Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αυστρίας - Τουρκία - ΕΕ
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Δέκατη αγωνιστική
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πετόσφαιρα
  • [04] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [07] (Κ) Διαμαντοπούλου - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [08] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - Τουρισμός
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενωση Κοινοτήτων - Χαιρετισμός
  • [10] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Κύπρος
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Αναγνώριση

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αυστρίας - Τουρκία - ΕΕ

    Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πιστεύοντας ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι ωφέλιμη για την ίδια την Τουρκία, για την Ελλάδα, για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή, αλλά ο ρυθμός και η τελική κατάληξη αυτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια τη χώρα, τόνισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μετά το πέρας των συνομιλιών, διάρκειας μίας και πλέον ώρας, που είχε χθες βράδυ στη Βιέννη με την Αυστριακή ομόλογό του Ούρσουλα Πλάσνικ.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Δέκατη αγωνιστική

    Ο πρωτοπόρος ΑΠΟΕΛ αναμετράται σήμερα εκτός έδρας με την Αθλητική Ενωση Πάφος ενώ η δεύτερη στο βαθμολογικό πίνακα Ανόρθωση υποδέχεται στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της δέκατης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    Οι υπόλοιποι σημερινοί αγώνες είναι: Διγενής Μόρφου - Νέα Σαλαμίνα, ΑΕΛ - Αρης, ΑΕΚ - Αλκή και Εθνικός - Απόλλων.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πετόσφαιρα

    Η ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ την ΕΘΑ με 85 - 78, σε αγώνα στο πλαίσιο του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών πρώτης κατηγορίας.

    Εξάλλου για την όγδοη αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    [04] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Τ/Κ

    Την άρση του λεγόμενου αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων ζήτησε για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι "αν δούμε ότι η άλλη πλευρά κάνει κάποια βήματα, τότε θα συμβάλουμε κι εμείς".

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις στην Τουρκία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, η στάση της Τουρκίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και η χθεσινή σύσκεψη στην Τουρκία για το Κυπριακό, η απόφαση της ΟΗΟ - ΣΕΚ για κάθοδο σε επ' αόριστον απεργία λόγω της αποτυχίας των διαβουλεύσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στους ημικρατικούς οργανισμούς και η διαμάχη μεταξύ υπεραγορών και καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επ' αόριστον απεργία στους ημικρατικούς'' γράφει ότι σε ένα περίπου μήνα η οικονομία της Κύπρου θα παραλύσει για απροσδιόριστο χρόνο και αναφέρεται στην απόφαση της ΟΗΟ - ΣΕΚ για επ' αόριστον απεργία στους ημικρατικούς από τις 10 Ιανουαρίου, λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στους οκτώ όρους που θέτει η Αγκυρα στην ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, στους οποίους περιλαμβάνεται και η απόρριψη της προϋπόθεσης για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Σιγή ιχθύος για τη σύσκεψη στην Αγκυρα'' και αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Αγκυρα σε σχέση με το Κυπριακό και στις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο ''υπουργός εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς. Κανένας τους δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη. Αλλού γράφει ότι μήνυμα προς το κράτος και τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες όπως επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση και συναντίληψη για επίτευξη του στόχου της εισόδου της Κύπρου στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και στη ζώνη του ευρώ, έστειλε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Γκιουλ: Είμαστε ανοιχτοί σε όλα'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''ανοιχτοί για όλα'' δηλώνουν οι Τούρκοι δια στόματος του Υπουργού τους των Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να μην είναι το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράλογη.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σουπερμάχες'' γράφει ότι ανελέητος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπεραγορών και των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης και προσθέτει πως ''οι δύο αυτοί σημαντικές παίκτες του λιανικού εμπορίου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα επικράτησης''. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ δήλωσε χθες από την Αγκυρα όπου βρίσκεται ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πληρωμένοι δολοφόνοι'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Αστυνομία υποστηρίζει ότι κατάφερε χθες να αποτρέψει στο παρά πέντε εγκληματική ενέργεια σε βάρος Λευκωσιάτη που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Αγιο Δομέτιο. Σημειώνει ότι το ''συμβόλαιο θανάτου'' υπεγράφη με δύο αλλοδαπούς οι οποίοι ήλθαν από την Ελλάδα και άρχισαν να οργανώνουν τα παράνομα σχέδιά τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει συγκαλέσει την Τετάρτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αλλότρια κίνητρα'' αναφέρεται σε ''μυστική συμφωνία μεταξύ των δύο Μητροπολιτών Πάφου και Λεμεσού'', σημειώνοντας πως αυτή ''άρχισε ήδη να τίθεται σε εφαρμογή, με το επιτελείο του Λεμεσού Αθανάσιου να πλησιάζει πιστούς και να τους προτείνει να είναι εκλέκτορες για λογαριασμού του Πάφου Χρυσόστομου''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες, μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ότι το παράθυρο ευκαιρίας του Κυπριακού δεν έκλεισε ούτε με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και ούτε θα κλείσει στις 17 Δεκεμβρίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Θα μένουμε ανοικτοί για όσο θέλουμε'' γράφει ότι πενήντα υπεραγορές ρισκάρουν να τους επιβληθούν υψηλά πρόστιμα αυτό το Σαββατοκύριακο, εάν προχωρήσουν και παραβιάσουν τα ωράρια λειτουργίας τους. Το μέτρο αυτό θα ακολουθήσει την απόφαση των ιδιοκτητών υπεραγορών να μετατρέψουν τις υπεραγορές τους σε περίπτερα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση για επέκταση της προθεσμίας της φορολογικής αμνηστίας για μυστικούς λογαριασμούς, ώστε η κυβέρνηση να έχει περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

    [06] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη - Κύπρος - Αναγνώριση

    Η τουρκική πλευρά θεωρεί το θέμα της αναγνώρισης της "ε/κ πλευράς", όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Τουρκία ''μέρος ή αποτέλεσμα μιας συνολικής λύσης που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό στο, πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν''.

    Αυτό υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ, και από τ/κ πλευράς του Ραούφ Ντενκτάς, του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Σερντάρ Ντενκτάς, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Ανατολή''.

    [07] (Κ) Διαμαντοπούλου - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Η συντονίστρια του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κόκκαλη στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του πρώην Υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς, αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τάχθηκε υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ''ανοιχτού τέλους''.

    [08] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - Τουρισμός

    Τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης από τη Βρετανία στην Κύπρο για τον περασμένο Οκτώβριο, δικαιώνουν καταρχήν τουλάχιστον την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι για ολόκληρο το χρόνο, έστω και οριακά, μια καλύτερη χρονιά από το 2003.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενωση Κοινοτήτων - Χαιρετισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εισπράξει και θα αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια και τις ευκαιρίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή και την Αγροτική Ανάπτυξη για την Κύπρο.

    [10] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Κύπρος

    Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελούν παραδοξότητα που δεν είναι συμβατή με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Παράλληλα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι συνεκτιμώνται από την ΕΕ οι συμπεριφορές της προς τους γείτονες της, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Αναγνώριση

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''προσπαθούμε να πείσουμε την ΕΕ ότι η αναγνώριση και των δέκα νέων κρατών μελών είναι όρος που απαιτείται από το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 4 December 2004 - 18:49:11 UTC