσου, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου συμμετέχει στο συνέδριο των Γενικών Γραμματέων των Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Συνέλευσης.

    Παρίσι - Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Ημερίδα ---------------------------------------------------- Μεταβαίνουν σήμερα στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλικής Γερουσίας, οι βουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Κυριάκος Τυρίμος και Πρόδρομος Προδρόμου, για να παραστούν στην ημερίδα με θέμα ''Οι Σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου: Προκλήσεις και Προοπτικές'', η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γερουσία Andre Rouviere και του Πρεσβευτή της Δημοκρατίας στη Γαλλία Μηνά Χατζημιχαήλ, στην παρουσία του Προέδρου της Γερουσίας Christian Poncelet, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Υπουργού Εντεταλμένου για Θέματα Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Franscois Loos και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι οι οικονομικές σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου, ειδικότερα οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, θέματα τουρισμού, η δραστηριότητα γαλλικών εταιρειών στην Κύπρο, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας.

    Θα συζητηθούν επίσης διάφοροι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως ο τομέας της υγείας, καθώς και θέματα πολιτισμού και επικοινωνίας. Τα θέματα αυτά θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων αρμοδίων Υπουργείων και Φορέων των δύο χωρών.

    Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα συζητηθούν οι δυνατότητες και προοπτικές επαναδραστηριοποίησης του Γαλλο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Απόστολος Ανδρέας - Επίσκοπος Κύκκου - Κήρυγμα ------------------------------------------------- Μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης προς τους Τ/Κ έστειλε χθες ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος στο κήρυγμα που εκφώνησε στον πανηγυρίζοντα ναό του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.

    ''Μέσα από την άβυσσο της σιωπής εδώ και τριάντα χρόνια και κάτω από αυτούς τους θόλους, εγκλωβισμένοι, πρόσφυγες και μη απρόσβλητοι από την απαισιοδοξία βρισκόμαστε όλοι εδώ όπου στρέφονται όλοι οι πόθοι και οι παλμοί του κυπριακού λαού'', είπε ο Κύκκου Νικηφόρος.

    Ανέφερε ότι η Ιερά Μονή Κύκκου είναι πρόθυμη να συμβάλει οικονομικά στην αναστύλωση του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέας μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Κύκκου τόνισε την ανάγκη για ενότητα, λέγοντας πως δραματική επιταγή είναι να πολεμήσουμε την ασθένεια του διχασμού για να επαναφέρουμε την ελευθερία στον τόπο έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να μπορέσουν να ζήσουν μέσα σε συνθήκες ενότητας.

    Ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Κύπρου πέρα από κομματικά συμφέροντα.

    Απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ είπε ότι ''τους αγαπούμε, τους σεβόμαστε και τους εκτιμούμε και διακαώς επιθυμούμε την ειρηνική συνύπαρξη σε μια Κύπρο ομόσπονδη''.

    ''Προσευχόμαστε για να φωτίσει ο Απόστολος Ανδρέας τους ισχυρούς της γης για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη'', συνέχισε ο Επίσκοπος Κύκκου.

    Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε και στο βίο του Αποστόλου Ανδρέα ο οποίος ήταν και ο πρώτος μαθητής του Χριστού.

    Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Νίκη -------------------------------------------------- Η ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 88 77 τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών Ευρώπης και διατήρησε τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση.

    Μετά την χθεσινοβραδινή της νίκη, η ομάδα της Λεμεσού μετρά στη διοργάνωση δύο νίκες και τέσσερεις ήττες.

    Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.000 μονάδες ---------------------------------------------- Πάνω από τις 1.000 μονάδες, ύστερα από την πάροδο μίας εβδομάδας, επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,96%, κλείνοντας στις 1.003,27 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,29%, κλείνοντας στις 71,99 μονάδες. Στις 412 χιλιάδες λίρες ανήλθε η αξία των συναλλαγών, ως αποτέλεσμα του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 105 χιλιάδων λιρών.

    [05] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στηρίζει λύση του Κυπριακού που ''θα είναι βιώσιμη και διαρκής, θα σέβεται τα βασικά δικαιώματα των Κυπρίων, όπως αυτά διασφαλίζονται στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, θα αποστρατικοποιήσει το νησί, θα διαλύσει όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις και θα ενώσει το λαό της Κύπρου''.

    Σε ψήφισμα για το Κυπριακό που υιοθετήθηκε στο πρώτο συνέδριο του Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο από τις 26 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, οι Πράσινοι αναφέρονται και στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι ''η Τουρκία πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να αρχίσει η διαδικασία της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της προοπτικής της ένταξής της στην ΕΕ''.

    [06] (Κ) Γιαννάκης Μάτσης - Εκθεση Eρλινγκς - Τουρκία - Κυπριακό

    Την ικανοποίησή του διότι η έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς που αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λαμβάνει υπόψη τη θέση του για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό, εκφράζει ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.

    [07] (Κ) Γενικοί Διευθυντές - Μετακινήσεις

    
    
    Οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων ανέλαβαν από σήμερα τα καθήκοντά τους στα Υπουργεία τα οποία έχουν τοποθετηθεί, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
    
    Οι τοποθετήσεις των Γενικών Διευθυντών έχουν ως ακολούθως:
    
    Υπουργείο Οικονομικών – Χρίστος Πατσαλίδης
    Υπουργείο Εμπορίου - Ανδρέας Πετρώντας
    Υπουργείο Εργασίας - Λένια Σαμουήλ
    Υπουργείο Γεωργίας - Πανίκος Πούρος
    Υπουργείο Παιδείας - Ολυμπία Στυλιανού
    Υπουργείο Υγείας - Σωτήρης Σωτηρίου
    Υπουργείο Εσωτερικών - Λάζαρος Σαββίδης
    Υπουργείο Αμυνας - Πέτρος Καρεκλάς
    Υπουργείο Συγκοινωνιών – Μάκης Κωνσταντινίδης
    Υπουργείο Δικαιοσύνης -  Αντης Τρυφωνίδης
    Γραφείο Προγραμματισμού – Ανδρέας Μολέσκης
    
    

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Καθήκοντα Υπουργού Υγείας (1)

    Καθήκοντα Υπουργού Υγείας θα εκτελεί ο Ανδρέας Χρίστου, επιπρόσθετα προς τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών, μετά την παραίτηση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου.

    [09] (Κ) Βουλευτής Γιαννάκης Θωμά - Ρώμη

    [10] (Κ) Μπαλκενέντε - Κύπρος - Συνομιλίες

    Συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα έχει στη Λευκωσία τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, υπό την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Μπαλκενέντε, εκτός από την Κύπρο, θα επισκεφθεί και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συνομιλίες, ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 του μηνός.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Μπαλκενέντε - Κύπρος

    Ολοι αναμένουν ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια ενημέρωσης ξένων κυβερνήσεων μελών της ΕΕ και όλων των οργάνων της ΕΕ για τις δικές της θέσεις και απαιτήσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης πως ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε θα βρίσκεται στην Κύπρο τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 01/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5777               0,5811
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4339               0,4365
    Λίρα Αγγλίας              0,8340               0,8390
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 01/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 01/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4216            0,4249
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3353            0,3379
    Δολάριο Καναδά                  0,3649            0,3678
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0645            0,0650
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3802            0,3832
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  115.671,27
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,44    -0,76    101.874,85
    FTSE/CySE 20                           333,87    -0,92     70.372,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  999,04    -0,91     63.710,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              871,17    -0,97      1.911,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          923,33    -0,45      4.954,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     994,09    -0,92     65.621,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.007,73    -0,97     25.828,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    887,76    -5,60      4.996,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            849,08    -0,48     39.921,86
    FTSE Med (30/11/2004)                6.470,71    -0,46
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Εκδήλωση τιμής

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την οργάνωση ειδικής εκδήλωσης για να τιμηθούν οι αγωνιστές της αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Αρνητικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από τις τραπεζικές μετοχές και τους ξενοδοχειακούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,92%, κλείνοντας στις 994,09 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,76%, υποχωρώντας στις 71,44 μονάδες. Η όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε λόγω του περιορισμένου αγοραστικού στα χαμηλά επίπεδα των 115 χιλιάδων λιρών, που αποτελεί τον τέταρτο χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώμισι χρόνων.

    [16] (Κ) Βουλή -Καζαμίας- Επιτροπές Οικονομικών, Ελέγχου & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Με την παρότρυνση ''μελετήστε - διεκδικήστε'', το Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Κίκης Καζαμίας παρουσίασε σήμερα στη Βουλή την ετήσια έκθεση του Συνεδρίου για το οικονομικό έτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) 2003, εξηγώντας στους βουλευτές ότι χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και μελέτες για την υποβολή συγκεκριμένων σχεδίων προς εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέος Δικαστής Ανωτάτου - Ορκωμοσία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος διόρισε σήμερα τον Μύρωνα Νικολάτο, Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη θέση του Παναγιώτη Καλλή που έχει αφυπηρετήσει.

    [18] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Ομογένεια - Κύπριος επιστήμονας - Τιμή ------------------------------------------------- Η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Ηνωμένου Βασιλείου τίμησε χθες το βράδυ τον διαπρεπή Κύπριο επιστήμονα, καθηγητή εμβρυολογίας στο Πανεπιστήμιο King's του Λονδίνου, Κύπρο Νικολαϊδη για τις επιστημονικές του επιτυχίες και για τη συμβολή του στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου.

    [19] (Κ) Βίλιερς - Αδάμου - Τριανταφυλλίδης - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς με τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη που ανήκουν στην ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Προϋπολογισμοί - ΚΥΠΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 December 2004 - 18:49:30 UTC