Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Δολοφονία Τ/Κ - Εντάλματα σύλληψης πέντε ατόμων
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Αποκλεισμός από τουρκική ομάδα
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Συνέδριο ''Digital Ship'' - Κύπρος
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [08] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανικό πρόγραμμα χρηματοδότησης - Μέτρα
  • [10] (K) Παγδατής - Τένις - Αυστραλιανό Οπεν - Νίκη
  • [11] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ουκρανία - Εγκαθίδρυση Προέδρου
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Παγδατής - Πρόεδρος ΟΑΚ - ''Το παιδί από την Κύπρο''
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Δολοφονία Τ/Κ - Εντάλματα σύλληψης πέντε ατόμων

    Η Αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης πέντε ατόμων σε σχέση με τη δολοφονία του Τ/Κ Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης του.

    Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν τρεις Τουρκοκύπριους, ένα γόνο ενός εποίκου και μιας Τουρκοκύπριας και έναν Τούρκο. Οπως αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση, μετά από εξονυχιστικές έρευνες, η Αστυνομία κατόρθωσε να περισυλλέξει μαρτυρία, η οποία δικαιολογεί τη σύλληψη των ατόμων αυτών.

    Ολοι οι καταζητούμενοι έχουν συνδεθεί με τη δολοφονία με μαρτυρία που έχει εξασφαλισθεί, τρεις δε από αυτούς συνδέθηκαν και με γενετικό υλικό που ανιχνεύθηκε σε τεκμήρια που περισυλλέγησαν από τη σκηνή του εγκλήματος και από την οικία των θυμάτων.

    Τα πέντε άτομα εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί τα εντάλματα σύλληψης είναι οι:

    1. Mustafa Mehmet, Δ.Τ. 1065845, ημερομηνία γεννήσεως 23.7.1977, γεννηθείς στο χωριό Πεντάγεια, κάτοικος Μόρφου, όνομα πατέρα Mehmet Moustafa Vasfi και μητέρας Ayse Mustafa.

    2. Fikret Mustafa, Δ.Τ. 1065846, ημερομηνία γεννήσεως 14.10.1978, γεννηθείς στο χωριό Πεντάγεια, κάτοικος Μόρφου, όνομα πατέρα Mehmet Moustafa Vasfi και μητέρας Ayse Mustafa.

    3. Emin Fikri, Δ.Τ. 1064405, ημερομηνία γεννήσεως 1.12.1972, γεννηθείς στο χωριό Ανδρολύκου, κάτοικος Κερύνειας, όνομα πατέρα Fikri Rustem και μητέρας Suheyla Omer.

    4. Hikmet Oruc, ετών 40, κάτοικος Κερύνειας, γόνος έποικου από τη Μερσίνα της τουρκίας, με τουρκοκύπρια μητέρα.

    5. Mustafa Cavga, Δ.Τ. ψευδοκράτους 174620, ημερομηνία γεννήσεως 25.10.1976, από την τουρκία, κάτοικος Κυθρέας, όνομα πατέρα Hassan Cavga και μητέρας Fedire Cavga.

    Γενετικό υλικό που έχει περισυλλεγεί τόσο από την οικία των θυμάτων όσο και από τη σκηνή του εγκλήματος, τυγχάνει στο μεταξύ επεξεργασίας από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας.

    Οι τρεις δολοφονηθέντες πυροβολήθηκαν με πιστόλι 9 χιλιοστών, στο κεφάλι. Ενας από τους τρεις κάλυκες που βρέθηκε στη σκηνή έχει κατασκευασθεί σε εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών της Τουρκίας, αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση.

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται στις 5 σήμερα απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη μετάβαση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία και οι αντιδράσεις, οι έρευνες για τη χαμένη Ατλαντίδα στη θάλασσα της Κύπρου που φαίνεται να ήταν για πετρέλαιο, η αναμενόμενη υπογραφή της συμφωνίας για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των αεροδρομίων, τα μέτρα που αποφάσισαν οι καθηγητές για τα φροντιστήρια και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν και το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας είναι από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, πληροφορίες για σχέδιο που ετοιμάζεται για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό και η κατάθεση στη Βουλή πρότασης νόμου για αύξηση των ποινών στην παράνομη κατοχή και χρήση περιουσιών για έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων των παρανομούντων.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Προδότης off the record'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης "άναψε φωτιές όταν χρησιμοποίησε καβαφικούς στίχους που παραπέμπουν σε υποταγή στον εχθρό κατά προδοτικό τρόπο για να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του ΔΗΣΥ στην Τουρκία". Προσθέτει ότι μετά την έντονη αντίδραση που υπήρξε ο κ. Χρυσοστομίδης υποχρεώθηκε δημοσίως να ανασκευάσει λέγοντας ότι επρόκειτο για ''off the record δήλωσή του''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ τονίζουν την ανάγκη για λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση για το ογκολογικό τμήμα.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Εψαχναν την Ατλαντίδα με τηλεσκοπικά πετρελαίου'' γράφει ότι οι ''ερευνητές'' οι οποίοι έφθασαν από την Αμερική έψαχναν κάτω από τη θάλασσα ανενόχλητοι τη χαμένη Ατλαντίδα με τηλεσκοπικά μηχανήματα για εντοπισμό πετρελαίου. Προσθέτει ότι το πλοίο με το οποίο έγιναν οι έρευνες είναι ρωσικής προέλευσης και προηγουμένως όργωνε τον κόλπο του Μεξικού αναζητώντας κοιτάσματα πετρελαίου για εταιρεία η οποία έχει κοιτάσματα στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για το σεβασμό των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Με την όπισθεν πάει το κράτος'' αναφέρεται στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της μείζονος Λευκωσίας και γράφει ότι οι διέξοδοι στο κυκλοφοριακό αδιέξοδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια στις υπηρεσίες των υπουργείων. Προσθέτει ότι εάν εφαρμόζονταν οι καταγεγραμμένες λύσεις που υπάρχουν στα αρχεία των Δημοσίων Εργων και Πολεοδομίας το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας θα μας ταλαιπωρούσε λιγότερο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Βουλή με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το ψάρεμα με γρι-γρι και ενδεχομένως να απαγορευθεί και η ερασιτεχνική αλιεία με φανάρια ή προβολείς.

    ''Η Σημερινή'' στον κύριο τίτλο της διαγράφει με κόκκινο ''χι'' τη λέξη 'ψευδο' από τη λέξη ψευδοκράτος και γράφει ''Οργή για πρόταση του ΓΓ των ΕΔΗ''. Αναφέρει ότι χθες ξέσπασε "πολιτικός σάλος" από δήλωση του ΓΓ των ΕΔΗ Κώστα Θεμιστοκλέους ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο ψευδοκράτος. Προσθέτει ότι ο Νίκος Πιττοκοπίτης λέει ''ίνταν τζαιρούς εφτάσαμεν'', αναφέρει ότι ο Γιώργος Βασιλείου λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια θέση των ΕΔΗ ενώ ο Γιώργος Χριστοφίδης παραιτήθηκε από το κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε χθες στη σύσταση του Συμβουλίου Παιδείας, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της πορείας του διαλόγου που θα αρχίσει σύντομα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πράξη ρεκόρ ύψους 1 δισ. λιρών'' γράφει ότι θέμα εικοσιτετραώρων είναι να επισημοποιηθεί η μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ κράτους και ιδιωτών στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορά τη διαχείριση των αεροδρομίων. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία με τον Ομιλο Εταιρειών Σιακόλα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά την ΟΕΛΜΕΚ και η ΠΟΕΔ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σοβαρή ρήξη'' γράφει πως σε σοβαρή ρήξη με τους οργανωμένους γονείς και την κυβέρνηση έχουν έλθει οι καθηγητές, με την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να καλέσει εν υπηρεσία εκπαιδευτικούς να απέχουν για 15 μέρες από την παράδοση μαθημάτων στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής τοποθετείται θετικά υπέρ της πρότασης νόμου για το αδίκημα της παράνομης χρήσης ή κατοχής ακίνητης περιουσίας ώστε να υπάρχει δυνατότητα έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης στα επαρχιακά δικαστήρια.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι ο κύριος χρηματοδότης, εξετάζει τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην ολοκλήρωση ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη θα μεταβεί στην Τουρκία για να έχει επαφές με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίλτο "Ο Ταλάτ επιπλήττει την ΕΕ" αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής Εορτής των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ), ότι δεν αρνείται την ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού αλλά, είπε, είναι τα Ηνωμένα Εθνη που καθοδηγούν τις προσπάθειες λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος συγκέντρωσε δύο εκατομμύρια λίρες για τις χώρες που επλήγηκαν από τα φονικά τσουνάμι.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Αποκλεισμός από τουρκική ομάδα

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 86-75 την τουρκική Μπάνβιτ, σε αγώνα που διεξήχθη χθες βράδυ στο γήπεδο ''Ελευθερία''.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία --------------------------- Συνέρχεται στις 5 σήμερα απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η συνεδρία πραγματοποιείται και ενόψει της μετάβασης του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα στις 25-26 Ιανουαρίου, κατά την οποία θα γίνει μια ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό και θα εξεταστούν οι διαγραφόμενες εξελίξεις.

    Αστυνομία - Φόνος Τ/Κ - Εντάλλματα σύλληψης ------------------------------------------ Η Αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης πέντε ατόμων σε σχέση με τη δολοφονία του Τ/Κ Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης του.

    Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν τρεις Τουρκοκύπριους, ένα γόνο ενός εποίκου και μιας Τουρκοκύπριας και έναν Τούρκο. Οπως αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση, μετά από εξονυχιστικές έρευνες, η Αστυνομία κατόρθωσε να περισυλλέξει μαρτυρία, η οποία δικαιολογεί τη σύλληψη των ατόμων αυτών.

    Ολοι οι καταζητούμενοι έχουν συνδεθεί με τη δολοφονία με μαρτυρία που έχει εξασφαλισθεί, τρεις δε από αυτούς συνδέθηκαν και με γενετικό υλικό που ανιχνεύθηκε σε τεκμήρια που περισυλλέγησαν από τη σκηνή του εγκλήματος και από την οικία των θυμάτων.

    Τα πέντε άτομα εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί τα εντάλματα σύλληψης είναι οι:

    1. Mustafa Mehmet, Δ.Τ. 1065845, ημερομηνία γεννήσεως 23.7.1977, γεννηθείς στο χωριό Πεντάγεια, κάτοικος Μόρφου, όνομα πατέρα Mehmet Moustafa Vasfi και μητέρας Ayse Mustafa.

    2. Fikret Mustafa, Δ.Τ. 1065846, ημερομηνία γεννήσεως 14.10.1978, γεννηθείς στο χωριό Πεντάγεια, κάτοικος Μόρφου, όνομα πατέρα Mehmet Moustafa Vasfi και μητέρας Ayse Mustafa.

    3. Emin Fikri, Δ.Τ. 1064405, ημερομηνία γεννήσεως 1.12.1972, γεννηθείς στο χωριό Ανδρολύκου, κάτοικος Κερύνειας, όνομα πατέρα Fikri Rustem και μητέρας Suheyla Omer.

    4. Hikmet Oruc, ετών 40, κάτοικος Κερύνειας, γόνος έποικου από τη Μερσίνα της τουρκίας, με τουρκοκύπρια μητέρα.

    5. Mustafa Cavga, Δ.Τ. ψευδοκράτους 174620, ημερομηνία γεννήσεως 25.10.1976, από την τουρκία, κάτοικος Κυθρέας, όνομα πατέρα Hassan Cavga και μητέρας Fedire Cavga.

    Γενετικό υλικό που έχει περισυλλεγεί τόσο από την οικία των θυμάτων όσο και από τη σκηνή του εγκλήματος, τυγχάνει στο μεταξύ επεξεργασίας από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας.

    Οι τρεις δολοφονηθέντες πυροβολήθηκαν με πιστόλι 9 χιλιοστών, στο κεφάλι. Ενας από τους τρεις κάλυκες που βρέθηκε στη σκηνή έχει κατασκευασθεί σε εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών της Τουρκίας, αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση.

    Προστίθεται πως οι ανακρίσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερα εντατικό ρυθμό και οι συγγενείς των δολοφονηθέντων έχουν ενημερωθεί για την πορεία των ανακρίσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

    Εκπρόσωπος - Υπόθεση τριπλού φόνου Τ/Κ -------------------------------------- Ολες οι πράξεις του ψευδοκράτους στην υπόθεση της δολοφονίας του Τ/Κ Ελμάζ Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της θυγατέρας του στοχεύουν στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, σημείωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να αναφέρει εάν οι ενέργειες του ψευδοκράτους στην υπόθεση αποτελούν προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ''όλες οι πράξεις στοχεύουν στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος πράγμα το οποίο δεν είναι δυνατό να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ερωτηθείς πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό, ανέφερε ότι η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει τις έρευνές της με στόχο να ανακαλυφθούν οι δράστες.

    Ταλάτ - Δολοφονία Τουρκοκυπρίων - Συνεργασία ------------------------------------- ''Η συνεργασία της αστυνομίας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι απαραίτητη προκειμένου να εξιχνιαστούν μεγάλα εγκλήματα, τα οποία είναι φυσικό να υπάρξουν μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και την διακίνηση'' από και προς τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα μετά την επίσκεψή του στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι με το καθημερινό «πήγαινε - έλα'' είναι φυσικό να σημειωθούν κάποιες εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες δεν θα είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν εάν δεν υπάρξει συνεργασία.

    Κάλεσε την κυβέρνηση και την κυπριακή αστυνομία να μην εμποδίσουν «αυτού του είδους τη συνεργασία» με τη λεγόμενη αστυνομία των κατεχομένων, κάτι που όπως είπε δεν σχετίζεται με την «αναγνώριση» αλλά με το έγκλημα.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε χθες ότι θα ηγείται της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ που θα μεταβεί στην Τουρκία κατόπιν πρόσκλησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Πιστεύω ότι η παρουσία μου θα είναι χρήσιμη'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, που θα αποτελείται από στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, θα αποφασιστεί μετά που θα αποστείλει το τουρκικό κόμμα το πρόγραμμα επαφών.

    Ερωτηθείς, ύστερα από μιας ώρας συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ρωσίας Αντρέι Νεστερένκο, αν θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις που θα εκφράσει ο ΔΗΣΥ στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι προτού αναχωρήσει η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ για την Τουρκία ''θα έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συνεννοηθούμε''.

    ''Δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε με κανένα τρόπο είτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε τις θέσεις που εκφράζουμε ως επίσημη ε/κ ηγεσία'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος διερωτήθηκε ''χάριν ποιου λόγου και ποιου σκοπού'' να πράξει κάτι τέτοιο.

    ''Οφείλουμε να σεβόμαστε θεσμούς, τη Δημοκρατία και βεβαίως να ενεργούμε προς όφελος του τόπου μας έστω και εάν εβρισκόμενοι στην Κύπρο ή μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις ή απόψεις'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Αγκυρα ----------------------------- Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εκφράσει άποψη ή να παρέμβει στις αποφάσεις και τους χειρισμούς του θέματος της μετάβασης του ΔΗΣΥ στην Αγκυρα στο πλαίσιο πρόσκλησης που έλαβε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση συνάντησης του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ή με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, η κυβέρνηση θεωρεί ''απολύτως αθέμιτο'' να πραγματοποιηθούν επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    ''Εάν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις αυτό είναι απολύτως αθέμιτο. Εάν όμως πρόκειται να εκτεθούν οι απόψεις της δικής μας πλευράς, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα'', συμπλήρωσε.

    Λάρνακα - Ταλάτ - Κυπριακό --------------------------- Ετοιμος να τα συζητήσει όλα προκειμένου να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσθέτοντας ότι αναμένει πως «η πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να κάνει κάποιες εισηγήσεις».

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού πριν την 3η Οκτωβρίου, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι «αυτό αναμένουμε και για αυτό το σκοπό εργαζόμαστε».

    Ταυτόχρονα ευχήθηκε ειρήνη και επανένωση στην Κύπρο και κάλεσε τους πολιτικούς να αφουγκραστούν την επιθυμία του κυπριακού λαού που δεν είναι άλλη από τη λύση και επανένωση του νησιού.

    Ο κ. Ταλάτ μιλούσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής Εορτής των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ) που τηρείται και από τους Τουρκοκύπριους.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγό του, την πεθερά του, τη θεία του, τη γιαγιά της γυναίκας του η οποία καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, τον λεγόμενο υπουργό συγκοινωνιών και έργων Ομέρ Καλιοντζού και τη σύζυγό του. Με τον κ. Ταλάτ ήρθε επίσης και ο βοηθός του λεγόμενου πρωθυπουργικού γραφείου με τη σύζυγό του.

    «Θέλουμε ειρήνη στο νησί μας, θέλουμε λύση του κυπριακού προβλήματος, δεν θέλουμε να συνεχιστεί άλλο η διαίρεση του νησιού. Θέλουμε να επανενώσουμε το νησί μας μια για πάντα», είπε.

    Σημείωσε πως αυτό ήταν και το αντικείμενο της προσευχής του στο τέμενος Χαλά Σουλτάν και πρόσθεσε πως η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού παραμένει η επιθυμία όλων.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν προοπτικές για λύση του κυπριακού προβλήματος σύντομα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως πάντα βλέπει αρκετές προοπτικές επειδή επιθυμεί την λύση.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τους ηγέτες των δύο πλευρών να αφουγκραστούν την επιθυμία του λαού που δεν είναι άλλη «από τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας».

    Λειτουργοί Φόρεϊν Οφις - Κύπρος ------------------------- Δυο λειτουργοί του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη στην Κύπρο και πραγματοποιούν επαφές τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο Nigel Boud πρόκειται για τον επικεφαλής του τομέα στο Φόρεϊν Οφις για την Ελλάδα και την Κύπρο Simon Wood και τον υπεύθυνο για θέματα Κύπρου στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Chantel Mortimer, οι οποίοι ανέλαβαν τις θέσεις αυτές πριν από μερικούς μήνες και βρίσκονται στην Κύπρο για επαφές.

    ''Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό αλλά μια επίσκεψη ρουτίνας στο νησί, για να γνωρίσουν από κοντά αυτό πάνω στο οποίο εργάζονται. Οταν κάποιος αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στο Φόρεϊν Οφις επισκέπτεται τη χώρα για την οποία ασχολείται και για αυτό γίνεται αυτή η επίσκεψη'', εξήγησε ο κ. Boud.

    Ανέφερε πως οι επαφές των δυο λειτουργών αφορούν συναντήσεις τους με λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσώπους ε/κ κομμάτων και στα κατεχόμενα με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο και με τ/κ πολιτικούς.

    Βουλή των Κοινοτήτων - Προσχέδιο ψηφίσματος - Κύπρος - Τουρκία ---------------------------------------------- Με προσχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τίτλο «Τουρκία, Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ενωση», η βρετανική Βουλή καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να εργαστεί για το σεβασμό των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δημοκρατικά εκλελεγμένου Προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κύπρου στις επικείμενες συνομιλίες για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι είναι προς το καλύτερό της συμφέρον να αναγνωρίσει πλήρως και γρήγορα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο προσχέδιο, το οποίο υπέγραψαν ήδη 42 Βουλευτές, η Βουλή των Κοινοτήτων καλεί επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι είναι προς το καλύτερό της συμφέρον να εργαστεί με σαφήνεια για την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, και να εκπληρώσει, το συντομότερο δυνατόν, τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, όπως αυτές αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών στις 17 Δεκεμβρίου 2004 σε σχέση με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, αναφορικά με την προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών, και για να επιλύσει το θέμα της Κύπρου, στο οποίο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει κύριο ρόλο.

    Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων «γνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και σημειώνει περαιτέρω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία εκ των εγγυητριών δυνάμεων για το νησί της Κύπρου, και πως η Κύπρος είναι μέλος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου''.

    Ευρωβουλή - Αδάμου - Τροπολογίες -------------------------- Αποδεκτές με μεγάλη πλειοψηφία έγιναν χθες από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίες του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης 2004-2010 για το περιβάλλον και την υγεία.

    Ο κ. Αδάμου συνέβαλε στη σύνταξη του ψηφίσματος με παρεμβάσεις του στη συζήτηση και υποβάλλοντας τροπολογίες στο αρχικό σχέδιο.

    Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του τόνισε τη σημασία των υπαρχουσών έγκυρων επιστημονικών μελετών για τη σχέση περιβαλλοντικών παραγόντων και σοβαρών ασθενειών και επομένως την ανάγκη για πρακτική δράση και όχι για περαιτέρω έρευνα ως πρωταρχικό στόχο.

    Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία --------------------------------- Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε χθες να ζητήσει γνωμάτευση από την αρμόδια υπηρεσία του Σώματος επί του αιτήματος για την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, επεκράτησε η άποψη ότι απαιτείται γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, ούτως ώστε να καταστεί σαφές κατά πόσον η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει επί του αιτήματος της άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή, το οποίο υπέβαλε η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου ή αν απαιτείται απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, όπως υποστηρίζει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ.

    ΥΠΕΞ - Αποκαλυπτήρια προτομής Γιάννου Κρανιδιώτη ------------------------------------------------------ Η προτομή του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, που πρωτοστάτησε στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κοσμεί από χθες το ισόγειο του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, που φιλοτέχνησε ο Ελληνας γλύπτης Αναστάσιος Κρατίδης, τέλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε ομιλίες τους στην τελετή, ο κ. Ιακώβου εξήρε το ρόλο του τέως Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, ενώ ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσσος Λυσσαρίδης τόνισε πως οι θέσεις του αδικοχαμένου διπλωμάτη είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρες.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, είπε ο κ. Ιακώβου, συνέβαλε ουσιαστικά στη χάραξη του σχεδιασμού για την αποτελεσματική προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνέχισε με ενθουσιασμό από άλλα πόστα που υπηρέτησε, από Ευρωβουλευτής, ως τις υψηλές βαθμίδες του ελληνικού ΥΠΕΞ.

    Στη δική του ομιλία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ''σήμερα στο χώρο άσκησης εξωτερικής πολιτικής καθιερώνεται η μόνιμη παρουσία του αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής στροφής της Κύπρου και του πρωτοπόρου για ένα νέο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή''.

    Ινδία - 11η Τριενάλε -Κύπρος - Βράβευση ----------------------------- Η κυπριακή συμμετοχή στην 11η Τριενάλε της Ινδίας στέφθηκε με επιτυχία και ένα εκ των δέκα βραβείων απονεμήθηκε στη Νίκη Σάββα για τη γλυπτική εγκατάσταση με τίτλο ''From Zero To Infinity''.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η Κύπρος λαμβάνει μέρος στην 11η Τριενάλε Τέχνης με τρεις εικαστικούς καλλιτέχνες, την Κατερίνα Ατταλίδου (Ζωγραφική - Μεικτή Τεχνική), τον Δημήτρη Νεοκλέους (Εγκατάσταση στο Χώρο) και τη Νίκη Σάββα (Γλυπτική - Εγκατάσταση στο Χώρο), οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Επιλογής Εργων και Καλλιτεχνών.

    Κύπρος - Σύμβαση για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο --------------------------------------------- Η Κύπρος επικύρωσε τη σύμβαση που αφορά τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και υπέγραψε το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο για τη σύμβαση αναφορικά με τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, αναφορικά με την ποινικοποίηση ενεργειών ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσεως που διαπράττονται μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει πως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Μάριος Λυσιώτης επέδωσε στην Αναπληρωτή ΓΓ του ΣτΕ Maud de Boer-Buquicchio το όργανο της επικύρωσης της σύμβασης για τα αδικήματα στον κυβερνοχώρο που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1/4/2005.

    ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος ----------------------- Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε τους πρώτους 10 μήνες του 2004 σε 3,1 δις ευρώ έναντι ελλείμματος 2,6 δις ευρώ που ήταν την ίδια χρονική περίοδο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εurostat.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 600 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 57% σε σχέση με το πρώτο δεκάμηνο του 2003 (400 εκατ. ευρώ), ενώ η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 3,6 δις ευρώ και σημείωσε επίσης αύξηση της τάξης του 23% (2,9 δις ευρώ ήταν η αξία το πρώτο δεκάμηνο του 2003).

    Αναφορικά με την Ελλάδα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2004 σε 24,7 δις ευρώ έναντι 23,0 δις ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

    Πληθωρισμός - Δεκέμβριος - Κύπρος --------------------------------- Στο 3,9% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο μέσος πληθωρισμός ήταν το Δεκέμβριο 2,4%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε ποσοστό 3,1%.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ καταγράφηκε στην Φιλανδία με 0,1%, ενώ ακολούθησαν η Σουηδία με 0,9% και η Ολλανδία με 1,2%.Τη χειρότερη επίδοση είχαν κατά σειρά η Λετονία με 7,4%, η Σλοβακία με 5,8% και η Ουγγαρία με 5,5%.

    Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθωρισμού στην Κοινότητα το Δεκέμβριο ήταν η σημαντική αύξηση των προϊόντων καπνού και των οινοπνευματωδών ποτών.

    Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες -------------------------------- Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή συνάντηση, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από τον ξενοδοχειακό δείκτη και τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,55%, κλείνοντας στις 1.096,55 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,54% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 79,6 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 1/4 του ημερήσιου τζίρου.

    Καλαθόσφαιρα ------------ Δύο κυπριακές ομάδες, ο Απόλλωνας και ο Κεραυνός κέρδισαν χθες την ιστορική πρόκρισή τους στο φάιναλ φόρ του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας στην καλαθόσφαιρα.

    Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Απόλλωνας στο Βουκουρέστι, όπου κέρδισε τη Δυναμό με 63-57, πετυχαίνοντας τη δεύτερη του νίκη επί της ρουμανικής ομάδας, εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση το φάιναλ φορ. Στον πρώτο αγώνα στη Λεμεσό, ο Απόλλωνας κέρδισε με 80-73.

    Στον κυπριακό ''εμφύλιο'', ο Κεραυνός κέρδισε εύκολα την ΕΘΑ Εγκωμης με 87 - 71 και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ. Η στροβολιότικη ομάδα είχε κερδίσει και τον πρώτο αγώνα την ΕΘΑ με 99-83.

    [06] (Κ) Συνέδριο ''Digital Ship'' - Κύπρος

    Διακεκριμένες προσωπικότητες της πληροφορικής από όλο τον κόσμο αναμένεται να προσελκύσει το Συνέδριο ''Digital Ship'' που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Κύπρο και αρχίζει στις 26 Ιανουαρίου στη Λεμεσό.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα χαιρέτιζε μια σαφή και συγκεκριμένη αλλαγή πολιτικής και εκ μέρους του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ταλάτ για το Κυπριακό που είχε κάνει στο πλαίσιο της επίσκεψης - προσκυνήματός του στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα.

    [08] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία συνέστησε προς την Τουρκία ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, παρομοιάζοντας την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ με "αναρρίχηση στο Εβερεστ".

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανικό πρόγραμμα χρηματοδότησης - Μέτρα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε σήμερα πως πρόσφατα λήφθηκαν μέτρα για προστασία της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με βρετανικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των κατεχομένων.

    [10] (K) Παγδατής - Τένις - Αυστραλιανό Οπεν - Νίκη

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής συνεχίζει την εξαιρετική του παρουσία στο Αυστραλιανό Οπεν που διεξάγεται στη Μελβούρνη.

    Επικράτησε σήμερα του 13ου στην παγκόσμια κατάταξη, Ισπανού Τόμι Ρομπρέτο.

    Νίκησε με 3-0 σετ και πέρασε στους 16 της διοργάνωσης.

    [11] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ουκρανία - Εγκαθίδρυση Προέδρου

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός εξέφρασε σήμερα την ευαρέσκεια της κυβέρνησης αναφορικά με τη θέση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN) ότι η Κύπρος έχει προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και ότι εφάρμοσε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  814.730,12
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     78,84    -0,95    749.224,95
    FTSE/CySE 20                           363,61    -1,04    499.708,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.087,86    -1,03    496.759,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.051,42     1,46     20.158,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.048,11    -1,82     44.273,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.086,20    -0,94    516.917,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.098,81    -1,20    409.272,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.066,96     1,12      6.188,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            978,92    -0,66    222.827,96
    FTSE Med (20/01/2005)                7.159,27     0,61
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Παγδατής - Πρόεδρος ΟΑΚ - ''Το παιδί από την Κύπρο''

    ''Το παιδί από την Κύπρο'' απασχολεί σήμερα όλα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα διεθνή αθλητικά δελτία, μετά την ''εύκολη νίκη'' του αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή επί ενός ''δύσκολου αντιπάλου''.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σε πωλήσεις για κατοχύρωση μέρος των σημαντικών κερδών που κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επιδόθηκαν στη σημερινή συνάντηση οι επενδυτές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,94%, κλείνοντας στις 1.086,2 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,95% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 78,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 814 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Οι πρώτες τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων για την παρούσα φάση του Κυπριακού, μετά και την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, τέθηκαν στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 January 2005 - 18:49:14 UTC