Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Λίβανος - ΥΠΕΞ - Πρωθυπουργός Λιβάνου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Ιακώβου - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος-Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Τράχωνας - Εκσκαφές - Συγγενείς αγνοουμένων
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (K) Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας - Τσουνάμι - Ερανος
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Λιβάνου - Πρωθυπουργός - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [13] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Αποστολή βοήθειας στις περιοχές της ΝΑ Ασίας

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις για άρση του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για ανασχηματισμό, οι προσπάθειες συνένωσης του κεντρώου χώρου προβάλλονται στον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλουν επίσης την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ζητήσει επανέναρξη συνομιλιών από τον ΓΓ του ΟΗΕ με τον οποίο θα συναντηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Θαύμα στην Ασία'' γράφει ότι δύο εβδομάδες μετά τη θεομηνία που έπληξε τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, δύο ζευγάρια Σριλανκέζων που εργάζονται στην Κύπρο και πίστευαν ότι τα παιδιά τους πέθαναν στην καταστροφή, ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά τους κατάφεραν να επιβιώσουν των φονικών τσουνάμι. Αλλού γράφει ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν θετικά την όλη επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ναυαγούν εν τη γενέσει τους οι προσπάθειες ενοποίησης του 'κέντρου' '' και γράφει ότι αρκετά από τα ηγετικά στελέχη των ''μικρών'' κομμάτων εμφανίζονται χολωμένα και πικραμένα από τη στάση του ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα των Νίκου Κλεάνθους και Νίκου Πιττοκοπίτη. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος με ευρεία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καπνογόνα πριν από το λίφτινγκ'' ότι το ''φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος 'κολλά', αλλά δεν ακυρώνεται'' και προσθέτει πως ο Πρόεδρος ''θέλει να προχωρήσει'' σε ανασχηματισμό παρά τις χθεσινές δηλώσεις του που ερμηνεύθηκαν ότι έβαλαν στο "ψυγείο" τον ανασχηματισμό. "Εγώ είπα ποτέ μου τίποτε για ανασχηματισμό;" ανέφερε. Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν εμπόδια όπως η διαμάχη μεταξύ ΔΗΚΟ - ΚΣ ΕΔΕΚ για το Υπουργείο Αμυνας και για εξασφάλιση τρίτου Υπουργείου και η απροθυμία του ΑΚΕΛ να συναινέσει σε εσωτερικές μετακινήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Κόφι Ανάν το Φεβρουάριο, από τον οποίο θα ζητήσει την έναρξη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φτερωτός Ιός'' γράφει ότι συναγερμός επικρατεί στις κρατικές υπηρεσίες μετά την εμφάνιση της επικίνδυνης νόσου ψευδοπανώλης, που εντοπίστηκε σε περιστέρια και περδίκια. Σημειώνει ότι ο κίνδυνος επέκτασης της ασθένειας είναι πολύ ορατός και οι προηγούμενες παρόμοιες εμπειρίες προκαλούν ανησυχίες. Αλλού γράφει ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ''κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους'' αποφεύγοντας να προχωρήσουν σε αρχιεπισκοπικές εκλογές ενώ οι μνηστήρες του θρόνου διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Σκοτάδι αδιεξόδου'' γράφει ότι εγκλωβισμένοι στις θέσεις τους βρίσκονται κυβέρνηση και συνδικαλιστικό κίνημα ενώ ζοφερές διαγράφονται οι προοπτικές διαφυγής από το αδιέξοδο με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να διατηρεί τις θέσεις της, προτάσσοντας την υλοποίηση του Προγράμματος Σύγκλισης. Αλλού γράφει ότι φόβους για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα στον αμερικάνικο σταθμό της Μακεδονότισσας εξέφρασαν χθες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που κάλεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετήσει εκεί ένοπλη φρουρά.

    Η '' Χαραυγή'' με τίτλο ''Προς νέο γύρο επαφών'' γράφει ότι σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά στους ημικρατικούς οργανισμούς συνεχίστηκαν και χθες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από τις ηγεσίες των συντεχνιών με την κυβέρνηση η οποία, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μεριμνά ώστε να συντηρούνται οι τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, καλώντας ταυτόχρονα και την άλλη πλευρά να πάρει το μήνυμα.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακή Δημοκρατία ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως είναι ''μύθος'' ότι το αίσθημα ανασφάλειας ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η ελληνοκυπριακή κοινότητα απέρριψε το σχέδιο Ανάν.

    ''Εγώ πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος είναι γιατί δεν ανεχόταν την κατάργηση του κράτους του και δεν ήθελε την παρθενογένεση'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Παναγιώτη Περσιάνη ''Η νομιμοποίηση του κυπριακού κράτους''.

    Πρόσθεσε ότι ''αγωνιστήκαμε για μετεξέλιξη του κράτους σε ένα νέο σύνταγμα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όχι όμως στη διάλυση του κράτους και παρθενογένεση ενός καθεστώτος νέας τάξης πραγμάτων''.

    Αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε και στις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου τις οποίες ο ίδιος τότε καταψήφισε, κυριευμένος από την έξαρση του συναισθήματος μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 59.

    Ο άνθρωπος, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''είναι ένα μίγμα λογικής και συναισθημάτων και θέλει παιδεία και παίδευση για να μπορέσει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του συναισθήματος και της λογικής''.

    Μετά από ένα απελευθερωτικό αγώνα, συνέχισε, κυρίευε το λαό ''έξαρση του συναισθήματος και χρειαζόταν μια περίοδος για να βρει την ανοχή και το συμβιβασμό μεταξύ του συναισθήματος και της λογικής''.

    Ο κυπριακός λαός, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''που για χρόνια ζούσε με το όραμα της ένωσης βρέθηκε με ένα σύνταγμα που δεν το ήθελε, δεν το ζήτησε και δεν του δόθηκε ο χρόνος να κατανοήσει τα ωφελήματα και τα πλεονεκτήματα αυτού του νέου συντάγματος, το οποίο δεν ήταν μεν ένωση με την Ελλάδα αλλά κάτι καλύτερο: ήταν μια ανεξαρτησία του λαού ολόκληρου''.

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ήταν ένας εξ αυτών που ψήφισαν εναντίον των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.

    ''Εάν με ρωτάτε τώρα, μετά που βρήκα την ισορροπία μεταξύ συναισθήματος και λογικής, λέω ναι οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου ήταν ευλογία συγκρινόμενες με το ότι ακολούθησε. Οτιδήποτε ήταν καλύτερο από την τουρκική εισβολή και το βίαιο διαχωρισμό Ε/Κ και Τ/Κ'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρωσία - Ανασχηματισμός --------------------------------------------------- Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Ρωσίας όσον αφορά την Κύπρο, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι ''έτσι με έχει πληροφορήσει ο Υπουργός Εξωτερικών''.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Ολυμπιακού Μεγάρου και Πάρκου στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε και κατά πόσο θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    ''Εσείς τον δημιουργήσατε, εσείς τον αναπαράγετε, κάνετέ τον εσείς. Εγώ είπα ποτέ μου τίποτε για ανασχηματισμό;'', απάντησε.

    Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο θα προχωρήσει σε διορισμό νέου Υπουργού Υγείας, είπε ''θα γίνει σύντομα''.

    Ρώσος Πρόεδρος - Κυπριακό - Τ/Κ ----------------------------------- Η Ρωσία στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, ''συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου του για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη βόρεια Κύπρο, για άρση του αποκλεισμού που ισχύει εκεί'', τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Βλαδιμίρ Πούτιν.

    Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι πρόσφατα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό.

    Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, στη δήλωση αυτή προέβη προχθές ο Ρώσος Πρόεδρος ύστερα από συνάντηση με Τούρκους επιχειρηματίες, με τους οποίους, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, συζήτησε και το Κυπριακό.

    ''Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ρωσία στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ - και πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συζητήσω τηλεφωνικώς το θέμα μαζί του - οι οποίες στόχο έχουν τη διευθέτηση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου του για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τη βόρεια Κύπρο, για άρση της απομόνωσης που έχει τεθεί εκεί σε εφαρμογή για πολλά χρόνια'', είπε ο κ. Πούτιν.

    Η συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τους Τούρκους επιχειρηματίες έγινε στη Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη ρωσική πρωτεύουσα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Εκπρόσωπος - Ρωσία - Πούτιν - Κυπριακό --------------------------------------------- Από τις δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό, όπως αυτές μεταδόθηκαν από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δεν συνάγεται καμία αλλαγή της ρωσικής πολιτικής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Πούτιν μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''από τα ειδησιογραφικά πρακτορεία φαίνεται ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν σημαίνουν οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής έναντι του Κυπριακού''.

    Ο κ. Πούτιν, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''στηρίζει την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος για το καλό όλων των Κυπρίων''.

    Τ/Κ ηγέτης - Δηλώσεις για Πούτιν -------------------------------------- Ανησυχία, εξέφρασε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για υποστήριξη της χώρας του στο σχέδιο Ανάν αφού, όπως είπε ο κ. Ντενκτάς, το σχέδιο δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από την Προύσα της Τουρκίας όπου έδωσε διάλεξη για το Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν.

    Οπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το σχέδιο Ανάν «περιείχε στοιχεία τα οποία δεν αποδέχονταν οι δύο πλευρές» και θα προσφυγοποιούσε, όπως είπε, τον μισό πληθυσμό στα κατεχόμενα.

    Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ ----------------------------------------------------------- Είναι αδιανόητο να υπάρχει μια κατάσταση πραγμάτων στην οποία δυο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αλληλοαναγνωρίζονται, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν.

    Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Τομ Κοξ με την οποία ο τελευταίος ζητούσε να μάθει αν η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει επίσημα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μακσέιν είπε:

    «Ενώ προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναμένουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υφίστανται μια σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών και εγώ έχουμε καταστήσει σαφές ότι μια κατάσταση στην οποίαν υπάρχουν δύο κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν αλληλοαναγνωρίζονται είναι αδιανόητη».

    Λονδίνο - Βαρώνη Σίμονς - Κυπριακή Δημοκρατία ------------------------------------------------ Η Συνθήκη του 1960 για την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Συνθήκη Εγγύησης, που υπεγράφησαν στη Λευκωσία στις 16 Αυγούστου 1960, παραμένουν σε ισχύ και είναι δεσμευτικές για τα συμβληθέντα μέρη, δήλωσε η Βαρώνη Σίμονς στη Βουλή των Λόρδων.

    Η Βαρώνη Σίμονς απαντούσε εκ μέρους της κυβέρνησης σε ερώτηση του Λόρδου Monson για το αν ισχύουν η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Συνθήκη Εγγύησης.

    Λονδίνο - Απόρρητα έγγραφα - Κυπριακό ------------------------------------------ Η Βρετανία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια το 1974 να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που πήγαζαν από τις Συνθήκες του 1960, υποστήριξε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    Σε παρατήρηση ότι σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης, η Βρετανία, υποσχόμενη στην Τουρκία πως δεν θα παρέμβαλλε οποιαδήποτε εμπόδια σε ό,τι αυτή σχεδίαζε να κάμει στην Κύπρο, ουσιαστικά την ενεθάρρυνε να εισβάλει στη νήσο και απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει αυτό το συμπέρασμα, ο εκπρόσωπος απάντησε:

    ''Τα έγγραφα μιλούν από μόνα τους. Οι ιστορικοί ας καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Μια προσεκτική ανάγνωση των εγγράφων θα δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να τιμήσει τις υποχρεώσεις του από τις Συνθήκες''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Επίσκεψη ---------------------------------------------------- Σύμφωνα με κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να επισκεφτεί το Λουξεμβούργο τον επόμενο μήνα.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η πραγματοποίηση επαφών με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από 1η του έτους προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Η επίσκεψη αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της πρόθεσης που έχουν εκφράσει κάποιοι αρχηγοί κρατών να επισκεφτούν τον κ. Γιούνκερ.

    Λίβανος - Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη --------------------------------------------- Με στόχο την αναζωογόνηση των διμερών συμφωνιών Κύπρου-Λιβάνου καθώς και τη διερέρευνηση των τρόπων που μπορεί να βοηθήσει η Κύπρος ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έφθασε χθες το βράδυ στη Βηρυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να βοηθήσει ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής στην επίλυση των προβλημάτων που την απασχολούν, προσθέτοντας ότι κατά την παραμονή του στη Βηρυτό θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για την παρούσα φάση του Κυπριακού και θα προσπαθήσει να ενισχύσει την κατανόηση του Λιβάνου για τις παραμέτρους του προβλήματος.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Μαχμούντ Χαμούντ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Ιακώβου, είπε ότι «θα διερευνήσουμε τους τρόπους και τους τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν διάφορες συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, τις οποίες θα εφαρμόσουμε».

    Μιλώντας στα αραβικά, ο κ. Χαμούντ είπε ότι «θα εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία της επίσκεψης σε διάφορους τομείς, δηλαδή τον πολιτικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα».

    Πρόσθεσε ότι «θα εξερευνήσουμε και τους τρόπους για συνεργασία στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού διότι η Κύπρος είναι ένα κέντρο που προσελκύει τουρισμό από παντού, και από την Ευρώπη».

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εγκριση Συντάγματος -------------------------------------------------- Η χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο αντικατοπτρίζει τη θέληση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων, αλλά θα επηρεάσει πολιτικά τις χώρες μέλη, δήλωσε ο Ισπανός ευρωβουλευτής και ένας από τους εισηγητές της σχετικής έκθεσης για το θέμα Μεντέζ ντε Βίγκο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ψήφιση του Συντάγματος από το Κοινοβούλιο.

    Ο δεύτερος εισηγητής Ρίτσαρντ Κορμπέ εξέφρασε την έκπληξή του για το υψηλό ποσοστό θετικών ψήφων που έλαβε από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση για τη θέσπιση του Συντάγματος.

    Ειδικότερα, ο κ. Κορμπέ δήλωσε ότι «οι 500 ψήφοι σε σύνολο 677 ψηφισάντων ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου, αφού δήλωνα πριν από την ψηφοφορία ικανοποιημένος στην περίπτωση που θα φθάναμε τα 2/3 των ευρωβουλευτών».

    Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ----------------------------------------------------------- Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, η επίτευξη συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών έως τον Ιούνιο, η ενίσχυση της Στρατηγικής της Λισαβόνας και η βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων είναι οι στόχοι της προεδρίας του Λουξεμβούργου όπως τους παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ σημείωσε σημαντικές προόδους υπό την Ολλανδική Προεδρία ''και όταν θα ολοκληρωθεί και η δική μας προεδρία θα ήθελα να πω το ίδιο για εμάς''.

    Οπως είπε το έργο της προηγούμενης προεδρίας είναι χρήσιμο αλλά οι προεδρίες δεν μοιάζουν μεταξύ τους. ''Οταν προήδρευσα το 1985 για πρώτη φορά ήμασταν 10 μέλη, το 1991 12 μέλη, το 1997 15 και σήμερα είμαστε 25. Σε 20 χρόνια ο αριθμός των κρατών υπερδιπλασιάστηκε και η διαδικασία λήψης της απόφασης από τότε έχει γίνει πιο πολύπλοκη''.

    ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Ψυχικές ασθένειες --------------------------------------------- Ο Κύπριος Επίτροπος, αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη πολιτική προτεραιότητα στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη.

    Μιλώντας στην υπουργική διάσκεψη για θέματα ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που άρχισε χθες στο Ελσίνκι, ο κ. Κυπριανού αποκάλεσε τις ψυχικές ασθένειες «αθέατο δολοφόνο της Ευρώπης» και υπογράμμισε τη βούλησή του να ενισχυθούν οι προσπάθειες της ΕΕ για την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας.

    ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Εκταφές - Τράχωνας ------------------------------------- Οι εκτεταμένες έρευνες των ξένων επιστημόνων του Ιδρύματος INFORCE δεν κατέληξαν στον εντοπισμό έστω και ενός σημείου ταφής ανθρώπινων λειψάνων, κατά τις εκταφές που διενεργήθηκαν στον κατεχόμενο Τράχωνα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους Ηλίας Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε απογοήτευση και μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη αυτή ''η οποία εκτός των άλλων έχει προκαλέσει και μεγάλη αναστάτωση στους συγγενείς των αγνοουμένων, η αγωνία και η ευαισθησία των οποίων πρέπει να είναι σεβαστές από όλους'', όπως είπε.

    ''Οι οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά αξιόπιστα στοιχεία και πληροφορίες, κάτι που είναι αναγκαίο τόσο για τη σωστή και ακριβή διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων όσο και για την αποτελεσματική και γρήγορη διεκπεραίωση του έργου των ξένων επιστημόνων'', πρόσθεσε.

    Επιτροπή Προσφύγων - Τράχωνας - Ερευνες - Τ/Κ -------------------------------------------------- Η Τουρκία και η ηγεσία των Τ/Κ οφείλουν να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι των οικογενειών των αγνοουμένων Ε/Κ και Τ/Κ και να δώσουν αληθή στοιχεία για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Σχολιάζοντας τις έρευνες για τον εντοπισμό ομαδικού τάφου Ε/Κ στην περιοχή Τράχωνα στα κατεχόμενα, ο κ. Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ότι «το θέμα των εκταφών στα κατεχόμενα είναι ένα θέμα που εκκρεμεί από το 1997 όταν έγινε η συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς».

    Πρόσθεσε ότι ένα από τα τρία σημεία στα οποία οι Τ/Κ δήλωσαν ότι υπήρχαν θαμμένοι Ε/Κ ήταν η περιοχή στον Τράχωνα, «που αποδείχθηκε στην πράξη τώρα ότι η υπόδειξη δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και την αλήθεια».

    Χρυσοστομίδης - Μαυρονικόλας - ΝΑ Ασία - Αποστολή στολών ΕΦ ------------------------------------------------------------ Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προσφέρει 3.000 παλαιές καλοκαιρινές στολές της Εθνικής Φρουράς, αξίας 40.000 λιρών, στους πληγέντες από τη θεομηνία που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία στα τέλη του 2004.

    Αυτό ανακοίνωσαν τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας σε δηλώσεις τους μετά από το πέρας της συνεδρίας τους Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, η πρόταση για αποστολή των στρατιωτικών στολών έγινε από το Υπουργείο Αμυνας και ενεκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τη θεομηνία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μαυρονικόλας, οι στολές αυτές έχουν ήδη δοθεί μέσω της Ελλάδας για να αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές.

    Υπουργικό - Εκπρόσωπος - Οικονομία - Ανάκαμψη --------------------------------------------- Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές για το 2005 κρίνονται ως ενθαρρυντικές, νοουμένου ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης και των δεσμεύσεων της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

    ''Σε γενικές γραμμές όπως διαφαίνεται από τους διάφορους δείκτες'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης λόγω συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στη βάση του προγράμματος σύγκλισης''.

    Εκπρόσωπος - Ημικρατικοί - Συνδικαλιστικές οργανώσεις - Οικονομία ----------------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση στηρίζει τους χειρισμούς των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την άρση του αδιεξόδου που σημειώθηκε στη διαπραγμάτευση για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Εκπρόσωπος διαμήνυσε προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία για το 2005 παρουσιάζονται ενθαρρυντικές νοουμένου ότι θα συνεχιστεί η πολιτική βούληση εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος σύγκλισης. Εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αναγνωρίσουν ''την υπεροχή του δημόσιου συμφέροντος έναντι των απαιτήσεών τους''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΚΟΕ - Ολυμπιακό Μέγαρο ---------------------------------------------------------- Το Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο, με κόστος που θα ανέλθει στα πέντε εκατομμύρια λίρες, είναι ένα από τα μεγάλα, σημαντικά και αναγκαία έργα που αφορούν τον αθλητισμό στην Κύπρο, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Ολυμπιακού Μεγάρου και Πάρκου στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για την ανέγερση του κτιρίου η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει κρατική γη, ενώ ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχει καλύψει σημαντικό μέρος της δαπάνης.

    Διαβεβαίωσε ότι ο αθλητισμός αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρικό πυλώνα του προγράμματός της και υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις σε σχέση με τον αθλητισμό ''δεν αποτελούν εύηχες διακηρύξεις κενές περιεχομένου, ούτε προεκλογική επικοινωνιακή επινόηση''.

    ''Η καταγραφή και η εξαγγελία τους ήταν μια συνειδητή πολιτική πράξη, όπως συνειδητή είναι και η βούλησή μας να εφαρμόσουμε, στα πλαίσια του πενταετούς κυβερνητικού προγράμματος, στο ακέραιο όλα εκείνα που περιέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα επιτρέψουν το ποιοτικό άλμα του αθλητισμού μας και θα αναβαθμίσουν την παρουσία της Κύπρου στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι'', σημείωσε.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος -------------------------------- Ανοδικά κινήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διευρύνοντας έτσι περισσότερο τα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,98% που κατέγραψε στη προχθεσινή συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,67%, κλείνοντας στις 1.047,6 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,24% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 75,02 μονάδες. Μείωση, ωστόσο, σε σχέση με χθες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 520 χιλιάδες λίρες.

    [03] (Κ) Λίβανος - ΥΠΕΞ - Πρωθυπουργός Λιβάνου

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί έναν αριθμό ευκαιριών για την Κύπρο και το Λίβανο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να έχει στενή συνεργασία με τη Βηρυτό σε αυτό το πλαίσιο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό Ομάρ Καραμέχ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Λίβανος και η Κύπρος είναι γειτονικές χώρες και σημείωσε ότι «έχουν στενές παραδοσιακές σχέσεις και έχουν συνεργαστεί σε πολλούς τομείς, πολιτικούς και πρακτικούς».

    [04] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Ιακώβου - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λίβανο για διήμερη επίσκεψη, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Στρατηγό Εμίλ Λαχούντ.

    [05] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος-Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στις 25 Ιανουαρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που θα συνεδριάσει υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Τράχωνας - Εκσκαφές - Συγγενείς αγνοουμένων

    Απογοητευτικό χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου το γεγονός ότι οι ερευνητικές ανασκαφές του ιδρύματος INFORCE στον κατεχόμενο Τράχωνα δεν κατέληξαν στον εντοπισμό έστω και ενός σημείου ταφής ανθρώπινων λειψάνων.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5799               0,5833
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4379               0,4405
    Λίρα Αγγλίας              0,8259               0,8308
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4266            0,4300
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3351            0,3377
    Δολάριο Καναδά                  0,3642            0,3671
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3742            0,3771
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  498.193,41
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     76,14     1,49    448.474,68
    FTSE/CySE 20                           355,56     1,21    336.855,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.063,89     1,13    331.492,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              964,58     2,65      9.000,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          980,43     1,09     48.786,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.059,97     1,18    340.492,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.079,31     0,96    245.855,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    956,22     4,99      5.659,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            915,25     2,41     70.966,38
    FTSE Med (12/01/2005)                7.039,66     0,63
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (K) Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας - Τσουνάμι - Ερανος

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας διοργανώνει αύριο έρανο σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τη συλλογή χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων από τα καταστροφικά τσουνάμι της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσε σήμερα η επίτιμη Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας Φωτεινή Παπαδοπούλου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η κ. Παπαδοπούλου, η οποία είναι και Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, είπε πως ξεπερνούν τις 270 χιλιάδες λίρες οι εισφορές που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό στις τράπεζες ενώ όπως εκτιμάται η συνολική συνεισφορά της Κύπρου προς τους σεισμοπαθείς θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Λιβάνου - Πρωθυπουργός - Συνάντηση

    Η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων της Κύπρου και του Λιβάνου, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση της θέσης της Κύπρου, τόσο ως μέλος της ΕΕ όσο και γεωγραφικά, εκφράστηκε στις σημερινές συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στη Βηρυτό με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ και τον Πρωθυπουργό Ομάρ Καραμέχ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου ο Λιβανέζος Πρόεδρος είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται στο κατώφλι του Λιβάνου.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα σημαντική αύξηση κατέγραψε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη των τελευταίων πέντε χρηματιστηριακών συναντήσεων στο σημαντικό ποσοστό του 5,3%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,18%, κλείνοντας στις 1.059,97 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 1,49% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 76,14 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 498 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Γλαύκος Καριόλου ''Κερύνεια II'' - Τορόντο - Διαλέξεις --------------------------- Τρεις διαλέξεις για την ιστορική, αρχαιολογική, επιστημονική και εθνική σημασία του ''Καραβιού της Κερύνειας'' έδωσε στο Τορόντο του Καναδά στις 10, 11 και 12 Ιανουαρίου ο Γλαύκος Ανδρέα Καριόλου ο οποίος μίλησε ειδικότερα για το νέο πιστό ομοίωμα, του αρχαίου καραβιού το ''Κερύνεια-Ελευθερία'' και τη μεγάλη ιδέα που συμβολίζει.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας του Τορόντο ο κ. Καριόλου αναφέρθηκε στην πορεία του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας μέσα στο χρόνο, στις προσπάθειες των επιστημόνων να απαντήσουν σε διάφορα ερωτηματικά σχετικά με την κατασκευή του, καθώς και στις επιστημονικές, πολιτιστικές και πολιτικές προεκτάσεις που κουβαλά το καράβι της Κερύνειας.

    Ο κ. Καριόλου, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, μίλησε επίσης για τις ''υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας που παρέχει το καράβι στο πλήρωμά του το οποίο απαρτίζεται από μέλη όλων των Κυπριακών Κοινοτήτων''.

    Ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος είναι άριστα εκπαιδευμένα όχι μόνο στους κανονισμούς πλεύσης, αλλά και στο αρχαίο ελληνικό λεξιλόγιο των ναυτικών.

    Ο κ. Καριόλου ευχαρίστησε όλους τους απόδημους που παρευρέθηκαν στη διάλεξη και τους χαρακτήρισε εξαιρετικό τμήμα του Κυπριακού Ελληνισμού.

    Πρόσφερε συμβολικό δώρο στο Γενικό Πρόξενο της Δημοκρατίας στον Καναδά Ευαγόρα Βρυωνίδη.

    Η δεύτερη διάλεξη του κ. Καριόλου έγινε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο την οποία διοργάνωσε το Καναδικό Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ενώ η τρίτη διάλεξη έγινε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Τορόντο και απευθυνόταν σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

    Και οι τρεις διαλέξεις του Γλαύκου Καριόλου, υιού του Ανδρέα Καριόλου ο οποίος βρήκε το ναυάγιο του αρχαίου καραβιού, πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΧΡ)

    [13] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Αποστολή βοήθειας στις περιοχές της ΝΑ Ασίας

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποστείλει στις πληγείσες από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα περιοχές στη Σρι Λάνκα τις βουλευτίνες γιατρούς Ελένη Θεοχάρους και Στέλλα Μισιαούλη.

    Την απόφαση του σώματος ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κυπριακός λαός έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στην ενίσχυση των θυμάτων που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία και παρόλο που τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προσφέρει στους διάφορους εράνους, σήμερα αναλήφθηκε πρωτοβουλία από τους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως δοθεί ποσό 6.000 λιρών πρόσθετα από τα ποσά που ήδη έχουν δοθεί σε διάφορους εράνους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 January 2005 - 18:49:14 UTC