Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δεύτερο προσχέδιο ΕΕ
  • [02] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Αποτελέσματα
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Βρυξέλλες - Παρίσι
  • [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Ρωσία - Καραμανλής - Ομογένεια - Μπεσλάν
  • [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Ολοκλήρωση συνεδρίας (1)
  • [10] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - 17η Δεκεμβρίου
  • [11] (Κ) Μόσχα - Ελληνας Πρωθυπουργός - Πατριάρχης Αλέξιος - Συνάντηση
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Κατεχόμενα
  • [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Μάκης Κεραυνός
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [17] (K) ΑΚΕΛ - Συνέδρια - Αθήνα - Μαδρίτη
  • [18] (Κ)Μόσχα-Ελληνας Πρωθυπουργός-Πρόεδρος Ομοσπονδιακού Συμβουλίου
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Βρυξέλλες - Επαφές
  • [20] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ
  • [21] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κύπρος
  • [22] (Κ)Μόσχα-Ελληνας Πρωθυπουργός-Πρωθυπουργός Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • [23] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - Ειδικός Σύμβουλος - Κονδύλια

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δεύτερο προσχέδιο ΕΕ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα στις 10 το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για ανταλλαγή απόψεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Δεκεμβρίου.

    [02] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός

    Με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων αρχίζει σήμερα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων η τριήμερη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Αποτελέσματα

    Για την 6η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας η ΑΕΛ νίκησε χθες στη Λεμεσό την Ολύμπια Λάρισσας με 89 80.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μονοήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στην Κύπρο καθώς και η συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι χειρισμοί που θα ακολουθηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου αναφορικά με την παραχώρηση ημερομηνίας ένταξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, η ειδική εκδήλωση για να τιμηθούν αγωνιστές της αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, οι αυξήσεις ποσοστού 2% που θα δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους το 2006, οι προσπάθειες των Αμερικανών για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα και άλλα.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μέσω Τύμπου Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Κύπρο'' γράφει ότι οι Αμερικανοί λόγω ασύμφορου εγχειρήματος δεν μπόρεσαν να καθιερώσουν ακόμα πτήσεις προς την Τύμπου, όμως προχθές προχώρησαν στην πιο επίσημη στήριξη της αεροπορικής σύνδεσης των κατεχομένων με τον έξω κόσμο ταξιδεύοντας ως επίσημη αποστολή από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τριάντα τ/κ οργανώσεις έχουν αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία ''Πρωτοβουλία Πολιτών του Βορρά'' που θα ενεργεί ως ομάδα πίεσης προς λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Η αναγνώριση οδηγεί και σε λύση'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε χθες ότι αν και η επίλυση του Κυπριακού δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης εντούτοις η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ ίσως να αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την εξεύρεση λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ζητά κοινή απόφαση Αθηνών-Λευκωσίας για τους χειρισμούς που θα ακολουθηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου αναφορικά με την παραχώρηση ημερομηνίας ένταξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Το πρωτόκολλο είναι αρκετό'' γράφει ότι σαφή υπόδειξη ότι η Λευκωσία θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα της αναγνώρισής της μέσα από την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση έκανε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με δεδομένη τη θετική ψήφο των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ μάλλον και του ΔΗΣΥ αρχίζει σήμερα η τριήμερη μαραθώνια συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τι έφερε, τι πήρε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός'' γράφει ότι παρόλο που ο Ολλανδός Πρωθυπουργός ήρθε στην Κύπρο για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την Σύνοδο Κορυφής μετέφερε στον Τάσσο Παπαδόπουλο την εκτίμηση της ολλανδικής προεδρίας ότι θεωρεί λογικά τα αιτήματα της κυπριακής πλευράς σχετικά με την Τουρκία και την αναγνώριση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αλυσίδα καταστημάτων από τη Γερμανία ετοιμάζεται να "αναστατώσει" την κυπριακή αγορά και ότι υπάρχουν κινήσεις με πάσα μυστικότητα για ανάπτυξη 27 καταστημάτων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ηλθε είδε και απήλθε'' γράφει στο κύριο θέμα πως χθες ο Ολλανδός Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επισκέψεις - αστραπή σε Αθήνα και Λευκωσία, όπου εισέπραξε δυσφορία για το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώρια βελτιώσεων. Η ολλανδική προεδρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναζητεί δέσμευση από την Τουρκία για να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των υπαλλήλων του κράτους περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις για τα έτη 2004 και 2005 και καταβολή 2% αύξηση για το 2006 (κατανεμημένη σε δύο δόσεις από 1% η καθεμιά) και παράλληλα αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Αγώνας μέχρι την υστάτη'', ότι η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαλκενέντε, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα ως την υστάτη στιγμή, προκειμένου ο θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της ΕΕ για την Τουρκία. Αλλη είδηση είναι η εκδήλωση που έγινε χθες βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την επιστροφή του Μακάριου στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και η απόδοση τιμής από την Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Προέδρου Παπαδόπουλου, στους αντιστασιακούς.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Το τουρκικό αίτημα χρειάζεται περισσότερα για την Κύπρο'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισκεπτόμενος την Κύπρο, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας στο Κυπριακό, εάν πρόκειται το αίτημα της χώρας αυτής για ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ να τύχει επιτυχούς κατάληξης. Σε άλλο θέμα γράφει πως η πρώτη φάση έρευνας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού επισημαίνει ότι ένα στα δέκα τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο χρειάζεται αναβάθμιση ή κλείσιμο.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Βρυξέλλες - Παρίσι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή προς τιμήν του Βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή για τα 30 χρόνια αδιάκοπης κοινοβουλευτικής του δράσης.

    Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 10.00 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης από το ΑΚΕΛ, Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου από το ΔΗΣΥ, Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης από το ΔΗΚΟ, Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης από το ΚΣ ΕΔΕΚ, Χρίστος Κληρίδης και Στέλιος Αμερικάνος από τους ΝΕΟ, Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου από τους ΕΔΗ, Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουίν Ιωσηφίδης από το ΑΔΗΚ και Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνάντηση Παπαδόπουλου - Μπαλκενέντε - Πληροφορίες ------------------------------------------------------ Την απογοήτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αναφορές στο δεύτερο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Ολλανδό Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε ξανά το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων Αγκυρας - Λευκωσίας.

    Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά διατύπωσε ξανά τη θέση της ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι κάτι που προκύπτει από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και προέβαλε τις γνωματεύσεις ξένων νομικών που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση και σύμφωνα με τις οποίες η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία συνδέεται με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι γνωρίζει τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά και τις γνωματεύσεις αυτές, ενώ χαρακτήρισε τα αιτήματα της κυπριακής κυβέρνησης λογικά και δίκαια.

    Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις θέσεις της Λευκωσίας για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Άγκυρα.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση ο κ. Μπαλκενέντε είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν χρειάζεται να γίνει ονομαστική αναφορά στην Κύπρο και ότι η προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ) προκειμένου περιλαμβάνει όλα τα νέα κράτη μέλη, καλύπτει την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του είπε ότι η αναφορά αυτή δεν είναι ικανοποιητική και ότι στο προσχέδιο πρέπει να υπάρξει αναφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεων Αγκυρας - Λευκωσίας.

    Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις -------------------------------------- Η υπογραφή του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας - ΕΕ) αποτελεί ίσως τον ακρογωνιαίο λίθο της λύσης του προβλήματος της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είχε χθες το απόγευμα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ολλανδική Προεδρία θα λάβει υπόψη της τις θέσεις της Λευκωσίας για το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Θέλουμε η Τουρκία να μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε θετικοί σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά βέβαια είναι απόφαση του κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει πως τα συμφέροντά του διασφαλίζονται και πως αυτά εξυπηρετούνται καλύτερα'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπαλκενέντε, είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, οι αρχές και οι κατευθυντήριες γραμμές για τις οικονομικές προοπτικές της Ενωσης, οι εξωτερικές σχέσεις, το θέμα της Ουκρανίας, καθώς και το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ με την Κροατία, την Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

    ''Και σαφέστατα, η απόφαση του κατά πόσον να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μεγάλου ενδιαφέροντος για την Κύπρο και για αυτό βρίσκομαι εδώ'', είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.

    Παρατήρησε πως το θέμα αυτό ''είναι ευαίσθητο και σίγουρα είναι σημαντικό για τη χώρα σας''.

    ''Η απόφαση θα έχει μεγάλη επίδραση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η επίδραση θα είναι θετική'', είπε ο κ. Μπαλεκενέντε.

    Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπαλκενέντε για τη δεύτερη επίσκεψή του στο νησί, παρατήρησε ότι με το επίμαχο θέμα, όπως χαρακτήρισε το θέμα της απόδοσης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ''η Προεδρία έχει το δύσκολο έργο της προσπάθειας να εξεύρει συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών μελών''.

    ''Αυτή δεν είναι μια αξιοζήλευτη δουλειά '', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''πιστεύουμε ότι η Προεδρία θα λάβει υπόψη τις θέσεις μας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων και τα επιχειρήματα που θα τεθούν, ώστε να καταστούν αυτά τα συμπεράσματα όσο το δυνατόν πιο ευρέως αποδεκτά μεταξύ των κρατών-μελών''.

    Σε ερώτηση αν είναι δυνατόν η Τουρκία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ την στιγμή που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει όλα τα κράτη-μέλη και σε παρατήρηση ότι εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνονται σε διακυβερνητικό επίπεδο, ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι το θέμα αυτό συνδέεται με ένα σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τη συμφωνία της Άγκυρας.

    Πρόσθεσε ότι η Συμφωνία της Αγκυρας είναι τόσο σημαντική γιατί έχει να κάνει με τις σχέσεις μιας υποψήφιας χώρας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και παρατήρησε ότι η ολλανδική Προεδρία εργάζεται για αυτό το θέμα, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας, η συζήτηση του οποίου δεν είναι εύκολη.

    ''Μιλώντας για τη Συμφωνία της Αγκυρας, είναι ίσως ο ακρογωνιαίος λίθος για εξεύρεση λύσεων'', είπε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ. Μπαλκενέντε αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι ''αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης'', είπε για να προσθέσει ότι ''όλοι επιθυμούμε να κάνουμε βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην βελτίωση της κατάστασης και αυτό είναι κάτι για το οποίο μίλησε και ο Πρόεδρος''.

    ''Το στοιχείο της Συμφωνίας της Αγκυρας θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στη λήψη βημάτων ώστε να κάνουμε πρόοδο και αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε: Χρειαζόμαστε πρόοδο'', είπε ο κ. Μπαλκενέντε και σημείωσε: ''Βέβαια η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το υποστηρίζει αυτό''.

    Στο θέμα της διακυβερνητικής, ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να πάρει την σωστή απόφαση σε σχέση με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την οποία έχει να κάνει το θέμα της διακυβερνητικής διάσκεψης.

    Ερωτηθείς από Ολλανδό δημοσιογράφο, αν ο κ. Μπαλεκενέντε τον έπεισε ότι δεν είναι αναγκαία η προβολή βέτο από την κυπριακή κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος τονίζει συνεχώς ότι η Κύπρος είναι υπέρ της απόδοσης στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ''νοουμένου ότι η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και προς την Κύπρο''.

    ''Θέλουμε η Τουρκία να μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε θετικοί σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά βέβαια είναι θέμα του κάθε κράτους μέλους να αποφασίσει πως τα συμφέροντά του διασφαλίζονται και πως αυτά εξυπηρετούνται καλύτερα. Αν περιμένετε να σας πως ναι ή όχι, λυπάμαι δεν θα το πω'', κατέληξε.

    Μετά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Μπαλκενέντε αναχώρησε από την Κύπρο.

    Καραμανλής - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις Κουμουτσάκου --------------------------------------------------- ''Σημαντικό βήμα'' και ''σημαντικός σταθμός'' στην διαδικασία για την διατύπωση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου ήταν η χθεσινή συζήτηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ολλανδό ομόλογό του και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Η επίσκεψη Μπαλκενέντε στην Αθήνα εντάσσεται στον καθιερωμένο ''γύρο πρωτευουσών'', ο οποίος γίνεται από την προεδρία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ολλανδό Προεδρεύοντα ετέθη η εξειδίκευση των ελληνικών θέσεων, ενώ αναφέρθηκαν και κάποιες ελληνικές ευαισθησίες και προτεραιότητες σε σχέση με τα θέματα του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

    Αθήνα - ΥΠΕΞ - Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων 17ης Δεκεμβρίου ------------------------------------------------------------- Για κείμενο το οποίο ''εντάσσεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την διαμόρφωση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου και επί του οποίου απαιτείται πολλή δουλειά'', έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο νέο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

    ''Σύμφωνα και με την αρχική μας τοποθέτηση, οι ενέργειες και η διαπραγματευτική δράση της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου, ώστε η διαμόρφωση του τελικού κειμένου να είναι η καλύτερη δυνατή'', πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Αναφερόμενος στην παράγραφο του προσχεδίου που προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας για επέκταση της τελωνειακής ένωσής της με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε για ''ένα συγκεκριμένο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης''.

    Εκπρόσωπος - Προσχέδιο ΕΕ - Απογοήτευση ------------------------------------------- Απογοήτευση εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, για το περιεχόμενο του δεύτερου προσχεδίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που τέθηκε ενώπιον των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ για να προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τέτοιες κινήσεις που να σημαίνουν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    ''Επειδή έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο του προσχεδίου, θέλω να πω ότι αισθανόμαστε απογοήτευση για το περιεχόμενο, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική αλλαγή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε θα θέσει τις δικές μας απόψεις'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Πούτιν - Κυπριακό - Βέτο ---------------------------- Η Ρωσία γνωρίζει τις πραγματικότητες στο κυπριακό πρόβλημα και θα ακολουθήσει ηπιότερη και πιο ενεργή πολιτική αναφορικά με το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, φέρεται να δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η χώρα του ''γνωρίζει τις πραγματικότητες'' αναφορικά με το Κυπριακό.

    Βελγική Γερουσία - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό --------------------------------------------- Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βελγικής Γερουσίας ενέκρινε χθες σχέδιο σύστασης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το οποίο καλείται μεταξύ άλλων η Τουρκία, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το σχέδιο της Επιτροπής θα υποβληθεί για υιοθέτηση στην ολομέλεια της Γερουσίας και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στη βελγική κυβέρνηση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 17 Δεκεμβρίου. Το κείμενο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, αλλά είναι απλώς μια συμβολή της Γερουσίας σχετικά με το γενικότερο προβληματισμό για την ένταξη της Τουρκίας.

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βελγικής Γερουσίας, Francois Roelants du Vivier, τόνισε τη σημασία της πρόνοιας που περιέχει το σχέδιο σύστασης, με την οποία ζητείται από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα στρατεύματα της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Εκπρόσωπος - Ελλάδα - ΗΠΑ - Ρωσία ------------------------------------ Καμία επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά δηλώσεις από την Ουάσινγκτον ότι θα πέσουν κεραμίδια στην Κύπρο, εάν ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Λευκωσία έχει την πλήρη στήριξη της Αθήνας ενώ τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας ήταν παραδοσιακά στενές και φιλικές.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Λευκωσία αισθάνεται ότι έχει την υποστήριξη που επιθυμεί από την Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι σαφές πως υπάρχει πλήρης υποστήριξη από την Αθήνα.

    Πάφος - Καρογιάν - Δηλώσεις - Αμερικανοί --------------------------------------------- «Δεν υπήρξαν ούτε νότες, ούτε απειλές, ούτε εκβιασμοί» ανέφερε χθες βράδυ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, σχολιάζοντας χθεσινά δημοσιεύματα ότι υπάρχουν πιέσεις από πλευράς των Αμερικανών αναφορικά με την στάση της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης της ΝΕΔΗΚ στην Πάφο, ο κ. Καρογιάν διευκρίνισε ότι αυτό που υπήρξε ήταν η ''διατύπωση των Αμερικανών και η θέση τους καθώς και επιθυμία να δουν την Τουρκία να παίρνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων».

    Κλεάνθους - Κυπριακό - Τουρκία - Βέτο ---------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εάν η Αγκυρα μας υποχρεώσει για κάτι τέτοιο, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    ''Εφόσον η Τουρκία παραμείνει με την ίδια αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και ιδιαίτερα επιμένει στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να ασκηθεί το βέτο'', είπε ο κ. Κλεάνθους απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Τουρκία - ΕΕ - Βέτο --------------------------------------- O Πρόεδρος των Νέων Οριζόνων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει πλήρης διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απο-αναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση όλων των βέτο που ασκεί η Τουρκία στους διεθνούς οργανισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και το Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε πως οι ΝΕΟ απέστειλαν επιστολή προς τους φορείς και τα κόμματα που μαζί τάχθηκαν κατά του σχεδίου Ανάν, με την οποία τους προτείνουν να συντονιστούν και πάλι, γιατί, όπως είπε, ''θεωρούμε ότι και η 17η είναι εξίσου σημαντική, αν όχι πιο σημαντική από την ημέρα του δημοψηφίσματος''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Βρυξέλλες - Παρίσι -------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή προς τιμήν του Βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή για τα 30 χρόνια αδιάκοπης κοινοβουλευτικής του δράσης.

    Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    Στις 10 Δεκεμβρίου ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αγωνιστές της αντίστασης - Εκδήλωση ------------------------------------------------------------- Τις σημαντικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για αποκατάσταση όσων αγωνίστηκαν και προσέφεραν στον αγώνα της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, εξήγγειλε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το βήμα εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της αντίστασης.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, η οποία συνέπεσε με την επέτειο της επιστροφής του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο μετά το προδοτικό πραξικόπημα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν θα κουρασθούμε να προασπίζουμε αυτά που θεωρούμε αναφαίρετα δικαιώματα του λαού μας και να αντιτάσσουμε το δίκαιο και την αντίστασή μας, σε απόπειρες και σχέδια που δεν θα διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''τo Υπουργικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας τον αγώνα και την προσφορά των μαχητών της αντίστασης και εκπληρώνοντας το ηθικό χρέος της πολιτείας απέναντί τους, αποφάσισε την απονομή Μεταλλίου 'Ανδρείας Προασπιστή της Δημοκρατίας', συνοδευόμενου από το ανάλογο δίπλωμα, σε όλους τους αντιστασιακούς που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Μαχητών της Αντίστασης''.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''διερχόμαστε σήμερα μια κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον μας ώρα και αυτή η ώρα απαιτεί ομοψυχία και ενότητα''.

    Καταλήγοντας είπε ότι ''η δικαίωση και η ελευθερία δεν χαρίζονται σε λαούς που ζητιανεύουν, με αναξιοπρέπεια και δουλικότητα, το δίκαιό τους'' και πρόσθεσε πως ''τα 'ναι' είναι πάντα εύκολα για εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα ή αναστολές να περικόψουν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους''.

    Ουάσινγκτον - Κύπριος Πρεσβευτής - Ομιλία ----------------------------------------- Τη θέση ότι ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω του ότι είναι μια ένωση χωρών με επίκεντρο την ασφάλεια και την ειρήνη, διατύπωσε σε ομιλία του ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευρυβιάδης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ένταξης έχει μεταλλάξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευρύνοντας τη ζώνη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας σε σεμινάριο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου NYU με θέμα «Η Κύπρος Εντός της ΕΕ Προκλήσεις και Ευκαιρίες», ο κ. Ευρυβιάδης κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοικρατία και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια της ΕΕ.

    Καραμανλής - Μόσχα - Επίσκεψη - Αφιξη --------------------------------------- Στη Μόσχα έφθασε χθες βράδυ ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο Βνούκοβο τον υποδέχθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ιβάνοβιτς Κισλιάκ.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. ''Ερχομαι στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν. Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία στηρίζεται στη βάση των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, που αναπτύσσονται και δυναμικά εξελίσσονται σε πολλούς τομείς διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του ''αποσκοπεί στη διεύρυνση και ισχυροποίηση αυτών των σχέσεων'' και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ''θα υπογράψουμε δύο συμφωνίες για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας''.

    Ελληνας Αρχηγός ΓΕΣΕ - Επίσκεψη - Κύπρος -------------------------------------------- Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 9 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψής του, θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    Ο Ελληνας αρχηγός του ΓΕΣΕ θα επισκεφθεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και θα ενημερωθεί από τους αρμοδίους. Επίσης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Συγκροτήματα και Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ.

    Υπουργός Εμπορίου - Πρεσβευτής Ισραήλ --------------------------------------- Σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ προέβησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση τους ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο νέος Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο Zvi Cohen-Litant.

    Ο Ισραηλινός πρεσβευτής απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Λιλλήκα για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ, στην οποία θα διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες συνεργασίας και προώθησης εμπορικών κοινοπραξιών μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε εκτενώς και στην παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου αύριο θα λάβει μέρος στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP), όπου τα μέλη του κόμματος θα δώσουν το στίγμα της προσέγγισή τους στα κορυφαία ευρωπαϊκά γεγονότα που απασχολούν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την περίοδο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, το συνέδριο θα απασχολήσουν προγραμματικές θέσεις, καταστατικές πρόνοιες και εκλογές των θεσμικών οργάνων του κόμματος. Πέρα από την αυτονόητη πολιτική σημασία που έχει για τη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη στον ευρωπαϊκό χώρο, η διεξαγωγή του Συνεδρίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου - 16η Σύνοδος ------------------------------------------ Για την καλύτερη γνωριμία των μαθητών μέσης εκπαίδευσης με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Εφορεία της Ακαδημίας αποφάσισε να ετοιμάσει υλικό με θέμα την συμμετοχή Κυπρίων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ) Ανδρέας Φυλακτού.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι το υλικό αυτό θα παραχωρηθεί δωρεάν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να σταλούν σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

    Ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε και στην 16η Σύνοδο της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου με θέμα ''Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Επόμενη μέρα'', οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο 'Χίλτον΄' , το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου από τις 9.30 π.μ. - 1.15 μ.μ.

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Αποτελέσματα ----------------------------------------------------- Για την 6η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας η ΑΕΛ νίκησε χθες στη Λεμεσό την Ολύμπια Λάρισσας με 89 80.

    Εξάλλου, για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας η ΕΘΑ ηττήθηκε από τη βουλγαρική Σπάρτακ με 67-63.

    Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές --------------------------------- Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα της σταθεροποιητικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,27%, κλείνοντας στις 1.009,46 μονάδες. Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,22%, κλείνοντας στις 72,41 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 287 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 40% του ημερήσιου τζίρου, αξίας 110 χιλιάδων λιρών.

    [08] (Κ) Ρωσία - Καραμανλής - Ομογένεια - Μπεσλάν

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων της Ρωσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ελληνικών Συλλόγων Ρωσικής Ομοσπονδίας, βουλευτή Γιάννη Σαββίδη.

    Συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Γενικών Συλλόγων Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και Βαλτικής, πρώην βουλευτή της κρατικής Δούμας Βλαδίμηρο Γκρικόρεβιτς Κάισεβ.

    [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Ολοκλήρωση συνεδρίας (1)

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [10] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - 17η Δεκεμβρίου

    Κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε διεξοδική ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και επαφές του και τα μέχρι σήμερα δεδομένα σε σχέση με τη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Ενωσης στις 16-17 Δεκεμβρίου,

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρία, που διάρκεσε δύο περίπου ώρες, αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

    [11] (Κ) Μόσχα - Ελληνας Πρωθυπουργός - Πατριάρχης Αλέξιος - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο Β΄ είχε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μοναστήρι του Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Κατεχόμενα

    Καμία πολιτική σημασία δεν έχει η παράνομη επίσκεψη ομάδας Αμερικανών που έφθασε χθες στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζιάν", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ''η οργάνωση νέων πολιτικών ηγετών είναι μη κυβερνητική οργάνωση''.

    [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Μάκης Κεραυνός

    Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών για Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (ΕCO-FIN), στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 08/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 08/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5775               0,5809
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4335               0,4361
    Λίρα Αγγλίας              0,8374               0,8424
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 08/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 08/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4166            0,4199
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3287            0,3313
    Δολάριο Καναδά                  0,3551            0,3579
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0704            0,0709
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0643            0,0648
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3763            0,3793
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  274.858,29
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,49     0,11    265.737,12
    FTSE/CySE 20                           340,73     0,42    215.762,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.018,96     0,37    226.216,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              874,80     1,01      2.220,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          923,02    -0,37     26.981,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.013,39     0,39    228.437,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.032,41     0,26    197.266,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    914,90     0,53          3,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            850,11    -0,35     11.579,81
    FTSE Med (7/12/2004)                 6.611,85     1,08
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Ανοδικά ώθησαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να ξεπερνά τις 1.000 μονάδες. Ο Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδος σε ποσοστό 0,39%, κλείνοντας στις 1.013,39 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,11%, κλείνοντας στις 72,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 274 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 38,2% του τζίρου.

    [17] (K) ΑΚΕΛ - Συνέδρια - Αθήνα - Μαδρίτη

    [18] (Κ)Μόσχα-Ελληνας Πρωθυπουργός-Πρόεδρος Ομοσπονδιακού Συμβουλίου

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Σεργκέϊ Μιρόνωφ, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Βρυξέλλες - Επαφές

    Τις τελευταίες σημαντικές συναντήσεις με Eυρωπαίους ομολόγους του πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ενόψει της κρίσιμης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16-17 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με στόχο την προώθηση των απόψεων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε το απόγευμα για την Αθήνα για να παραστεί στην τελετή προς τιμή του βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή για τα 30 χρόνια αδιάκοπης κοινοβουλευτικής του δράσης και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου αύριο το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    [20] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα στηρίξει την Κυβέρνηση για να προωθήσει το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σύγκλισης των δεικτών της οικονομίας με τα κριτήρια που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί εγείρεται θέμα αξιοπιστίας της οικονομίας λόγω αποτυχίας προηγούμενων προγραμμάτων σύγκλισης.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005, προσθέτοντας ότι ''υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για το οικονομικό μέλλον της χώρας και συμφωνούμε με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης''.

    [21] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κύπρος

    Την πρόβλεψη ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα παραπεμφθεί για επίλυση απευθείας στους 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 Δεκεμβρίου, έκανε σήμερα ο Ολλανδός Μόνιμος Αντιπρόσωπος και Προεδρεύων της ΚΟΡΕΠΕΡ.

    Στη σημερινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, που θα συνεχιστεί και αύριο, βασικό θέμα συζήτησης ήταν το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας για την Τουρκία.

    [22] (Κ)Μόσχα-Ελληνας Πρωθυπουργός-Πρωθυπουργός Ρωσικής Ομοσπονδίας

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το απόγευμα με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Φρατκόφ με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις καθώς και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος από τη διεθνή επικαιρότητα.

    [23] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - Ειδικός Σύμβουλος - Κονδύλια

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με έκθεσή του προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, ζητά την έγκριση κονδυλίων ύψους 576.000 δολαρίων, που θα καλύψουν τα έξοδα ενός ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό και των συνεργατών του το 2005.

    Στην έκθεσή του ο ΓΓ των ΗΕ κάνει αναδρομή των εξελίξεων στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια και εμμένει στην εκτίμησή του πως η λύση βρίσκεται στα χέρια των Κυπρίων και δεν βλέπει να υπάρχει βάση για την επανέναρξη της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 8 December 2004 - 18:49:37 UTC