Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Πατριαρχείο - Υποστήριξη
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη Απόλλωνα στην Τουρκία
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκία
  • [04] (Κ) Βερολίνο - Σιράκ - Σρέντερ - ΕΕ - Τουρκία
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σχέδιο ψηφίσματος - Τουρκία - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Μπαλκενέντε - Επισκέψεις σε Κύπρο και Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου
  • [09] (K) Τουρκία - Απόψε η σύσκεψη για το Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Χριστόφιας - Ομιλία
  • [11] (K) KΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Μπαλκενέντε
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Πρόεδρος Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [17] (Κ) Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Βελγίου - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [20] (Κ) Έλληνας Πρωθυπουργός- Επίσκεψη Μπαλκενέντε
  • [21] (Κ) Αν. Υπουργός Υγείας - Παγκόσμια Ημέρα AIDS
  • [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Κυβέρνηση - Επαγγελματικές ομάδες - Αιτήματα
  • [23] (Κ) ΕΕ - Κατά κεφαλή ΑΕΠ - 2003
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αρίντς - Τουρκία - ΕΕ
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [26] (Κ) Υπουργός Παιδείας - 15χρονα Λεβέντειου Μουσείου
  • [27] (Κ) Τουρκία - Μπορέλ - ΕΕ
  • [28] (Κ) Εκπρόσωπος Μπαλκενέντε - Επίσκεψη Ολλανδού Πρωθυπουργού

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Πατριαρχείο - Υποστήριξη

    Την πλήρη υποστήριξή του στην οικουμενικότητα του Πατριαρχείου εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ξένους διπλωμάτες να αποδίδουν σε ''έναν απλό Τούρκο πολίτη'' τον τίτλο του Πατριάρχη, δήλωσε: ''Θα ήθελα να σημειώσω ότι εμείς αναγνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό τον Πατριάρχη ως οικουμενικό και κατά συνέπεια ως πνευματικό ηγέτη πολλών ανθρώπων εντός και εκτός Τουρκίας''.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη Απόλλωνα στην Τουρκία

    Ο Απόλλωνας Λεμεσού, σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του στην Καλαθόσφαιρα, κέρδισε χθες βράδυ στην πόλη Μπατμίρα της Τουρκίας την ομάδα Μπάνβιτ με 91 - 86 σε αγώνα για την 5η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, επικεφαλής αντιπροσωπείας, αρχίζει σήμερα επαφές στην Τουρκία με συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς και ακολούθως με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφθασε χθες στην Τουρκία, με πρόσκληση του Προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, για επαφές σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    [04] (Κ) Βερολίνο - Σιράκ - Σρέντερ - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ επαναβεβαίωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από συνομιλίες στο Λύμπεκ της βόρειας Γερμανίας - ότι ο στόχος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ αναφορικά με την ''εκκρεμότητα'' της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα αυτό δεν θα καταστεί ''κεντρικό'' στη σύνοδο κορυφής των ''25''.

    ''Συζητάμε διαρκώς αυτό το ζήτημα και μεταξύ μας και με τους ενδιαφερόμενους εταίρους και ελπίζω ότι δεν είναι αναγκαίο το ζήτημα αυτό να καταστεί κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής'', είπε ο Καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση.

    Η γερμανική διπλωματία, ακόμη και στην περίπτωση που μέχρι

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και οι πληροφορίες που φέρουν την Αγκυρα να κινείται για νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, ο τερματισμός των κινητοποιήσεων των πατατοπαραγωγών και οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα, τα προβλήματα που δημιουργεί στον τζόγο στις ελεύθερες περιοχές η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, καθώς και το ναυάγιο που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Συντεχνιών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στους ημικρατικούς οργανισμούς, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κλειστά χαρτιά'' γράφει ότι δύο εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Τουρκία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό σε αναμονή των αποφάσεων των "25". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο ναυάγιο που προέκυψε χθες στο Υπουργείο Εργασίας στις διαπραγματεύσεις του Υπουργού Χρίστου Ταλιαδώρου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ολομέτωπη Επίθεση ΔΗΣΥ'' αναφέρεται σε δηλώσεις στελεχών του ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των πατατοπαραγωγών και προβάλλει δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τάσου Μητσόπουλου ότι "η αδράνεια και η ανακολουθία της κυβέρνησης έσυρε τους πατατοπαραγωγούς στους δρόμους". Σε άλλο θέμα γράφει ότι πέραν των εκατόν Ε/Κ προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Διακιώματων στο Στρασβούργο, ζητώντας αποζημιώσεις από την Τουρκία για την απώλεια των περιουσιών τους, ή για απώλεια εισοδήματος από καλλιέργειες που διατηρούσαν προ της τουρκικής εισβολής.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Ψήνει κίνηση ο Ερντογάν'' και γράφει ότι κίνηση με ορίζοντα τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, ετοιμάζει η Αγκυρα μετά το Δεκέμβριο. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και σε δύο σημαντικές συσκέψεις που αναμένονται πραγματοποιηθούν στις επόμενες λίγες μέρες για χάραξη στρατηγικής στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι παταταπαραγωγοί δέχθηκαν τελικά χθες τα 2,3 εκ. λίρες των αποζημιώσεων και την κυβερνητική υπόσχεση για διάλογο για το μέλλον της πατατοκαλλιέργειας με αποτέλεσμα τα τρακτέρ που είχαν στρατοπεδεύσει στη Ριζοελιά να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στα κοκκινοχώρια.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κραχ στον τζόγο'' γράφει ότι τα πάνω κάτω και στον τζόγο έφερε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης από και προς τις ελεύθερες περιοχές. Αναφέρει ότι κερδισμένοι της νέας τάξης πραγμάτων είναι οι ιδιοκτήτες καζίνων και όσοι Ε/Κ είναι συνέταιροι με Τ/Κ ιδιοκτήτες πρακτορείων στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, στη θέση της παραιτηθείσας Κωνσταντίνας Ακκελίδου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εξαφανίζουν αναγνώριση'' αποκαλύπτει έγγραφο υπόμνημα του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ έξι όρων που υπέβαλε στην ολλανδική Προεδρία, με βασικό στοιχείο την προσπάθεια απάλειψης ή εξασθένησης της υποχρέωσης της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η Βουλή παράτεινε χθες το χρόνο για χαμηλό συντελεστή φόρου 5% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Προσθέτει ότι η φορολογική αμνηστία υπολογίζεται να απελευθερώσει γύρω στο ένα δις λίρες, κεφάλαια που πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο '''Υπόγειες' συμμαχίες Αγίων'', γράφει ότι ''σκληρό εκκλησιαστικό παρασκήνιο και 'παζάρεμα''' διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες για διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου Αχμέντ Φάθι Σόρουρ είπε ότι η χώρα του απορρίπτει την κατοχή εδαφών, απορρίπτει τη διχοτόμηση της Κύπρου και υποστηρίζει επίλυση του Κυπριακού διά μέσου συνομιλιών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η 'Αστυνομία ψεύδεται' σε υπόθεση απέλασης'' ότι η Αστυνομία απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς ότι άνδρας από το Καμερούν έτυχε λανθασμένης συμπεριφοράς και άδικα απελάθηκε από την Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο. Αλλού γράφει ότι Τ/Κ πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για την αυξανόμενη πίεση στην Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναγνώριση και ομαλοποίηση'' γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί από την Αγκυρα αναγνώριση και ομαλοποίηση των σχέσεων για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου σε επιστολή της προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ σημειώνει ότι η αποστολή αξιωματούχων της Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ στα κατεχόμενα για επιθεώρηση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου θέτει σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά τη διεθνή πολιτική αεροπορία και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

    [06] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σχέδιο ψηφίσματος - Τουρκία - Κυπριακό

    Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας εξυπονοεί την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σημειώνεται στο τελικό σχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας του ΕΚ στη συνεδρία της στο Στρασβούργο 13-16 Δεκεμβρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ενωσης.

    Το τελικό σχέδιο ψηφίσματος, που κυκλοφόρησε χθες στις Βρυξέλλες ως επίσημο έγγραφο, καλεί την Τουρκία να καταργήσει όλους τους περιορισμούς στον ελλιμενισμό εμπορικών πλοίων με κυπριακή σημαία.

    Επίσης, καλεί την Τουρκία να προβεί σε σύντομη απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο στη βάση χρονοδιαγράμματος.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ------------------------------------------------------- Η Αίγυπτος απορρίπτει την κατοχή εδαφών και τη δημιουργία κράτους σε ξένα εδάφη, απορρίπτει τη διχοτόμηση της Κύπρου και υποστηρίζει επίλυση του κυπριακού προβλήματος διά μέσου συνομιλιών και σύμφωνα με το διεθνή νόμο.

    Αυτό τόνισε χθες ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου Αχμεντ Φάθι Σόρουρ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Σόρουρ τόνισε ότι η χώρα του χαιρετίζει τη θέση του κυπριακού λαού ο οποίος δεν αποδέχεται προτάσεις για επίλυση του προβλήματος του που αντίκεινται προς τα συμφέροντά του.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Σόρουρ, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι με την ένταξή της στην ΕΕ, ''η Κύπρος δεν μπορεί να ξεχάσει τους γείτονες φίλους της, τους συναγωνιστές της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και φιλοδοξία της είναι όπως η Κύπρος καταστεί πρεσβευτής αυτών των χωρών στην ΕΕ''.

    Ο κ. Σόρουρ αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με τον ''αγαπητό αδελφό Δημήτρη Χριστόφια'', καθώς και στην επίσκεψή του στην Κύπρο η οποία πραγματοποιείται σε ανταπόδοση την επίσκεψης του κ. Χριστόφια στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο το 2002.

    ''Το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου πάντοτε υποστηρίζει την ενότητα εδαφών και λαού της Κύπρου'', είπε ο Αιγύπτιος επίσημος. ''Υποστηρίζουμε τη διεθνή νομιμότητα η οποία στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών'', πρόσθεσε.

    ''Απορρίπτουμε με αποφασιστικό τρόπο τη διχοτόμηση της Κύπρου και υποστηρίζουμε επίλυση του κυπριακού προβλήματος διά μέσου συνομιλιών και σύμφωνα με το διεθνή νόμο'', συνέχισε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.

    ''Απορρίπτουμε κατοχή εδαφών'', σημείωσε, για να προσθέσει ότι ''δεν είναι δυνατό η κατοχή να είναι λόγος για τη δημιουργία κράτους σε ξένα εδάφη''.

    Χαιρετίζουμε, συνέχισε, ''τη θέση του κυπριακού λαού ο οποίος δεν αποδέχεται προτάσεις για επίλυση του προβλήματός του που αντίκεινται προς τα συμφέροντά του και για την άρνησή του να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση που δεν διασφαλίζει την ενότητά του''.

    Απαιτούμε, είπε ο κ. Σόρουρ, ''να επικρατήσει η διεθνής νομιμότητα και όχι ο νόμος ή ο κανόνας του ισχυρού''.

    Το κυπριακό πρόβλημα, είπε, ''είναι ένας αγώνας ανάμεσα στο άδικο και το δίκαιο, ένας αγώνας ανάμεσα στη δύναμη και το νόμο, και αναμφίβολα αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι το δίκαιο και η νομιμότητα''.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι είναι ''ιστορικές, παραδοσιακές'' και θα συνεχιστούν στο μέλλον και θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο. Είναι σχέσεις οι οποίες εδραιώθηκαν από την εποχή των αειμνήστων Καμάλα Αμπντελ Νάσσερ και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, είπε.

    ''Εκτιμούμε βαθύτατα τη θέση αρχών της Κύπρου, θέση υποστηρικτική των απαιτήσεων του παλαιστινιακού λαού για αποκατάσταση της ελευθερίας του και δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους'', είπε ο κ. Σόρουρ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, δεύτερου τη τάξει στην Αίγυπτο, ''επομένως η παρουσία του εδώ μας τιμά ιδιαίτερα. Μας τιμά διπλά γιατί πρόκειται για ένα θερμό φίλο και συμπαραστάτη της Κύπρου και της υπόθεσή της'', είπε.

    Ακολουθώντας και στηρίζοντας αρχές, συνέχισε, και στηρίζοντας την αξιοπρέπεια του δικού του λαού, των αραβικών λαών, αλλά και του κυπριακού λαού, είναι συνεχώς στις επάλξεις και μας βοηθά όπου υπάρχει βήμα που χρειάζεται βοήθεια για την Κύπρο. Η συνάντησή μας, συνέχισε, ''ήταν συνάντηση θερμή, φιλική, συνάντηση ανθρώπων που ζουν σε κοιτίδες πολιτισμού και που αγωνίζονται για την υπεράσπιση αυτού του πολιτισμού''.

    ''Η λέξη κατοχή είναι αποκρουστική και για τις δύο πλευρές, γιατί ακριβώς είναι καταστροφική για τον πολιτισμό και για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων'', επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Σόρουρ θα ''συμβάλει τα μέγιστα στην πάρα πέρα ανάπτυξη των πολύ φιλικών παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, που έχουν τα θεμέλιά τους στην κοινή δράση των αείμνηστων Νάσσερ και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στην κοινή δράση στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, στην κοινή μας προσπάθεια για ειρήνη, συνεργασία και φιλία στην περιοχή μας και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εθνικής/εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένου και του παλαιστινιακού κράτους που θεωρούμε ότι πρέπει να ιδρυθεί και να ζήσει ο παλαιστινιακός λαός, ελεύθερος και κυρίαρχος στο δικό του το κράτος''.

    Ανέφερε ότι με την ένταξή της στην ΕΕ, ''η Κύπρος δεν μπορεί να ξεχάσει τους γείτονες φίλους της, τους συναγωνιστές της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Η φιλοδοξία μας είναι η χώρα μας, ως μέλος της ΕΕ, να καταστεί πρεσβευτής αυτών των χωρών στην ΕΕ, και να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις σχέσεις με τους νέους γείτονες, όπως ονομάζει η ΕΕ τους γείτονες των χωρών μελών που έχουν ενταχθεί''.

    ΕΕ - Μόνιμοι Αντιπρόσωποι -Τουρκία -------------------------------------- Την προσεχή εβδομάδα θα γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση και καταγραφή θέσεων των κρατών μελών στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπρόσωπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΚΟΡΕΠΕΡ) σχετικά με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, που έχει προετοιμάσει η ολλανδική προεδρία.

    Στη προχθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, καμία αντιπροσωπεία δεν ''άνοιξε τα χαρτιά της'' σχετικά με τις αλλαγές και τη συγκεκριμένη φρασεολογία που θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο των συμπερασμάτων.

    Εχουν γίνει διμερείς συναντήσεις μεταξύ της Ολλανδικής Προεδρίας και των κρατών μελών, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, αλλά είναι σαφές ότι οι βασικές αλλαγές στο κείμενο θα γίνουν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Δεκεμβρίου, στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων πριν τη σύνοδο κορυφής, και φυσικά στην ίδια τη σύνοδο κορυφής, στις 16 και 17 του μηνός, από τους ηγέτες των 25.

    Πηγές της Ολλανδικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι στους Ευρωπαίους ηγέτες θα παραπεμφθούν οπωσδήποτε το θέμα της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και της λεγόμενης ''ουράς'' που θα τη συνοδεύει.

    Πρόκειται για το γνωστό αίτημα ορισμένων χωρών, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και κατά δεύτερο λόγο η Δανία, η Σλοβακία και η Τσεχία, να υπάρχει σαφής διατύπωση που θα επισημαίνει ευθέως ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν προϋποθέτει την ένταξη της Τουρκίας.

    Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, αλλά οι συγκεκριμένες χώρες θέλουν πιο ισχυρή διατύπωση.

    Εκθεση Ερλινγκ - Τουρκία - Κασουλίδης ------------------------------------------ Το προσχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκ, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο, έχει ενσωματώσει και τροπολογίες ευρωβουλευτών.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, στο προσχέδιο αυτό που θα τεθεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου (13-16 Δεκεμβρίου), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να αποσύρει το άρθρο 305 του νέου Ποινικού Κώδικα. Την τροπολογία, που έγινε δεκτή, υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές Ιωάννης Κασουλίδης και Charles Tannock.

    Με την τροπολογία αυτή που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, το Κοινοβούλιο θεωρεί ότι το άρθρο 305 του νέου Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, με το οποίο ποινικοποιούνται αναφορές σε θέματα που σχετίζονται ιδιαίτερα με Κυπριακό και Αρμενικό ως δήθεν ''απειλές σε θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα'', δεν είναι συμβατό με τη Συνθήκη του 1950 για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασικών Ελευθεριών και συνεπώς καλεί για την απόσυρσή του.

    Στο ίδιο προσχέδιο υπάρχει πρόνοια με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές Αρχές να καταργήσουν τους περιορισμούς σε βάρος των πλοίων που φέρουν την κυπριακή σημαία.

    Λονδίνο - Μολυβιάτης - Στρο - Κυπριακό ------------------------------------------- Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε χθες ότι μπορεί να φανταστεί την Τουρκία να αρχίζει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ χωρίς την εξομάλυνση κάθε πτυχής των σχέσεών της με άλλες χώρες κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, η οποία δόθηκε μετά από την 45λέπτη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο, ο κ. Στρο είπε πως ''εδώ μιλούμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι για την κατάληξή τους, που όλοι αναμένουν ότι θα διαρκέσουν πολύ χρόνο''.

    ''Μπορώ να φανταστώ την Τουρκία να αρχίζει διαπραγματεύσεις χωρίς την εξομάλυνση κάθε πτυχής των σχέσεών της με άλλες χώρες κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων'', είπε.

    Οπως ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, ''το σημαντικό στοιχείο είναι όπως η Τουρκία τύχει της ίδιας μεταχείρισης -ούτε περισσότερο ούτε και λιγότερο- όπως οποιαδήποτε άλλη αιτήτρια χώρα''.

    Σε σύντομες δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση και πριν από την έναρξη της κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, οι δύο Υπουργοί είπαν ότι η Σύνοδος της ΕΕ του Δεκεμβρίου αποτέλεσε το κύριο θέμα των συνομιλιών τους.

    Ο κ. Μολυβιάτης είπε πως κατά τις συνομιλίες συζητήθηκε το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ''η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την τήρηση εκ μέρους της των κριτηρίων, των αρχών, των αξιών και των υποχρεώσεων που η ΕΕ αναμένει από κάθε υποψήφια χώρα''.

    Σε δηλώσεις του προς Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι ''ο ρυθμός και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την ίδια και από το αν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα''.

    Ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική στάση έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είπε ότι ''η θέση της Τουρκίας είναι γνωστή, αλλά είναι γνωστή και η θέση της Ελλάδας ότι προσφέρει πολύπλευρη υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο'', και πρόσθεσε ότι ''ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο που πρέπει να τηρούν όσες χώρες θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ''.

    Σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί σε σχέση με το θέμα αναγνώρίσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι ''δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου και τη διαμόρφωση των τελικών συμπερασμάτων''.

    ''Ξέρούμε'', είπε, ''τι θέλουμε εμείς και γι' αυτό αγωνιζόμαστε''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων'', προσθέτοντας πως ''αυτό που δεν ξέρω είναι ποιοι θα είναι οι όροι και τα κριτήρια που πρέπει να τεθούν''.

    Βρετανός Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό -------------------------------------------------- Δεν πρέπει να παρεμβληθούν ειδικά εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν, πρέπει να εφαρμοστούν για την Τουρκία δίκαια και με σωστό τρόπο, δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, απαντώντας σε ερώτηση σε δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Δευτέρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΕ και ειδικότερα η Βρετανία έχουν απογοητεύσει με τη στάση τους μετά το δημοψήφισμα τους Τουρκοκυπρίους, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε: ''Δεν νομίζω ότι έχουμε απογοητεύσει τον κόσμο διότι προσπαθούμε να βρούμε μια διέξοδο, γιατί προφανώς, αν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία για όλη την Κύπρο θα πρέπει σε αυτή να εμπλέκονται τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά''.

    ''Οπως ξέρετε, θέλαμε κατ' ακρίβεια τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ (του σχεδίου Ανάν) και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε διέξοδο σε αυτό'', πρόσθεσε ο κ. Μπλερ.

    Ανέφερε πως ''σε ό,τι αφορά την αίτηση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τα ίδια κριτήρια και κατά τον ίδιον τρόπο όπως οποιαδήποτε άλλη αίτηση''.

    ''Η Τουρκία δεν ζητά κατ' ακρίβεια προνομιακή μεταχείριση, ζητά την ίδια μεταχείριση και πρέπει να τύχει της ίδιας μεταχείρισης. Ετσι δεν πρέπει να παρεμβληθούν ειδικά εμπόδια στην πορεία της αλλά τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν πρέπει να εφαρμοστούν για την Τουρκία δίκαια και με σωστό τρόπο. Αυτή είναι η θέση μου σε αυτό το θέμα'', κατέληξε ο κ. Μπλερ.

    Αγκυρα - Γκιουλ - ΕΕ - Εγγραφο --------------------------------- Εγγραφο με τις κύριες ανησυχίες της Αγκυρας αναφορικά με την απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου για την έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία παρέδωσε στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Αγκυρα, ο κ. Γκιουλ δήλωσε παράλληλα πως η Αγκυρα δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ, πριν την επίτευξη μια βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    ''Αναμένουμε να ανακοινωθεί στις 17 Δεκεμβρίου μια ξεκάθαρη ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που να μην αφήνει χώρο για δεύτερες σκέψεις και να μην περιέχει οποιουσδήποτε όρους'', δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Γκιουλ είπε πως είναι σημαντικό η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να συνεχίζεται και σημείωσε πως ''η προοπτική της πλήρους ένταξης θα πρέπει να καταστεί επίσης πολύ ξεκάθαρη''.

    ''Δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες για αυτά τα θέματα'', είπε, προσθέτοντας πως οι απαιτήσεις στις οποίες αναφέρθηκε καταγράφονται σε έγγραφο που δόθηκε στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ αυτή την εβδομάδα σε απάντηση στο πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

    Αθήνα - Αντώναρος - Τούρκος Πρωθυπουργός Κυπριακή Δημοκρατία --------------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Eκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η Αγκυρα δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι αυτό το γεγονός ''αποτελεί πολιτικό και θεσμικό παράδοξο, και το αντιμετωπίζουν σαν τέτοιο οι 25 εταίροι της ΕΕ και η Ελλάδα και η Κύπρος''.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι γίνεται στην πράξη σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, είπε ''περιμένετε και θα δείτε. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη''.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το θέμα αυτό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ. Μπαλκενέντε, εκτός από την Αθήνα, θα επισκεφθεί και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συνομιλίες, ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 του μηνός, όπου αναμένεται να αποφασισθεί το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.

    Επίσης το ίδιο θέμα αλλά και γενικότερα οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, βρίσκεται στην αντζέντα των συνομιλιών που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με Ευρωπαίους ομολόγους του.

    Υπατος Αρμοστής Δημοκρατίας στην Κένυα - Σύνοδος ΟΗΕ ------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στους στόχους και σκοπούς της Σύμβασης της Οττάβας και συμμερίζεται πλήρως τον στόχο να καταστεί η Σύμβαση παγκοσμίου ισχύος, δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών ''Nairobi Summit on a Mine Free World'' στη Ναϊρόμπι, ο Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Κένυα Κωνσταντίνος Ηλιάδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση ναρκών κατά προσωπικού πραγματοποιείται μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου στη Ναϊρόμπι της Κένυας.

    Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν παράγει ούτε χρησιμοποιεί πλέον νάρκες κατά προσωπικού, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2003 η κυπριακή κυβέρνηση, σε συμμόρφωση προς το άρθρο 4 της Σύμβασης, άρχισε την καταστροφή αποθεμάτων ναρκών κατά προσωπικού και ήδη έχουν καταστραφεί 3.927 νάρκες.

    Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έχουν επίσης καταστραφεί 11 χιλιάδες τοποθετημένες νάρκες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης για μονομερή αποναρκοθέτηση οκτώ ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς στη νεκρή ζώνη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κίκης Καζαμίας ----------------------------------------- Το Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Κίκης Καζαμίας τόνισε χθες πως θα ήταν χρήσιμη η μελέτη της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) 2003 από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, ούτως ώστε μελλοντικά τα κρατικά διοικητικά όργανα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την επίδοση της έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καζαμίας είπε πως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, ο οποίος εντοπίζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η αδυναμία των κρατών μελών να αντλήσουν κονδύλια τα οποία ενεκρίθησαν, ενεγράφησαν στους προϋπολογισμούς της ΕΕ, διαχρονικά.

    Οπως είπε, τα κονδύλια αυτά δεν αντλήθηκαν γιατί τα κράτη μέλη αδυνατούσαν εμπεριστατωμένα να τα διεκδικήσουν. Ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι αυτά τα ποσά είναι συνολικά πέραν των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Υπογράμμισε πως ''η Κύπρος με την ποιότητα του προσωπικού που έχει στη δημόσια υπηρεσία είναι σε θέση έγκαιρα, αφού μελετά σωστά να διεκδικεί αυτά τα οποία μας αναλογούν ως κράτος μέλος της ΕΕ''.

    Ο κ. Καζαμίας είπε επίσης πως ''το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτό που ελέγχει πρώτιστα είναι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και κυρίως την Επιτροπή η οποία έχει τη βασική ευθύνη διαχείρισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού''.

    Κύπριοι Βουλευτές - Τσεχία - Επίσκεψη ----------------------------------------- Βαθιά ικανοποίηση για τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στον κοινοβουλευτικό εξέφρασαν Κύπριοι και Τσέχοι βουλευτές που συναντήθηκαν στην Πράγα.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και οι βουλευτές Θάσος Μιχαηλίδης, Γιώργος Βαρνάβα και Νεόφυτος Κωνσταντίνου, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Τσεχία, είχαν προχθές χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας Vojtech Filip, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Vladimir Lastuvka και μέλη της Επιτροπής, με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμυνας και Ασφάλειας της Γερουσίας Josef Zoser και μέλη της Επιτροπής, καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Petr Kolar.

    Σε όλες τις συναντήσεις την κυπριακή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Τσεχία Σταύρος Αμβροσίου.

    Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε εκτενής ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές βαθιά ικανοποίηση για τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους Τσέχους αξιωματούχους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμπαράσταση και τη στήριξη που η χώρα τους παρέχει στον αγώνα του κυπριακού λαού για την επίλυση του Κυπριακού, στα πλαίσια δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που να είναι βιώσιμη και διαρκής.

    ''Οραμά μας'', τόνισε, ''είναι η επανένωση της Κύπρου και του λαού της''.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Επίσκεψη στη Μόσχα ------------------------------------------- Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.

    Την Πέμπτη, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει εκτενής συζήτηση για το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αφενός λόγω του θετικού ρόλου της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κύπρου και εν όψει και της ανάληψης από την 1ην Ιανουαρίου θέσης μη μόνιμου μέλους από την Ελλάδα, και αφετέρου επειδή ο κ. Πούτιν νωρίτερα θα έχει μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαϊλ Φρατκόφ, καθώς και τον Δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    ''Μιλιέτ'' - Πούτιν - Επίσκεψη στην Τουρκία --------------------------------------------- Το Κυπριακό, καθώς και η κατάσταση στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, όπως είχε αναφέρει χθες η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα ''Μιλιέτ''.

    Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψή του ο Ρώσος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναμένεται επίσης να επισκεφτεί την τουρκική Εθνοσυνέλευση και να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρό της.

    Σύμφωνα με τη ''Μιλιέτ'', διπλωματικοί κύκλοι στην Αγκυρα χαρακτηρίζουν την επίσκεψη ''πολύ σημαντική''.

    ''Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι πολύ καλές. Οι απόψεις μας σε πολλά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι οι ίδιες. Η Ρωσία είναι μια από τις ισχυρές χώρες'', αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

    Η ''Μιλιέτ'' σημειώνει ότι κατά στις επαφές του ο κ. Πούτιν θα συζητήσει και θέματα που αφορούν την ενέργεια, το εμπόριο, τη βιομηχανία όπλων και το πώς μπορούν οι δύο χώρες στα θέματα αυτά που συνάψουν συμφωνίες.

    Γαλλία - Ημερίδα με θέμα ''Σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου'' -------------------------------------------------------- Αρχισαν χθες το πρωί στη Γαλλική Γερουσία οι εργασίες ημερίδας με θέμα ''Σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου: Προκλήσεις και Προοπτικές'', τι οποίες άνοιξε ο Πρόεδρος της Γερουσίας Christian Poncelet, στην παρουσία του Υπουργού Εντεταλμένου για το Εξωτερικό Εμπόριο Francois Loos και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται με Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου και σε αυτήν συμμετέχουν οι βουλευτές Κυριάκος Τυρίμος και Πρόδρομος Προδρόμου.

    Η ημερίδα τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Andre Rouviere και του Πρεσβευτή της Δημοκρατίας στη Γαλλία Μηνά Χατζημιχαήλ.

    Η ημερίδα υποστηρίζεται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Γαλλικό Οργανισμό για τη Διεθνή Ανάπτυξη των Επιχειρήσεων και τη Συνέλευση των Γαλλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.

    Προσφωνώντας την ημερίδα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη διεξαγωγή της και την επαναδραστηριοποίηση του Γαλλοκυπριακού Επιμελητηρίου.

    Χαιρέτισε, επίσης, την παρουσία του κ. Λιλλήκα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Rouviere για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των γαλλοκυπριακών σχέσεων, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία.

    Ο κ. Poncelet εκθείασε την υψηλή απόδοση και τους θετικούς οικονομικούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο ευημερούσα ανάμεσα στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αφού είπε πως οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου Γαλλίας βρίσκονται σχετικά σε χαμηλά επίπεδα, επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία της κυπριακής οικονομίας και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές στους Γάλλους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Κύπρο.

    Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα πως η ημερίδα μπορεί να συμβάλει θετικά προς την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του περασμένου Απριλίου που δεν επέτρεψε την ένταξη μιας επανενωμένης νήσου στην ΕΕ, ο κ. Poncelet εξέφρασε την επιθυμία του για μη εγκατάλειψη των προσπαθειών των δύο κοινοτήτων για την επανένωση της νήσου.

    Ο κ. Loos εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη διεξαγωγή της ημερίδας, ενδεικτική, όπως είπε, της σημασίας που προσδίδει η Γαλλία στην ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεών της με την Κύπρο.

    Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - ''Σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου'' ----------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει σε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως Κύπρος και Γαλλία έχουν ''κοινά συμφέροντα τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στον χώρο της Μέσης Ανατολής''.

    Σε ομιλία του στην Ημερίδα με θέμα ''Σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας: Προκλήσεις και Προοπτικές'' που οργάνωσε χθες η Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου σε συνεργασία με τη Πρεσβεία της Κύπρου στο Παρίσι, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου μπορεί να μας δημιούργησε πολλά προβλήματα που συνεχίζουν μέχρι σήμερα, όμως μας εμπλούτισε με βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, ''η Κύπρος υπήρξε καθ' όλη τη μακρά ιστορία της σημείο συνάντησης και διαλόγου των λαών και των πολιτισμών τριών Ηπείρων και αυτός ο πλούτος τίθεται σήμερα στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Γαλλίας''.

    Πρόσθεσε πως ''σήμερα καλούμαστε όχι να δημιουργήσουμε ή να αναπτύξουμε σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γαλλία, αλλά να εμπλουτίσουμε τις πολύ στενές σχέσεις που οι δύο λαοί σφυρηλάτησαν διαμέσου των αιώνων''.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η ΕΕ ''έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο μιας εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες'', προσθέτοντας πως ''η ανάπτυξη της ευρωμεσογειακής διάστασης της ΕΕ, τα ζωτικά συμφέροντα που η Γαλλία διατηρεί ιστορικά στη Μέση Ανατολή, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι παράγοντες που καθορίζουν τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στη διακρατική μας σχέση''.

    Ανέφερε ότι ''ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας έφθασε το 2003 στα 210 εκατομμύρια ευρώ, οι εισαγωγές από τη Γαλλία έφθασαν τα 200 εκατομμύρια περίπου ευρώ, ενώ οι ολικές εξαγωγές μας προς τη Γαλλία έφθασαν μόλις τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ''.

    Σχετικά με τις τουριστικές αφίξεις από τη Γαλλία, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως ''το 2004 (μέχρι τέλος Οκτωβρίου) ήταν 44.502 και παρουσίασαν αύξηση 56,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2003''.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Θεοδώρου ------------------------------------------------- Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Μάλτας, υποχρεώθηκε χθες να αποσύρει την πρόταση της Γαλλίας, η οποία ποινικοποιούσε το επάγγελμα του ναυτικού και μάλιστα με τρόπο που δημιουργούσε δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των πλοίων και των ναυτικών με κοινοτική σημαία.

    Η θετική αυτή εξέλιξη σημειώθηκε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Η απόσυρση της πρότασης θεωρείται ως ένα πρώτο καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης μεταξύ πλοίων με κοινοτική σημαία και σημαία ευκαιρίας.

    Υπουργείο Υγείας - Τελετή παράδοσης -------------------------------------- Επικαλούμενος το ρητό από το ρωμαϊκό δίκαιο ότι ''η υπερβολική δικαιοσύνη οδήγησε σε αδικία'' και εξαίροντας το έργο της απερχόμενης Υπουργού Κωνσταντίνας Ακκελίδου, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου παρέλαβε χθες τα ηνία και του Υπουργείου Υγείας.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι ''η δικαστική εξουσία έκανε την δουλειά της'' και ότι ίδιος αντιμετωπίζει με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση την δικαστική εξουσία, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Κύπρο.

    Διατύπως όμως πως ''ανεξαρτήτως του τυπικά ορθού τρόπου με τον οποίο έγινε ο χειρισμός - και κανένας δεν μπορεί να πει τίποτα - αυτό οδήγησε σε μια αδικία''.

    Πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία, να εκδηλωθούν τα συναισθήματα του κόσμου, που συνοδεύουν την κ. Ακκελίδου καθημερινά και θα την συνοδεύουν συνεχώς στην προσωπική αλλά και στη δημόσια της ζωή.

    Παραδίδοντας το Υπουργείο Υγείας, σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η κ. Ακκελίδου είπε ότι ''έπαθα και έμαθα πολλά'', πέρασε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία αλλά αφήνει πίσω της το αίσθημα της πικρίας.

    Η κ. Ακκελίδου είπε ότι στους 21 μήνες που διετέλεσε Υπουργός Υγείας έχει επιτελέσει έργο με τους συνεργάτες της και ότι έχουν γίνει πολλά καθώς προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και επέρχονται αλλαγές που θα φέρουν μεγάλη αναβάθμιση στον πολύ ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας.

    Εκπαίδευση ενηλίκων - Μεσογειακή Συνδιάσκεψη - Λάρνακα ---------------------------------------------------------- Είκοσι Μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Αφρικής θα πάρουν μέρος στη Μεσογειακή Συνδιάσκεψη για την Εκπαίδευση Ενηλίκων που θα γίνει στη Λάρνακα από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2004.

    Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, που διοργανώνεται από τη Γερμανική Ομοσπονδία Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κύπρου (ΣΕΕΚ), θα ανοίξει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ και εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας.

    Μητροπολίτης Πάφου - Τουρκία - Πατριάρχης -------------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε χθες ότι η Τουρκία οφείλει να μάθει να σέβεται την κάθε θρησκεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά εάν θέλει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως και εκείνος βρίσκεται στη διάθεση της Κύπρου.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος μιλούσε μετά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας από την Κωνσταντινούπολη, όπου εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στην τελετή επιστροφής από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των λειψάνων των Μεγάλων Πατέρων και Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου σημείωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ''λυπημένος και αγανακτισμένος από τη στάση της Τουρκίας'' προς το πρόσωπό του.

    Ο Πατριάρχης ''τα είπε χύμα'' στην Τουρκία, σημείωσε ο Μητροπολίτης Πάφου, προσθέτοντας πως συμφωνεί πλήρως με τις απόψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι ''εάν οι Τούρκοι θέλουν ευρωπαϊκή πορεία πρέπει να συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά''.

    ''Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και είμαστε συμπαραστάτες. Εχει αρκετά προβλήματα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και, όπως είναι εκείνος στη διάθεση τη δική μας, έτσι θα είμαστε και εμείς στη διάθεση τη δική του'', είπε.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ''για πολλοστή φορά μας είπε ότι βρίσκεται στη διάθεσή μας'' για οποιανδήποτε βοήθεια χρειαστεί η Ιερά Σύνοδος ''για το καλό της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και της όλης Ορθοδοξίας''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ''δεν υπάρχει αδιέξοδο'' στην Εκκλησία της Κύπρου, αλλά ''κάποιες δυσκολίες τις οποίες θα υπερπηδήσουμε με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών''.

    Βρετανία - Υπατος Αρμοστής - Διαπιστευτήρια ----------------------------------------------- Ιδιαίτερη συνομιλία, που διήρκεσε πέραν των 30 λεπτών, είχε χθες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τη Βασίλισσα Ελισάβετ ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Πέτρος Ευτυχίου, κατά την οποία η Βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που αφορούν την Κύπρο, καθώς και την επίσκεψή της στο νησί στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας τον Οκτώβριο του 1993.

    Η συνομιλία έγινε κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Κύπριου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα ''άνετη και ευχάριστη''.

    Μαζί με τη σύζυγό του Ροζίνα και τους συνεργάτες του, ο Υπατος Αρμοστής μετέβη στα Ανάκτορα με την παραδοσιακή άμαξα, συρόμενη από τέσσερα άλογα.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Ευτυχίου παρουσίασε τη σύζυγο και τους συνεργάτες του, την Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή Μαρία Μιχαήλ, τον Γενικό Πρόξενο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Γραμματέα Φίλιππα Χριστοδουλίδη και τον Εμπορικό Σύμβουλο Γιάννη Σιεκερή.

    Ευρωβουλή - Βιομετρικά στοιχεία - Τριανταφυλλίδης ---------------------------------------------------- Κατά της εισαγωγής βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια τάχθηκε χθες ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης έκθεσης του Πορτογάλου ευρωβουλευτή Κάρλος Κοέλιο, που αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση του μέτρου.

    Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι τέτοια μέτρα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, εξυπηρετώντας την καθιέρωση ενός παγκόσμιου συστήματος κεντρικών ελέγχων και αστυνόμευσης.

    ''Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Διαφωνούμε με την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων και θεωρούμε ότι παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία θεωρούσαμε κεκτημένα. Προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θέτουν σε κίνδυνο τη διασφάλιση σημαντικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής ή η ελευθερία διακίνησης'', ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

    Στατιστική Υπηρεσία - Εξωτερικό εμπόριο ------------------------------------------- Αύξηση σημείωσαν οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις και εξαγωγές/αποστολές της Κύπρου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2004, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 18,7% στα 1.265,0 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2004 σε σύγκριση με 1.065,4 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

    Οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών (συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες και αφίξεις από άλλα κράτη μέλη) για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2004 ήταν 1.564,8 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.360,4 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2003.

    Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες και αποστολές σε άλλα κράτη μέλη) ήταν 299,8 εκ. λίρες σε σύγκριση με 294,9 εκ. λίρες κατά τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2003.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ----------------------------- Αρνητική πορεία για δεύτερη στη σειρά συνάντηση ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα της πενιχρής και χθες συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 989,22 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,11%, υποχωρώντας στις 71,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 172 χιλιάδων λιρών.

    [08] (Κ) Μπαλκενέντε - Επισκέψεις σε Κύπρο και Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου

    Την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, θα επισκεφθεί τελικά την Αθήνα και τη Λευκωσία για διαβουλεύσεις ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    [09] (K) Τουρκία - Απόψε η σύσκεψη για το Κυπριακό

    Η σύσκεψη για το Κυπριακό που προγραμματίζει η τουρκική κυβέρνηση θα γίνει απόψε, στις 6.00, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN TURK.

    Οπως αναφέρθηκε, στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    Στην σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νέο πρωθυπουργικό γραφείο στην Αγκυρα, θα προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα συμμετάσχει ο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [10] (Κ) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Χριστόφιας - Ομιλία

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς λόγους, που έχουν σχέση με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση πως το παράθυρο ευκαιρίας του Κυπριακού δεν έκλεισε ούτε με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ούτε και θα κλείσει στις 17 Δεκεμβρίου, οπόταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν κατά πόσον και πότε να παραχωρήσουν στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ενωση.

    [11] (K) KΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε σήμερα την πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος να εγκρίνει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και να εργαστεί για την επικύρωσή της από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Μπαλκενέντε

    Θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα συζητήσει ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Τρίτη.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Η θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ''παράλογη'' δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Αγκυρα θα θέλει έγκυρη ψήφο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση από 25 μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Πρόεδρος Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου

    Ανταλλαγή απόψεων στο Κυπριακό, καθώς και σε οικονομικά θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Αίγυπτο, έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και του Προέδρου του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Ahmed Fathi Sorour.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 03/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    
    -------------------------------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5777               0,5811
    
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4350               0,4376
    
    Λίρα Αγγλίας              0,8363               0,8413
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 03/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 03/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4205            0,4238
    
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3359            0,3385
    
    Δολάριο Καναδά                  0,3636            0,3665
    
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0704            0,0709
    
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3782            0,3812
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [16] (Κ) Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    [17] (Κ) Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)

    Αμετάβλητα για ακόμη ένα μήνα αποφάσισε να διατηρήσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ).

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  307.976,24
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,16     1,12    283.381,49
    FTSE/CySE 20                           337,75     1,70    268.993,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.011,16     1,75    270.697,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              882,34     0,67      1.378,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          936,91     1,46      7.501,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.006,18     1,71    272.076,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.022,98     1,96    252.230,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    911,34     2,66        960,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            843,60    -0,30     10.386,04
    FTSE Med (2/11/2004)                 6.536,65     1,06
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Βελγίου - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Karel De Gucht είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    [20] (Κ) Έλληνας Πρωθυπουργός- Επίσκεψη Μπαλκενέντε

    [21] (Κ) Αν. Υπουργός Υγείας - Παγκόσμια Ημέρα AIDS

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Χρίστου δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι στιγμής πολύ χαμηλά τα ποσοστά της HIV-λοίμωξης (AIDS), προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2004 είχαν διαγνωστεί και καταγραφεί 438 περιστατικά, από τα οποία 248 αφορούσαν Κύπριους και τα 190 αλλοδαπούς.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, ο κ. Χρίστου είπε πως ''στην Κύπρο πέραν των προσπαθειών που συνεχώς καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει χωρίς αμφιβολία το ψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο του κυπριακού πληθυσμού, καθώς και η αναβαθμισμένη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία''.

    Από την πλευρά της η Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, υπεύθυνη για το εθνικό πρόγραμμα για το AIDS, Λώρα Παπαντωνίου είπε ότι ''ποσοστό 59% από τα 438 γνωστά περιστατικά είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και ποσοστό 42% είναι αλλοδαποί ή Κύπριοι που κατοικούν στο εξωτερικό και δεν βρίσκονται πλέον στην Κύπρο''.

    Οπως ανέφερε η κ. Παπαντωνίου ''από την αρχή της επιδημίας έχουν πεθάνει περίπου 70 άτομα κυρίως από το AIDS, ορισμένα από άλλα αίτια".

    [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Κυβέρνηση - Επαγγελματικές ομάδες - Αιτήματα

    Μήνυμα προς το κράτος και τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες όπως επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση και συναντίληψη για επίτευξη του στόχου της εισόδου της Κύπρου στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και στη ζώνη του ευρώ, έστειλε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    [23] (Κ) ΕΕ - Κατά κεφαλή ΑΕΠ - 2003

    Το 2003, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Κύπρο, υπολογισμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) (ενιαίος τρόπος σύγκρισης των οικονομικών μεγεθών στην Κοινότητα) ήταν κατά 17% χαμηλότερο από το μέσο κοινοτικό. Η επίδοση αυτή ήταν η καλύτερη μεταξύ των 10 νέων κρατών μελών, καθώς επίσης και της Πορτογαλίας και Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν κατά 19% χαμηλότερο από το μέσο κοινοτικό. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της «παλαιάς» Κοινότητας (15 κράτη μέλη) με φτωχότερους τους Πορτογάλους όπου το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ ήταν 26% χαμηλότερο από το μέσο κοινοτικό.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αρίντς - Τουρκία - ΕΕ

    Η τουρκική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Ως απαράδεκτες και προσβλητικές καταδικάζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες επιχειρείται η φίμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και η αμφισβήτηση του οικουμενικού ρόλου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

    [26] (Κ) Υπουργός Παιδείας - 15χρονα Λεβέντειου Μουσείου

    Μέσα από τα εκθέματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, που καλύπτουν μια μακρά ιστορική περίοδο, διαφαίνεται και αποτυπώνεται η ιστορική συνέχεια της πόλης της Λευκωσίας, της αρχαίας Λήδρας, η οποία συνεχίζει από τα πανάρχαια χρόνια ίσαμε σήμερα την πορεία της μέσα στο χρόνο, με όραμα και στόχο να σταματήσει σύντομα να είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε χαιρετισμό του στην συνέντευξη Τύπου για τα 15χρονα του Λεβέντειου Μουσείου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην χρονολογία ίδρυσης του, το 1989, εξαίροντας τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Λεβέντη για το πολυσήμαντο έργο και ανεπανάληπτη προσφορά στον πολιτισμό και τον τόπο γενικότερα.

    ''Ο Κωνσταντίνος Λεβέντης, μέσω του Ιδρύματος Λεβέντη προχώρησε, πριν από δεκαπέντε χρόνια, στην ίδρυση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, που αποτελεί από τότε το κατεξοχήν Μουσείο της Λευκωσίας'', σημείωσε.

    Ο Υπουργός είπε επίσης ότι στα 15 αυτά χρόνια της ύπαρξής του, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο έχει να επιδείξει μια σημαντική δράση και προσφορά.

    ''Τα 15 αυτά χρόνια ζωής υπήρξαν για το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, χρόνια δημιουργικής δράσης και σημαντικής προσφοράς στον πολιτισμό και την εκπαίδευση του τόπου μας, που καταξιώνουν το Μουσείο αλλά και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης ως ένα από τα πιο σημαντικά και δραστήρια πολιτιστικά μας ιδρύματα'', κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)

    [27] (Κ) Τουρκία - Μπορέλ - ΕΕ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ότι είναι δυνατό στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και ασκώντας την επιρροή του, ώστε να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Γιουσέπ Μπορέλ.

    [28] (Κ) Εκπρόσωπος Μπαλκενέντε - Επίσκεψη Ολλανδού Πρωθυπουργού

    Δεν έχει καθοριστεί αυστηρή ημερήσια διάταξη για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Ολλανδού Πρωθυπουργού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 December 2004 - 18:49:24 UTC