Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κένεντι - Περιοδεία - Ράις
  • [02] (Κ) Αγκυρα - ΔΗΣΥ - Γκιουλ - ΚΔΑ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Αφιξη αντιπροσωπείας στην Αγκυρα
  • [06] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Καραμανλής - Πολιτικοί αρχηγοί
  • [07] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπούλιας - Συγχαρητήρια
  • [09] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λώρης Τρύφων - 12η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Υποπτοι φόνου
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μολυβιάτης - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Τουρκία
  • [15] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μπενάκη - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Αγκυρα - Εναρξη συνάντησης ΔΗΣΥ - Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Χάνεϊ - Σχέδιο Ανάν
  • [19] (Κ) Βέλγιο - Συνέδριο για ομοσπονδία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [20] (Κ) ΚΟΤ - Φωτίου - Λιβάνιος Υπουργός Τουρισμού - Συμφωνία
  • [21] (Κ) Χριστόφιας -Κωνσταντόπουλος - Συνάντηση
  • [22] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ με Τούρκο ΥΠΕΞ
  • [23] (Κ) Αγκυρα - Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ - Γκιουλ - Ολοκλήρωση
  • [24] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό
  • [25] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Συνάντηση με ΔΗΣΥ - Δηλώσεις (1)
  • [26] (Κ) Wilton Park - Συνέδριο - Ανακοίνωση

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κένεντι - Περιοδεία - Ράις

    Η Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, αρμόδια για την Κύπρο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    [02] (Κ) Αγκυρα - ΔΗΣΥ - Γκιουλ - ΚΔΑ

    Συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλους αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στην Αγκυρα η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, που επισκέπτεται από χθες την Τουρκία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην Τουρκία και η αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, οι τοποθετήσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον και του Λόρδου Χάνεϊ για το Κυπριακό στο κλειστό συνέδριο του βρετανικού ΥΠΕΞ στη Λάρνακα, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού σε σχέση με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αρωγής των επενδυτών και η ενδεχόμενη αύξηση τις επόμενες ημέρες της τιμής προϊόντων που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μνημόνιο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι διαστάσεις συναγερμού στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας προσλαμβάνει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στη χώρα καθώς από την ώρα της άφιξής της στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει γύρω της όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Πρόθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, είναι να υποβάλει μνημόνιο στο οποίο θα καταγράφονται οι βασικές θέσεις της ε/κ πλευράς όπως αυτές εκφράζονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας κάποιοι στοιχηματίζουν για τις κούρσες ταχύτητας νεαρών στο Παραλίμνι.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Μειώνονται 43% οι εισακτέοι στα ελληνικά ΑΑΕΙ'' γράφει ότι σοβαρότερα από ό,τι αρχικά εμφανίστηκαν φαίνεται πως θα είναι τα προβλήματα στην παιδεία σε ό,τι αφορά τους Κύπριους υποψήφιους φοιτητές για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Ελλάδας αφού το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας εξετάζει πρόταση των δέκα μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας για σημαντική μείωση μέχρι και 43% των εισακτέων φοιτητών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε χθες ότι ο Επίτροπος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών δεν δικαιούται να επιβάλλει στην ΑΤΗΚ τις ακριβείς τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων της αλλά να καθορίζει το ανώτατο και κατώτατο όριο τιμής.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Φίλος με τον τέως Λεμεσού'' γράφει ότι στην αυλή και παρά τω πλευρώ του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου ήταν επί τρία χρόνια ο πρωταγωνιστής του εκκλησιαστικού σκανδάλου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης "και παρότι είχαν προηγηθεί ο ξεσηκωμός του ποιμνίου στη Λήμνο εναντίον του για 'ροζ' και οικονομικά σκάνδαλα". Αλλού γράφει ότι προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι αγρότες όταν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών καθώς τα υπερσύγχρονα συστήματα που διαθέτει ο Οργανισμός εδώ και περίπου ένα χρόνο μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια τι έκταση καλλιεργεί ο κάθε αγρότης και τι προϊόν ακριβώς καλλιεργεί.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τσουχτερό κρύο και τιμές'' γράφει ότι εκτός από το τσουχτερό κρύο, άρχισαν και οι παρενέργειες στην αγορά, όπου επίσης τσουχτερές είναι και οι τιμές, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη, κυρίως για προϊόντα που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, κάνοντας αρχή με 23 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά η συμφωνία συνεργασίας ιδιωτικών φαρμακείων και κρατικών νοσοκομείων, και οι ασθενείς που είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα μπορούν να προμηθεύονται σύντομα τα σκευάσματα από φαρμακείο της γειτονιάς τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο ''Θέτουν εκτός την Ευρώπη'' ότι από τις τοποθετήσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον και του Λόρδου Χάνεϊ στο κλειστό συνέδριο του βρετανικού Φόρεϊν Οφις στη Λάρνακα συνάγεται ότι οι Αγγλοαμερικανοί δεν επιθυμούν καμιά εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την παροχή νομικής αρωγής στους επενδυτές, μετά τις αναταράξεις που έφερε η αντισυνταγματικότητα του νόμου για επιστροφή χρημάτων, με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό να δηλώνει χθες ότι το νομοσχέδιο για το Ταμείο θα προωθηθεί σύντομα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και στη συνέχεια στη Βουλή για ψήφιση.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ανώμαλη προσγείωση'' γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε ''φτηνές'' και ''ανάρμοστες'' τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'', σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα διαφοράς απόψεων μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης στο θέμα της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του πρώην ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο συνέδριο για το Κυπριακό, που διοργανώνει στη Λάρνακα το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ανέφερε ότι μπορούν ακόμα να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, υπό προϋποθέσεις.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Χριστόφιασ - Αθήνα - Επαφές ------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Αφιξη αντιπροσωπείας στην Αγκυρα

    [06] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Καραμανλής - Πολιτικοί αρχηγοί

    [07] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι - Συνάντηση

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σημειώνοντας ότι ''το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης δηλώνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση επίτευξης ειρηνικής διευθέτησης της διένεξης, μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη του Κουαρτέτου''.

    ''Ο στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας'', αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπούλιας - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Παπανδρέου - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λώρης Τρύφων - 12η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Υποπτοι φόνου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς ζήτησε προ δύο ημερών συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το θέμα των υπόπτων του τριπλού φόνου Τ/Κ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι προφανές ότι οι κατοχικές αρχές δεν επιθυμούν να δικαστούν οι ύποπτοι στις ελεύθερες περιοχές, ίσως γιατί φοβούνται ότι κάτι θα προκύψει.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4544               0,4571
    Λίρα Αγγλίας              0,8457               0,8507
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4288            0,4322
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3520            0,3548
    Δολάριο Καναδά                  0,3636            0,3665
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0688            0,0693
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3729            0,3758
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις που έκανε αμέσως με τη συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά είπε πως με τον κ. Μολυβιάτη εξέτασαν σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του και ότι ''με τον κ. Μολυβιάτη υπήρξε όπως συνήθως συναντίληψη για το τι μέλλει γενέσθαι''.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Ελληνα ΥΠΕΞ για τις θέσεις του ΑΚΕΛ, οι οποίες αναλύθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και τις προτάσεις του.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό υπάρχει ανοικτή πρωτοβουλία του κόμματος για συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα, επισημαίνοντας ότι ''εκκρεμή η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, παρόλο που γίνονται συναντήσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων. Είναι επίμονη η άποψή μας ότι πρέπει να συναντηθούμε προσωπικά με τον κ. Ταλάτ και να συζητήσουμε και τις ανησυχίες των Ε/Κ''.

    ''Ο κ. Ταλάτ εκφράζει τις ανησυχίες των Τ/Κ καθημερινά για τους κανονισμούς για το απευθείας εμπόριο, για οικονομική βοήθεια, για άρση της λεγόμενης απομόνωσης και αυτά είναι καλά να τα συζητήσουμε, αλλά πρέπει να συζητήσουμε και την ουσία του Κυπριακού, έχοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων'', συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του για τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό και αν υπάρχει δίοδος επικοινωνίας με το Λονδίνο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι ''υπάρχει καθημερινή επικοινωνία του ΑΚΕΛ με τους Βρετανούς, με το Εργατικό Κόμμα, με υπουργούς και άλλους επίσημους''.

    ''Δεν είπα κάτι που δεν τους είπα τους Βρετανούς κατ' ιδίαν, πλείστες τόσες φορές. Στον κ. (Ντένις) Μακσέιν όταν ήρθε στην Κύπρο, βεβαίως δεν μένω σε αυτό, διερωτώμαι τι άλλο θα ήθελαν από την Κύπρο οι Βρετανοί και παίρνουν αυτή τη θέση, και ακολουθούν αυτή την πολιτική'', είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ''τους καλώ να μην προκαλούν τα αισθήματα του κυπριακού λαού καθημερινά, για το δικό μας το συμφέρον και το δικό τους το συμφέρον''.

    Ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι ''υπάρχουν βρετανικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται στην Κύπρο, μέσω των Βάσεων, τις οποίες επέβαλαν με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου'', σημειώνοντας ότι ''δεν θέλησε κανένας να ζητήσει διάλυση αυτών των Βάσεων. Αυτή την ώρα και διαχρονικά από το 1960, έχουμε πολλά άλλα εσωτερικά προβλήματα, έχουν επεκταθεί αυτά τα προβλήματα μετά την εισβολή και την κατοχή σε σοβαρότατα προβλήματα σχέσεων και με την Τουρκία''.

    ''Το κύριο ζητούμενο είναι η απαλλαγή από την κατοχή, συνεπώς τι θέλουν περισσότερο οι Βρετανοί, εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα που τους θέτουμε, αναλύοντας το συνεχώς σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν, ότι ενώ επιλέγουν την Τουρκία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουν ότι και οι Κύπριοι έχουν και συναισθήματα, και αξιοπρέπεια την οποία δεν μπορούν παρά να υπερασπιστούν'' είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην Αγκυρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ''κινήσεις τέτοιες εμάς δεν μας ενοχλούν, ο διάλογος είναι το μέσον επίλυσης των προβλημάτων, αρκεί σε αυτές τις επισκέψεις να διατυπώνονται θέσεις τις οποίες κατά μέσον όρο όλοι διατυπώνουμε πάνω στις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Δεν θέλω να αμφισβητήσω τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει ο κ. Αναστασιάδης, θέλω να πιστεύω ότι οι συναντήσεις αυτές θα δώσουν κάποια μηνύματα στην τουρκική ηγεσία που είναι ο μέσος όρος των μηνυμάτων που απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου'', κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τα κατοχικά στρατεύματα, τις σχέσεις στρατού και κυβέρνησης στην Αγκυρα καθώς και τις αντιδράσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [15] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μπενάκη - Κυπριακό

    [16] (Κ) Αγκυρα - Εναρξη συνάντησης ΔΗΣΥ - Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

    Ξεκίνησε γύρω στις 3.15 το απόγευμα στην Αγκυρα στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη, με αντιπροσωπεία του ΚΔΑ την οποία απαρτίζουν επτά βουλευτές του κόμματος.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Ανοδικά για τρίτη στη σειρά συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν κυρίως σε τίτλους της περιφέρειας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.198.17 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,37% και έκλεισε στις 87,52 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 897 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Χάνεϊ - Σχέδιο Ανάν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ εξακολουθεί να μιλά από καθέδρας σαν ουδέτερος σοφός, ο οποίος βλέπει το Κυπριακό ως μια μαθηματική εξίσωση.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Χάνεϊ στο περιθώριο του συνεδρίου

    [19] (Κ) Βέλγιο - Συνέδριο για ομοσπονδία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης του Βελγίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα μιλήσει σε διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες με θέμα το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

    Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι, πολιτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεων νεολαίας από διάφορες χώρες, θα αρχίσει στις 3 Μαρτίου και θα είναι τριήμερο.

    [20] (Κ) ΚΟΤ - Φωτίου - Λιβάνιος Υπουργός Τουρισμού - Συμφωνία

    Τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων για προσέλευση τουριστών από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, την Ινδία και την Ευρώπη προς την Κύπρο και το Λίβανο, αποφάσισαν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου και ο Υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου Φαμπίτ Χαϊκάλ ελ Καζέν.

    [21] (Κ) Χριστόφιας -Κωνσταντόπουλος - Συνάντηση

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση και τους αρχηγούς των κομμάτων, συναντήθηκε με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις και προβληματισμούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [22] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ με Τούρκο ΥΠΕΞ

    Άρχισε γύρω στις 5.30 στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αγκυρα η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και τέσσερις αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    [23] (Κ) Αγκυρα - Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ - Γκιουλ - Ολοκλήρωση

    [24] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να καταθέσει γραπτώς και με λεπτομέρεια τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με την ετοιμότητα που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρακαθίσει σε συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν είπε ότι έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    [25] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Συνάντηση με ΔΗΣΥ - Δηλώσεις (1)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε πως οι δυο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο η Τουρκία θα στηρίξει.

    [26] (Κ) Wilton Park - Συνέδριο - Ανακοίνωση

    Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο πρέπει να αποφασίσουν πότε είναι η σωστή στιγμή για να ξαναεισέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και δεν θα ήταν επιθυμητό να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρις ότου οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να τις διεξάγουν με πλήρη δέσμευση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 10 February 2005 - 18:49:21 UTC