Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [02] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ερλινγκς - Εκθεση - Ομιλία
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολι Ρεν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Απευθείας πτήσεις

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αθήνα - ΓΔ ΥΠΕΞ Κύπρου - ΟΚΟΕ ------------------------------ Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Money Show διοργάνωσε στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα Κύπρος και προκλήσεις της ΕΕ, με κύριους ομιλητές το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Σώτο Ζακχαίο και τον εκπρόσωπο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ανδρέα Προκοπίου.

    ''Το πρωινό της 1ης Μαΐου ζέστανε την Κύπρο ένας πιο δυνατός, ελπιδοφόρος ήλιος. Η Κύπρος, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που η ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια συνεπάγεται, έχει θέσει ως στόχο να καταστεί δυναμικός και παραγωγικός εταίρος στα πλαίσια της Ενωσης, χωρίς να λησμονά ότι ο στόχος αυτός δε μπορεί να επιτευχθεί στο έπακρον για όσο καιρό η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη και το κυπριακό πρόβλημα άλυτο. Η Ευρώπη μάς επιτρέπει να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε πως παραμένουμε πεπεισμένοι ότι οι συγκυρίες της ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, σε συνδυασμό με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, μπορούν να δώσουν νέα ώθηση για επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση, χρησιμοποιώντας ως βάση το Σχέδιο Ανάν, μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης που να συνάδει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, παρέχοντας ταυτόχρονα ασφάλεια στον κυπριακό λαό στο σύνολό του, μακριά από κατοχικά στρατεύματα, να ζει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος όπου οι θεσμοί και οι πρόνοιες του Συντάγματος να οδηγούν στην επανένωση της χώρας και του λαού της.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Ζακχαίος είπε ότι βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο συζητήσεων και διαβουλεύσεων, τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών όσο και σε διμερές επίπεδο ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους πολίτες της Ενωσης και πρόσθεσε πως η απόφαση για απόδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της Ενωσης, αφού η Τουρκία αποτελεί μια χώρα τεραστίων διαστάσεων, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε πως πέραν των συνεπειών που σχετίζονται με τις απαιτούμενες αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν σε επίπεδο θεσμικών οργάνων και τις οικονομικές συνέπειες από την ένταξη μιας χώρας του μεγέθους της Τουρκίας, οι αντιδράσεις που παρατηρούνται, κυρίως σε επίπεδο κοινής γνώμης, σχετίζονται και με το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας.

    Επανέλαβε πως η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και κριτήρια όπως όλες οι άλλες υποψήφιες χώρες.

    Μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα αποτελέσει ένα εποικοδομητικό συνομιλητή σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου δεν έχουν αναστολές που βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις ή εθνικές καταβολές. Το αντίθετο μάλιστα, η Κύπρος αποτελείται από δύο κοινότητες με διαφορετικές θρησκείες, στοιχείο το οποίο δεν αποτέλεσε ποτέ αιτία διένεξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Υποστηρίζουμε και πιστεύουμε στην πολυπολιτισμικότητα, την ανοχή και το σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Επεσήμανε πως η Κύπρος επανειλημμένα έχει στείλει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής, για τη διασφάλιση της συνεργασίας και της ευημερίας όλων.

    Η Τουρκία θα πρέπει να μας βοηθήσει να τη βοηθήσουμε. Παρόλη την καλή μας θέληση, η μέχρι τώρα στάση της είναι απογοητευτική. Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ομαλοποιήσει τις διμερείς της σχέσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, του κοινοτικού κεκτημένου και του κράτους δικαίου, καθώς και η συνέχιση της εχθρικής προς τα συμφέροντα της Κύπρου συμπεριφοράς της, είναι καθόλα αντίθετη με το πνεύμα συνδιαλλαγής, συναδέλφωσης και συνεργασίας το οποίο απαιτείται να επιδεικνύουν όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης, και φυσικά οι υποψήφιες για ένταξη χώρες, τόνισε ο ΓΔ του ΥΠΕΞ.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί αυτές της τις υποχρεώσεις και θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες τόσο πριν τις 17 Δεκεμβρίου, όσο και μετά. Θα σεβαστεί επίσης τις υποχρεώσεις της για αποχώρηση των στρατευμάτων της ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, να συμφωνήσει στην άμεση διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ,για μορατόριουμ στην εισαγωγή νέων εποίκων και τη διευθέτηση του επαναπατρισμού στην Τουρκία των ήδη υπαρχόντων παράνομων εποίκων.

    Ταυτόχρονα θα πρέπει να σταματήσει την καταπάτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσφύγων και να λάβει μέτρα για αναστολή του οικοδομικού οργασμού επί των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, συνέχισε.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Ζακχαίος, όλα τα ανωτέρω δεν αποτελούν νέους όρους, όπως κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν, αλλά ξεκάθαρες υποχρεώσεις της Τουρκίας με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, το κοινοτικό κεκτημένο και την αρχή της νομιμότητας.

    Ο κ. Ζακχαίος τόνισε πως όλες οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης επικεντρώνονται στο να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περισσότερες από τις θέσεις μας.

    Οι απαιτήσεις δεν είναι μη ρεαλιστικές, κανείς δεν έχει πει ότι οι θέσεις μας είναι μη ρεαλιστικές, είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε νομίζω ότι έχουμε αρκετούς συμμάχους. Πιστεύω ότι θα παίξουμε το παιχνίδι υπεύθυνα και διεκδικητικά.

    Αναφερόμενος στο θέμα του βέτο είπε δεν είμαστε έτοιμοι να το απεμπολήσουμε. Προσπαθούμε να πετύχουμε ευνοϊκούς στόχους για τις θέσεις μας ώστε καθ΄ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών οι υποχρεώσεις της Τουρκίας να είναι εκεί και να υπάρχει απαίτηση από όλους να τις εκπληρώσει.

    Επανέλαβε ότι το Κυπριακό θα είναι το θέμα που θα μείνει τελευταίο πριν καταλήξουμε στα συμπεράσματα. Δεν είμαι απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε λεκτικό που να μην κατοχυρώνει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και να μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τα κατοχικά στρατεύματα.

    Η παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στόχος θα πρέπει να είναι η αποστρατικοποίηση της Δημοκρατίας μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα, τόνισε και πρόσθεσε αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει λύση. Εμείς θα είμαστε πάντα στο τραπέζι των συνομιλιών με υπευθυνότητα και διεκδικητικότητα. Θέλουμε σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Να μείνουμε σταθεροί στην ιδέα της επανένωσης και διεκδικητικοί ώστε να είναι η λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε πως η Κύπρος προσβλέπει στο μέλλον με αισιοδοξία και ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Δημοκρατίας επικεντρώνονται στην προώθηση της ευημερίας του συνόλου των πολιτών της Δημοκρατίας, Ε/Κ και Τ/Κ, υπογραμμίζοντας στα πλαίσια αυτά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Κανονισμού της «Πράσινης Γραμμής» με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια της ενοποίησης της κυπριακής οικονομίας, και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τελική επανένωση του νησιού.

    Ως απόδειξη των προθέσεων μας έναντι των συμπατριωτών μας Τ/Κ, η κυβέρνηση πρότεινε όπως τα χρήματα που η ΕΕ είχε πρόθεση να διαθέσει για την Κύπρο, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, να διατεθούν άμεσα στους Τουρκοκύπριους στα πλαίσια της προσπάθειας για την οικονομική τους ανάπτυξη, είπε ο κ. Ζακχαίος και ανέφερε ότι το ποσό ανέρχεται σε 263 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα στη βάση σχετικού Κανονισμού της ΕΕ, μόλις αυτός υιοθετηθεί.

    Σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υιοθέτηση αυτού του Κανονισμού, και έφερε ως αιτίες τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων να υπονομεύσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, όπως και τις προσπάθειες για αναβάθμιση των αρχών της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων.

    Οι ίδιοι κύκλοι που ευθύνονται προσπαθούν τώρα να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στην κυπριακή κυβέρνηση προσπαθώντας ταυτόχρονα να διασυνδέσουν το θέμα με το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, είπε στη συνέχεια.

    Διευκρίνισε ότι η διεξαγωγή τέτοιας μορφής εμπορίου συνεπάγεται το άνοιγμα και τη χρήση των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών στα κατεχόμενα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλούν όλα τα κράτη μέλη να μη βοηθούν ή να διευκολύνουν την αποσχιστική οντότητα καθώς και των προνοιών των διεθνών συμβάσεων όπως του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, όπου αναφέρεται ότι αποτελεί στοιχείο της κυριαρχίας ενός κράτους ο ορισμός των διεθνών του αεροδρομίων.

    Θα πρέπει να αναφερθεί σχετικά ότι η κυβέρνηση, με όλες της τις δυνάμεις, θα αντιταχθεί σε τέτοια σχέδια που έχουν σα στόχο τη διαίρεση της Κύπρου, την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων και την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ, είπε ο κ. Ζακχαίος, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εξεύρει νόμιμους τρόπους προώθησης της οικονομικής συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους.

    Επεσήμανε πως πέραν του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, υπό τη διοίκηση της κυπριακής κυβέρνησης και το συνεπακόλουθο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για τη διεξαγωγή εμπορίου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπό κοινή διαχείριση και κάτω από την αιγίδα της ΕΕ. Παράλληλα η κυβέρνηση πρόσφερε διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους για χρησιμοποίηση από μέρους τους ειδικού τμήματος του λιμανιού της Λάρνακας.

    Ο κ. Ζακχαίος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να αποτελέσει παράδειγμα συναδέλφωσης και ειρηνικής συμβίωσης, στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας και των πανανθρώπινων αξιών στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη του στόχου αυτού, για να γίνει η Κύπρος παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Η γεωγραφική μας θέση μας παρέχει τη δυνατότητα να διαδραματίσουμε ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος προτίθεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, για τη δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, την περιφερειακή συνεργασία και την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών της περιοχής. Η Ευρώπη μπορεί να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά αυτά της Κύπρου, συνδυάζοντας τα με την ιδιότητα της Κύπρου ως το μόνο κράτος μέλος της Ενωσης, εκτός της Μάλτας, το οποίο αποτέλεσε μέλος Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, για την περαιτέρω προώθηση της σχέσης αυτής, τόνισε στη συνέχεια.

    Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Κύπρος έχει ευθύνη και αποστολή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που η ιδιότητα της ως το ανατολικότερο άκρο της Ενωσης εμπερικλείει, σε σχέση με την προσπάθεια για καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας και εγκλημάτων όπως το λαθρεμπόριο, η λαθρομετανάστευση και η διακίνηση όπλων.

    Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει στην Ενωση και στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης. Οραμά μας είναι να καταστούμε περιφερειακό κέντρο για το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών και βάση από την οποία ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς επιχειρήσεις να μπορούν να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενοι την ιδανική, για το σκοπό αυτό, γεωγραφική μας θέση. Σημαντικά πλεονεκτήματα για την Κύπρο αποτελούν ακόμη το καλό επιχειρηματικό της κλίμα, βασιζόμενο στη μακροοικονομική σταθερότητα και τη σύγχρονη υποδομή της Κύπρου, συνδυαζόμενα με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού της δυναμικού, το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται, όπως και πολύ πλεονεκτικό φορολογικό σύστημα, επεσήμανε ο ΓΔ του ΥΠΕΞ.

    Ανέφερε την υποχρέωση που έχει η Κύπρος να εφαρμόσει τις επιταγές του κοινοτικού κεκτημένου για ελεύθερο ανταγωνισμό και περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά τη δυνατότητα που μας παρέχεται για άντληση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, μια διαδικασία που απαιτεί τεχνογνωσία και διοικητική οργάνωση.

    Αναφερόμενος στην υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης είπε ότι δίνει τη μοναδική ευκαιρία στην ΕΕ να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα μπροστά, χωρίς να συνεπάγεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μπει σε πορεία ομοσπονδιοποίησης, η επικύρωση της Συνθήκης θα αυξήσει τις αρμοδιότητες της Ενωσης, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες της ΕΕ σε τομείς όπως o τομέας της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και η κοινωνική πολιτική.

    Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για υιοθέτηση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, κοινών πολιτικών και δράσεων και ότι σε αυτά τα πλαίσια η Κυπριακή Δημοκρατία προσαρμόζει την εξωτερική της πολιτική με ταυτόχρονη προσπάθεια διατήρησης των παραδοσιακών διεθνών της σχέσεων.

    Η επικύρωση μιας Συνθήκης η οποία παρέχει ρήτρες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Ενωσης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και η ενίσχυση της αρχής της επικουρικότητας και της διαφάνειας, αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «Ευρωπαϊκού δήμου», στο μοντέλο του αρχαιοελληνικού δήμου είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Το όραμα όσων υποστηρίζουν τη συνεχή ενδυνάμωση των δομών της Ενωσης είναι όπως οι πολίτες της Ενωσης να μπορούν μια μέρα να ορίζουν εαυτούς ως Ευρωπαίους πολίτες πρώτα, και μετά πολίτες της χώρας μέλους από την οποία προέρχονται, είπε και πρόσθεσε η πρωτοβουλία της Προεδρίας της ΕΕ για ενημέρωση και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ ΕΕ και πολιτών αποσκοπεί ακριβώς στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την ταύτισή του με την Ευρώπη, μέσω της διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η διαδικασία για την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης από τα 25 κράτη μέλη της Ενωσης παρέχει την ιδανική ευκαιρία για τη διεξαγωγή του διαλόγου αυτού, που δεν πρέπει όμως να αποπροσανατολίζεται από τις πολιτικο-κομματικές αντιπαραθέσεις για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

    Νιώθω την ανάγκη, κλείνοντας, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και αισθήματα ευγνωμοσύνης που το σύνολο του κυπριακού λαού τρέφει προς την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό γενικότερα, καθώς και των αποδήμων μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα της Κύπρου και την ανεκτίμητη βοήθεια καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χωρίς τη βοήθεια αυτή η Κύπρος δε θα μπορούσε σήμερα να προσβλέπει στο μέλλον με τη σιγουριά που η ένταξη της στην Ενωση προσδίδει είπε ο κ. Ζακχαίος.

    O κ. Προκοπίου, στην ομιλία του έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή στο μεταναστευτικό ρεύμα στην Κύπρο λέγοντας ότι τη δεκαετία του 1950 συνέβαλαν στην ανάπτυξη του μεταναστευτικού ρεύματος στην Κύπρο, η φτώχεια, η απουσία προοπτικής για το μέλλον λόγω της βρετανικής αποικιοκρατίας, καθώς και η γεωγραφική θέση του νησιού.

    Σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν Κύπριοι επιχειρηματίες. Σχεδόν μια Κύπρος ζει εκτός Κύπρου, είπε ο κ. Προκοπίου και τόνισε πως μετά το 1974 η παρουσία Κυπρίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα είναι ισχυρότερη και με δυναμικότερη μορφή.

    Μεγάλη κατηγορία Κυπρίων επιχειρηματιών αντιπροσωπεύει εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τράπεζες, εφοπλιστικές, κατασκευαστικές, λίγες βιομηχανίες αλλά ισχυρές, είπε ο κ. Προκοπίου και πρόσθεσε πρωτοστατούμε σε όλη την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στον τομέα παροχής υπηρεσιών και ορκωτών λογιστών, πληροφορικής, υγείας, παιδείας.

    Ο κ. Προκοπίου υπογράμμισε στη συνέχεια πως χρειάζεται ο φορέας που να μπορεί να συνενώσει τους επιχειρηματίες της Κύπρου, για να κατευθύνουν τις πρωτοβουλίες τους για το εθνικό συμφέρον.

    Είναι ώριμος ο καιρός για τη δημιουργία Ελλάδο-Κυπριακού Επιμελητηρίου με ευρύ ορίζοντα δραστηριοτήτων. Κύριος στόχος του να φέρει κοντά Ελληνες και Κύπριους επιχειρηματίες καθώς και να τους φέρει πιο κοντά στις προσπάθειες που κάνει η πατρίδα μας, πρότεινε ο κ. Προκοπίου.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ευρώπη και ότι οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πρέπει να ενισχυθούν ακόμη παραπάνω ιδιαίτερα μέσα στους κόλπους της ΕΕ. Χαρακτήρισε πλεονέκτημα τη μακρόχρονη παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει τα εφόδια για να εκμεταλλευτεί τη σχέση της με την Ελλάδα.

    Γερμανία - Συναυλία ------------------- Πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου με εξαιρετική επιτυχία στην ιστορική πόλη Γιένα στη Γερμανία, συναυλία υπό την διεύθυνση του γνωστού Κύπριου μουσικού Αγι Ιωαννίδη.

    Η φιλαρμονική ορχήστρα της Γιένας, στα πλαίσια σειράς συναυλιών για τις δέκα νέες χώρες μέλη της Ε.Ε. με θέμα Η μουσική κτίζει γέφυρες , επέλεξε τον Κύπριο μαέστρο και συνθέτη Αγι Ιωαννίδη να διευθύνει τη συναυλία. Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης συναυλίας, με έργα Κυπρίων συνθετών και του Φιλανδού Jean Sibelius, έκτιζε, όπως ανέφεραν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια,τη μεγαλύτερη γέφυρα, μια γέφυρα που συνέδεσε την πιο νότια με την πιο βόρεια χώρα της Ευρώπης.

    Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιελάμβανε το έργο του Σάββα Σάββα Για τον Δημήτρη, του Σόλωνος Μιχαηλίδη, Κυπριακός γάμος, και την πρώτη ευρωπαϊκή εκτέλεση του έργου του ΄Αγι Ιωαννίδη Από την Φιλανδία Aurora Borealis, εμπνευσμένο από τις εμπειρίες του συνθέτη στη Φιλανδία.

    Στο δεύτερο μέρος, ο Αγις Ιωαννίδης διηύθυνε τη σουίτα Lemminkainen, του Jean Sibelius, ένα έργο εμπνευσμένο από τη Φιλανδική μυθολογία.

    Στη συναυλία, η οποία είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο και προλόγισε ο Γενικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Γιένας Bruno Scharnberg, παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βερολίνο Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα της πόλης Albrecht Schroeter, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, φοιτητές και μουσικόφιλο κοινό.

    [02] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ερλινγκς - Εκθεση - Ομιλία

    Αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί καθώς και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «ώστε να λυθεί μόνιμα και δίκαια το θέμα της Κύπρου» ζήτησε ο Κάμιελ Έρλινγκς, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εισηγητής της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολι Ρεν - Κυπριακό

    Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς, που αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με τις διατυπώσεις της έκθεσης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον Ιούνιο ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική στάση της κυπριακής κυβέρνησης για τις προσπάθειες του κ. Ανάν''.

    [04] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Απευθείας πτήσεις

    Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να ενθαρρύνει τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, αν υπάρξουν, όπως σημειώνει νέες προτάσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά που έχουν πιθανότητα επιτυχίας, ωστόσο παραμένει παράλληλα προσηλωμένη στη δυνατότητα έναρξης απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Μπεν Τσάπμαν σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη διευθέτηση του Κυπριακού και πιστεύει πως το σχέδιο Ανάν προσφέρει την πιο ρεαλιστική βάση για ολοκληρωμένη, δίκαιη και μόνιμη λύση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 December 2004 - 20:49:10 UTC