Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αγκυρα - Ευρωπαϊκή προοπτική
  • [02] (Κ) Wall Street Journal - Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας
  • [03] (Κ) Θεοφάνια - Δοξολογίες - Αγιασμός υδάτων
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα λιμάνια
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα λιμάνια - Αγνοούμενοι
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά

  • [01] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αγκυρα - Ευρωπαϊκή προοπτική

    Μήνυμα προς την Αγκυρα για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό έστειλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες βράδυ στην ακριτική Κάρπαθο.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ''υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με την πεποίθηση ότι η πορεία αυτή είναι προς το συμφέρον τόσο του τουρκικού λαού όσο και των γειτόνων της. Τώρα είναι η ώρα που καλούνται οι γείτονές μας να αποδείξουν έμπρακτα ότι θέλουν και μπορούν να συγκλίνουν με το συνταγματικό, το οικονομικό και το πολιτικό κεκτημένο της Ενωσης. Οτι θέλουν και μπορούν να

    [02] (Κ) Wall Street Journal - Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας

    Η Wall Street Journal δημοσίευσε την Τρίτη 4.1.05 τα αποτελέσματα του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που απολαμβάνουν οι διάφορες χώρες στον κόσμο, μια έκθεση που εκπονεί από κοινού κάθε χρόνο η εφημερίδα Wall Street Journal και το Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον τα τελευταία 11 χρόνια.

    Η βαθμολογία των χωρών για το 2005 ιεραρχείται σε πέντε πίνακες, από το 1 μέχρι και το 155, με τη χώρα που βρίσκεται στο αριθμό ένα, που είναι το Hong Kong, να απολαμβάνει τον ανώτατο βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Οι πέντε πίνακες κατατάσσουν τις χώρες ως Free, "Mostly Free, Mostly Unfree, Repressed και Unrated.

    [03] (Κ) Θεοφάνια - Δοξολογίες - Αγιασμός υδάτων

    Με δοξολογίες και τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων γιορτάζεται σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο η ημέρα των Θεοφανίων.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό --------------------------------- Εκκληση για διάλογο συναίνεσης και για κοινή δράση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό απηύθυνε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησε στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό και να μελετηθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας μετά τη 17η Δεκεμβρίου.

    Κληθείς, στο περιθώριο επίσκεψής του στην κρατική στέγη ηλικιωμένων στο Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά, να εκφράσει τη θέση του στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν ή όχι οι αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''αν συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε αν θα δοθούν και τι θα πρέπει να δοθεί προσφέρουμε κακήν υπηρεσία στον εαυτό μας και στον τόπο μας''.

    ''Ο καθένας έχει τις απόψεις του'', οι οποίες κρίνονται από τον κόσμο, είπε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ άρχισε να αναλύει ''τις θέσεις μας και στα τ/κ κόμματα για αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, ενδεικτικά αν θέλετε, και θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια'' γιατί αυτός είναι, όπως είπε, ''ο σημερινός στόχος του ΑΚΕΛ''.

    Ανέφερε ότι για αυτόν το σκοπό το ΑΚΕΛ έχει ήδη συναντηθεί και θα συνεχίσει ''αυτή την προσπάθεια με τον αρχηγό του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΚΕΔ) Μουσταφά Ακιντζί''.

    Αύριο μεταβαίνει στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία του κόμματος να συναντήσει αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και εκκρεμεί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, η συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα στρατηγική του ΑΚΕΛ ''αυτόν τον καιρό'', ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει καθημερινά να εκφράζεται ''η ετοιμότητά μας για ουσιαστικό διάλογο, ο οποίος θα καταλήξει μέσα από αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, σε συμφωνημένη λύση, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες''.

    Πρόσθεσε ότι ''πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο'' που ξεκίνησε πριν δέκα περίπου ημέρες και ''να μελετήσουμε και τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας μετά τη 17η Δεκεμβρίου''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πρέπει να μελετηθεί ''σε ποιο βαθμό θέλει η Τουρκία και εκείνοι, οι οποίοι τη στηρίζουν, όντως να λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 3ην Οκτωβρίου και αν πράγματι θέλει το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να προχωρήσει στην τελωνειακή ένωση ή εάν θέλει η Τουρκία απλώς να αποφύγει την τελωνειακή ένωση με ό,τι αυτό σημαίνει''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έχει εξαγγελθεί πλείστες φορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το ΑΚΕΛ και από άλλους πολιτικούς παράγοντες ότι ''ο στόχος μας είναι οι αλλαγές να μην παραβλάψουν τα οποιαδήποτε δικαιώματα ακόμη και προνόμια που παραχωρούνται στους Τ/Κ μέσα από το σχέδιο Ανάν''.

    Υπάρχουν, συνέχισε, ''ζητήματα που αν αλλάξουν θα είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων''.

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία ανέφερε ότι αυτά που ζητά το ΑΚΕΛ και μερικά άλλα τα έχουμε συμφωνήσει με το ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας, αφού ανέφερε ότι σε αυτά τα ζητήματα έχει τοποθετηθεί το ΑΚΕΛ, είπε ότι ''έχουμε συμφωνήσει σε γενικές γραμμές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    ''Οταν ένας ζητά κάτι ή κάθεται στο τραπέζι με κάποιον δεν νομίζω ότι του δίνει τελεσίγραφο'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''θα τον ακούσει και τον άλλο και ασφαλώς θα καταλήξουν σε κάποιες κοινές τοποθετήσεις''.

    Σε ερώτηση εάν έχει καταλήξει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Σε γενικές γραμμές ναι και η ζωή συνεχίζεται και με τη συνέχεια της ζωής μπορεί να αναφύουν και άλλα ζητήματα''.

    Επανέλαβε ότι ''σε γενικές γραμμές'' έχει καταλήξει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι αυτό το έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση πώς ερμηνεύει τον ισχυρισμό του κ. Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προχωρεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να δυσκολέψει τη λύση, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Ταλάτ να τερματίσει τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον του Πρόεδρου Παπαδόπουλου, να ασχολείται ''με τη δική του πολιτική, με το κόμμα του και με την κοινότητά του και να ανταποκριθεί στην έκκληση του ΑΚΕΛ για να συναντηθούμε να συζητήσουμε ζητήματα ουσίας''.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Αγκυρα - Ευρωπαϊκή προοπτική --------------------------------------------------- Μήνυμα προς την Αγκυρα για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό έστειλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες βράδυ στην ακριτική Κάρπαθο.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ''υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με την πεποίθηση ότι η πορεία αυτή είναι προς το συμφέρον τόσο του τουρκικού λαού όσο και των γειτόνων της. Τώρα είναι η ώρα που καλούνται οι γείτονές μας να αποδείξουν έμπρακτα ότι θέλουν και μπορούν να συγκλίνουν με το συνταγματικό, το οικονομικό και το πολιτικό κεκτημένο της Ενωσης. Οτι θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους στις θρησκευτικές μειονότητες αλλά και προς την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Αθήνα - Πρωθυπουργός - ΥΠΕΞ - Συνάντηση - Κυπριακό -------------------------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και το θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της ΝΑ Ασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης είπε ότι ''συζητήσαμε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, που έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία, την οικονομική διπλωματία''.

    Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τους ομογενείς και εξέτασαν τρόπους και προτάσεις για βελτίωση των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ και των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Κατεχόμενα - Αγνοουμένοι - Εκταφές - Τατάρ ------------------------------------------ Οι εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος INFORCE, το οποίο έχει συνάψει συμφωνία με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους για διενέργεια εκταφών στις δύο πλευρές, αναφορικά με Ε/Κ και Τ/Κ αγνοούμενους άρχισε χθες εργασίες στην περιοχή Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία για εντοπισμό τάφου, δήλωσε το τ/κ μέλος της επιτροπής, Ρουστέμ Τατάρ.

    Σε δηλώσεις στον παράνομο Μπαϊράκ, ο κ. Τατάρ είπε πως το χθεσινό γεγονός ''σηματοδοτεί την έναρξη των εκταφών'', προσθέτοντας πως ο Τράχωνας έχει υποδειχθεί το 1998 στην ε/κ πλευρά ως μια από τις τρεις περιοχές όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν τάφοι.

    Είπε επίσης ότι η ε/κ πλευρά σημείωσε με τη σειρά της 18 τοποθεσίες όπου υπάρχουν τάφοι στις ελεύθερες περιοχές και 4 στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Τατάρ είπε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τον τάφο και ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους σήμερα.

    Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για εκταφές αλλά για προσπάθεια να διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει τάφος στην περιοχή.

    Ο κ. Τατάρ είπε ότι αν οι εμπειρογνώμονες εντοπίσουν τάφο, τότε η επιτροπή θα εξετάσει το θέμα και θα συμφωνήσει πάνω σε διάφορα θέματα και θα προχωρήσουν οι έρευνες.

    Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σε ποιο εργαστήριο θα διενεργηθούν εξετάσεις DNA.

    Αγνοούμενοι - Γεωργιάδης - Εκταφές ---------------------------------- Μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ηλίας Γεωργιάδης την έναρξη χθες εκταφών στην περιοχή Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία για εντοπισμό τάφου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ήταν ενήμερος για την εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει ''συνέχεια και αποτέλεσμα''.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για αυτό και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ενώ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή δηλώσεων ή δημοσιευμάτων που θα δυσχέραιναν αντί να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια.

    Σε ερώτηση για την πορεία των ερευνών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ακόμη δυστυχώς δεν υπάρχει οτιδήποτε που να πλησιάζει αυτό που ανέμεναν όλοι και ιδιαίτερα οι συγγενείς, τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να γίνονται σεβαστά.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - ΔΕΑ ------------------------ Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες ότι δεν βρέθηκε τίποτε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών στην περιοχή Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία για εντοπισμό τάφου, στο πλαίσιο συμφωνίας που σύναψε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους με το Ιδρυμα INFORCE για διενέργεια εκταφών στις δύο πλευρές, αναφορικά με Ε/Κ και Τ/Κ αγνοούμενους.

    Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι οι χθεσινές εργασίες είχαν διερευνητικό χαρακτήρα και ότι οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν φθάσει το σημείο των εκταφών λειψάνων. «Ερεύνησαν την περιοχή», είπε, αλλά δεν βρέθηκε οτιδήποτε.

    Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - ΣτΕ ----------------------- Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου, προτίθεται να μεταβεί στο τέλος Ιανουαρίου στο Στρασβούργο για προώθηση της επίλυσης του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεοδοσίου, η επίσκεψη προγραμματίζεται ενόψει της συνάντησης της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 8-9 Φεβρουαρίου, που είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ''Επιδιώκουμε ουσιαστική διερεύνηση όλων των υποθέσεων που έχουν κατατεθεί στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και ο πυρήνας των προσπαθειών μας τους τελευταίους μήνες είναι απόλυτα συσχετισμένος με την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ'', είπε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - ΝΑ Ασία ----------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στην ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Συμβούλιο συνέρχεται για να συζητήσει την αντιμετώπιση εκ μέρους της ΕΕ των καταστροφών που προκλήθηκαν από το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

    Κύπρος - Θύματα ΝΑ Ασίας - Τρίλεπτη σιγή ---------------------------------------- Η Κύπρος, μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη, τήρησε χθες στις 1300 τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε δημόσια κτίρια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    ''Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει με την τρίλεπτη σιγή τη μεγάλη τους λύπη και θλίψη για τα θύματα της πρόσφατης θεομηνίας'', δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, μετά τη λήξη της τρίλεπτης σιγής στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η απόφαση για τήρηση τρίλεπτης σιγής αφορούσε τόσο την Κύπρο όσο και τα υπόλοιπα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταξύ της πρώην προεδρίας της ΕΕ που ασκούσε η Ολλανδία και της παρούσας προεδρίας του Λουξεμβούργου, που λήφθηκε στις 31 Δεκεμβρίου.

    Το ΚΥΠΕ διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων για τρία λεπτά τηρώντας την τρίλεπτη σιγή εις μνήμη των θυμάτων.

    Η δημόσια ραδιοτηλεόραση διέκοψε επίσης τα προγράμματά της για τρία λεπτά μεταδίδοντας κλασική μουσική.

    ΥΠΕΣ - Πολιτική Αμυνα - Σεισμοπαθείς - Βοήθεια ---------------------------------------------- Αντιβιοτικά φάρμακα και εμβόλια συνολικής αξίας 45 χιλιάδων λιρών καθώς και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους σεισμοπαθείς της νοτιοανατολικής Ασίας, μεταφέρθηκαν από το Αεροδρόμιο Λάρνακας στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα με σκοπό να διατεθούν στις πληγείσες περιοχές της χώρας.

    Το φαρμακευτικό υλικό συγκεντρώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Πολιτικής Αμυνας στη Λευκωσία τα οποία επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προμηθεύσει τις πληγείσες χώρες εάν υπάρξουν απρόβλεπτες ή νέες ανάγκες σε φάρμακα, τα οποία διαθέτει η Δημοκρατία στις αποθήκες της.

    ΗΠΑ - Οικονομική βοήθεια - Κατεχόμενα ------------------------------------- Οικονομικοί παράγοντες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία βρίσκονται αυτές τις μέρες στα κατεχόμενα σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να είναι έτοιμες να αρχίσουν το απευθείας εμπόριο όταν αυτό γίνει κατορθωτό, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

    Οπως σημείωσαν, η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμενόμενης εντός Ιανουαρίου παροχής οικονομικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ύψους 30,5 εκ. δολαρίων για ενίσχυση των Τ/Κ.

    Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ, ότι η βοήθεια ''θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου, όπως εξάλλου είχε αναφέρει και ο εδώ Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον σε δηλώσεις του τον περασμένο Οκτώβριο''.

    Η βοήθεια αυτή, όπως είχε αναφερθεί από αμερικανικής πλευράς, περιλαμβάνει προγράμματα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα κατεχόμενα, καθώς και την στήριξη των δικοινοτικών δραστηριοτήτων που έχουν στόχο την προώθηση της συμφιλίωσης.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Διακίνηση ατόμων - Ενδιάμεση έκθεση - Κύπρος

    Σημαντική αύξηση των συλλήψεων που σχετίζονται με τη διακίνηση ατόμων στην Κύπρο τους πρώτους δέκα μήνες του 2004, διαπιστώνει σε ενδιάμεση έκθεσή της αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιολόγηση χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κρατών για ειδική παρακολούθηση σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ατόμων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, η έκθεση, που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Κογκρέσο στις 22 Δεκεμβρίου 2004, υποστηρίζει ότι η πρόοδος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού ''ήταν μέτρια''.

    ''Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει κάνει μέτρια πρόοδο στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διακίνησης ατόμων'', αναφέρει η έκθεση και υποστηρίζει ότι ''ένας αριθμός προγραμματισμένων κυβερνητικών πρωτοβουλιών δεν έχουν ακόμη εγκριθεί ούτε έχουν εφαρμοστεί''.

    Στην έκθεση σημειώνεται το γεγονός ότι υπάρχουν στην Κύπρο δύο διακυβερνητικές ομάδες που συναντώνται τακτικά για συζήτηση των προσπαθειών κατά της διακίνησης ατόμων και για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο την υποβολή στην κυπριακή κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του 2004, ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διακίνησης ατόμων και της παράνομης μετανάστευσης.

    Αναφέρεται επίσης ότι τον Ιούνιο του 2004 η κυπριακή κυβέρνηση έχει παγώσει την έκδοση αδειών για λειτουργία νέων νυκτερινών κέντρων διασκέδασης (καμπαρέ) και παράλληλα έχει απαγορεύσει την εργοδότηση γυναικών σε καμπαρέ σε αντικατάσταση άλλων γυναικών θυμάτων που έχουν απομακρυνθεί από τους εργοδότες τους.

    Σημειώνει ακόμα ότι γυναίκες θύματα τώρα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Κύπρο και να έχουν νομική συμβουλή και οικονομική βοήθεια εάν συμφωνήσουν να βοηθήσουν την Αστυνομία στην προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης των ατόμων που τις μετέφεραν στο νησί.

    Wall Street Journal - Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας ---------------------------------------------------- Η Wall Street Journal δημοσίευσε την Τρίτη 4.1.05 τα αποτελέσματα του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που απολαμβάνουν οι διάφορες χώρες στον κόσμο, μια έκθεση που εκπονεί από κοινού κάθε χρόνο η εφημερίδα Wall Street Journal και το Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον τα τελευταία 11 χρόνια.

    Η βαθμολογία των χωρών για το 2005 ιεραρχείται σε πέντε πίνακες, από το 1 μέχρι και το 155, με τη χώρα που βρίσκεται στο αριθμό ένα, που είναι το Hong Kong, να απολαμβάνει τον ανώτατο βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Οι πέντε πίνακες κατατάσσουν τις χώρες ως Free, ''Mostly Free, Mostly Unfree, Repressed και Unrated.

    Η Κύπρος, που συγκαταλέγεται στον πίνακα με τις πλέον ελεύθερες οικονομίες βρίσκεται πολύ ψηλά στο διεθνή κατάλογο, καταλαμβάνοντας μαζί με το Βέλγιο τον αριθμό 21 ενώ πολλές χώρες μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση.

    Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα οι Ηνωμένες Πολιτείες στον αριθμό 12, μαζί με την Ελβετία, για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνονται μέσα στις πρώτες δέκα ελεύθερες οικονομίες.

    Η Ιταλία βρίσκεται στον αριθμό 26, η Ισπανία στον αριθμό 31, η Τσεχία στην 33η θέση, η Ουγγαρία στην 35η θέση, η Γαλλία στην 44η ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 59η θέση. Η Τουρκία κατατάσσεται στον κατάλογο των «Κυρίως Ανελεύθερων Οικονομιών» και κατέχει την 112η θέση μαζί με την Κίνα.

    Θεοφάνια - Δοξολογίες - Αγιασμός υδάτων --------------------------------------- Με δοξολογίες και τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων γιορτάζεται σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο η ημέρα των Θεοφανίων.

    Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως στο πλαίσιο της Λειτουργίας για τα Θεοφάνια διεξαχθεί έρανος σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου για τους κατοίκους των χωρών της ΝΑ Ασίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και τα τσουνάμι.

    Κατεχόμενα λιμάνια - Χρήση -------------------------- Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα αποφάσισε χθες όπως ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση ''από τη νότια Κύπρο στην Τουρκία και άλλες χώρες ή από την Τουρκία στην νότια Κύπρο και άλλες χώρες''.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ''υπουργικού συμβουλίου'' Huseyin Celal εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο ο κόσμος όσο και οι εταιρείες θα κάνουν χρήση των λιμανιών.

    Πρόσθεσε ότι οι Τ/Κ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια του ψευδοκράτους, ''τα οποία έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα για εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και νότιας Κύπρου'' και ανέφερε ότι ''υπάρχουν αιτήματα για διάνοιξη των λιμένων από τον ιδιωτικό τομέα της νότιας Κύπρου''.

    ''Το να στέλνει κάποιος εμπόρευμα στην Τουρκία από τη Λεμεσό ή την Λάρνακα, είναι διαφορετικό από του να στέλνονται τα εμπορεύματα από την Κερύνεια'', είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ήδη διευθετήσεις για μεταφορές ανάμεσα στη βόρεια Κύπρο και την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει παρόμοια διευθέτηση ανάμεσα στην νότια Κύπρο και την Τουρκία.

    ''Θα χρησιμοποιήσουμε το πλεονέκτημά μας αυτό'', πρόσθεσε.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Δεύτερη αγωνιστική ------------------------------------------------ Διεξήχθη χθες η 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

    Εθνικός Αχνας - Ομόνοια 2 - 3, ΑΠΟΕΛ - ΕΝΠ 2 - 1, Ανόρθωση - ΑΕΚ 2 - 1, ΑΕΛ - Αρης 0 - 0, ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας - Απόλλων 1 - 4, ΑΕ Πάφος -ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς 5 - 1 και ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς - ΠΑΕΕΚ Κερύνειας 3 - 0.

    Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση ----------------------------- Αναστροφή της πτωτικής πορείας που ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από την αρχή του νέου έτους σημειώθηκε χθες ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν κυρίως οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,33%, κλείνοντας στις 1.009,95 μονάδες. Οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,1% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 192 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα λιμάνια

    ''Παράνομη και εντελώς ανυπόστατη'' χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση από τη ''νότια Κύπρο στην Τουρκία και άλλες χώρες ή από την Τουρκία στη νότια Κύπρο και άλλες χώρες'', που ανακοινώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να ανοίξουν τα λιμάνια της Τουρκίας για την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του ''υπουργικού συμβουλίου'', ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ''τα λιμάνια σε όλες τις χώρες του κόσμου τα προσδιορίζει και τα λειτουργεί ως λιμάνια το κράτος''.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα λιμάνια - Αγνοούμενοι

    Η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία με την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου από κοινού, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της ΕΕ χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία συγκεκριμένη εξέλιξη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση από τη ''νότια Κύπρο στην Τουρκία και άλλες χώρες ή από την Τουρκία στη νότια Κύπρο και άλλες χώρες''.

    «Θα ήθελα να θυμίσω τη δική μας πρόταση, η οποία κατατέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έλεγε ότι με την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου από κοινού», ανέφερε ο Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στην Πάφο, στο περιθώριο των εορτασμών για τα Θεοφάνια.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά

    Ακολουθείται μια πολιτική τέτοια η οποία να οδηγεί σε μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ερωτηθείς εάν υπάρχει διαφοροποίηση στη λειτουργία της ΕΦ μετά την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια, και την έναρξη εργασιών στον κατεχόμενο Τράχωνα για εντοπισμό τάφου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Θεοφάνια, ο Μαυρονικόλας ανέφερε ότι «εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εμείς λαμβάνουμε όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται". Πρόσθεσε πως "η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ενισχύεται από την παρουσία της ΕΦ, η αποναρκοθέτηση συνεχίζεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια και εμείς είμαστε πανέτοιμοι για άνοιγμα νέων διόδων για μία προσπάθεια γενικότερης απαγκίστρωσης".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 January 2005 - 18:49:08 UTC