Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [02] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [04] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Νέα πρωτοβουλία - Απροθυμία

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Η ΑΕΛ νίκησε τον Απόλλωνα με 78 - 68 σε χθεσινοβραδινό αγώνα για το παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας.

    [02] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που εξήγγειλαν για τη Δευτέρα 21 ημικρατικοί οργανισμοί, οι κινήσεις που αναμένεται να κάνει η Αγκυρα στο Κυπριακό, οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή του Τράχωνα για ανεύρεση ομαδικού τάφου αγνοουμένων, καθώς και η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ψευδοκράτους για ''άνοιγμα'' των κατεχόμενων λιμανιών για χρήση από Ε/Κ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η πολιτική του Ισραήλ έναντι της Κύπρου, η πάταξη της παραπαιδείας, οι γεωτρήσεις που διεξάγει η Τουρκία βόρεια της Κύπρου για εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου, η συνεχιζόμενη μονομερής αποναρκοθέτηση που ξεκίνησε η Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και το αίτημα των κατοχικών αρχών για ίδρυση δημοτικού σχολείου για Τ/Κ στη Λεμεσό.

    ''Η Μάχη'' υπό τον κύριο τίτλο ''Με τους δικούς μας τι γίνεται;'' γράφει ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καταπιάνεται να εξετάσει πληροφορίες ότι Ισραηλινοί επιχειρηματίες επενδύουν στα κατεχόμενα, λαμβάνοντας διπλωματικές διαβεβαιώσεις ότι η ισραηλινή πολιτική δεν άλλαξε στο θέμα αυτό, Ε/Κ προκλητικά παροτρύνουν και διαφημίζουν σε ξένους να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση του Ισραήλ όσον αφορά την πολιτική του στην Κύπρο, όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος ύστερα από επαφή που είχε με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στη Λευκωσία.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Θέλω διώξεις εκπαιδευτικών'' γράφει ότι διώξεις εν ενεργεία καθηγητών, οι οποίοι παράνομα παραδίδουν ''ιδιαίτερα μαθήματα'' θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση δεν δίστασε να ασκήσει εντονότατη κριτική στον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Αστυνομία σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου 2004 ''για τα πενιχρά αποτελέσματα της εκστρατείας που ο ίδιος είχε εξαγγείλει τον περασμένο Οκτώβρη''. Αλλού γράφει ότι εδώ και τρεις μέρες εμπειρογνώμονες σκάβουν μια έκταση που αντιστοιχεί σε διαστάσεις μισού γηπέδου ποδοσφαίρου για να εντοπίσουν πιθανό ομαδικό τάφο αγνοουμένων, αλλά ακόμη το ''ντίγκερ'' δεν άγγιξε τον τάφο. Σημειώνει ο ''Π'' ότι οι εμπειρογνώμονες παρέτειναν την παραμονή τους μέχρι και την Τρίτη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ανοιξαν πόλεμο'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι αναπόφευκτη φαίνεται ότι είναι η απεργία σε 21 ημικρατικούς οργανισμούς τη Δευτέρα, αλλά αναπόφευκτη δείχνει και η γενικότερη σύγκρουση των εργοδοτών με τις συντεχνίες. Προσθέτει ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, με αφορμή την απεργία, θέτει θέμα για άλλες 400 συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων. Αλλού γράφει ότι οι κατοχικές αρχές διεμήνυσαν στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας την απαίτησή τους να ιδρυθεί στη Λεμεσό δημοτικό σχολείο για τους Τ/Κ που κατοικούν στην περιοχή. Προσθέτει ότι το θέμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ακανθώδες από την κυβέρνηση, το χειρίζεται το Προεδρικό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Πρέσινγκ Αγκυρας σε Ρωσία - Ισραήλ'' γράφει ότι η Τουρκία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό ενώ οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ παγώνουν τις εξελίξεις μέχρι τον Απρίλιο. Προσθέτει πως ο κ. Ερντογάν ζήτησε συνάντηση με τον Κόφι Ανάν στο Νταβός και θα του θέσει εκ νέου θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών από μέρους του, στη βάση του σχεδίου του, και σημειώνει ότι η Αγκυρα επιχειρεί να προσεγγίσει πιεστικά τη Μόσχα και το Τελ Αβίβ για να διαφοροποιήσουν τη θέση τους στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ολοένα και πιο κοντά στην Κύπρο πλησιάζουν οι γεωτρήσεις για εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου που διεξάγει η Τουρκία και προσθέτει ότι νέες γεωτρήσεις θα γίνουν σε περιοχή που απέχει 150 χιλ. από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Έμφραγμα στην οικονομία'' αναφέρεται στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν 21 ημικρατικοί οργανισμοί για την ερχόμενη Δευτέρα. Γράφει ότι η απεργία και η κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων με επ' αόριστον απεργία αναμένεται να προκαλέσουν οξύτατο έμφραγμα στην οικονομία εξαιτίας των αλυσιδωτών επιπτώσεων σε όλους τους τομείς. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε προεκλογικό πυροτέχνημα την απόφαση του ψευδοκράτους για εξαγωγές ε/κ προϊόντων από τα παράνομα λιμάνια στα κατεχόμενα, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η απόφαση δεν έχει καμία σημασία, αφού το μόνο όργανο που μπορεί να καθορίσει ποια είναι τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ορφανά και ραγισμένες καρδιές'' γράφει ότι η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ επιβεβαίωσε περίπτωση εμπορίας παιδιών στην Ινδονησία που είτε είναι ορφανά είτε χωρίστηκαν από τους γονείς τους από τα τσουνάμι, την ίδια ώρα που οι πληγείσες χώρες προειδοποιήθηκαν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού σε ότι αφορά τις απαγωγές παιδιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η αποναρκοθέτηση στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν εργασίες για αποναρκοθέτηση στην περιοχή Καϊμακλίου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Εκταφή λειψάνων --------------------------------------------- Την ελπίδα ότι η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσει σε εκταφή λειψάνων στον κατεχόμενο Τράχωνα «θα οδηγήσει σε πραγματικά αποτελέσματα και ότι δεν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ» εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν αυτή η προσπάθεια έχει κάποια αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε «ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων».

    Η Επιτροπή Υπουργών, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «απαιτά από την Τουρκία να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων. Εχουν ανακοινώσει ότι θα αρχίσουν έρευνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τον Τράχωνα, από μια εταιρεία η οποία είχε εγκριθεί στα πλαίσια της Επιτροπής για τους αγνοούμενους», σημείωσε ο κ. Ιακώβου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «αυτό θα οδηγήσει σε πραγματικά αποτελέσματα και ότι δεν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ του κ. Ταλάτ».

    Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Ανασκαφικές εργασίες - Τράχωνας ----------------------------------------------------------- Δεν έχουν ανεβρεθεί μέχρι στιγμής ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, όπου γίνονται ανασκαφικές εργασίες, ύστερα από υπόδειξη της τουρκικής πλευράς που έγινε το 1998, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Θεωρώ ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος θα είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και είχε συνεχιστεί η κωλυσιεργία της τουρκικής πλευράς, ιδίως όσον αφορά το θέμα των ερευνών, δηλαδή της ανάκλησης μαρτύρων για διακρίβωση της τύχης ανθρώπων που αποδεδειγμένα ήταν εν ζωή και αργότερα βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων από το 1974'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι εργασίες γίνονται από το ίδρυμα INFORCE στην παρουσία παρατηρητών και ότι σε περίπτωση που βρεθεί ομαδικός τάφος η πρόταση της ε/κ πλευράς είναι να γίνουν αναλύσεις λειψάνων με τη μέθοδο του DNA στο Ινστιτούτο Νευρολογίας στη Λευκωσία, κάτι για το οποίο ''αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία''.

    Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, θεωρεί ότι η περιοχή του Τράχωνα είναι ένας χώρος που πρέπει να περιέχει ομαδικό τάφο.

    ΔΕΑ - Συνάντηση - Γεωργιάδης - Τράχωνας ---------------------------------------- Στην περίπτωση που στον Τράχωνα ανεβρεθεί τάφος τότε θα προσδιοριστεί με επιστημονική μέθοδο το μέγεθός του και θα αποφασιστεί από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) το επόμενο βήμα που κανονικά θα είναι η διεξαγωγή από την οργάνωση INFORCE της πραγματικής εκταφής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση της ΔΕΑ στο Λήδρα Πάλας παρευρέθη και ο επικεφαλής της ομάδας INFORCΕ, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της ΔΕΑ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανεβρεθεί οτιδήποτε στην περιοχή.

    Ανέφερε ακόμη πως στην τοποθεσία βρίσκεται συνεχώς και η ειδική αρχαιολόγος Πόπη Χρυσοστόμου, η οποία συνεργάζεται με τους ξένους ειδικούς του ιδρύματος INFORCE.

    ''Μετά την κάλυψη του μισού περίπου χώρου της υποδειχθείσας τοποθεσίας δεν έχει εντοπιστεί οποιοσδήποτε τάφος'', είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΑ αποφάσισε να παραταθεί η παραμονή στην Κύπρο της ομάδας της INFORCE ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της σε όλη την τοποθεσία.

    Τουρκικός Τύπος - Ερντογάν - Ανάν - Κυπριακό - Επανέναρξη διαλόγου ----------------------------------------------------------------- Την επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, το οποίο τέθηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Κόφι Ανάν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας, έγραφε χθες η ''Σαμπάχ''.

    Εξάλλου, τόσο η ''Σαμπάχ'' όσο και η ''Τουρκιέ'' έγραψε ότι στη συνάντηση Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του πρώτου στη Μόσχα στις 10 Ιανουαρίου, θα τεθεί το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Ειδικότερα, η ''Σαμπάχ'', γράφει σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων υπό τον τίτλο ''Θα ζητήσει από τον Πούτιν υποστήριξη για την ΤΔΒΚ'', ότι η Άγκυρα, η οποία επιθυμεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για λύση στην Κύπρο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, που θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ξεκινάει έντονες παρασκηνιακές ενέργειες.

    Το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Ερντογάν στη Μόσχα, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου θα είναι η Κύπρος. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα ζητήσει από το Ρώσο ηγέτη ''ενεργό υποστήριξη'' στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επικυρώσει επίσης την έκθεση η οποία προβλέπει την κατάργηση των ''εμπάργκο'' εναντίον του ψευδοκράτους, αναφέρει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ελβετία και κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός στις 26 - 30 Ιανουαρίου, θα συζητήσει το Κυπριακό.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και θα ζητήσει την επανέναρξη του χρονοδιαγράμματος για τη λύση βάσει του τελευταίου σχεδίου, αναφέρεται.

    ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - "Ανοιγμα" λιμανιών ------------------------------------- ''Πυροτέχνημα που γίνεται για προεκλογικούς λόγους'' χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εξαγωγές ε/κ προϊόντων από τα παράνομα λιμάνια των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου προς την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ιακώβου είπε ότι «η Τουρκία έχοντας τόσα προβλήματα και ο κ. Ταλάτ αντιμετωπίζοντας εκλογές αποφάσισε να ρίξει ακόμα ένα πυροτέχνημα» με το οποίο ουσιαστικά προτρέπει τους Ε/Κ εξαγωγείς να εξάγουν τα προϊόντα τους «δια μέσου της Πράσινης Γραμμής και δια μέσου των παράνομων λιμανιών στα κατεχόμενα, στην Τουρκία».

    Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι τα λιμάνια στα κατεχόμενα «είναι κλειστά με απόφαση της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν υφίστανται». Χαρακτήρισε την ενέργεια του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «πρόκληση» η οποία, όπως είπε, «δεν έχει καμία απολύτως σχέση είτε με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τον Κανονισμό 886 του 2004 της ΕΕ, ή με οποιουσδήποτε άλλους Κανονισμούς ή με τον Κανονισμό για το απ' ευθείας εμπόριο. Είναι για εξαγωγές των ελευθέρων περιοχών που μιλά ο κ. Ταλάτ», σημείωσε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτό που λεει ο κ. Ταλάτ θα προκύψουν πάρα πολλά προβλήματα όπως «θέματα ΦΠΑ, θέματα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων της ΕΕ».

    Το θέμα, συνέχισε, είναι «εντελώς παράνομο και εντελώς ανυπόστατο. Συνεπώς ο κ. Ταλάτ έχει άλλους λόγους προεκλογικούς» για να κάνει αυτή την πρόταση, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό «είναι μια απάντηση στη δική μας πρόταση για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου ή για την χρήση του λιμανιού της Λάρνακας για εξαγωγές τουρκοκυπριακών προϊόντων».

    Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε και ''στο γεγονός ότι αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής και θα ανοίξει τα λιμάνια της για την κυπριακή ναυτιλία και για πλοία τα οποία προέρχονται από κυπριακά λιμάνια».

    Εκπρόσωπος - Απόφαση ψευδοκράτους - Κατεχόμενα λιμάνια ------------------------------------------------------- Σε λόγους δημιουργίας εντυπώσεων διεθνώς αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του ψευδοκράτους για ''άνοιγμα'' των κατεχομένων λιμανιών για εξαγωγές από Ε/Κ επιχειρηματίες προς την Τουρκία και εκτιμά ότι η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου δεν έχει καμία πολιτική, νομική ή οικονομική σημασία.

    ''Το μόνο όργανο που μπορεί να καθορίσει ποια είναι τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια, τα νόμιμα σημεία εισόδου και εξόδου από την Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων ή εμπορευμάτων, είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', υπογράμμισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, η απόφαση του ψευδοκράτους δεν έχει καμία πολιτική σημασία διότι δεν είναι δυνατό ''να ληφθεί υπόψη τουλάχιστον από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και να της αποδοθεί οποιαδήποτε σημασία''.

    ''Ούτε έχει οικονομική σημασία διότι δεν υπάρχουν Ε/Κ επιχειρηματίες, όπως δηλώθηκε και από το ΚΕΒΕ, οι οποίοι να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν λιμάνια που δεν είναι νόμιμα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εχουν κάθε ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν τα νόμιμα λιμάνια για εξαγωγές ή εισαγωγές'', πρόσθεσε.

    Επίσης σημείωσε ότι ''η όποια πράξη αυτής της μορφής είναι παράνομη, είναι πράξη της υποτελούς διοίκησης της κατοχικής δύναμης''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι λόγοι που λήφθηκε η απόφαση είναι ''η δημιουργία εντυπώσεων διεθνώς, οι οποίες να δείχνουν, υποτιμώντας την νοημοσύνη όλων όσοι τις ακούν, ότι υπάρχει καλή θέληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς''.

    Ερωτηθείς εάν η απόφαση του ψευδοκράτους έχει να κάνει με θέματα που αφορούν το απευθείας εμπόριο και την τελωνειακή ένωση, απάντησε ότι ''είναι δυνατό και είναι εμφανές ότι εκεί στοχεύουν αυτές οι πράξεις''.

    Υπουργός Εμπορίου - Κατεχόμενα λιμάνια -------------------------------------- Εάν η λεγόμενη κυβέρνηση και το κατοχικό καθεστώς επιθυμούν το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου ο μόνος τρόπος για αυτό είναι η αποδοχή της πρότασης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η συνδιαχείριση του λιμανιού με τους Τ/Κ, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για ''άνοιγμα'' των κατεχομένων λιμανιών για χρήση τους και από Ε/Κ επιχειρηματίες, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει λιμάνια, που είναι νόμιμα, και τα οποία είναι στη διάθεση και των Τ/Κ και οποιωνδήποτε άλλων θέλουν να εμπορευθούν νόμιμα».

    «Τα λιμάνια στα κατεχόμενα δεν μπορούν να λειτουργήσουν πάνω σε νόμιμη βάση», είπε, προσθέτοντας ότι «εάν οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους και οι κατοχικές δυνάμεις επιθυμούν το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου μια είναι η οδός, να αποδεχθούν την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

    Συνεχίζοντας είπε ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει τότε να λειτουργήσει το λιμάνι της Αμμοχώστου με τρόπο που να συμμετέχουν και οι Τ/Κ στη διαχείριση του λιμανιού». ''Αυτή είναι η μόνη οδός», σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της λεγόμενης κυβέρνησης ότι υπήρξε αίτημα από Ε/Κ επιχειρηματίες για χρήση από μέρους τους των κατεχομένων λιμανιών.

    Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση ---------------------------- Η ε/κ πλευρά συνεχίζει την αποναρκοθέτηση που άρχισε μονομερώς και θα προβεί σε νέα αποναρκοθέτηση στην περιοχή Καϊμακλίου, με την ελπίδα ότι και η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά και θα πράξει το ίδιο στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Οπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως έχει συμπληρωθεί η αποναρκοθέτηση του ναρκοπεδίου νοτιοδυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας και θα συνεχιστεί με άλλο ναρκοπέδιο στην περιοχή Καϊμακλίου.

    ''Η αποναρκοθέτηση η οποία ξεκίνησε μονομερώς από τη δική μας πλευρά συνεχίζεται. Ελπίζεται ότι και η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά έτσι ώστε να συνεχιστεί η αποναρκοθέτηση και στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    Αποναρκοθέτηση - Στοιχεία --------------------------- Συνολικά 1.203 νάρκες, εκ των οποίων οι 874 αντιαρματικές και οι 329 κατά προσωπικού, έχουν μέχρι σήμερα καταστραφεί, κατά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης που ξεκίνησε μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία στις 18 Νοεμβρίου 2004.

    Χθεσινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται η αποναρκοθέτηση του ναρκοπεδίου νοτιοδυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η αποναρκοθέτηση του ναρκοπεδίου που βρίσκεται στην περιοχή Καΐμακλίου.

    Σύμφωνα με το Διευθυντή του προγράμματος αποναρκοθέτησης Μάϊκ Ρέιν, οι εργασίες στο ναρκοπέδιο στην περιοχή Καϊμακλίου θα διεξάγονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 4:30 το απόγευμα, ενώ οι εκρήξεις για την καταστροφή των ναρκών θα γίνονται τις ίδιες μέρες μεταξύ των ωρών 2:30 μέχρι τις 3:30 μμ.

    Προς αποφυγή ατυχημάτων και μείωση της οχληρίας από τις εκρήξεις θα καταβάλλεται προσπάθεια ούτως ώστε οι νάρκες που θα αφαιρούνται από το ναρκοπέδιο να μεταφέρονται σε άλλο χώρο όπου και θα καταστρέφονται. Σε περιπτώσεις όπου, για λόγους ασφάλειας, δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν οι νάρκες, αυτές θα καταστρέφονται επί τόπου.

    Στην ανακοίνωση, εφιστάται η προσοχή του κοινού ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποναρκοθέτησης δεν επιτρέπεται να πλησιάζει στο ναρκοπέδιο σε ακτίνα 100 μέτρων και κατά τη διάρκεια των εκρήξεων σε ακτίνα 500 μέτρων.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επενδύσεις ------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι αρχές Φεβρουαρίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει «υψηλού επιπέδου επαφές με το Ισραήλ» και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί «ότι θα αλλάξουν τα πράγματα ριζικά λόγω της επίσκεψης του κ. Γκιουλ (στο Ισραήλ), όπως προσπάθησε να παρουσιάσει ο τουρκικός Τύπος».

    Σε σχέση με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα αναφορικά με πληροφορίες για επενδύσεις Ισραηλινών επιχειρηματιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε πρωτοσέλιδες ειδήσεις για να κινηθούμε σαν διπλωματική υπηρεσία. Η Πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ παρακολουθεί από καιρό τις τουρκικές δραστηριότητες και συνεπώς είμαστε πλήρως ενήμεροι για το τι έχει συμβεί».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «είναι γνωστό ότι λόγω κάποιων δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού είχαν διασαλευτεί οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Ο κ. Γκιουλ μετέβη (στο Τελ Αβίβ) σε μιαν αποστολή επιδιόρθωσης των σχέσεων που είχαν τρωθεί. Δεν συζητήθηκε το θέμα των κατεχομένων, του ψευδοκράτους ούτε καν το Κυπριακό στη συνάντηση του κ. Γκιουλ με τον κ. Σιαλόμ» είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «το θέμα προήλθε από μία δήλωση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Αγκυρα σε Τούρκους δημοσιογράφους απαντώντας σε μια ερώτηση. Η απάντηση ήταν - εμείς δεν ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στα κατεχόμενα αλλά δεν έχουμε νομοθεσία η οποία το απαγορεύει. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τώρα», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «πώς μετατράπηκε αυτό στην είδηση ότι αλλάζει θέση το Ισραήλ, μου είναι άγνωστο».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ιακώβου είπε ότι «εγώ δεν μπορώ να σχολιάζω εικασίες και ίσως. Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε είναι οι διαβεβαιώσεις» που έχει δώσει χθες στην κυβέρνηση ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Τελ Αβίβ καθώς και τα γεγονότα. Δεν μπορώ να βασίζομαι σε κάποια εικασία ότι είναι δυνατόν συγκεκριμένα να αλλάξει πολιτική» το Ισραήλ, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τις ακριβείς δηλώσεις του Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα.

    Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Κατεχόμενα --------------------------------- Το Ισραήλ δεν αλλάζει την πολιτική του όσον αφορά την Κύπρο δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι το κράτος του Ισραήλ δεν αλλάζει την πολιτική του όσον αφορά την Κύπρο, ούτε σε σχέση με τα κατεχόμενα, ούτε σε σχέση με επενδύσεις'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος είχε επαφή με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στη Λευκωσία ''για επιβεβαίωση του γεγονότος ότι δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική του Ισραήλ έναντι της Κύπρου''.

    ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Ισραηλινός Πρεσβευτής ---------------------------------------- Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση του Ισραήλ, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος είχε χθες σχετική επαφή με τον Ισραηλινό Πρεσβευτή Zvi Cohen Litant.

    Κληθείς από δημοσιογράφους να αναφερθεί στο αποτέλεσμα της επαφής του με τον κ. Litant αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα για επενδύσεις Ισραηλινών επιχειρηματιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ο κ. Ζακχαίος είπε ότι «οι θέσεις του Ισραήλ, όπως αναφέρθηκαν στο Τελ Αβίβ και στη Λευκωσία είναι ταυτόσημες, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση του Ισραήλ».

    «Εχουμε κάνει επαφές τόσο εδώ στη Λευκωσία όσο και στο Ισραήλ. Ηδη ο Πρεσβευτής μας στο Τελ Αβίβ μίλησε με αξιωματούχους του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι θέσεις του Ισραήλ, όπως αναφέρθηκαν στο Τελ Αβίβ και στη Λευκωσία είναι ταυτόσημες, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση του Ισραήλ», είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Σημείωσε ότι το Κυπριακό «δεν εθίγη στις συνομιλίες του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Τελ Αβίβ και ότι (οι Ισραηλινοί) δεν ενθαρρύνουν επενδύσεις στα κατεχόμενα».

    Υπουργός Εμπορίου - Ισραήλ - Επενδύσεις στα κατεχόμενα ------------------------------------------------------- Ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ για επενδύσεις από Iσραηλινούς στα κατεχόμενα θα προκαλούσε έκπληξη, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τέτοια απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης.

    «Δεν έχω οποιαδήποτε ενημέρωση είτε για απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ, είτε οποιασδήποτε άλλης χώρας», είπε, σημειώνοντας ότι «θα με εξέπληττε να υπάρχει τέτοια απόφαση από την κυβέρνηση του Ισραήλ».

    Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τσουνάμι --------------------------------------- Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας της ΕΕ επιβεβαίωσαν χθες στις Βρυξέλλες τη διάθεση 1,5 δις ευρώ ως κοινοτική βοήθεια για τα θύματα του καταστροφικού τσουνάμι στη ΝΑ Ασία και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για μια ειδική ομάδα άμεσης επέμβασης στην Κοινότητα, η οποία θα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στη χθεσινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι «25» επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν, χωρίς κενά, μέχρι την τελική ανοικοδόμηση τις πληγείσες χώρες. Η βοήθεια θα αφορά δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά τη χορήγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η δεύτερη την ανοικοδόμηση.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε του εταίρους για τις ενέργειες της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ανταποκρίθηκε άμεσα τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και επίπεδο πολιτών, ενώ είχε παρουσία από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων (Γιατροί του Κόσμου). Υπήρξε, όπως είπε, μεγάλη ευαισθητοποίηση του κυπριακού λαού, ο οποίος συγκέντρωσε 1 εκατ. δολάρια, ενώ η συμμετοχή του κράτους ανέρχεται σε 370.000 δολάρια.

    Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, η ΕΕ θα αφήσει τον ΟΗΕ να παίξει τον καθοριστικό ρόλο και θα τον συνδράμει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή τής. Στην ανοικοδόμηση, όμως, η Κοινότητα θα είναι εκείνη που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να ελέγχει πλήρως και τη διάθεση των χρημάτων στις χώρες αυτές.

    Το συνολικό ποσό της κοινοτικής βοήθειας που ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ θα προέλθει τόσο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (450 εκατ. ευρώ) όσο και από τις διμερείς προσφορές των κρατών μελών. Επιπλέον, η ΕΕ θα εισηγηθεί στο «Κλαμπ των Παρισίων» τη διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους των χωρών που επλήγησαν, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαθέσει με τη σειρά της 1 δις ευρώ με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους.

    Στη συνεδρία έγινε διεξοδική συζήτηση και για τις μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναπτύξει η Κοινότητα. Οπως τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων οι πρωτοβουλίες αυτές θα αφορούν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών τύπου τσουνάμι όσο και την άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπισή τους.

    Μέχτιλντ Ρότε - Γιαν Βίρσμα - Τ/Κ - Οικονομική βοήθεια --------------------------------------------------------- Την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησαν ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο αρμόδιος για τη ''Διευρυμένη Ευρώπη'' Γιαν Μαρίνους Βίρσμα και η εισηγητής για το πακέτο οικονομικής στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους επίσης σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα της έγκρισης του πακέτου και του απευθείας εμπορίου μεταξύ κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο Ευρωβουλευτές, με την ευκαιρία της επίσκεψης στις Βρυξέλλες του Κουτλάι Ερκ, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αναφέρει ότι ''αναμένουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει τελικά θετικά σε ό,τι αφορά τα 259 εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας και το εμπόριο με την τ/κ κοινότητα''.

    Κατεχόμενα - ΡΤΚ - ΑΚΕΛ - Συνάντηση ------------------------------------ Τις προοπτικές επίτευξης λύσης στο Κυπριακό μέσα στο 2005 εξέτασαν χθες το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το ΑΚΕΛ.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων συναντήθηκαν στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη συνάντηση εκ μέρους του τ/κ κόμματος παρέστησαν ο ΓΓ του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο Ασίμ Ακάνσοϊ, ο Κουτλάι Ερκ και ο Χουσεΐν Ινάν, ενώ το ΑΚΕΛ εκπροσώπησαν ο Εκπρόσωπος Τύπου Αντρος Κυπριανού, η Ελένη Μαύρου, ο Γιαννάκης Κολοκασίδης και ο Τουμάζος Τσελεπής.

    Σε δηλώσεις τόσο ο κ. Σογιέρ όσο και ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισαν τη συνάντηση χρήσιμη.

    Ο κ. Σογιέρ είπε πως συζητήθηκαν οι διαφορές των δύο κομμάτων, αλλά και οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό κατά το 2005, για επίτευξη ειρήνης στο νησί, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σημειώνοντας πως θα συνεχιστεί η επικοινωνία με το ΑΚΕΛ, ο κ. Σογιέρ είπε ότι ''θέλουμε να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, στο λαό της Κύπρου, την Τουρκία και την Ελλάδα''.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η συνάντηση ήταν παραγωγική και σε ένα κλίμα ειλικρίνειας αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες πως θα προχωρήσουν σε μια προσπάθεια οικοδόμησης κοινού εδάφους για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Είπε πως στο ΑΚΕΛ υπάρχει έντονη πεποίθηση ότι για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια που να προέρχεται από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων, οι οποίες μπορούν να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης και να δουλέψουν προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης.

    ΓΓ ΟΗΟ-ΣΕΚ - 24ωρη απεργία Ημικρατικών Οργανισμών -------------------------------------------------- Συνολικά 9.500 υπάλληλοι σε 21 Ημικρατικούς Οργανισμούς κατέρχονται τη Δευτέρα σε 24ωρη απεργία λόγω της διαφοράς που προέκυψε με την κυβέρνηση αναφορικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, δήλωσε ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ Νίκος Τάμπας.

    Πρόσθεσε ότι προσωπικό ασφαλείας σε ουσιώδεις οργανισμούς, όπως την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και την Υδατοπρομήθεια θα εργάζεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι για την υγεία ή ασφάλεια των πολιτών.

    Σε δηλώσεις ύστερα από πολύωρη συνεδρία της Διευρυμένης Γενικής Γραμματείας ΟΗΟ-ΣΕΚ, ο κ. Τάμπας διευκρίνισε ότι η συντεχνιακή πλευρά έκανε ό,τι εξαρτιόταν από αυτήν προκειμένου να μην φθάσει στα απεργιακά μέτρα.

    ''Ξεκαθαρίζουμε ότι την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη τη φέρει το Υπουργείο Εργασίας με τους τρόπους που χειρίστηκε το όλο θέμα'', είπε ενώ ταυτόχρονα απολογήθηκε στους πολίτες για τα προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της απεργίας.

    Είπε ότι οι υπάλληλοι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς θα διαδηλώσουν τη Δευτέρα έξω από τους χώρους εργασίας τους κρατώντας πίκετς.

    Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι εκεί που θα υπάρξουν προβλήματα είναι στην ΑΗΚ και την ΑΤΗΚ.

    Υπουργός Εργασίας - ΟΕΒ - Ημικρατικοί ------------------------------------- Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις που να αποσοβήσουν την απεργία στους ημικρατικούς οργανισμούς, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Ο κ. Ταλιαδώρος ενημέρωσε την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο θέμα των ημικρατικών οργανισμών. Η ΟΕΒ, διά του Προέδρου της Βύρωνα Κρανιδιώτη, προειδοποίησε τις συντεχνίες ότι αν προχωρήσουν σε απεργία χωρίς να τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν για διαιτησία για επίλυση της διαφοράς στις ουσιώδεις υπηρεσίες, η Ομοσπονδία θα επανεξετάσει όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις συντεχνίες αυτές.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι μετά την κήρυξη του αδιεξόδου δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να γίνουν οποιεσδήποτε ανεπίσημες διαβουλεύσεις ή ανταλλαγή απόψεων.

    Υπέδειξε ότι εκτός από τη λήψη απεργιακών μέτρων υπάρχουν και άλλες οδοί, όπως είναι το ενδεχόμενο να γίνουν δεύτερες σκέψεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ή το ενδεχόμενο να τηρηθεί η συμφωνία που υπεγράφη πέρσι το Μάρτιο, μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που προβλέπει μία διαδικασία για την επίλυση των διαφορών στους οργανισμούς δημόσιας ωφελείας.

    ''Δεν μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορώ να αποκλείω να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις οι οποίες να αποσοβήσουν την απεργία'', ανέφερε ο κ. Ταλιαδώρος.

    Εξάλλου ο κ. Ταλιαδώρος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως έλαβε χθες επιστολή, την οποία μελετά, από το Γενικό Διευθυντή της ΑΤΗΚ για διορισμό επιτροπής διαιτησίας που θα επιληφθεί της εργατικής διαφοράς στον ημικρατικό τομέα.

    ''Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να είναι ουσιαστικό και να αποτελεί διαφοροποίηση των θέσεων είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς όπως παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων'', είπε ο κ. Ταλιαδώρος, προσθέτοντας ότι, αφού ''η διαφορά κηρύχθηκε σε αδιέξοδο επισήμως, δεν υπάρχει περιθώριο'' να προβεί σε νέα μεσολάβηση.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ''όταν πρόκειται να κάνεις απεργία σε ουσιώδεις υπηρεσίες δεν έχει κανένα που απαγορεύει να γίνονται ανεπίσημες διαβουλεύσεις αν υπάρχει τρόπος, χωρίς να επηρεαστούν στην ουσία τους οι θέσεις που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, να αποφευχθεί η απεργία και να θέλουν το ίδιο και οι συντεχνίες ''.

    Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού επιτροπής διαιτησίας για να επιληφθεί τη διαφορά που προέκυψε, ο κ. Ταλιαδώρος αποκάλυψε ότι ''ήρθε ένα αίτημα από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου'' για διορισμό επιτροπή διαιτησίας, προσθέτοντας ότι ''αυτή τη στιγμή μελετά το αίτημα της ΑΤΗΚ''.

    Το Υπουργείο Εργασίας, είπε, έχει ''επιστολή της ΑΤΗΚ προς τη συνδικαλιστική πλευρά της ΑΤΗΚ που κοινοποιείται σε μένα και με καλεί να προχωρήσω στο διορισμό επιτροπής διαιτησίας με βάση τη συμφωνία'' εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

    ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Μαυρίκιος - Διεθνής Συνάντηση Κορυφής ----------------------------------------------------------------- Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος θα μεταβεί στο Μαυρίκιο για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διεθνή Συνάντηση Κορυφής για την Ανασκόπηση της Εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης του Μπαρμπέϊντος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Μικρών Υπό Ανάπτυξη Νησιώτικων Κρατών που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι 14 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κράτη μέλη, πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη Συνάντηση που έγινε στο Μπαρμπέϊντος το 1994.

    Η συνάντηση του Μπαρμπέϊντος είχε ως κύριο θέμα την εξέταση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Μικρά υπό Ανάπτυξη Νησιώτικα Κράτη και θεωρήθηκε ως το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διεθνή κοινότητα στη γενικότερη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Μικρών υπό Ανάπτυξη Κρατών με τη συμφωνία μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών να εργαστούν από κοινού για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

    Η συνάντηση στο Μαυρίκιο θα αξιολογήσει τη διεθνή προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, ως προς την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Μικρά υπό Ανάπτυξη Κράτη και πραγματοποιείται λίγους μόνο μήνες πριν τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου που θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2005 στη Νέα Υόρκη.

    ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Εκθεση για Ουκρανία ----------------------------------------- Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει την Κυριακή στη Βιέννη για να συμμετάσχει στη συνεδρία του Προεδρείου της ΚΣΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο κ. Χριστοδουλίδης, Εισηγητής για το θέμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, θα παρουσιάσει το προσχέδιο της έκθεσής του σχετικά με τη διεξαγωγή και το αποτέλεσμα του ακυρωθέντος δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 21 Νοεμβρίου 2004.

    Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο Ολομέλειας κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Συνόδου 2005 της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 28 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος -------------------------------- Σε άνοδο της τάξης του 1,04% οδήγησαν χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τα σημαντικά κέρδη των 3 σεντ που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,04%, κλείνοντας στις 1.020,45 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 1,3% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,51 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 288 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το μισό ημερήσιο τζίρο.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,21% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 341,99 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες --------------------------------- Με τέσσερις αγώνες αρχίζει σήμερα η 13η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Στις 14.30 η Ομόνοια αντιμετωπίζει το Διγενή Μόρφου στο ΓΣΠ και η Νέα Σαλαμίνα τον Εθνικό Αχνας στο Μακάρειο Στάδιο. Στις 1700 θα αρχίσει στο Τσίρειο στάδιο ο αγώνας Απόλλωνα - ΑΕΛ ενώ στις 1900 στο Παραλίμνι η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει την Ανόρθωση.

    Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Αρη - ΑΕΚ στο Τσίρειο, Αλκής - ΑΕΠ στο ΓΣΖ και Ολυμπιακού - ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα ---------------------------------------- Η ΑΕΛ νίκησε τον Απόλλωνα με 78 - 68 σε χθεσινοβραδινό αγώνα για το παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας.

    Ο αγώνας έγινε στη Λάρνακα λόγω τιμωρίας της ΑΕΛ.

    ΚΟΚ - Δικαστική - Κατακύρωση αγώνα υπέρ του ΑΠΟΕΛ ------------------------------------------------- Με σκορ 20 - 0, η δικαστική επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ) κατακύρωσε υπέρ του ΑΠΟΕΛ το διακοπέντα αγώνα μεταξύ της λευκωσιάτικης ομάδας και της ΑΕΛ της 26ης Νοεμβρίου 2004.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΚ, παρόλο ότι η επιτροπή μπορούσε να επιβάλει ποινή μέχρι και μηδενισμού, αποφάσισε να μη μηδενίσει την ΑΕΛ, λόγω των περιστάσεων που είχε ενώπιόν της.

    [04] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Νέα πρωτοβουλία - Απροθυμία

    Απροθυμία παρατηρείται από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, μετέδωσε από την έδρα του διεθνούς οργανισμού το ΑΠΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 8 January 2005 - 18:49:08 UTC