Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολλανδός ΥΠΕΞ - Κύπρος - Τουρκία - Αναγνώριση
  • [02] (Κ) Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - Νίκη Κεραυνού
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αμερικανοί Βουλευτές - Επιστολή - Αεροδρόμια - Κατεχόμενα
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) ΚΕΒΕ - ΟΕΒ - Φορτηγοί οδηγών - Εκκληση για τερματισμό απεργίας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρμενίας
  • [09] (K) Ερντογάν - ΚΑΔ - Ενημέρωση - ΕΕ
  • [10] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Τασνακτσουτιούν - Τουρκία - ΕΕ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμπεράσματα
  • [13] (Κ) Κύπρος - Νάρκες - Διακήρυξη - Υπογραφή
  • [14] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη
  • [15] (Κ) Βουλή - Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Παρίσι
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Ομήρου - Βρυξέλλες - Σύνοδος Σοσιαλιστικών Κομμάτων
  • [18] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Μνημόνιο Αθλητικής Συνεργασίας
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [20] (Κ) ΕΕ - Ιακώβου - Μποτ - Συνάντηση
  • [21] (Κ) ΕΕ - Μπαρνιέ - Αρμενία - Κύπρος
  • [22] (Κ) Αυστρία - Τουρκία - ΕΕ
  • [23] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [24] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Προϋπολογισμός 2005
  • [25] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Βρυξέλλες - Σύνοδος ΕΕ
  • [26] (Κ) Λονδίνο - Λεωφορεία - Διαφημίσεις κατεχομένων

  • [01] (Κ) Ολλανδός ΥΠΕΞ - Κύπρος - Τουρκία - Αναγνώριση

    Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, παρουσιάστηκε ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Μπέρναρντ Μποτ.

    [02] (Κ) Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Τουρκία - ΕΕ

    Οι επικεφαλείς των πολιτικών ομάδων διασταύρωσαν τα ξίφη του χθες κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή και μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κάμιελ Έρλινγκς για την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την πορεία της Τουρκίας.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - Νίκη Κεραυνού

    
    
    Ο Κεραυνός πέτυχε χθες βράδυ στο Στρόβολο την τέταρτή του νίκη του στο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών, κερδίζοντας  την αντίστοιχη ομάδα του ΑΠΟΕΛ με 122 - 101.
    
    Με το παιχνίδι αυτό, ολοκληρώθηκε η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με μόνη εκκρεμότητα την αναμενόμενη σήμερα το βράδυ απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ) σχετικά με τον πρόσφατο αγώνα ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ, ο οποίος διεκόπη μετά την είσοδο των θεατών στον αγωνιστικό χώρο 45 εκατοστά του δευτερολέπτου πριν το σφύριγμα της λήξης και καθώς η ΑΕΛ προηγείτο με έναν πόντο διαφορά.
    
    Η μέχρι στιγμής βαθμολογία, χωρίς να υπολογίζεται ο αγώνας ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ που διακόπηκε, έχει ως εξής:
    
    Ομάδες        Ν - Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ        7 - 0    14
    2. ΕΘΑ        5 - 3    13
    3. Απόλλων    4 - 4    12
    4. ΕΝΑΔ       4 - 4    12
    5. ΑΠΟΕΛ      5 - 2    12
    6. Κεραυνός   4 - 4    12
    7. Ομόνοια    2 - 6    10
    

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι ζυμώσεις στις Βρυξέλλες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου και της απόφασης για την Τουρκία είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Προβάλλονται επίσης θέματα από την τοπική επικαιρότητα, όπως η συνάντηση χθες στη Λευκωσία αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, η απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων, η μείωση στις τιμές των καυσίμων και το θέμα των μολυσμένων τροφών που εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καθαρή κλοπή'' γράφει ότι λίγες μόνο ώρες μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του ΔΗΣΥ ότι από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή των καυσίμων έπρεπε να είχε μειωθεί κατά 6 σεντ το λίτρο, οι εταιρείες των πετρελαιοειδών προχώρησαν σε μείωση όλων των τιμών των καυσίμων, με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα ''στο ρόλο του διαφημιστή''. Αλλού γράφει ότι ΑΚΕΛ και Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας συμφώνησαν χθες στην εντατικοποίηση της δράσης με κοινές προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας δικοινοτικής, διζωνικής λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Προαγγέλλει συνομιλίες ο Ντενκτάς'' γράφει ότι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού προανήγγειλε με χθεσινές δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς. Η εφημερίδα προσθέτει πως ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε χθες ότι είναι σχεδόν βέβαιος ότι ''θα ξανακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών''. Αλλού αναφέρεται στην απεργία των φορτηγατζήδων, η οποία όπως αναφέρει απειλεί με παράλυση ολόκληρη την κυπριακή οικονομία. Η εφημερίδα αναφέρει πως η χθεσινή απεργία τεσσάρων χιλιάδων οδηγών προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στα λιμάνια, τις μεταφορές και την οικοδομική βιομηχανία.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Συνταγή Ελσίνκι για την Κύπρο'' αναφέρει πως η Λευκωσία φαίνεται να προωθεί τώρα λύση στο θέμα των ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο, εκτός του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο τραπέζι έπεσε η ιδέα της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ προεδρίας και Τουρκίας, οι οποίες να αφορούν το κρίσιμο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην ταύτιση των απόψεων του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΔΗΣΥ ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί και τους χειρισμούς που η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κάνουν.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Τι ζήτησε η Κύπρος'' γράφει πως στην τελική ευθεία βρίσκονται τα σενάρια που διαμορφώνονται στις συνεχείς διαβουλεύσεις αλλά και στα παρασκήνια για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Ολλανδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν καταλήξει στα περισσότερα σημεία, ωστόσο εκκρεμούν τα πιο καυτά ζητήματα που αφορούν την απόφαση για την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Τούρκου Πρωθυπουργού στη ΝΕΤ, ο οποίος δήλωσε ότι ''έχει δοθεί η έγκριση της Αγκυρας για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με όλα τα νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κύπρου''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Υστατη κρούση προς την Αγκυρα'' γράφει ότι κρούση στην Αγκυρα θα κάνει σήμερα η ολλανδική προεδρία της ΕΕ για τη διαμόρφωση της φόρμουλας με την οποία θα επιχειρήσει να επιλύσει μεγάλα ανοικτά ζητήματα στα οποία περιλαμβάνονται και οι κυπρο - τουρκικές σχέσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Αρχηγός της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερντ Πέτερινγκ δήλωσε χθες στο Στρασβούργο, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η ένταξη της Τουρκίας θα σημάνει το θάνατο της ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στη Σύνοδο οι αποφάσεις'' γράφει ότι στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπονται οι αποφάσεις που αφορούν στην ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, στο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ''ανοικτού τέλους'' και στη διατύπωση της παραγράφου 19 του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων, που έχουν σχέση με την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκτιμά τον Κάρολο Παπούλια πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ο οποίος έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την προεδρία της χώρας αλλά τονίζει ότι η απόφαση για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ληφθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

    [05] (Κ) Αμερικανοί Βουλευτές - Επιστολή - Αεροδρόμια - Κατεχόμενα

    Δεκαοκτώ Αμερικανοί βουλευτές απέστειλαν επιστολή προς τους Αμερικανούς Υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, στην οποία εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την πρόσφατη ενέργεια της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλει αξιωματούχους του να επιθεωρήσουν το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Στην επιστολή τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση του ενδεχόμενου πραγματοποίησης πτήσεων από την Τύμπου.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
    --------------------------------------------------------------
    Ο κυπριακός λαός έχει αρκετή ωριμότητα και κρίση για να αντιλαμβάνεται ότι η απόφαση για το τι θα πράξει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου ''θα ληφθεί την τελευταία ώρα, με βάση τις τοποθετήσεις και των άλλων χωρών και το βαθμό της ικανοποίησης των δικών μας απαιτήσεων'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, στο περιθώριο του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, εάν στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ διαφάνηκαν κάποιες τάσεις για το τι θα πράξει η κάθε χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Προεδρία της ΕΕ ''έχει πει, και φαίνεται να συμφώνησαν οι περισσότεροι παρόντες, ότι τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και η θέση για το Κυπριακό, θα αποφασισθούν μόνο στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών στις 16 και 17'' Δεκεμβρίου.
    
    Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ''ένας πρόσθετος λόγος γιατί ούτε μπορώ να σας πω ούτε είναι δυνατό να προβλέψουμε τι θα γίνει''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''σύμφωνα με την παράκληση της Προεδρίας της ΕΕ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκαν μόνο θέματα γενικής πολιτικής'' και ''δεν συζητήθηκαν θέματα διατύπωσης των διάφορων όρων''.
    
    Ερωτηθείς εάν κάποιες από τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ θα στηρίξουν τις θέσεις της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε διαπιστώσει από πολύ πριν ένα ευρύτατο πεδίο υποστήριξης των θέσεων μας και ένα σημαντικό αριθμό χωρών που δεν διστάζουν να πουν και δημόσια και στις συζητήσεις ότι τα αιτήματα μας είναι λογικά, αναγκαία, μετριοπαθή, αποτελούν όρους που τίθενται από τα ίδια τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και δεν είναι πολιτικοί όροι για την Τουρκία''.
    
    ''Το ερώτημα είναι αν την κρίσιμη ώρα που η κάθε χώρα θα αποφασίσει τη δική της στάσης έναντι της Τουρκίας αυτή η συμπάθεια θα μεταφραστεί, θα ερμηνευθεί σαν απόφαση για την αποδοχή ή όχι των όρων που εμείς θα διεκδικήσουμε'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Σε παρατήρηση ότι τον κυπριακό λαό τον απασχολεί το ερώτημα τι θα κάνει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δίκαια τον απασχολεί'' και πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός ''έχει αρκετή ωριμότητα και κρίση να αντιλαμβάνεται ότι η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία ώρα με βάση τις τοποθετήσεις και των άλλων χωρών και το βαθμό της ικανοποίησης των δικών μας απαιτήσεων''.
    
    Σε ερώτηση πως μπορεί η Κύπρος να ελιχθεί μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ, με δεδομένο ότι η Τουρκία αρνείται να δεχθεί τις κυπριακές θέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτό θα προσπαθήσουμε στις 17'', και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους διερωτήθηκε: ''Εσείς θέλετε να προδεσμευτώ από τώρα;''.
    
    Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Ιακώβου
    ---------------------------------------------------
    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη της χθεσινής συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, σχετικά με τη διατύπωση της παραγράφου 19 του προσχεδίου των συμπερασμάτων του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.
    
    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μια ομάδα χωρών υποστήριξε τις κυπριακές θέσεις για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου.
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε: 1) την ενδυνάμωση της διατύπωσης της παραγράφου 19, ώστε να αναφέρει ότι με το πρωτόκολλο προσαρμογής (πρωτόκολλο συμφωνίας της Αγκυρας), το οποίο έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν νομικές συνέπειες και η Τουρκία πρέπει να το υλοποιήσει και όχι να το υπογράψει και να το ξεχάσει, 2) να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία της υπογραφής του πρωτοκόλλου, και 3) να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και σε διμερές επίπεδο.
    
    Τη θέση του κ. Ιακώβου υποστήριξαν οι ομόλογοί του της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, ενώ κανένας ΥΠΕΞ δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη.
    
    Προεδρεύων ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
    ---------------------------------------------
    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε κάλεσε χθες την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, ενόψει της απόφασης από τους ηγέτες των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, στο τέλος της εβδομάδας, σχετικά με το εάν θα υπάρξει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.
    
    ''Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλα τα κράτη-μέλη λένε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου πρέπει να αλλάξουν στο μέλλον'', υπογράμμισε ο κ. Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο.
    
    Σύμφωνα με τον Μπαλκενέντε, η Τουρκία πρέπει να εγκρίνει ένα πρωτόκολλο με το οποίο θα επεκτείνεται η τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ στην Κύπρο.
    
    Ο κ. Μπαλκενέντε ανέφερε ότι ένα σχέδιο συμφωνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να περιλαμβάνει τρία σημεία-κλειδιά: Οι συνομιλίες που θα έχουν στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι ανοικτές, θα οριστεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θα
    υπάρχει προειδοποίηση ότι παραμένει ανοικτό το τελικό αποτέλεσμα των
    διαπραγματεύσεων.
    
    Ολλανδός ΥΠΕΞ - Κύπρος - Τουρκία - Αναγνώριση
    ---------------------------------------------
    Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, παρουσιάστηκε ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Μπέρναρντ Μποτ.
    
    ''Εχω την πεποίθηση ότι θα καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα'', ανέφερε ο κ. Μποτ σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, χθες στις Βρυξέλλες.
    
    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ερλινγκς - Εκθεση - Ομιλία
    --------------------------------------------------
    Αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί καθώς και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «ώστε να λυθεί μόνιμα και δίκαια το θέμα της Κύπρου» ζήτησε ο Κάμιελ Έρλινγκς, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εισηγητής της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.
    
    Ο κ. Έρλινγκς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη της χθεσινής συζήτησης για την έκθεση του, ζήτησε περισσότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις από την Τουρκία ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
    
    Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και καλύτερη εφαρμογή και αυτών που έχουν γίνει και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό αναφέρεται και στην έκθεση μου. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια που απαιτούνται. Αυτά είναι τα θετικά σχόλια, αλλά θα ήθελα να μιλήσω και για κάποιες ελλείψεις», είπε.
    
    Ο κ. Έρλινγκς αναφέρθηκε αναλυτικά στα αρνητικά σημεία που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν. Η Κομισιόν το Συμβούλιο της Ευρώπης και όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για συστηματική χρήση βασανιστηρίων. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ερώτημα είναι λαμβάνουν χώρα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα όπως ισχυρίζεται η διεθνής αμνηστία και άλλες οργανώσεις; Χρειάζεται επομένως μία ανεξάρτητη υπηρεσία επιθεώρησης που να ελέγχει στα αστυνομικά τμήματα και τις καταγγελίες».
    
    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολι Ρεν - Κυπριακό
    ------------------------------------------
    Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς, που αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
    
    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με τις διατυπώσεις της έκθεσης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον Ιούνιο ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική στάση της κυπριακής κυβέρνησης για τις προσπάθειες του κ. Ανάν''.
    
    ''Πρέπει να επαναληφθούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μία λύση. Είναι σαφές ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα βοηθηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων που θα περιλαμβάνει 25 χώρες μέλη από την μία πλευρά και την Τουρκία από την άλλη. Ζητάμε από την Τουρκία να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θα διευρύνει την συμφωνία συνδέσεως σε όλα τα 25 κράτη μέλη», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.
    
    Ανέφερε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και αλλαγή της νοοτροπίας και πως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
    
    Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Τουρκία - ΕΕ
    ------------------------------------------------
    Οι επικεφαλείς των πολιτικών ομάδων διασταύρωσαν τα ξίφη του χθες κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε η έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή και μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κάμιελ Έρλινγκς για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
    
    Ανοιχτά κατά της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ δηλώνοντας ότι μια τέτοια διεύρυνση θα σημάνει «το θάνατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καταστροφή της. Θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με μία χώρα όπου γίνονται μαζικά βασανιστήρια».
    
    Ωστόσο τόνισε ότι η απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι θέμα συνείδησης και έτσι θα κρίνει και η ομάδα του. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Πέτερινγκ το ΕΛΚ εμφανίζεται να έχει τρεις θέσεις για το ζήτημα: μία ομάδα του αντί για ένταξη ζητά προνομιούχο εταιρική σχέση, μία άλλη ενταξιακές διαπραγματεύσεις και μία τρίτη εναλλακτική εταιρική σχέση.
    
    Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, και δια στόματος του επικεφαλής της, Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς διαφοροποιήθηκε σε τρία σημεία από το ΕΛΚ.
    
    Υποστήριξε πως με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και της Χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία θα διαψεύσει το επιχείρημα ότι οι αξίες του Ισλάμ είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές, οι μεταρρυθμίσεις του Πρωθυπουργού Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν είναι ουσιαστικότερες και ωφελούν σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες την χώρα, και μία δημοκρατική Τουρκία θα έχει σαν αποτέλεσμα μία Ευρώπη, η οποία θα αναπτύξει πλήρως την δυναμική της για την εγκαθίδρυση της ειρήνης σε μία περιοχή που την έχει ανάγκη. Και οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ της έκθεσης Έρλινγκς.
    
    Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
    ------------------------------------
    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις προκειμένου να υπάρξει συντονισμός στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνέρχεται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, και ερωτηθείς αν θα πρέπει να ασκηθεί βέτο στην παροχή ημερομηνίας στην Τουρκία, είπε πως ''όλοι επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία''.
    
    ''Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες βελτιώσεις στα συμπεράσματα, και από την πλευρά της Τουρκίας μια υπεύθυνη στάση, που να μην επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να σκεφτεί την αρνητική τοποθέτηση'', είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
    
    Πρωθυπουργός Καραμανλής - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ανακοίνωση ΔΗΣΥ
    ---------------------------------------------------------
    Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Κύπρος να εξασφαλίσει στο κείμενο τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκεκριμένες αναφορές που να συνδέουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό και να προωθούν το στόχο για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.
    
    Στην κοινή αυτή διαπίστωση κατέληξαν χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
    
    Ερντογάν - Ελλαδικά κανάλια - Τελωνειακή ένωση με Κυπριακή Δημοκρατία
    -------------------------------------------------------------------
    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνεντεύξεις του στη ΝΕΤ και στο MEGA, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα αποσπάσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου και είπε πως η χώρα του θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση της με όλα τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ''Νότιας Κύπρου'', κατά την έκφρασή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα το πράξει.
    
    Στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «έχει δοθεί η έγκριση της Αγκυρας για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με όλα τα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κύπρου».
    
    Αφησε όμως να εννοηθεί ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να προχωρήσει πριν από τις 17 Δεκεμβρίου στην τελωνειακή σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία.
    
    Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για την Ευρωπαϊκή Ενωση από την ένταξη της χώρας του, είπε πως «η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξασφαλίσει τη συνύπαρξη των πολιτισμών ώστε η Ενωση να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη, ενώ θα φέρει και την ολοκλήρωση των πολιτικών αξιών της».
    
    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του «δεν εντάσσεται για να γίνει βάρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά για να αφαιρέσει βάρος από αυτή», ενώ επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την υποστήριξη τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τον τουρκικό λαό.
    
    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜEGA, ο κ. Ερντογάν ανέφερε και πάλι ότι η χώρα του έχει επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση και για την Κυπριακή Δημοκρατία.
    
    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε πως «τα επόμενα βήματά της η Τουρκία θα τα καθορίσει κατά τη διάρκεια των (ενταξιακών)διαπραγματεύσεων οι οποίες θα αποφασιστούν στις 17 Δεκεμβρίου».
    
    Παραδέχθηκε τέλος ότι ''ο αρραβώνας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαρκέσει πολύ μέχρις ότου καταλήξει σε γάμο''.
    
    Τούρκος Πρωθυπουργός - Συνέντευξη στην Independent
    --------------------------------------------------
    Σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Independent o Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης για να περιλάβει και τις 10 νέες χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.
    
    Ερωτηθείς αν ο ίδιος μπορεί ν’αποδεχθεί επέκταση της τελωνειακής ένωσης για να περιλάβει και την Κύπρο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως ''οι άνθρωποι μας εργάζονται γι’αυτό το θέμα και το αναλύουν΄΄.
    
    Στη συνέντευξη, ο κ. Ερντογάν εκφράζει αγανάκτηση ''για τις προϋποθέσεις που προσπαθεί η ΕΕ να θέσει για να μας πιέσει'', προσθέτοντας πως ''οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν ενώ αυτό συνεχίζεται''.
    
    Ανέφερε πως το ψευδοκράτος είπε ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν όπως ήθελαν οι χώρες –μέλη της Ενωσης.
    
    ''Οι νότιοι Κύπριοι είπαν 'όχι' και όμως παρά τα προβλήματα της διαχωριστικής γραμμής περιελήφθησαν στην Ενωση. Να παρουσιάζεται το Κυπριακό ως αναγκαία προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας –Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σοβαρό λάθος'', είπε ο κ. Ερντογάν.
    
    Ανέφερε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι το γεγονός του αιώνα που θα γεφυρώσει τη δύση με τον ισλαμικό κόσμο.
    
    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Τουρκία
    -------------------------------------------------
    Εχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν αναφορικά με τα θέματα που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και τις θέσεις της κυβέρνησης για την απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
    
    Ο Εκπρόσωπος είπε πως οι επαφές θα συνεχιστούν και στις Βρυξέλλες ενώ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί την προσεχή Πέμπτη για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται στις 16-17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια που προσφέρει η αναχώρηση του Προέδρου Παπαδόπουλου για επαφές στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ούκ έν τώ πολλώ το εύ''.
    
    Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Αλί Ερέλ - Θέμα περιουσιών
    ----------------------------------------------------------
    Στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που αφορούν περιουσιακά θέματα παρέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε σχόλια του Αλί Ερέλ, Προέδρου του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Σερντάρ Ντενκτάς, λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων.
    
    ''Ο κ. Σερντάρ Ντενκτάς παραγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων που καθορίζουν το καθεστώς των περιουσιών των εκτοπισμένων και άλλων ιδιοκτητών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου,'' επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.
    
    Βρετανία - Κυπριακό - Απευθείας πτήσεις
    ---------------------------------------
    Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να ενθαρρύνει τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, αν υπάρξουν, όπως σημειώνει νέες προτάσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά που έχουν πιθανότητα επιτυχίας, ωστόσο παραμένει παράλληλα προσηλωμένη στη δυνατότητα έναρξης απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα.
    
    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Μπεν Τσάπμαν
    σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη διευθέτηση του Κυπριακού και πιστεύει πως το σχέδιο Ανάν προσφέρει την πιο ρεαλιστική βάση για ολοκληρωμένη, δίκαιη και μόνιμη λύση.
    
    Εξάλλου, η Υφυπουργός Συγκοινωνιών Σιαρλοτ Ατκινς απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ιδίου βουλευτή, είπε ότι οι απευθείας πτήσεις μεταξύ της Βρετανίας και του ''βορείου μέρους'' της Κύπρου είναι μια από τις επιλογές που συζητούνται.
    
    Αμερικανοί Βουλευτές - Επιστολή - Αεροδρόμια - Κατεχόμενα
    ---------------------------------------------------------
    Δεκαοκτώ Αμερικανοί βουλευτές απέστειλαν επιστολή προς τους Αμερικανούς Υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, στην οποία εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την πρόσφατη ενέργεια της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλει αξιωματούχους του να επιθεωρήσουν το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην κατεχόμενη Τύμπου.
    
    Στην επιστολή τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση του ενδεχόμενου πραγματοποίησης πτήσεων από την Τύμπου.
    
    «Ανησυχούμε ότι οι πτήσεις σε αεροδρόμια στις κατεχόμενες περιοχές πιθανό να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και «αυτές οι ενέργειες φαίνεται να δείχνουν μια μεταστροφή στη μέχρι σήμερα πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου», σημειώνουν στην επιστολή.
    
    ΓΓ ΑΚΕΛ - Ακιντζί - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
    --------------------------------------------
    Στην εντατικοποίηση της δράσης με κοινές προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας δικοινοτικής, διζωνικής λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν καθώς και σε βήματα για την προώθηση θεμάτων όπως το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και το άνοιγμα νέων διόδων μεταξύ των δύο πλευρών, συμφώνησαν χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος ανέφερε πως συζητήθηκε και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και ''εξέφρασε την ευχή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και τα όποια προβλήματα να υπερπηδηθούν και μέσα σε πλαίσια συναίνεσης η Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να είναι και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Παπαδόπουλος ικανοποιημένοι ώστε να ανοίξει μια νέα εποχή και νέος δρόμος για να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα''.
    
    Ο κ. Ακιντζί, μιλώντας μέσω μεταφραστή, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πρόοδος της Τουρκίας προς την ΕΕ, γιατί αυτό θα συμβάλει θετικά και στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσθέτοντας πως ''η ζωή θα συνεχίσει και μετά τις 17 Δεκεμβρίου και εμείς οι Κύπριοι θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ εντατικά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.
    
    Εκπρόσωπος - Κάρολος Παπούλιας
    ---------------------------------
    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά τον Κάρολο Παπούλια, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την προεδρία της χώρας, αλλά τονίζει διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι η απόφαση για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ληφθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
    
    ''Ο κ. Παπούλιας εκτιμάται ιδιαίτερα στην Κύπρο, είναι γνωστός πολιτικός, πρώην ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση εκφράζει την εκτίμηση προς το πρόσωπό του αλλά η τελική απόφαση ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της κυβέρνησης Καραμανλή.
    
    Κλεάνθους - ΔΗΚΟ - Ογδοο Συνέδριο - Θέσεις
    ------------------------------------------
    Την προσήλωσή του σε μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής και γνήσιας ομοσπονδίας, επαναβεβαιώνει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πολιτική διακήρυξή του, η οποία εγκρίθηκε στο όγδοο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.
    
    Παράλληλα στη διακήρυξη, την οποία παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, το ΔΗΚΟ απευθύνει προσκλητήριο προς τους νέους για ενεργότερη συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση του οράματος του ΔΗΚΟ για τη νέα εποχή, ενώ χαρακτηρίζει ως κρίσιμης πολιτικής σημασίας την ισχυροποίηση του κεντρώου χώρου στην πολιτική ζωή του τόπου.
    
    Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, το ΔΗΚΟ τονίζει πως δεν έχει ένσταση να παραχωρηθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, νοουμένου ότι η Αγκυρα θα επιδείξει ευρωπαϊκή και δημοκρατική συμπεριφορά και θα αναγνωρίσει ευθέως και επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κλεάνθους είπε πως το ΔΗΚΟ εμμένει στη θέση του για άσκηση του βέτο, στην περίπτωση που η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Πάφος - Ομήρου - Βέτο
    ---------------------
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «η 17η Δεκεμβρίου δεν είναι το τέρμα και προτού η Τουρκία πάρει το πράσινο φως από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, θα πρέπει να εκπληρώσει κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις».
    
    Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία «πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που ορίζουν ότι μια υποψήφια χώρα, μια χώρα η οποία ξεκινά ενταξιακό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να έχει ομαλές σχέσεις με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει ζητώντας από την Κύπρο ένα πράσινο φως θα πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τη νομική ύπαρξη του κυπριακού κράτους''.
    
    ''Ακόμα θα πρέπει να αποδεχθεί μία διασύνδεση της ευρωπαϊκής της πορείας με την ανάγκη λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος, που θα προβλέπει την απομάκρυνση στρατευμάτων και εποίκων και τη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο κ. Ομήρου.
    
    ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Ειδικός Αντιπρόσωπος
    --------------------------------------------
    O Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι ο μέχρι πρόσφατα Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος Σπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Μπράιαν Κέλι.
    
    Στην τελευταία έκδοση του περιοδικού της Ειρηνευτικής Δύναμης Μπλου Μπερε, τον περασμένο Νοέμβριο, γίνεται αναφορά στον κ. Βλόσοβιτς, που υπηρετεί στην Κύπρο εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, υπό την ιδιότητά του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο.
    
    ''Η αλλαγή στον τίτλο αποτελεί αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αντανακλά την παρούσα κατάσταση στο νησί σε ό,τι αφορά την εργασία που επιτελεί'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κέλι, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο.
    
    Υπουργός Εμπορίου - Αντιπροσωπεία Κογκρέσου Κίνας - Συνάντηση
    --------------------------------------------------------------
    Η κυβέρνηση της Κίνας έχει θέσει και την Κύπρο στον κατάλογο των βασικών τουριστικών προορισμών και εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων με την Κύπρο, η οποία -όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας- έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για κοινά τουριστικά πακέτα Κινέζων περιηγητών.
    
    Παράλληλα, είπε ο Υπουργός σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της αντιπροσωπείας του κινεζικού Κογκρέσου που επισκέπτονται την Κύπρο, συζητείται με την Ιορδανία το ενδεχόμενο επέκτασης προς την Κύπρο της απευθείας αεροπορικής γραμμής που θα έχει η χώρα αυτή με την Κίνα, ενώ κυπριακή εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με αντίστοιχη κινεζική για προσέλκυση Κινέζων περιηγητών στην Κύπρο κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
    
    Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
    ---------------------------------------------------
    Την ελπίδα ότι το μέλλον «θα είναι λαμπρό» για την κοινή πορεία του κυπριακού και του ελληνικού αθλητισμού όπως έχει προδιαγραφεί εδώ και πολλά χρόνια εξέφρασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Κύπρο, με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον αθλητικό τομέα.
    
    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Τίτος Χριστοφίδης καλωσόρισε τον κ. Ορφανό στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχαν στη Βουδαπέστη, στη Χάγη και την Αθήνα στην τελευταία Σύνοδο της ΟΥΝΕΣΚΟ.
    
    Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - Νίκη Κεραυνού
    --------------------------------------------
    Ο Κεραυνός πέτυχε χθες βράδυ στο Στρόβολο την τέταρτή του νίκη του στο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών, κερδίζοντας την αντίστοιχη ομάδα του ΑΠΟΕΛ με 122 - 101.
    
    Με το παιχνίδι αυτό, ολοκληρώθηκε η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με μόνη εκκρεμότητα την αναμενόμενη σήμερα το βράδυ απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ) σχετικά με τον πρόσφατο αγώνα ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ, ο οποίος διεκόπη μετά την είσοδο των θεατών στον αγωνιστικό χώρο 45 εκατοστά του δευτερολέπτου πριν το σφύριγμα της λήξης και καθώς η ΑΕΛ προηγείτο με έναν πόντο διαφορά.
    
    Η μέχρι στιγμής βαθμολογία, χωρίς να υπολογίζεται ο αγώνας ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ που διακόπηκε, έχει ως εξής:
    
    Ομάδες        Ν - Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ        7 - 0    14
    2. ΕΘΑ        5 - 3    13
    3. Απόλλων    4 - 4    12
    4. ΕΝΑΔ       4 - 4    12
    5. ΑΠΟΕΛ      5 - 2    12
    6. Κεραυνός   4 - 4    12
    7. Ομόνοια    2 - 6    10
    8. Διγενής    0 - 8    08
    
    Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
    -----------------------------------
    Νέες πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου παρουσιάζοντας αρνητική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,31%, κλείνοντας στις 1.004,3 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 72,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 271 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 168 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.
    
    

    [07] (Κ) ΚΕΒΕ - ΟΕΒ - Φορτηγοί οδηγών - Εκκληση για τερματισμό απεργίας

    Έκκληση προς τους φορτηγατζήδες όπως σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες κοστίζουν στην κυπριακή οικονομία δεκάδες εκατομμύρια λίρες καθημερινά, και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για λύση του προβλήματος, έκαναν σήμερα το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρμενίας

    Ο Πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αρμενίας Χραντ Μαρκαριάν κάλεσε την Κύπρο να τηρήσει σταθερή θέση όσον αφορά το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και να μην υποκύψει σε απειλές και υποσχέσεις, προσθέτοντας πως αναμένει από την Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει στην ΕΕ το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Μαρκαριάν είπε πως το κόμμα του πραγματοποιεί εκστρατεία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    [09] (K) Ερντογάν - ΚΑΔ - Ενημέρωση - ΕΕ

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χριστιανικός σύνδεσμος και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του σημειώνοντας ότι όλοι "δίνουμε μεγάλο αγώνα για το μέλλον της χώρας μας".

    [10] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Τασνακτσουτιούν - Τουρκία - ΕΕ

    Την πεποίθηση πως η Τουρκία δεν μπορεί αβρόχοις ποσί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Αρμενικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «Τασνακτσουτιούν», ο κ. Ομήρου είπε πως η Τουρκία ''πρέπει πράγματι να αποδείξει ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα''.

    Σε ό,τι αφορά τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ''τα αιτήματα μας και οι θέσεις μας είναι για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασύνδεση αυτής της πορείας με το κυπριακό πρόβλημα, με την ανάγκη μιας λύσης του Κυπριακού στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ

    Ψυχραιμία ενόψει της Συνόδου Κορυφής όπου θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, συνέστησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

    ''Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να συνεχιστούν οι προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή'' είπε ο κ. Χριστόφιας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την τελετή απονομής βραβειών φυσικής στη μνήμη του Ανδρέα Αχιλλίδη σε φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμπεράσματα

    Οι πολιτικές δεσμεύσεις καταγράφονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες πως υπάρχει η ιδέα να ακολουθηθεί η συνταγή που ακολουθήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι το 1999, δηλαδή να υπάρξει ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Προεδρίας και Τουρκίας, οι οποίες να αφορούν το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο.

    Ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Μπέρναρντ Μποτ, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει καινούργιο προσχέδιο συμπερασμάτων, σημειώνοντας πως ο ΥΠΕΞ προτίθεται να θέσει και πάλι τις δικές μας τοποθετήσεις και απαιτήσεις καθαρά ενώπιόν του (κ. Μποτ) για να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα ή για να συζητηθούν εν πάση περιπτώσει στο Συμβούλιο Κορυφής στις 16 και 17.

    [13] (Κ) Κύπρος - Νάρκες - Διακήρυξη - Υπογραφή

    Η Κύπρος υπέγραψε Διακήρυξη για τον τερματισμό της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα 144 κράτη-μέλη της Σύμβασης της Οττάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού υιοθέτησαν στις 3 Δεκεμβρίου στην Πρώτη Αναθεωρητική Διάσκεψη των κρατών-μελών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ναϊρόμπι της Κένυας, ένα ισχυρό Σχέδιο Δράσης για την επόμενη 5ετία, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής προόδου για τον τερματισμό των δεινών που προκαλούν στην ανθρωπότητα οι νάρκες κατά προσωπικού.

    Οι ανώτατοι αξιωματούχοι των κρατών-μελών που πήραν μέρος στη Διάσκεψη υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ναϊρόμπι, με την οποία ανανέωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να επιτύχουν το στόχο μιας ανθρωπότητας απαλλαγμένης από νάρκες κατά προσωπικού, όπου δεν θα υπάρχουν πλέον θύματα του καταστροφικού αυτού όπλου.

    [14] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη

    [15] (Κ) Βουλή - Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Παρίσι

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5771               0,5805
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4334               0,4360
    Λίρα Αγγλίας              0,8345               0,8395
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4127            0,4160
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3294            0,3320
    Δολάριο Καναδά                  0,3526            0,3554
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0762
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0645            0,0650
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3752            0,3782
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [17] (Κ) Ομήρου - Βρυξέλλες - Σύνοδος Σοσιαλιστικών Κομμάτων

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης.

    [18] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Μνημόνιο Αθλητικής Συνεργασίας

    Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα νέο Μνημόνιο Αθλητικής Συνεργασίας, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους στον αθλητικό τομέα.

    Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και ο Πρόεδρος του Κυπριακού

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Μικρά κέρδη παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το ιδιαίτερα μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,33%, κλείνοντας στις 1.007,62 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,22% και έκλεισε στις 72,44 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος περιόρισε την αξία των συναλλαγών στις 143 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) ΕΕ - Ιακώβου - Μποτ - Συνάντηση

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπερνάντ Μποτ.

    [21] (Κ) ΕΕ - Μπαρνιέ - Αρμενία - Κύπρος

    Η Γαλλία, σε όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα θέτει ερωτήσεις και ζήτηματα στην Αγκυρα τόσο για τη γενοκτονία των Αρμενίων όσο και για την Κύπρο, τόνισε σήμερα ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Γαλλος Υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

    [22] (Κ) Αυστρία - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ επέμεινε σήμερα πως οι

    [23] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Κύπρος - Αναγνώριση

    [24] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Προϋπολογισμός 2005

    Την ικανοποίησή τους για την εξασφάλιση για πρώτη φορά της χρήσης του μέσου ευελιξίας για το ποσό των 185 εκατ. ευρώ σε διάφορες κατηγορίες, εξέφρασαν ευρωβουλευτές στην κοινή συζήτηση για το σχέδιο του γενικού προϋπολογισμού του 2005, που πραγματοποιήθηκε σε συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Επιτροπή Προϋπολογισμών εξέφρασε υποστήριξη στη συμφωνία που πέτυχε η αντιπροσωπεία του ΕΚ να εγγραφούν στον προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της Κροατίας με 105 εκατ. ευρώ.

    [25] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Βρυξέλλες - Σύνοδος ΕΕ

    [26] (Κ) Λονδίνο - Λεωφορεία - Διαφημίσεις κατεχομένων

    Τα λεωφορεία του Λονδίνου δεν θα φέρουν πλέον διαφημίσεις διακοπών στα κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Εκτελεστικού Διευθυντή του αρμόδιου τμήματος των δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου Πήτερ Χέντι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 December 2004 - 18:49:23 UTC