Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λίβανος - Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας - Σεισμός στη ΝΑ Ασία - Ερανος
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ Κίνας - Σώτος Ζακχαίος - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Γ’ τρίμηνο 2004
  • [07] (Κ) Λίβανος - Υπουργός Εξωτερικών - Αρχιεπίσκοπος Λιβάνου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων - Διερευνητικές ανασκαφές
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρωτοβουλία για σχέδιο λύσης
  • [10] (Κ) Ημικρατικοί Οργανισμοί - Κυβέρνηση - Επίτευξη συμφωνίας
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου - Συνομιλίες
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαρχιακό Δικαστήριο - Κατεχόμενα - Περιουσίες Ε/Κ
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [16] (Κ) Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής - Επιτόκια - Αμετάβλητα
  • [17] (Κ) Βουλή - Κυρωτικό νομοσχέδιο - Συνταγματική Συνθήκη
  • [18] (Κ) Πρεσβευτής Ισραήλ - Κυπριακό - Παλαιστινιακό
  • [19] (K) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου - Συνομιλίες (2)
  • [20] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Ριζοκάρπασο - Σχολεία
  • [21] (Κ) Φωτεινή Παπαδοπούλου - Ερανος - Σεισμός

  • [01] (Κ) Λίβανος - Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει φέρει μεγάλες αλλαγές και είναι πλέον αδιανόητο να εκκρεμεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λίβανο, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για λύση και έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί τη διχοτόμηση ή τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών υπό την αμφίεση της συνομοσπονδίας.

    [02] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας - Σεισμός στη ΝΑ Ασία - Ερανος

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας διοργανώνει σήμερα έρανο σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τη συλλογή χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων από τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα στη νοτιοανατολική Ασία.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προτάσεις που εκπονήθηκαν για λύση του αδιεξόδου στους ημικρατικούς οργανισμούς, το χθεσινό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 15χρονου και τον κρίσιμο τραυματισμό της 17χρονης αδελφής του από μοτοσικλετιστή που έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του ενώ έκανε σούζα, η χθεσινή ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης του ζεύγους Βρετανών που έχουν κτίσει σπίτι σε περιουσία Ε/Κ στα κατεχόμενα και οι πληροφορίες για επεξεργασία σχεδίου λύσης του Κυπριακού από Ευρωπαίους συνταγματολόγους με την έγκριση της κυβέρνησης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''3 Χαστούκια του Τάσσου στον Χριστόφια'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέλεξε να επιτεθεί εκ νέου στο ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα στο Δημήτρη Χριστόφια για τους ημικρατικούς και την υποχρέωση του κόμματος της αριστεράς να ακολουθήσει το πρόγραμμα σύγκλισης που αποφάσισε η Κυβέρνηση, για τον ανασχηματισμό και την απόρριψη του αιτήματος Χριστόφια περί της ανάγκης φρεσκαρίσματος της Κυβέρνησης και για το θέμα ασφάλειας σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η αποτυχία των εκσκαφών στον κατεχόμενο Τράχωνα για τον εντοπισμό ομαδικού τάφου, στον οποίο με βάση τις πληροφορίες των κατοχικών αρχών υπήρχαν τα λείψανα 200 περίπου Ε/Κ, έφερε στο φως νέες μαρτυρίες για τους αγνοούμενους.

    Η ''Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Θράσος χιλίων πιθήκων από Βρετανίδα'' γράφει ότι προκαλώντας απροκάλυπτα το αίσθημα των Ελληνοκυπρίων, η Βρετανίδα Ιλίντα Ελίζαμπεθ Οραμς, η οποία αγόρασε σπίτι συμπατριώτη μας στην κατεχόμενη Λάπηθο, δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος όπως το αναγνωρίζω και εγώ. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως νέα προβλήματα δημιουργεί στη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου η απόρριψη του καταλόγου των καθηγητών από το κατοχικό καθεστώς.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στην άσφαλτο ο κουρσάρος'' αναφέρεται στην ανευθυνότητα του 20χρονου στρατιώτη, ο οποίος έκανε σούζες με την αγωνιστική του μοτοσικλέτα οδηγώντας την στον ένα τροχό, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο πεζοδρόμιο, όπου σκότωσε το 15χρονο Βασιλάκη Μιχαήλ και έστειλε στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένη τη 17χρονη αδερφή του Αργυρώ Μιχαήλ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του αρχίατρου της Εθνικής Φρουράς ο οποίος δηλώνει πως πολλοί εθνοφρουροί κουβαλούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αναλύσεις Φιάσκο'' γράφει ότι ''επικίνδυνο αλαλούμ'' επικρατεί στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών εργαστηρίων, καθώς η απουσία συστήματος ποιοτικού ελέγχου επιτρέπει σε ορισμένα χημεία να λειτουργούν εκτός των διεθνών προδιαγραφών με συνέπεια να διαπράττουν σοβαρά λάθη όσον αφορά τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που διενεργούν. Αλλού γράφει ότι άνοιξε ο δρόμος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, αφού η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γούλλα Φράγκου και οι Μητροπολίτες Πάφου και Κιτίου βρήκαν φόρμουλα για τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα ετοιμαστούν σε έξι μήνες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Λύνουν τώρα τον γόρδιο δεσμό'' και γράφει ότι τέσσερα σενάρια έχουν εκπονηθεί από τις χθεσινές διεργασίες για λύση του αδιεξόδου στους ημικρατικούς οργανισμούς. Σημειώνει ότι επικρατέστερο είναι αυτό της τριετούς συλλογικής σύμβασης που προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2004, αύξηση 1% για το 2005 σε παρεμφερή ωφελήματα και 2% αυξήσεις το 2006, με πρόνοια όπως συζητηθεί το θέμα παραχώρησης αυξήσεων 1,4% το 2007. Αλλού γράφει ότι τη διαδικασία ''ξεπαγώματος'' των κανονισμών για το απευθείας εμπόριο και την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ έβαλαν μπρος η Κομισιόν και οι Βρετανο-γερμανοί.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Μαύρες τρύπες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''χορός εκατομμυρίων'', που δακτυλοδείχνει παντελή απουσία χρηστής διοίκησης, παραλείψεις και διαδικαστικά κενά στις προδιαγραφές των προσφορών για την προμήθεια εξοπλισμών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εντοπίζεται σε μεγάλο αριθμό διοικητικών φακέλων. Αλλού γράφει ότι η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου ιδιαίτερα με την αξιοποίηση της θέσης της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ εκφράστηκε στις χθεσινές επαφές που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Λίβανο όπου βρίσκεται για επίσκεψη.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εφηβος σκοτώθηκε σε τρομακτικό δυστύχημα'', γράφει άφωνη έμεινε χθες η πολιτεία στην είδηση ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε και η 17χρονη αδελφή είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όταν την ώρα που επέστρεφαν με τα πόδια από το σχολείο κτυπήθηκαν από ένα 20χρονο μοτοσικλετιστή, ο οποίος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, την ώρα που οδηγούσε στον ένα τροχό. Αλλού γράφει ότι οι Υπηρεσίες Υγείας προειδοποίησαν χθες τους πολίτες να μην καταναλώνουν ζωικά προϊόντα που περιέχουν αντιβιοτικά, δίνοντας παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση εισαγωγής μελιού που περιείχε υπολείμματα αντιβιοτικών.

    Η εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Οι Οραμς στο δικαστήριο'', αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη χθεσινή ακρόαση της έφεσης που υπέβαλε το ζεύγος Βρετανών Οραμς κατά προηγούμενης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για κατεδάφιση του σπιτιού που έκτισαν σε περιουσία που ανήκει σε Ε/Κ στα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι η Λίντα Οραμς δήλωσε στο δικαστήριο ότι αγόρασαν τη γη καλή τη πίστη σύμφωνα με τους ''νόμους'' της ''ΤΔΒΚ'' την οποία αναγνωρίζει. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στον παγκύπριο έρανο που πραγματοποιεί σήμερα το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας για ενίσχυση των πληγέντων περιοχών της νοτιονατολικής Ασίας.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ Κίνας - Σώτος Ζακχαίος - Κυπριακό

    Τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας για συμφωνημένη λύση του Κυπριακού με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διατύπωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Λίβανος - Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό ------------------------------------------------ Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει φέρει μεγάλες αλλαγές και είναι πλέον αδιανόητο να εκκρεμεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λίβανο, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για λύση και έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί τη διχοτόμηση ή τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών υπό την αμφίεση της συνομοσπονδίας.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Βηρυτό με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, είπε ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις βασικές αρχές της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι είναι αυτό που προσπαθεί η κυπριακή κυβέρνηση να καλλιεργήσει τους επόμενους μερικούς μήνες, πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, και είναι αυτό που ζητά από φίλες χώρες να κατανοήσουν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κατάσταση στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την εξασφάλιση από την Τουρκία ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ενωση.

    Ερωτηθείς εάν ζήτησε τη στήριξη του Λιβάνου όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου απάντησε καταφατικά.

    «Εξήγησα τις πρόσφατες εξελίξεις. Πιστεύω ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει αλλάξει πολλά πράγματα. Είναι αδιανόητο να εκκρεμεί το Κυπριακό και πιστεύουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και ιδιαίτερα εκείνων των αξιών πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε η ΕΕ», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόσθεσε ότι «εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ενωση, φυσικά θα πρέπει να αποδεχθεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις βασικές αρχές της Ευρώπης».

    Σημείωσε ότι «είναι αυτό που θέλουμε να καλλιεργήσουμε τους επόμενους μερικούς μήνες, πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, και είναι αυτό που ζητούμε από τους φίλους μας να κατανοήσουν».

    «Είμαστε έτοιμοι για μια λύση, έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις, από ένα ενιαίο κράτος σε μιαν ομοσπονδία, δύο μονάδες, αλλά δεν θα αποδεχθούμε τη διχοτόμηση και δεν θα αποδεχθούμε τη συνομοσπονδία, που σημαίνει τη δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο κάτω από κάποιου είδους αμφίεση. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε», επεσήμανε ο κ. Ιακώβου.

    Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου και τις καθημερινές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ιακώβου είπε πως αυτό «αντικατοπτρίζει τις στενές σχέσεις που υπάρχουν στο επίπεδο του απλού κόσμου και ιδιαίτερα των επισκεπτών».

    «Υπάρχει μια διμερής ροή επισκεπτών. Πολλοί Λιβανέζοι εργάζονται στην Κύπρο και χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό. Αποτελεί μια πολύ γερή βάση για την ανάπτυξη μελλοντικών σχέσεων και θέλουμε να δούμε τις σχέσεις μας να ενισχύονται και σε πρακτικό επίπεδο. Ο Λίβανος μας ενδιαφέρει. Είναι πρόθεσή μας να εγκαθιδρύσουμε μιαν εμπορική κοινότητα στο Λίβανο και να προωθήσουμε τον τουρισμό», είπε.

    Αναφερόμενος στο ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Λίβανο, ο κ. Ιακώβου είπε πως «το πρόβλημα είναι πως αποτελεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και εμείς και ο Λίβανος θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να το αξιοποιήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, διότι υπάρχουν πολλά άλλα ψηφίσματα που δεν έχουν εφαρμοστεί και δεν είναι άσχετα».

    «Υπάρχουν πολλά στοιχεία σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σχετίζονται με το θέμα της Μέσης Ανατολής», επεσήμανε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του που «κατά τα τελευταία μερικά χρόνια οι καταστροφές του πολέμου άρχισαν να διορθώνονται και υπάρχει τόση εμφανής πρόοδος».

    «Ευχόμαστε ειρήνη, ευημερία και μεγάλες επιτυχίες στο λαό. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο του Λιβάνου, αλλά ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    «Διαδραματίσαμε ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση αριθμού συναντήσεων στο παρελθόν, όχι μόνο μεταξύ ηγετών, αλλά και μεταξύ οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών, γι' αυτό θα ήμασταν πολύ πρόθυμοι να παράσχουμε όλες τις διευκολύνσεις για τη φιλοξενία συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα, για να διευκολύνουμε την αναζήτηση λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση εάν ηγέρθη το θέμα αυτό στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «είναι γνωστή η θέση της Κύπρου και είναι πολύ καλά γνωστό ότι η Κύπρος είναι διαθέσιμη για να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο».

    Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Λιβάνου - Πρωθυπουργός - Συνάντηση ------------------------------------------------------------------- Η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων της Κύπρου και του Λιβάνου, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση της θέσης της Κύπρου, τόσο ως μέλος της ΕΕ όσο και γεωγραφικά, εκφράστηκε στις χθεσινές συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στη Βηρυτό με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ και τον Πρωθυπουργό Ομάρ Καραμέχ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου ο Λιβανέζος Πρόεδρος είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται στο κατώφλι του Λιβάνου.

    Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε στους συνομιλητές του το ενδιαφέρον της Κύπρου για την περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει την ΕΕ με τη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στις συναντήσεις του με το Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Λιβάνου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στο Ιράκ, καθώς και το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Λίβανο.

    Είπε, επίσης, ότι εξέφρασε στους συνομιλητές του το ενδιαφέρον της Κύπρου για την περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει την ΕΕ με τη Μέση Ανατολή.

    Σημείωσε ότι «υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και σε πρακτικά θέματα» και ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από την ΕΕ για κοινές έρευνες με τη Μέση Ανατολή.

    Εξήγησε ότι μέσω του προγράμματος αυτού, η Κύπρος θα μπορεί να διεξαγάγει κοινές έρευνες με χώρες μη μέλη της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι έρευνες αυτές, είπε, μπορεί να είναι ιατρικές ή άλλες, όπως για παράδειγμα έρευνα για την κατάσταση υγείας παιδιών της περιοχής.

    Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Λαχούντ απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για επίσκεψη στον Λίβανο όποτε επιθυμεί.

    Ο κ. Λαχούντ είπε ότι ο Λίβανος και η Κύπρος έχουν ιστορικά πολύ καλές σχέσεις και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για εμβάθυνση των σχέσεων αυτών με ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγή περισσότερων επισκέψεων.

    Λίβανος - ΥΠΕΞ - Πρωθυπουργός Λιβάνου --------------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί έναν αριθμό ευκαιριών για την Κύπρο και το Λίβανο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να έχει στενή συνεργασία με τη Βηρυτό σε αυτό το πλαίσιο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό Ομάρ Καραμέχ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Λίβανος και η Κύπρος είναι γειτονικές χώρες και σημείωσε ότι «έχουν στενές παραδοσιακές σχέσεις και έχουν συνεργαστεί σε πολλούς τομείς, πολιτικούς και πρακτικούς».

    «Μετέφερα το μήνυμα στον Πρωθυπουργό ότι είναι η επιθυμία της κυβέρνησής μας να διατηρήσει ακόμα πιο στενές σχέσεις, όχι μόνο στον πολιτικό τομέα αλλά και σε πολλούς πρακτικούς τομείς συνεργασίας, επένδυσης, τουρισμού, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου πέρσι», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Επεσήμανε ότι «αυτό δημιουργεί έναν αριθμό ευκαιριών, τόσο για την Κύπρο όσο και για το Λίβανο, και σκοπεύουμε να έχουμε στενή συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο».

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον κ. Καραμέχ για την κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και άκουσε από τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό την εσωτερική κατάσταση στη χώρα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Λίβανο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.

    Πρόεδρος Λιβάνου - Ιακώβου - Συνάντηση ----------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στο Λίβανο για διήμερη επίσκεψη, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Στρατηγό Εμίλ Λαχούντ.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε 45 περίπου λεπτά, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν η επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Παύλος Αναστασιάδης.

    Αθήνα-Κουμουτσάκος-Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ---------------------------------------------------------- Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στις 25 Ιανουαρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που θα συνεδριάσει υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ θα είναι η εξέταση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την αναπτυξιακή-ανθρωπιστική βοήθεια και αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων.

    Κατεχόμενα - Τράχωνας - Εκσκαφές - Συγγενείς αγνοουμένων

    Απογοητευτικό χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου το γεγονός ότι οι ερευνητικές ανασκαφές του ιδρύματος INFORCE στον κατεχόμενο Τράχωνα δεν κατέληξαν στον εντοπισμό έστω και ενός σημείου ταφής ανθρώπινων λειψάνων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοδοσίου σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για την αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνει η τ/κ πλευρά.

    Οι εκσκαφές, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη στον κατεχόμενο Τράχωνα, μία από τις τρεις τοποθεσίες που υπέδειξε η τ/κ πλευρά το 1998 λέγοντας ότι υπήρχαν μαζικοί τάφοι, ολοκληρώθηκαν προχθές χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

    ''Οι συγγενείς των αγνοουμένων εδώ και 30 και πλέον χρόνια ταλαιπωρούνται με πολύ πόνο και με πολλή αγωνία και κάθε φορά που γίνεται μια μικρή κίνηση δημιουργούνται έστω και μικρές προσδοκίες. Μετά όμως από μια εξέλιξη όπως την προχθεσινή προκαλείται απογοήτευση'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοδοσίου.

    Οπως είπε ο κ. Θεοδοσίου, ''εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν το 1998 από τους ίδιους τους Τ/Κ και είχαν χαρακτηριστεί από όλους μας ως κακής ποιότητας''.

    Πρόσθεσε ότι τόσο το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους εκ μέρους της τ/κ πλευράς Ρουστέμ Τατάρ όσο και ο τ/κ Τύπος την περασμένη εβδομάδα έστειλαν σήματα προόδου και υποστήριξαν ότι άρχισαν οι εκταφές στα κατεχόμενα. Τώρα, είπε, μένουν σοβαρά εκτεθειμένοι.

    ''Εγείρεται θέμα αξιοπιστίας και θα πρέπει στο μέλλον οι πληροφορίες που δίνονται στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής να έχουν περισσότερη σοβαρότητα, επιβεβαίωση και διασταύρωση για να μην ταλαιπωρούμε άδικα τους συγγενείς, αλλά και τον κόσμο ο οποίος παρακολουθεί το θέμα των αγγνουμένων'', είπε ο κ. Θεοδοσίου.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της τ/κ ''Αφρίκα'', η οποία προβάλλει δηλώσεις Τ/Κ, που δεν κατονομάζεται, ότι πάνω στους ομαδικούς τάφους Ε/Κ στα κατεχόμενα αναγέρθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που θεωρούνται απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως δεν αποκλείεται για κάποιες περιπτώσεις να έχει γίνει σκόπιμη κάλυψη ομαδικού τάφου.

    ΥΠΕΞ - Πατριάρχης Λιβάνου - Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών ------------------------------------------------------- Την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στους Λιβανέζους κατά τη διάρκεια των ταραχών στη χώρα τους εξέφρασαν χθες ο Πατριάρχης του Λιβάνου Σφέιρ και ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών της Κύπρου Μπούτρος Τζεμαγιέλ, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Βηρυτό με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στις συναντήσεις, ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να βοηθά τους Μαρωνίτες του νησιού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Ο Πατριάρχης Σφέιρ αναφέρθηκε στην κοινότητα των Μαρωνιτών στην Κύπρο και ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσέφερε στους Λιβανέζους και ιδιαίτερα στη μαρωνιτική κοινότητα.

    Εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, ώστε να επιβιώσουν τα μαρωνιτικά χωριά στα κατεχόμενα και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

    Στη συνάντηση με τον Πατριάρχη, ο κ. Ιακώβου επαναβεβαίωσε το διαρκές ενδιαφέρον της Κύπρου για τη μαρωνιτική κοινότητα, η οποία υφίσταται και αυτή τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, όπως και ο υπόλοιπος κυπριακός λαός.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον Πατριάρχη για την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις στενές αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου, και σημείωσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εδραιώθηκε το αίσθημα ασφάλειας του λαού.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ενισχύσει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Πατριάρχης Σφέιρ εκπροσωπεί τους Μαρωνίτες ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι αριθμού περίπου 12 εκατομμύρια.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγιέλ, ο οποίος ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για όλη τη βοήθεια που προσέφερε στους Λιβανέζους και ιδιαίτερα τους Μαρωνίτες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τζεμαγιέλ, ο οποίος παρίστατο και στη συνάντηση με τον Πατριάρχη Σφέιρ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη της Κύπρου προς τους Μαρωνίτες.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγιέλ και τους κληρικούς που είχαν μαζευτεί για να τον υποδεχθούν ότι η Κύπρος είναι πολύ περήφανη για την μαρωνιτική κοινότητα στο νησί.

    Σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει τους Μαρωνίτες της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι θα τους στηρίξει ένθερμα στην προσπάθεια να διατηρήσουν την κληρονομιά τους.

    Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας - Τσουνάμι - Ερανος ---------------------------------------------------- Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας διοργανώνει σήμερα έρανο σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τη συλλογή χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων από τα καταστροφικά τσουνάμι της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσε χθες η επίτιμη Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας Φωτεινή Παπαδοπούλου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η κ. Παπαδοπούλου, η οποία είναι και Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, είπε πως ξεπερνούν τις 270 χιλιάδες λίρες οι εισφορές που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό στις τράπεζες ενώ όπως εκτιμάται η συνολική συνεισφορά της Κύπρου προς τους σεισμοπαθείς θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    ''Ο στόχος μας είναι κοινός, να βοηθήσουμε, να δώσουμε ανάσα ζωής, σε όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας στη μακρινή Ασία'', είπε η κ. Παπαδοπούλου.

    Πρόσθεσε ότι ως Κύπριοι ''γνωρίζουμε δυστυχώς καλά, τι σημαίνει ο ξεριζωμός, ο όλεθρος, η φρίκη της ολοκληρωτικής και αναπάντεχης καταστροφής''.

    Η κ. Παπαδόπουλου απηύθυνε έκκληση στον κάθε Κύπριο πολίτη ''να ανοίξει ακόμα μια φορά την πόρτα του, να ανοίξει την καρδιά του και να προσφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων του για τους πληγέντες συνανθρώπους μας που περιμένουν καρτερικά και τη δική μας βοήθεια''.

    Εχουν τυπωθεί κουπόνια για εισφορές της τάξης των πέντε και μιας λίρας ενώ για μεγαλύτερες εισφορές θα δίνεται απόδειξη.

    Οπως είπε η κ. Παπαδοπούλου το ποσό που θα μαζευτεί θα σταλεί, μέσω του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος έχει την υποδομή, την τεχνογνωσία, το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και από την πρώτη στιγμή της καταστροφής βρίσκεται στο τόπο της τραγωδίας.

    Βουλή - Ολομέλεια - Αποστολή βοήθειας στις περιοχές της ΝΑ Ασίας ------------------------------------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποστείλει στις πληγείσες από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα περιοχές στη Σρι Λάνκα τις βουλευτίνες γιατρούς Ελένη Θεοχάρους και Στέλλα Μισιαούλη.

    Την απόφαση του σώματος ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κυπριακός λαός έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στην ενίσχυση των θυμάτων που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία και παρόλο που τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προσφέρει στους διάφορους εράνους, αναλήφθηκε πρωτοβουλία από τους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως δοθεί ποσό 6.000 λιρών πρόσθετα από τα ποσά που ήδη έχουν δοθεί σε διάφορους εράνους.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μετά από ενέργειες του Προεδρείου της Βουλής η Βουλή θα καταθέσει για την ενίσχυση των πληγέντων ανάλογο ποσό.

    Συνεχίζοντας ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενημερώθηκε από τις κ. Θεοχάρους και Μισιαούλη ότι θα μεταβούν στη Σρι Λάνκα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα θύματα του σεισμού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το χρηματικό ποσό που προσφέρει Βουλή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά φαρμάκων που θα μεταφέρουν οι δύο βουλευτίνες στη Σρι Λάνκα.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Αμπάς - Συγχαρητήριο τηλεγράφημα ---------------------------------------------- Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, στον οποίο διαβιβάζει τα συγχαρητήρια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ο κ. Χριστόφιας εύχεται στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κάθε επιτυχία στο νέο του αξίωμα να ηγηθεί ''του παλαιστινιακού αγώνα για ελευθερία, ειρήνη και ανεξαρτησία'' και επιβεβαιώνει ''την ολόψυχη αλληλεγγύη και υποστήριξη'' του ΑΚΕΛ στον αγώνα των Παλαιστινίων.

    Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN --------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναχωρεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), στην οποία θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος εργασίας και των στόχων που έθεσε η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ.

    Στη σύνοδο του ECOFIN, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου, θα υπάρξει επίσης ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών μελών για τις οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τον πρόσφατο σεισμό στη Νότια και Νοτιανατολική Ασία.

    Επίσης το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θα συζητήσει εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων των χωρών μελών καθώς και την εφαρμογή των τρεχουσών διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Κύπρο και Μάλτα.

    Οσον αφορά τις πιο πάνω χώρες το Συμβούλιο θα εξετάσει κατά πόσον αυτές έχουν ανταποκριθεί στις εισηγήσεις του Συμβουλίου για λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος τους μέσα στην προθεσμία που τέθηκε.

    Η Κύπρος, με βάση σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών, ανταποκρίθηκε στις συστάσεις του Συμβουλίου στα πλαίσια της καθορισμένης προθεσμίας που έληξε στις 4 Νοεμβρίου 2004.

    Σε σχέση με το σημαντικό θέμα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις βάσει των εισηγήσεων που διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων ως προς τις πιθανές μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο με σκοπό να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος -------------------------------------- Νέα σημαντική αύξηση κατέγραψε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη των τελευταίων πέντε χρηματιστηριακών συναντήσεων στο σημαντικό ποσοστό του 5,3%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,18%, κλείνοντας στις 1.059,97 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 1,49% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 76,14 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 498 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Γ’ τρίμηνο 2004

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,5% το τρίτο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, όπως προκύπτει από στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη μέλη, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    [07] (Κ) Λίβανος - Υπουργός Εξωτερικών - Αρχιεπίσκοπος Λιβάνου

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του, καθώς και η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωη και οι συνέπειες που αυτή θα έχει, συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση στη Βηρυτό μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και του Αρχιεπισκόπου των Ορθόδοξων του Λιβάνου Αουντι.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων - Διερευνητικές ανασκαφές

    Πρόοδος στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνουμένων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παρουσίαση συγκεκριμένων και πειστικών πληροφοριών από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή την χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκλήρωση των διερευνητικών ανασκαφών στον κατεχόμενο Τράχωνα, μία από τις τρεις τοποθεσίες που υπέδειξε η τ/κ πλευρά το 1998 ως χώρους όπου υπήρχαν μαζικοί τάφοι.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρωτοβουλία για σχέδιο λύσης

    Σε ιδιώτες και όχι στην κυβέρνηση ανήκει η πρωτοβουλία για καταρτισμό από Ευρωπαίους συνταγματολόγους ενός σχεδίου λύσης του Κυπριακού, διευκρίνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Ημικρατικοί Οργανισμοί - Κυβέρνηση - Επίτευξη συμφωνίας

    Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά κυβέρνηση και συντεχνίες στην εργατική διαφορά που προέκυψε στους ημικρατικούς οργανισμούς για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διάρκεια των συμβάσεων, η συμφωνία πλαίσιο προνοεί ότι οι συλλογικές συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι τριετούς διάρκειας και αφορούν την περίοδο από 1.1.2004 μέχρι την 31/12/2006.

    Αναφορικά με τις γενικές αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων, θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις.

    Από 1.1.2004 δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ούτε και 1.1.2005 ενώ από 1.1.2006 θα υπάρξει 2% αύξηση επί των βασικών μισθών της 31ης Δεκεμβρίου 2005 με ελάχιστο ποσό αύξησης 4 λίρες 50 σεντ το μήνα.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5801               0,5835
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4422               0,4448
    Λίρα Αγγλίας              0,8275               0,8324
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4305            0,4339
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3360            0,3386
    Δολάριο Καναδά                  0,3655            0,3684
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3739            0,3768
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου - Συνομιλίες

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ευκαιρίες που αυτή προσφέρει για ενίσχυση των σχέσεων της Ευρώπης με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Λιβάνου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Βηρυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον ομόλογό του Mahmoud Hammoud.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες είπε ότι η Κύπρος έφερε το Λίβανο κοντά στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρει το Λίβανο να έχει ένα φίλο στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι προέβη σε εκτενή ενημέρωση για το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του ενώ αναφέρθηκε και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει για ενίσχυση των σχέσεων της Ευρώπης με τις χώρες Μέσης Ανατολής.

    Αναφορά από τον κ. Ιακώβου έγινε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς και στους τρόπους ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου.

    Ο κ. Hammoud είπε και ότι κατά τις συνομιλίες συζητήθηκε ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στη διαφορά μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαρχιακό Δικαστήριο - Κατεχόμενα - Περιουσίες Ε/Κ

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της προσφυγής από ζεύγος Βρετανών κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο τους ζητεί να κατεδαφίσουν την οικία που έκτισαν σε περιουσία που ανήκει σε Ελληνοκύπριο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  507.218,22
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     76,79     0,85    460.016,90
    FTSE/CySE 20                           355,51    -0,01    329.923,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.064,02     0,01    317.495,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              985,82     2,20     20.248,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.009,98     3,01     38.071,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.060,86     0,08    337.743,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.075,95    -0,31    220.258,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    969,07     1,34      9.322,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            923,74     0,93     98.854,67
    FTSE Med (12/01/2005)                7.114,56     0,63
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Ανοδικά για πέμπτη στη σειρά συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν κυρίως σε τίτλους της περιφέρειας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.060.86 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 0,85% και έκλεισε στις 76,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 507 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής - Επιτόκια - Αμετάβλητα

    Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας(ΚΤ).

    [17] (Κ) Βουλή - Κυρωτικό νομοσχέδιο - Συνταγματική Συνθήκη

    [18] (Κ) Πρεσβευτής Ισραήλ - Κυπριακό - Παλαιστινιακό

    ''Η στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ έναντι του Κυπριακού προβλήματος παραμένει η ίδια'', δήλωσε σήμερα από την Πάφο ο Πρεσβευτής του Ισραήλ Zvi Cohen Litant.

    Ο κ. Litant μιλούσε στο ΚΥΠΕ μετά από εθιμοτυπικής επίσκεψη του στον Δήμο Πάφου όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Φειδία Σαρίκα.

    [19] (K) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου - Συνομιλίες (2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει βασικό, σημαντικό και πρακτικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Μαχμούντ Χαμούντ, ύστερα από συνομιλίες στη Βηρυτό με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Μιλώντας μετά τις συνομιλίες, ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε πολιτικούς και άλλους τομείς, προσθέτοντας ότι πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να λειτουργήσει ένα εμπορικό γραφείο στη Βηρυτό σύντομα και να στείλει άτομα να εξετάσουν την πιθανότητα κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.

    Ο κ. Χαμούντ καλωσόρισε τον κ. Ιακώβου, «ο οποίος μας ήρθε από μια κοντινή προς τον Λίβανο χώρα, ιστορικά, γεωγραφικά και συναισθηματικά, και ο οποίος έφερε μαζί του την Ευρώπη στα σύνορά μας».

    [20] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Ριζοκάρπασο - Σχολεία

    Νέος κατάλογος ονομάτων για δύο καθηγητές και μια νηπιαγωγό που χρειάζονται για την στελέχωση του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου στο Ριζοκάρπασο αναμένεται να επιδοθεί την Δευτέρα στα Ηνωμένα Εθνη ύστερα από απόρριψη χθες του προηγούμενου από τις κατοχικές αρχές.

    [21] (Κ) Φωτεινή Παπαδοπούλου - Ερανος - Σεισμός

    Πέραν των 300 χιλιάδων λιρών υπολογίζεται ότι θα είναι το ποσό που συγκεντρώθηκε σήμερα από τον έρανο που διεξήγαγε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για την συλλογή χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων από τα καταστροφικά τσουνάμι της νοτιοανατολικής Ασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 January 2005 - 18:49:21 UTC