Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΕΛΚ - Κασουλίδης - Παλαιστινιακά Εδάφη - Εκλογές
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Εκτακτη Σύνοδος - Σεισμός - ΝΑ Ασία
  • [05] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - ΝΑ Ασία - Πένθος
  • [06] (Κ) Απεβίωσε ο Αντώνης Μαλαός
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανικά απόρρητα έγγραφα
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα υποχώρηση
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ - Σεμινάριο - Κύπρος - ΕΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [13] (Κ) Αδάμος Αδάμου - Παλαιστίνη - Εκλογές
  • [14] (K) Κύπρος - Πρόξενος Ινδονησίας - Βοήθεια

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Ιδιωτική επίσκεψη -------------- Ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για ολιγοήμερη ιδιωτική επίσκεψη στο Λονδίνο.

    ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Κυπριακό - Εγγραφα Foreign Office ---------------- Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του χρόνου να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού και να επανανωθεί η πατρίδα μας, προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί «που έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό» στην ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος, με τη σημερινή πολιτική τους προσπαθούν να συνεχίσουν την αδικία που έγινε στον κυπριακό λαό.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι και «εμείς από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για σωστή λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή επιβολή μας λύσης η οποία δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ».

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «οι Βρετανοί έχουν αποδειχθεί δυστυχώς κατ όνομα εγγυητές της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι' αυτό και η όλη συμπεριφορά τους αποδεικνύει ότι θα ήταν το καλύτερο σε μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, αν ήταν δυνατό, να καταλήξουμε με τους συμπατριώτες μας τους Τ/Κ στο αυταπόδεικτο, ότι δεν χρειαζόμαστε εγγυητές».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την πικρία του κυπριακού λαού γιατί, όπως εξήγησε, «εκείνοι οι οποίοι έχουν συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό για να υπάρχει σήμερα το κυπριακό πρόβλημα, οι Βρετανοί, συνεχίζουν με την όλη συμπεριφορά τους, όπως εκφράζεται μέσα από τα αρχεία που κατά καιρούς αποκαλύπτονται, αλλά κυρίως δυστυχώς από τη σημερινή πολιτική τους, να μην μπορούν να εννοήσουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και έτσι αντί να βοηθήσουν έτσι ώστε ένα πρόβλημα για το οποίο έχουν ευθύνη, να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, προσπαθούν να συνεχίσουν αυτή την αδικία».

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι η επίσκεψη στο Σύνταγμα και τα φυλάκια «αποτελεί τιμητικό καθήκον το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα» την πίστη μας ότι οι ένοπλες δυνάμεις και ο κυπριακός λαός «πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνάφεια, γιατί αυτό βοηθά και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος αλλά και τον ίδιο το στρατό αν, ο μη γένειτο, χρειαστεί για ακόμα μία φορά να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ προς τους οπλίτες και τους αξιωματικούς για το έργο το οποίο επιτελούν ο κ. Κατσουρίδης ευχήθηκε μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου να έχουμε λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα ευχήθηκε όπως «οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρουν ένα νέο ρόλο, εφ όσον θα υπάρχουν και θα λειτουργούν μέσα από το οποιοδήποτε σχέδιο» για λύση του Κυπριακού «και όχι για να προστατεύουν τη μισή Κύπρο από την παρουσία του κατοχικού στρατού στην άλλη μισή».

    Ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν με το τέλος του 2004 στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και είπε ότι «η τραγωδία συνεχίζει και επεκτείνεται σε αριθμούς» τόσο σε ανθρώπινες όσο και σε υλικές απώλειες, γεγονός που «υποδηλοί ότι υπάρχουν πολλά τα οποία θα πρέπει να τιθασεύσει ακόμα ο άνθρωπος για να μπορεί να έχει μια πραγματικά ασφαλή ζωή σε αυτόν τον πλανήτη».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Εγγραφα Foreign Office ----------------- Η θέση της ΕΔΕΚ για το ρόλο των Βρετανών στην τουρκική εισβολή δεν είναι σημερινή, αλλά είναι μια άποψη και εκτίμηση από το 1974 και πριν.

    Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας τα έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «νομίζω ότι η Βρετανία ήλθε η ώρα να τοποθετηθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο έναντι της Κύπρου και έναντι του κυπριακού προβλήματος» για να διερωτηθεί εάν οι Βρετανοί «έχουν την εντύπωση ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι αποικία της Αυτής Μεγαλειότητας, θεωρούν ότι ο κυπριακός είναι ένας λαός που ανήκει στην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, ότι εξακολουθούμε να είμαστε αποικία».

    Οι Βρετανοί οφείλουν, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «να κατανοήσουν ότι είναι εγγυητές της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει να εγκαταλείψουν δόλιες συμπεριφορές υπονομευτικές της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου».

    Οπως είπε, οι Βρετανοί ''εάν θέλουν να προστατεύσουν δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα πρέπει πρώτα να σεβαστούν το κυπριακό κράτος και οφείλουν να εργαστούν για τον τερματισμό της κατοχής, για τον οποίο όπως απεδείχθη από τα αρχεία του Foreign Office ευθύνονται».

    Οι δηλώσεις Γιαννάκη Ομήρου έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας στην αεροπορική βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο, όπου έκοψαν την καθιερωμένη βασιλόπιτα και μοίρασαν δώρα στους εθνοφρουρούς.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Κέντρο Ελέγχου - Νέο κτίριο --------------------- Αρχές 2005 θα ζητηθούν προσφορές για την ανέγερση νέου κτιρίου για το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στη βιομηχανική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος εκτιμά ότι το νέο κτίριο θα ολοκληρωθεί τέλος του 2006 και θα κοστίσει μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων που προέβλεπαν ανέγερση του κτιρίου σε περιοχή των Λατσιών έτσι ώστε να αναπροσαρμοστούν με το νέο χώρο που έχει επιλεγεί στην Κοκκινοτριμιθιά.

    Οσον αφορά το χρόνο άφιξης του νέου σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος του Κέντρου Ελέγχου με την ονομασία LEFCO, ο κ. Θράσου είπε ότι λόγω κάποιου προβλήματος με το χρόνο παράδοσης του συστήματος που είχαν οι Ιταλοί προμηθευτές «έχουμε συνεννοηθεί να φθάσει με την ανέγερση των νέων κτιρίων του Κέντρου, χωρίς να επιβαρυνθούμε με οποιεσδήποτε αποζημιώσεις».

    Πανεπιστήμιο Κύπρου - Δημοσιογραφική Σχολή - Πρόεδρος ΔΣ ---------------- Δημοσιογραφική Σχολή αποκτά σύντομα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κίκης Λαζαρίδης.

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι έχει προτείνει την ίδρυση Δημοσιογραφικής Σχολής και πρόσθεσε ότι η εισήγηση, εκ πρώτης όψεως, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την κυβέρνηση και το συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

    Ανέφερε πως η ίδρυση Δημοσιογραφικής Σχολής είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη και θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Κύπρο.

    ''Γιατροί του Κόσμου'' - Ανακοίνωση ------------------ Γύρω στα 34 μέλη της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' από πέντε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, βρίσκονται στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία με στόχο την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες από τα τσουνάμι πληθυσμούς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'', όλες οι ομάδες των διαφόρων χωρών τονίζουν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών (χολέρας, τύφου, κτλ) είναι υπαρκτός και πολύ μεγάλος για αυτό καλούν το κοινό να συνδράμει στην προσπάθειά τους ενισχύοντας οικονομικά την κάθε αντιπροσωπεία.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι στο παρόν στάδιο συλλέγονται μόνο οικονομικές εισφορές έτσι ώστε να αγοραστούν τα απαραίτητα και πολύ συγκεκριμένα αναγκαία φάρμακα.

    Οι άμεσες ανάγκες, όπως έχουν καθοριστεί από τις εκθέσεις των εθελοντών που βρίσκονται στο πεδίο συνίστανται σε διανομή κινητών μηχανισμών χλωρίωσης του νερού, εμβολιασμούς του κοινού, στήσιμο καταυλισμών και ιατρικών κέντρων. Κύριος στόχος η αποφυγή απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

    ''Οι συνέπειες της τραγωδίας που κτύπησε την Ασία θα αργήσουν να σβήσουν. Βοηθείστε μας να τις απαλύνουμε'', αναφέρει η ανακοίνωση και υπενθυμίζονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου- Κύπρος».

    Στη Σρι Λάνκα οι Αντιπροσωπείες Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδος, Ισπανίας και Πορτογαλίας έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται στις περιοχές Colombo (Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία), Galle (Κύπρος), Batticaloa (Γαλλία), and Trincomalee (Γαλλία).

    Εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών και εμβολιασμών, οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου προσπαθούν να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας θέτοντας έτσι τις προτεραιότητες κάθε αποστολής στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της υγιεινής.

    Οι εν λόγω εκθέσεις προωθούνται σε όλες τις αντιπροσωπείες έτσι ώστε τα στοιχεία να μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα από την κάθε ομάδα ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις δυνατότητές της.

    ΕΕ - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις ------------ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου χρηματοδοτική συνεισφορά 9 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της μεταβατικής διευκόλυνσης στην Κυπριακή Δημοκρατία για το έτος 2004.

    Αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το Γραφείο Προγραμματισμού, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) και το Γενικό Χημείο του Κράτους (Υπουργείο Υγείας).

    Η προθεσμία για την ανάθεση των συμβάσεων λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2006 και για την εκτέλεση των συμβάσεων στις 15 Δεκεμβρίου 2007.

    Η μεταβατική διευκόλυνση καθορίζεται από το άρθρο 34 της Πράξης Προσχώρησης για την παροχή προσωρινής βοήθειας στα νέα κράτη μέλη ώστε να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τη διοικητική τους ικανότητα παρακολούθησης και εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας και να προωθήσουν την ανταλλαγή των καλύτερων πρακτικών μεταξύ ομοτίμων μελών.

    Για την Κύπρο καθορίστηκε συνολικός αριθμός πέντε ξεχωριστών στόχων. Πρόκειται για την εσωτερική αγορά, το περιβάλλον, τη γεωργία, τη δικαιοσύνη, και τις εσωτερικές υποθέσεις και τη δημόσια διοίκηση.

    Στον τομέα της εσωτερικής αγοράς θα διατεθούν 2 εκατ. ευρώ. Τα 1,1 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία της κατάλληλης θεσμικής ικανότητας για την αποτελεσματική εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις στην Κύπρο με τη χρησιμοποίηση των καλύτερων πρακτικών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Το υπόλοιπο θα διατεθεί με στόχο να εξασφαλιστεί η πλήρης ενσωμάτωση της Κύπρου στην Εσωτερική Αγορά όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και ειδικότερα τη νόμιμη μετρολογία και την προσυσκευασία.

    Στον τομέα του περιβάλλοντος προβλέπεται η διάθεση 2,58 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο δράσεων.

    Η πρώτη, για την οποία θα δοθούν 1,68 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων παρακολούθησης του τομέα υδάτων και εργαλείων για οικονομικά αποδοτική παρακολούθηση και αξιολόγηση με σκοπό τη στήριξη της βιωσιμότητας των υδάτινων πόρων και την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα 2000/60 στην Κύπρο.

    Η δεύτερη δράση που θα χρηματοδοτηθεί με 900.000 ευρώ προβλέπει την ετοιμασία διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές NATURA 2000. Οι ακόλουθες τοποθεσίες προτείνονται να συμπεριληφθούν στο έργο: Μάμμαρι-Δένεια, Αλυκός Ποταμός-Αγιος Σωζόμενος, Μαδαρή-Παπούτσα, Μιτσερό, Λύμπια-Αγία Αννα, Λιμνάτης, Πόλις-Γιαλιά, Σκούλλοι.

    Στον τομέα της γεωργίας προβλέπεται η χορήγηση 1,2 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένου προγράμματος για την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαχείριση των κινδύνων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του κοινοτικού κεκτημένου. Θα παρασχεθεί βοήθεια στο Γενικό Χημείο του κράτους, που είναι το υπεύθυνο εγκεκριμένο εργαστήριο για την εκτίμηση της ασφάλειας των τροφίμων στην Κύπρο.

    Στον τομέα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων θα διατεθούν 370.000 ευρώ για την ενίσχυση των διοικητικών δομών της Υπηρεσίας Ασύλου. Ο γενικός στόχος είναι η εξασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με το κεκτημένο και τη διεθνή νομοθεσία, και η αποτελεσματική εφαρμογή από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών και από την Αναθεωρητική Αρχή Ασύλου που θα συσταθεί στο εγγύς μέλλον.

    Προβλέπεται η διάθεση 250.000 ευρώ για την παροχή βοήθειας στην κυπριακή κυβέρνηση για να ασκήσει τα καθήκοντα αξιολόγησης του προγράμματος μεταβατικής διευκόλυνσης.

    Το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης του τομέα της υγείας στην Κύπρο. Στόχος είναι η ανάπτυξη σύγχρονων οργανωτικών, λειτουργικών και διαχειριστικών ικανοτήτων με σκοπό τη βελτίωση των πληροφοριών και των γνώσεων για την παρακολούθηση της κατάστασης, των τάσεων και των καθοριστικών παραγόντων στον τομέα της υγείας.

    Εχει επίσης προβλεφθεί κονδύλι 1 εκατ. ευρώ για μη προσδιορισμένα έργα θεσμικής ανάπτυξης.

    Διοικούσα Επιτροπή ΕΙΡΑ - Εκλογή - Μέλος - Γιώργος Παπαγεωργίου ----------------- Η Διοικούσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ), στην τελευταία της συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, εξέλεξε ομόφωνα στη θέση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής αρμόδιας για Διαμόρφωση Στρατηγικής του ΕΙΡΑ, το Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΙΡΑ, Γιώργο Παπαγεωργίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εκλογή του κ. Παπαγεωργίου ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Διαμόρφωσης Στρατηγικής του ΕΙΡΑ, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται στην Επιτροπή αυτή Μέλος που προέρχεται από τις δέκα χώρες που εντάχθηκαν στην Ενωση κατά την τελευταία διεύρυνση της ΕΕ.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση -------------- Με μικρή πτώση και με πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρο (ΧΑΚ) το 2005. Στην πρώτη συνάντηση του νέου έτους ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,47%, κλείνοντας στις 1.007,48 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,44% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,23 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος καθήλωσε την αξία των συναλλαγών στις 130 χιλιάδες λίρες, ποσό που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερο από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ το 1996.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απεργία την ερχόμενη Δευτέρα στους ημικρατικούς οργανισμούς μετά το αδιέξοδο που προέκυψε χθες στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, οι δηλώσεις του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και και οι πιθανές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν σύντομα Αμερικανοί και Βρετανοί για την ενίσχυση των κατεχομένων σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλουν επίσης το ποσό ρεκόρ των 1,5 δις δολαρίων που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ σε μία εβδομάδα για τα θύματα της ΝΑ Ασίας, η αύξηση κατά 0,33 σεντ για κάθε λίτρο βενζίνης και πετρελαίου, η ψηφοφορία των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές για το αν αποδέχονται ή όχι το σχέδιο στήριξης της εταιρείας και ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κύπρος με SOS'' γράφει ότι αποκομμένη από τον έξω κόσμο και στο σκοτάδι θα είναι η Κύπρος από την ερχόμενη Δευτέρα μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς. Αλλού γράφει ότι οι 1.700 εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές άρχισαν από χθες να ψηφίζουν αν αποδέχονται ή όχι τις πρόνοιες του σχεδίου στήριξης της εταιρείας και το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αργά αύριο το βράδυ.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Ο Λυσσαρίδης αποκαθιστά τον Νίκο Σαμψών'' γράφει ότι "ένας από τους πιο στενούς συμβούλους και υποστηρικτές του Μακαρίου και αρχηγός της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος του 1974 ο Βάσος Λυσσαρίδης επιβεβαιώνει ότι ο αγωνιστής Νίκος Σαμψών δεν είχε σχέση με την πραξικοπηματική ενέργεια της χούντας να ανατρέψει τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι εκτός απρόοπτου ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος θα είναι γεγονός στις 15 Ιανουαρίου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τον τίτλο ''Ντίζελ φωτιά'' γράφει ότι μετά τις χθεσινές αυξήσεις κατά 0,33 σεντ για κάθε λίτρο βενζίνης και πετρελαίου έπονται άλλες καθώς μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι εταιρείες πετρελαιοειδών αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τη νέα ποιότητα πετρελαίου κίνησης με ακόμη μικρότερη περιεκτικότητα θείου όπως επιβάλλει η ΕΕ. Αλλού γράφει ότι εντατικά θα κινηθεί η κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να πετύχει την αποσύνδεση των κανονισμών ενίσχυσης των Τ/Κ με απευθείας κονδύλια και εμπόριο.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο ''Διακόπτης στο off'' γράφει ότι καλή χρονιά με κινητοποιήσεις είπαν χθες οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ στην κυβέρνηση καθώς μετά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εργασίας Χρίστο Ταλιαδώρο ανακοίνωσαν την απεργία στους ημικρατικούς οργανισμούς που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα λόγω της διαφοράς που προέκυψε για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι πλέον μέσω της πορείας της προς την ΕΕ πρέπει να συζητά απευθείας με την κυπριακή κυβέρνηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Αρχή ατζέντας με το εμπόριο'' γράφει ότι πρωτοβουλίες που αφορούν πρωτίστως την ενίσχυση των κατεχομένων τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο θα αναλάβουν σύντομα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Αλλού ο ''Φ'' προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου στο ΚΥΠΕ σύμφωνα με τις οποίες στις αρχές του τρέχοντος έτους θα αρχίσει η διαδικασία προσφορών για την ανέγερση νέου κτιρίου για το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στη βιομηχανική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς.

    Η ''Χαραυγή'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Αλληλεγγύη'' γράφει ότι ως ρεκόρ στα χρονικά του ΟΗΕ χαρακτηρίζεται το ποσό των 1,5 δις δολαρίων που συγκέντρωσε ο Διεθνής Οργανισμός μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες στον Ινδικό Ωκεανό, αφού το ποσό αυτό είναι όσα συγκεντρώνει ο ΟΗΕ μέσα σ΄ ένα χρόνο για όλες τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου χρηματοδοτική συνεισφορά 9 εκ. ευρώ για την υλοποίηση της μεταβατικής διευκόλυνσης στην Κυπριακή Δημοκρατία για το έτος 2004.

    [03] (Κ) ΕΛΚ - Κασουλίδης - Παλαιστινιακά Εδάφη - Εκλογές

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Εκτακτη Σύνοδος - Σεισμός - ΝΑ Ασία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στην Εκτακτη Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ με αρμοδιότητα στην εξωτερική βοήθεια που έχει συγκαλέσει η Λουξεμβουργιανή Προεδρία στις Βρυξέλλες με θέμα τις συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία.

    [05] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - ΝΑ Ασία - Πένθος

    Σε ένδειξη συμμετοχής στο πένθος τους και αλληλεγγύης προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό στις 26 Δεκεμβρίου 2004, θα τηρηθούν αύριο Τετάρτη στη 1 μ.μ. τρία λεπτά σιγής, στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε δημόσια κτίρια, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    [06] (Κ) Απεβίωσε ο Αντώνης Μαλαός

    Απεβίωσε χθες σε ηλικία 65 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια, ο Αντώνης Μαλαός, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου.

    Ο εκλιπών διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Προγραμματισμού στο Γραφείο Προγραμματισμού από όπου προήχθη σε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, θέση που κατείχε μέχρι την αφυπηρέτησή του. Ηταν επίσης μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

    Ο Αντώνης Μαλαός, που καταγόταν από την Κυθρέα, καταλείπει σύζυγο και δύο παιδιά.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανικά απόρρητα έγγραφα

    «Εκ πρώτης όψεως εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως εγγυήτριας δύναμης το 1974», δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης για το 1974 που δόθηκαν στη δημοσιότητα την 1η Ιανουαρίου.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά έχει δηλώσει την επιθυμία της για επανέναρξη διαδικασιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου ότι θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των διαδικασιών.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 04/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5784               0,5818
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4316               0,4341
    Λίρα Αγγλίας              0,8181               0,8230
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 04/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 04/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4172            0,4205
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3337            0,3363
    Δολάριο Καναδά                  0,3554            0,3582
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0701            0,0706
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3735            0,3764
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  238.182,90
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,50     0,37    168.203,23
    FTSE/CySE 20                           336,95    -0,02    100.223,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.010,31    -0,05     90.124,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              916,10    -1,08      6.137,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          928,91     0,32     20.451,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.006,60    -0,09     96.261,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.022,30    -0,26     59.701,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    868,41     0,68      1.400,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            849,20    -0,06     61.857,07
    FTSE Med (03/01/2005)                6.960,23     1,39
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα υποχώρηση

    Αμελητέα υποχώρηση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης η αγορά διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 1.006,6 μονάδες. Αντίθετα, οριακά κέρδη της τάξης του 0,37% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 238 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ - Σεμινάριο - Κύπρος - ΕΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο νέος ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και οι τρόποι ενίσχυσης των νομικών της διεκδικήσεων στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων μετά την τουρκική εισβολή αναλύθηκαν σήμερα από δύο διακεκριμένους Ελλαδίτες επιστήμονες, στο πλαίσιο ολοήμερου σεμιναρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για επιμόρφωση του προσωπικού του.

    Το θέμα ''Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο'' ανέπτυξε ο Δικαστής Εφετών Πρωτοδικών Γιώργος Μίντσης ενώ ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης μίλησε για το ''Παρόν και το Μέλλον της ΕΕ και τη θέση της Κύπρου''.

    [13] (Κ) Αδάμος Αδάμου - Παλαιστίνη - Εκλογές

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 30 Ευρωβουλευτές οι οποίοι μεταβαίνουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη ως παρατηρητές των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου, που θα αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής σε διαδοχή του Γιάσερ Αραφάτ.

    [14] (K) Κύπρος - Πρόξενος Ινδονησίας - Βοήθεια

    Μεγαλύτερη και από βιβλική, χαρακτηρίζει ο Πρόξενος της Ινδονησίας στην Κύπρο Ανδρέας Μαυρομμάτης την καταστροφή που έχει υποστεί η ασιατική χώρα από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα και απευθύνει έκκληση στην κυπριακή κοινωνία για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 January 2005 - 18:49:15 UTC