Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ
  • [02] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κύπρος - Γαλλία - Συμφωνία - Κύπριοι φοιτητές - Υποτροφίες
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Απόλυση υπόπτων
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανοί - Κατεχόμενα - Απευθείας εμπορίο - ΗΠΑ - Τ/Κ
  • [09] (K) Κωνσταντινούπολη - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλία (1)
  • [10] (Κ) Υπουργικό - Εγκριση Συμφωνίας Κύπρου - Πορτογαλλίας
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Ελλάδα - Δημόσιο έλλειμα
  • [14] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Συνέδριο - Δηλώσεις
  • [15] (K) Κωνσταντινούπολη - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλία (2)
  • [16] (Κ) ΝΑΤΟ - Ράις - Μολυβιάτης
  • [17] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Συνέδριο για το Κυπριακό - Ομιλία
  • [18] (Κ) Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Νέα Ζηλανδία - Διαπιστευτήρια
  • [19] (Κ) Στρο - Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ

    Με νίκη ολοκλήρωσε χθες βράδυ τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας η ΑΕΛ.

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές

    Στην Τουρκία θα βρίσκεται από σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Κατά την παραμονή του στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση παράνομου δικαστηρίου στα κατεχόμενα να αφήσει ελεύθερους τους οκτώ ύποπτους για τον τριπλό φόνο Τ/Κ και η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι νέες προσπάθειες που φαίνεται να καταβάλουν οι Αμερικανοβρετανοί για ενίσχυση των κατεχομένων, η αναταραχή που προκαλείται για τις εξετάσεις για εισαγωγή στις Τεχνικές Σχολές του Πανεπιστημίου, το πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για υπερχρεώσεις μελετών στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και το κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα ψυχρό κλίμα που κτυπά την Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''ΑΚΕΛ άνω κάτω'' γράφει ότι "δύο γραμμές στο Κυπριακό εντός του ΑΚΕΛ αναδεικνύει η τυφλή προσήλωση των προεδρικών στην απορριπτική πολιτική" του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γιώργο Λιλλήκα να εκφράζει με τη δήλωσή του για λύση το 2025 την απορριπτική ομάδα του κόμματος και με την Ελένη Μαύρου να απορρίπτει την πολιτική του ''βαθέως χρόνου''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, αναχώρησε χθες βράδυ για την Τουρκία δηλώνοντας ότι θα μεταφέρει στην Αγκυρα τις αγωνίες, τις έγνοιες και τους προβληματισμούς της ε/κ πλευράς για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Σοβαρά ρήγματα στη συγκυβέρνηση'' γράφει ότι έντονες διαφωνίες φέρεται να προέκυψαν στους κόλπους της συγκυβέρνησης με αφορμή τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στο βρετανικό συνέδριο που άρχισε χθες τις εργασίες του, κεκλεισμένων των θυρών, σε ξενοδοχείο της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι "σοκ" προκάλεσε χθες στις ηγεσίες των πιλότων και των αεροσυνοδών των Κυπριακών Αερογραμμών η τοποθέτηση του διευθυντή της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας Χαράλαμπου Κολοκοτρώνη, ο οποίος ανέφερε ότι καμία παραβίαση της συλλογικής σύμβασης δεν έγινε από τη διοίκηση της εταιρείας.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Τσάκωσαν τέσσερις'' γράφει ότι τέσσερις συμβουλευτικοί οίκοι εμπλέκονται στο ''σκάνδαλο'' των υπερχρεώσεων μελετών στο Ιδρυμα Τεχνολογίας που πραγματοποίησαν για εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων με επιδότηση 40% από το κράτος, σύμφωνα με πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εισηγείται στο Γενικό Εισαγγελέα τη διενέργεια ποινικών ανακρίσεων. Αλλού γράφει ότι μπορεί ο νόμος Κλεάνθους για τους επενδυτές να κρίθηκε αντισυνταγματικός και κατά συνέπεια πολλές δεκάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Δικαστήρια να κηρύσσονται άκυρες, οι επενδυτές ωστόσο δεν πρέπει να χάνουν τις ελπίδες τους καθώς οι νομικοί δείχνουν το δρόμο των αγωγών και οι πολιτικοί αυτόν του σχεδίου αποζημιώσεων της κυβέρνησης.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σε κλοιό ψύχους για άλλες πέντε μέρες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σε κλοιό ψύχους που δεν θα μας εγκαταλείψει γρήγορα βρίσκεται η Κύπρος, με το θερμόμετρο να παραμένει πολύ πιο κάτω από κανονικό της εποχής. Προσθέτει ότι από την Παρασκευή, η παγωνιά που θα συνεχίζεται θα ενισχυθεί με βροχές και χιόνια. Αλλού γράφει ότι ''φωτισμένο μονοπάτι'' θα ενώνει την ελεύθερη με την κατεχόμενη Λευκωσία, όταν ανοίξει η δίοδος της οδού Φανερωμένης, ένα πρωτοποριακό δικοινοτικό έργο που θα στοιχίσει 175.000 λίρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Οι Αμερικανοί ξανάρχονται'' γράφει ότι οι ΗΠΑ κινούνται παράλληλα με τους Βρετανούς για ενίσχυση των κατεχομένων, καθώς πέραν από τα 30 εκατομμύρια δολάρια που θα διοχετεύσουν προσεχώς στα κατεχόμενα χθες ανακοίνωσαν μέρος ενός προγράμματος εκπαίδευσης Τ/Κ στις ΗΠΑ για θέματα οικονομίας. Αλλού γράφει ότι διπλό χαστούκι δέχθηκαν χθες οι κατοχικές αρχές όταν άφησαν ελεύθερους τους οκτώ Τ/Κ ύποπτους για τη δολοφονία του Τ/Κ Ελμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης τους αφού τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και τα ΗΕ χαρακτήρισαν ως ατυχή εξέλιξη την απόφαση.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πολυτεχνική Vs Τεχνική'' γράφει ότι αναταραχή στις Τεχνικές Σχολές και ειδικά στους τελειόφοιτους που ετοιμάζονται να παρακαθίσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις σύμφωνα με τον περσινό καθεστώς, "προκαλεί η άτεγκτη στάση του Πανεπιστημίου για την εισδοχή των μαθητών των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών στην Πολυτεχνική Σχολή". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τουρκική προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε λόγο για προσπάθεια για πολιτική στήριξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων εκλογών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι ύποπτοι για τη δολοφονία αφέθηκαν ελεύθεροι'' και γράφει ότι οι οκτώ ύποπτοι για τη δολοφονία του Τ/Κ επιχειρηματία, της συζύγου και της κόρης τους στις ελεύθερες περιοχές αφέθηκαν χθες ελεύθεροι στα κατεχόμενα, αφού το λεγόμενο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για προσαγωγή τους σε δίκη. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο σεμινάριο που διοργανώνει το βρετανικό ΥΠΕΞ στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για το λόγο ότι το σεμινάριο διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - ΕΕ - Βρετανική Πολιτική - ΔΗΚΟ

    Καθαρή προσπάθεια για πολιτική στήριξη του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, χαρακτήρισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προσπάθειες για συναντήσεις μεταξύ του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

    ''Είναι μια καθαρή προσπάθεια για να δώσουν κομματική, πολιτική βοήθεια στον κ. Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων εκλογών'', σχολίασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν ή όχι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως γνωρίζει ότι ''μερικές κυβερνήσεις και ο ίδιος ο κ. Ταλάτ εναγωνίως επιζητούν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι έχει τις ευλογίες και την έγκριση της κυβέρνησης της Αμερικής, της Αγγλίας και άλλων χωρών''.

    Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό για το εμπόριο για την πράσινη γραμμή, η οποία, όπως είπε, χαιρετίστηκε από την Επιτροπή της ΕΕ και από όλες τις χώρες της Ενωσης ως μία πολύ πολύ χρήσιμη συμφωνία και ένα σημαντικό βήμα για τη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

    ''Η κυβέρνηση'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''έχει επαινηθεί από πάρα πολλούς για τη διαλλακτικότητα που έχει δείξει, έχουμε άρει κάθε γραφειοκρατική ή άλλη δυσκολία και πιστεύω ότι σήμερα οι Τ/Κ μπορούν να εξαγάγουν ελεύθερα τα προϊόντα τα οποία παράγονται στην Κύπρο, τα οποία συμμορφώνονται βεβαίως με τις οδηγίες της ΕΕ''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ενώ γίνεται τόσος θόρυβος για διεξαγωγή ελευθέρου εμπορίου, ο κ. Ταλάτ ακόμη και μετά την έγκριση των κανονισμών εξακολουθεί να απαγορεύει την πώληση προϊόντων που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, έστω και αν είναι καλύτερης ποιότητας και φτηνότερα από αυτά που εξαναγκάζονται οι Τ/Κ να εισάγουν είτε από την Τουρκία ή από άλλες χώρες''.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεχθεί τη διατύπωση του κοινοτικού κανονισμού για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, σημειώνοντας ότι ''όμως ο κ. Ταλάτ πάλιν στην προσπάθειά του να πετύχει πολιτικές εντυπώσεις παρά οφέλη, στερεί τους συμπατριώτες τους Τ/Κ από τη χρήση αυτών των χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν για έργα που ουδεμία σχέση έχουν ή συνάφεια μαζί με τη διεξαγωγή του λεγόμενου απευθείας εμπορίου''.

    Αναφορικά με τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σε πολλά κρίσιμα θέματα, η Κύπρος βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με την κυβέρνηση της Βρετανίας.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι η Βρετανία είναι ''ο κακός δαίμονας της Κύπρου'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ''δεν είναι καμιά πρόσφατη διαπίστωση'' ούτε και είναι διαπίστωση ''που γίνεται μόνο από τον κ. Χριστόφια''.

    ''Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, σε κρίσιμα θέματα, ή σημαντικά για μας θέματα βρίσκουμε συνεχώς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή κάποιους λειτουργούς της αντιμέτωπους'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση για το σεμινάριο που διοργανώνει στην Κύπρο το βρετανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα ''ερευνητικό κέντρο το οποίο, όπως οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει, είναι ανεξάρτητο κέντρο του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας''.

    ''Η Κύπρος είναι δημοκρατία, οργανώνουν το συνέδριό τους όπως οι ίδιοι νομίζουν ότι εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς που θέλουν να προωθήσουν'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ίδιος δεν μπορεί να προβεί σε σχόλιο, αλλά ο καθένας μπορεί να συναγάγει εύκολα τα συμπεράσματά του.

    ''Αν αυτό (το σεμινάριο) είναι μέσα στην προσπάθεια για να πείσει περισσότερους ανθρώπους ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί ή πρέπει να επανέλθει ως έχει σε δεύτερο δημοψήφισμα ή όχι, αν είναι αυτό το κύριο θέμα του συνεδρίου νομίζω ότι εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα''.

    Σε παρατήρηση ότι το συνέδριο διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε για ποιο λόγο.

    ''Αυτά που θέλουν να πουν θέλουν να τα πουν κρυφά; Τα ερευνητικά κέντρα απ' ότι ξέρω θέλουν να διαφωτίσουν τον κόσμο, να ενημερώσουν τον κόσμο'', κατέληξε.

    Σε ό,τι αφορά την προεδρία του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους ότι προβληματίζεται για το αν θα διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου ξανά ή αν θα δώσει χώρο για την ανανέωση στο κόμμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τώρα ακούει τη δήλωση του κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι το αν θα υποβάλει υποψηφιότητα ή όχι είναι δική του επιλογή.

    ''Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ο κ. Κλεάνθους έχει επιτελέσει τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ, εγώ πιστεύω, με πολλή επιτυχία. Με έχει διευκολύνει πάρα πολύ εις το να μπορέσω να ασκώ τα καθήκοντα και του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του Προέδρου της Δημοκρατίας και νομίζω ότι έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν εννοεί ότι ο κ. Κλεάνθους έχει πάρα πολλά να προσφέρει από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε και από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου αλλά και γενικά μέσα από ΔΗΚΟ.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα υποβάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία του κόμματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''ναι θα υποβάλω''.

    Για την την απελευθέρωση από τις κατοχικές αρχές των οκτώ υπόπτων της δολοφονίας στις ελεύθερες περιοχές του Τ/Κ Ελμάς Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ''πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη'', τονίζοντας ότι ''οι κατοχικές αρχές δίνουν την εντύπωση ότι τα κατεχόμενα είναι άντρο καταφυγής υπόπτων''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τις κατοχικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και να καταστεί η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τα κατεχόμενα μετά την Τουρκία.

    ''Δεν γεννάται θέμα συνεργασίας και δεν είναι θέμα συνεργασίας, είναι θέμα αναγνώρισης'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Τη θεωρώ μια πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλίξη'', απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας την εξέλιξη και πρόσθεσε: ''Οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος έτσι ενθαρρύνουν την παρανομία και την εντύπωση ότι τα κατεχόμενα είναι άντρο καταφυγής και διαφυγής υπόπτων για εγκλήματα''.

    Εξήγησε ότι το θέμα συνεργασίας, όπως το παρουσιάζουν οι Τ/Κ δεν είναι απλό, διότι, όπως είπε, ''δεν είναι απλό θέμα να παραδώσουμε τη μαρτυρία και τα στοιχεία τα οποία έχει η δική μας Αστυνομία''.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους οι Τ/Κ αρνήθηκαν να παραδώσουν τους υπόπτους, ενώ προηγουμένως παρέδωσαν πάρα πολλούς άλλους υπόπτους είτε ξένους, είτε Ε/Κ.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η άρνηση των Τ/Κ να παραδώσουν στην Αστυνομία της Δημοκρατίας τους Τ/Κ ύποπτους στηρίχθηκε στον ''ισχυρισμό ότι το σύνταγμά τους δεν επιτρέπει να εκδίδουν ύποπτους οι οποίοι έχουν την ιθαγένεια και την υπηκοότητα του ψευδοκράτους''.

    ''Δηλαδή ζητούν από εμάς να κάνουμε αυτό που δεν κάνει καμιά άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Τουρκία. Να αναγνωρίσουμε δηλαδή ότι υπάρχει χωριστό κράτος, χωριστή ιθαγένεια, η οποία τυγχάνει της προστασίας που τους παρέχει ένα μη αναγνωριζόμενο σύνταγμα, ένα ανύπαρκτο για μας σύνταγμα''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμαρχος Βουδαπέστης ----------------------------------------------- Την ευχή όπως καταργηθεί η τελευταία διαχωριστική γραμμή που υφίσταται σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, δηλαδή αυτή στη Λευκωσία, εξέφρασε ο Δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκαπόρ Ντέμζκι, δίδοντας χθες το πρωί το κλειδί της πόλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την επίσημη επίσκεψη του στην Ουγγαρία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, νωρίτερα χθες, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του, είπε πως έχει μεγάλη σημασία αυτή η συμβολική πράξη γιατί σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτος σε αυτή την ιστορική πόλη. Σημείωσε επίσης πως Κύπρος και Ουγγαρία έγιναν ταυτόχρονα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πάνω από όλα επιδιώκει κοινούς στόχους και αξίες.

    Ο κ. Ντέμζκι αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι αποτέλεσμά της ήταν η απώλεια εδαφών και η προσφυγοποίηση 200 χιλιάδων ατόμων.

    ''Εμείς διαβεβαιώνουμε για την υποστήριξή μας προς τον κυπριακό λαό και ευχόμαστε να καταργηθεί η τελευταία διαχωριστική γραμμή σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα'', είπε.

    Σημείωσε ότι η Βουδαπέστη έχει καίριο ρόλο κλειδί να διαδραματίσει στις σχέσεις Κύπρου - Ουγγαρίας και αναφέρθηκε στον αριθμό τουριστών από την Ουγγαρία που επισκέπτονται την Κύπρο, κάθε χρόνο και οι οποίοι ανέρχονται στις 10 χιλιάδες.

    Είπε ότι οι δυο χώρες τάσσονται υπέρ της προστασίας της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και έχουν πολλά που τις συνδέουν.

    Σημείωσε ότι ο Δήμαρχος της Λευκωσίας είναι σταθερός σύμμαχος της Βουδαπέστης για αύξηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίδοση σε αυτόν του κλειδιού της πόλης της Βουδαπέστης και είπε πως έχει μεγάλη σημασία αυτή η συμβολική πράξη γιατί σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτος σε αυτή την ιστορική πόλη.

    Σημείωσε πως οι δυο χώρες έγιναν ταυτόχρονα μέλη της ΕΕ και πως η ΕΕ πάνω από όλα επιδιώκει κοινούς στόχους και αξίες.

    Ανέφερε ότι μια από τις αρχές της ΕΕ είναι η παροχή ευρύτερης δυνατής εξουσίας στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι στην Κύπρο υπάρχει η ανάλογη νομοθεσία και προωθείται η αυτονομία των τοπικών αρχών.

    Είπε ακόμη ότι θα χαρεί να επισκεφθεί ο Δήμαρχος της Βουδαπέστης την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως γύρω στις 9 χιλιάδες Κύπριοι επισκέπτονται την Ουγγαρία κάθε χρόνο.

    Είπε επίσης πως ένας από τους σκοπούς της επίσκεψής του στην Ουγγαρία είναι να προωθηθεί ένα αμφίδρομο τουριστικό ρεύμα και για αυτό μαζί του μετέβη στη Βουδαπέστη και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δυο χωρών.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης, μια ιστορικής σημασίας πλατεία για τη χώρα.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης Σολτ Νέμεθ.

    Κατεχόμενα - Υποπτοι - Φόνος - Αφέθηκαν ελεύθεροι ---------------------------------------------------- Η ''αστυνομία'' στα κατεχόμενα άφησε ελεύθερους νωρίς χθες το απόγευμα τους οκτώ ύποπτους που είχαν συλληφθεί για τη δολοφονία στις ελεύθερες περιοχές του Τ/Κ Ελμάς Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης τους.

    Ενωρίτερα ο λεγόμενος γενικός εισαγγελέας στα κατεχόμενα Ακίν Σαϊτ είχε δηλώσει πως οι κατοχικές αρχές θα άφηναν ελεύθερους τους ύποπτους αφού τα στοιχεία που είχαν οι κατοχικές αρχές δεν ήταν αρκετά ώστε να μπορέσουν να καταχωρήσουν υπόθεση εναντίον τους.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Δολοφονία Τ/Κ - ''Ατυχής εξέλιξη'' ----------------------------------------------- Τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν «ατυχή εξέλιξη» την απελευθέρωση των υπόπτων που είχαν συλληφθεί στα κατεχόμενα σε σχέση με τη δολοφονία των τριών Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές τον περασμένο μήνα, κοντά στο χωριό Κόση.

    Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιαν Κέλι δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «θεωρούμε ατυχή αυτή την εξέλιξη».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ρόλο των ΗΕ στη διαδικασία διερεύνησης της δολοφονίας, είπε «τα ΗΕ προσπάθησαν να βοηθήσουν την ερευνητική διαδικασία και διαβιβάσαμε πληροφορίες μεταξύ των δύο πλευρών».

    Ανέφερε ακόμα πως τα ΗΕ εξακολουθούν να είναι πρόθυμα να βοηθήσουν.

    Εκπρόσωπος - Βρετανικό συνέδριο στη Λάρνακα - Κυπριακό ---------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ξενίζει το γεγονός ότι το συνέδριο στη Λάρνακα για το Κυπριακό που διοργανώνεται από το Wilton Park, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ανά τον κόσμο στη συζήτηση διεθνών θεμάτων που αποτελεί μια ακαδημαϊκά ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

    ''Ξενίζει λίγο το γεγονός ότι το συνέδριο διεξάγεται off the record. Ομως οι δημοσιογράφοι μπορούν να μιλήσουν με τους συμμετέχοντες κατ' ιδίαν και να πάρουν πληροφορίες που θέλουν on the record'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης ερωτηθείς σχετικά.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είχε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το συνέδριο αρκετά ενωρίς και ότι το συνέδριο διεξάγεται από το Wilton Park, το οποίο ''είναι ένα διοικητικό παράρτημα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών''.

    Ερωτηθείς κατά πόσο πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές, είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε σε τι στοχεύει το συνέδριο, ούτε τι αποτελέσματα θα έχει.

    Εντούτοις ανέφερε ότι καλύπτει και θέματα ''που ανησυχούν τη δική μας πλευρά όσον αφορά την προσδοκώμενη λύση του Κυπριακού''.

    Στο συνέδριο, το οποίο άρχισε χθες στη Λάρνακα, συμμετέχουν περίπου 140 σύνεδροι από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από μη ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας, το συνέδριο θα εξετάσει τις κύριες ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, τις τελευταίες τάσεις της κοινής γνώμης, την επίδραση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, την επίδραση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, και τις συνέπειες του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην Κύπρο.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ράις - Τ/Κ - Βρετανική πολιτική -------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι ''η όποια απομόνωση των Τ/Κ οφείλεται στην παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα από την τουρκική πλευρά, την υιοθεσία οικονομικών δεδομένων και του νομίσματος της Τουρκίας και στα κατεχόμενα, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι εμποδίζονταν μέχρι τώρα από το κατοχικό καθεστώς οι Τ/Κ να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και να έχουν εμπορικές συναλλαγές με Ε/Κ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε τη δήλωση αυτή όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τρόπους για ''χαλάρωση της απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι όλοι οφείλουν να σέβονται τους διεθνούς κανόνες και συνθήκες που ισχύουν για θέματα κυρίως χρήσης κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει ότι οι Βρετανοί προσπαθούν να επαναφέρουν τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''οι προσπάθειες αυτές δεν βασίζονται σε αντικειμενική αξιολόγηση όλων των δεδομένων''.

    ''Η πλευρά μας είναι αντίθετη με την πολιτική αυτή. Η πολιτική της Βρετανίας είναι γνωστή και δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Επαναλαμβάνω όσα έχω πει προηγουμένως για τη δήθεν απομόνωση των Τ/Κ και την υποχρέωση όλων να σέβονται τους διεθνείς κανόνες και θέσμια'', είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες για οικονομική αναβάθμιση των Τ/Κ βρίσκουν την κυπριακή Κυβέρνηση σύμφωνη όσον αφορά το Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και το χρηματοδοτικό κανονισμό της ΕΕ για παραχώρηση 259 εκατομμυρίων ευρώ στους Τ/Κ.

    ''Εάν κάποιος εμποδίζει την οικονομική αναβάθμιση των Τ/Κ μέσα από αυτούς τους δύο Κανονισμούς είναι η άλλη πλευρά που επιμένει στο συνδυασμό του χρηματοδοτικού κανονισμού με εκείνο του απευθείας εμπορίου'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης και πρόσθεσε ότι ''στην ουσία τιμωρεί τους Τ/Κ με αυτή την επιμονή που στόχο έχει την αποκόμιση πολιτικών πλεονεκτημάτων''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι καταβάλλονται προσπάθειες για πραγματοποίηση συναντήσεων του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την κ. Ράις και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής γνωρίζει ''απλώς ότι είναι συνεχής η προσπάθεια εκ μέρους κάποιων κύκλων για πολιτική αναβάθμιση της υποτελούς διοίκησης της κατοχικής δύναμης στο βόρειο μέρος της Κύπρου''.

    ''Δεν γνωρίζω συγκεκριμένες προσπάθειες για συνάντηση του κ. Ταλάτ με την κ. Ράις ή με τον κ. Μπαρόζο, όμως δεν έχω κανένα σχόλιο επί του θέματος. Θα υπάρξει σχόλιο εάν πράγματι διαφανεί ότι γίνονται αυτές οι προσπάθειες και ότι θα υλοποιηθούν'', είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από τις προσπάθειες αυτές να υπάρχει και πρόθεση για ενίσχυση του κ. Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα στις 20 Φεβρουαρίου.

    Εκπρόσωπος - Τ/κ πλευρά - Αγνοούμενοι - ΣτΕ ----------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε χθες την ελπίδα η κίνηση της τ/κ πλευράς για υπόδειξη επτά νέων τοποθεσιών όπου πιθανόν να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων, να μην είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού ενόψει της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, που αφορά και το θέμα των αγνοουμένων.

    ''Ελπίζω ότι δεν θα είναι ακόμη μια κίνηση εντυπωσιασμού από την τ/κ πλευρά που να επιδιώκει να επηρεάσει τις συζητήσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπψης. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα είναι κίνηση προς υλοποίηση των αποφάσεων και συμφωνιών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αφού αναφέρθηκε σε ''λανθασμένες πληροφορίες'' που έδωσε η τ/κ πλευρά στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους όσον αφορά την ύπαρξη ομαδικού τάφου στην περιοχή του Τράχωνα, είπε ότι ''η στάση της δικής μας πλευράς ανάγκασε την άλλη πλευρά να δώσει περαιτέρω στοιχεία, τα οποία εξετάζονται και αναμένεται η επαλήθευσή τους''.

    ''Η δική μας πλευρά επέμενε ότι έπρεπε να δώσουν σωστές πληροφορίες και όχι μόνο για τόπους ταφής νεκρών Ε/Κ αλλά και το πώς έγιναν αυτά τα γεγονότα και πληροφορίες για την τύχη καθενός από τους αγνοούμενους που ήταν στα χέρια της κατοχικής δύναμης. Κατόπιν τούτου έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες για τόπους ταφής και άλλα σχετικά τα οποία εξετάζονται στα πλαίσια της ΔΕΑ'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα όπως ''αυτή τη φορά θα υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, και να μην είναι και πάλι στοιχεία που να μην ανταποκρίνονται στα αληθή γεγονότα''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αν και είπε ότι η Κυβέρνηση είναι ενήμερη για τον νέο χάρτη που έδωσε η τ/κ πλευρά, εντούτοις δεν αναφέρθηκε στις τοποθεσίες που υποδεικνύονται.

    ''Αν υπάρξουν ανακοινώσεις θα εκδοθούν από την ΔΕΑ'', συμπλήρωσε.

    Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας - Αποναρκοθέτηση -------------------------------------------- Σε δυο μήνες θα μπορεί να ανοίξει το νέο σημείο διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα στην περιοχή της Ζώδιας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση στην περιοχή.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος είπε ότι οι εργασίες για αποναρκοθέτηση έχουν αρχίσει.

    Πρόσθεσε πως σχετικές ανακοινώσεις για την πορεία των εργασιών θα εκδίδονται από το Υπουργείο Αμυνας.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Ταξιδιωτική οδηγία - Νεπάλ ----------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει όσους Κύπριους σκοπεύουν να επισκεφθούν σύντομα το Νεπάλ, να αναβάλουν το ταξίδι, εκτός και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για την πραγματοποίησή του, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα αυτή.

    Σε περίπτωση που η μετάβασή τους στο Νεπάλ κρίνεται αναγκαία, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την παραμονή τους εκεί, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι παρακολουθεί την όλη κατάσταση στο Νεπάλ και σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εκδώσει νέα ανακοίνωση για την αλλαγή/άρση της ταξιδιωτικής αυτής οδηγίας.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Αθήνα - Αναχώρηση ------------------------------- Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας αναχωρώντας για την Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Αθήνα με τον Αντρο Κυπριανού ύστερα από πρόσκληση του ΚΚΕ για να συμμετάσχουν στο 17o συνέδριο του κόμματος που αρχίζει σήμερα.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι «θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνεται για να έχουμε επαφές με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και μάλλον με τον Πρωθυπουργό», αφού όπως είπε, η συνάντηση αυτή δεν έχει ακόμα καθοριστεί επακριβώς.

    Είναι φυσιολογικό, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας «να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα τεκταινόμενα δηλαδή γύρω από το κυπριακό πρόβλημα».

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές ----------------------------------- Στην Τουρκία θα βρίσκεται από σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Στην Τουρκία θα βρίσκεται από σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Κατά την παραμονή του στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Σήμερα στις 12:00 θα μιλήσει στο κέντρο πολιτικής της Κωνσταντινούπολης ''Istanbul Policy Centre''.

    Την Πέμπτη θα έχει στις 15:00 συνάντηση με αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και στις 16:00 θα συναντηθεί με τον κ. Γκιουλ.

    Το Σάββατο ο κ. Αναστασιάδης θα γίνει στις 17:00 δεκτός από τον κ. Ερντογάν, στο γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

    Κατά την αναχώρηση του χθες βράδυ από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ θα μεταφέρει στην Αγκυρα τις αγωνίες, τις έγνοιες και τους προβληματισμούς της ε/κ πλευράς για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα η αντιπροσωπεία του κόμματος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ, και με την ηγεσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η αντιπροσωπεία θα γίνει επίσης δεκτή και από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    «Κατά τη διάρκεια των επαφών και συνομιλιών μας θα μεταφέρουμε τις αγωνίες, τις έγνοιες και τους προβληματισμούς μας για την ανάγκη ώστε το συντομότερο δυνατό με την βοήθεια και της Τουρκίας να ξεπεραστούν οι ανησυχίες και τα όποια προβλήματα συναντώνται μέσα από την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών» για λύση του Κυπριακού, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε όσους διατηρούν τις όποιες ανησυχίες ''πως όταν λέω ότι θα είμαι ο φορέας αυτού που θα ήθελε ο κάθε κύπριος, είτε ε/κ είτε τ/κ, την έγνοια και την αγωνία για λύση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος, την αποτροπή της διχοτόμησης, αυτό εννοώ».

    Ταυτόχρονα σημείωσε πως «μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος πρέπει να επιδιώκει την διάλογο» προσθέτοντας πως «εμείς πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, οι προσπάθειες που ο πρωθυπουργός της χώρας καταβάλλει, πρέπει να υποβοηθηθεί ώστε να ευοδοθούν».

    Αφού ανέφερε πως υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα και στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως «εμείς μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα φροντίσουμε ώστε, ό,τι είναι δυνατόν να γίνει έτσι ώστε να βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας να το πράξουμε, χαράσσοντας και λέγοντας ότι αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να περνά και μέσα από την κατάργηση της Πράσινης Γραμμής».

    ΕΕ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Κυπριακό ------------------------------------------ Η ετοιμότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία που θα έχει στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όπως και κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Ομάδας, η οποία επέστρεψε από την επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Στην Κύπρο είχε προσκληθεί από το ΚΣ ΕΔΕΚ, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Ολλανδός Αντιπρόεδρος της Ομάδας Γιαν Μαρίνους Βίρσμα, ενώ στην αποστολή συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα καθώς και η Γερμανίδα Μέχτιλντ Ρότε.

    Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε η Σοσιαλιστική ομάδα για να συμμετέχει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, από τουρκοκυπριακής πλευράς, σε μόνιμη βάση και με καθεστώς παρατηρητή στις δραστηριότητες της Σοσιαλιστικής ομάδας.

    Περιλαμβάνεται και δήλωση του Ολλανδού επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Βίρσμα, ο οποίος σημειώνει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Βίρσμα εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι η πρόσφατη συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την επίλυση των διαφορών.

    Υπουργός Εμπορίου - Ουγγαρία - Επαφές ---------------------------------------- Υπάρχει ενδιαφέρον στην Ουγγαρία για αύξηση του εμπορίου με την Κύπρο και για αξιοποίησή της ως γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμός Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

    Ο κ. Λιλλήκας είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον Οργανισμό Επενδύσεων, Εμπορίου και Ανάπτυξης της Ουγγαρίας (Investment Trade and Development Agency of Hungary) ενώ προχθές συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και Συγκοινωνιών της Ουγγαρίας Τζάνος Κόκα.

    Τουρνουά ΚΟΠ - Κύπρος - Φιλανδία - Τελικός --------------------------------------------- Η Εθνική Κύπρου νίκησε χθες βράδυ με 5 4 στα πέναλτι την Εθνική Αυστρίας για το ποδοσφαιρικό τουρνουά της ΚΟΠ και θα αντιμετωπίσει την Φιλανδία στον τελικό, που θα διεξαχθεί στις 18.45 σήμερα στο ΓΣΠ.

    Στον άλλο αγώνα της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο Τσίρειο στάδιο η Φιλανδία νίκησε την Λετονία με 2 1.

    Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας της Εθνικής Κύπρου με την Αυστρία έληξε ισόπαλος 1 1. Η Αυστρία προηγήθηκε στο σκορ στο 43ο λεπτό και η Κύπρος ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του αγώνα με γκολ του Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη. Η κυπριακή ομάδα έχασε στο 61ο λεπτό πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Χαραλαμπίδης.

    Αυστρία και Λετονία θα συγκρουστούν στον μικρό τελικό που θα διεξαχθεί στις 18.45 σήμερα στο Τσίρειο στάδιο.

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Φάιναλ Φορ - Κλήρωση ------------------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κλειστού σταδίου ''Ελευθερία'' η κλήρωση του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου στην καλαθόσφαιρα.

    Τα ζευγάρια είναι Κεραυνός - Απόλλων στις 22 Φεβρουαρίου και ΕΘΑ - ΑΠΟΕΛ στις 23 Φεβρουαρίου.

    Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου. Ολα τα παιγνίδια θα διεξαχθούν στο γήπεδο της Ανόρθωσης στη Λεμεσό.

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ -------------------------------------------- Με νίκη ολοκλήρωσε χθες βράδυ τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας η ΑΕΛ.

    Η ομάδα της Λεμεσού κέρδισε στη Λάρισα με 73 69 την τοπική Ολύμπια.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος ------------------------------------ Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που σημείωσαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, με τον Δείκτη Τιμών να διατηρείται σε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,94%, κλείνοντας στις 1.197,52 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,57% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,15 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    [05] (Κ) Κύπρος - Γαλλία - Συμφωνία - Κύπριοι φοιτητές - Υποτροφίες

    Πολύ καλά νέα τόσο για τις σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας όσο και για την ακαδημαϊκή κοινότητα χαρακτήρισε ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Hadelin de La Tour-du-Pin τη συμφωνία για την προώθηση των σπουδών Κυπρίων φοιτητών στη Γαλλία, που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και του Εθνικού Κέντρου Πανεπιστημιακής Ευημερίας της Γαλλίας.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4544               0,4571
    Λίρα Αγγλίας              0,8466               0,8516
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4304            0,4338
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3488            0,3515
    Δολάριο Καναδά                  0,3637            0,3666
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0766
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0695            0,0700
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3728            0,3757
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Απόλυση υπόπτων

    Η Τουρκία είναι αυτή που έχει την ευθύνη για σύλληψη και παράδοση στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας των υπόπτων για τη δολοφονία του Τ/Κ επιχειρηματία Ελμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης τους στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει προβεί σε νέες ενέργειες με την Ιντερπολ και τα Ηνωμένα Εθνη μετά τη χθεσινή απόλυση των οκτώ υπόπτων από παράνομο δικαστήριο στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Εκπροσώπου της ΟΥΝΙΦΚΥΠ Μπράιαν Κέλι στο ΚΥΠΕ στις οποίες εξέφρασε απογοήτευση για αυτήν την εξέλιξη.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανοί - Κατεχόμενα - Απευθείας εμπορίο - ΗΠΑ - Τ/Κ

    Τη θέση της κυβέρνησης ότι οι δύο κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ και για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα πρέπει να διαχωριστούν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (K) Κωνσταντινούπολη - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλία (1)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται χαιρέτισε τις προσπάθειες του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν εντός της χώρας αλλά και έναντι των υποχρεώσεών της προς τους μελλοντικούς Ευρωπαίους εταίρους της.

    Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο ''Sabanci'' είπε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με την επίσκεψή της στην Τουρκία επιθυμεί να εκφράσει την πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Υπουργικό - Εγκριση Συμφωνίας Κύπρου - Πορτογαλλίας

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνάντηση με τη χρηματιστηριακή αγορά να κλείνει χωρίς ουσιαστική μεταβολή, παρά τα κέρδη της τάξης του 1% περίπου που σημείωνε ενδοσυνεδριακά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα υποχώρηση της τάξης του 0,03%, κλείνοντας στις 1.197,21 μονάδες. Αντίθετα, οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,06% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,2 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.307.332,70
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,20     0,06  1.223.789,12
    FTSE/CySE 20                           401,46    -0,02    876.004,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.200,21     0,00    880.281,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.127,96    -0,65     66.122,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.152,18    -0,39     81.702,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.197,21    -0,03    946.404,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.217,07    -0,01    601.516,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.203,84    -1,85     16.179,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.088,32     0,13    234.466,46
    FTSE Med (8/2/2005)                7.323,93     0,08
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Ελλάδα - Δημόσιο έλλειμα

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών την ενεργοποίηση του τρίτου και τελευταίου σταδίου του Συμφώνου Σταθερότητας εναντίον της Ελλάδας για υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα.

    [14] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Συνέδριο - Δηλώσεις

    Την εκτίμηση ότι θα ήταν καλά να τεθούν ενώπιον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, προτάσεις στις οποίες οι δύο κοινότητες έχουν ήδη δεσμευθεί, εξέφρασε ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, προσθέτοντας ότι θα ήταν ζημιογόνο για όλους τους εμπλεκόμενους να επαναρχίσουν συνομιλίες για λύση του Κυπριακού που να κατέληγαν σε αδιέξοδο.

    [15] (K) Κωνσταντινούπολη - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλία (2)

    Η Τουρκία έχει ακόμα πολλά να κάνει τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της προς τους μελλοντικούς εταίρους της στην Ευρώπη, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί, στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας γιατί κοιτάζει προς μιαν ευρωπαϊκή χώρα που θα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα πως Κύπρος, Τουρκία και Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που αφορούν τη συμβίωσή τους σε ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι δυνατό "να κερδίσουμε το μέλλον μέσω μιας νέας φιλοσοφίας στην οποία όλοι θα είναι νικητές".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε πως παραμένει δεσμευμένος στην εξεύρεση μιας λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προειδοποιώντας πως ο χρόνος δεν εργάζεται προς όφελος καμμιάς πλευράς.

    [16] (Κ) ΝΑΤΟ - Ράις - Μολυβιάτης

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κάλεσε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον πριν από το Καλοκαίρι. Η πρόταση έγινε δεκτή, ενώ η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

    [17] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Συνέδριο για το Κυπριακό - Ομιλία

    Εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των πολιτικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, συνέχιση της ελλαδοτουρκικής επαναπροσέγγισης, ετοιμότητα για συμβιβασμούς, καθώς και μια ξεκάθαρη ένδειξη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για διαπραγματευτική ετοιμότητα στη βάση του σχεδίου Ανάν, προτείνει ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, για αναζωπύρωση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στο συνέδριο για το Κυπριακό που διοργανώνει στη Λάρνακα το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες μια διευθέτηση του Κυπριακού θα εδραιωθεί επιτυχώς, και ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν ακόμη αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η διεθνής υποστήριξη στις προσπάθειες για λύση δεν πρέπει να προσφερθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η εντύπωση στους Κύπριους ότι δεν είχαν ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

    [18] (Κ) Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Νέα Ζηλανδία - Διαπιστευτήρια

    Την ευχή όπως ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος σύντομα, εξέφρασε η Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας Dame Silvia Cartwright, αναφέροντας ότι η διεθνής κοινότητα καλείται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη διαδικασία αυτή και ότι μια βιώσιμη, μόνιμη και ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εναπόκειται στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές.

    [19] (Κ) Στρο - Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Κυπριακό

    Τη διαβεβαίωση πως η Βρετανία δεν προτίθεται να τιμωρήσει ή να ανταμείψει κάποιο από τα μέρη στην Κύπρο, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες επί του εδάφους, περιλαμβανομένης της σμίκρυνσης του ουσιαστικού οικονομικού χάσματος μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που θα διευκολύνουν μια διευθέτηση, έδωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο σε αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου σε συνάντησή τους τη Δευτέρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 February 2005 - 18:49:20 UTC